Written by AbangNara | October 11th, 2010

gambar bunga citra lestari selepas bersalin

Bunga Citra Lestari masih cantik dan nampak anggun walaupun selepas penat melahirkan anak sulungnya. Respek kami. Nampak sinar keibuan di wajah BCL.

Lagi gambar Bunga Citra Lestari dengan membaca artikel ini sepenuhnya. Terima kasih kepada yang menghantar email.

P.S: Al-Fatihah kepada semua mangsa beragama Islam kemalangan maut di PLUS semalam. Gambar boleh tengok di sini

P.P.S: Baru update 33 keping gambar lagi kemalangan semalam.

gambar bunga citra lestari selepas bersalin

gambar bunga citra lestari selepas bersalin

gambar bunga citra lestari selepas bersalin

gambar bunga citra lestari selepas bersalin

gambar bunga citra lestari selepas bersalin

gambar bunga citra lestari selepas bersalin

gambar bunga citra lestari selepas bersalin

gambar bunga citra lestari selepas bersalin

gambar bunga citra lestari selepas bersalin

gambar bunga citra lestari selepas bersalin

gambar bunga citra lestari selepas bersalin

156 responses to (GAMBAR)Bunga Citra Lestari Selepas Bersalin

  1. ProfHariz says:

    Memang style lah… Walaupun dah beranak tapi masih awek muda :P

    0
    0
  2. ProfHariz says:

    Dalam suka pasti ada duka kan :( Al-Fatihah

    0
    0
  3. miss annur says:

    nampak berisi ckit.. xpe la,pas ni diet betol2 la..

    0
    0
  4. bejanime says:

    Tahniah!… Lama sikit la nak shape balik body tu

    0
    0
  5. amy says:

    montel nyer.. mama bunga (^_^)

    0
    0
  6. leen says:

    1st..

    0
    0
  7. miss annur says:

    org kalau dlm pantang,pakai kain batik.. kepala serkup.. baju pakai tebal2 ambik x kene angin.. ni x., x sudah2 dgn seksi nya..

    0
    0
    • jeng2 says:

      alah..cara lama..aku pantang main selamba kot cara aku sendiri n keselesaan sendiri dpt gak aku bentuk bdn dulu..bg aku pntang kot2 zaman dulu ni myusahkan..hari k3 bsalin je aku dah g jln.

      0
      0
      • cikedi says:

        heheheh..jeng2…ganas nyaaa….hehehheh…x pa lah jeng2..ikut kekuatan bdn masing2 sebenarnya bersalin ni…cumanya apa yg di risaukan..masa dah meningkat umo nanti..masa tu lah selalunya baru rasa sakit2 bdn tu…..skang ni masih kuat…tp elok sebenarnya ikut pantang org dulu2..mmg elok…x pa la..cara masing2…

        0
        0
        • setuju dgn ko Miss annur, ada juga pantang dulu2 yg boleh pakai byk dh aku tengok sekeliling yg x betul2 ikut blom 2,3 thn lepas bersalin dah kena serang sakit tang kepala…

          *apa apa pon ikut selesa masing2*

          ko memang hebat Jeng..hik!

          0
          0
        • Tiffany says:

          Bagi orang zaman moden mcm jeng2 dan yg sewaktu dgnnya, berpantang mcm zaman dulu mmg la menyusahkan diorang.

          TAPI, orang-orang tua zaman dulu takkan buat semua tu kalau tak ada kebaikannya. Masa muda ni memang kita tak nampak, tapi tujuan berpantang dgn strict tu untuk kebaikan di masa tua nanti.

          Bila suruh pakai barut ketat, sapu air limau nipis + kapur kat perut, tujuannya untuk bakar lemak, kempiskan perut, pinggul dan paha, dan buang angin.

          Bila suruh minum air akar kayu dan herba, tujuannya untuk mencuci dalaman kita, supaya kembali bersih dan toksin semua dibuang. Bila badan kita bersih dan sihat, anak yang menyusu pun dpt kebaikannya sekali.

          Semua teknik2 berpantang orang2 zaman dahulu, tujuannya untuk mengelakkan ‘keburukan’ bila kita dah tua nanti. Tak boleh nak diceritakan kat sini sbb banyak sgt yg tak eloknya.

          Tapi biasalah orang zaman sekarang, urban dan maju sangat la konon. Jgn menyesal dikemudian hari sudah la.

          0
          0
        • soullovely19 says:

          wlupun aku msh muda,tp aku rs berpantang ikut cr org dulu 2 elok….ada sbbnye knp kena pantang mcm 2..mmg la payah nk ikut..tp ada kesan yg baik bila dh tua nti..sbb 2 org tua dulu2..umo dh 60,70 pun still leh pkai high heels..xrasa sakit lutut n pinggang dorg 2..tp zmn skrg..umo bru msuk 40 dh komplen mcm2..sakit 2 la..sakit nie la…suami dgr pun bosan je..org lelaki nie lain…tgn dh menggigil pun,tp nafsu msh sama…kita pmpuan ni,kalu dh mula sakit2..nak layan suami x larat…ms muda mmg la xnmpk kan…slumber je ikut gaya n cara msg2…rs diri 2 btul la…dh tua nti bru nak menyesal…cube tgok mak dara 2…body solid molid je…semua 2 sbb die amalkan cr org dulu2 la…. kita yg anak dara pun body dh mcm nenek dara..;p so seeloknye amalkan la pantang ikut cara nenek moyang kita….mungkin zaman skrg nmpk sume 2 kolot…tp kebaikkan nya akan kita nmpak bila umo kita semakin meningkat… suami pun xkan cri len…;)

          0
          0
      • izam says:

        btl tu jeng2 ikut keselesaan sndri la nak bpantang camne

        0
        0
      • sepatu putih says:

        tggu ler dh tua nnti…hehehe masa itu akn tiba..

        0
        0
        • bussybody says:

          btol tifany! saya sokng. mmg skarang x nmpk effect. tp nnt muda2 badan dh x tahan la ape la… mcm kereta. kalo x jaga x la nmpk on the spot rosaknya. tp pastu mula la buat mcm2 hal..

          0
          0
        • aku lum branak lai tp mak aku pesan kena pantang btul2x sbb effect dia bkn mase mude tp bila dah tua2 sok sakit badan sana sini sbb urat byk msk angin…
          mmg rimas tensen bab2 pantang ni, aku pantang operate perut pun dah tensen, bosan boring gilerrr, tatau le pantang beranak camne ….

          0
          0
        • jeng2 says:

          akak aku dok uk..makcik aku dok us..dia dulu ye2 je berpantang..tgk org kat sana dah beranak leh je kluar jalan2..lastly anak k2,k3 xbpantang gak..berpantang cara aku yg aku maksudkan aku mkn jamu confinement..bgus sgt jamu tu..aku pggil mak bidan mengurut..sampa mak bidan tu ckp badan aku xnampak lesu pun..mak bidan tu pun cakap..awak ni xnampk mcm bsalin pun..segar semacam..cuma aku xdalah sapu2 kat kepala tepek2 jamu tu..bg aku menyusahkan..nak myusukan anak..benda tu kan berabuk.hari k2 je aku dah le aktif smggu lpas tu leh masak..makan aku bantai je..mak mentua aku staff nurse..dia ckp berpantang mkn ni ikut org2 tua sbnarnya kita set dkt otak kita..kalo kita ckp mkn ni sakit lah ape lah..msti sakit punya..pakai bengkung pun mcmtu..kalo kot org tua kena bbengkung seharian sepanjang pantg..aku bengkung pagi dgn malam aja..coz tipu lah kalo org yg berpantang dgn darah nifas byk..cakap bila bbengkung hingga bawah dr pinggul..(sampai dkt peha tu) xrasa gatal2 pada alat sulit..sbb kan terkempam..hanya wat biak bakteria je.tp tu cara aku..yg penting aku mgndung dulu dekat 70kg..skrg aku dah 45kg n dpt full breastfeed ank aku.

          0
          0
        • munirah says:

          itulah jeng2..aku pun nak bersalin anak kedua tak lama lg.pasal yang berbengkung tu aku tak menafikan..tapi terpaksa tahan je.aku nak juga tengok ada tak hasil kajian tentang berpantang ni.contohnya macam aku dulu kat hospital lepas besalin nurse bagi je minum teh,makan sayur kobis,timun,taugeh..tapi nenek aku cakap tak boleh.tu makanan menyejukkan nanti masuk angin.aku tanya doktor dekat situ.dia kata orang tua ni adat berpantang lagi banyak makanan yang berzat sebenarnya yang dia tak bagi kita makan.contohnya ada yang cakap makan kunyit dengan halia banyak-banyak..sedangkan kunyit dengan halia menurut kajian saintifik boleh menggeringkan susu ibu yang melahirkan.ada orang tua yang cakap makan ikan masin dengan nasi panas sahaja..jadi dari situ mana nak datangnya zat2 utuk kita kembalikan kesegaran badan..aku pun tak tahu lah..ni hasil kajian aku,aku tanya pakar pemakanan dan bacaan.tapi semuanya terpulang yerk.

          0
          0
      • sekadar pemerhati says:

        jeng2…mmg skunk ni badan kite kuat tp tggu la 10 ke 20 thn akan dtg…insyAllah kalu pjg umur la..msa tu akan keluarlah sakit2 masa pantang tu…xcaya??

        anda akan alami nya sendiri….:D

        0
        0
    • cherrina says:

      lol ni pantg org lama2 lah..aritu aku dlm pntg pakai baju sejuk stokin tutup kepala ape smua tu..skali kena fungus daaa..sbb berpeluh 24 jam..tak selesa woohh..smpai doc aku ckp jgn pakai tutup smua..pakai apa yg kite selesa..

      so moral of the story tutup kepala apa smua tu masa dlm pntg dh takleh pakai le miss annur..tp takde la mcm si jeng3 ..hr ke3 dah leh jejalan..nk mampos..kang mak aku bising hehe

      eh takde komen psl bcl..sbb dh paham org mula2 beranak mmg mcm tu..smbab semcm jek

      0
      0
      • sajerkecoh says:

        Yg penting ok.. mmg la makin tua makin byk penyakit. Nama pun makin tua. Penah dgr ke org yg makin tua makin sihat. Makcik aku yg x pnah beranak pun ngadu sakit itu ini, angin apa bagai.. untie aku duk kat sweden, dh 60, x pnah pantang. Elok je. Sihat & kuat. Dia lg nmpk sihat dr makcik2 aku yg kat msia ni, yg pntang bersungguh. Aku pun mcm jeng2 gak. Hari ke3 siap kuar shopping beli suar jeans. Dr berat 73 kg, turun 46kg in 2 months. X pantang lgsg. Hihi..baby kluar terus melantak burger sbb lapar giler..

        0
        0
        • akak says:

          mmg betul berpantang cara dulu sgt elok..

          akak ni umur dah 42.. anak ada 7 orang.. menten doe!

          masa pergi urut, bidan tu kata, cantiknya perut kamu, masih licin dan tak nampak buncit mcm org tua.. means? masa mengandung dan selepas mengandung, jaga perut baik2..

          masa kena urut di peha.. bidan tu kata, peha kamu macam anak dara, tak ada urat2 hijau timbul2..

          anak dara akak yang sulung berusia 18 tahun.. kalau berjalan, orang ingat kami adik dan kakak.. anak akak tu sangat cemburu dengan ke’awet’an muda akak ni..

          bukan nak bangga diri.. cuma, itu antara kelebihan berpantang cara dulu..

          paling penting, akak masih sihat.. tiada darah tinggi.. tiada kencing manis.. tiada sakit jantung.. tiada batu karang.. tiada sakit2 otot.. ALHAMDULILLAH.. kesihatan yang baik itu datang dengan keizinan ALLAH..

          ok? jadi jaga diri.. jaga peribadi.. semua akan ok..

          0
          0
        • jeng2 says:

          memg bestkn akak kalo org nampk kita sentiasa muda je walau dah bsalin..tp kita dah jaga dari mengandung everyday pg kelas senaman untuk ibu2 mengandung,jaga makanan,amik vitamin,bio oil kat perut..tu gaknya lpas bsalin sihat je kut.kulit pun xda merekah.xsampai sebulan berat dah turun.bayi belum sebulan pg jusco..ada akak tu tgk anak kita..dia kata comelnya..anak awak ke..kita ckp yelah..dia xpcya..kata bdn nampk mcm xbersalin..pape pun sbnrnya nak terima kasih sgt pada sendayu tinggi..memg best

          0
          0
  8. milixs says:

    kwang3

    0
    0
  9. anna says:

    bunga ke tu???apsal pelik jer…hehehhh…

    0
    0
  10. cikedi says:

    dia masih dlm pantang lagi kan??…emmm…may b dlm family dia x kisah sgt kot bab2 pantang ni…apa2 ja lahh….as long u happy BCL…tp muka nampak pucat laa..mcm kurang sihat….( may b sbb x pantang )

    0
    0
    • kapal api says:

      dia kene syukur, walaupun jenis kaki minum dan merokok,
      tp still Tuhan nak beri anak yang normal..
      syukur la..

      0
      0
  11. nama saya says:

    ada iras puan ziela jalil.

    0
    0
    • aku ler says:

      iras pn jalil??? tang mana yg samanyer? aku tgk mcm akma AF je…erm kalo x make up biase2 aje dong…sbb artis so sume di make over jd chanteq kan??? padahal lebih kurang org biase2 aje…

      0
      0
      • apaapa je says:

        betol..
        takdela cantik mana pun
        biasa2 aja
        mungkin sbb tak sempat make over

        0
        0
        • nama saya says:

          hehe. entah. tengok je pics dia ni, mula2 sekali terlintas puan ziela jalil. tang dagu kot
          tapi sempoilah dia, walaupun dia tau badan naik gila2 n tak make up tapi x kisah pun keluar ke public and amik gambar.
          mudah2an dengan kelahiran baby ni diorg nusband and wife jadi lebih matang, dan dekat dengan tuhan, amen..

          0
          0
  12. RiRi says:

    comel.. ;p

    0
    0
  13. mio says:

    caption utk gamba no 2 ‘senyum kambeng’
    mmbekkk!! hahaa

    0
    0
  14. damia says:

    jga pantang bkn utk skrg…benda nk pakai lama, kena la jga…jgn smpai esok2 laki komplen, baru mngelabah gi urut & mkn jamu bagai…terlambat suda…opps!

    0
    0
  15. dalila says:

    buruknya die xmake up..opsssssssssssssss

    0
    0
  16. Y says:

    dia dh besalin ke belom kawin ke,muka ttp sama xcantik…

    0
    0
  17. ntah says:

    sebijik mcm bibik indon..elok lah tu pas branak pakai baju xdak lengan..

    0
    0
  18. shisha says:

    at least pkai la lipstik..ni asal br lps branak perlu ke nk kna nmpk pucat..

    0
    0
    • jeng2 says:

      btol gak ckp ko..aku dulu tggu suami aku dkt hospital..aku mandi..sempat bedak2 lg pakai celak ngn lipstick..nurse tu pun ckp..xkn lah asal bsalin je..muka nak pucat..nak tlepek..kalo kita gagah..insyaallah..sume bgantung pada otak..aku lg lah..bersalin buat ptma kali ,seharian xmakan..tup2 tpksa bsalin..aku bsalin dlm keadaan kelaparan.aku ckp dgn doc aku xmkn seharian..dia bg minum air glukos..aku bersalin normal..masuk kul 6.15pg kul 7pg siap..siap jahit sume..aku lepas tu penat gak ..tp aku pksa makan..pastu segar aje..mknanya kita ni jgn pkir(set dlm otak)..bsalin msti lemah,tlepek xbdaya.muka pucat.cuba pikir aku msti sihat cepat,xmau lembik2.

      0
      0
      • munirah says:

        dulu waktu aku bersalin dekat sepital kerajaan jururawat dkt situ pun siap cakap..”jgn lembek2 eh..cergaskan badan.tak malu ke suami pandang kita selekeh macamtu.semua orang dekat situ mandi lepas tu kemaskan diri.bagi aku ni,aku tabik sesangat pada jururawat tu..betol juga apa dia cakap.aku tak lemah-lemah pun lepas tu.

        0
        0
  19. syak says:

    xtempek make up mcm bibik je…ho3..auchh

    0
    0
  20. Rin says:

    nmpk keindon-an nya…

    0
    0
  21. natts says:

    chubby,montel.. jenuh lah diet pah ni.. peyut dah muncittt..

    0
    0
  22. memang tak cantek manapon
    make up tebal beinci-inci
    seksi je lebih…
    lepas ni tak boleh berbakini lagi
    tunggu parut dh hilang
    lemak bekilo2 tu susut…

    0
    0
  23. nuri honey says:

    tahniah!so cute…saya doakan kamu berbahgia bersama suami dan anak tersayang……amin,…

    0
    0
  24. hai says:

    naper sembab camtu skali. nauzubillah. nabila shaqib lg cun sentiasa

    0
    0
  25. Miss pocO says:

    Beza sgt dulu dan skrg…

    0
    0
  26. SWEET says:

    Kejap je tu tembam
    Nanti dia diet
    Kurus balik la tu

    0
    0
  27. kaca mata says:

    xcantik mana pun bodoh betul kawin dengan orang indon orang malaysia ramai lagi yang cun2

    0
    0
  28. whateve says:

    alah..normal la muka x mekap x lawa pas bersalin..
    jarang la nak tgk org pas bersalin cantik je..
    pastuh kalo BCL pakai make-up pon korg mesti nak bising2 jugak.. huh..manusia2… x pernah puas..

    biarkan dia ngan diri dia… kita jaga tepi kain sendiri sudahhh~~

    0
    0
  29. feyus says:

    Semoga anaknya menjadi orang yg baik2..
    10.10.10 Tarikh yang menjadi rebutan..

    0
    0
  30. muka mcm dah tembam mesti berat badan dia 65 kg lepas ni kene diet habis-habisan untuk dapat body dia balik……

    0
    0
  31. ayu says:

    perempuan yg mengandung akan mengalami perubahan hormon .. tu yg tembam semacam ..kena kerja keras untuk melangsingkan balik ..

    0
    0
  32. o'gosh says:

    siyes tergezut tgk gamba2 neh….kalu BCL tak jalan sebelah Asyraff..rasanya org tatau pon die tu BCL kan…

    0
    0
  33. tak baik says:

    tak baik tau korang dok kutuk die..yela..kn die tak pakai makeup..pastu muka dh brisi ckit bile mngndung mst lah mcm lain sikit..tmbah2 tak pakai makeup..blum ade stamina sgt supaya muka tu b seri2..knape msti cakap die macam bibik?nampak keindonan die?kalau mcm bibik,nmpk kindonan hina ke?bibik ke..indon ke..ade jugak yg cantik kan..?kte dok kutuk2 org luar..kalau org lain ckp’ala..org msia pn buknnya cntik sgt..muke kampungan,muke mcm bibik msia?nampak k’m’ysiaannya..mcm pandang sinis gak kan…seolah2 org msia tu tak cntik gak….msti kte mrh kan?renung2kan lah…

    0
    0
  34. luvlylemonate says:

    Tahniah!takziah to BCL coz xdpt pakai bini g after dis:D huhuh…tp mcm tak elok 4 her pakai bj mcm tue pas bersalin bkn aper t tkt masuk angin bdn t.

    0
    0
  35. man says:

    tak sejuk badan ke ye lps bersalin x pakai baju sejuk..takde lengan lagi…ishhhh..takut bentan je

    0
    0
  36. ez0ra says:

    thniah.. tp cpt2lah kuruskan blik bdan ye Pn.Bunga klu id0k En.Asyrf cri yg lain plak…

    0
    0
  37. along says:

    Sekali pandang cam muka bibik jerk… huhuhuhu

    0
    0
  38. matahati says:

    erm .. kadang2 kelahiran ank akan mengubah kehidupan kita menjadi lebih matang.Selalunya perangai yg buruk2 tu akan kita tinggalkan .Sesuai dengan status baru menjadi ayah dan ibu kepada anak anak ..Ibubapa adalah idola anak anak ..

    0
    0
  39. HUHU says:

    nk tyer, nabila shaqib 2 sape erk

    0
    0
  40. huhu tembam btol..tunggu la lepas abis pantang nanti..solid molid balik ler..hehe

    0
    0
  41. qq says:

    Muka dia berisi

    0
    0
  42. budak penang says:

    muka xcun lgsg pown..mulut pucat,letak la gincu ke lipbalm cket ke..huhu..lgi 1,tang mna sinar keibuan kt muka bunga nih?mandom ja aku tgk..

    0
    0
  43. lala says:

    hidung dia kelakar la

    0
    0
  44. mamalieza says:

    Ok r tu, walaupun x amalkn pantang, xpyh make up bagai sebab baru lps beranak. ada artis tu dalam pantang pun nak make up utk masuk majalah. Tabik spring sebab berani nk tunjuk muka walaupun banyak baby fat.xpayah tunggu gi slimming centre dulu, da kurus baru nak masuk majalah.

    0
    0
  45. Murni says:

    Dah x comel. Scary bila tgk before & after. Tp lepas ni sure masuk slimming center ni.

    0
    0
  46. saya says:

    woits…org baru pas bersalin xka terus kurus kot..9 bln dah bina badan..czer plak tu.tak time la nk susut balik.sempit la korang ni.

    0
    0
  47. akulahmanusia says:

    adoi…takleh blah ah…kata2 dr perenggan pertama tu..
    “Bunga Citra Lestari masih cantik dan nampak anggun walaupun selepas penat melahirkan anak sulungnya. Respek kami. Nampak sinar keibuan di wajah BCL.”

    wakakakaka…kenapa…
    1) sikit pn x cantik
    2) sikit pn x anggun
    3) celah mane sinar keibuan oiiiii…

    0
    0
  48. eww says:

    burukkkkk

    0
    0
  49. eszol says:

    kah kah kah

    kejap je ni boyot

    pasni mkn jamu ok la

    tp tetap stim melihat beliau

    0
    0
  50. syani says:

    Biasa la tu baru lepas beranak badan kembang lagi. Ambil masa jugak nak kurus.. Artis kena la pandai jaga body, sure banyak slimming centre ambik jadi duta..

    0
    0
  51. TOK WAN says:

    Bunga yang berkembang memang cantik.

    0
    0
  52. eclipse says:

    bestnya tgk klu org br dpt bb…ceria jer…congrats kat bunga n ashraff

    0
    0
  53. tintan says:

    aku rase mana2 pompuan lepas pantang akan nampak ayu dan keluar serinya….putih dan radiant. aku tak nafikan memang aku admire diri aku sendiri masa pantang. pakai kain batik tersusun rapi dan berbengkung..jalan macam ponpuan jepun gesha…..memamng anggun….sebabnya bila kita habis je melahirkan, dosa2 keluar bersama sakit dan keperitan tu. sebab tu muka akan jadi radiant. tapi kes BCL ni terukkkkkkk la…..tak cantik langsung……

    0
    0
    • mak says:

      a.ah..mak stuju

      0
      0
    • santek says:

      hahahahha…titian…ko nak cakap yg dosa ko ni terhapus la masa besalin tu yg ko nampak lawa…ko tau tak geisha tu hapa???hahahahha…syg iooo…dosa ke pahala ke tuhan yg tentukan…bukan boleh dinilai dgn mata…renung2kan…dan selamat beramal

      0
      0
  54. Reena says:

    Tak suma pompuan ngandung badan kembang setaman. Ada gak badan yg nampak cam tak ngandung. Depends on the food intake, genetics, xtvt masa ngandung & lelain. Hari tu masa aku g check up & scanning kat spital, aku nampak sorang akak ni badan dia cam peserta the biggest loser..nauzubillah.. aku ingat dia temankan family members dia ke apa.. rerupanya dia mengandung daaa… kusss semangat! Pastu plak yg tukang scan perut aku tu, aku ingat dia baru 3-4 bulan, sekali dah 7 bulan. Moralnya, badan pompuan memang akan naik masa ngandung cuma sama ada kenaikan berat tu normal atau tidak jer.

    0
    0
  55. exa says:

    pantang cara org dulu2 byk kebaikan, antaranya xnak angin masuk badan kang cpt semput dihari tua.. pastu mak aku ckp dlm tempoh pantang tu kalau blh jgn jejak tanah (means kuar dr umah sbb takut kena santau or benda x elok.. ye la kan, org bersalin ni kekuatan dia kurang.. if not mistaken la, kalau bersalin anak lelaki ni, beratus urat kita putus so nak recover balik kena la pantang elok2.. kalau dah semua sihat then nak pegi wat slimming kasik body camtu balik, it depends.. aku dlu pakai bengkung barut sehari smlm selama 100 hari… dah kempis.. hihi

    0
    0
  56. Jackal says:

    Lepas ni confirm Ashraf cari awek lain. hahahahahaha.

    0
    0
  57. mami says:

    masa lepas beranak muda2 mmglah badan terasa kuat dan kulit masih tegang , sendi2 lom terasa lenguh.
    Masa saya dulu, sy ikut jugak berpantang tp lebih pada cara berpada2. Mana yg sy rasa bawa kebaikan kemudian hari sy ikut spt badan jgn dibiarkan sejuk dan sy turut amalkan makan herba2 yg sesuai utk org baru bersalin serta multivitamin. At the same time sy amalkan jugak pemakanan sihat utk dptkan vitamin & mineral supaya sel2 & tisu2 pulih semula.
    Bengkung sy pakai masa awal2 berpantang, bila dah dua minggu, sy amalkan pakai girdle penoh supaya mudah bergerak dan cepat, maklumlah anak dah mula berderet.
    Begitulah amalan selepas bersalin sampai anak lima. Ada kebaikan berpantang supaya badan kita tak cepat lenguh2. Ini baru masuk awal tigapulohan dah bising2 lenguh sana sini, sendi2 sakit2, muka lesu dsbnya.

    0
    0
    • gambar says:

      ada jugak org yg mmg sejak belum kawin lg badan dia dah lenguh2 sakit tp bila anak dah 2-3 org dia duk merungut, org kata dia xpantang elok2 tp sy tau la mcmana dia pantang, mmg sepenuhnya.
      mak dia kata mungkin sbb masa kecik2 dia sgt degil n nakal dan ayah dia selalu bantai dia bila degil, tu yg bila remaja belum kawin lagi badan dah sakit2, mak dia agak jerla sbb adik bradik lain kuat jer. dia anak sulung, ayah2 ni selalu mudah naik bengang bila anak sulung nakal tp bila peringkat adik2 tu dia malas dah nak marah2, dimanjakan lagi adalah, ikut jer segala kehendak. kadang2 tu yg over adik tp kaka/abang juga yg kena marah. dgn anak2 kena adil, xboleh kata abang kena mengalah ngan adik nanti dewasa hanya abang jer sibuk caring adik2 sampai abai anak isteri tp adik xgheti nk simpati ngan abang. mak dia menyesal sbb xhalang ayah dia dulu tp apa yg aku pasti kalo mak halang, bapak akan marah mak manjakan anak…

      0
      0
  58. NURUL says:

    ALAAA.. NAK KURUS SENANG JEK. PANTANG 60 HARI TU PUN DA BLEH KURUS, AKU NI KAWEN DA ANAK 4. BERAT AKU 48 KG JER… TP KENE PANTANG BETUL. AIS TAK BLEI MINUM…

    0
    0
  59. fahnees says:

    Berpantang cara mana pun tak kisah..lgpun kita dah moden..nak ikut pantang org lama pun senang.
    Klu dulu,jamu susah nak dpt(kena pki bahan asli..),tp sekarang semua nya dlm bentuk pil mudah dan senang didpti.
    Org dulu pun bengkung dgn kain berjela,tp sekarang pki girdle pun dah ok.
    Org dulu sapu kapur+limau nipis kat perut,tp sekarang dah ader losyen khas yg lebih mudah. (losyen pati halia)
    Org dulu bertungku pki batu sungai,tp sekarang dah siap tungku herba.

    Apapun cara moden,semuanya asas dr berpantang cara lama. Sama tapi tak serupa..

    0
    0
  60. shizuka says:

    apa la teruk sangat…baru lepas beranak, pakai la stokin baju tu pakai la baju sejuk…kononnya moden sangat la tu…bkn ke org indon ni kemain lagi jaga bab dalaman…sudah la, ckp boleh la…buat tgk…

    0
    0
  61. nurie says:

    wlpn bru bsalin..BCL tetap cantik…

    0
    0
  62. anti abg nara says:

    sgt cantik……..dulu2 org menganggap bdn sebegini sbg lambang kecantikan….org sekarang jr terpengaruh dgn definisi kecantikan barat……..tahniah BCL sbb anda confidence dan tidak malu dgn diri anda…….inilan orang yang mempunyai jati diri dan keyakinan tinggi……..x mcm sesetengah artis Malaysia menyembuyikan diri berbulan2 sampai kurus baru menonjolkan diri……..luv u BCL

    0
    0
  63. eww says:

    x lawa la bcl ni.. org kalau lawa lepas beranak pun nampak lawa, bersih je muka.. ni stok muka mmg x lawa harap make up je tebal.

    0
    0
  64. hana says:

    ntah2 slim world dh tunggu depan pintu umah dioarang suh jadi duta..kalau kat malaysia la, kat sana mana la tau kan kot2 mustika ratu keee, si ashraf tu pun nampak buncit sama apa hal?

    0
    0
  65. wakakka says:

    Kah2.Baru firrst time tengok muka dia tanpa mekap.Kah2 lagi sekali.Macam “big mamma”.

    0
    0
  66. kak wok says:

    yeeahh..big momma in da house

    0
    0
  67. syasya says:

    muka klu dah selalu make up mcm tu ler jadinya…. sesekali tak make up… haaa… amik kau… heheheh!!!

    0
    0
  68. mmg lain lepas dah beranak….hehe

    0
    0
  69. xoxo GG says:

    biarla die x cantik ke ape lepas beranak. at least die da bertarung mengeluarkan zuriat..cuma..jgnla sext2 ye bunga. chiau~

    0
    0
  70. darlena says:

    X CANTIK ;-(..
    she s not natural beauty..
    time makeup je cantik…
    semoga bahagia dgn suami dan anak ;-)

    0
    0
  71. dayu says:

    tahniah saya ucapkan dekat bunga n ashraf.
    jaga anak kalian ba

    0
    0
  72. I thought it was going to be some boring old post, but it really compensated for my time. I will post a link to this page on my blog. I am sure my visitors will find that very useful.

    0
    0
  73. Only want to say your article is as tonishing. The lucidity in your post is simply striking and i can assume you are an expert on this field. Well with your permission allow me to grab your rss feed to keep up to date with incoming post. Thanks a million and please keep up the a uthentic work.

    0
    0
  74. awww says:

    eh. artis biase la. nnti cpt jer dia kurus ler.. skrg nmpk tembam. duit byk. nnti tgk lh terkejut korang tgk dia jd kurus mcm dulu2.

    0
    0
  75. Webbhotell says:

    certainly like your web-site but you have to check the spelling on quite a few of your posts. Several of them are rife with spelling issues and I find it very bothersome to tell the truth nevertheless I will surely come back again.

    0
    0
  76. dick says:

    I found your great blog listed on Yahoo!!!

    0
    0
  77. I hope that someday I can understand the best way to put my thoughts into words like you. I’m a novice writer just beginning to find out how you can format and write. I genuinely admire your function.

    0
    0
  78. saddles says:

    Hai! I really love the theme you are using here. Is this custom coded or can you show me to the location where I can install it for my blog? (: thx Sandra

    0
    0
  79. I have recently started a blog, the information you provide on this site has helped me tremendously. Thank you for all of your time & work.

    0
    0
  80. You actually make it seem really easy along with your presentation however I to find this matter to be actually something which I feel I would by no means understand. It kind of feels too complex and very large for me. I am taking a look ahead in your subsequent submit, I’ll try to get the dangle of it!

    0
    0
  81. Thanks a bunch for sharing this with all of us you really recognize what you’re talking approximately! Bookmarked.

    0
    0
  82. I was just looking for this information for a while. After 6 hours of continuous Googleing, finally I got it in your site. I wonder what’s the lack of Google strategy that don’t rank this kind of informative web sites in top of the list. Usually the top web sites are full of garbage.

    0
    0
  83. tv on pc says:

    whoah this weblog is magnificent i love studying your articles. Keep up the good work! You realize, lots of individuals are hunting around for this info, you can aid them greatly.

    0
    0
  84. You got a very great website, Gladiolus I detected it through yahoo.

    0
    0
  85. I can’t thank you sufficiently for the content on your website. I know you place a lot of time and energy into all of them and really hope you know how much I enjoy it. I hope I’m able to do something identical for another individual sooner or later.

    0
    0
  86. Leon Wiuff says:

    Me and my wife are inseparable. From time to time, it takes 3 or four persons to pull us apart.

    0
    0