Written by AbangNara | February 6th, 2012

Nampaknya artis beragama Islam terutama wanita gemar bergambar dengan anjing. Kalau Abang Nara pastinya lebih gemar bergambar dengan kucing. Tak dinafikan memang anjing ada kecomelannya. Yang terbaru, penyanyi Ombak Rindu, Adira AF pulak dilihat bergambar dengan sesuatu yang kelihatan seperti seekor anjing.

anjing

Abang Nara tak dapat pastikan 100% bahawa benda yang dipegang itu ialah seekor anjing. Sekali tengok memang nampak macam anjing, 2 kali tengok nampak macam bantal ada bulu-bulu. 3 kali tengok nampak macam anak patung pun ada. Hanya Adira sahaja yang tau apakah benda yang sebenarnya dipegang olehnya.

Apa pun kepada Adira, jangan lupa samak kalau benar binatang di atas ialah seekor anjing. Dan sifat penyayang kepada binatang anda memang sangat terserlah di dalam gambar di atas. Kredit gambar kepada Rotikaya.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

240 responses to (GAMBAR)Adira Pegang Anjing Pulak Tersebar, Terserlah Sifat Penyayangnya

  1. zua says:

    xpe….bole samak….x dosa pun

    0

    0
    • xphm la manusia zaman skrg ni.. benda yang haram dia nk buat. benda yg halal xmau buat.. walaupun blh samak tpi agak2 la.. kamu tu islam..

      0

      0
      • Syikin genius says:

        Maafkan saya tapi pegang anjing haram ke? kalau cik rasa haram maka suka saya ingatkan bahawa ianya tidak haram. dan BERDOSA untuk cik kalau keluarkan kenyataan yang menyesatkan. kalau cik dah tahu tak haram eloklah. cuma ayat cik boleh mengelirukan untuk manusia yang lembab dan payah nak paham. terutamanya untuk sesetengah pembaca beautifulnara.

        0

        0
      • gant says:

        pgg anjing tak haram pun la..
        klu anjing tu kering samak pun x perlu..
        sesetengah mazhab membenarkn anjing dibela..jgn lah terlalu menunujukkan agama itu susah..islam itu sgt mudah dan indah..

        0

        0
      • gant says:

        klu tak pasti kita rujuk kpd org yg lebih tahu..jgn buat statement sendiri

        0

        0
      • milah jembes says:

        memang hanjing… alasan boleh samak le pulak…. kalau tak sengaja tu tak pe le kot… ni siap pegang tu… tak lalu milah dengan golongan artis yang seperti ini…. yang baik cam bob lokman ditentang tentang … yang seperti ombak resah tak tau hukum ni dipuji… puji,…. memang hanjing betul ha! ha!

        0

        0
      • makcik k-pop says:

        kalau benda yang kalau pegang menyusahkan kita sbb kena samak dan sebagainya, peliharalah binatang yang lain… mmg boleh pegang n samak tapi klu berdasarkan gambar ni aku xrasa dia sibuk2 nak samak.. nak kutuk aku kutuk lah tapi itulah hakikat…

        0

        0
      • Chye says:

        Adira bukn islm la!apsal kecoh sgt ni??abg nara ni pon..
        Selidik la dlu..

        0

        0
      • sha says:

        bukan dosa,, haram dibela.. boleh samak.. relax

        0

        0
      • jim says:

        ye ke haram??? nabi bela kat dalam umah tak pe pelak????

        0

        0
    • sarah haha says:

      apa la nk jadi skrg ni ? hrp2 benda yg dia pegang tu anak patung ..

      0

      0
    • nina says:

      hukum pegang anjing bukan haram pun. just mesti samak lepas sentuh. kalau haram, org islam susah la jadi doktr haiwan kan kalau pgg anjing pun tak boleh

      0

      0
      • man arif says:

        dr segi perubatan pun nak pegang kena pakai sarung atau berlapik,kalu da tak boleh sangat guna sarung baru dengan tangan,itu pun kena samak,saje2 pegang mna boleh

        0

        0
      • hamba Allah says:

        kalau sentuh samak
        kalau peluk ??????????/
        mandi tanahhhh ke????????????
        huhuhuhu jgn jd bongok

        0

        0
      • Amenda says:

        Allo dik… bila pulak hukum pegang anjing tak haram. Haram kalau diuli2, dipeluk2, dijadikan pet. Jangan la samakan theori kau ni dgn doktor haiwan. Itu tugas, dan ada pilihan utk tak pegang kecuali terpaksa. Kalau kira kurang ilmu jangan cepat sgt menghalalkan cara. Sekadar share, nak terima…go ahead tak nak terima.. sudey.. ~”Animal lover too”

        0

        0
      • ita says:

        ape2 pun…dalam islam,dua haiwan yg haram di sentuh…anjing dan babi…..dlm buku pendidikan islam darjah 1…..dh ada dh….dh di kira najis berat…

        0

        0
    • Lagubestbest says:

      Ustaz azhar idrus cakap anjing boleh bela, cuma bukan untuk buat pet, tapi sebagai guard rumah letak kat luar rumah (laman rumah). Malaikat tak masuk rumah letak kat dalam. Islam pun ada cakap anjing boleh pegang masa kering sama kering je, susah nak bela sebenarnya. *Nampak sangat jahilnye*

      0

      0
      • lola says:

        betul tu. letak kat luar rumah sebagai guard boleh je.

        0

        0
      • aummm says:

        tp ni anjing pet, bukan anjing guard type..

        0

        0
      • wakil ustaz azahar says:

        inilah sebenar2 kenyataaan dari ilmuan islam(ust azahar idrus) … anjing boleh dibela untuk guard rumah jer..bukan di belai…dimanja.. then bising2 kata boleh samak dan sebagainya …harap jelas ok…

        0

        0
    • Name says:

      Alaa.. pegang anjing bukannya haram pun.. tuh pun nak kecoh.. still boleh samak lagi..

      pegang bukan muhrim tuh halal ke..? , haaa.. mana boleh samak tuh

      0

      0
      • nanako says:

        Sokong sangat dengan name.

        to aumm: kalau tu anjing pet, confirm ke adira yang bela? lek la..boleh samak kot..sabun taharah ade. tak payah susah2 nak cari tanah lumpur dah.

        0

        0
      • Kunta Kinte says:

        Setahu saya MUHRIM tu org yg sdg melakukan ihram haji atau umrah dan MAHRAM tu org yg kita haram nikah..
        *Sila betulkan jika saya tersalah..

        0

        0
      • cucuk says:

        eh bai, pegang anjing mmg xberdosa tapi anjing tu najis…lgpun boleh mendatangkan fitnah klw bgambar mcmtu..klw anjing tu jilat muka ekau nak..

        0

        0
      • alahai says:

        peminat adira ke ni dik?huhuhuh

        0

        0
    • hamba Allah says:

      kalau dah peluk smpai cam tu
      nak samak satu badannnn???????????

      0

      0
      • akirakaede says:

        boleh je samak satu badan dan saya rasa itu bukan satu masalah untuk samak.saya pernah samak dengan baju2 sekali.hampir 10 kali sehari.stok sabun taharah always stand by.

        0

        0
      • hamba Allah says:

        memang dasar kapir
        cari apa hukum nya jika sengaja memegang
        babi@anjing

        0

        0
    • hah sempottt~ says:

      Jika dirujuk kepada pandangan Yusuf al-Qaradawi, (kitab al-Halal wa alHaram fi al-Islam) beliau mengatakan hukum memelihara anjing sebagai
      binatang kesukaan adalah haram. Hal ini berdasarkan hadith Rasulullah
      S.A.W. yang bermaksud dari Abi Sufian bin Abu Zuhair, bahawa Nabi
      S.A.W. bersabda antara lain maksudnya : “Barang siapa yang memelihara
      anjing bukan untuk menjaga ladang atau ternakan, maka setiap hari
      pahalanya berkurangan satu qirot”. Erti qirot hanya Allah sahaja yang
      mengetahui kurangnya. Hadith ini disepakati oleh Bukhari dan Muslim.

      0

      0
    • nana says:

      aq rasa anjing stacy dia pinjam

      0

      0
    • hahaha. mesti abang Nara kata, “as expected!” dah seratus lebih komen. (tetibe…)

      0

      0
    • jihah says:

      haram itu jelas…halal itu jelas…sume bnda haram adlh brdosa…kalu xdosa aku pon nk pelihara anjing…xkan everytime nk samak kot…anjing hanya boleh djdkan haiwan prburuan, mnjaga kebun dan dltakkan jauh dr umah…kalu pelihara anjeng,malaikat xmasok lam umah…

      0

      0
    • Unknown says:

      betol!!! pegang pompuan bukan mahram lagi berdosa kot

      0

      0
    • nizar says:

      jangan lah pertikai soal pegang anjing ni…banyak lagi perkara yang boleh dipertikaikan..contohnya berpelukan artis lelaki dan perempuan yang bukan muhrim..itu dah kira haram dan berdosa…x pulak ada pihak yang pertikaikannya…pegang anjing dan babi x berdosa dan boleh di samak..tapi berpegangan tangan lelaki dan perempuan yang bukan muhrim adalah haram dan berdosa…fikir-fikirkan lah wahai manusia..jangan cepat menilai kesalahan manusia lain ok…

      0

      0
    • akak says:

      Mengikut ilmu saya yg xsbrapa ni,anjing n babi adlh
      binatang yg haram dsentuh.tp kalau xpasti,patut
      rujuk dgn ustaz..

      0

      0
  2. lobak masin says:

    anak patung je tu kot…think +ve…. :)

    0

    0
    • sarah_nina says:

      ya kot..anak patung..kalau betullah anjing. dorang ni banyak je binatang lain yg comel.. kenapalah binatang ni jugaklah yg dia pegang..hmmm

      0

      0
  3. reban ayam says:

    ARTIS YG BODO..XKIRA LA XYAH SAMAK KE APE KE..MCM XDE NATANG LG NK PEGANG..BENGONG!!CMTU PEGANG BABI TRUS OK

    0

    0
    • adira says:

      ishhh, tak baik cakap orang bodoh ke ape. ape salah nye die nak pegang anjing tu. makhluk Allah jugak. kalau die nak pegang babi pon, lantak die la. janji boleh disamak. kalau die pegang lelaki yang bukan muhrim tu, itu lain citer laa. kena la nasihat die.

      0

      0
      • reban ayam says:

        XYAH KO NK BEKAP CTE LAIN PLAK..DLM GMBO NI PSL DIE PEGANG ANJING..DH TERANG SALAH..XYAH NK CKP PEGANG LAKI KE APE KER..BANGANG

        0

        0
      • adira says:

        masalah nye, aku bukan nak back up die ke ape.. sekarang ni, ko tak payah la nak cakap orang bodoh ke ape. yang aku relate kan pasal pegang laki tu, nak menunjukkan pegang anjing, TAK HARAM, boleh disamak. tapi kalau pegang lelaki yg ajnabi, adelah HARAM. boleh ke nak samak2..??? dasar ayam betol la.. benda basic camni pon tak boleh pikir. ape pon tak boleh.

        0

        0
      • AKU says:

        AKU SOKONG ADIRA! BETUL TU..

        0

        0
      • hamba Allah says:

        tu kalau pegang lelaki
        KALAU X TUTUP AURAT ??????????
        BONGOOOOKKK!!!!!

        0

        0
      • hamba Allah says:

        WANITA DEDAH AURAT HUKUMNYA “HARAMMMMM”
        BOLEH SAMAK KE
        SAME GAK CAM TU BONGOK
        NAK KOMEN PIKIR DLU
        NTAH 2 KO PON SAME BELA BINATANG HARAM KAT RUMAH

        0

        0
      • hamba Allah says:

        P SAMAK KEPALA OTAK HANG DLU
        HANG PON DAH TERPESONG
        TAUBAT LAH

        0

        0
      • hamba Allah says:

        P CARI APA HUKUMNYA
        “MENGHALALKAN YANG HARAM”
        MASYAALLAH

        0

        0
      • aku gojes says:

        bangang nak mampos ko ni adira

        0

        0
    • Yus says:

      Hei pengecut! Suka ati dia la nak pegang ape pun…kau sendiri tu tak berani taruh nama betul pesal?

      0

      0
      • reban ayam says:

        whatever!

        0

        0
      • aduhai nye pon says:

        Eleh ko pon sm, dhla tiap2 post beribu comment ko (yang talam 2 muka xde pendirian sekejap bantai dia ni sekejap sokong dia ni). Laaagi nak kata org. HAHAHAHHAHAHA lawak dowh!

        0

        0
      • aduhai nye pon says:

        Wei, ko pon sm la. Tiap2 post kao ade komen smpai beratus, pastu talam dua muka xde pendirian sekejap bantai kwn ni japlg bantai yg sorg lg pulak. Post ni pon ade, atas ni ko ckp ni; pastu bagi komen ni pulak;

        1)x pe..anjing boleh samak,klo pegang bkn muhrim x leyh samak..
        cme ak x paham nnape la nk bgmbr dgn haiwan 2,byk ag kowt haiwan kt dunia nyh..

        2)Lumrah manusia mmg suka menilai org dr perwatakan luar. :) Henti2 kan lah dan nilai lah diri sendiri. :)

        HAHAHAHAHAHAHA lawak dowh!

        0

        0
      • zac says:

        jgnla marah si reban ayam tu.. nama pun reban ayam.. memangla bodo..hahaha..

        0

        0
      • aduhai nye pon says:

        Wei aku ckp kt ko la, tu kn komen ko kt bwh nun aku copy pastekn. HAHAHAHA.

        0

        0
      • hamba Allah says:

        BONGOOOOKKKK
        KO KIRE TGK DLM M’SIA NI BRAPE JUTA NAME YUS
        KLAU BRANI SGT BUH LA NO IC NGKAU BONGOOOOOKKK!

        0

        0
      • HUMMER69 says:

        KELABU ASAP DAH KENA KANTOI LAGI!!!
        NICK KELABU ASAP BERMACAM2 ANEKA,
        TAPI CORAKNYER TETAP SATU!
        WAHAHAHA!

        0

        0
      • helllooo says:

        Hamba Allah hamba Allah, tu le.Nk tego org kalo bagi ilmu ada cket dlu tawwww. Kalo avatar sme ko bubuh la nickname gant ker ita ker yus ker ape ker, TETAP ORG YG SM–DAH EMAILNYA SAMA!
        kalo ko nk tgk betapa xbtull die ni (yg avatar biru klabu ni)ko tgk komen dr atas guna avatar ni, esp pendakwah dgn alia tu—org yg sm kot tp dok bls ckp sm sndr.
        MENYAMPAH OK ;)

        0

        0
      • amira cantek says:

        korang gaduh kat sini pon xguna bebe
        nilai diri kt sendiri lbh baik
        kutuk orng dpt dosa

        0

        0
      • mulut capoi says:

        Mai sini aku nak pegang konek or burit ang….

        0

        0
  4. Aya Ariel says:

    Tah hape2 tah laaa ngan artis zaman skarang niii~~

    0

    0
  5. mail lambung says:

    tu teddy bear la abg nara—>bersangka baik

    0

    0
  6. aku hensem says:

    takpe, pegang anjing bukan dosa.. malah, tak haram pon. yang penting, kena samak laa.. pelik jugak ade sesetengah pihak yang terus memaki orang yg pegang makhluk Allah ni.. pegang yang bukan muhrim, tak kecoh pulak ye.. papehal pon, pegang anjing takpee.. abang nara nak pegang anjing pon takpe. hehe.. :))

    0

    0
  7. ALYA says:

    betul atau x? empunya bdn je yg dpt jelaskan..hope Adira tampil utk membuat statement yg benar..jgn senyapkan diri je bila gmbr dh tersebar..mengundang pelbagai fitnah dan reaksi masyarakat..tp x pasti pulak itu mmg btol2 anjing ataupun skadar photoshop..

    0

    0
  8. mcyan says:

    mcm patung je tu. huhu.

    0

    0
    • ji says:

      Benda tu ..benda halus..adira posing cute cm biasa la.bila cuci gmba tu..ada lembaga putih tu! Scaryy wei

      0

      0
  9. siti says:

    bkn berdoasa pegang anjing…pegang tangan lelaki bukan muhrim lg berdosa lg haram..

    0

    0
  10. rosmahmansorr says:

    biar pegang anjing..boleh disamak dari bersentuhan dgn org bukan muhrim…dosa….lgpon ajning tu xbasah,xperlu samak..asalkan kering…

    0

    0
  11. mamabom says:

    Artis menganjingkan diri sendiri.

    0

    0
    • Puteri Bunian says:

      ewah2 mama.. bukan main lagi bahase digunakan. tak mencerminkan peribadi diri langsong..

      0

      0
      • Kak Limah says:

        Mamabom,

        Tak payahlah taruk gambar bertudung dan nick “mama” tu kalau pengunaan bahasa macam ‘bitch’

        0

        0
      • cucuk says:

        paham btul2 maksud dia tu..bkn dia ckp artis tu anjing tp bergambar camtu bg persepsi tak baik drpd masyarakat…

        0

        0
    • nko yg menganjingkan mulut nko.. says:

      weh bangang.kau ni sama bodoh dgn si nara.suka-suki nko kata org menganjingkan diri.kau tak tau adira tu agama apa?dia sabahan non muslim.

      0

      0
  12. jgn sebarang haram says:

    korang ni suka2 je cakap pegang anjing kena samak. masa anjing kering kau blh pegang anjing x payah samak pon xpe. kalau basah atau dikhuatiri basah baru kena samak. ade paham? asal sentuh je samak. hamboi

    0

    0
    • hamba Allah says:

      DGN FAKTOR CUACA DI MALAYSIA
      PANAS DAN LEMBAB
      UMAT ISLAM MSIA DHARAMKAN SAMA SEKALI MENYENTUH
      BINATANG HARAM
      P CARI DLU FAKTA BARU KOMEN
      JGN MAIN SEBUT JER

      0

      0
  13. memyself says:

    Mmg hukum x haram dowh pegang anjing n bleh samak.tp mampu ke nk menyamak je sllau.sb solat dh tentu 5 kali .kelihatan hanjing tu mcm kt area umh je.kalo pegang hanjing jiran sblh jap then ok la balik umh trus samak bdn dgn baju2 skali.tp kalo bela dlm umh sndiri per cer?wallahualam.hrp2 bkn hanjing real le.bkn pe kesian kt dia ni kot nanti dh bz sgt show smpai bertangguh plak nk samak.

    0

    0
  14. aku says:

    x pe..anjing boleh samak,klo pegang bkn muhrim x leyh samak..
    cme ak x paham nnape la nk bgmbr dgn haiwan 2,byk ag kowt haiwan kt dunia nyh..

    0

    0
  15. opces says:

    alaa, pegang anjing tak haram, kalau anjing tu kering, tak samak pown tak pe laa, tak de dalam quran pown suruh samak, yg HARAM tu kalau PEGANG ANAK DARA ORANG, ANAK TERUNA ORANG, N YANG BUKAN MUHRIM, tu memang terang2 HARAM DALAM QURAN, btw, make sure korang ada ilmu agama 1st before komen hal yg ada kaitan agama :)

    PEACE ..\/,

    0

    0
  16. cicakiut says:

    Kalau adira baca, kalau itu anjing sebenar dan diragui bukan betul2 kering, samaklah k… saya harap pembaca beri nasihat, bukan maki2 mcm ni sesama Islam.

    0

    0
  17. Anonymous says:

    Lumrah manusia mmg suka menilai org dr perwatakan luar. :) Henti2 kan lah dan nilai lah diri sendiri. :)

    0

    0
  18. me says:

    seeloknya hindarilah daripada buat mcm tu…blh mendatangkan fitnah…kan susah….

    0

    0
  19. ooiitt!! says:

    pernah baca dlm soal jawap agama, diharuskan bela anjing untuk jaga keselamatan diri atau harta benda(diletakkan diluar rumah)atau bertugas sebagai vet untuk merawat/menyelamatkan nyawa anjing.bukannya utk dibela sebagai binatang peliharaan.lps baca tu saya pergi bertanya sendiri kepada seorang ustaz.nak tahu dgn lebih lanjut lagi..pasal bab2 agama ni kena baca dan berguru.bila hanya bergantung pada apa yg kita baca dan dengar tanpa hujah2 yg boleh menyokong, takut tersilap faham dan seterusnya sampai kepada org lain fakta/hukum yg salah.dan saya juga ada baca sabda Rasullullah begini bunyinya (dah di pastikan kesahihannya sabda ini dlm kuliah agama) : Nabi saw bersabda,” Barangsiapa memelihara anjing bukan utk menjaga ladang atau ternak, maka setiap hari pahalanya berkurangan satu qirath.” [Bukhari-Muslim dan semua ahli hadith yg lain] Inilah juga pendapat majoriti madzhab, antaranya Syafi’iy, Hambali, Maliki dan Zahiri ( alMajmuu’, IX/234) .wallahhualam..

    0

    0
    • opces says:

      btul2, sy pn da anjing kat umah.. even sy muslim.

      0

      0
      • Anon says:

        luar rumah xpe, mesti ko kaya giler kan smpi kena bela anjing jaga rumah ko tuh,bg alamat rumah?

        0

        0
    • adira says:

      terbaikk!!!! :D

      0

      0
      • zana says:

        macam bangga je bela anjing .. memang ia makhluk ALLAH.. tapi baik bela kucing.. kalau dah bela anjing dalam rumah … macamana nak pasti kan amal ibadat kita diterima.. ibadat paling asas solat ibadat lain lagi la….jangan ambil mudah tentang hukum islam. jangan sampai bangga dengan kesilapan sendiri. tak nampak ALLAH. islam beri kemudahan.. tapi jgn salah guna kemudahan.tak faham agama jgn berlagak pandai. tak takut ALLAH ? siapa kita untuk berlagak sombong.. kita ni hamba je. jgn kut cara hidup orang kafir.. kita ni islam.. hidup cara islam.

        0

        0
      • ntah says:

        eh, korang jangan salah faham dengan orang yang bela anjing. dorang bukan bela anjing sebagai pet, tapi sebagai guard. letak kat luar umah. macam kawan aku, die ade bela sebab rumah die salu kena pecah masuk. pasang alarm pon, camtu jugak. so, langkah lain, terpaksa bela anjing. tapi sentiase ikat la. takde la die berjalan merate2 yang boleh mnimbulkan rasa syak kebersihan nye. letak kat tepi gate camtu.

        0

        0
  20. cipot says:

    bese la 2………nak cari publisiti murahan…

    0

    0
  21. ntahla says:

    hurmm…mmg blh samak tp adekah kite pasti bile samak tu btol2 bersih? subhanallah..

    0

    0
  22. apesal ak keje arini????????? says:

    cantittttttttttttttttttttt…………………………………………pegang la lg,pstu nt ckp la ‘sy taw batas2 sbgai sorg islam……’

    0

    0
    • matahari says:

      ape masalah kalo dia pegang anjing tu pun? mungkin la dia mmg penyayang pd haiwan ke ape ke. yg ko pegang tangan bf ko tu x bedose pulak? worst case possible pun, lebih baek pegang anjing dr pegang tangan bf ko tu, at least pegang anjing boleh samak. pegang tangan bf ko tu…hmm pk sindri la

      0

      0
  23. adira says:

    dulu kalau tak silap b4 masuk AF adira pakai tudung

    0

    0
  24. Kak Limah says:

    Yang korang sibuk orang pegang anjing ni haram ke tak kenapa.. yang korang pegang lelaki/ perempuan bukan mahram tu sendiri tak sedar.. nak samak dengan air seribu lautan pun masih berdosa..

    Bersangka baiklah.. entah2 dia terlalu teruja dengan anjing yang cute tu, sekadar nak bergambar.. kalau dia nak bela pun apa salahnya.. dia punya pasal lah… kalau setiap jam nak kena gi samak….

    0

    0
  25. Kelulot says:

    Hanya ALLAH yang lebih mengetahui segala-galanya…

    0

    0
  26. fara chew says:

    mcm patung anjing je.. cube tgk kat muka anjing tu.. mcm kulit patung xmcm kulit real kan

    0

    0
  27. pendakwah says:

    kerana duit ker ni..Adira..Adira murahnya iman ko..

    0

    0
    • alia says:

      jgn la pakai nick pendakwah~~memalukan

      0

      0
      • aqua says:

        aku rasa nick yg byk bsepah guna gravatar kelabu asap mcm yg d atas ni bkn org yg sama.aku dah lama peratikan.mula2 iya aku pkir org yg sama.tp lama2 aku rasa ada sumthing wronglah.dh byk entry bn bsepah dgn gravatar ni.aku start realize masa dlm entry rita & zaquan gaduh hari tu.entry2 slpas itu mkin byk dgn gravatar ni.klu kmu smua peratikan skjp komen mcm menyokong skjp tidak.skjp alim pastu ada yg mcm lahanat.skjp ada yg knal artis itu artis ini.aku rasa error ni dr bn lah.cuba bang nara jelaskan.ni smpi ada yg bgaduh krn gravatar ni.cuba tnya nick pendakwah & alia d atas ni.adakah mrk org yg sama.

        0

        0
      • cucuk says:

        semua image avatar pun org yg sama cuma tukar nick ja…mcm sendiri tanya sendiri jawablah….

        0

        0
  28. wee~ says:

    korang ni..walaupun bole samak ke hape…kan lebih elok kte mengelakkan diri dari bende2 mcm ni..utk mengelakkan fitnah.lagipon takut jugak kalo samak tuh betul2 bersih ataupon x…kalo xde penyakit, jgn cari penyakit..

    0

    0
  29. roti says:

    pegang anjing baru la moden..matsalleh skit..kamon~

    0

    0
  30. Ayamasakurma says:

    comellnyee…adira ^_^

    0

    0
  31. kucing siam says:

    dah tau anjing ni najis berat buat apa le gatal dipegang…. kan byk binatang yg bukan najis yg boleh dipegang…..

    0

    0
  32. cha says:

    ayam kampung masuk bandar woooooooo … hakhak ,

    0

    0
  33. ketua kelas says:

    bagus lah, at least ramai still prihatin kat gambar ni.. maksud nya ada org mengambil berat isu org islam pegang anjing.

    buat org dlm pic ni, kalau suka sangat anjing, tak perlu lah smpai nak bergambar menunjuk sgt.. kan dah tersebar. lepas ni pandai2 la jawab yer.. tp kalau ye pun nk publisiti je.. byk lagi cara dik oi

    0

    0
  34. Anonymous says:

    Ala..pegang anjing tu takde pun dosa cam kau bukak aib orang la nara.

    0

    0
  35. marion kaunter says:

    tgk bulu pun tau dah anjing xde nyawa nyahhhhhhh

    0

    0
  36. nur says:

    sentuh anjing dan bela anjing sebagai pet adalah dua benda yang berbeza.

    DALAM ISLAM PEGANG ANJING TAK HARAM DAN TAK BERDOSA…

    ia cuma berdosa di mata masyarakat kita yang tak faham.

    0

    0
  37. ooiitt!! says:

    ni anjing doodle mcm neighbor cina depan rumah bela..x boleh kasar2 x boleh biar lama2 kat luar rumah mcm labrador,shepherd, bull dll..memang kena bela dlm rumah selalu..(mengikut kata neighbor cina tu la)…

    0

    0
  38. leha says:

    Apalah nak kecoh sangat. Samak sajalah. Mulut korang yang suka menghukum cepat sangat ni, betul sangat ke? Banyak lg isu lain nak fikir. Kalau asek benda mcam nii je fikir, jangan marah kalau msyarakat dunia tak tau malaysia kat mana. Bangunlah. Kritik benda yang lebih penting.

    0

    0
  39. Anonymous says:

    bukan samak tp sertu lah

    0

    0
  40. tikus pink says:

    tak haram. kering sama kering x yah samak kecuali basah. masing2 punya tangan. kalau tikus pink eee walaupun kering sama kering x mola pegang saja-saja.

    0

    0
  41. watda says:

    berdosa ke pegang anjing, haram ke,salah ke. Sape kata ye mmg buat hukum sndiri. Ustaz sy kata drpd pg bf/gf yg trang tang tang haram hukumnya, lebih bek pgg anjing or babi. Malangnya org mlayu pk pgg anjing lebih jijik dr sentuh kulit bf gf anda. Kesian.

    0

    0
  42. cek dulu agama dia,baru kuarkan entry.. says:

    abg nara,setahu saya adira bukan muslim.mmg namanya mcm melayu islam,tp non muslim.sama juga mcm nera af.cuba abg nara cek dulu b4 kuar entry ni.sbb my fren slalu mekapkan si adira ni time dia ada program show..biasalah sabahan,nama mmg mcm melayu..tp diorg agama kristian ke,apa ker..

    0

    0
  43. aku le.. says:

    ala korang ni…artis le katakan…bukan tau apapun…tak cerdik manapun…kalau berbogel tu dibenarkan…dah berbogelpun diaorang tu..setakat pegang anjing..small matter lah tu..hehe

    0

    0
    • SITI says:

      awak tu cerdik sangat ke?
      bukan nak menangkan artis, tapi sila fikir dulu sebelum komen. suka2 komen orang tak cerdik, tapi orang lain nampak sangat KEBODOHAN kita!!

      0

      0
      • aku le.. says:

        kalau diaorang cerdik diaorang tak buatlah benda-benda yang mendatangkan fitnah..benda2 haram..benda2 yang tak dibenarkan oleh agama..tak ke itu menampakkan ketidakcerdikan mereka??nak sokongpun janganlah nampak sangat KEBODOHAN kita gak…

        0

        0
      • sarah_nina says:

        aku cam nak like komen “aku le..” banyak 2x.. betul..kalau artis yg cerdik, dia takkan memalukan diri sendiri.. takkan mencari publisiti murahan.. kalau amik gambar yg macam ni.. jelas2 lah dia menempah azab. orang yg mencaci akan lebih banyak dr yg tersenyum.. so buat cik adira.. pikir2 lah dulu sebelum bertindak..haih..

        0

        0
  44. minah says:

    memang lah boleh samak but kalau boleh kita elakkan lah…banyak lagi haiwan yang boleh dijadikan pet… takut pulak baca komen yang macam tak kisah jer pegang anjing coz boleh samak… hmmm…

    0

    0
  45. huhu says:

    kalau ilmu di dada belum cukup. X yah byk bunyi la uols. Jgn wat hukum sndiri

    0

    0
  46. koko says:

    lor. ape salah pgg anjing. blh samak kot. adoi.

    0

    0
    • cucuk says:

      pegang anjing klw tanpa tujuan sekadar seronok2 baik xtayah..baik ckp saja2 pegang taik pun tak salah boleh basuh..benda najis klw boleh elakkan klw tanpa tujuan..

      0

      0
  47. ramai jenis warak membabi buta.. says:

    APA SGT LAH NAK DIKECOHKAN PEGANG ANJING?YG PERLU DIPANDANG SERIUS SKRG MUDA-MUDI YG TANPA SEGAN SILU DUK BERPELUK LELAKI DAN WANITA,DIKHALAYAK RAMAI MAHUPON DITEMPAT TERSEMBUNYI.
    BOLE KER NAK SAMAKKK TU ???

    0

    0
  48. bebot says:

    takde hukum pun cakap pegang anjing tu haram. asalkan kering. kalau basah pun boleh disamak. yang duk begambar peluk2 pegang tangan bukan mahram dalam magazine tu sume x haram plak?

    0

    0
  49. menganjing says:

    mmg la anjing x haram disentuh..tp adira ni macam x de binatang lain nak peluk…macam2!

    0

    0
  50. ooiitt!! says:

    Nama Penuh : Siti Adira Binti Suhaimi

    Nama Manja : Yayang

    Asal : Ranau, Sabah

    Bangsa : Dusun

    Agama : Islam

    Tinggi : 153 cm

    Berat: 41kg

    Tarikh Lahir : 19 September 1991

    0

    0
  51. adik marcelo machado says:

    cuba korg bergmbr dgn babi tonyok lak… lagi gempak…

    0

    0
  52. Observer says:

    Haihh banyak sangat laaa yang bijak pandaiiii kat sini…
    Semua nak jadi ustaz, semua nak jadi ustazah.. ada yang sampai tahap nak jadi Tuhan pon ada siap jatuhkan hukum and cakap ‘tak sah, tak diterima pahala’ bla bla.

    Yang si Bang Nara ni pon satu, mcm sajeee je nak timbulkan perdebatan antara pembaca tentang benda yang ‘tak berapa nak jelas’ hukum nya kalau setakat nak dinilai oleh pembaca. Lame Issue lah…!

    (P.s : Dah laaa cilok dari blog orang lain. Booooo!)

    0

    0
  53. Anonymous says:

    kalau kering xpe. xsalah sentuh. kalau sentuh samak je lah. bukan nye dia nak makan. makan tu haram lah.

    0

    0
  54. Dato minah jambu 24jam mengadap computer says:

    eleh ni bukan anjing betol lah !!!!! pesal orang2 ni ! cuba tengok betol2 bukan anjiang betol kn???????? itu cuma anak patong anjing je yg di pelok oleh adira ni………… tkannnnnnnnnnnnnnnnnn lah dia nk pelok anjing yg ada nyawa……tapi kalau dia pelok anjing betol pn ape salah nye ..anjing kn maklok tuhan jugak knnnnnnnnnnnnn…….tol tk uztaz bujang???????????????????? !!!

    0

    0
    • bujang says:

      Betui sayang oi…..aku rasa itu bukannya anjing mungkin baju atau sesuatu hiasan yang ditepinya berbulu2.
      Aku pernah tengok banyak dijual dikedai bundle.

      Anjing memanglah makhluk Tuhan, jangan dianiaya dan disakitinya kecuali ianya membahayakan keselamatan kita.
      Dah dilarang menyentuhnya dalam keadaan basah wajib disamak, janganlah sentuh walau kering pun was2 nnt. jika tangan kita berpeluh atau anjing tu basah.
      Saja degil suka melawan arus……cuba buat apa yang ugama
      suruh dan tinggal yang dilarang……x ada masaalah kehidupan kita.
      Minah jangan peluk anjing ye……lebih baik peluk abg. bujangggggggggggggg……boleh kita kawin, dari haram jadi halal.
      Tak payah mandi lumpur nak samak….kita mandi junub tiap2 hari……kahkahkahhhhhhhh……hulalalalaaa…..pewittttttt…………

      ja degil yang dilarang itu jugak yang berkenan.
      Cuba buat yang agama suruh d

      0

      0
  55. fire&water says:

    yg korang kotok2 2 bkn ke dosa.setahu sy kalau belum tahu dan blum nampak jangan d fitnah2 nnti dpt dosa besar….

    0

    0
  56. lala says:

    betul pegang anjing tak haram dan boleh disamak.tapi sebaik baiknya tak perlulah membiarkan diri kita dipertikaikan masyarakat dgn tindakan “tak apa boleh samak”, just because peluk2 anjing.bagi makan takpe jugak.bila pandangan umum tak elok kat kita.mesti kita pun tak seronok.simple as that.

    0

    0
  57. Malas nk bubuh nama says:

    Mmglah pegang anjing tu tak haram..boleh samak…tapi tak pikir ke bulu dia bertabur dlm rumah,sifat anjing yg suka menjilat… jilat sana, jilat sini, blom lagi kencing ke berak ke…rajin ke tiap2 hari nak samak rumah? Nak samak badan lagi…suci ke rumah kita nak beribadat kalau ada anjing…jgn pikir pasal nk samak badan aje…byk perkara yg kita perlu pikir kalau pelihara binatang ni dlm rumah…wallahualam…

    0

    0
  58. sue says:

    adira ni islam ke??
    rs dulu ms af pn dia ada ckp yg dia rndu kt anjing dia..
    kalo xslh la..
    lgpn,xpernh kot dgr adira bg salam bl ada show ke interview kat radio@tv..

    0

    0
  59. artis otak letak kt lutut says:

    Wehh..adira ni islam la..melayu.. Ms af ade tnjk mak die pki tudung.. Dh artis bese la..pegang la anjing ke nk glemer pasni..dh korang kate x haram kn?? Dhtu pegang jela bab*.. Same gk x haram pegang cmtu bleh samak.. Bangang pnyer statement!

    0

    0
    • ping says:

      ha ha ha ……..kalo artis Islam , jaga la sensitiviti peminat ………
      jangan jadi macam sesetengah artis tu , ngaku islam pastu pegang botol arak….. akhirnya …….
      Allah yang maha mengetahui.

      0

      0
    • Anonymous says:

      melayu? malay? adira is DUSUN… pure n pure DUSUN Sabahan.. dont simply change the race because she is a muslim.. then what if a malay converted to religion other than islam? who are they? arent they are still malay or just bumiputera? its pathetic to see people relate religion and race. oo, n please dont give me shitty answers such as yahudi or whatever some of you shallow minded people typically do. if you can change the race simply by being muslim, speak the malay language and practice malay custom, then the term “malay” is not a race, its just a status. Thats the 3 “rules” to be known as malay.. then adira is not a malay. 1. She’s a muslim (as “being” said), 2. She speaks Sabahan Dialect (not malay) and Dusun and 3. She didnt practice malay custom, the Dusuns have their own custom (adat and amalan). Heck, by that contrast, are you saying that the muslim Arabs or muslim Chinese are also malay? get a life will ya..

      0

      0
  60. ping says:

    adira tu agama apa ?
    kalo nama cam melayu tak semestinya Islam. nama tak melambang apa apa dah jaman la ni.

    0

    0
  61. ainaesther says:

    laa. buat ape nak diambil gambar dgn anjing peliharaan kalau dah tau benda nie akan mencetuskan fitnah/kontroversi.

    mencegah itu lebih baik drpd mengubati. hehe. nnti mesti adenye org mengaku, “saye jiran dier, saye taulah.”

    0

    0
  62. SayaDanAku says:

    apa dalil yang kata haram sentuh anjing? dalil haram makan daging anjing ada la…kalau la anjing dikategorikan sebagai najis, pegang najis bukan haram, cuma perlu dibersihkan mengikut kategori najis (contoh cam pegang air kencing, haram ke? tidak kan, cuma perlu dibersihkan)

    dan tak payah lah korang sibuk nak persoalkan dia samak ke tak, solat macam mana dan sebagainya….macam la korang ni tuhan nak hukum dia sebegitu sekali…sempena maulidur rasul ni, kita kenang kembali bagaimana nabi muhammad menegur, penuh dengan hikmah, tidak serkap jarang, tak berkasar bahasa…cumanya, mungkin jika dia belum tahu yang pegang anjing perlu disamak, maka ajarkan padanya cara samak (sabun taharah dah ada skrg)..dan sebolehnya membela anjing di luar rumah sahaja sbg guard (sekiranya ini anjing belaan dia)…

    0

    0
  63. handpon rosak says:

    amboiii,terserlah rakyat mysia yg bpngetahuan tentang agama yer,,banyak sunguh ustaz n ustaza kat cni,pas ni ble msuk imam muda n ustaza pilihan yer…haha…

    0

    0
  64. aku says:

    memngla xharam..tp dr pegang anjing better pegang taik..sebab anjing tu najis mughalazah (berat)sedangkn taik najis mutawwasitah (sederhana)..ye dak?..tentu xdak org nak pegang taik kan..samalh cm anjing ni..better xyah pegang laaa

    0

    0
    • mulut capoi says:

      Aku tiap2 hari pegang taik….taik sendiri masa basuh lepas berak aku korek lagi tepi dubur….pastu cuci ngan sabun bersih2.
      Takut berwuduk nanti x suci…..muhahahaaaaa….

      0

      0
  65. Zara says:

    Haiyaa.. Apa daaa korang gaduhkan ni.. Dah sah2x la ni patung anjing, tgk bulu ngan idung pun dah tau.. Aku penah jumpa patung camni kat jusco.

    0

    0
  66. belacan says:

    Mcm Adira ni bukan Islam.. dia kan orang Sabah.. nama nur syakirah belum tentu Islam kalau kt sana.. try tanya beliau untuk penjelasan..

    0

    0
  67. yee says:

    apelah kamurang ni..tu bukan anjing tp kucing lah..korang xpernah nmpk kucing bulu panjang ke..?..(mksudnya kucing mahal lorr)..

    0

    0
  68. gant says:

    ni rujuk sini..ada hadis berkaitan disertakan sekali

    0

    0
    • lin says:

      aik…ade jugak org yg dislike video ni….

      0

      0
      • bujang says:

        ni….aku click Like….
        Dulu hangat kisah Nanu dgn, anjing…..agaknya dia orang ni nak publisiti murahan…..atau taraf macam anjing aku katakan..
        Untuk pengomen apa2 pun kita rujuk bab ini
        berdasarkan agama kita ISLAM…..elok tu kat atas ada video Ustaz Asri.
        Dalam youtube pun banyak ceramah beliau…..aku simpan banyak videonya untuk rujukan.
        Ustaz Azhar dan Ustaz Asri memang terbaikkkkkkkkk……
        Semoga mendapat ganjaran yg. besar dari Allah…..ilmu yang menafaatkan kepada orang lain.
        Apabila meninggal hanya 3 perkara yang tak terputus dengan kita….
        1- ilmu .yang menafaat serta diamalkan olih orang lain. .
        2- harta yg. disedekahkan… .amal jariah.
        3- anak yang soleh.

        0

        0
  69. elon says:

    anjing betul ke patung anjing yg si dira pgg tu…

    0

    0
    • mulut capoi says:

      Apa2 pun dia buat orang jadi tertanya2……hang jawablah dgn. Allah Taala nanti wahai artis yang bernama adira….
      mata dia pun kelihatan macam mata anjingggg…..
      eloklah pun Hafiz putus ngan dia…..
      Hahaaa…….rapat ngan pengkid elok tu lawan jilat-menjilat.
      Kalau betui la dia ada anjing faham2lah ye…….jilap pun sodap….ptuihhhhhhhh.

      0

      0
  70. Hani says:

    Korang plizla jgn men marah2,maki2,psoalkan dia islam,kutuk or so on terus..BELUM pasti lagi yg Adira pegang tu anjing betul…mungkin patung,mata aku ni pun skali dua kali pandang ragu2..Yg terus2 kutuk tak tentu pasal tu,hah tanggungla dosa fitnah tanpa bukti yg SAH…& dosa FITNAH tu lebih besar dari MEMBUNUH mahupun BERZINA.

    0

    0
    • cucuk says:

      anjing btul ke tak aku pedulik hapa…mgkn bg aku motif abg mgkn ntuk menegur tak elok bergambar mcmtu boleh datangkan fitnah..lg satu kejap elon, hani, peon byk nama ko daaa…tgk logo ko pun aku dah kenal seyyyh..

      0

      0
      • Hani says:

        Maaf ye ‘abg’,rasanya cni ruang komen.bukan utk persoalkan nama semua.TAK ADA KENA MENGENA PUN.Nama suka hati&tak pedulik org pun boleh letak,tapi prasangka buruk n kutukan kena ada bukti SAH,nanti jadi dosa..Ini cuma peringatan utk sesama saudara…..Maaf andai terkasar bahasa..;]

        0

        0
  71. Mumtaz says:

    la….adira lum bg jwpn dah mcm2 plak komen timbul..siap hina2la…

    0

    0
    • bujang says:

      Itulah jika buat sesuatu jangan jadi timbulkan fitnah orang……lepas tu bila kena kutuk marah pulak, kalau adira ke sapa ke yang buat sama ngan adira ni……
      ada pulak orang lain yg. sensitifffffffff…..marah kita balik kerana kutuk artis pujaan hati dia orang ni…..haktuihhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.

      0

      0
  72. nini says:

    ala korang nih..sekeping jer kot gambOr nih..mne taw kot2 bantal ank patung ke..berbaik sangke la…~

    0

    0
  73. hanceng says:

    bodoh la nara neh. mana perlu samak kalau pegang hanjing kalau kering sama kering…

    0

    0
    • cucuk says:

      bkn nara yg bodoh tp ekau yg bodoh…malaikat tak masuk rumah klw ada hanjeng..boleh bergambar tp bkn bpeluk2 mcmtu..

      0

      0
  74. unknown says:

    tak haram kalau kalau doktor haiwan pegang anjing, tujuan nk merawat ..

    0

    0
    • cucuk says:

      pegang anjing mmg tak haram tapi najis..tgk dalam beberapa keadaan kering atau basah..

      0

      0
    • bujang says:

      ..Doktor haiwan pakai glove…..
      Dihospital jika menjalankan prosedur pun kena pakai glove…itu dgn. manusia….inikan ngan binatang, guna akai la…

      0

      0
  75. Anonymous says:

    Masya Allah…bnda y haram ttp haram d cc agama…jgn na prtikai an…binatang 2 bkn utk pet tp just 4 a guard…bkn utk d belai3…rjuk pda y lbih arif jgn na pndai3 wt hukum sndiri…

    0

    0
  76. helllooo says:

    Hamba Allah hamba Allah, tu le.Nk tego org kalo bagi ilmu ada cket dlu tawwww. Kalo avatar sme ko bubuh la nickname gant ker ita ker yus ker ape ker, TETAP ORG YG SM–DAH EMAILNYA SAMA!
    kalo ko nk tgk betapa xbtull die ni (yg avatar biru klabu ni)ko tgk komen dr atas guna avatar ni, esp pendakwah dgn alia tu—org yg sm kot tp dok bls ckp sm sndr.
    MENYAMPAH OK ;)

    0

    0
  77. aku gojes says:

    mcm la da xde binatang lain lg nk dipeluk2….kalau btl pon patung, ape da xde patung haiwan lain ke….bodoh….saje nk wat kontroversi….apalaa manusia camni….bahngang bahngang bahngang giler….

    0

    0
  78. Jabri-kun says:

    takpe lepas ni boleh mandi junub

    0

    0
  79. didi says:

    syabas nara ko tlh bjaya pecah belahkan umat islam dgn sebar benda2 mcm ni…ko tgk brapa ramai org maki hamun kutuk dlm komen..sbenarnya ko pn xpasti ni anjing btl ke mainan so ko dh buat fitnah…then ko post benda yg xpasti,,ko bia psoalan jd tanda tanya…klu ko btl iklas ko akn ltk link ustaz ulama mana2 pasal isu ni,.tp ko buat entry yg bg org islam bgaduh,,,bia la adira yg tgung apa dia buat..klu dia salah tegur dgn bhikmah,,ni ko sj nk bg org btekak..ko mmg jahat la nara..ingt skit bini ko mengandung..sila buat benda yg faedah dan halal…rezeki yg ko dpt bg ank bini mkn dgn hasil pecah belahkan umat tu mmg sah haram..xcaya klu ko brani tanya kat fb ustaz azhar..ko buat blog artis..tls entri yg boleh timbulkan fitnah dan perpecahan,,income ko halal ke?aku cabar ko!

    0

    0
  80. tiramisu says:

    1st of all, ak siam. tok ak dlu bela anjing. poor johnny, dah mati pown. kawan2 ak bukan nak datang rumah, sebab rumah ak ada anjing. melayu2, apa yg halal ek bagi korang? td tengok tv, sian ramly burger tuh. tu orang melayu punya keja r tuh. pastu asyik cakap islam itu indah. sorry, i dont see where the keindahan is. mana mudahnya pown x nampak.

    0

    0
    • BCL says:

      Tiramisu,kata2 anda jelas menunjukkan anda cetek ILMU.Tolong buat research pasal agama Islam sebelum anda berkata sedemikian.I mean research utk MENAMBAHKAN ilmu di dada sebelum menyentuh sensitiviti orang2 yg beragama Islam & merendahkan maruah diri sendiri dimata org ramai akibat ketandusan pemikiran sebelum mengeluarkan kenyataan.Terima kasih& i’m sorry.

      0

      0
  81. mrjockerz says:

    Ape nak jadi org zaman sekarang ni …to tiramizu pls behave + jaga sensitiviti ya .. kalu wa jumpa lu kat luar sure wa bakar lu … TIRAMISU … wa tau lu mane punya olang .. mesti lu suka makan itu susu tu pasal lu byk silaka looooo

    0

    0
  82. Mimiehallyu says:

    Ya, anjing la tu.. Mana ada patung begitu real..tapi klau patung kenapa dia pilih patung anjing? Sya pernah plihara anjing jenis ni (I’m christian) and bulu dia fuuuuuh susah jaga. Kalau tdk sikat hari hari, masalah besar. Kusutlah pastu byk kutu dtg. Kalau nak jaga haiwan, jgn ikut cute ja. Haiwan bukan patung okay?

    0

    0
  83. ty says:

    last2 yg dipegang, peluk tu cume anak patung..pastu tambah lagi entah2 dia bukan islam..haha..semua yg gaduh2 kat sini terkedu.sekian

    0

    0
  84. agro says:

    tak larat kalau hari2 nak menyamak.

    0

    0
  85. fakyeah says:

    aku tengah bayangkan klu adira samak badan dia ngan lumpur….fuh…fap..fap…fap

    0

    0
  86. Alihakatdin says:

    nah!~….next gossip pls???

    0

    0
  87. zulkbo says:

    salam..
    secomel mana pun anjing
    kalau kita beragama islam
    tak gamak nak peluk..
    harapan itu adalah anak
    patung anjing yang di peluknya

    0

    0
  88. Datin memon says:

    Sini datin memon nk bgtau
    Try korg baca sumber2 yg boleh dipercayai , samak guna sabun samak tu xsah sbb kandungan tanah tak ckup. So datin memon suggest la klau btol itu anjing maka boleh la mandi lumpur. Mgkin boleh juga bergoleek diladang2.. Tp pastikn bkn tmpat babi brgolek..Tula gambar ini telah mndtgkan syak wasangka dan fitnah. Haram jg hukumnya tyang gambr ni. Xtau cerita disebalik gambar ni.assume anak patung beli dekat japan le dulu ye

    0

    0
  89. seorg hamba says:

    salam..saye hanya ingin berkongsi ilmu yg saye pelajari.iaitu perbezaan samak dan sertu.

    SAMAK

    1. Samak ialah menyucikan sesuatu daripada kulit binatang dengan menggunakan bahan-bahan yang bersifat tajam (peluntur) seperti tawas, bahan kimia dan sebagainya.

    2. Bahan-bahan tersebut dapat menanggalkan dan menghilangkan semua kekotoran dan lendir yang mengandungi kuman­kuman penyakit yang melekat pada kulit binatang tersebut.

    Sabda Rasulullah S.A.W.:

    Maksudnya: Setiap kulit yang disamak menjadi bersih. (Riwayat Muslim)

    SERTU

    1. Sertu ialah menyucikan sesuatu daripada najis mughalazah iaitu anjing, babi dan keturunannya.

    2. Najis Mughalazah hendaklah disuci dengan membasuhnya menggunakan air mutlak sebanyak enam kali
    dan satu kali dengan air tanah.

    3. Menyucikan najis mughalazah dengan mengguna­kan tanah bertujuan untuk menghilangkan kuman-kuman penyakit yang terdapat pada badan binatang najis mughalazah. Mengikut ilmu kedoktoran, kuman-kuman penyakit yang terdapat pada najis mughalazah tidak dapat disucikan melainkan dengan menggunakan tanah.

    sekian..

    0

    0
  90. NBH says:

    Mcm dah xde benda lain nk pegang… Dah dlm quran pun ckp binatang nie najis berat, kenapa still brbesar ati nak pegang.. Mmg korang akan ckp, “suka ati dia la nak pegang ape pun, dia yg tanggung..dia yg kena samak”…btl la dia tanggung dan dia yg kena samak..tp 1000% aku nk cakap perlakuan mcm nie akan jd ikutan kat org2 yg dah memang xberapa nk fham psl halal haram nie.. Byk isu akan keluar psl kekeliruan pegang anjing nie…generasi islam esok mcm mne plak?????? Kalau rasa nk pegang sgt, jgn bangga sgt nk tayang kt masyarakat… ko peluk cium menatang tu sorang2 dlm rumah ko…jgn nk snap gmbr yg kemungkinan bsr akan trsebar.. cuba belajar dr sejarah..

    Dah rasa hebat sgt, ko lumur taik sdiri kt badan…sanggup???? Najis sdiri bukan seberat menatang nie..ingat tu…. Patut mne2 pihak brtaggungjwb amek tindakan kat manusia2 mcm nie… Kalau org bkn islam tnya aku knapa aku xnk pegang anjing sedangkan si polan tu pegang anjing boleh..siap peluk dan buat bela dlm rumah lg…satu je aku boleh jwb… “u confirm ke si polan yg bela anjing tu Islam mcm aku? Agaknya si polan tu (ko isi la bangsa ape korang nak) je kot…tp xtau anut agama apa”

    Babi sunat bunuh…anjing tidak sbb anjing ada guna jugak..tp bukan buat peluk cium mcm nie.. jgn bangga klau ko nk jd jahil ok??? Even kering atau basah, klau dlm keadaan darurat boleh pegang anjing..klau xdtgkan bahaya pd kita tp wajib samak…

    Ko imagine la sdiri..klau ko pegang menatang nie..pastu xsamak..ko idup dlm keadaan kotor.. malaikat nk dekat pun xbleh…tu psl ssh nk trbuka pintu ati tu…apatah lg nk brubah kepada lebih baik..

    Klau korang sama2 mengaku islam, jgn sesat jauh sgt..takut xsempat atau xjumpa cr jln pulang…

    0

    0
    • bapak nara says:

      bak mai ayat dlm quran kata anjing tu najis berat…
      ckp bila mengaitkan agama..sila pakai otak..kalu xpasti,baik berdiam..itu tnda org cerdik

      0

      0
      • Orang Kita says:

        Mungkin yg dia maksudkan hadis. Berdiam xsemestinya cerdik, kadang takut orang tau yg dia tu bodoh.. Kalau xcerdik tapi keluarkan pendapat, pastu ada orang tegur akan kesalahan dalam pendapat dia dan memperbetulkan kenyataan tu…br orang ckp ilmu itu wajib dikongsi.. Jangan tegur lepas tu xperbetulkan apa yang dia cakap salah..

        Kalau yg dia cakap kt atas nie salah..ape yg sebetulnya.. Boleh ke artis nie pegang anjing nie seperti ini? Ape pula hukum?

        0

        0
  91. jue says:

    juz nak share ok..jgn slh faham..anjing tak haram..malah kalu ia xbasah n kering ia tak perlu disamak…kite jgn senang2 menjatuhkan hukum…tp kite ptt selidik dahulu..

    0

    0
  92. jue says:

    n nak tmbh lagi..anjing tersebut tidak lah pulak tujuaan nyer dibela untuk dijadikan binatang kesayangan(pet)..melainkan tujuaan lain seperti guard..memburu(polis gune nk kesan bukti n so on) or sebagainyer..sebb ia jelas ada dalam hadith nabi yg sahih…(barang siapa yg membela anjing kecuali anjing menjaga ternakan dan dilatih untuk memburu,maka pahala amalannya akan dikurangkan setiap hari sebanyak dua qirat..
    sekadar berkongsi..anda semua boleh semak kembali…

    0

    0
  93. bapak nara says:

    nara troll lol lol loling…buat duit ngan bende cmni..kasi mkn bini anak..good job nara..disamping buat duit tu..pikir kan jgak soal barkahnya..
    pembaca budiman…kita islam ni bukan stakat mazhab syafie jer.byk lg mazhab2 ln..yg dlm silibus skolah tu cuma pndangan2 dlm mzhab syafie.mungkin dlm syafie haram..tp blum tentu mazhab srupa.
    jd jgn komen spt mazhab syafie itu islam n islam itu mazhab syafie..mcmana dgn pendapat kaum salaf.. imam malik..ahmad ibn hanbal..abu hanifah..mazhab xterbatas dgn sempadan..kalu nk pegang maliki,pegang.nk pegang hambali,pegang.syafie pn boleh..jd xperlu gaduh2..nmpk sgt xbape cerdik dlm fiqh..tp buat mcm tahu.

    kalu ada isu timbul..xpuas ati..rujuk la quran dan hadist sahih rasul SAW..rujuk 2 tu pn da cukup.
    fakta sahih-xdak nas dlm quran mahupn hadis nabi SAW bab samak babi.melainkan dlm quran menebut pengharaman memakan babi.
    bab anjing,,dlm quran ada ayat tentang anjing buruan.ada disertakan skali spy samak keseluruhan binatang buruan tu?dah berburu mesti kene air liur anjing.
    dlm hadis nabi SAW plak..perkataan samak bejana(bekas minuman)..

    jd xyah la gaduh2..xyah kutuk2..belajar dlu fiqh2 mazhab ln…

    0

    0
  94. Tina turner says:

    Bodoh la ko dira.. Daripada ko peluk anjing lebih baik ko peluk aku.. Aaaaaa… Takutnye—->Hidden due to low comment rating. Click here to see. Huhu.

    0

    0
    • Dr. Fazeley says:

      LU LG BODOH!!! LU BOLE PULAK CKP MCM TU… CAKAP LU MENUNJUKKAN LU NI LEBIH TERUK DARI ANJING TUH LU TAU X!!!! NI LA MANUSIA, ADA SESETENGAH TU, PERANGAI MEGALAHKAN ANJING!!!

      0

      0
  95. Chinadoll says:

    Kes org beragama islam gomol2 dgn anjing dah ada, agak2 korang ada tak celebriti gomol2 dgn khinzir pulak? Kan boleh samak… Aku kalau patung dia pun aku tak sanggup nak sentuh, ini pulak yang real. Nauzubillah.

    0

    0
  96. Tidurlagibaiklawoi says:

    hadui.. kenapalah aku baca komen-komen segelintir kau orang ni semua dari atas sampai abis tah aku pun tak faham.. haha!! semua berlumba-lumba nak cari kesalahan orang, nak menunjuk-nunjuk pandai dengan mengulas hukum-hukum agama, tak kurang juga yang memandai creat hukum-hakam sendiri.. tak rasa berdosa ke buat macam tu? diam je boleh tak?? doakan je agar budak mata sepet berak tak basuh muka tak mandi ni berubah ke arah kebaikan..
    nasib baik aku memang x pernah minat budak kecik ni.. bye!

    0

    0
  97. karmaryna says:

    Hmmmm….bile ade yg pegang anjing..sume tekejut..sume melatah..sbb jrang la jgak org kite wat camtu..tp bile gmbo pegang peluk cium lelaki or pmpuan ajnabi..sume wat rileks je..n jgn hipokrit la ade diantare pegkomen2 kt sni yg dok pegang marka msing2..alasan : sbb nk tnjuk kasih syg..pikir la..ko pegang anjing ko bleh samak..ko pgang seseorg yg haram bg kamu..ko nk wat ape? Tu pn klo teringat nk bertaubat..semoga Allah ampunkn dosa kite..

    0

    0
  98. Jeng jeng jeng says:

    Biarlah dia nak pegang anjing ker, vavi ker sbab artis fefeeling urban ni kalau ditegur pun mana masuk ajar punya. Benda mcm ni bagi dia org kalau tak buat tak cool nama nyer. Mcm Cik siot kat atas pegang patung anak anjing & upload gmbr. Saja cetus cheap publicity. Dia tau org akan kutuk, keji tapi still buat gak. Yg dpt publisiti sampai 7 keturunan sapa?? Dia gak.. Tu yg dia nak. ” Adira apa yg ko buat memang menjadi”..U are damn gud~~~

    0

    0
  99. syazana says:

    nauzubillah..

    0

    0
  100. f says:

    Pegang aniing at least leh samak. Pegang tgn bf/gf how? Haha. Nampak haram kat org lain je. Benda haram sendiri buat camne?

    0

    0
  101. beta draconis says:

    adira la pulak..nara lepas ni sape pulak…

    0

    0
  102. PEMERHATI says:

    HMMM….HMMM…. EWAH2 BUKAN MEN LAGI KOMEN2 KAT ATAS NIE…
    LANTAK DIA LA NAK PEGANG APA PUN…DOSA DIA TANGGUNG
    KALAU NAK TEGUR PUN TEGUR CARA BAIK..TERPULANG LA DIA NAK NILAI MACAM MANA
    TAK PERLU NAK MENYUMPAH BAGAI…KAN TERHERET SAMA DAPAT DOSA FREE..MENGATA TAK INGAT2
    TAK PERLU LA SEMUA ORANG NAK JADI USTAZ N USTAZAH KAT SINI PULA KALAU TERNYATA DIRI SENDIRI TAK SEBAIK MANA PUN…

    0

    0
  103. lala says:

    pegang n peluk anjing ngan pegang n peluk bf mana lagi dosa…?????
    jangan suka menilai orang dari luaran jeeeeee……

    0

    0
    • sedara Muslim.. says:

      peluk anjing dan bf sama teruknya paham….takde yang lebih baik…

      0

      0
    • who cares says:

      peluk anjing ~ xsamak dosa.xsah solat,mandi wajib etc sbb anjing tu kategori najis berat

      peluk bf ~ dosa sbb belum nikah & ini salah satu perbuatan menghampiri zina

      0

      0
  104. sampai says:

    bila nak berkata, fikir dulu, pilih penyampaian yg terbaik untuk mendapat kesan yg terbaik.

    0

    0
  105. nini says:

    x payah bela lg senang….bikin fitnah jer..

    0

    0
  106. llyza says:

    ape pon x bley……

    0

    0
  107. jon says:

    to adira..(kot la die bace..kih kih kih)
    sabun taharah tu ade jual kt shah alam vet clinic sek 13..klu malas beli je online :)
    …- kot kot la was was terkene idong die ke….
    …kalau la bleh bela anjing kn..aku nk bela husky..ala mcm video mishka n laika kt YT tu..hihihihi…

    0

    0
  108. sedara Muslim.. says:

    apa pasal komen2 kat sini ada golongan yang ‘support Muslim bela anjing ni” ?

    korang tahu tak rumah orang Islam yang bela anjing malaikat rahmat tak masuk..!
    kedua, sebagai Muslim anjing ni akan menyusahkan kita dalam bab solat dan sentuh Quran, sebab bila2 masa dia boleh jadi najis berat…rajin ke nak samak..??
    Yang artis Islam ni gatal bela anjing buat apaaaaa….?????

    0

    0
  109. sedara Muslim.. says:

    Ada ke ustaz dan ulama’ bela anjing di Malaysia ? Fikirkan..
    Para bijak pandai Islam mana ada yang berani bela anjing sebagai pets..?
    Orang yang sengaja nak cari masalah dan rela samak menyamak je kata OK bela anjing ni…

    0

    0
  110. lutfylopy says:

    mcm sarung kotak tisu umah aku jek , sebijik mcm tuh , anjing bulu2 pnjang .

    0

    0
  111. Toya says:

    alalala…tomenye…

    0

    0
  112. megat says:

    zaman skang ni artis lebih dijadikan icon pada budak2 zaman skang..
    pada mereka ape yg artis buat smua nya betol n halal..
    artis ni bagai tuhan pada die org…
    ahli ulamak pulak dipinggirkan..
    amat la memalukan..
    ygg haram tetap haram… tk payah la nak pertikaikan..
    kesian kat bapak kite yg mengazan n iqamatkan kiter mase dilahirkan…

    0

    0
    • mulut capoi says:

      Wajah huduh harapkan mekap jadi lawa. Taklah kaya asalnya.
      Mula2 masuk af nampak teruk comot, x pandai berpakaian, mungkin org. ulu….itu x teruk lagi. Ini dikatakan bila datang kebandar lupa daratan….dah urban konon..
      yang teruknya dari bertudung terus campak tudung.
      Sekrg. ni peluk anjing……habislah ko Adira…x ada apa perjuangan mu dalam hidup. x ada pegangan dan prinsip
      hidup, pelajaran pun ciput, sekerat jalan.
      Dah kurang ilmu….yang tau cari duit….duit….duit…..glamour.
      Martabat kamu lebih kurang macam binatang yg. ko peluk tu.
      Kamu rendahkan maruah kamu sendiri….dunia yg. kamu ceburi skrg. merosakkan kehidupan kamu sendiri.

      0

      0
  113. hmmmm says:

    chomey nyer anjing tuh….

    0

    0
  114. anonymous says:

    pgang anjing x haram. xde hukum yg kta haram. cuma kna samak lepas pegang… org skrang ni mmg plek, bla pgang anjing kta dosala apalah., pdahal org yg bkn mahram slalu duk brsntuhan tu x nk tegur.. yg tu lg la terang2 berdosa, x boleh samak pn…

    0

    0
  115. no komen says:

    lawak la korg. sure ke adira yg bela anjing tu? Mana ada haram sentuh anjing…
    Adakah Allah menciptakan babi dan anjing ini untuk dipandang hina oleh umatnya?
    Apa yang dinyatakan oleh hukum feqah ialah apabila kita menyentuh najis Mughollazoh kita dikehendaki menyucikannya dengan bersamak iaitu membasuh dengan air yang telah dicampurkan tanah sekali dan membilasnya dengan air mutlak sebanyak 6 kali. Yang Haram berkaitan babi dan anjing ialah memakannya bukan menyentuhnya.

    0

    0
    • faham biaq jelas says:

      najis muqhollazoh ko nak peluk-peluk ke??? najis mutawasitah pun orang dah geli inikan najis muqhollazoh..tau najis mutawasitah orang geli??? taik mau pegang kaaa…sumbat dalam mulut baru tauuuu…

      0

      0
    • atok_ko says:

      tahniah kerana ko jahil dlm bab2 agama….

      0

      0
  116. siti jienah says:

    fikiran org melayu memang begitu…….

    0

    0
  117. anonymous says:

    what a shallow thinking malaysian! pegang anjing bukan haram pn. boleh samak.yg haram makan. belambak anak2 gadis pompuan tak tutup aurat n yg kapel sentuh sana sini korg xnk kecoh plak. “pegang anjing better than pegang bukan muhrim!”

    0

    0
  118. Anonymous says:

    true!! pegang anjing better than pegang bukan muhrim..

    0

    0
  119. emma says:

    kenapa la kite sesama islam ni nak bergaduh pasal adira pegang anjing…islam itu mudah,islam ade banyak mazhab…setiap mazhab ade larangan n benda yg boleh…ALLAH sendiri tak melarang umat dia pegang anjing,asalkan tau batas2 dan cara membersihkannya…dalam artikel abg nara pon ade kenyataan adira..(anjing itu dibela oleh ibu mertua kakak adira yg berbangsa cina) ..gambar ni semasa adira sekeluarga melawat keluarga mertua kakak adira..kenapa nak membesar2kan masalah kecil macam nie…setiap makhluk dalam dunia ni,ade buat salah..sama ada sengaja atau tak..jelas atau sembunyi jer…kite sendiri tak tahu,berapa berat dosa yg kite tanggung…segala amalan baik buruk kite tercatat…

    0

    0
  120. kalau anjing tu kering,xperlu samak..
    melainkan blu anjing tu basah ataw terkena lidah dia,,bru lah kner samak..

    0

    0
  121. ashrules says:

    chye: awak tu kena selidik betul2..nm penuh adira siti adira binti suhaimi… kalu dah binti tu agama aper? sendiri mau tau lah..kwang2..kecik hati adira kata dia bukan islam..

    0

    0
  122. Muhamad says:

    Itu pun nak kecoh…. susah betul ke agama islam ni…

    0

    0