Written by AbangNara | December 20th, 2009

waheeda berpurdah

Kagum sebentar kami melihat gambar Waheeda yang kini berpurdah. Tahniah kami ucapkan kepada Waheeda yang maju setapak lagi. Mungkin azam tahun baru, Awal Muharram (kami nak ucapkan selamat tahun baru kepada anda semua).

Bukan mudah untuk Waheeda memakai purdah lagi-lagi di Malaysia ini. Apa-apa pun semoga terus kekal memakai purdah. Tahniah jugak kami ucapkan kepada Akhil Hayy yang nampaknya terus membimbing isterinya. Semoga perkahwinan anda berdua kekal dan dirahmati.

waheeda berpurdah

Gambar diamik dari ZonArtis.

P.S: Semalam dapat tengok Hujan buat live show. Best sangat-sangat. Terima kasih kepada Nuffnang sebab jemput kami. Sesapa yang rasa nak buat duit sedikit sebanyak melalui blog dia, leh la gi daftar kat Nuffnang.

153 responses to (GAMBAR)Waheeda Kini Berpurdah, Tahniah!!!

  1. mila says:

    patutlah jiran aku g Cameron Highland minggu lepas.
    bagi tau mereka nampak Waheeda dah pakai purdah…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • Sundal Bolong says:

      Hidden due to low comment rating. Click here to see.

      Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 17
      • mynameis says:

        Tak salah lelaki rambut panjang janji terurus..

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 12 Thumb down 1
      • jenna says:

        memang crazy laki bini

        Hot debate. What do you think? Thumb up 3 Thumb down 11
        • GAROKEPALA says:

          Hidden due to low comment rating. Click here to see.

          Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 15
        • ridzwan says:

          kpala hotak ko….bodoh punya garokepala!!!!!

          Like or Dislike: Thumb up 9 Thumb down 0
        • durian says:

          ko tu betul sangat ke??mne ko tau dieorg tk btul…rambut dikalerkan klo dgn care yg halal cam pakai inai mmg dibolehkan…mengucapla ko byk2…

          Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
      • sakura says:

        salam..ak just nak tnya..memng xbetul atau haram ke laki berambut pnjang nie??ak nk jwapan dgn hadth shahih sekali..at least,die suami yg respect keptsan wife die nk pkai purdah..haih..manusia2x…

        Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
        • xploitedbrexxmox says:

          Diriwayatkan dari Anas bin Malik ra katanya:

          Bentuk tubuh Rasulullah saaw tidak terlalu tinggi dan tidak terlalu pendek. Baginda tidak terlalu putih dan tidak terlalu hitam. Rambut baginda tidak terlalu keriting dan tidak terlalu lurus (melainkan ikal).

          (HR. Bukhori, Muslim, At-Tirmidzi, An-Nasai, Ibnu Majah, Ahmad ibnu Hanbal, Malik)

          Diriwayatkan dari Qatadah ra katanya:

          Aku pernah bertanya kepada Anas bin Malik, bagaimanakah keadaan rambut Rasulullah saaw. Anas bin Malik menjawab: Rambutnya ikal, tidak keriting dan tidak lurus, kemudian terurai sehingga sampai ke bahu baginda.

          (HR. Bukhori, Muslim, At-Tirmidzi, An-Nasai, Abu Daud, Ibnu Majah, Ahmad ibnu Hanbal, Malik)

          Diriwayatkan dari Al-Bara’ bin ‘Azib ra katanya:

          Rasulullah saaw adalah seorang laki-laki yang berbadan segak, berbahu lebar dan berambut panjang sehingga menjuntai ke cuping telinga. Baginda memakai pakaian yang berwarna merah. Aku tidak pernah melihat sesuatu yang elok, seelok Nabi saw.

          (HR. Bukhori, Muslim, At-Tirmidzi, An-Nasai, Abu Daud, Ibnu Majah, Ahmad ibnu Hanbal)

          erm.. xpe la kot nak bagi nampak kemas.. tapi seeloknye menisir rambut kebelakang dan kemudiannye dibelah kepada 2..

          Diriwayatkan dari Ibnu Abbas ra katanya:

          Kebiasaan Ahli Kitab ialah menyisir rambutnya ke belakang. Kebiasaan orang-orang musyrik ialah menyisir rambutnya menjadi dua belahan. Rasulullah saw suka menyesuaikan dengan Ahli Kitab pada perkara yang tidak diperintahkan. Rasulullah saw menyisir rambutnya ke belakang, kemudian barulah baginda membaginya menjadi dua belahan.

          (HR. Bukhori, Muslim, An-Nasai, Abu Daud, Ibnu Majah, Ahmad ibnu Hanbal)

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 15 Thumb down 0
        • insan says:

          syukran….ada jgk org yg faham agama…rambut panjang tak salah sbb nabi pun rambut panjang,cuma kena pandai urus supaya kemas.n tak jejaskan imej islam,

          Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 0
        • durian says:

          wei…die ikut sunnah nabi der…ko nk hadis ko carik sendiri,kalo da tak suke,jgn smpai penampilan dieorg ko nk komplain!!

          Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
      • Mrs AuW.. says:

        Bro.. Nabi Muhammad sendiri berambut panjang paras bahu.. x baca cerita kisah nabi dan para Anbiya’ ke bro? sesekali belek2 la juga sejarah Islam kita, jgn tau bergosip n memfitnah jek.. haram hukumnya,.

        Like or Dislike: Thumb up 8 Thumb down 0
      • pzul says:

        rambut panjang paras bahu tidak btol?
        nabi kita rambut panjang paras bahu
        tp tidak melebihi bahu
        so nabi Muhammad salah kah?

        klu sye salah perbetolkan :)

        Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
    • SYOK BLOG says:

      bagus la kalau dah insaf

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • assa says:

      uip Sundal… lantak lah laki nk rambut panjang pon..ape kene ngan ajar bini berpurdah plak…Nabi pon rambut panjang dowh… ape kebende lah ko nie..

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
  2. ikan_kaloi says:

    betul ker waheeda? ntah2 org lain..hehe

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  3. eh-ah says:

    camne agkyer die mkn kt tempt awam…
    mmmmm msti kne kaver2 kn..huhu

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  4. mila says:

    Cara nak makan kat tempat awam kalu pakai purdah ialah selak bahagian bawah penutup muka dan masuk kan tangan yang ada makanan ke dalam lapisan kain itu…adik aku g Arab dia orang tengok pompuan kat sana buat cam tu…

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  5. ikan_kaloi says:

    betul ker waheeda tu? ntah2 org lain..hehe.jgn mrh!!

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  6. bebo says:

    wah..bagos2!
    teruskan usaha anda..:)

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  7. mila says:

    betul Waheeda…tengok part mata dia pun tahu..mengesahkan nya ialah tengok gambar tu takkan Akhil nak bermesra siap makan satu meja ngan org lain…mestilah dengan Waheda yang dia idamkan sejak masih menjadi suami kepada Maizawati…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  8. madno says:

    tak paham lak aku nk pakai purdah plak dah…
    ingat nih negara arab ker?
    tapi bagus la akhil hayy tak nak orang tergoda ngan isteri dier yg cun kering tu..
    huhuhu…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 2
    • aishah says:

      APESAL KAT MALAYSIA TAK BOLEH BERPURDAH PULAK. CAKAP TAK PK.

      Like or Dislike: Thumb up 8 Thumb down 0
    • ummuiman says:

      Dik Madno,

      berpurdah(berniqab) bukan utk org Arab je, anjuran Islam juga supaya isteri kita tidak dipetontonkan oleh orgramai. Dia dah tentu2 mengumpul pahala sedang yg lain2 free2 dapat dosa. Kalau ALLAH tarik nyawa kalian semua mcmmana.

      Bila org buat kebaikan, kita du’akan yg baik sebut Alhamdulillah ye.

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 11 Thumb down 0
  9. mila says:

    kalu bini pakai purdah kan bagus laki pulak pakai kopiah..ini bini disuruh jadi alim tapi laki masih ngan imej rock …ranbut panjang melepasi bahu…eeerr takut ada anak dara lain aje yang minat pulak kat ustaz Akhil ni…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  10. ipoh marley says:

    Purdah tidak ada kena mengena dengan Islam, sebaliknya hanya budaya ARAB

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 6
    • MaM says:

      Kalau kurang ilmu jangan memandai nak komen2 pasal agama

      Like or Dislike: Thumb up 9 Thumb down 0
      • mafelaKasih says:

        a’ah ad ke patut.. memakai purdah bukan budaya eak… ianya adalah salah satu cara mengelak fitnah…

        Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
        • karu says:

          ooo…jadi kalo join website gossip usya gambar artis pastu marah2 kutuk2 tu masuk dalam hukum apa lak ek?harus ke?

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • PeMerHati says:

          Betul la kata si Ipoh Mali tu..Purdah mmg tk ada kena mengena ngan Islam..tp itu budaya (Pakaian) org ARAB (perempuan)…

          Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 2
    • odu2 says:

      betul3….non-muslim di arab juga berpurdah…..pasal budaya dorang cam tu..

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • HAFIZAH says:

      bukan budaya…tetapi sebahagian daripada pakaian buat kaum wanita…
      sesungguhnya setiap diri wanita itu adalah aurat…
      dipetik dari mafhum hadis…
      purdah,bila dipakai akan menjaga si pemakai daripada perkara2 yang x elok,itu pun jika dikenakan kerana untuk mendapat redha Allah…

      bersyukur,jika sudah membiasakannya….
      dan bagi yang berminat,cube try dlu,lama2 ras seronok,dan jika x pakai…seseorang akan rasa lain pada ketika yang terdesak,tapi hangan pulak…jap pakai,jap x…xp…kalau mula2…tapi kalau boleh…selalukanlah dan jadikan amaln dalam berpakaian…semoga terpelihara iman kita,…i’ALLAH……

      Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
    • norekay says:

      ipoh marley…demo kena buat kajian…bab2 ni bahaya takut kita menjadi org yg menghina rasulullah..krn purdah adalah pakaian isteri2 baginda. Kl tak tahu baik toksah ckp…bahaya iman kita. Hanya teguran ikhlas dr sedara seislam.

      Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  11. haha says:

    poyo

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  12. lanToK LeW says:

    whatever laa waheeda….lantak ko la…janji ko hepy…tol x?

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
  13. miss annur says:

    BN…tolong kuarkan ceta zizie dah kawen ngan Bung Mokhtar… nak tau gak ceta..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  14. zeha says:

    uish~! ape kes pakai purdah?? x wajib pon la.. haha =p

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 2
  15. jenna says:

    sian ko waheeda wasini…dah jadai bini ostad x btoi..kena jadi pecacai ank2 tiri…kena purdah plak.mmmm nk tutup aurat betol2 tutp rambut leher dada..dah cukop…suara pon aurat…muka tuuuuu,,,,,mmmmsuka hati ko la waheeeda,…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
    • ila says:

      th pe2 r ko ni.. bersyukur r dgn perubahan org.. kang kalo pkai sekc ko umpat plk..

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • amboi2 jenna senng nyer ckp…ttup rambut leher dada ckup…

      klu ttup pkai t-shirt bertdung nmpk dada xleh gak pstu pkai suar jean nmpk puggug lg lh xleh…

      cara btul nyer pakaian kene labuh pstu tdung tu kene ttup bahu n dada sampai ke pusat tu baru tdung yg btul…org tu nk brubah bnyk komplen…

      Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  16. nuratiqah says:

    bagus kau abg nara, tak macam owner web ohbulan. ade ke admin dia letak gamba sebijik macam kau letak ni(gambar wahida pakai purdah), dengan titile yg boleh mengundang fitnah. x lama lagi kalau owner web gossip ohbulan maintain busuk hati mcm tu, mmg jatuh lah rating dia!

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  17. izzah says:

    hahaha kelakar bangnara berjoget semlama.hehe

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  18. my_saira says:

    Harap Pn Waheeda janganlah memakai purdah setahun dua je..pas tu buka balik mcm artis yang lain lain tu…Ok Puan….teruskan memakai purdah sampai ke akhir hayat

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  19. pEnArI pOcO2 says:

    berpurdah mmg x salah…
    tp kalo kat majlis makan mcm mana nak suap ke mulut nih…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  20. Zaza Muhammad says:

    berpurdah tu mmg x wajib, tp digalakkan utk elakkan fitnah dan keselamatan diri. even kite solat pun x tutup muka.
    alaaa poco2, x susah aaa nk mkn, bukak je, akak lu blaja kolej agama tp x dibenarkan pakai purdah so yg pakai tu diaorg pakai bila klur kolej aaa. housemate akak lu cikgu, time mengajar dia bukak aaa, pastu bile kuar g mana2, pakai aaa sbb mende tu harus je….
    bagus apa pakai purdah ni, at least leh elakkan dr kena virus atau habuk2 yg memudaratkan…
    tp jgn le plak pakai ala2 rozita cikwan ari tu, tup tas wah ka, apa daaa tutup muka tp kain paras lutut…aduhhhh
    common senselah…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  21. Apin Opin says:

    ntah2 dah mengandongg…tak nak orang tau…kan pakai purdah besar jer…kalau ngandong 9 bulan pon x perasan..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
    • Zaza Muhammad says:

      beb… agak2 aaaa komen tuh. tu dah advanced tuh kang org paham lain, x psl2 mengundang fitnah… bhaye tuh!!!

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • ude says:

      Islam tak menolak mereka yg memakai purdah.. kerana memakai purdah hukumnya harus…
      tidak ada kaitan halal haramnya…
      hak individu utk pakai purdah ni.. jgn diperkecil2kan.. jgn dihina..
      biarlah mereka nak pakai atas sebab apa sekalipun.. yang pasti tidak menyusahkan orang lain.. tidak memudaratkan orang lain…
      berdosa mengaibkan n memfitnah orang lain… baik minta ampun pada empunya diri…

      hairan dengan manusia zaman sekarang….
      kenapa tak dikeji mereka yg berpakaian menjolok mata.. tersembul sana sini?
      tetapi dikeji mereka yg mahu menjaga memelihara diri..?

      ingatlah.. kita akan dipertanggungjawabkan ke atas semua perkara yang kita lakukan biarpun ia sekecil zarah…

      tanda hari kiamat benar2 semakin hampir… fitnah berleluasa… yg haram dihalalkan.. yag halal diharamkan..

      peringatan bersama.. wallahua’lam…

      Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 0
      • zaza says:

        aku setuju..org buat baik,ikut sunnah isteri2 nabi,diFITNAH dan di CACI..
        knape korg sume ni hah?
        klu pakaian isteri nabi pun diCACI,maknanya korg mengHINA nabi Muhammad…
        korg xpikir ke??
        baik buat sedar…..

        Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  22. awekmas says:

    alhamdulilah

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  23. mambang tanah says:

    ehhh.. orang alim tu… Tak baik korang kutuk Ust. akil hayy.. apa salahnya dia nak rock ke.. rambut panjang ke.. Islam tak larang kan.. kalau tak.. takkan dalam islam boleh benarkan ulama rock.. dia pun banyak ilmu dan pengalaman dalam bab Agama ni.. JAIS je taknak iktiraf.. pengikut dia pun ramai.. kalau tak takkan Astro OASIS selalu panggil dia dlm liga ilmu untuk sampaikan hujah dan dakwah… so kita yang jahil ni kena ikut dan patuh la.. Ust. Akil Hayy kan model ulama moden..yang lama??? ntah la.. mungkin 1 hari nanti orang dah tak pandang kot..

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  24. Geli Hati says:

    Azam Awal Muharram. Syukur Waheeda berpurdah sesuai dgn Akhil tokoh agama suci kita Islam.

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  25. Geli Hati says:

    Doa semoga Akhil dan Waheeda dapat menunaikan Fardhu Haji.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  26. hothotheat says:

    tah ape2 je..
    hak3…
    msti de y tersirat d sebalik purda..
    hak3…agk je…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
    • purdah says:

      sengal…nak mkn selak jugak…pe laaa….x payah nk tunjuk baik la waheda…udah2 la tu…

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
      • snow says:

        salam..purdah..kan pakai purdah tu harus je…bagi m’elakkan fintah
        mmg kene selak la..abes cmne nk mkn ?
        selak yang b’pada2 jgn smpai nampak muke
        sbenanye tanggal sekejap pown xpe..x b’dosa pown..
        utk kmudahan utk makan..bkn b’tujuan lain..

        Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  27. muka gemok says:

    waheeda pkai purdah mng nmpak baik sgt tp… cmner laks dosa meruntuhkn umah tangga org..cmner nasib anak2 y dipisahkn dr mak ayah..jgn igat purdah tuh leh tutup keburukan sesorg..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • norekay says:

      wahai muka gemok cuba bagi hukum seorang isteri yg mintak cerai dgn seorg perempuan yg berkahwin. Lelaki 4 quotanya kita manusia xleh nak sanggah. Apapun dia nak itu tangunggjawab dia lah. Dan satu lg jgn lupa qada’ dan qadar Allah..siapa kita utk mengatakan itu dan ini ?

      Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  28. Saya yang masih belajar says:

    Salam..

    Wajib ke pakai purdah? Bukankah dlm Quran suruh wanita tutup aurat kecuali muka dan tapak tangan, tidak memakai pakaian, perhiasan atau berwangi-wangian yang menarik perhatian.

    Saya takut yang jadi ikutan bukannya tuntutan Islam, tetapi budaya Arab yang sering dikaitkan dengan Islam. Contohnya zaman dolu2, lagu arab selalu dimainkan radio sepanjang bulan puasa kerana berbunyi ‘islamic’, rupa2nya lagu tarian gelek…

    Jangan ikut secara taklid…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 2
    • norekay says:

      salam budak br belajar…kena byk blajar lg…terutama ttg Islam.

      Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
    • insan says:

      haaaaaaaaaaaai saudra/saudari yg tengah mengaji…
      ngaji bgi abihhhhhhhhhhh nooooooooooooooh….
      baruuuuuuuuuuu fffffffahammmmmmmmmmmm…
      jgn cakap sedap mulut ja.
      yg tu pandai plak,yg dok ngumpat org tu,….mcm mana?
      semua org ada salah…kita sendiri pun ada salah.tapi cuba bagi peluang org nak uat baik…cuba bayang kalau anda ditempat dia mcm mana prasaan anda…TEPUK DADA TANYA IMAN…

      Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
    • snow says:

      salam…
      diharuskan memakai purdah bg wanita terutama yg m’punyai wajah yg cantik yg m’narik hati ramai lelaki sehingga m’ngundang fitnah

      Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
      • zaza says:

        Selain itu,ia adalah pakaian isteri2 nabi Muhammmad….hemm tulah,lainkali bykkan membaca buku2 agama,jgn asyik bergosip n baca mjlh hiburan…adiosssss

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  29. mai says:

    mungkin purdah tu simbolik pada rasa malu nak tunjuk muka kat org ramai…… yelah, dah kene cop prampas versi bertudung, mesti malu. tp kalau betul2 sbb nak sepenuh2 nya elak fitnah, maka tahniah la

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  30. hantu pocong says:

    kalau nak pakai purdah pakai terus jangan esok lusa buka

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • zaza says:

      org yg kurg ilmu adalah org yg mencaci dan selalu mbuat tuduhan melulu..then bru pikir..contohnye,org yg kat atas aku ni..

      Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  31. sayang_milnorm87 says:

    hmmm ikt je la kate laki ko 2 waheeda oii..dh nmanye pn syg..x ikt derhaka pulak..ape pn tahiah waheeda cz dh wat 1 “penghijrahan”

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  32. Marcia says:

    Berpudah plak. Dah takut la tu..kena serang ke ke ludah ke. Yela duk menipu peminat.. blah la weyy.. ingat kan baik la sgtt…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
    • zaza says:

      takut apenye marcia..ke ko yg takut?org buat baik,berubah sedangkan ko,dri akil baligh sampai sekarg,ko sndri xberubah.

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  33. jay says:

    entah2 ape2 jennah….cube ler ko and the Geng (kaki kutuk arr)…cube nasihat mereka yg x bertudung …ok tak..dpt sikit ko pahala…

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  34. KERUSI says:

    BAGUSLA BEGITU….TAAT

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  35. mm.. says:

    harap nawaitu tu ikhlas… bukan sebab nak nmpk suci coz tgh try usha job utk laki dia yg dah kurang di panggil ceramah la ni…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  36. mas says:

    nape la korang ni..org buat baik pun kene kutuk..pakai purdah bukan budaya yer..tolong lah kalo tktau jgn bcakap..akhil berambut panjang pun korang nk kecoh..nabi kita dulu pun berambut panjang tautak..panjang tp kemas ape salah nyer…tolong lah semua..jgn bercakap kalo tk BERILMU..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  37. jol says:

    korang ni busuk ati tul laa

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  38. arida says:

    waheeda da malu sbb rampas laki org..2 yg dia kuar pkai purdahh..ahakss..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  39. Bung Mokhtar says:

    huhu…cam samurai

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
  40. khairun says:

    kita tak tau hati orang ikhlas ke tidak.. jgn la nak mengutuk tak habis2! Bab rampas suami orang tu, tak ada hujah dan dalil kukuh nak kata dia rampas. emosi jer yg cakap cam tu. kita tak tau apa sebenar masalah yg mungkin dah lama wujud dalam keluarga akhil hai tu. media tak leh caya sangat. ingatlah.. jodoh pertemuan, rezeki, ajal maut, baik buruk adalah suratan taqdir, jgn nak memandai2 tohmah itu ini kat sesapapun, kita tak kenal luar dalam dan tak tau apa sebenarnya yg berlaku.. insaf la… doakan yg terbaik utk mereka.. kita dah confirm baik dan ikhlas ke???

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  41. […] suami yang suka bini dia pakai seksi-seksi untuk tatapan orang ramai. Kan bagus kalau jadi macam Waheeda yang dah berpurdah sekarang nie. Tak […]

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 2
  42. tepung says:

    apani jaga tepi kain orang, kain sendiri jatuh terselak pun tak sedar..kohkohkoh…(aku pun terasa juge)

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  43. pening says:

    eloklah kalau dia da berubah..bknnye dia wat benda yg x elok..pun asalkan dia ikhlas tanpa niat nk menunjuk-nunjuk..sudahla..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  44. kabuto rider says:

    mangkok la korang ni hal pakai purdah pun nk kecoh biar depa la……..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  45. ila says:

    semua penghuni syurga akan menemui allah s.w.t yg kekerapan tergantung kepada amalanya di dunia, tetapi wanita yang memelihara pandangan lelaki yg bukan mahramnya, maka allah s.w.t sendiri yang akan datang kepadanya….( kalau x tau jgn byak ckp, tuntut ilmu dulu baru ko tau )

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  46. Suhaimi Saad says:

    Bantu dan berilah sokongan kepada sesiapa saja yang melakukan kebaikan.Jika anda tidak mampu,maka jangan sekali kali berburuk sangka atau menghina.

    Nasihat saya,sama samalah kita bersyukur kepada Allah di atas nikmat akal,tangan dan kesihatan yang membantu kita menulis sesuatu.

    Sesungguhnya hari pembalasan itu benar dan akan menyaksikan perhitungan setiap amalan sekecil zarah sekalipun.Ingatlah bahawa dosa kepada Allah akan terhapus dengan berwudhuk dan taubat kepadaNya,tetapi dosa yang kita lakukan sesama manusia tidak akan terampun melainkan setelah empunya diri memaafkan.

    Tulislah sesuatu yang bermanfaat dan berhentilah menulis sesuatu yang sia sia dan menambah dosa.wallahu a’lam.

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  47. didie says:

    AT LEAST ORG YG PAKAI PURDAH TU MENUTUP AURAT… AND KALO HUSBAND DIA YG SURUH, KIRA DIA TAAT PADA SUAMI..X DERHAKA.
    TAHNIAH WAHEEDA

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
    • TanpaNama says:

      <<>> DERHAKA PADA ALLAH……CARILAH BUMI/PLANET LAIN YG TAK DICIPTAKAN OLEH ALLAH…ADA?

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  48. madnill says:

    pakailah janji jangan kacau prg

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  49. Wasseetu says:

    Tak payah berpurdah…sume orang dah tahu muka Waheeda cam mane…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
    • zaza says:

      BUDUSS n low pmikiran org atas aku ni

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • TanpaNama says:

      Tak payah berpurdah… ITU PILIHAN DIA…ORANG LAIN/ARTIS PAKAI SEKSI2/DEDAH AURAT ADA KO PEDULI..SILA LA KO BERI NASIHAT KAT DEPA NI.

      KO INGAT SENANG2 KE NAK PAKAI PURDAH…KAJI LA HADITH N KITAB2 MUKTABAR..KO AKAN JUMPA, KEHIDUPAN ORG2 TAKWA

      Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  50. waduh…tak panas ker waheeda pakai purdah ?? berpeluh lah ketiak kau hari2..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  51. hamba Allah says:

    memang allah tak swajibkan hamba nya memakai purdah tapi bersifat harus mengelakan dari fitnah aku dah pakai purdah hampir duapuluh tahun aku dapat rasa kebenarannya. aku lebih dihormati dan sekurang kurangnya aku telah mengikut apa yang telah rasullullah sarankan pada isteri isterinya supaya memakai purdah untuk mengelakan fitnah apayang rasul buat atau isteri rasul buat adalah sunah .kalau kita buat dapatlah pahala yang penting nya nawaitu yang sebenar benarnya.lagi satu aku nak bagi tau tak pakai baju pun panas pakai purdah pun panas , tapi sekurang kurangnya orang yang pakai purdah tu tak perlu risau akan penyakit h1n1.lagi sati purdah adalah pakaian isteri isteri nabi .jangasnlah kita pertikaikan lagi

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  52. Verbena says:

    Inilah masalah bila org berpurdah. Dapat kutukan dan bukan rasa syukur. Biarlah akhil dengan rambutnya dan waheedah dengan purdahnya. apapun bukan calang org leh nak berpurdah tau, saya pun belum tentu. Taniah! Alhamdullilah :-)

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
    • miraidora says:

      assalamualaikum….w.b.t…

      saye setuju lah dengan verbena… bukan senang nak ambil keputusan memakai purdah yang jelas2 akan dikutuk la kat malaysia nie seperti mereka2 diatas tue…(yg mengeji la)…
      saya sendiri sedang mengkaji dan mencari2 keindahan pemakaian furdah… best ape!!~ cume belum try lagi jer… sejuk je tgk perempuan yg bertudung labuh… malah berfurdah… :D

      Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
  53. hamba Allah says:

    minta maaf pada semua krn hamba allah menggunakan perkataan aku pada kata ganti nama haraf maaf

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  54. AYIEN says:

    Setiap perempuan Islam wajib menutup kepalanya dengan tudung dan bahagian dadanya termasuk juga leher, sehingga semua tempat-tempat yang boleh membawa fitnah tertutup dari perkara yang memungkinkan dilihat oleh orang-orang yang jahat hatinya.

    Menurut Syeikh Dr Yusof Al-Qaradawi yang dimaksud perhiasan perempuan dalam ayat itu pula, iaitu apa saja yang dipakai berhias dan untuk mempercantik tubuh, baik berbentuk ciptaan asli seperti WAJAH, rambut dan potongan tubuh, ataupun buatan seperti pakaian, perhiasan, make-up dan sebagainya.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  55. AYIEN says:

    “Tidak akan memuliakan perempuan-perempuan melainkan orang yang mulia, dan tidak menghina akan perempuan-perempuan melainkan orang yang hina.”(Hadis riwayat Ibnu `Asakir)

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  56. hamba allah says:

    subhanallah..spatutnya kita jgnlah terlalu berprasangka bruk dengan org lain..kita renungkan dlu diri kita mcmana..xpyah nak menuduh sgala2nya ditmpat org yg khilaf..diri sendiri 2 pun bkan terbaik sgat pun..lgi satu laki rmbut pnjang 2kan sunnah nabi..jgn diperkatakan..xelok..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  57. bashariah_solehah says:

    salam…kemarin aku masuk ptandingan nasyid.waheeda jadi hakim.first terkejt gak dia dah pakai purdah.anywy memg cantik.hatta tme dia nk mkan pun dia x bkak purdah tu…laki dia pun da dtg jgk…..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  58. terompah says:

    aah la…akusyukur alhamdulillh…at least ader gak artis malaysia yg bagos…..moga2 Allah berkati hidup kuarga mrk…Amin

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  59. insan hina says:

    salam, kepada semua…sy just nak bg pndgan, usahlah kita mngutuk mereka, doakan yg trbaik utk mrka, setiap manusia xlepas dr kesilapan hatta seorg ustazpn…kita xtau apa yg berlaku antra mereka…xsalah kita doakan yg trbaik…buat apa kita nak mngutuk, meragui keikhlsn org lain…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  60. amalin says:

    hanya Allah jua yang tahu siapa kamu berdua,tak payahlah nak hipokrit.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 2
    • zaza says:

      Hipokrit apenye amalin..ko yg hipokrit…ALLAh kte pakai tudung,tutup aurat,ade ko buat?klu ko buat,Allhamduliilah,klu x,ko yg HIPOKRIT…hipokrit dgn ALLAH….
      lain kali ckp gune otak,bkn ikut kepala lutut ko

      Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
      • saje says:

        aku doakan smua pompuan islam dpt tutup aurat dngan smpurna, dan org laki pon gtu jugak…

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  61. bocaiki says:

    alhamdullillah..stiap perubahan yang berlaku ada hikmah nyerrr…smoga berkekalan ke anak cucu..doakan yang ter baik untuk smua..!!

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  62. ANA says:

    sabaq ja la waheeda..truskan perubahan yg baik 2..purdah tu jatuh hkum wajib ke atas sseorg isteri bila suaminya menyuruhnya berpurdah..

    tlg jgn hina or caci org..kita sndri pon blum ckup sempurna utk menilai org itu dan ini..

    2lah manusia..tutup aurat pon salah..x tutup aurat pon salah..

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  63. didi says:

    alhamdulillah….purdah tu pakaian isteri2 nabi..kalu suami da suruh wajib kita ikut..untuk kebaikan suami isteri itu sendiri….

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  64. tini says:

    Alhamdulillah ambik yg jnih buang yg kruh stiap mnusia pnh mmbuat ksilapan kita pun mcm tu juga. jgnla nak kutuk2 diorg lg. kan diorg dah ada khidupan baru kita doakan yg baik2 sj. gitu juga dgn x-wife akhil doakan sj dia btemu jdoh n jgn ada pmusuhan antara mreka

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  65. aku serius says:

    Tak yah gadoh2 pasal hukum-hakam Islam.. Sila rujuk pada sumber yang betul, jgn main taip2.. tak elok kalau terpesong ajaran…

    http://drmaza.com/himpunan_fatwa/?p=35
    http://soaljawab.wordpress.com/2007/04/29/hukum-wanita-memakai-purdah/

    kalau nak betul lagi, tanyalah tokoh-tokoh agama yang ada dan yang sahih.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  66. […] kami tak terkejut dengan pemakaian purdah oleh Waheeda. Dulu pun kami pernah keluarkan gambar Waheeda berpurdah. Cuma kali ini memang sah dan confirmlah dia sudah berpurdah. Jutaan tahniah kami ucapkan. Bukan […]

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  67. Tengku Art_Liey says:

    Sebenarnya berpurdah bukan termasuk dalam hukum wajib pd umat Islam. Ustaz/ustazah sy pernah terangkan kenapa wanita arab memakai purdah, tujuannya ialah untuk elakkan pasir2 yg berterbangan dr masuk ke dlm pernafasan. Sbb kat arab kat ke padang pasir dan ebrdebu. Itulah tujuan pemakaiannya.

    Aurat perempuan seperti yg termaktud dalam Al-Quran dan hadis pun ialah seluruh badan, KECUALI, dua tapak tangan dan muka. Muka yg terdedah pun hendaklah tidak melebihi paras anak rambut (seperti mana wanita2 bertelekung).

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
    • TanpaNama says:

      tujuannya ialah untuk elakkan pasir2 yg berterbangan….PANDANGAN YG BATIL…CUBA KAJI N SELIDIK DGN TELITI….TANYA USTAZAH ARAB YG PAKAI PURDAH BETUL KE PANDANGAN INI…

      KALU CAM TU..SESUAI SGT PAKAI SBB XPAYAH PAKAI ‘MASK’. INI ZAMAN BALA’ ….H1N1….KO BOLEH TERIMA…

      Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  68. tralalla says:

    mmg serupe couple arab sesat d bumi malaysia ;p

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
    • TanpaNama says:

      sesat d bumi malaysia???SESAT KAT AKHIRAT LAGI DASYHAT…

      MARI LA KITA BERTAUBAT ATAS KESALAHAN DIRI N KEDURHAKAAN PADA ALLAH…

      Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  69. TanpaNama says:

    WAHAI ALLAH, PILIH LAH LEBIH RAMAI WANITA2 YG SOLEHAH UTK BERPURDAH….SUBURKAN BUMI INI DGN ORG BERTAKWA.

    MEREKA IBARAT PERMATA BERHARGA YG TERSIMPAN RAPI DI BUMI MALAYSIA YG BANJIR DGN MAKSIAT….

    HANYA PD MU KAMI BERSERAH …..KEBENARAN SUDAH DILIHAT SEBAGAI SATU KEHINAAN…

    KEHINAAN BAGI MU ADALAH SATU KEBANGGAAN PADA KU..

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  70. atyn k says:

    alhamdulillah…
    tetibe cm dah telupe muke waheeda
    hehe
    tp tahniah lahh kpd waheeda
    panas kot pkai purdah lg2 kt mesia neh
    ;D

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • miraidora says:

      assalamualaikum….w.b.t…

      tertarik plak hati nak menyelit kat sini. :) rasanye lah…. pemakaian furdah ni xpanas pun. sebabnyer…rasa aman. cam ne ek??? ssh la nak ckp…tapi cuba tnye orang yang berfurdah xpun yang bertudung labuh…. mesti diorg cakap xpanas. hihihi…..:D

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  71. jibaok says:

    gud job….

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  72. refelsia says:

    di harapakan ber purdah ini kerana keikhlasan hati bukan disebaliknya insyallah…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  73. Hamba Allah says:

    Asaalamualaikum semua..kanapa harus d caci n d hina n menfitnah perkara baik..kalu setiap perubahan baik y d lakukan dbuat sedemikian maka adab n akhlak manusia semakin mundur n TEROK!! berhenti lah fikir buruk tentang org. lg pun waheeda sudah jatuh hukum harus memakai purdah. dgn memakai purdah beliau dpt kurangkan dosa beliau n dosa para kaum adam non muhrim y lain… kenapa harus d kutuk sedemikian rupa.. bagaimana pula org y berbaju tp bagai telanjang tu.. MasyaAllah.

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  74. Hamba Allah says:

    YA ALLAH AMPUNI LAH DOSA KAMI…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  75. Elwanda Gove says:

    What a waste of time. You’re poor english made this article hard to read. Learn to write.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  76. Wow, this was a really quality post. In theory I’d like to write like this too – taking time and real effort to make a good article… but what can I say… I procrastinate a lot and never seem to get something done.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  77. Hello dude,i like Your homepage ideal a lot. attain u have suggestion for my website? thanks for Ones attention

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  78. How good your site is.I wish you will keep posting your written content constantly as you have one dedicated reader here.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  79. purdah tak sah haji says:

    kenapa plak pakai purdah boleh sebabkan tak sah haji atau umrah ha?bukan ke purdah tu bagus untuk elak fitnah.kenapa tak sah plak kat tanah haram. Kalau purdah tu bagus, knapa tk sah haji. Penin aku.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  80. nema says:

    Sejak bile dy pkai purdah ek?yg cage akhil hayy tu bile plak penggambarannye??

    kpd purdah xsah haji ; yg tu tanye pd yg lebih pakar..klu xsilap..memng ade syarat2.. dulu ade blaja tp btol2 xingt dah .. hihi

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  81. aku luuupppaaaaaa.... lupa lupa says:

    isteri purdah bagai, yg si akhil tu pakaila serban

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  82. Admiring the time and energy you put into your blog and in depth information you provide. It’s good to come across a blog every once in a while that isn’t the same outdated rehashed information. Wonderful read! I’ve bookmarked your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  83. minecrafting says:

    excellent web page i want the layout and therefore the tones. Might possibly when i talk to just what exactly concept that you’re by means of, i have to try it great brand-new minecraft cheats website online

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  84. hafiza says:

    bg yg mengumpat/menyebarkan keburukan orang lain-mencakar2 wajahnya sendiri,,Wallahualam

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  85. There are some fascinating points in time in this article however I don’t know if I see all of them center to heart. There is some validity however I will take hold opinion till I look into it further. Good article , thanks and we want more! Added to FeedBurner as effectively

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  86. Great, fantastic explanation, nice and straightforward! Cheers….

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  87. I love yours website design, what template do you use? please comment back!

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0