Written by AbangNara | April 26th, 2010

gambar resepsi kahwin umie aida

Di pagi Isnin yang mulia ini kami ingin memohon sepuluh jari memohon kemaafan kerana kekurangan update BeautifulNara kebelakangan ini. Ada komitmen kerjaya yang menyebabkan kami terpaksa terbang ke Korea. Mungkin ada yang dah tau sebab diorang dah jadi Fans Facebook BeautifulNara yang kini dah pun mencecah angka 8 ribu. Jadi anda pun kena jadi Fans Facebook BeautifulNara sebab ada update-update yang kami hanya keluarkan di situ.

Sebagai tanda kemaafan kami, ingin kami kongsikan gambar resepsi persandingan Umie Aida di Bukit Mertajam baru-baru ini. Super cun dan gorgeous sungguh Umie Aida bertudung. Nampak ayu dan nampak sangat bahagia di samping suami yang tercinta. Alhamdulillah kami terharu dengan kesungguhan Datin Umie Aida untuk cuba bertudung. Teruskan usaha anda!!!

Lagi gambar majlis resepsi Umie Aida di Bukit Mertajam dengan membaca artikel ini sepenuhnya. Kredit kepada Wawan_Azwani kerana berkongsi cerita ini dengan kami.

gambar resepsi kahwin umie aida

gambar resepsi kahwin umie aida

gambar resepsi kahwin umie aida

gambar resepsi kahwin umie aida

gambar resepsi kahwin umie aida

157 responses to (GAMBAR) Umie Aida Manis Bertudung Di Resepsi Bukit Mertajam

  1. NST says:

    1st????

    • mulut_becok says:

      apa guna nye pkai tudung tapi baju…..???? cuba tgk baju mcm mana dia pakai…??? dah mcm menghina tau x…??? baik x yah pakai tudung kalau nak ikut fesyen siti nurhaliza tuh….those people who know what i mean…they know…

      • umi says:

        alasan utk baju jarang: baju dah tempah awal2 lagi… tak dan nak buat apa dah.. salah designer yg design baju tu…bukan salah i….kalau tukar baju lain, nanti tak nampak glamour. Lagipun i dah bayar utk baju ni…. kalu tak pakai membazir la pulak…..

        Alasan pakai tudung: dulu reception kat Kl tak pakai tudung, macam2 korang kutuk.. so ni dah pakai tudung, kira ok la tu…. alah… dada nampak sikit2, ok le… janji pakai tudung…. tudung pulak latest design ala2 siti gitu… Kalu i pakai tudung litup tutup semua rambut, macam tak match lak dgn baju i yg seksi ni…kan…kan…

        • cahayachenta says:

          fesyen apa la ni…??? sedih la tgk segelintir artis2 zman skrg,, nape x ikhlas nk tutup aurat,,, tutup la aurat tu kerana Allah SWT bukan kerana manusia….

        • mulut_becok says:

          x tau nak kata ape2 dah…dunia artis….fesyen artis….what can i say….but one thing i need to say…kalau niat nak pakai tudung please stay with it….jgan jadikan tudung sebagai alat pakai buang…sekarang orang lain pakai tudung pun dah mcm x pakai….kalau umie dah btul2 pakai tudung confirm xder org kutuk….lagi pun cantik kalau da pakai tudung….tq…

        • Izat says:

          dia pun x heran korg nak kutuk dia…
          badan dia dia punya suka la apa dia nak pakai…
          yg korg bodos sgt g ikut tu buat apa??
          ni la sesetgh org ppuan senang sgt nak meniru style artis..
          lpstu sibuk nak salahkan artis tu kononnya jd ikutan x baik…

        • chiara says:

          nice answer ummi..’dada nampak sikit2 je’…kalau jawap camtu masa ‘alam bazakh’ aper dapat eyh..teeet…

        • sape2 says:

          ok je..biasalah umi bkn semua org dlm dunia nie suka dgn ape yg kita wat.msti ada je yg diorg nk cri kesalahan kita kan..yg pnting niat masing..

      • jenna says:

        hate to agree wiz yr comment but yea u r just right..klu dah nk pakai bj jarang nmpk badan yg p serkop kepala tu amendanye..just b yrself umie..

      • ctmunirah says:

        wei,, itu bkn bertudung la.. tolong fahami konsep bertudung ok.. then baru mengutuk..

      • akupunyasukala says:

        kalau tau xnk pakai tudung lg,xpayah pakai..jgn memain bak aurat..sbab baju yg dipakai mmg xkene ngn tudung..bkn tok umi je..tok kanyakan penagantin pompuan kt msia ni..baju sume nk nmpak lengan..ish

      • mulut_becok says:

        aku cadangkan ikut cara wardina…..dulu pun dia x pkai tudung gak…tapi pas kawin trus pakai tudung…..pkai tudung dengan sempurna lagi tuh….artis nie dinasihatkan x payah la nak jinak2 dengan pakai selendang dulu…mcm tok ti kita…sebelum pegi haji dah janji nak pkai tudung…tapi bila balik dari haji….dia ckp dia cuma nak berselendang aja….serupa gak dengan mungkir janji….lain cakap lian dibuat….manusia….

    • jintan says:

      nk tumpang menempek kt no 1st buleh..?huhu
      ntah nye..xpaham la aku.dorg ni x paham konsep agak nye.aurat bkn rambut je.tu pn x tutup penuh.tu bju tu,xbole ke tutup penuh.nk jgk jarang2..pelik nye..mmg pelik.yg nk pakai selendang tu ngape,,?sbb nk cover balik yg hrtu ke..?eeee tahape2 je la dorg ni.kesian….

    • sma says:

      Rambut Abang K macam kena makan tikus

    • BinLaden says:

      tak ikhlas nk watpe tunjuk..plastik sampah tul.

  2. NST says:

    Cantiknyer Umie bertudung…walaupun ade jambul sikit, tapi ade improvement la jugak

    • senah says:

      ha..btol2..korang x yah la nk kutuk2 artis ni.
      tup2 haribulan.korang plak tiru..korang dok ckp baju die jarang la kejadah la…baju die tu tutup la ngok!
      korng kate jarang tu die pkai kain mcm skin color…
      nk mengata org tu..bukti kukuh ke?

  3. arena says:

    laki dia tu tak reti nak pakai songkok ke?? Nama jek org melayu, tapi pakaian melayu pun tak reti nak lengkap….

  4. rosh says:

    cantik…tp baju seksi bhgn atas tuh…jarang….

  5. kopi says:

    nice…tapi tak natural beauty…pipi..dagu…hidung..sumenya bukan asli…kesian umie aida…

  6. Ayie says:

    loo, ade jambul di dpn dok serupa ct. Em pkai elok2 tudung tu, camni x kire brtudung lg.

  7. lylyezora says:

    bkn kcantikan yg benar2 asli..
    so x berapa nk bkenanlah pulak!

  8. Anonymous says:

    tahniah
    pakai dgn ikhlas
    bukan sebab fesyen

  9. BlackBerry00 says:

    dh cantik, pakai apepon nampak cantik
    tp kalau tudung tu dipakai elok2 lagilah nampak berseri
    boleh tempah kat butiknara.com
    hehehe…

  10. ainie singapore says:

    saya hairan dgn artis2 skrg..dah elok2 ada niat nak pakai tudung, pakailah tudung betul2 yg menutup aurat…mcm c umie ni..apa ke jadahnya…pakai tudung mcm ni…dahlah baju dia jarang sampai bleh nampak dada n lengan…kan tak manis. Klau setakat pakai tudung nak menutup mulut peminat atau nak mengelak gosip…lebih baik jgn pakai.

    tengok kakak dia…si erma tu…very sweet n elegant…walau tak terbukak sana…terbukak sini.

  11. Ayie says:

    kak erma tegur sket adik, contohilah akak ni huh. sweet je, camni la muslimah sejati.

  12. princessbutterfly says:

    warna mmg cantik. tapi lg cntik klu baju umie tu x jrg.. tapi nape datok k tu x pakai tanjak? klu xnk paki tnjak pun skurg2nya pakailah sngkok…

  13. Zaza Muhammad says:

    tatau le ‘natural beauty’ dia ni dah di alter…
    tp klu jupe face to face mmg cantik umi ni, tp kekdg dia ni tak mesra kamera kot.. hubby dia pun sama gak, aku tgk lam tv ari tu encem je, tp lam gambo kureng…

  14. c says:

    chantek n sweetnye…seswai pink kaler ngan umi… semuga cepat2 dapat bby…

  15. MIEY says:

    poyo jea lebih.pakai tudung coz dah dapat title datin paduka.ala-ala mak datin la tu dia punya style.tengok la tu pakai tudung tapi baju jarang.x sesuaiiii….dh la muka..hampeh.plastic everthing.dunia2

  16. Tiffany says:

    Kenapa mesti baju nak jarang?
    Kalau bertutup semua, kan cantik, ayu dan manis dipandang.
    Moga-moga lepas ni Umie Aida bertutup la semuanya.
    Aminnn…

  17. FTNer says:

    tu tudung gaya siti..

    patut tak boleh kata pakai tudung pun

  18. hazzy says:

    bukit mertajam?
    kat mana tu?

    • ctzen says:

      ha?
      tak tau ker?
      pulau pinang ler…

      • rozana says:

        tau la
        tapi BM tu besar…
        kat mana

        • bedahbedebah says:

          dekat kg kebun sireh, area seberang prai..rumah tepi jalan.. warna putih..rumah tak le besaq mana..kalo na ikut anak pangkat datuk aku ingat banglo ka vila ka dia buat kat mak dia..mungkin mak dia nak low profile..
          selalu lalu jalantue bila balik keja petang…dok tengok mak datuk K lepak kat bawah umah..

  19. namie says:

    cantiksss la umie..xper2 dh da niat nk pkai tudung 2..dlu k.erma pn pkai mcm nie gak kn,tgk skrg,dh bertutup litup..hrp umie cpt2 ttp la..nway,tahniah yer,moga cpt2 dpt baby.. ;-)

  20. Izat says:

    siyes mmg cantik.. umie aida tgk real mmg lawa gler, tp kat tv biasa2 jer…
    wlupun tudung x penuh tp mmg menawan mcm tok ti gak..

  21. farhana says:

    Assalamualaikum,
    Pada pandangan saya, ini adalah FESYEN berselendang golongan VVIP Malaysia, tidak sesuai digunakan istilah bertudung. Umie memang manis mengenakan fesyen ini. Cuma, adakah dia akan melakukan anjakan paradigma iaitu mengenakan tudung seperti kakaknya Erma, itu terpulang kepada individu itu sendiri. Namun, biarlah niat itu ikhlas. Jangan jadi seperti contoh-contoh yang ada sekarang. Bermula dengan Ogy Ahmad Daud, Siti, Anne Ngasri, Lin (kakak Sharifah Shahirah), yang mana mereka ini belum bersedia sepenuhnya untuk mengenakan tudung yang akhirnya menyebabkan tohmahan dilemparkan…

    • Zaza Muhammad says:

      salam…
      better kite ganti istilah bertudung tu kepada menutup aurat. Islam tak halang berfesyen selagi menutup aurat dengan sempurna. Malangnya fesyen bertudung berkenaan tidak menepati syarat menutup aurat.
      In the other word, sekadar berfesyen. ANyway credit for umi at least dia sudah lebih bersopan dari dulu. Semoga selepas ni dia dan kite2 seme akan menutup aurat dengan sempurna…insyaallah

      • pizza says:

        Perintah ALLAH yang termaktub dalam Al-Quran tidak mengenal istilah ikhlas atau tidak. Wajib menutup aurat, tiada kompromi dalam hal ini samada ikhlas atau tidak. Ambik contoh undang-undang jalan raya kt Msia ni, ikhlas ke driver yang patuh dgn kelajuan maksimum 110km/j atau sbb takut kena saman? Kalau aku la, terang2 ckp, aku sayang duit, so terpaksa la obey the rules. Kenapa kita tidak memperlakukan undang2 ALLAH seperti itu? Taat pada perintah agama kerana takutkan balasan Neraka?

  22. ajuera says:

    umie mmg cntik klu bertudung dgn cara yg btol..tapi klu pakai baju mcm tu baik x payah la pakai tudung..bukak trus aje senang…^_^

  23. memomee says:

    ctkny bju dia………….

  24. nana says:

    ape kes pakai tudung baju ko jarang… gile ke apa… bek xpayh pakai… sama gak dosa nya..huh! agak2 la..

    • nad says:

      sape bgtau kau dosa dia sama ke tak? jgn la buat statement yg menampakkan kebodohan diri sendiri.

      drp kata baik xpayah pakai, doakanlah dia terbuka hati nak pakai tudung macam kakak dia.

      • Izat says:

        ntah.. pandai2 je nak judge dosa org..
        ntah2 yg duk mengomen dlm ni lg berdosa besar..
        yg konon2 nya duk nasihat2 dlm ni pun ntah2 terpalit dosa gak..
        x payah la nak cakap pasal dosa klu sndri pun xbetul..

        • luvlavender says:

          laa..da kte komen psl umi aida..ske hati die la nk komen ape2 pun.lau ltak die kt c2 leh la kmen blik psl die…nk tnjuk baik pun biarla brtmpat…huuu

  25. tutupmulut says:

    jangan kata ini last minit punya baju atau fesyen designer yang salah. hahahhahahah! artis artis….

  26. megahertz says:

    Cantik.. tp dgn imej yg ala2 b’tudung tu, pesen baju cmtu tak cukup syarat lh datin umi..

    Hm… sape plak laa yg design baju umi kali ni ek? Tak cukup mase jgk ke nk alter baju tu? (moga 1 masa, umi t’bukak hati mnutup aurat dgn ikhlas..)

  27. owhhh bertudung.. tudung kah??
    ikut suke kamu la puan umi oiiii….
    kalau rasa tak kuat lg nk pakai tudung…jgn kuar kan statement nk pakai tudung k…
    nti jd mcm org tu….
    ohhh no no no no..

  28. AnneDeSilva says:

    alamak…
    baju dia daammmmm seksi..
    mang betol mcm menghina pulak..
    pakai selendang mang nampak cantek dh tp baju smpai paras dada..
    alahai datin umie…

    • BlackBerry00 says:

      kan lagi lawa kalau tudung dipakai dengan sopan
      fesyen camni, teringat time kecik2
      masa nak mengaji
      cmnilah fesyen ktorang pakai tudung

  29. lady gaga says:

    korang nie sebelum komen tgk ler betoi2..kan ke dia pakai inner skin tone kat dalam tue…kalau x mesti ler npk kulit yg putih melepak tue…cuba ler positif sikit…

  30. aku moden says:

    kalo setakat cantik make up wat pe..kalo makeup smua org blh jd cantik.yg jelik pun nampak mcm bidadari.;

    • Izat says:

      x jugak.. klu org tu x cantik, idung besar, muka itam jerawat.. klu makeup sepuluh kilo pun still x cantik..

      yg pnting hati kena cantik..jgn ada perasaan hasad dengki..

  31. puteriaquarius81 says:

    pink.. so sweet tp agak seksi..
    nmpk slekeh atok paduka ni.. huhuhu
    whatever

  32. sharinginfoz says:

    memang manis sangat pakai tudung……

    The Power of Twitter

  33. fcuk says:

    AKU MCM NAK TERGELAK TENGOK LAKI UMIE….NIKAKAKAKAKAKAKAK

  34. atuk says:

    baju ni pun tak sempat alter….dah nak sanding baru dapat baju..he..he…nasib baik tudung tu dpt cover sikit, kalo tak cukup panjang tudung tu? kenalah umie buat statement lagi kat paper, designer pun pulak mintak maaf…..
    datu tu kalau cover sikit kepala tu ngan songkok aji pun kacak…..

  35. Miss_hujaN says:

    Seksa siOt..6pak nyer dh ada pgikot ct kus yep ..Pape pun lau bab2 tdung artis ni ku suka sgt ngan WARdiNA ..Laen kepala laen la selera ..


    Sent on a phone using T9space.com

  36. apo nk dikate says:

    trbukak sane…terbukak sini…nnti nmpk T*T*K tu bru twu…da bolos la 2…haha… :D

  37. cili says:

    bkn bertudung tapi berselendang.

    • mulut_becok says:

      mane ade….umi sndiri ckp dia pakai tudung cz nk cover kutukkan org….tapi not good enough….

  38. ishhhh says:

    bduh n huduh baju tue…pakai slendang tapi nampak bra..buduh….hangit tul aku tgk…

  39. weiya says:

    erm..kalu weiya komen pjng mesti peminat siti mrh..tpkan sebagai org yang ramai pengikut..and kita paham..apa yg kita buat org akan ikut,,seeloknya jgn buat benda tak baik..sbb kalu kita buat,,org ikut kita sekali dpt dosa..siti dah buat bnyk trend yang salah..pakai tudung ms nikah..tgk brapa ramai yang ms akad nikah bertudung litup..lps tu ms sanding buka..lps tu pakai selendang..ramai gak yang ikut..saham dosa tu siti pun dpt..mcm tu juga kalu kita ajar org mengaji..kalu org yang kita ajar tu ajar org lain..kita still dpt pehala..

    • ctzen says:

      ye ye btol2
      kang klu akak komen psl dia, panas diorang
      tak dinafikan dia pembawa imej yg kureng baek
      hmm…

      • tisya says:

        i setuju psl trend kurang elok tu… tapi kalu kita komen sket peminat dia melenting tak hingat… kenapa boleh jadik fanatik sampai tak nampak betul salah?…. kalau boleh dibetulkan kan lebih baik kpd yg empunya diri…

  40. aries april a.k.a amira (AAA) says:

    bju cntk..
    tp x pdn la pla bla tutp kpla mcm tu..x sesuai lgsg…
    better jgn pkai trs tdung tu….

  41. fifie says:

    nape slekeh je atok paduka tu..adeiii pkaila sgkok ke tnjak ke kan lg smart..
    pape pon suke sgt dgn KALER baju umie..sweeeet pink.
    nk kaler ni jugakla mase aku kawin nt..
    kuang3.. :P

  42. lady gaga says:

    what ever ler..janji dia x kacau org..to datin umi..congrat..semoga bahagia hingga ke akhir hayat…

  43. Ryta says:

    Bagusla Datin Paduka Umie Aida dah berselendang skrg ni….at least dia ada niat nak berubah jugak! Saya doakan 1 hari nanti, Umi akan bertudung litup macam kakaknya, Erma Fatima, ttp ayu dan manis gitu.
    Komen untuk gambar ni: Nape Datuk Paduka Khairudin ni time sanding tak mau pakai tanjak @ songkok? Nampak mcm kekurangan sesuatulah….muka pun serabut jek dgn jambang tu,eiii selekeh teman nengoknya! Takkan takde masa nak shave jambang tu atok oii?
    ;-P

    • mulut_becok says:

      biasa lah….fesyen orang kaya kawin…..mana ada taste nak pakai songkok and tudung litup….xder class…

  44. bulan says:

    apa ni tudung ngan selendang pun tak kenal

    ini selendang la

  45. mie says:

    la….\ini berselendang…
    ingat kan berudung…
    tp cute la..
    heheheee

  46. chiara says:

    bertudung xsalah..tp kalau wat main2..xyahlah..pastu salahkan designer…kesianlah sket diri sendiri….

  47. AIDA says:

    SAYA CADANGKAN UMIE PAKAI INNER TAPI AT LEAST ADE PERUBAHAN BAIK .KALU BOLEH JANGANLAH PAKAI BULU MATA PALSU LAGI…..TAK ELOK…KALAU TAK SILAP AKU BULU MATA PALSU HARAMKAN..BETULKAN KALU SAYA SALAH..ANYWAY TAHNIAH..ANDA SMAKIN KEARAH POSITIF..

  48. Y says:

    kenapa nk pakai tudung ala2 siti nurhaliza tue?pasni harap xcm siti terus la,pas pakai selendang,terus pakai beret,pastu pura2 ayu…pleaseeeelaaa…..

  49. beyond says:

    kite tgk jelah nnt mcm mne…rase nye umi ni pon hangat2 tahik ayam je ni…nasihat sy, klo mmg nk bertudung buat btl, ttp btl2…ni main suke hati ko jerk..
    mcm menghina agama pon ade jgk klo mcm ni…hisyhh

  50. zulkahar says:

    syukur, nak bermula ke arah yg baik kena pelan-pelan, tk leh terus aje berubah 100%, kena faham situasi, umi bukannya rebung lg…..so lu pikirlah sendiri, kena bg masa, lu orang ingat kita-kita ni bagus sngt ke….kekhilafan tu ada di mana2…..mgkin umi akan berubah cuma masa dan ketikanya aje yg menentukan……
    syabas umi……….

  51. fFf says:

    ni bukan tudungla bang nara sayang.. ni kan selendang.. kan dah ramai kutuk akak umie.. sian dia

  52. fikir says:

    ni bukan bertudung.. ni berselendang.. pakai pun cam tgantung jek.. aku harap2 artis2 ni biar la bijak bertempat sket..

  53. putri says:

    atok K takut nampak tua kot kalau pakai songkok @ tanjak..hehe

  54. emm says:

    poyo jek..pakai tudung..tgk baju..baik xpakai pe2…kali ni kita dgr lak pe alasan die…mesti kata pereka silap wat…dh wat silap tp xngaku…

  55. comot says:

    weh..dia pakai inner skin color la korang nih..
    nak mengata je keje..
    dia nak ubah slow2 la tuh..
    bkn nak bg dorongan..
    tegur la ngan cr baek..
    biar die nampak kslahan die n terbuka ati nak berubah kpd yg lebih baek..bkn down kan dia..

  56. dell says:

    biau Tuhan aje membalasnya….. waaaaaawauuuuuuuuu!

  57. shazha says:

    ni plak pendapat saya..walaupun pakai inner, tetap x tutup aurat die tuh…sebab syarat sah bertudung ialah labuh sehingga menutupi dada…tu br betul tutup aurat…ni bukan tutup aurat, ni tutup urat je nih…

  58. mia says:

    BLOG ni yang salah..bukan bertudung tapi berselendang SAHAJA…

  59. arabell says:

    ala..nampak sgt pakai tudong sebab nak cover baju yang seksi..kan mase resepsi dulu kena kecam abes2 sebab baju seksi sgt

  60. nad says:

    aku menyampah betul la orang yang kata “kalau pakai macam tu baik toksah pakai tudung”. pikir balik apa yg korang kata tu…kalau orang yg semayang tak sempurna, ada tak korang kata “baik xyah semayang”?

    lu pikirla sendiri.

    • Izat says:

      aku pun menyampah sbb aku x rasa diorg yg komen ni pun x sebaik komen2 diorg.. 2 x 5 jugak…

  61. pensel_hijau says:

    kalau nak menunjuk… baik bukak terus tudung tue.. Pelik sungguh umi nie.. Kak mekah, tutup habis, kat malaysia bukak yang sepatutnya… Yang nie pulak.. baju dah lah seksi… Tak baik mainkan hukumm. yang haram tetap haram….. Same2lah berrtaubat..

  62. halimah Jongang says:

    muka umie lawa…tp dah plastik…hurmmm..sang somi plak rambut mcm gigit tikus….si pak andam x reti tengok ke…pelik sungguh berpakaian melayu tanpa songkok…cacat tul….di bayar beribu ini result nye…apa2 pun baju dan selendang umie tu lawa….dah mcm Tok Ti…

  63. suri says:

    knp nak stereotype sgt..asal datin jer kena pkai tudung nmpk jambul..permaisuri Agong pun pkai tudung elok

  64. comot says:

    pd pendapat sy la kan..artis2 malaysia kalo rasa nak pakai tudung tapi nak start berjinak2 dgn pakai selendang nampak jambu dulul, better hentikan lah..nanti koang kena kutuk..so kalo ada niat nak pakai tudung buat betul2.. pakai ikot cara yg sepatutnya..if nak tutup aurat, tutup aurat sungguh2…kalo mcm x berapa nak yakin lg baik x payah..sbb berselendang pun still nampak aurat..jd sm je..jangan amek mudah n main2kan hukum..anda artis..menjadi perhatian..kadang2 cara anda menjadi ikutan..berdosa besar kalo diri menjadi ikutan benda yg dilarang dlm agama…sekian.

    • Izat says:

      sapa yg ikut tu pun bengong…. xkan x reti nak fkir..
      x payah nak salahkan org lain..

      • luvlavender says:

        btol 2 comot.lg 1 xkn la dh tue bngka bru nk blaja pkai tdung.wajib ttap wjib.len kali nk pkai ke x diam je.xyah nk wt statement yg leh mlnggar hkum agama n mnimbulkn ftnah org.ckp ade surau kt umah sume tp kt luar lain plak crenye….haih

  65. eiyna says:

    ckit2 pkir positif..
    abes2 bila la orang2 nk sedar ngan kesalahan diorang sndri..
    dah kita yg kt luar ni dk suruh pkir positif..
    lagi la diorang rsa tak bersalah..

  66. eiyna says:

    umi da mcam kwan baek die c zahida rafik..
    muka x neutral..
    dulu wrtawan pji sb mka die mcm klasik cket..cntik..
    tp skang da xde dh..
    laki plak mcm bserabut je aku tgk..

  67. syasya says:

    oklah dah bertutup sikit rambut dia… jgn pulak lepas ni, laki dia cari perempuan lain yg bukak tudung lak.. biasalah lelaki… bila dpt perempuan yg bertudung nak yg bukak, bila dpt perempuan yg tak pakai tudung suruh pakai, bila dapat yg kulit hitam nak yg kulit putih, bila dpt yg tinggi nak yg rendah.. kesimpulannya… lelaki tak pernah puas…

    • nenekgojes says:

      betullah tu.. setuju… nenek menyampah dgn lelaki mcm tu. Kalau atok buat hal.. nenek sekeh je dahi atok kasi ingat2 sikit… umie ni cantik bertudung.. tp tang baju tu.. nenek pun mls nak ckp apa lah.. nnti umie tulis pjg2 blls komen nenek. Tak sanggup nk baca.

  68. Zaza gabor says:

    Kepala dia lantak dia la nk ltk mahkota ke jala ikan ke .Ada aku kesah!.

  69. kak long says:

    cantiknyer umi walau pakai slendang.tapi kak long harap lepas ni umi pakai le tudung betul betul.jangan jadi cm siti nurhaliza.dia 2 hipokrit sungguh.pki slendang tapi serupa telanjang.tenguk erma fatima cantik aje pkai tudung.

  70. kemakemo says:

    owhh owh owh positif thinking
    owh owh owh negative thinking,,,

  71. chiara says:

    cepumas..tutup ‘something’ kut tu pkai tudung..ngeh2

  72. akuselamber says:

    amboi2 hangpa semua kuatnyar duk ngumpat….sedak diri oi….buku log da penuh kat bahu kiri….

    • Izat says:

      bukan mengumpat tp bnyk duk nasihat2 supaya artis pakai tudung betul n jgn hipokrit..
      sedih diorg ni x tau lg dunia artis ni mcmner…

  73. bebo says:

    heee..
    bm my hometown..

  74. sukasuki says:

    Tak Mahu Hipokrit, Akhirnya Bertambah Dosa

    Oleh : Zaharuddin Abd Rahman (ehsan: http://www.zaharuddin.net)

    SOALAN

    Untuk pengetahuan ustaz,ibu saya telah menyuruh saya memakai tudung ketika saya berumur 13 tahun lagi. Saya hanya menurut katanya kerana bimbang dimarahi. Walaupun begitu, sekarang saya tidak lekat memakai tudung. Ini diketahui oleh ibu saya, dia hanya mampu membebel dan berkata, adik nak buat dosa, adik tanggung la sendiri, ibu dah buat apa yang patut.

    Sekarang saya sudah bekerja dan hanya memakai tudung di tempat kerja sahaja kerana di tempat saya, tindakan undang-undang akan dikenakan sekiranya pekerja tidak memakai tudung. Saya tahu hukum tidak menutup aurat, tetapi buat waktu sekarang, hati saya tidak terbuka lagi untuk terus menutup aurat (rambut dan leher).

    Cara pemakaian saya tidak seperti rakan-rakan saya yang menutup aurat. Mereka bertudung tetapi pemakaian mereka tidak melambangkan imej mereka. Baju, seluar ketat yang menampakkan susuk tubuh.

    Bagi yang memakai baju kurung, ada yang dari kain yang nipis dan jarang. Bagi yang berbaju kebaya, ianya terlalu ketat, berkain belah sehingga menampakkan betis dan jarang. Ada yang tidak memakai seluar tetapi memakai skirt panjang. Walaupun begitu, ianya ketat dan menampakkan garis pakaian dalam yang dipakainya.

    Tudung yang dipakai pula tidak menutupi dada. Lelaki-lelaki yang memandang tidak berkelip melihat mereka. Ada juga rakan saya yang betul-betul menutup aurat tetapi perangai dan kelakuan mereka lebih teruk dari perempuan yang tidak memakai tudung. Tidak menunaikan solat, panjang tangan, mengumpat, melayan lelaki yang bukan muhrim, pengotor dan pelbagai karenah lagi. Walaupun saya tidak memakai tudung, saya menjaga solat, pemakaian dan tingkah laku saya.

    Kawan-kawan saya ini ada menyuruh saya supaya terus memakai tudung tetapi saya tidak mahu menjadi hipokrit. Saya mahu berubah kerana saya sendiri yang ingin berubah. Saya mahu melakukannya dengan ikhlas, bukan kerana disuruh. Saya tahu hari itu akan tiba tetapi bukan sekarang.

    Semoga ALLAH membuka hati saya untuk terus memakai tudung. Amiin…

    – Diera –

    JAWAPAN

    Ada beberapa perkara yang saudari utarakan dalam soalan dan ingin saya berikan respon ringkas. Iaitu :-

    1) Isu tidak mahu bertudung ( menutup aurat) tanpa ikhlas kerana tidak mahu hipokrit serta tidak mahu berubah kerana disuruh.

    Sebenarnya isu ini telah agak banyak saya sentuh di dalam artikel-artikel yang lalu seperti berikut :-

    Aurat wanita apa sudah jadi?

    Wanita, aurat dan Kerjaya

    Namun demikian, disebabkan soalan ini ada menyentuh beberapa isu yang agak semasa dan kerap, saya berasa perlu untuk memberikan ulasan tambahan.

    Begini ulasannya, Allah swt dan RasulNya telah mengarahkan seluruh wanita muslimah untuk menutup aurat dan bukan hanya bertudung.

    Justeru, sama ada seseorang itu ikhlas atau tidak, suka atau tidak, disuruh oleh orang lain atau terbit dari hatinya sendiri, dia tetap WAJIB di sisi Allah untuk melaksanakan kewajiban itu.

    Sebagaimana seorang pemandu tidak berhemah warganegara Malaysia yang menetap di United Kingdom (UK), dia akan terpaksa mengubah cara pemanduannya kerana hemah pemandu di UK amat tinggi, sesiapa sahaja yang kurang berhemah akan segera mendapat teguran pemandu lain, malah adakalanya pemandu lain akan segera menelefon polis atau mencatat nombor plat kereta untuk diadukan kepada polis.

    Atas sebab itu, pemandu yang asalnya ‘brutal’ di Malaysia, TERPAKSA berubah di UK. Tidak kiralah sama ada dia berubah kerana hipokrit, terpaksa, tidak ikhlas atau apa jua sebab lauaran. Hakikatnya, dia MESTI berubah, kerana itu adalah system dan regulasinya. Mengabaikannya akan membawa mudarat kepada diri sendiri dan pemandu orang lain.

    Sama seperti menutup aurat dan bertudung, itu adalah regulasi oleh agama Islam, mengabaikannya akan membawa mudarat spiritual kepada diri sendiri dan juga orang lain (kerana setiap lelaki yang melihat aurat wanita bukan mahram, akan berdosa dan dosanya dikongsi bersama oleh wanita tersebut).!

    Justeru itu, hipokrit tidak boleh sama sekali menjadi PENGHALANG untuk mengerjakan semua KEWAJIBAN agama, termasuk menutup aurat. Ia adalah arahan Allah dan hak Allah untuk menguji hambanya.

    Sama seperti mendirikan solat, membayar zakat, puasa Ramadhan dan semua arahan serta larangan Islam yang lain, sama ada seseorang itu ikhlas atau tidak, terpaksa atau tidak. Kewajiban untuk melakukan semua arahan wajib dan menjauhi larangan yang diharam tetap tertanggung di atas bahunya, walaupun dia tidak ikhlas atau masih gagal mencapai tahap Ikhlas.

    Apa yang perlu diusahakan adalah terus menerus berusaha memperoleh ikhlas semasa melaksanakan perintah dan menjauhi larangan itu. Itu boleh dianggap sebagai adalah level kedua kesempurnaan ibadah. Level pertama adalah mesti melaksanakan tuntutan Islam.

    Perlu diingat, jika seseorang menutup aurat dan menunaikan solat secara ikhlas atau separa ikhlas, maka dia akan beroleh ganjaran sekadar keikhlasannya. Namun tanggungjawab fizikal yang diwajibkan oleh agama dikira sudah terlaksana secara zahirnya. ATAU kata lainnya, tatkala itu dia hanya BERDOSA SEKALI iaitu kerana tidak melaksanakannya secara ikhlas, tetapi dia terhindar dari dosa tidak mengerjakan yang wajib ke atasnya secara zahir.

    Namun jika dia degil dan tidak menutup aurat, tidak juga solat atas alasan TIDAK IKHLAS, TIDAK MAHU HIPOKRIT dan sebagainya. Tindakannya itu menjadikannya BERDOSA di sisi Allah secara fizikal dan juga spiritual, atau dalam kata lainnya, dia berdosa DUA KALI. Dosa di level pertama dan kedua sekaligus, malah lebih musnah apabila dosa level pertama itu sangat mudah bercambah apabila ia berjangkit kepada orang lain, seperti apabila sahaja ada mata lelaki bukan mahram yang melihat, ketika itu dosa bukan hanya dua kali tetapi sebanyak mata lelaki yang melihat.

    Adapun bagi mereka yang tidak ikhlas tadi, at least dia sudah terselamat dari cambahan dosa dari mata lelaki.

    Kesimpulannya, ‘ingin berubah hasil hati sendiri’, ‘tidak ikhlas’ dan ‘tidak mahu hipokrit’ itu semuanya hanya bisikan syaitan yang ingin menyesatkan hamba Allah agar terus menerus menjauhi kewajibannya. Sedarlah agar jangan lagi terpedaya, ingatlah berterusan dalam dosa sedang mengetahui hukumnya akan terus menerus menambah besar kemurkaan Allah swt dan akan menjadikan diri sama sekali TIDAK MAMPU berubah di satu hari nanti yang diharapkan.

    Sehelai rambut diperlihat oleh seorang lelaki bukan muhrim = 10x dosa, dan pastinya rambut kita bukan sehelai 2, dan bila diluar bukan seorang shj lelaki bukan muhrim yg melihat kita.. tak terkira dosa yg dicatat..astagfirullah..

    2) MEREKA YANG BERTUDUNG TAPI TIDAK SEMPURNA DAN BERAKHLAK BURUK.

    Sebelum mengulas, isu sebegini telah pernah saya ulas sbeelum ini di artikel : Bertudung Sambil Hina Hukum

    Kembali kepada persoalan saudari, dari bait-bait ayat saudari, kelihatan saudari begitu benci dan terganggu serta terkesan dengan keburukan akhlak dan cara tutupan aurat rakan sekerja yang lain yang dikatakan memakai tudung tetapi ketat dan sebagainya. Sehingga saudari merasa mereka semua hipokrit, buruk perangai, pengotor dan sebagainya, walau bertudung.

    Sebelum itu, saya perlu ingatkan saudari dikira bertuah kerana mendapat kerja di sebuah syarikat yang begitu perihatin dalam masalah agama sehingga mewajibkan kakitangan mereka untuk menutup aurat.

    Satu perkara mesti jelas juga, semua wanita yang bertudung tetapi berbaju ketat, skirt panjang terbelah, berbaju kebaya sempit dan sebagainya, semua mereka berada di satu level pada pandangan Islam. Iaitu SEMUA SEDANG MELAKUKAN DOSA DAN SEMUA TIDAK MENUTUP AURAT.

    Justeru, adalah SALAH bagi saudari menganggap ‘rakan sekerja itu’ SEBAGAI MENUTUP AURAT TETAPI BURUK AKHLAK DAN BEROSA. Sebabnya, mereka juga TIDAK MENUTUP AURAT.

    Malah jika mereka benar-benar menutup aurat sekalipun, adalah SALAH untuk merujuk kepada mereka dalam menetap pendirian sama ada saudari perlu sudah sampai masa untuk menutup aurat atau tidak.

    Ingatlah bahawa yang diwajibkan oleh Allah bukanlah hanya bertudung kepala dan menutup leher, tetapi menutup seluruh bahagian aurat tubuh sebagaimana yang telah saya terangkan di dalam artikel ‘Aurat Wanita Apa Sudah Jadi’

    Selain itu, adalah salah sama sekali dalam hal ehwal agama, untuk kita membandingkan diri kita dengan mereka yang lebih buruk agama dan akhlak. Ia adalah teknik Syaitan uuntuk menghentikan seseorang dari melakukan usaha pemulihan diri kepada yang lebih baik.

    Jelas dari hadis Nabi s.a.w, dalam hal agama dan kepatuhannya, kita mesti sentiasa melihat mereka yang lebih dari kita, agar kita terus berusaha

    Manakala dalam hal keduniaan, barulah kita disuruh oleh Islam untuk melihat mereka yang kurang berbanding kita, agar kita lebih tahu untuk bersyukur dan tidak dijangkiti penyakit tamak.

    Sabda Nabi :-

    ??????????? ?? ???????? ??? ???????? ???? ???????? ???????? ?????? ?? ???????? ??? ?? ?????????? ???? ???????? ??? ???????? ?? ?????? ?? ??????? ??? ?? ?? ???????? ?????????? ???? ???? ?? ????????? ??? ?? ?? ??????? ???????? ??????? ??? ?? ????????? ???? ???? ..

    Ertinya : Dua perkara yang sesiapa dapat perolehinya akan ditulis dirinya sebagai hamba yang bersyukur dan sabar, sesiapa yang gagal dalamnya, tidak akan ditulis sebagai orang bersyukur dan sabar. Iaitu sesiapa yang melihat tentang agamanya kepada mereka yang jauh lebih baik darinya, lalu ia berusaha mengikutinya, dan dalam hal keduniaan mereka melihat kepada orang-orang yang kurang darinya sehingga ia memuji Allah atas nikmat yang diperolehinya .. ( Riwayat At-Tirmidzi, 4/665 ; Hadis Sohih menurut Tirmidzi dan Albani)

    3) WALAUPUN TIDAK MEMAKAI TUDUNG (MENUTUP AURAT) TETAPI MASIH JAGA SOLAT DAN MAMPU MENJAGA TINGKAH LAKU.

    Tahniah atas kemampuan saudari untuk terus menjaga solat dan menjaga tingkah laku, namun solat yang hakiki dan ikhlas akan menghasilkan seorang yang gerun melakukan dosa, serta akan mendorong sesoerang untuk tanpa lengah menunaikan tanggungjawab yang diarahkan Allah.

    Namun apabila saudari terus redha dalam pembukaan aurat sedangkan saudari menunaikan solat, ia bermakna solat saudari juga bermasalah. Tapi jangan pula mengatakan, “kalau begitu saya tak mahu solat kerana tak mahu hipokrit”, ia telah kita bincang di atas tadi.

    Juga, buktikan kepada diri bahawa jagaan solat saudari adalah benar-benar sebuah ketaatan dan bukan hanya kosong tanpa isi. Tanda awal ia adalah benar-benar sebuah solat adalah saudari akan terbuka hati dengan cepat untuk menutup aurat tanpa terkesan dek buruk perangai orang sekitar yang kononnya menutup aurat tetapi buruk.

    Justeru, saya menasihatkan saudari agar segera keluar dari jenis individu yang saudari sendiri benci (bertudung atau tutup aurat tapi tak solat, mengumpat dsbgnya). Saudari membenci perangai mereka tetapi dari sudut pandangan agama, saudari sebenanrya adalah sebahagian dari mereka kerana :

    Mereka yang menutup aurat dan buruk perangai adalah sama darjatnya dengan mereka yang solat tapi tidak menutup aurat.

    Kedua-duanya tidak bertanggungjawab terhadap Allah dan sedang melakukan dosa.

    Malah saudari juga patut bersyukur mendapat ibu yang prihatin soal kewajiban agama, terlalu ramai ibu di zaman ini yang hanyut dan lebih suka anak perempuan mereka mengikuti gaya yang disukai syaitan iaitu seksi.

    Lalu apabila ibu menyuruh, Allah juga mengarahkan, maka saudari bukan sahaja berdosa kerana aurat saudari yang terbuka, malah juga berdosa kerana tidak mematuhi suruhan dan harapan ibu, selain berdosa melanggar arahan Allah.

    Bukankah mentaati ibu dalam hal yang tidak membawa dosa adalah WAJIB?. Dan jatuh derhaka bagi seorang anak yang mengguris perasaan ibu, khususnya dalam hal nasihat ibu untuk kita mentaati arahan Allah swt.

    4) BUKAN SEKARANG MASA UNTUK BERUBAH.?

    Jika bukan sekarang, maka adakah apabila sudah terlantar di rumah mayat baru ingin beurbah. Sedarilah wahai diri, bahawa kematian akan datang secara tiba-tiba dan tiada sebarang jaminan umur masih panjang beberapa minggu lagi.

    Kebaikan dan pelaksanaan tanggungjawab jangan sesekali ditangguhkan, kelak tidak kempunan di hadapan Allah.

    Moga Allah membantu saudari untuk segera berubah dan terbuka untuk menerima jawapan ini.

    Saya juga doakan saudari untuk segera berHIJRAH KE ARAH kebaikan, dan teruslah kita semua berusaha untuk ikhlas dalam semua amalan kita.

    Sekian

    Zaharuddin Abd Rahman (www.zaharuddin.net)

    9 Muharram 1431 / 26 Disember 2009

  75. DD says:

    From what yang i nmpak laa.. Umie ni pakai inner kaler coklat kt dalam. Kalo perati btul2..leh nmpk kedut2 inner tu.. I guees she’s not stupid to make same mistake again sama mcm sanding kt KL dlu.. Semoga kita semua menjadi insan yg lebih baik…Amin..;)

  76. HANNA says:

    salam.

    errrr…….nape pakai tudung kalau baju jarang????
    sama2 lah kita perbetulkan cara berpakaian jika kita bertudung. jgn tambah lagi hinaan terhadap agama kita.

    wsalam.

  77. ceplos says:

    salam..

    cantek betul muke umie… =)

    yang lain no komen..yang penting betulkan diri sendiri baru nk hukum org lain..

    wasalam..

  78. wawa says:

    sebenarnya… dia pkai baju kt dlm tu..skin colour
    apapun..siapalah kita nie nk hukum2 org.. ini x betul itu tak betul.. kita nie baik sgt ker?
    ada cara yg lebih baik utk nasihat org dr hentam x tentu pasal ttg orang yg kita sendiri hnya lihat secara mata kasar shj..

    Wallahualam..

  79. sususu says:

    cantiknya umi…tapi kenapa Dato, macam berserabai sikit?…

  80. nora says:

    Yang si datuk paduka tu tak tau nak pakai songkok ke? Dah tak jumpa kedai songkok ke, latuk paluka…?

  81. nora says:

    Tau dah..Nak jaga fesyen rambut baru la tu. Kalau elok2 pakai songkok pun kami tau le datuk sedang transform dengan pesen rambut baru..

  82. Jay Ar says:

    apa yang aku nampak umi memang ternyata cantik. dah tuah badan pemberian tuhan. org yang kata umi xcantik tentu org tu dengki.
    apa yang dia pakai adalah fesyen tuk menyerlahkan lagi kecantikkannya. kalau dikatakan nak tutup aurat…. tak kot…

  83. zaman says:

    mcm muka monyet je laki dia, tak semenggah lgsung

  84. qilla says:

    hmm, betul kata wawa tu..cubalah korang perati betol2 (walaupun gambar blur)..takkan la umi nak jd stupid pakai baju jarang, then bertudung..tak baik tau buruk sangka.korang ada ker kat majlis dia tu???huhuhu..apapun, doakanlah moga imannya teguh untuk terus menutup aurat, tambah2 dh jadik isteri org kan..dayus sorang suami kalo tak berani nak tegur isteri buat kemungkaran..wallahua’lam..

  85. nini says:

    lebih baik doakan benda yang baik drp menuduh orang benda yg tak elok.. islam benarkan ke umatnye berkata kata kesat, menuduh yang mcm2 sedangkan dia sendiri allah dh jemput ke rumahnye drp kita yg mungkin tak pernah tu.. bg orang peluang untuk berubah dan sentiasalah berdoa kebaikan untuk umat islam.. yg kita dok mengata diorg tu lg dapat dosa free dan tak pasal2 nk kene mintak maaf dgn diorg plak.. buat doa ngan tuhan boleh terus mintak maaf direct jer ngan Allah.. ko mane nk gi cari si Umie tu? boleh gi cakap Umie saye nk mintak maaf sbb saya kutuk Umie.. haaa…

    yg kita kita tu rase dah lengkap segala amalan? rase diri langsung xde buat dosa ke? fikir fikir kan lah yer

  86. malaysian says:

    ok…nice kaler baju sesuai ngan warna kulit pengantin
    come……muka umie aida tu semuanya plastik tuh……gerun lak aku tgk dah nak sama cam nenek kebayan da…..
    takpe kan…aku kutuk ciptaan manusia sendiri sbb yg ciptaan allah pun diaorang dah berani ubah….
    aku rasa muka dia yg original dolu lagi maniss lar….

    p/s jgn lah kita merubah2 ciptaan allah kerana itu adalah yg terbaik untuk kita…so apa2 musibah jgn salahkan takdir…

  87. saye.. says:

    umie kai inner skin color..spt mane yg die mentioned kt paper..

  88. I used to be in the beginning treated using Intense pulsed light that is not the best method to get hair removal. I began with whole lower body hair removal. I went to a great Doctor that used a powerful older fractionated laser unit but was left having uneven spots. Then I decided to purchase a tria laser hair removal system. I am thrilled and will be beginning some other regions of my body soon. Their costs also fit my expense plan which is a great plus.

  89. In the past I used stringing to remove my unsightly hair unfortunetly it was so uncomfortable that I wanted to stop. I gave electrolysis a go and it was so-so but was sometimes tedious. So I looked a few weeks researching the silk n models. I actually tried the tria laser and was suprisingly happy with the end results. It provided me awesome hair removal at an great price. I highly recommend it to everyone before shaving.

  90. Maintain posting stuff like this i actually like it. Thx. additionally added your RSS feeds.

  91. You can easily gain real money by trading in the forex market. This industry supplies several possibilities to persons curious about the sector of trade. inspite of this there are cerainly unlimited speculations on how to business FX efficiently. You might as well find situations wherever persons have misplaced their entire cash whereas trading during this market. You can find also instances of individuals receiving a daily income from all of these markets. These instances point out that most of the people take options with their deals. They don’t have proper fully understanding on the Foreign exchange segment which can end in substantial losses. The trades in Foreign exchange markets reach as much as 2 trillion each dayHence it is necessary for you to follow certain forex trading suggestions on your commerce being productive.

  92. buy hm-ta1 says:

    Every switch in Panasonic HM-TA1 has a unique function for you can easily take pleasure in capturing and modifying your movies and photos.

  93. Beautiful blog with nice informational content. This is a really interesting and informative post. Good job! keep it up, hope to read your other updates. Thanks for this nice sharing.

  94. Darby Lench says:

    I thought it was going to be some boring old post, but it really compensated for my time. I will post a link to this page on my blog. I am sure my visitors will find that very useful.

  95. iris pen says:

    A excellent handy device to have if your a student, a teacher, and even work in an office location is a pen scanner. What is a pen scanning device you could ask? A pen scanning device works precisely along the lines of a highlighter. You slide the scanning device throughout text and the pen scanner will scan it, outlet it, and then exchange it onto your PC whenever needed. It might also allow you to scan small images, and some fashions can read the text to you as you scan it.

  96. Only want to say your article is as tonishing. The lucidity in your post is simply striking and i can assume you are an expert on this field. Well with your permission allow me to grab your rss feed to keep up to date with incoming post. Thanks a million and please keep up the a uthentic work.

  97. porno izle says:

    I would like to thank you for the efforts you have made in writing this post. I am hoping the same best work from you in the future as well. In fact your creative writing abilities has inspired me to start my own BlogEngine blog now. Really the blogging is spreading its wings rapidly. Your write up is a fine example of it.

  98. shaz 78 says:

    kepada umi.. selamat bebahagia n selamat menjalani segala kemungkinan …bagi i u adalah manusia yg telalu istimewa …. kerana boleh menjadi contoh kpd wanita lain ..