Written by AbangNara | May 9th, 2009

mpv perodua

Penat betul bekerja sepanjang minggu nie. Rasa nak tercabut kepala otak. Lagi-lagi bila banyak gosip artis-artis Malaysia yang kalau dilayan buat makin pening kepala.

Di hari Sabtu yang cerah ini, inginlah kami berkongsi gambar-gambar MPV Perodua. Dari sumber-sumber yang tak boleh dipercayai, katanya Perodua MPV ini akan keluar di pasaran bulan November 2009.

Sekali imbas, gambar MPV Perodua nie sebijik macam Myvi. Cuma ianya dipanjangkan lagi saiznya untuk dijadikan MPV. Mungkin nak jimat kos kot. Lagipun Myvi memang terbukti terjual dengan banyaknya.

Untuk makluman, kami dah pun pergi tengok Proton Exora di showroom, memang nampak cantik. Interior pun lawa. Siap ada TV lagi kat dalam. Memang mengancam la orang kata.

Persoalannya di sini ialah, yang mana lagi cun? Proton Exora atau MPV Perodua? Kalau tengok dari gambar saja memang susah nak buat perbandingan kan? Apa pendapat anda?

Lagi gambar-gambar Perodua MPV dengan membaca artikel ini sepenuhnya:-

mpv perodua

mpv perodua

mpv perodua

mpv perodua

mpv perodua

mpv perodua

mpv perodua

mpv perodua

141 responses to (GAMBAR)MPV Perodua, Akan Keluar November Ini

  1. Penari Poco2 says:

    woooow!!!! makin lame makin canggih keta2 buatan malaysia ni….
    KAGUM AKU….

  2. claw says:

    fuhyoo.. smart gak mpv nih

  3. Penari Poco2 says:

    mane pegi nye kuarga singa ni???
    tgh buat pertunjukan sarkas kat shah alam ke karang ni???

  4. ikan kaloi says:

    fuh..cun betul lar mpv perodua nih.. skrg nie tgh ader myvi se…kalau anak dh ramai nanti mesti tukar yg ni pulak..huhu

  5. gwang says:

    ini kalau kat jepun diorang panggil passo sette…kat jepun pon baru kuar je kete ni….tapi smart la kalau nak banding ngan exora tu…sbb kete ni pon ada barang kompani aku supply…

  6. tok janggut says:

    alah kalau keta je besar, tapi family ciput2 jer tak payahla mpv ni. naik sang kancil atau viva pun tak per. dengar citerminyak mau naik lagi ba..

  7. mien.. says:

    cun gak mpv produa ni….klu aku dh kawen n ade fmily leh la beli keta ni…hehehe…’prncgn mase dpn’…

    • badboy says:

      kreta ni klu langgar basikal agak2 jahanam tak?tak pun langgar bumper kete2 lain..mana yg teruk..aku puji design die..yer kita mkin maju.tp dari keselamatan..kereta mlysia msih tahap rendah..nak jimat n murah punya pasal kan

      • minnie comey says:

        standard ah beb..kalu ko antak kete buatan malaysia kat luar negare,dienye body sume mestila tahan..takkan nak buat yg same kat malaysia..ko kene paham,xsume org malaysia kaye raye..sesuai kan dgn keadaan..kete lua negare tu kalu kat ngare tmpat lahir die pon standard kite gak harge die..body die wat bese je..xcaye??tryla pegi..test drive dlu.bkn test drive kat cni,ko g luar negare..condition nye same je beb..

        • mien.. says:

          ko badboy..jgnla smekn keta m’sia ni cm keta dr negara len..msg2 ade keistmewaan..keta m’sia ni mmg wat khas tuk glongn sdrhana..klu rse lbh mampu n byk lg duit dlm smpnan tuuu..beli jela keta negara len..xde slh nyer…tp aku mmg ar akui,keta buatan tmptn ni kureng mmuaskn dr segi kselmatn..papepn,aku bgga la sbb dr ari ke ari pmbuatan automatf d negara kte ni mkin mju..syabas!!

        • amy adams says:

          aku sokong mien…….malaysia semakin maju k…

  8. mytboo says:

    smart jgk mcm jazz.. tp meter xsmart sbb ltak kat tangah.. produa tlg la ltak kat kanan cm biasa

  9. huaaaaa.. says:

    produa ni stakat tiru meniru design toyota jek..yela..die ni kire saham toyota byk ke dlm produa..tula keta ke, enjin die hebat skit la dr proton..aku x anggap produa ni keta nasional ke-2 negara sbb die toyota-based.

    kalau proton tu, aku sokong wlaupn sane sini dgr org dok ngutuk power window la..ape la..but still..msia is still new in this automobile industry compared to japan/usa/europe etc..pape pn..nk compare tu..biarla berpade2..

    belilah barangan buatan malaysia :)

  10. pening says:

    fuyoooohhhh…mmg cantik giler body dia…tp peliklah meter kt tgh2 lak…

  11. Nov says:

    mpv ni ok gak laa boleh laa gak beli nnt kalu ade rezeki lebey…banyak laa ko org nyer komen meter tengah laa body x tahan laa ape laa banyak lak soal nyer bile harga mahal nnt korg bising lak kate mcm2 lak semak korg ni haha…nak tahan wat kete sendiri laa…

  12. GTO says:

    ape pun ade kemajuan..
    jgn jadi BUANG…ok lah MPV Proton or Perodua
    aku rase kalo ade rase syukur kate ape pun bagus..

  13. MIEZAKHIR says:

    Sy nk tengok gambar boot. Ada ke? Kalu seluas myvi ok la. Jgn jd mcm keta avanza. Nk ltk barang pun seksa. Tp tk dinafikan produknya tk bmslh. MPV proton ok gak. Tp tk tbukti lagi kualitinya. Kena tunggu gak MPV Perodua on. Br blh compare. Let see first…

  14. abu says:

    kagum pe benda harga mahal nak mampos kami gaji kecil mana mampu beli …..nama je keta buatan M,sia tp harga……….mcm harga keta import

    • riana says:

      ntah tu tak kagum pun!!!lg satu ni bkn 100% buatan MAS.

      • amy adams says:

        kalo nak murah kan ko org beli kereta sorong lah ea….jimat pun jimat gak kan…mpv dpt ke hrga bwh 40k,ko org buat sdiri lah k…hu.hu…ko tau ke riana mpv perodua 2 bkn buatan mlysia 100%,mcm2 lah ko nie….

  15. mamak says:

    btl2 harga mahal

  16. Zero Z says:

    wah wah wah
    hebat sungguh keta baru…….tu

  17. adee says:

    woyoooo……cantik giler nie……wa klu kuar cpt2 wa nak tangkap 1 nieeee

  18. hazr says:

    klu macam wish gua nak tangkap la 1……klu tak sama pun seakan akan pun jadi ler…janji macm wish…..

  19. kerengger says:

    hermmm..it not bad bleh..ler dari tkder lngsung…persaingan…sehat t2 ngn proton…utk improve lg…mutu pembuatan…wlaupn pro2 nie based company from japan……tapi cc t2 yg aku curige..t2 kalu takat..1.5 sakit ooooo…ni mpv….pecah engine…nak panjat gtng…..cuti ngan family..hehe…hidup msia

  20. ALOK AK KUDI says:

    MALAYSIA BOLEH TAPI PINJAM NEGARA LUAR, PATUT BARANG BANYAK TIRUAN, LEBIH LAGI BARANG BUATAN NEGARA CINA SEMUA TIRUAN. APAKAN DAYA KERANA MAHU HARGA MURAH. BELI DEKAT KEDAI 20 SEN PUN ADA. ITULAH SIKAP ORANG MALAYSIA SUKA MENIRU. JUALAN AKAR KAYU PUN LAKU JUGA. ENTAH ENTAH AKAR TUBA. ITUPUN ORANG KITA MAHU BELI. SEMUANYA BOLEH.

  21. ahmiaw chung says:

    baguslah , saye pun suker sangat kerana hargapun boleh tahan. kalau mahu beli kena banding harga dengan proton exora. tapi orang jual kereta itu kuat tipu olang beli. selalu dia olang mahu sembelih dan mahu untung sahaja. penting diri sendiri. ada yang tiada lesen jual kereta pun mahu tipu sahaja. saya pesan semua geng hati-hati ya. semua boleh dan malaysiapun boleh itu baru 1 malaysia. jangan macam itu olang yang tidak kenal bangsa dalam negara sendiri.

  22. dew says:

    ok gak 2… kalu bleh dscount lg. bru btul2 ok…

  23. Sepit Biru says:

    leh laa bli…klau gj 4000 ke….kalau takat 2000…xyah laa…karang ari2 mkn ubi rebus…..

  24. sinus says:

    buatla sunroof baru bet,,disc depan belakang ,side mirror lipat,,

  25. grand livina says:

    banding MPV nih nmgan Grand livina mana lagi best..

  26. zam says:

    hage paling mhl pun 65k boleh caya ke dgn bentuk dan kemewahan dalaman cmtu.dulu gran livina pun ckp hage kurang 70k.nah sekali kluar hage 80k lbh

  27. irsam says:

    wah, hebat gak,skali pandang ada gak iras2 estima

  28. Beluncas says:

    aku pon dok tunggu kete ni. Harap2 over then my expectation..Aku dah tengok Exora.. sorry to say, iknlan bagai nak rak.. tapi stikk lots of improvement need to be done. Nak kata kete Malaysia standard mcm tu, i rasa not fare. Sebab kita kena follwo world standard. Even buatran Malaysia pon, standanrd is tetap standard.
    For Produa, jangan biarkan kami tertunggu2 mcm Exora . Do your best. Shows the worls that we also can make car as world standard…

    • amy adams says:

      hallo,exora tu pn ok pa,kite harus bangga taw,malaysia ley wat kereta sendiri k,support ar ckit k….uwek…heee

      • JA says:

        exora ape yang ok.kereta sorong lagi ok dari kete exora.apa kah jadah,member aku beli kereta exora x sampai 3 bulan engin getar2….!pastu berasap lak.Hari tu spupu aku yang kes dalam berita kereta terbakar secara tiba2 time drive.Dua2 skali gus terbakar.dua2 kete kuaran proton, GEN2 and Persona.Kereta nak bunuh orang ka…..! exora ok luaran je.dalam kena tebuk tupai dah.

    • bio le yeop says:

      Hahaha…well done…nak keta Mesia standat cm world? Bungkus le P2..sebab ape??
      Sebab keta P2 kat sini mmg ngam2 tuk entry level je…x de crash test pun…(tu yg klau kne trus ranap tuh)
      At least P1 ada ikut world standard ngan crash test dia..So???
      Tepuk dada tanya selera..jgn berikan byk alasan sekiranya anda mmg x berkenan…

  29. fiza says:

    cantik…brp regenyer

  30. lmst says:

    harga antara 60k ke 70k

  31. nana says:

    e dah dapat tgk pic mpv perodua yg akak dilancarkan dr sumber yg boleh dipercayai…yg lain sama kecuali bahagian gear saje..xle lekuk2 mcm yg ditunjukkan..just straight…but masih ok laa

  32. nana says:

    alamak…banyak kesilapan ejaan heheh….ader lagi yg lain skett…part lampu depan ..a bit different..seat dlm pun ader dua warne but not sure type yg mana satuuu….

  33. amy adams says:

    mpv perodua,nampak cam cantik jerk,cam myvi lak,tp pjg ar,mpv kata kan,ok kot mpv peodua tuuu..

  34. kopeng says:

    model xde la gempak sangat. lebih kurang jer… exora cantik ckit kot….
    tapi berapa harga model perodua ni…

  35. moderno says:

    barula rare beb..huuhuhuhu

  36. bad says:

    Nampak mmg ok…tapi rasenya panjang lbh kurang Avanza la……panjang Exora & Livina lg
    .

  37. bad says:

    harap-harap enjin power ler…….jgn jd mcm MPV m’sia terbaru tu….naik bukit pun x larat…..terpaksa ‘off” aircond baru ade pickup……….

  38. botak says:

    panjang macam avanza..
    cc 1.5 mcm avanza gak,teknologi toyota..
    harga 55k hingga 65k..
    minyak mesti safe punyer coz guna teknologi toyota..

  39. amm says:

    dah tau kete ni untuk family, anak ramai, yang diaorang pakai warna cerah untuk seat dia tu nak buat aper….pakai ler warna gelap….takde la senang nampak kotor…….pelik aku diaorang ni tak pikir ker??

    • abgusin says:

      bukannya yg anak ramai jerr nak pakai keta tu,klu dah gelap sumanya takde la nmpk kontra & stylo………….

  40. Rapoo says:

    ade juge yang bongok x faham pasal perodua nih.. kete perodua ni design semua dari jepun yakni toyota & daihatsu. perodua beli ciptaan diorang ni, pastu buat balik kat kilang perodua kat tanjung malim tu untuk jual kat malaysia.. diorang sangat jimat kat kos R&D… murah la sikit daripada beli kete import… bukan ke itu dah menyenangkan rakyat2 berpendapatan sederhana macam aku ni.. kalo dok komplen x yah ler…

  41. izan skudai says:

    hebat sggh!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  42. mat sentol says:

    betol aku sokong rapoo…
    org berpendapatan rendah yg nk merasa kereta toyota atau daihatsu tp msia made.. perodua la jwpnnye… duit masing2 ada aku kesah… kalu susah, org yg kondem ek, yg sokong ke, takdenye nk nolong…..

  43. […] sedikit gambar-gambar MPV Perodua yang terbaru buat anda semua. Sebelum nie pun kami pernah kongsi gambar Perodua MPV nie, tapi kali nie lagi banyak dan lebih jelas lagi. Nampak gayanya memang on schedule pengeluaran […]

  44. tiada lagi rahsia says:

    ni kan TOYOTA PASSO,pro2 ambik jer dari toyota… ape nak heran… DAIHATSU pun keluar kan keter yang sama kan….

    malaysi ketinggalan cket jer…

  45. anipdali says:

    tapi walaupun murah….minyak save tak per…
    kalau nak banding kan ngan wish ker,stream ke,dan seangkatan mmg la jauh ketinggalan harga pun untuk yang mampu aje mmg best drive.walau mcmmana pun keta malaysia pun best juga.bak kata org beli keta tengok poket utk bayar bulan

  46. lyl says:

    berapa harga kereta produa mpv ne..nd berapa sebulan kita kna byr

  47. johan says:

    fikir..betul 2 dulu lumamil..keta malaysia setakat mana sgt..ambil kejap jer..longr cam 2….inilah akiatrasuah dn kronisme……bykbketinggalan banding ngan jepun, koreadll

  48. najay skstb says:

    the only setback for this mpv is that it has no 2nd row nor 3rd row aircond as it in exora. myb blower dpn dia as strong as in toyota wish. even livina 2nd row got one. it would be nice kalau p2 mpv ada mcm yg dlm avanza tu. for japanese market it would be ok but malaysia ni negara tropika. klau panas tu mcm dlm oven, sejuk hanya time awal pagi, mlm atau hujan heavy downpur. ntah la, nnt kena tgk btl2 time launch ni.

    what do you all think?

  49. najay skstb says:

    love the car, love the look, love the style, love the engine… but hate the inavailablity of its sufficient cabin cooling system. kita kat depan nnt mmg la selesa tp anak2 yg nak ddk kat 3rd row mcm mana. makmertua dan ipar duai nak take a lift pun nnt mengomel sbb berpeluh.

  50. kahai says:

    tak silap!!! Perodua Al*a akan launching 24 nov ni… Pasal air-cond tak payah laa risau, mesti sejuk punnya…. cermin sisi ada uv, tambah tinted sikit pun da ok.
    Ini Perodua maa, bkn cikai pya kompeni.

    • bio le yeop says:

      “Ini Perodua maa, bkn cikai pya kompeni.”

      Kehkehkeh…ko buat lawak kat 1 Malaysia ker?
      Dh tengok keta p2 (kelisa) kene “bantai” kat youtube..

  51. najay skstb says:

    tq 4 the info bro. cant wait to get my hands on this car. perodua alza. tp yg aku pny bln 1 br kuar. blm launch lg waiting list dah pnjg gile. gile btl waiting list tu.

    perodua ni yg plg aku suka after sale service dia. mmg pueh hati. servis cekap dan customer oriented. proton should learn from them.

  52. Shut says:

    kerengger n [email protected]
    CC kecik tp HP tinggi pas2 xde lg tggi byr cukai.
    Perodua bkn ciplak tp rakan niaga dgn toyota n daihatsu.

  53. Shut says:

    bio le yeop jgn jd mangkuk! balik skola dulu! perodua ni 100% teknologi toyota.
    toyota dh kaji crash test utk model ni n dpt 4 bintang dr 5 dlm NCAP bbding proton. kete ape pun kalo crash lebih dr 120kmj bole hancur BMW MERC pun xslamat dgn kelajuan 2.
    bio le yeop jgn jg contoh kebodohan org mlayu.cr fakta br ckp! kelisa kene tapau? bg kelisa turbo ko try tapau..

  54. xtau ar says:

    apa2 pon ok la jugak…jgn byk komplain la …. yg duit blambak sgt and xblh nak habis bli yg paling mahal mcm Sultan Brunei tu (Porshe + Rollroyce) yg dbuat khas tuk Beliau sahaja..demand apa yg korang nak bg puas hati…
    ilmu kita bknnya byk sgt nk complain mcm2…
    kita bkn pihak atasan…komplain bt penat je.. blaja rajin2 pasal automotif and minta kerja kt perodua bt satu perubahan besar…ok x klau mcm 2?pastu tunjukkan kebolehan masing2?..kasi naikkan nama perodua @misa.As high as keta yg hebat seprti audi,ford & seangkatan dgnya..

  55. abgusin says:

    sumanya cam nk kondem proton jerr…….

  56. Shut says:

    problemnye org mlayu ni byk pecah amanah.bkn xde anak mlayu yg elok nk naikkn name2 produk m’sia tp dsbbkn mlayu yg xde akhlak xble tgk duit telentang dsebatnye la. bile buat btul2 sape yg jatuhkn mlayu,org mlayu sndiri. bkn nk kondem proton tp proton mmg dh tkondem sndiri knp,sbb majoriti org besa dlm 2 org mlayu!
    tgk perodua,untung sale smp 8bln bonus tp ttp maintain kualiti sbb knp? dkawal oleh org jepun(toyota).
    nk bukti,syarikat besa yg penah problem dgn duit,MAS,PROTON,FAM n sume kt dlm ni org besa dye mlayu.
    kalo tak kerana TUN DR M,m’sia bkn mcm skarang ni.knp? sbb ade drh mamak. lps penat2 dye julang m’sia time kaseh pak lah pegi kondem usaha dye.knp? MELAYU! aku mlayu tp aku malu org mlayu mcm ni. lps xleh pggil mlayu tp memekar.

  57. Shut says:

    problemnye org mlayu ni byk pecah amanah.bkn xde anak mlayu yg elok nk naikkn name2 produk m’sia tp dsbbkn mlayu yg xde akhlak xble tgk duit telentang dsebatnye la. bile buat btul2 sape yg jatuhkn mlayu,org mlayu sndiri. bkn nk kondem proton tp proton mmg dh tkondem sndiri knp,sbb majoriti org besa dlm 2 org mlayu!
    tgk perodua,untung sale smp 8bln bonus tp ttp maintain kualiti sbb knp? dkawal oleh org jepun(toyota).
    nk bukti,syarikat besa yg penah problem dgn duit,MAS,PROTON,FAM n sume kt dlm ni org besa dye mlayu.
    kalo tak kerana TUN DR M,m’sia bkn mcm skarang ni.knp? sbb ade drh mamak. lps penat2 dye julang m’sia time kaseh pak lah pegi kondem usaha dye.knp? MELAYU! aku mlayu tp aku malu org mlayu mcm ni. lps ni xleh pggil mlayu tp memekar.

    • zaidee says:

      problemnye org mlayu ni byk pecah amanah.bkn xde anak mlayu yg elok nk naikkn name2 produk m’sia tp dsbbkn mlayu yg xde akhlak xble tgk duit telentang dsebatnye la. bile buat btul2 sape yg jatuhkn mlayu,org mlayu sndiri. bkn nk kondem proton tp proton mmg dh tkondem sndiri knp,sbb majoriti org besa dlm 2 org mlayu!
      tgk perodua,untung sale smp 8bln bonus tp ttp maintain kualiti sbb knp? dkawal oleh org jepun(toyota).
      nk bukti,syarikat besa yg penah problem dgn duit,MAS,PROTON,FAM n sume kt dlm ni org besa dye mlayu.
      kalo tak kerana TUN DR M,m’sia bkn mcm skarang ni.knp? sbb ade drh mamak. lps penat2 dye julang m’sia time kaseh pak lah pegi kondem usaha dye.knp? MELAYU! aku mlayu tp aku malu org mlayu mcm ni. lps ni xleh pggil mlayu tp memekar.

      setuju dengan pendapat ni.

  58. zaidee says:

    tapi memang cun mpv ni, berbaloi-baloi…..

  59. najay skstb says:

    aku dah dpt price list&specs mpv ni. konfem la nama dia perodua alza. ada 3 varian. standard, premium & advanced.

    manual standard
    solid- rm55490, metallic-rm55990, special metallic-56190 (x dak abs, airbag, adjuster height kerusi, radio usb)
    manual premium
    solid- rm60490, metallic-rm60990, special metallic-61190 (ada abs, airbag, adjuster height kerusi, radio usb, bluetooth, spoiler)
    manual advanced
    solid- rm66646 metallic-rm67146, (ada abs, airbag, adjuster height kerusi, radio usb, bluetooth, spoiler, skirting, leather seat, gps, reverse camera, tinted)

    auto standard
    solid- rm58490, metallic-rm58990, special metallic-59190 (x dak abs, airbag, adjuster height kerusi, radio usb)
    auto premium
    solid- rm63490, metallic-rm63990, special metallic-64190 (ada abs, airbag, adjuster height kerusi, radio usb, bluetooth, spoiler)
    auto advanced
    solid- rm69646 metallic-rm70146, (ada abs, airbag, adjuster height kerusi, radio usb, bluetooth, spoiler, skirting, leather seat, gps, reverse camera, tinted)

    versi advanced edition hanya akn keluar start bln march 2010.

  60. najay skstb says:

    shut, zaidee

    aku kurang stuju dgn korang. seolah2 bangsa kita ni begitu lemah. hanya akan mampu berjaya jika orang lain yang menunjuk ajar. betul kata saudara yang ada segelintir dari orang kita yang beragama islam, berbangsa melayu yang mengamalkan rasuah dan lain2. tapi jangan pula kerbau seekor membawa lumpur habis tercalit semua. adakah bangsa lain begitu mulia. sempurnakah sangatkah mereka, selagi kita semua ni manusia, tak kira apa agama atau kaum mmg tdk akn lps dari kesilapan. jika semua pegawai tinggi kerajaan dan d sektor korporat itu korup, adakah negara kita mampu untuk maju dan membangun seperti sekarang. jika semua pegawai polis ambil rasuah, tentu kita semua tdk akn rasa aman dan selamt utk tggl d negara ni.
    bagaimana pula dgn pencapaian anak bangsa kita yang lain. mereka yg berusaha kuat dan mampu berdiri di pentas dunia dgn membawa nama malaysia. lihat saja petronas, lbh 80% warganya juga org melayu. mampu berdiri sebaris dgn gergasi dunia pengeluar petroleum dunia. memberi kritikan itu bagus tapi jgn lah cepat membuat rumusan yg sempit dan cetek penelitiannya.

  61. shut says:

    najay

    aku ckp psl majoriti n aku xckp semua. kbykkn org m’sia yg maju dlm dagangan is chinese..
    yg mlayu yg maju coz of gov..kalo bkn krn gov kemana mlayu. trima kaseh byk kt TUN DR M sbb dye lah mlayu m’sia nmpak kt peta dunia.
    bukak mata ckit najay

  62. najay skstb says:

    shut

    kalau ko kata majoriti org melayu mcm tu lagi aku x setuju. kalau benar, urus tadbir negara kita dari dulu lg dah hancur. tapi kalau kita lihat sekarang malaysia dari segi ekonomi dan government governance agak bagus juga. kes rasuah dan pecah amanah mmg wujud tapi tdk lah sebegitu teruk jika d bandingkan dgn beberapa ngr lain. (rujuk rank corruption rating in asia). mereka yg terlibat pula harus di kenakan tindakan yg lbh tegas dan ptt di buang kerja jika seorg kakitgn kerajaan. kalau d negara china org mcm ni hukuman dia tembak sampai mati.
    benar, kaum cina memonopoli perniagaan dari sblm merdeka shgga skrg. business dah jd drh daging krn mrk tdk bergntg pd kerajaan. chinese is more industrious bcoz they had too for a very2 long time. and that brought them to malaysia and all four corners of the world. and they seem to be succesful wherever they are.
    but they were not born that way. cara pembesaran, nilai hidup, rangkaian niaga, kerja kuat yg membuat mereka berjaya.
    tapi utk mengatakan yg bangsa kita sebegitu lemah mcm yg ko ckp tu sama sekali tdk blh d terima. utk bersaing dgn kaum cina mmg agk skr bg org melayu. krn cara pemikiran dan nilai hdp yg berbeza. kbanyakkan org kita kalau dah hbs bljr tu(samada hbs spm, univrsti) akn fikir utk mkn gaji. kenapa? krn ibubapa kita juga mcm tu. tp org cina mmg dah biasa & terdidik utk berniaga dr kcl lg.
    namun sdh ada ramai org melayu yg berjaya dlm business samada dgn bantuan kerajaan atau tdk. lht saja ramlee burger, karangkraf. mereka syarikat melayu yg berjaya. kalau mereka ni corrupt, x mgkn mereka ni berjaya.
    tntg dr. mahathir aku stuju. mmg dia la yg byk membantu kaum melayu. bgt juga tun abdl rzk& hussein onn. kalo ko ada astro tgk la cite bigrafi dr m kat history channel. ep 1 kemarin, ep 2 mgg dpn hr ahd pkl 8. nnt ko blh blaja lbh bnyk.

  63. kampungku2u says:

    Assalamualaikum..salam sejahtera buat penghunu blog hikhikhik..cuma nk konci ckit dgn korang sal mpv alza ni..kalo korang nk tahu mpv alza ni xde la sebesar cam exora..mpv alza ni sedang2 je memang cantik bagat la lau korang tgk2 tambah2 yg high gred.mpv ni enjin dia cam avanza so jimat minyak 2win cam..dia punya ruang dalam nampak kemas kalo korang tgk yg betol memang gempak habis la ..cayo la hehe..

  64. bujal says:

    a’kum bro najay hehehe lepak sini plak ke?..aku malas nk komen la bro,4 time being kt sama2 tgk la hasil kerja dan produk yang sedang ada ni, klu byk sengal sana sini aku letupkan forum2 yg sedia ada pasal kete ni hehehe..tp letup dgn imu la bro, jgn men gila babi..nnt babi pun gila membaca wakakakaka

  65. najay skstb says:

    alamak. ko ni mula2 bagi salam. ending guna nama binatang haram tu kenapa. selsema babi pun dah tkr jd h1n1. ckp la ‘jgn men gila h1n1 ke, men gila khinzir’ ke. apa la lu bro..

  66. shut says:

    aku rase najay ni sakit otak la..babi tu bahase mlayu,khinzir tu bahasa arab,h1n1 2 bahasa saintifik influenza babi..xharam disebut tp haram dipegang.
    ok lah what ever tu ko pny pndpt tp aku muak dgn prangai dorg.
    aku dh tgk psl TUN M kt discovery 2.aku rs ko yg patut blaja lbih byk.kalo tak krn tun abdl razak,TUN M xdpt jd PM sbb tun abdl rahman singkirkn TUN M sbb TUN M ambik berat psl mlayu.
    ko xyah ajar aku najay,aku penah ade dlm UMNO so aku tau ape yg blaku dlm tu.

  67. dino says:

    wah……….tak sabar nak pandu uji mpv tu lah.

  68. najay says:

    shut
    aku bkn nak ajar ko cuma nak bincang dan bertukar pendapat. bagi pendapat slh. x bg slh. nama ruang utk beri pendapat. lain dgn pendapat dia, dia kutuk. kita x kutuk dia pun. kita kata tak setuju je. kita bg sebab ikut pendapat kita. dia patut counter la balik pakai pendapat dia pulak. ni pun masalah org melayu gak ni. tak boleh bincang cara baik. aku dgn bujal dah pernah berforum sblm ni kat tmpt lain tp kami mana ada gaduh2. counter pendpt msg2 guna fact. gentleman. kalo pendapat dia betul aku terima. pendpt aku salah dia betulkan.
    terima kasih la ajar aku bahasa arab. syukran jazilan ya akhi. ana lam a’rif. maas salamah. ilalliqa!

  69. Zulkafli says:

    Bagus la perodua…..you all memang hebat,,,,dalam mengcipta model kereta mpv……saya amat berbangga menjadi anak malaysia…..jadikan model ini di mata dunia…..baru mereka tahu…..yang negara kita boleh….mereka kereta…yamg cangih…..

    • Zulkafli says:

      Saya berharap….harga mpv lebih murah…..supaya org ramai dapat membeli tak kira kaya atau miskin……harap2 perodua dapat pertimbangkan harga???????

  70. alongali says:

    Pada pandangan aku exora pun ok, alza pun ok.cuma dari segi teknologi enjin exora ini agak lembab ckit, maklumlah enjin campro cps tu 1.6 je klau nak dibandingkan dengan body exora yg hampir sama besar ngan innova tu.mpv alza ini memang x dinafikan teknologi enjinnya amat bagus, kerana menggunakan teknologi jepun yang memang dah terkenal dalam n maju dalam industries automotif ni.kalau aku ada banyak duit, memang akan ku beli kedua2 mpv malaysia ni, maklumlah keluarga aku memang keluarga kereta malaysia.bini aku kancil,aku iswara,adik aku myvi, adik aku lagi satu iswara, bapak aku waja.klau aku beli mpv2 ni, tambah lagi koleksi kereta buatan malaysia dalam keluarga.Bila lagi agaknya malaysia nak tubuhkan Perusahaan Automobil Nasional Yang Ketiga, selepas proton n perodua.”majulah kereta malaysia untuk rakyat malaysia, belilah barangan buatan malaysia”.

  71. Klik Klik says:

    Kalau kena speed trap, cakap kat abg polis tu “tak perasan la terlebih had laju. Meter kan kat tgh2”. Hehehe

  72. KM says:

    x sesuai kan kalau letak meter kat tengah..mesti susah nak tgk2

    • Anak Apai says:

      body ok, cantik tapi meter memang lucu duduk kt tengah, kena jengah skit la kepala, ataupun tanya passenger hahahaha….

  73. JES 9192..... says:

    Cantiklah mpv ni……x sabar aku nak tukar wira aku ngan mpv ni……harganye pun x lah mahal sgt….

  74. jacky says:

    harga berapa rm ??????
    dengan berapa cc

  75. ridzuan says:

    berapa harga mpv alza?

  76. norhalina says:

    sy tgk jer pn dh teringin……x tahu la kalu dah dpt ni……mmg mpv alza ni cun giler….

  77. Anak Apai says:

    jual murah…..cut bujet…..jual mahal…..org x nak beli….cuba kerajaan naikan gaji tinggi2 pekerja, mesti laku punya…..macam pisang goreng, ni…..org yg gaji besar je yg mampu beli.gaji sederhana ni pikir 2-10 kali, memang bagus beli kalau anak ramai, pas tu garu kepala bela anak ,bela keta……waaaaaaa mampus, makan ubi kayu ler jawabnye

  78. Anak Apai says:

    sy dah try tanya ejen jual kete Produa, agak agak larat ke naik gunung kundasang kt sabah kalau full passenger?, jawapanya kurang menyakinkan.

  79. Meda Sueda says:

    Wow, this was a really quality post. In theory I’d like to write like this too – taking time and real effort to make a good article… but what can I say… I procrastinate a lot and never seem to get something done.

  80. Wow, this was a really quality post. In theory I’d like to write like this too – taking time and real effort to make a good article… but what can I say… I procrastinate a lot and never seem to get something done.

  81. porno izle says:

    Totally digg your website thanks a lot for the info

  82. noya_berry says:

    lawa la mpv baru ni… syabas perodua! nanti da anak ramai pakai mpv ni lah!hahaha….. tahniah, tahniah!!!

  83. myvi kocik says:

    alamak tak yah lah enjin campro..makan asap je…aku pakai myvi lagi laju ooohh…myvi aku siap potong skyline lagi….aku dah bawa myvi aku semalam cecah sampai 190 kmh..laju tu bro….

    tapi sayangnya aku baru kuar hospital..bila myvi aku terbabas time aku bawa 190 kmh…masalahnya rasa ringan sangat bila driving laju…..nyesal bawa laju……

  84. Thanks, I’ve recently been searching for information about this subject matter for ages and yours is the best I’ve found so far.