Written by AbangNara | July 22nd, 2009

eclipse gerhana matahari

Tengah syok drive ke pejabat pagi tadi sambil gelak tak hingat dengar lawak Salih Yaakob dalam Sinar Pagi, terdengar berita tentang gerhana matahari separa yang boleh dilihat kat planetarium negara. Rasa macam nak ponteng kerja separuh hari dan gi layan tgk gerhana matahari secara live plak.

Tapi walaupun tak sempat nak tengok dengan mata sendiri, kitorang tetap mencari gambar-gambar gerhana matahari separa yang berlaku hari ini. Memang ajaib dan hebat sungguh. Cantik betul eclipse nie. Tak tercapai dek akal macam mana boleh terjadi macam nie.

Lagi gambar-gambar gerhana matahari separa @ eclipse dengan membaca artikel ini sepenuhnya.

eclipse gerhana matahari

eclipse gerhana matahari

eclipse gerhana matahari

eclipse gerhana matahari

eclipse gerhana matahari

eclipse gerhana matahari

eclipse gerhana matahari

eclipse gerhana matahari

eclipse gerhana matahari

eclipse gerhana matahari

47 responses to (GAMBAR)Gerhana Matahari Separa 22 Julai 2009

  1. matahari says:

    yeay..1st

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  2. singaganaz says:

    mmg saja bg first… ko kan matahari..
    esok dh gerhana…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  3. merijuana says:

    adoi..trlambat lak..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  4. puteriaquarius81 says:

    EMMM

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  5. kuntilanak says:

    gerhana kat mana nieee

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  6. beezeebowdy says:

    salam sume..
    indahnya ciptaan Allah… betapa agungnya kebesaranMu…
    tapi jarang nye dapat tgk nan mata sendiri…
    tgk kat sini pun jadi lah..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  7. jed hijau says:

    sesejak ni rajin bebenor gerhana matahari muncul….tak kira masa….

    cuba tengok2 kitab tu…..bawa2lah bertaubat…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  8. Kamui Gakuto says:

    crescent moon

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  9. gzell-anastacia says:

    kul bpe ni erk..ruginyer xdpt tgkk

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • EclipsE says:

      pagi td…

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • luk'lu says:

      kt mlysia mmg xdpt tgk ngn mata kasar…
      kena tgk ngn teleskop jerk..
      itu pn di negri utara je blh tgk….
      ngra asia cm india n china dorg leh tgk gerhana
      matahari penuh…
      gerhana penuh paling lama iaitu 6 minit…

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  10. Jiojo says:

    Buat pengajaran kepada mereka yg berfikir….

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  11. pinkypanthers says:

    Subhanallah..
    sungguh indah ciptaan mu Ya Allah…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  12. badboy says:

    penari poco2..
    aku dah cuba nak upload gambar aku..tapi tak berjaya..
    apakan daya
    tak pe la..
    mana la tau nnt kot2 BN nak buat perjumpaan geng2 BN..
    KITA JUMPA DISANA..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  13. Zaza Muhammad says:

    Alhamdulillah org kite klu jadi gerhana, xde aaa wak pesta ke apa cam negara2 lain tu. Paling tak pun masing2 bermuhasabah diri tentang kebesaranNya… amin

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  14. aries_april says:

    sngh indah ciptaan ALLAh….

    cam na la aries leh trlpas pndng g story ni….
    isk…isk…..

    eclipse xmncul g ni….
    :-)

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  15. lilies says:

    Subbhanallah..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  16. aries_april says:

    ALLAH jdikan smua ni untk ttapan kita…
    nk kta sntiasa brsykur….

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  17. ricky says:

    Allahuakbar..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  18. matahari says:

    wah,besnyer klo dpt tgk dpn mata

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  19. EclipsE says:

    indah sungguh ciptaanMU…
    sungguh ku kagum…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  20. delina says:

    subbhanallah…..last skali gerhana aku penah experience masa 97 ke 96 cmtu

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  21. Anonymous says:

    Bila aku dgr pasal gerhana matahari aku jadi takut pulak.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  22. stylo says:

    rsa cm tgk citer heroes la plak……..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  23. deanamamat says:

    gerhana matahari adalah satu bencana
    kalau dalam islam
    sebab tuhla ada sembahyang gerhana
    sunat tu

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  24. […] kami dah postkan koleksi gambar gerhana matahari separa 22 Julai 2009. Hari nie kami dapat lagi gambar-gambar gerhana matahari 2009 nie yang menunjukkan proses gerhana […]

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  25. Ira says:

    Wow canteknya…. Mana ko dapat ni, ataupun ko ciplak je gerhana dr laman web tg lain!!!! Tapi gerhana yg ko dapat ni memang cantik….

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  26. ramli ahmad says:

    cmna nk tgk gambar gerhana..takde pun..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  27. Your site offers a lot of unique insights and information. I haven’t really thought about it like that.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  28. Dear Web site owner. My partner and i actually enjoy that article and your internet site all in all! Your piece of writing is actually quite plainly written and very easily understandable. Your Blog style is amazing as well! Would be great to discover exactly where I can acquire that. If possible continue to keep up the excellent job. We require a lot more this kind of web masters like you on the net and much less spammers. Great mate!

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  29. Juegos says:

    I’ve found so many interesting things in your web site. I really like it

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0