Written by AbangNara | June 8th, 2009

manohara odelia pinot

Kesian betul kami kat Manohara Odelia Pinot nie. Semenjak kena dera, dah tak normal dah gaya dia amik gambar. Tercebik-cebik muka dia. Terjuih-juih bibir. Cian betul. Dah gaya mereng dah nie.

Ini kalau bukan kena dera mesti sebab makan budu terlebih nie. Mana pernah dalam sejarah orang kena dera muka dia jadi camnie. Misteri sungguh. Kena wat kajian mendalam nie.

Lagi gambar kesan dera kepada muka Manohara Odelia Pinot dengan membaca artikel ini sepenuhnya.

manohara odelia pinot

manohara odelia pinot

180 responses to (GAMBAR)Kesan Dera Kepada Muka Manohara

  1. amy says:

    haha~dh weng kot..

    0
    0
  2. tyrabanks says:

    dahsyatnyer muka lepas kena dera…
    xtau plak aku kalau kena dera boleh plak nak bermemek2 muka cam ni…
    cam sial la pempuan ni!!!

    0
    0
  3. futurelawyer says:

    dia nk buat mimik muka ‘puteri berjiwa rakyat’…muahahaha

    0
    0
    • mbaukm says:

      konpius….tgk lame2 die ni tak tau la mane lawanye manohara ni…hahaha (~tak bermaksud jelous k…:p)

      0
      0
      • tyrabanks says:

        mana ada lawanya..
        puas aku teliti nak cari lawanya……
        HARAM!!!!

        0
        0
        • dada says:

          btul2 korang.. makin aku tgk makin xlawa la plak..
          diana danielle pon lawo lgk..
          kalo nak banding ngan erra, lagi la toksah nk ckp la..
          apehal org2 indon ckp die nie cantik sgt.. heran aku..

          0
          0
        • mien.. says:

          ala,org indon mstila skong geng dieorg..yg x cntik bg kita pn dieorg ckp cntk…

          0
          0
        • catalina says:

          ntah .. bulat smacam dh tu kembang !! :) apa aku ckp ni …. hehehe..

          0
          0
        • catalina says:

          aku lg lawa … huhuhu …

          0
          0
    • Kak Su says:

      Kesan abuse tu…kah..kah..

      0
      0
  4. jed hijau says:

    kau tunggu la sikit hari…..kok mati esok muka cam tu gak…..padan lo….ngapusi wong orak wes2

    0
    0
    • damia zahra says:

      huishhh jed…rilek2..ko mrh smpi kuwa dialek jowo ko neh…

      0
      0
      • tyrabanks says:

        si jed tu tngah menurun dgn kawn dia…. dukun santet…wakakah..

        0
        0
        • damia zahra says:

          masuk ari ni da bapa hari da aku tunggu c jed ni perturunkan ilmu nak mengurangkn kedegilan suami…
          ko da terjah mak mertua ko ke jed?
          buat2 lupa ar c jed tu…huhuhu

          0
          0
        • jed hijau says:

          ingattttt……ni pun baru nak layan gosip…husband panggil….jumpe esoklah…

          0
          0
    • Kak Su says:

      Jed ko baca jampi ke apa…Kak Su berdarah Jawa gak ni tpi tak faham la…cuba eksplen sket apa maksud jampi tu…

      0
      0
  5. Kak Su says:

    Out dlu la. Nak layan citer P.Ramlee..lawak giler..

    0
    0
  6. nekounam says:

    Palaknya stoeng!!!

    0
    0
  7. [email protected] says:

    klu gw liat tuh tangku apalah tuh gw injak2 dah orang, kalian orang melayu tapi sifatnya tak lebih dari seekor binatang, serakah,asshole

    0
    0
    • ija says:

      siapanya yang asshole??
      kalo bener tengku salah biar hakim yang nentuin..kalo terlepas sekarang ngn pasti terlepas di atas sono nanti..

      lo yang bener ajah..jgn bwain nama melayu deh..
      bukan semua melayu be ol kayak dia(kalo bener dia salah)

      org lo tuh yang ganjen gila harta!!
      cermin dikit please deh!!

      0
      0
  8. guni says:

    betina gila ni mcm beruk matyeh

    0
    0
  9. Zaza Muhammad says:

    cian cian ….LOL

    0
    0
  10. x-not-x says:

    dah sah2 wayar dia putus tu….

    0
    0
  11. Darkshed says:

    dorg ni prangai mcm citer bwg putih bwg merah la plak…

    0
    0
  12. aries_april says:

    morning friend…

    aries dh tk thu nk kmen pe dngan mnh indon ni…
    dh brbkul dosa kita brckap ttng dia…
    naik muak pn ada…

    tpi yg plik nya, si TT 2 dh thu dia ni arng indon, mda n mmg ssh nk msuk istna, nape nk bt bni jg?
    tk kn nk tnjuk dia terrow leh dpt yg mda kot?

    lgi pn, bdk ni trncat akal la aries rsa…
    nape la leh bt mka pikacu kat cmra?

    0
    0
    • Zaza Muhammad says:

      morning bebeh…. tu aaa. bosan tol bile buke Nara pepagi ni tgk2 ade cite dia…. Kan ke bagus klu Nara post cite baru psl Sarimah ke…bkn nk havoc kan hal perpisahan dia tu tp sbb sblm ni Nara ade post cite psl Sarimah ni kurus, sedut lemak ke? Well rerupanye member tu tgh mkn hati, susah hati, sedey sbb dah perpisah ngan hubby tersayang…. sedey ooo isk isk isk sbb akak minat sesgt Sarimah ni, dr dulu lai masa memula dia blakon, ingat lai masa tu dia close sesgt ngan Wardina…

      0
      0
      • asal lak sesat cite Sarimah kat sni..
        salah t0pic r ko nih..

        0
        0
        • Zaza Muhammad says:

          bkn sesat aaa beb…bg suggestion je kat Nara sbb bosan aa dgr cite org x matang can si Mano ni. Better respek org kite cam Sarimah Ibrahim tu, diam2 je bab2 personal…. ni tak, selagi ble expose, sanggup turun naik stesen TV lah, si Mano ni plak cam sesaje nk provoke org2 indon kondem org2 kat mesia, padahal kite ni serumpun bangsa, lagipun ni hal2 dlm bilik tido diorg kan kan kan…. Lagipun aku lagi le terbakar sakit ati tgk klip video psl org gaji dera sepak terajang pijak ank majikan dia…well kite x brapa sure org gaji tu org apa kan (ade org kate indon)… tp klu le nk provoke aku wase lebih dr boleh, terang lagi bersuluh org gaji tu dera bdk tu…ni si mano..habuk tarak….ckp mulut je…

          0
          0
        • mm.. says:

          betul3.. aku setuju sgt dgn ko zaza.. aku tgk video tu menggigil.. klu maid tu ade depan aku, mmg aku belasah cukup2 sampai lembik.. kwang ajar.. sampai skrg aku terpandang2 maid s**l tu….

          0
          0
  13. jojio says:

    Mau sangattt kwn budak2….

    0
    0
  14. aries_april says:

    kak zaza, srmah ibrahim ker?

    0
    0
    • Zaza Muhammad says:

      yalor… dia dah officially divorced last december 2008 but still kawan baik ngan exhubby ye, that’s why laa masa final AF7 ari tu ex dia dtg gak bg support…

      0
      0
  15. somebody says:

    emmm..dia tersalah tengku..actually ingatkan TT putera mahkota…mata duitan tul!

    0
    0
  16. aries_april says:

    tul tu somebody…
    last2x xleh jdi queen…
    2 yg frust…

    leh tnya, dia orng kawin bla ar?

    0
    0
  17. glory...glory man utd says:

    CAM MUKA SENGAL AJE MINAH NIE,
    CONFIRM LA MEMANG DAH BIOL AMBIK PIC CAMTUE…….
    WAYAR ADE DALAM 2-3 PUTUS TUE.
    TAK MATANG BETUL LAAA………..MAK DIA PUN SAMA NAK TUMPANG JD GLAMER………

    0
    0
  18. badboy says:

    tak la lawa sangat dia ni aku tengok
    tak bernafsu pun..
    make jer lebih
    tengok dah kantoi kat dahi peluh
    dah tunjuk warna sebenar..

    0
    0
  19. S!ezan says:

    matanya utara selatan dong

    0
    0
  20. onda onda says:

    sampai juling mata kena dera yek…

    0
    0
  21. badboy says:

    ape sal tetibe jer dia ni dapat publisiti ar..
    bila kita melayan dia..makin menjadi la perangai dia..
    kesian..tak puas enjoy..cam ni la jadinya..
    tp dia ni bodoh..ingt senang2 nak kawin ngn ank raja..
    cinta blh dipupuk..
    stakat balak papan die yg tak hensem tu apa la sngt..

    0
    0
  22. onda onda says:

    dengar cerita mak dia yang control hidup dia…apa kes

    0
    0
  23. rosh says:

    budak remaja camtuh ler…
    igtkan kawen akan mematangkan dia..
    rupanya masih nak jadi KANAK² RIBENA…
    hehehe….

    0
    0
  24. awekduanelee says:

    sesungguhnye rase nak hentak je muka anak beranak ni ngan papan batu giling…geram aku tgk bia penyet muke tu langsung takde sape nak..bahkan org gile pon pike dulu nak x kay die ,,hahah

    0
    0
  25. Lovelyvic says:

    Ya Allah…
    Sudah la penipu, gatal, curang, pompuan desperate, gila harta…. skang tambah satu lagi..
    GILA @ MERENG @ SEWEL…
    Tengku…. camna ni… takkan la kerana rupa semata2 kot dia ni dipilih jadi isteri????

    0
    0
    • glory...glory man utd says:

      betul betul betul………………
      saya sokong je ape yang lovely tulis tue
      kalau tgk rupa pun tak de la lawa sgt dia nie.
      tang mana yang lawa tue kan.
      pelik betul laa……
      memang tak matang lagi la budak gedik nie
      mcm sewel aje……………..

      0
      0
  26. nenek kebayan says:

    nama pon msh budak,umur pon baru berapa jer…budak mentah…tak malu,diri tu msh lgi isteri tengku,perangai tak senonoh..ceraikan jer…talak 13,tak rugi nyer…

    0
    0
  27. ija says:

    nampak sangat tak matang!
    mcm mana la boleh decide nak kahwin..ish2..
    mesti mak dia yang atur hidup..

    dah tua nanti mesti dia menyesal mak dia atur2 hidup dia..
    atau kalau dia tak menyesal, dia bangga sebab jadi popular

    0
    0
  28. badboy says:

    aku rasa sia ni bukan disiksa sbb sex..tp sebab jahat cam budah2..tak mendengar kata.
    tah2 nak lari rumah..
    tu yang dia kene pukul.
    mmg ptt di balun pun.
    tak pun org cam ni campak jer atas kapal yg berlayar setahun..
    mesti masak n lunyai kene keje..
    nak curang sngt kan

    0
    0
  29. ko pehal????nyibokk says:

    pasni dapat laki laki dasat baru bertambah juling mata ko ni manohara oiii..balik la indon tu….duk diam2…

    manohara =beutifulnara ….hampir2 sama nama

    0
    0
  30. Akak says:

    apa update kes ni? dh start saman menyaman ke? hehehe…
    setakat yg akak tgk kt youtube, wakil suami dh kluarkan bantahan menafikan segala tuduhan tp dlm masa yg sama nak selesaikan dgn cara baik….maybe nk berbaik semula kot…

    0
    0
  31. delimajelita says:

    kak nara ..cuma nak tegur sikit lah…kalau boleh jangan la guna perkataan “kena dera mesti sebab makan budu terlebih” ..tak sedap pulak dengar …bagi delima budu tak salah kot , bukan racun pun budu tuh..mesti ada yang terasa ngan statement ni..

    p/s: delima tak makan budu , tp hormat dgn makanan tradisi tempatan

    0
    0
  32. mahatir muhammad says:

    waduh……… saya mesti turun tangan nih….

    wahai rakyatku…….kalian ko pada kurang kerjaan banget sih……..

    pinternya ngomongin orang saja. di fikirnya kalian orang paling baik apa ya….

    belum tentu kalian lebih baik daripada orang yang kalian jelek-jelekan. bisa jadi kalian lebih hina dari orang yang kalian jelek-jelekan…….

    sing mikir atuh….. sing mikir…….

    “Sesungguhnya orang-orang mukmin adalah bersaudara karena itu damaikanlah antara kedua saudaramu dan bertaqwalah kepada Allah supaya kamu mendapat nikmat.”
    · “Hai orang-orang yang beriman,janganlah suatu kaum mengolok-olok suatu kaum yang lain (karena) boleh jadi mereka (yang diolok-olokkan) lebih baik dari mereka (yang mengolok-olok) dan jangan pula wanita-wanita (mengolok-olokkan) wanita-wanita lain (karena) boleh jadi wanita-wanita (yang diperolok-olokkan) lebih baik dari wanita (yang mengolok-olokkan) dan janganlah kamu mencela dirimu sendiri dan janganlah kamu panggil memanggil dengan gelar-gelar yang buruk. Seburuk-buruk panggilan ialah (panggilan) yang buruk sesudah iman, dan barang siapa yang tidak bertaubat, maka mereka itulah orang-orang yang zalim.”
    · “Hai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakan dari prasangka, sesungguhnya sebagian prasangka itu adalah dosa dan janganlah kamu mencari-cari kesalahan orang lain dan janganlah sebagian kamu menggunjingkan sebagian yang lain. Sukakah salah seorang di antara kamu memakan daging saudaranya yang sudah mati? Maka tentulah kamu merasa jijik kepadanya. Dan bertaqwalah kepada Allah. Sesungguhnya Allah Maha Penerima taubat lagi Maha Penyayang.”
    · “Hai manusia, sesungguhnya Kami menciptakan kamu dari seorang laki-laki dan seorang perempuan dan menjadikan kamu berbangsa-bangsa dan bersuku-suku supaya kamu saling kenal mengenal. Sesungguhnya orang yang paling mulia di antara kamu ialah orang yang paling bertaqwa. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Mengenal.” (QS.Al-Hujuraat: 10-13)

    0
    0
    • wiguna says:

      assalamu’alaikum pak mahatir………
      apa kabar pak mahatir????

      wow…….. luar biasa mantan PM Malaysia-pun sampai turun tangan……..

      to JED_HIJAU :
      Pie kabare kang………..
      weleh2……… sing ngapusi iku sopo toh kang…..
      yo wis……. kita liat saja nanti perkembanganya seperti apa kang, semoga berakhir dengan baik…….
      OK kang
      cayo…………. piss……….^_^

      to All :
      semoga segala kenaasan MANOHARA tidak akan menimpa kalian semua……

      jika kalian fikir kalian adalah orang baik, janganlah berbuat jahat seperti orang yang kalian anggap jahat.

      ya wis coy……….. sing apik-apik kabeh yo……….

      0
      0
  33. shinta says:

    MIKE2 MEMANG SIRIK
    DIE SNGJE NK HIBURKAN DIRI LPAS ORG MIKE SIKSE DIE
    KT MALAYSIA NEGARA BERADAB TP MN ADAB MIKE HA????

    0
    0
  34. Zaza Muhammad says:

    aku lagi le kesian kat maid indon yg terang2 kena dera lam paper ari ni…. wpun yg majikan yg didakwa mendera dia tu org mesia, tp driver teksi yg tlg dia tu pun org mesia…. semoga kes ini diadili dgn seadil adilnye. mmg nmpk obvious dia kena dera, sungguh kesian dan memilukan. Harap x timbul isu maid yg ade mslh psyco dan mencederakan diri sendiri utk memburuk kan majikan dia….

    0
    0
    • Kak Su says:

      A’kum …Selamat Pagi semua…Biasanye yg mendera cam tu bukan org melayu…Org Melayu tak sampai hati nak dera cam tu..Ingat tak kes Nirmal Bonat. Kenapa nak dera maid?..ingat dowang tu binatang ke nak dera..sdgkan binatang pn kita tak boleh dera gak..sian kat Siti Hajar tu…kena makan nasi ngan benda haram tu…

      0
      0
      • Kak Su says:

        Opss…Nirmala Bonat..salah eja

        0
        0
        • DelimaSaraa says:

          kak su…dera memang tak boleh..tp ketegasan yang kena kuattt sebab diorang (warga indonesia) selalunyer suka pijak kepada tokey….saraa dh byk dh pengalaman ngan indon…

          tp saraa suka sangat ngan pekerja2 papa, indon banyak sgt membantu..tak semua kejam..tgk cara kita lar kot…

          0
          0
  35. dr. dolittle says:

    ooo.. manohara ni aku da diagnosed dia.. dia didera suh tgk tv dkt2 masa kt istana. sbb tu mata jd juling cenggini.. bln dpn dia dtg operate kt klinik aku.

    0
    0
  36. (^_^) says:

    yg bener sih..kayak gini muka org didera…waaakakakaka

    0
    0
  37. aina says:

    http://toughlane.blogspot.com/
    jom komen blog ni belasah cukup2..dasar indon..udahlah datang negara org kurang ajar pulak…tuan punya blog ok..tp komen dari puak2 indon ni yg membuat kita geram…mcmlah si mano ni baik sangat…..

    0
    0
  38. mckelate says:

    Kesian orang Malaysia, kat koran dan press Indon penuh dengan kutukan dan kebencian dengan rakyat dan negara Malaysia. Dalam facebook pun ada group ganyang Malaysia. Kita @Malaysia ni memang jenis yang baik-baik…tak pernah busuk hati macam tu. Patutla Indon paling banyak Allah turunkan bala…opppsss….terlepasla pulak…

    0
    0
    • Zaza Muhammad says:

      Allah tak turunkan bala, just nk bagi ujian supaya umatnya sentiasa ingat kepada kekuasaaannye…amin

      0
      0
  39. Akak says:

    meluat pulak akak dgn kes ni…x pasal2 melibatkan negaraku yg tercinta ni. ikut hati mmg akak nk komen byk ni, tp…

    meluat2 pun, tringin gak nk tau kesudahannya…hahaha

    0
    0
  40. flowerHoRn says:

    ish ish ish teruknya kna dera…borang kat Hospital Tampoi bnyk ni…amek dua tuk mak ko skali…sama jerk ank branak….

    0
    0
  41. mckelate says:

    sakit hatila dengan web ni yang anti Malaysia http://www.malingsia.com/

    Itulah beri betis nak peha, beri makan lepas tu gigit tangan yang bagi makan…

    0
    0
    • Zaza Muhammad says:

      oooo psl si mano ni kemain smpi anti mesia…. psl iman ngan jemaah sedang solat kena tembak mati tanpa sbb tu apa kes!!!! xde plak aku dgr org2 indon ni wak blog anti ‘tukang tembak’ tu… wallahualam.. sedey ooo… even klu penjenayah skalipun, takan ditembak bertubi2 klu dia sedang solat ….

      0
      0
  42. Seharusnya..minah indon tu kadar diri, sudah datang Malaysia pastu buat onar pulak

    0
    0
  43. beautifulmind says:

    harap2 kekal la kejulingan mata die 2, plus maybe dah terencat akal kot bb plan sume kantoi..

    0
    0
  44. beautifulmind says:

    btl 2 mckelate, org indon ni mmg jns yg lngsng x tau b’sykr(x sume tp kbnykkan) bb 2 negara deorang x pene maju and slalu dpt BALA.. Deorg jns yg x ksh soal halal haram yg pntng dt byk and hdp senang.. Tgk la sapa yg pegang peratus rekod jenayah t’tnggi d Malaysia? pendatang Indon la.. 2 pn msh x sedar dr lg 2..

    0
    0
    • DelimaSaraa says:

      tak smua diorang gitu kot…tp 5 org bekas orang gaji umah mama aku org indon, smua lari..masuk malaysia sebab nak permit..dh dpt, tinggalkan adik aku waktu tengah hari siap curi barang kemas lagi..

      tp ada gak indon yg baik, buroh2 kebanyakan indon..memang baik sangat..diorang tu kreatif…memang berseni tgn diorang…

      ntahlahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

      0
      0
      • Kak Su says:

        Tul tu Saraa..yg baik perangai & nak keja betul2 (maid) bolh bilang dgn jari..tpi yg keja nak permit je tak terkira…Cam Kak Su ni dah berbelas2 maid indon ni..baru seminggu keja dah berhenti..dpt keja kat org Cina ( maaf ye..bkn nak perkauman) ..sanggup tu..hah tu la..bila kena dera kena suh makan nasi + babe. Ada lak tu nasi + minyak + air sabun..Dlm kesian tu geram pn ada klu kena kat maid2 Kak Su yg tak sedar diri tu padan muka…

        0
        0
        • Kak Su says:

          Tapi dlm ramai2 maid Kak Su dlu yg paling bagus…Ema..umur 17thn. Cam budak2..tpi keja..semua beres! Kak Su syg sgt kat budak ni..Masak pandai..Kak Su dah buatkn permit ..tpi hjg tahun dia blk indon bapa dia tak benarkn keja semula..Sedih tul Kak Su..anak2 pn sedih..tercari2.

          0
          0
        • wiguna says:

          assalamu’alaikum KAK SU……..

          perlu KAK SU ketahui, maid, driver dan pekerja2 lainya di malaysia yang kami sebut TKW dan TKI adalah orang-orang yang kalah bersaing di negerinya sendiri untuk mendapatkan pekerjaan yang layak bagi mereka. karena itulah banyak dari mereka mengadu nasib ke negeri malaysia dengan pertimbangan banyak persamaan bahasa dan budaya. Walaupun ada sebagian yang nyaman di malaysia tapi sayang sekali banyak sekali TKW dan TKI bernasib naas disana, ke naasan NIRMALA BONAT, CERIYATI adalah cermin betapa nestapanya pekerja2 indonesia di malaysia. bagi mereka (TKW dan TKI) bekerja di luar negeri (malaysia) bukanlah pilihan tapi karena memang tidak ada pilihan bagi mereka, mereka adalah orang2 yang terbuang dari negerinya sendiri karena kalah bersaing dengan saudara-saudaranya dalam mendapatkan pekerjaan yang layak di negerinya sendiri.

          kasihan mereka, dari negerinya membawa sejuta mimpi tapi kenyataanya mendapatkan bencana.

          sungguh naas benar nasib mereka (TKW dan TKI) karena dari negeri-nya sendiri sudah terbuang sampai di malaysia-pun di mendapat dera dan caci maki.

          mungkin ada sebagian, TKW dan TKI di malaysia yang masuk secara ilegal, tapi tidak sepenuhnya salah mereka, ada banyak oknum orang malaysia yang sengaja mendatangkan mereka secara ilegal ke malaysia dengan tujuan mendapatkan tenaga yang lebih murah dari mereka. dan itu di jadikan senjata untuk berbuat sesuka hati kepada mereka jika ada TKI atau TKW yang protes saat mereka diperlakukan dgn tidak semestinya, maka oknum orang/agen malaysia mengancam akan melaporkan ke pihak yg berwenang di malaysia bahwa mereka masuk secara ilegal, sehingga sebagian dari mereka yang putus asa karena tidak sanggup menanggung derita oleh oknum malaysia tersebut yang ahirnya mengambil jalan pintas ada yang bunuh diri ada juga yang berbuat kriminal. hidup ada pilihan tapi seringkali karena keadaan membuat mereka tidak ada pilihan.

          saya tidak ingin mengatakan siapa yang salah dan yang benar. tapi berfikirlah dengan hati nurani daripada membuang energi mencaci mereka

          to KAK SU
          KAK SU adalah orang baik, Sungguh bahagia benar jika ada TKW yang bisa bekerja di tempat KAK SU
          terimakasih KAK SU

          0
          0
        • DelimaSaraa says:

          memang betul tuuu..tapi kenyataan yang cuba kak su cakap, ada maid dia yang alri…senang citer (dari mulut aku lah ni) :- orang dari negara jiran (indon) selalu sangat buat kerja tak macam dlm kontrak…

          kita sebagai majikan dah berhabis duit banyak tetiba dia larikan diri….aku dah banyak pengalaman dah…

          sesapa jer di mana2 negara yang berhijrah keluar kerana nak mencari rezeki yg lebih besar…

          0
          0
  45. wiguna says:

    assalamu’alaikum pak mahatir………
    apa kabar pak mahatir????

    wow…….. luar biasa mantan PM Malaysia-pun sampai turun tangan……..

    to JED_HIJAU :
    Pie kabare kang………..
    weleh2……… sing ngapusi iku sopo toh kang…..
    yo wis……. kita liat saja nanti perkembanganya seperti apa kang, semoga berakhir dengan baik…….
    OK kang
    cayo…………. piss……….^_^

    to All :
    semoga segala kenaasan MANOHARA tidak akan menimpa kalian semua……

    jika kalian fikir kalian adalah orang baik, janganlah berbuat jahat seperti orang yang kalian anggap jahat.

    ya wis coy……….. sing apik-apik kabeh yo……….

    sorry dobble posting …….wkwkwk

    0
    0
    • Kak Su says:

      Waalaikumsalam Wiguna..kita ni serumpun..bahasa pn lebih kurang gak..tapi tu la yang Kak Su bilang ada warga indon yg bekerja di Malaysia yg betul2 nak bekerja..ada pulak tu susah nak cakap. Kak Su percaya apa yg Wiguna ngomongkan itu..mereka ngak dpt bersaing di negara sendiri ..jadi kenapa tak gunakan peluang bekerja di Malaysia dgn sebaik2nya?

      Kita jgn melihat kes Nirmala Bonat dan Siti Hajar saja. Memang Kak Su belas akan mereka. Tapi banyak kes penderaan anak2 majikan yg dilakukan oleh maid dari
      Indonesia. Salah satu cth ada video dlm BN ni. Bukan kes penderaan saja. Kes kecurian..rompakan..dan banyak lagi melibatkn yg Wiguna sebut sbg TKW dan TKI ni…

      Bagi Kak Su klu maid itu baik, kami lagi nak baik pada mereka sebeb kita ni serumpun..sesama manusia..sama agama..tapi ada yg lebih suka kerja dgn org kafir..lebih memikirkan upah yg banyak daripada mikirin halal dan haram…

      0
      0
  46. tun teja says:

    x tau nak ckp mcmmn lar…aku ni alergik skt ngan org indon lately ni..dulu aku jenis x kisah ngan org indon ni. tapi byk kali aku tgk kbrkn diorg, terutama perangai x kng budi diorg, byk contoh dah..salah satu yg aku nak korang kenang pasal kalau ada bencana kat negara diorg. org Malaysia punya la dgn murah hati hulurkan bantuan, tapi org ndon? bkn kita x tau negara diorg ni, aku rasa meluat tgk kalau diorg yg kaya raya tu, bagi aku x guna kalau kaya tapi kalau rakyat diorg yang dalam ksshn x dibantu..btl x? negara jiran pulak yang bertungkus lumus bantu rakyat diorg…bkn nak ungkit..tapi bagi aku buat malu org indon je ni kalau tunjuk kaya, tapi hakikatnya byk org ssh kat negara diorg…..so aku x heran kalau si manohara n ibu die jadi penipu, coz org indon mmg mcm tu, sggp buat ape saje untuk duit…

    hari ni py surat kabar pulak tunjuk si manohara sengal ni konon2 nya ade bukti bergambar kesan didera..ala..kalau setakat gambar semua boleh reka, boleh buat.. keluarga manohara ni mmg xde maruah terutama ibu die… ish benci la aku…

    0
    0
    • amy says:

      wew……. BENCI ya………
      BENCI = BENAR-BENAR CINTA

      rupanya kau ni cinta sangat sama ibu die……wakakakak…..

      0
      0
    • amy says:

      wew……. BENCI ya………
      BENCI = BENAR-BENAR CINTA

      rupanya TUN TEJA ni cinta sangat sama ibu die……wakakakak…..

      0
      0
  47. ne la yg di nama kan buang bertuah badan……mano….mano…mano….tua ayam di cari…tpi bertuah badan tdak di cari…..

    0
    0
  48. Media Cyber says:

    hahahaha! kesian giler.. :p

    0
    0
  49. tun teja says:

    si amy pun satu sengal..ko phm ke x? ke x reti baca ke ape? benci ngan cinta same ke wew?

    0
    0
  50. abygail says:

    rileks ah tun teja…

    amy tu orang indon…toksah layanz…indon mmg x faham bahasa kita…bodo, benci kata cinta. xpe beb wa sokong lu tun teja

    0
    0
  51. flowerHoRn says:

    poyo ar minah ni msti kwin kes nk wit jerk ni…blah ar… mmg bagus pun dia brambus dri negara kita wat semak jerk duk kat sini

    0
    0
  52. tun teja says:

    dulu mak aku ade maid indon… mmg indon ni bgsa ntahapehape ntah… ade kencing x tutup pintu bilik air..mengamuk lar mak aku..buat nye ade laki2 kat umah kan ke haru..bodo nyer indon…trs mak aku anta blk agensi…nsb baik dpt majikan mcm mak aku…walau mrh cmner pun x sentuh langsung kulit die.. i meant pukul2 nila kan…kalau cina aso dh la lame mampos…

    0
    0
  53. sue says:

    ada satu je bangsa indon yang ok aku rasa..boyan kot..hehehehehe

    0
    0
  54. lie mey says:

    aku ni cina, aku ni bahagian jua dari rakyat me’sia, napa orang melayu slalu alergik and benci ngan orang cina, tak semua cina camtu lah

    0
    0
    • Zaza Muhammad says:

      rilek…xde lah.. kite kan satu mesia. kes terpencil je tu…. In fact satu bangsa pun ble benci membenci klu timbul perselisihan faham…. xde sangkut paut ngan bangsa aaa

      0
      0
  55. sue says:

    mana ada org melayu benci cina, kalau ade pun mgkn yg berkaitan atau ade history sahaja…tapi cina pun same kan..ade jugak x suke org melayu..sometime ini hakikat..tapi sungguh pun mcm tu kita ptt berbgg jd 1 malaysian, sebab kita x mcm negara jiran yg lain, walaupun bercanggah politik dan sbgnya…kita still boleh hidup bersama..betul x lie mey?

    0
    0
    • lie mey says:

      bullshit……..

      camtu lah orang melayu, manis di muka menikam dari belakang

      0
      0
      • ilham says:

        wow…..wow…. tenang Lie Mei……..
        cooldown………

        bapaku jawa, mak aku china, kekasih aku pun china
        china it’s OK……….

        0
        0
      • bluesavvy says:

        ntah ko nie le may, setiap bangsa ade baik buruk, bukan semua yg jahat tu org cina atua org melayu atau india atau indon…
        smua tu based on individu, ada gak cina yg jahat, melayu jahat, india jahat indon jahat, yg ko emosi apesal, kite kan tgh cite pasal indon nie….

        0
        0
  56. priscilla says:

    aku india…tapi aku biase hidup di kalangan malays. malays ok what. cuma aku tak boleh pergi dengan chinese, aku pernah kena tikam belakang dengan chinese, malays jugak tolong aku, walaupun politik sekarang banyak kata indian n malays tak betul. hakikatnya chinese jugak yang jadi gunting dalam lipatan. senang cerita talam dua muka..suka kasi panas…so lie mey, u jangan kata malays bullshits..now u show ur true colour, u pun suka maki hamun orang..busuk hati betul

    0
    0
  57. tun teja says:

    wo wo…rileks lar…psl manohara je dah sangkut pat lain nih..indon nyer pasal asal kita lak nak berantakan..rileks la..senang cerita malays ke chinese ke indian ke sume same je …x perlu la nak cover2…kita pun hidup dh biase satu antara lain…so hy kita yg tau hakikat diri kita sebenar..

    0
    0
  58. sue says:

    lie mei,
    y u said bullshit???? how dare u…so watch out ur mouth…jangan keluar kan kata2 yang x sepatutnya ok..

    0
    0
  59. lou says:

    Li mey,

    panggil sj tu JACKIE CHEN, JETLI, WONG FAIHUNG jg biar hajar tu malaysian…….hay ya ching cayla……….
    ciaooo……….wakakakakak

    ilham u ni jawa not melayu, jgn ikut campur lah….

    0
    0
    • trAnsForMers says:

      nk pnggil diorng konon j.chan dh tua,jet li pun dh tua …wong fei hong dh mmpus…he he he geli ketiak aku…nk ajar malaysian konon…wei kami bkn kurang ajar mcam ko org………

      0
      0
      • DelimaSaraa says:

        kami baca yasin seluruh masjid, terus j.chan jadi BELACAN, wong fei jd TAPAI, dan jet li JD IKAN KELI….

        (saraa : sesungguhnya memohon pd allah yang maha esa adalah jalan utama dlm segala hal…)

        0
        0
  60. Lou says:

    sokong chinese……. hantam malaysia…….

    0
    0
    • DelimaSaraa says:

      wehhh bongok..kalau ko tak suka malaysia sekalipun jgn cakap macam gini…ko gi lah duduk negara ko..sekurang2nyer nagara aku ni tak dek lagi H1N1 atau bala bencana cam negara ko..dan kami tak dek lagi mintak sedekah kat negara ko….dasar bongok betul lah ko ni

      0
      0
    • trAnForMers says:

      wey lou org mana hah!Kalau lou org malaysia leh prgi mampos ar bunuh diri lagi bek wat semak dlm malaysia jerk..

      0
      0
  61. jasni says:

    go to hell u la lou…dasar pendatang..haram jadah nyer cina/chinese!!!!!!!

    0
    0
    • DelimaSaraa says:

      memang aku angin betulll..tetiba darah aku naik mendadakkk

      0
      0
      • flowerHoRn says:

        sabar ya delima ni dh masuk asar pergi sembahyang dulu sejukkn hati ya… nanti muka lawa delima 2 jadi hodoh lak………

        0
        0
        • DelimaSaraa says:

          aku org malysia..aku kerja ngan kerajaan malysia..hari2 aku berdepan dengan merangka perancangan..tetiba si malaun ni cakap cam gitu..apa kejadahnyer…

          0
          0
  62. flowerHoRn says:

    apsal lak minah indon ninya pasal kita org mesia lak yg nk brperang…malu jerk ni klau ada pngkomen yg baca ni dri indon msti dia gelakkn kita….tnjukkn kat org luar yg negara kita msih brsatu w/pun brbagai kaum…malay,chinese,indians….KITA TETAP ORANG MALAYSIA……kan kan kan………………..

    0
    0
    • DelimaSaraa says:

      aku tak marahkan indon ke apa ker…aku marahkan kata2lou tuuu…kalau dia rasa malaysia tak bagus, jgn masuk page2 malysia..bukanya nak gaduh pasal pompuan bini TT kat atas tuuu..ko niii

      0
      0
      • flowerHoRn says:

        aku pun heran gak ngan si lou ni nape dia wat cam ni cam sngaja nk laga2kn org jerk mamat ni…apa motif dia sbenarnya……….

        0
        0
        • DelimaSaraa says:

          tu lah pasal..aku kalau pasal politik org kata pas ke umno ke apa ke anuar ke aku tak kesah…tp bab negara aku kesah..sebab aku kerja ngan kerajaan..aku dibyr gaji oleh kerajaan..aku skt ht horn

          0
          0
        • DelimaSaraa says:

          selama aku duduk di BN ni, tak pernah ht aku menggelegak..ni memang aku marah betullllll nii

          0
          0
  63. jasni says:

    sabar delima, kita mmg bangsa bermaruah, tak pernah meminta2 dgn org, mmp berdikari. yang jd pendatang ni yang tak sedar diri, indon ke cina same je..terutama dari negara china tu. tu sebab pelacur menayah kat negara kita ni.pelacur CHINA!!!!

    0
    0
  64. Kerabat Atas Belakang says:

    iii…. best ni kalau buat hamba seks…..
    nasib baikla tengku kita tak jual kat siam…..
    dasar pompuan tak tau untung….
    brengset loo!

    0
    0
  65. jerneh says:

    apa apa in sj nih… usah berantakan
    kita satu rumpun.. yang bener ttp bener
    yang salah tetap salah…

    0
    0
  66. mamat says:

    eleh mamat2 atas neh..ckp xcantek konon,dengki r tuh sbb manohara ni bini TT..aku dh jumpa kt luar r wey,comey siott…akakkaa

    0
    0
  67. trAnForMers says:

    wa cam best ar kat cini leh aku join ngutuk……kwang kwang kwang

    0
    0
  68. lie mey says:

    camtu lah orang melayu, tak cume benci indon but benci Chinese jg.

    orang melayu tu rasis. macam hitler saje

    I HATE MELAYU

    0
    0
    • bluesavvy says:

      hello ko tu pun racist jugak, klu ko benci sgt ngan org melayu ko g kemas brg2 ko bungkus blk negara ko tu, tgkla samaada dorang nk terima ko ke x? x pun klu ko malu nk blk china ko g je hijrah kat mana2.. US ke london ke, ko tgk la org kat sana layan ko mcm mn….
      igt dpt layanan baik mcm kat sini ke…. ko igt kiorang heran sgt ke ko x suka kat ktorang niem ko meyalak je la, x runtuh pun bukit,
      ko nie dah membangkitkan isu perkauman…
      korang ni mcm virus tau x? mn2 je korang pergi cepat sgt membiak.. patutlah Jepun dulu berpearng ngan korang sbb dorang dah tau mcm nie lah jadinya….
      mula2 baik pas dah dpt ape yg korang nk, sombong..
      aku x nk ungkit bende2 ni, tp ko dah at aku panas ati..
      aku ramai kawan cina, ktorg ok je even pasal politik berbeza, biasalh ckp belakng.. tp jgn nk melampau mcm nih…
      ko klu berani kuar TV atau kuar suratkhabar, ckp lah ko benci melayu, ko tgk la nasib ko mcm mn?
      tp aku tau ko nie cuma berani ckp belakng… klu msia nie berperang korang dah tapau kain baju blah dr sini kan..
      ESPECIALLY KO…..

      SMUA BANGSA ADA BAIK DAN BURUK, SMUA NEGARA ADE BAIK DAN BURUK,

      ko igt melayu kat China tu dpt layanan mcm korang kat malaysia ker? mampus dorang x pandang kat melayu sana..

      0
      0
  69. Lou says:

    tul tu Lie mei, org melayu kejam……. punya sultan sikit jiwa, bini pun diorang dera macam binatang je

    0
    0
  70. wanda says:

    to lou….
    kalau org melayu kejam x kan u bleh hdp sampai skarag??
    fikir la

    0
    0
  71. Lou says:

    because u…u….never as winner lawan us……

    we more super from all of you
    u..u….orang the idler people.

    0
    0
    • bluesavvy says:

      oo ye ker?
      sape ek yg selalu dera maid..
      melayu ke?
      sudahlah menyalak mcm mn pun, x ubah ape2..
      korang tapau je kain baju pergilah mn2 negara yg nk kat korang tu…syohhh… syohh.. g la
      x yah duk sini lagi, msia bleh maju klu x de korang pun..
      korang wat business pun menipu je lebih…
      tu pasal kaya cepat, x der halal haram..
      tp tgklah brp lama je harta tu bertahan, sampai generasi ke 3 dah abis..

      0
      0
  72. tamazula says:

    cina ni busuk ati…..muka nampak baikkk tapi dalam hati cam taik babi…indon ni muka cam lah cantik sangat….kalau tak asli…pakai jamu ke hapa ntah…lepas tu duk pakai ilmu guna2 dan ilmu hitam..kuning …hijau…ptuiiii..indon…indon sama cina sama jer….tak sedar dek untung…tak sedar diri…..cina ngan indon duk kat malaysia kira beruntung….ko nak 13 mei 1969 jadi balik ker…? orang bagi bunga engkorang bagi apa? taikkk…

    0
    0
  73. tamazula says:

    lou n lie mey..lu orang gi la duk kat indon atupun kat cina….buat duk malaysia…kalau hati tu tak suka pada tanah dan orang malaya ni…..tak malu ker duk kat malaysia…menumpang buat cara menumpang….cakap tak guna…buktikan…..gi duk jauh dari orang melayu dan tanah malaysia…malaysia haram bagi ko 2 orang yang cam sial…cam babi…cam p@!$!#&^%$*%$

    0
    0
    • DelimaSaraa says:

      tamazula, dua ekor beruk tu kata tak suka malaysia..pehal cakap bahasa kita plakkk…cakaplah cina..bahasa diorang..pehal nak cakap bahasa melayu pulakkk..eeeeee bongokkkkk….

      0
      0
  74. tamazula says:

    JANGAN ENGKORANG KOMEN SULTAN DAN RAJA TAK TENTU PASAL…..KALAU NAK MASUK PENJARA…KOMEN LA LAGI…TU TAK DASYAT LAGI….

    0
    0
    • Kak Su says:

      Tul tu..Klu kes ni dibicarakan..then TT & kerabat menang..harap2 la TT pi cari org yg kutuk TT sekeluarga…hah..hah…takutttt…

      0
      0
  75. trAnsForMers says:

    HIDUP TAMAZULA…..
    aku sokong ko 100%……………..

    0
    0
  76. Black says:

    lie mey nie betul ke cina.. tah2 indon cube nak wat kaco bilau je.. ckp pon slang indon je.. gi mampus la lu

    0
    0
    • DelimaSaraa says:

      black..ko tak yah layan org gila tuuu..yang penting taraf kita sebagai warganegara malaysia..dan kita asal usul di bumi BERTUAH-MALAYSIA…

      kalau semaun tu tak suka negara kita, silakan pergi MAMPOSSSS kemana yang hang suko…kami kat sini berbesar hati berbesen2 bila hang pergi mampossss…..

      0
      0
  77. mm.. says:

    malaysian yg aku cintai.. aku rasa lie mey ni endon yg nak memecah belahkan kaum kite.. ataupun lie mey ni suku sakat budak cina yg dok mainkan lagu negaraku… kes tak puas hatila ni.. hey lie mey, ko jgn main2.. timbulkan isu perkauman.. ko nak kne masuk ISA ker? ko tgk jela nasib org yg kutuk sultan perak.. nak joint diaorg sekali ker? ko jgn main2.. pikir dulu sebelum tulis.. stupid + budush+ langau+ khinzir +**&%#@$ la ko ni..
    klu tak puas ati, nyah ko dari tanah melayu.. klu xnak nyah, duduk diam2.. bersyukur pemilik mutlak tanah melayu ni bagi ko kehidupan mcm diaorg.. jgn nak menyalak mcm binatang peliharaan ko.. so stupid like keldai..

    0
    0
    • DelimaSaraa says:

      lie mey dengan lou tu mewakili :-

      lie mey = LIEdah Monkey

      Lou = LOUdah….

      sebab tu perangau dia busuk macam anjing…

      0
      0
  78. trAnsForMers says:

    kalau spy negara dpt tngkp org ni jgn lupa tunjukkn muka dia kat kita org….
    x dpt terajang dpt ludah sorng skali pun dh cukup…..

    0
    0
  79. Kak Su says:

    Jgn la timbulkan isu perkauman..kita ni kan Malaysian..

    Klu Lou & lie mey ingat org melayu ni perkauman…atau tak suka ngan org indonesia..sape gak yg masuk tv & paper DERA pembantu rumah indonesia ni…Kes Nirmala Bonat & Siti Hajar sape majikannye…yg pasti bukan MELAYU..

    So jgn la nak ngada2 kata org MELAYU perkauman…

    0
    0
  80. jasni says:

    bukan tu shj, kes selsema babi yg ade menular kat negara kita ni pun punca kaum cina jugak..bercuti luar negara then bila blk malaysia bwk virus tuh..pokok pangkal nye cina ni serba serbi teruk la.

    0
    0
  81. manohara lagi hara jdnyer....... says:

    awat muka mano mcm 2??

    0
    0
  82. manohara lagi hara jdnyer....... says:

    hellooo………to LOU & LIE MAY, lu orang mulut kasi jaga sikit..aku mo kasi ingat sama luu…jgn main2 dgn perkauman. lu china dok malaysia menumpang bt cara menumpang k.aku org indon menumpang da lama dok malaysia tapi aku sokong orang2 melayu di malaysia terlalu baik dengan aku sampai sekarang aku jadi bisnesmen tau…ko orang pergi balik negara korang la…berambus ok………anak salat betol….cau….

    0
    0
    • trAnsForMers says:

      yes aku sokong ko….ko niaga apa kat sini…aku pagi tadi baru pekena bakso…kita org malaysia mmg x prnh mmndang hina dgn mana2 kaum…cuma dia ni jerk yg x sedar diri…

      0
      0
  83. budak says:

    mcm ape je betina ni..
    nampak sgt dia nak kaut harta sultan..
    dah dpt..lari cmtu je..pastu, wat fitnah..
    hahaha…cam keje org gilerr

    0
    0
  84. elgoog says:

    Mano ni macam kaki jantan je. Semoga TUHAN akan tunjukkan kebenarannya.

    0
    0
  85. Din..... says:

    mula2 aku pecaya yg sicute manohara ni kena dera..yealah,nampak cam innocent jek…tp pas aku tengok gambar2 dia kat indon tuh,fuhhh….terus aku rasa tertipu lah pulak…hehehe… aku rasa die ni kena peralat abis22 nagan mak die lah,nampak muka cam pnjahat jek…hahah

    0
    0
  86. juliet says:

    alahai..mula dgr kes nie mcm kesian tp tgk la riak muka dia tue..ader ke mcm org kena dera?tak nampak pun kesan kat muka tue masa di interbiu media indon..ala org dah biasa hidup sosial masuk istana ada protokol..mana tahan kemana ajer xble suka ati..jiwa lg muda..bercerai saje la tak payah kepoh2..

    0
    0
  87. hothotheat.. says:

    ala poyo la ko manohara..
    lau depan ak da bling taik da..
    wat busuk name malaysie je..
    fxxk yuuuuuuuuuuu………
    hate indonesian like bitch manohara

    0
    0
  88. gurlz says:

    ala……manohara.teruk ker kena dera?kesian erk dah terjuling2 mata tu.herot petot mulutmu.kasihan bangat.
    kepada ibu mano dah byk kikis duit tengku kan?apa kata ibu rawat anaknya.dah sewel bangat tu.
    hai la kalau gurlz jadi tengku cop ajer sterika dekat mulut jahat dia tu.baru puas hati.dtg malaysia busuk kan nama kita.nak jadi negara kita cam negara dia yang ntah apa2 tu.huh

    0
    0
  89. gurlz says:

    praktis siap2 buat muka macam tu…mana naktahu mati esok ada harapan nak jadi mcmtu.so renung2kan amal sentiasa

    0
    0
  90. AwekKlate says:

    lou ngan lei mei tu betul ke cina? waaa seteruk olang cina aku tak rasa terok macam tu… cina klate ok je.. wat ever tetap kene berhati2..tapi pasal 2 ekor cimpazi kat colum ni.. lain macam je.. angin aku dari saja nak membaca jadi nak menaip lak.. ko 2 ekor jangan sampai aku cari sapa korang.. korang ni mesti n kompem indon!!! saja nak laga2 kan rakyat malaysia.. hati busuk, tangki najis pun tak sebusuk hati ko…kalu ko betul cina sedarlah sikit.. ko blh hidup kat malaysia ni sebab sapa kalu bukan org melayu.. tapi kalu ko 2 ekor bangkai ni indon.. buat malu je kat bangsa indon.. macam ni ye perangai orang indon? melaga2 orang.. negara sendiri pun tak terjaga sibuk2 nak jaga negara org…

    0
    0
  91. zartman says:

    Bengong pompuan indon nie. Harap muka lawa…lawa ke dia?

    0
    0
  92. mak manohara says:

    jangan kutuk anak ana lebih2 Ya..
    anak aku nie udah sewel dibikinin ubat2 perangsang..
    gimana mau sembuh?
    mau d pegang aja lalu meronggeng.

    0
    0
  93. acai says:

    aku paling bengkek ngan org yag nak popular ,nak publisisti dan yg nak ngade2……tuuuttt!

    0
    0
  94. Wow, this was a really quality post. In theory I’d like to write like this too – taking time and real effort to make a good article… but what can I say… I procrastinate a lot and never seem to get something done.

    0
    0
  95. Vennie Ngo says:

    Hey check out my blog too. I hope i have some fun stuff too.

    0
    0