Written by AbangNara | August 6th, 2009

al quran terbakar

Bersempena dengan Nifsu Syaaban hari ini, pagi ini kami hidangkan kepada anda suatu artikel yang lain sikit. Selalu bergosip sahaja pun tak elok jugak kan? Sekali-sekala apa salahnya merenung keajaiban dan kebesaran agama Islam.

Dari email yang kami terima, ada koleksi gambar-gambar sebuah van yang terbakar. Hangus. Habis hancur semuanya. Tapi di dalamnya ada senaskhah Al-Quran yang tidak terbakar. Kalau difikir secara logik akal selepas melihat keadaan van tue, sepatutnya memang Al-Quran nie pun turut serta hangus. Tapi sesungguhnya kebesaran agama Islam mengatasi segalanya.

Marilah kita bersama-sama sempena dengan Nifsu Syaaban nie mengambil kesempatan untuk memperbanyakkan amal. Semoga semua amalan kita diterima Nya. Renung-renungkan dan selamat beramal.

al quran terbakar

al quran terbakar

al quran terbakar

al quran terbakar

al quran terbakar

al quran terbakar

al quran terbakar

al quran terbakar

al quran terbakar

al quran terbakar

148 responses to (GAMBAR)Al-Quran Tidak Terbakar Dalam Van Yang Hangus

  1. puteriaquarius81 says:

    subhanallah

    • puteriaquarius81 says:

      akhirnya.. muahahah

      • kira-kira says:

        tahniah2….

        • puteriaquarius81 says:

          hihi tq.. akhirnya dpt gak, br td mengadu nasib. xper ar yg penting crita ari ni menginsafkan kita..
          Al-Quran panduan , penunjuk jalan.. sunnah Rasul penerang kegelapan .. untuk kita sampai kepada Allah..
          Al-Quran boleh menenangkan hati dan melapangkan jiwa. elok dibaca dengan adabnya dan difahami.. jika tidak bukan sj tidak dpt pahala berdosa pula..
          bila alquran mekar di hati dan sunnahnya mengawal peribadi.. alquran mengandungi hikmah dengan keberkatannya..
          sunnah Rasul jadi ikutan jadi amalan dalam kehidupan.. tenang jiwa hidup bahagia. itulah jaminannya. mesti hidup kan dirahmati di dunia dan akhirat..

        • rosh says:

          hanya kalam Allah jer yg masih kekal spt sediakala wpun kderaan tersebut hangus…
          Maha suci Allah….

        • aries_april says:

          allah maha agung….

    • HuNny__43 says:

      tkot nyer tgk…

      astaghfirullah….

      • Penari Poco2 says:

        kat mane blaku nyer nie…???

        • [email protected] says:

          Allah Maha Besar, Allah Maha Kaya, Allah Maha Mengetahui.

        • Sarah says:

          Kat mana-mana pun tak kisah. Ini keagungan Islam. Mana-mana pun sama je..

  2. tOmEii says:

    second…kui3x

  3. jojio says:

    Dan KAMI akan menjaganya (al-quran)

  4. ANneDeSilva says:

    benci….
    aku tak pesss..

  5. tOmEii says:

    subhanallh memg bsr btul kuasa ALLAH SWT….
    kalu tgk keadaan van tu memg xlojik tp inila kebesaran ALLAH SWT…

  6. ANneDeSilva says:

    takpe no 4 pon ok la tuee..huhuhuh..
    Subahanallah..
    begitu besar kuasamu YA ALLAH….

  7. ANneDeSilva says:

    yela tomeiii…
    seramnye…
    betapa besarnya kuasa ALLAH S.W.T tue….

  8. kira-kira says:

    heheheh….
    ya allah..ampunkan dosa2 ku selama ini…
    betapa besarnye keagungan alquran itu…………

  9. kurus says:

    erkkkk… tak sempat pon haku nak first
    asyik nengok azwan ngn ajija majan jer repeatition

  10. puteriaquarius81 says:

    insafnyer… sdih mengenangkan umat2 islam yg msh leka.. aq pun bnyk kekurangan..

  11. ANneDeSilva says:

    kira2…
    ko tak say tahniah pon kat aku….
    aku no 4 taw..huhuhuuhhu

  12. kurus says:

    aku pun nak mintak mahap banyak2 erk..:=o(

    smalam aku dah doa..seme..sok arap2 dapat pose..
    sob sob…

    marilah kte berdoa demi keamanan negara kte..jgn ader yang mempergunakan agama demi kepentingan diri sendiri.. amin..

  13. lea says:

    Subahanallah…Maha kuasa Allah…banyak sudah yang ditunjukkan…’hanya terlihat pada mereka yang mahu melihat (KebesaranNya)’..

  14. ANneDeSilva says:

    hurmmm…..

    kita masih bole baiki kelemahan masing2..
    masih punya waktu…

    Allah sentiasa menerima taubat dr hambanya…
    taubat nasuha…

  15. ANneDeSilva says:

    heheheh…
    mana ada ustazah la kira2……

    kalau ustazah tak layan BN taw…huhuhhuuhuh

    • aries_april says:

      ada ustazah lyn anne…

      • tOmEii says:

        huhu btui tu kn smlm ada sorg ustzh lyn bn…xingt ker?

        • aries_april says:

          ha…
          ingt sngt2x….
          :-)

        • ANneDeSilva says:

          hahahah betoll la ….
          anne sudah lupe pulakk..hehehe

        • aries_april says:

          aries akn ingt smpai mti….
          :-)
          thanks 4 her…

        • pizza says:

          Sy ni x pandai susun ayat agaknya, sbb tu korang marah sangat. My point is, kita jgn bawak bergurau hal-ehwal yang melanggar hukum Islam. Saling sokong menyokong pulak tu. Kita ni sesama umat Islam, dan perkara mcm tu x bagus walaupun utk santai / releks2 / borak2 kosong. Sbb tu sy tegur, utk kebaikan awak, saya dan suma umat Islam yg ada dlm BNara ni. Wassalam…

  16. aries_april says:

    hi, slmt pg smua….

    snggh agung kitab ALLAH…

  17. jerneh says:

    dlm diri…

  18. aries_april says:

    xda orng ker ni…
    aries bru msuk ni…
    kluar la kwn2x….

  19. puteriaquarius81 says:

    ups nk out dah.. bos bising dah suh gi bank.. ok teman2 slmt beramal…. muah.. salam
    huarghhhhh ngntknya..

    • aries_april says:

      awl g la…
      ulat la dl….

      • puteriaquarius81 says:

        balik dr bank nnt kita smbg.. bos bising tuh.. nk kena tuh.. sblm gerak krg pncitkan tayar keta dia pdn muka.. kacau jer. hihi eh lupa posa arini.. xbek.. ok aries..

        • aries_april says:

          ok…
          take care…
          jngn sskli bt jht….
          smlm kan dh msuk bku bru…
          jngn la date 1st dh ada dosa…

  20. suri says:

    jgn sekadar kagum je..
    Al Quran bukan hanya untuk dilihat tapi untuk dibaca dan diamalkan jgk..

    • aries_april says:

      ya suri…
      btul…
      kta kna praktik kn ia dlm diri…
      jngn bt d tln zman….
      smua tu tuk ank cucu kta jg….

  21. pinkypanthers says:

    subhanallah…
    pagi aries..
    lama mnghilang gi mana

  22. naf says:

    subahanallah….

  23. jojio says:

    Itulah tanda kebesarn KAMI…

  24. jojio says:

    Sekiranya kamu bersyukur KAMI akan tambahkan lagi nikmat KAMI, dan sekiranya kamu kufur siksa KAMI teramat pedih….

  25. hajar88 says:

    subhanallah

  26. ricky says:

    Allah Maha Besar..

  27. sephiroths says:

  28. kira-kira says:

    i’m back….
    hehehe
    ade org x??

  29. ANneDeSilva says:

    haloo sume..
    aries dh comingg??
    mana pi?

  30. A4 paper says:

    ajaib….al-Quran dilindungi…

  31. gosipgurlfea says:

    ni kat arab ni.. org arab p mana pun slalu bawak Quran..

  32. Akak Leen says:

    Surah Al-Hijr [Ayat : 9]
    Sesungguhnya Kamilah yang menurunkan Al-Qur’an, dan Kamilah yang memelihara dan menjaganya.

    Surat Al-Baqarah [Ayat : 2]
    Kitab Al-Qur’an ini, tidak ada keraguan padanya; petunjuk bagi mereka yang bertakwa.

    ___________________________________________

    Bersyukur la kita pada hari ini dapat membaca & menghayati isi Al-Quran… Al-Quran bukanlah diturunkan secara sekaligus spt mana yg kita nampak telah menjadi satu naskah yg sempurna. Al-Quran diturunkan secara berperingkat2…. Rasulullah s.a.w menerima wahyu & terus meyampaikan kepada sahabat2nya yg kemudiannya menghafal dgn bimbingan Rasulullah s.a.w. Sahabat2 yg pandai menulis kemudian menulis pada kayu, batu, kulit & kain.
    Kemudian pada zaman pemerintahan para sahabat (bermula zaman Khalifah Umar Al-Khatab) Al-Quran mula dikumpul dgn dipimpin oleh Zaid bin Tsabit
    dengan mengumpulkan catatan ayat-ayat dari
    para sahabat Nabi yang telah ditulis di kain, kulit,
    tulang, dan batu.

    Sebenarnya proses pembukuan Al-Quran bukanlah satu proses yg mudah. byk peringkat2nya & memakan masa….di mana bermula dgn menghafal, mengumpul kemudian membetulkan bacaan sehingga la sampai kepada kita pada hari ni Al-Quran telah siap dgn baris (memudahkan bacaan kita)

    Oleh itu, kita seharusnya bersyukur dgn usaha para sahabat Nabi kita telah mendapat naskah Al-Quran yg sempurna, cuma tinggal nak membaca & mengamalkannya sahaja…. tu pun kadang2 ter’miss’ jugak…perintah Allah s.w.t dlm Al-Quran pun kekadang kita langgar…. sedih kan? oleh itu, sama2 la kita rajin2kan diri membaca Al-Quran, ikut perintah Allah s.w.t & tinggalkan apa yg dilarang…. peringatan ini pun untuk diri akak sendiri jugak….

  33. putput says:

    ALLAH dah sebut yg ALQURAN akan dilindungi smpi hari kiamat…wallahualam..

  34. jed hijau says:

    ALLAH HU AKBAR….

  35. aries_april says:

    eclipse p mn ar…
    hr ni xnmpk pn….

  36. pening says:

    Akhirnye ade gak post yg menginsafkan…SubhanaAllah…kejadian yg menakjubkan…jdkan ni iktibar utk kite lbh mnghayati betapa besarnya kuasa Allah tu…

  37. jojio says:

    Dan itulah tanda KekuasaaNya…

  38. lliizzaa says:

    SUBHANALLAH……

  39. Rin says:

    SubhanAllah… mmg ajaib pd pndangn mata kasar..
    semoga aku sntiasa rajin mbaca Quran .. amin… huuu

  40. pizza says:

    Sebaiknya membaca Al-Quran beserta dengan terjemahan sekali supaya faham akan pengajaran2 yang terkandung didalamnya.

  41. Kak Su says:

    subhanallah….antara kebesaran Allah…

  42. Kak Su says:

    subhanallah….Allah maha besar

  43. bebygaox says:

    subhanallah..

  44. nha says:

    maha suci Allah.. ni lagi bukti kesucian Islam.

    uhh sorry, sbb aku suka terpaksa menyimpang lagi, mungkin ada kaitan dgn agama Islam kot..

    baru2 ni, ada gambar dikeluarkan paper tabloid british, gambar keadaan bilik MJ sejurus slps dikejarkan ke hospital 25 jun lepas. yg bestnye, kat atas katil MJ, ada tasbih.. diorang describe ‘arabic prayer beads’. pegila google for the news.

    tapi yg sedihnya, belum ade website yg leak gmbrnye, walaupun paper tu dah dijual ahad lepas. yg post news nye pun sikit. aku tgk pun sekadar kat youtube. mmg nampak. yg bgtau ni pun mak aku, dia tgk kat tv singapore..

    renung2kan…..

  45. capslock says:

    masyaAllah Maha suci Allah. Kun fayakun

  46. abg jack says:

    kesimpulannya jgn bawa jer quraan dlm keta tapi kena baca gak….tidak ku jadikan jin dan manusia kecuali utk beribadat kepadaku…maha suci Allah
    Tuhannkku…
    dalam termanggu..kusebut namamu biar susah sungguh
    ……………mengingatmu penuh seluruh

  47. Pawang says:

    BN,
    Kat mana n bila kejadian ni berlaku?

  48. miss suka + suki says:

    subhanallah
    sungguh besar kuasa allah

  49. mm.. says:

    subhanallah.. maha suci allah..
    allah hu akbar.. allah maha besar..
    astagfirulahhalazim.. ampuni segala dosa2 ku selama ini ya allahhhhh…

    sedar tak kita, la ni, allah turunkan banyak bala pada kita.. lepas denggi, cikukunya, lepastu selsema babi.. semua wabak ini masih lum dapat solve.. klu dulu aids, tapi aids cuma kene pada meke2 yg buat jahat.. hisap dadah, langgan GRO (zina).. so, xkisah la.. cuma klu kne aids waktu tukar darah tu yg kite cian gak.. tapi bila kes demam n selesema ni.. org yg xbersalah pun kena gak.. penyebarannya pun mudah.. tu sebab, bila org buat dosa, kita sesama islam kene tegur dan sedarkan… klu tidak, kita pun akan terima bala bencananya.. skrg ni masalah sosial makin menjadi2.. bdk2 islam berpakaian mendedahkan aurat, disko, minum arak, zina, buang anak.. bumi dah tak tertanggung dengan dosa.. salah satu tanda2 awal kiamat, apabila asap menyelubungi bumi.. la ni, kita jerebu.. why not kita amik positive side utk motivasi diri kita agar ingat hari kiamat dah dekat… masyaallahhh…

  50. huda says:

    itulah kebesaran yg maha esa tp beautifulnara salah eja ar,nisfu syaaban kannya nifsu syaaban.sowi ek jgn marah k…..

  51. Zaza Muhammad says:

    at lassssst… ble buke post ni….
    Itulah kebesaran salah satu mukjizat Allah…..

  52. rastam says:

    kebesaran ilahi. kejadian sama terjadi pada arwah abg aku yg mati terbakar dlm kemalangan. al-quran yang berada diatas pahanya hanya terbakar di bahagian tepi shaja.

  53. kiki says:

    subhanallah.. kertas tu.. patut itu yang hangus dulu tapi terpelihara… kitab suci teragung..

  54. girlgirl says:

    SUBHANALLAHH…
    ALLAH MENUNJUKKAN KEKUASAANNYA SUPAYA MANUSIA2 YANG MENYIMPANG, LALAI DAN LEKA KEMBALI KE JALAN YANG BENAR…

  55. There are times that i dont read more than two lines but i think that your blog can be an exception. Bravo !

  56. anne says:

    assalamulaikum?…
    dalam gambar yg saya lihat,
    saya bersyukur kerna allah memperlihatkan kekuasahannya pada hambanya.