Written by Bella | December 16th, 2016

Mahkamah Sesyen Ipoh semalam telah mengenakan denda sebanyak RM80,000 terhadap jutawan kosmetik, Datuk Seri Vida selepas mengaku bersalah atas 16 pertuduhan gagal mengemukakan penyata Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST).

Datuk Seri Vida, menukar pengakuannya itu selepas pertuduhan terhadapnya dibacakan jurubahasa mahkamah di hadapan Hakim Murtazadi Amran.  Kesalahan itu dilakukan oleh Datuk Seri Vida, di pejabat Jabatan Kastam Diraja Malaysia, Bahagian GST, Wisma Kastam, Jalan Tun Abdul Razak.

Setiap kesalahan itu membawa hukuman denda RM50,000 atau penjara tiga tahun atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Mahkamah telah menetapkan tarikh 30 Disember ini untuk sebutan semula 16 lagi pertuduhan terhadap Datuk Seri Vida kerana  gagal mengemukakan penyata GST dari tempoh 1 April 2015 hingga 31 Julai lalu mengikut Seksyen 41(6) Akta Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) berjumlah RM4.2 juta.

Sumber Berita : BH ONLINE

62 responses to Gagal Bayar GST : Datuk Seri Vida Didenda RM80,000

  1. kipidapdongivap says:

    KERAjaan mmg dah xde hasil, diorg carilah org2 mcm dato, kipidap dato, semoga murah rezeki, i love your muah muah, nampak keikhlasan muah muah tu, sayang sikittttt

    37

    0
    • Anonymous says:

      kerajaan malaysia dah xde duit sebenarnya dik. negara serabut dgn hutang jadi serah tanggungjawab ni semua pada rakyat. akhirnya rakyat yg jadi mangsa. nak berniaga pun susah. no more umno-bn next election. time to change.

      46

      -1
      • Zanariah Mat Dom says:

        GST needs to be ironed out or abolished..period. Now the end-customers like us have to pay triple. From producers to distributors, distributors to businesses and businesses to customers. Thus the impact of GST on the low income earners especially those who live in the rural area would incur a higher monthly expenditure. The cost of living had increased. That’s why nothing is going down..all increase.

        27

        0
        • apple says:

          negara kita macam dah terkena sumpahan. kais pagi kais petang. sapa lah yang kejam sgt menyumpah malaysia sampai rakyat menderita mcm sekarang ni. dulu hanya ayah yang bekerja,..tidak lah sengsara rupa kami ni.

          19

          0
        • Jom ber huhuhu says:

          sumpahan apooo, sis? siapa pm skg dan siapa pula menteri kewangan? xde negara2 lain yng menteri kewangan org yng sama. malaysia ni je. huhuhu

          25

          0
        • Anonymous says:

          sumpahan ke..atau tk reti takbir. kalu tk reti elok dilepaskn saja. undur saja. buat malu saja. hari2 kena maki rakyat dlm facebook.

          8

          0
        • Anonymous says:

          org umno pun dah meluat sama najib…

          12

          0
      • Anonymous says:

        yg aku pelik, kenapa rkyat semua kena cukai. patutnya kenakan cukai pada capital gain..syarikat gergasi besar2. mampuslah bn-umno. xkan ku pangkah lagi. apa nk jadi..jadilah. myusahkn betul. nk cukai pun agak2 la. kita bukan negara maju. kl je bangunan kilat2. pergi negeri2 lain byk yg duduk rumah kayu kot. please lah.

        24

        0
        • senyum kambeng says:

          apa dia kesah beb. dia bukan pernah rasa susah. sbb itu rakyat filipina, indonesia..mana2 negara rakyat pilih ketua negera yg berjiwa rakyat!
          ni la jdinya kalu pemimpin x berjiwa rakyat. pangkah la bn-umno lagi. lepas tu komplain. hehehehe

          21

          0
        • Rafidah says:

          Perhimpunan umno ibarat perhimpunan lembu2..hanya sorang dua jer yg bersungguh..yg lain2 tu mengabihkan boreh jo..mengampu manjang..nk termuntoh aku dengar tk habih2 puji najib..

          1

          0
    • fed up with a mess says:

      lebih baik bayar denda drp memperkayakn gomen. harga barangan tetap naik dik, ringgit tetap makin xde nilai, cukai sana sini …mana gst menguntungkn rakyat? lagi tersepit adalah. mat maslan tu patutnya juara bukan harith iskander tu.

      17

      0
      • Pekerja Gomen says:

        Pelik plak
        wanemdibi dikecualikan GST plak ek…
        Nazri Aziz, Ku Adnan….. buat bisnes “luar” ada bayar GST tak?
        Ke menteri2 dikecualikan GST?

        9

        0
        • pekerja swasta says:

          itu projek BN kot. mestilah “rahsia kerajaan”. kau ni….buat2 x paham plak. tu yg semua pakat2 bising. bila bising, suruh rakyat pindah negara lain. katanya rakyat x berterima kasih, pengkhianat..agenda yahudi menjatuhkan islam. camtu la blaming game diaorang. salahkn kita balik.

          12

          0
        • Anonymous says:

          Sudahlaaa.. Ini semua wayang jer. Habis perhimpunan tetap poket tebal. org susah tetap akan susah… n takda perubahan? pon. Selagi kroni2 dpt dedak.

          8

          0
      • Anonymous says:

        When our former PM Mahathir came into power, he introduced many trader- friendly policies. The corporate tax was reduced from 40% to 25%. We should regard tax collection as a mechanism for redistribution of wealth. Taxing more on the corporate sector. At the same time to reinvest, providing subsidies and maintaining the resources at an acceptable state. That’s the right approach.

        12

        0
    • Ubah! says:

      yg dia tahu memperkayakan org2 felda..felcra apa nuh. ye lah sbb yg mengasas felda tu bapak dia. konon minyak masak subsidi mahal. tu ha nk kasi pengusaha2 ladang sawit semua kaya. mcm la kita ni bodoh…puih.

      7

      0
    • Kak Mah says:

      BR1M menguntungkan rakyat. Lepas lah duit beras, minyak dan tepung.
      Okbai.

      0

      8
  2. Mat Ronggeng says:

    Habis tu kes beli doctorate palsu dari University Charles Molnar tu, bila nak kena dakwa?? University online yg bayar je nak dapat title Dr. palsu… Hehehehe

    15

    0
  3. Anonymous says:

    pantang nmpk org senang..mula la nk amik hasil org

    10

    2
  4. Anonymous says:

    ini baru 6%…nanti naik 8 % gst…byk la kompani2 gulung tikar. ya, umno terus maju. :(

    8

    1
  5. mat ganu says:

    alim ulama cakap kalau negara takde hasil baru molek kena cukai. malaysia ada sumber minyak…mana pergi? celik la korang semua. sampai bila???

    14

    1
  6. Anonymous says:

    myusahkan orang gst ni. tu yg kaya millionaire mcm tok vida..yg kita makan gaji ni???

    13

    0
    • GSTUVWXYZ says:

      singapore lyn gst 7% x kecoh pun.belah la ko

      1

      17
      • adudu says:

        ko layan takpe la. kitorang takmo layan tp dipaksa layan. ape cerr.

        10

        0
        • Anonymous says:

          nak bandinkn spore…taraf pendidikn dan infrakstruktur cam mana pulak. korupsi zero. knp x bandingkn? ngok juga macai…

          15

          2
      • farhana says:

        Dulu cukai sst dh 10%. Lps gst tambah lg 6% jadi 16%. Lagi tinggi kot dr singapore. Bukannya sst tu dilupuskan hmmm

        9

        4
        • Anonymous says:

          betul..yg miskin pun kena gst. x ke zalim. patutnya kenakn pada badan koporate. kita ni gaji beribu diaorg untung berjuta kot. tu pun x reti. hidup melayu konon. semuanya ular.

          8

          0
        • Anonymous says:

          lorr..ye ke ditambah?? camna lak kata nya dilupuskan..

          0

          0
        • Anonymous says:

          anda semua salah faham ni, yang bayar cukai ni pembeli Qu Puteh, bukan dato Vida. Dato Vida jual Qu Puteh dengan harga barang + GST, pelanggan tak bayar GST terus ke Jabatan Kastam..
          Dengan kata lain Dato Vida yang tolong collect cukai GST dari anda semua, masalahnya cukai GST yang dato vida collect tu, mungkin dia tak serahkan kepada pihak yang sepatutnya seperti jabatan Kastam.

          9

          0
        • Anonymous says:

          Kesian ko Farhana. Tak faham ke tak tahu…ke buat2 tak faham n tak tahu. Dulu SST. Sales tax 6% dan Service tax 10%. Dalam dua akta cukai. La ni dah di GANTI dengan GST 6%. Maksudnya…no more SST. Mana ko dapat 16%. Aduhai…

          2

          2
      • jiwa rakyat says:

        singapore dia kenakan gst bukan semua barang dik non, yg kena gst restaurant2 dan big company, brg asas x ada gst tapi of course mrk naik tapi kerajaan spore pantau, and they take from us but mrk buat banyak kemudahaan untuk rakyat, so nak complain pun x masuk akal. org yg bergaji kecil, anak2 mrk akan dibantu, dapat financial scheme for books & uniform, school fees, duit makan dan lain2. Yg sini, nak buat gst tapi x tahu, adakah patut semua stall di food court ada GST, ckp pak jib belajar dari spura how they handle GST. Dan diSpura, rasuah mmg nak kena petampar maut, jarang kan kita dengar pekerja2 dan mentari2 sana makan rasuah, bukan rasuah aja tapi once anda keje bahagian perkerjaan yg beruniform seperti polis, cikgu dan yg sewaktu dgn dia, jumpa hp dan reset tak mahu pulangkan, automatik akan didenda dan perkejaan anda akan di gantung sampai anda didapati x bersalah. Tapi negara kita apa, mentari2 pentingkan diri sendiri dari rakyat. Semoga dengan pelantikan Agung baru, keadaan akan berubah, mudah2an….

        6

        0
        • lola says:

          ye ke.. kau pegi lah pindah duduk singapore tu kalau dah bagus sangat. mostly rakyat dia duduk dalam shoebox flat eh, nak mengongkek pun takde space. Bangga sangat dgn singapore, poorah rakyat dia berebut nak duduk malaysia / beli barang dari malaysia sbb mahal sana, kau Malaysia pun tak mampu ada hati nak nduduk singapore, poodah, belum lagi nak duduk negara mcm Australia, Europe.

          5

          7
        • Anonymous says:

          Iola : kebanyakan macai mmg BODOH…org tu bg fakta..y ko x abis2 nk suruh duk pindah singapore…..hai macai…berbahas laa dgn menggunakan FAKTA bkn auta….ptt laa org umno sume pengecut..bl ajak berdebat je msg2 sembunyi…siap bg alasan lg faktor keselamatan laa ape laa…y sbnrnye BODOH dan XDE FAKTA….KAHKAHKAH…..NK BUEK CAMNO KANN..DPT MENTERI Y BANGANG DAN BODOH…MACAI PUN SME BODOH…

          0

          0
  7. Anonymous says:

    humbankan pemimpin yg menyusahkan rakyat. jommm..

    11

    0
  8. mak ta says:

    alah msia ni xkn berubah. melayu2 mcm omputih kt US la juga. vote sbb parti bukan calon. pi mai pi mai..tang tu. cakap je…last2 vote BN gak. cis.

    6

    0
  9. rakyatmerana says:

    letih dah rakyat bayar cukai..mcm mcm cukai pula tu..sampai kering keringat diperah dek PM skrg..skrg isteri diluar pun sudah kena kerja untuk membantu kewangan suami..sekali cukuplah dapat tgk PM skrg rasa apa yg rakyat rasa..rasa gaji sikit untuk tampung family..dduk rumah kos rendah dan makan mcm apa kita rasa tiap hari..baru dia rasa susah senang nak berdiri di negara Malaysia dgn gst nie..huh !

    10

    0
  10. mas says:

    cian dato vida..cm2 dugaan nk jatuhkn dia..tp dia punyer smngt mmg kuat…

    2

    1
  11. Mumia says:

    Kita yg tk millionaire ni kena bayar gst hari2 takkan dato vida nk terlepas kot? Hehe….untung besar kan kan kan…

    5

    1
    • Anonymous says:

      bukan terlepas…produk dia xde gst. kalu ada, produk dia mahal. susah la nk bersaing dgn produk antarabangsa. tu la pasal…

      4

      0
      • Anonymous says:

        bkn ke klu xda gst tu produk mcm ikan,sayur,gula je..aku dh konpius lak

        1

        0
        • Fuiyoo says:

          Haga produk dia tu mmg dah ada gst.. Gst tu kta yg byr bila beli produk dia. Isu dia ni bukan dia kena byr cukai pendapatan. Tp cukai gst yg pembeli byr semasa beli produk dia. Contohnya harga produj dia rm106 bermakna harga brg dia just rm100 tp rm6 tu gst dan yg kita bayar total rm106. So keuntungab dia xde terjejas sbb gst tu pembeli yg byr….

          4

          0
  12. Mumia says:

    Ya ke tkda gst? Dah 2 mengapa mengaku bersalah tk kemukakan borang gst? Saja2 nk bayar denda RM 80000?

    3

    0
  13. Anonymous says:

    Aku mmg x halalkn satu sen gst yg aku byar pd krjaan bongok ni.akhirat tu mmg dh psti kn..so jmpe sne je la.klu kt dunia blum tntu dpt blasan nya tu pd yg diorg x hbis2 kjam dn mnysahkn rkyat.dato sri vida sbnar nk tlong tnpa kna kn gst tp x sngka krjaan kjar dan cri.

    9

    1
  14. Bless u says:

    Aku mmg x halalkn satu sen gst yg aku byar pd krjaan bongok ni.akhirat tu mmg dh psti kn..so jmpe sne je la.klu kt dunia blum tntu dpt blasan nya tu pd yg diorg x hbis2 kjam dn mnysahkn rkyat.dato sri vida sbnar nk tlong tnpa kna kn gst tp x sngka krjaan kjar dan cri.

    3

    0
  15. Saper2 je la says:

    Org lain yg wat bisnes x segah dato pn bayo je gst tu …dato yg bisnes gah kemain pompang2 tayang kekayaan kt ig…sponsor program itu ini…siap sponsor pasukan bola…takkan la x kena gst plk…mcm mn akauntan dato wat keja? Satu malaysia riuh pase gst mcm nk rak, akauntan dato tido ape?
    Ha ni byk nk kecam aku ni…silalah kecam…ade aku kesah?

    9

    0
  16. Anonymous says:

    Umno rosak sbb Najib?. Ok bai.

    2

    0
  17. yela... says:

    Bile harge minyak naik, semua harge brg pn naik gak….bile harge minyak turun, semua harge brg x turun, kekal kt situ gak hargenye…..bile minyak naik sekali lg, harge brg yg kekal td naik plak lg….dh pening aku pikir relevannye…bile tanye kt peniage, tangge gaji pekerja naik jd kos diorg pn naik, sbb tu kene naik harge….aiyooo…

    6

    0
  18. Mumia says:

    Ko salah faham ni. Yg kena denda
    RM 80000 sebab tk serah borang gst.
    Gst juta2 kena bayar gak.

    3

    0
  19. bencihipokrit says:

    alah..bayar je lahhh dato vida!

    duit2 dato tu bukan ada kat sini ..awak simpan kat oversea…

    :P

    2

    0
  20. Anonymous says:

    Gst menambah beban kewangan rakyat..brp byk cukai daa kna byr..kita bekerja tiap2 bln dpt gaji kena byr cukai pendapatan..ada kereta kna byr cukai jln..nk merasa mkn direztoran kna cukai jgk..terpaksa jual rmh dulu sbb nk pakai duit..kna pow dgn kerajaan kna byr cukai..aduh..byknya cukai kena byr..apa ni kerajaan zalim..

    3

    1
  21. Saleh says:

    Haaa tu lah gegar vaganza leh bg juta juta mcm dlm video niii

    1

    0
  22. Saleh says:

    Haaa tu lah gegar vaganza leh bg juta juta mcm dlm video niii

    https://youtu.be/FKTRftjJcv0

    1

    0
  23. Zaxa says:

    Harap dato vida bertanding pilihanraya…perjuang hak rakyat

    0

    0
    • Anonymous says:

      HUH…NK BERTANDING PRU…BOLA SEPAK KELANTAN PUN KUCAR KACIR…DL SBLM TAJA BKN MAIN..GAYA MCM NK KALAHKAN TMJ…LAST2 TARIK DIRI JGK…KAHKAHKAH…

      2

      0

Leave a Comment

Optional