Written by Bella | June 21st, 2016

Rasanya semua tahu Awal Ashaari,Scha Al-Yahya dan anak mereka Lara Alana kini berada di tanah suci bagi menunaikan ibadah umrah bersama. Malah, Awal juga sering berkongsi foto mereka di sana untuk tatapan peminat.

Baru-baru ini, melalui akaun Instagram Lara Alana, ada foto dimana Lara kelihatan sangat berhijab. Namun, pada masa yang sama Lara memakai baju yang tiada lengan.

Pada kami ia bukan satu perkara yang besar tetapi foto tersebut telah mencetuskan perbalahan di Instagram.

Ada yang menggelarkan ibu bapa Lara seorang yang tida peka dan seakan mempersendakan pemakaian hijab apabila tidak memakai Lara dengan baju yang lebih sopan.

Walaubagaimanapun, majoriti peminat tidak bersetuju dengan kenyataan individu berkenaan dan tidak ada salahnya kerana Lara juga masih kecil.

Berikut antara komen-komen di Instagram Lara :-

Alaa benda ini kalau orang dewasa yang buat memanglah nak mendapat kata orang. Lara kan masih kecil. Janganlah hendak serius sepenuh masa, kami pasti bila tiba masanya nanti tentu beliau akan di didik dengan baik tentang isu menutup aurat ni.

45 responses to Foto Lara Alana Bertudung Tetapi Pakai Baju Lengan Terdedah Cetus Perbalahan Di Instagram

  1. Pekerja Gomen says:

    Sensitif tak bertempat

    0

    0
    • Zasss says:

      Baru 2 tahun je umur budak tu. Tapi mungkin kalau Awal tak pakaikan tudung and pakai baju sleeveless kat lara mcm tu mungkin tak jadi isu. Anyway baik la korang pi bising kat warga warga emas bertudung tapi pakai jeans koyak and sendat mendat.

      0

      0
      • Lembu Gemok says:

        Boleh tak beri kuasa kat aku utk bunuh netizen yang bernama Keyboard Warrior ni??apa jilake perangai mulut bangsat cam tu woiii…agak2 laa kta org bodo bagai…apa jenis sifat manusia ni?OMG…..seriously kita kena highlight benda ni kepada Jabatan Solusi Manusia Negara tentang Keyboard Warrior kepala bana taik arrrgghhhh geram aku!!!!!

        0

        0
        • Corse 848 says:

          Yg komplen tu acah2 alim..budak kecik tu..2 tahun..dah kuat psyco korg ni..pale otak same level dgn org ikut laluan kecemasan tu

          0

          0
    • Yasmin says:

      Dafuq man she’s just a kid ya Allah chill lah! Too much negativity apa nak jadi dgn dunia ni woiiiiiiiii ?!??!
      Relax ah keyboard warrior..! Nak hentam org no 1 !

      0

      0
    • Mina's jambu says:

      Awal dia sengaja nk buat kelaka dia sengaja pakai kn Lara mcm gtu dia nk tengok orang2 ni melenting ke tidakkkkkkk…eh melenting rupa nye orang2 ni huh ….hahaha…

      0

      0
  2. anon says:

    si bapak pon mcm sengaja mengundang cercaan org,..kalau pos gmbar yg ‘elok’ sikit tak boleh ke..astarghfirullah

    0

    0
    • Tudung Biru says:

      Anon 1.48

      Woi bodoh, apasal kau sensitif sangat? Budak kecik aje pun kan, bodoh

      0

      0
      • Endang S. Tauruni says:

        kau tu yg BODOH mcm lembu..xkira lah pompuan tu kecik ke besar ke,imejh wanita bertudung mcmtue ke?

        0

        0
      • Aku tetap aku says:

        Dari kecik la kena biasakan dengan pemakaian yg mengikut syariat supaya apabila besar sudah terbiasa… meluntur buluh biarlah dari rebungnya. aminn

        0

        0
  3. Huhu says:

    Bella takde gossip yang best sikit ke? Bosan gila gossip kau ni. Pasal budak pon nak kecoh.

    0

    0
    • miss kepah says:

      biasalah…malaysia ni kan negara aman….tgoklah negara islam lain yg sentiasa ketakutan bom dan peluru berpandu…dorang dah tak pandang isu2 remeh camni…dorang btul2 berjihad mempertahan agama….yg malay2 di malaysia ni, isu mcmni jelah yg ddebatkan…keyboard warrior..nanti anak2 korang nampaklah nama2 pejuang keyboard ni dlm sejarah islam malaysia..hahhahaha

      0

      0
  4. Anonymous says:

    Rakyat malaysia xde isaue yg lebih serius ke utk di bincangkn..

    0

    0
  5. ash says:

    my doter same age with lara
    bdk kecik ni pakai apa yg kita pakai kn
    dlm masa yg sama kdg2 dia nk pakai ape yg dia nk
    so myb dlm kes awal ni, ttbe dia nk pakai tudung & amek gambo
    tau jela bbdk pya ragam
    kat sini yg timbul isu
    sy bgtau huby sy x suka bdk kecik di paksa bertudung
    my huby jwb, if dia nk pakai so pakaikan bila dia x nk so bukak
    kita mendidik dr kecil kalau dh beso nk paksa2 agak payah
    kita la asas yg membentuk awal mereka sebelum mereka ke sekolah

    0

    0
  6. Anonymous says:

    masa aku mula2 tengok gambar ni kat ig tpikir gak macam zasss cakap..kalu pakai sleeveless tak pakai tudung rasanya xdela kn kritik kot..lagipun kata panas bertudung tu pun panas jg..tp ntahla..budak2 kot..salah ke betul ke mestila mak ayahnya yg kn btanggungjawab..lgpun BN ni kat ig lara gambar ni dah dekat 2 minggu kot..saje je nak mengundang caci maki @ copy paste dr blog lain???

    0

    0
  7. nok gebuzzz says:

    pakcik tu pon bukan main lagi nak sentap sgt!!bulan2 pose ckp la baik2,suke2 ckp org bodoh….
    yg penting lara comelll sgt…luv u lara

    0

    0
  8. Mak Jenin says:

    yg post ketawa guling2..
    korang yg berbalahan…..
    walaupun bertujuan menegur…
    ig dia buat duit..
    ig korang buat dosa…

    0

    0
  9. Awan says:

    I tengok berlambak gadis2 bertudung kat luar sana pakai baju nampak ketiak, selamber jer. Burok giler!

    Tapi dalam kes Lara ni, nampak la si Awal ni macam agak provocative, dia tau akan jadi isu and dia post jugak gambar Lara gini, ngan caption “sisthur sisthur”… sian Lara.

    0

    0
    • Anonymous says:

      yang aku tak berkenan panggilan sisthur tu..sori tapi macam panggilan sister yang kat gereja plak huhu..sejak bila plak panggilan mcm ni jadi trend

      0

      0
      • Anonymous says:

        Dkat sana mmg panggil sister. Mcam kalau orang tu kita tak kenal tp kita nak tegur, kita panggil sister. Kalau arabnya panggil ukhti or sayidati

        0

        0
  10. Endang S. Tauruni says:

    BODOH mcm lembu yg dok backup si pondan awal-ashari tue..xkira lah pompuan tue kecik lagi ke atau dah besar…imej wanita bertudung mcm tue ke?

    jgnlah bodoh sgt sekor2

    0

    0
    • manusia says:

      hahahahhahahahahahahahahahahahahahahaha.. 1 word for u. JAHIL.

      0

      0
      • Endang S. Tauruni says:

        kau tue yg jahil lagi bangang..betul lah aku cakap tue…

        0

        0
        • Kecoh Betul says:

          mmg jahil pun kau nih…

          dia kanak-kanak..belum wanita lagi…tak baligh lagi…

          ntah apa-apa lah kau nih

          0

          0
        • Endang S. Tauruni says:

          mcm yg aku ckp , xkiralah pompuan tu dh baligh ke blm, imej wanita bertudung mana boleh dipersendakan..!!!

          bodoh mengalahkan lembu kau nie…

          0

          0
  11. akak comel says:

    Kesian Lara.ramai sangat ustaz,ustazah segera/jadian skrg.Nak tegur, tegurlah berhemah,anak2 kecil masih suci dan belum akil baligh.Nak tegur, tegurlah anak, isteri, suami dan keluarga kita dahulu. *Satu jari tuding pada org lain, empat jadi pada diri sendiri.#peringatan pada diri saya.#jgnkecamsaya.

    0

    0
  12. anon says:

    Bulan puasa mcm ni, yg menegur tu dpt pahala ke sb guna bahasa yg kasar, Takleh ke tegur cara diplomasi. Yg menegur tu ingt dia org baik sngt ke??? Saje2 je dpt dosa duk mengutuk org. Lara tu budak kecik lagi, tak wajib pn tutup aurat., Tudung yg dia pakai tu agaknya dia sendiri yg nak pakai, bkn mak bapak dia yg pakaikan. Budak2 tau jelah, semua bende dia nak ikut. Pengomen2 tu bawak2 bertenang, jgn asek nak terjah kutuk hina org.

    0

    0
  13. damia says:

    Aku wonder pengomen2 yg duk mengutuk2 org tu, puasa ke tak?? Tak ada kerja ke yang duk sebok jaga tepi kain orang. Biar dialah nak pakaikan anak dia mcm mana, budak2 bukannya wajib kena tutup aurat. Aduh….ramainya nak tunjuk pandai jadi ustaz ustazah celop, tapi menghina org…To all those commenters yg duk mengutuk2 tu, get a life & mind your own business..
    Anyway Lara, you are super duper cute with or without tudung..

    0

    0
  14. josh says:

    Alahai cutenya Lara…. Pakcik zainalabidin yang menegur tu nampak sangat bukan orang baik2. Ada ke patut guna bahasa macam tu. Actually pakcik tu jeles kat Awal, sebab Awal selebriti, tinggi & lawa pulak tu yang sebok duk mengutuk. Dibulan yang mulia ni jaga bahasa & bersihkan hati tu pakcik ooi.

    0

    0
    • aaakulahhh says:

      awal hensem? lawa? …lawa mmg la…sbb die kan aww aww skit…kelembutan…facial jek memanjang nk kasi muke berkilat sambil jalan kepit cam najib

      0

      0
  15. Anonymous says:

    sama mcm ank sy….umur 4thn pki mini dress pjg dlm rmh. Lengan baju mcm lara. Tetiba nmpk tudg nak pki plk…pakai jak lah sb dlm rmh jgk…sama kes mcm awl ni, lgpn budak2 lagi tuh. Dia proses nak belajar. Sentiasa nak tau benda baru… jgn lah negative sgt…

    0

    0
  16. anonymous says:

    pada pendapat saya la kan…lebih manis dan sopan jika bertudung digayakan dengan baju yang sesuai baru tak jadi isu..kalau nak pakai bju cmtu sebb dia bebudak lagi its ok tpi tak yah la pakai kan tudung tu…bila dari kecik dah di ajar pakai tudung dgn baju cm gitu, nanti jadi la mcm akak2 makcik2 skrg ni ..ada yang pakai tudung cm gitu dengan tshirt lengan pendek dgn track bottom (seluar sukan) hehehe..aptb

    0

    0
  17. Anonymous says:

    mcm tu laa kalau manusia yg mmg jenis busuk hati…kalau dh hati tu mmg suka mengutuk dan suka cari kesalahan org…tak kisah laa bulan puasa, ttp kerja nk mngutok n mmburukkn org…hal kecik sngaja dbesar besarkn…setan trlepas ke mcm mne ni??

    0

    0
  18. dina says:

    yg sentap sensitip tu paedophile ke…sampai budak kecik baru pandai jalan tu pun nak tergoda sbb nampak aurat?
    yg si bapak budak ni pun satu…gigih benar nak upload semua gambar masa buat umrah. gi lah focus beribadat….kat sana pun nak glamour jugak ke?

    0

    0
  19. Anonymous says:

    Cubalah beranggapan baik. Lara kan ada eczema. Mungkin after a few days of covering up, she needed a breather. Belum baligh lagipun.

    Hitam sangatkah hati pengutuk2 ni? Ataupun belum pernah ada anak yg ada eczema ataupun anak mereka sempurna segalanya? Ataupun mungkin bila bera

    0

    0
  20. Yekeni says:

    Cubalah beranggapan baik. Lara kan ada eczema. Mungkin after a few days of covering up, she needed a breather. Belum baligh lagipun.

    Hitam sangatkah hati pengutuk2 ni? Ataupun belum pernah ada anak yg ada eczema ataupun anak mereka sempurna segalanya? Atau mungkin belum pernah ada anak pun?

    0

    0
  21. Fans melati says:

    Dulu tkde instagram , facebook korang nk sangat benda tu semua .
    Alasan utk pandai teknologi la ,
    Nk maju kan niaga la..
    Skrg ni aku tngk , yg makin Maju blogger BERGOSSIP HAL ehwal Artis ,
    Niaga makin menurunn,pen jual make up yg makin maju..
    Bangsa jgk padah nasib nya sibuk layan karenah ni semua..

    0

    0
  22. PMJ says:

    hati-hati la awal dan scha… takut ramai sgt pedophile skg ni… gambar anak jgn terlalu expose… GBU all..

    0

    0
  23. Zahrain Ahmad says:

    awal ashaari & scha kurang didikan agama, sebab tu jdi mcmnie… pemikiran pasangan cukup tidak bertamadun dan tidak berpendidikan.

    0

    0
  24. awal s says:

    awal ashaari & scha kurang didikan agama, sebab tu jdi mcmnie… pemikiran pasangan cukup tidak bertamadun dan tidak berpendidikan.

    0

    0
    • sjfbasdkdghsiara says:

      kutuk orang, put negativity sangatlah berpendidikan ye? They are obviously better than you. Tak berpendidikan ke apa, at least, mereka travel the world and explore. And you? put your negativity here and there, talking bad about others. Tak boleh put positivity ke?? Suka suka fitnah mereka kurang pendidikan agama. They might be better than you! They might banyak menderma and help others than you do! And you? keep spreading negativity around. Stop spreading negativity! #ihatemalay

      0

      0
  25. suhaimah58 says:

    yg komen tu pun over melampau smpi pggl org bodoh .. tu yg wat peminat kipas nak mati schawalara marah .. tp kalau ikut logik akal pun, tmpt suci cmtu xyahla nak wat cmtu kat anak .. kalau nak pakaikan tudung pakaikan kalo nak pakaikan singlet xyahla pakaikan tudung, nak pakaikan jubah ke baju kurung ke pakaikan je, agak2 sikit nak matching tudung ngan pakaian apa .. jgn igt sume org mcm peminat korang setuju je korang wat w/pun x elok .. next time fikir sebelum wat w/pun anak tu kecik lagi ..

    0

    0
  26. mas says:

    tudung atau tidak, perlu pakai sopan lerrrrrr. berpakaian sopan yg di seru, iaitu menutup kemaluan dan payudara untuk wanita. jadi gambar ni tak de apa2 pun. budak kecik jerrr

    0

    0