Written by Bella | October 24th, 2017

Gara-gara memuat naik foto “selfie” di pusara bapanya yang baru sahaja meninggal dunia akibat penyakit angin ahmar dan beberapa komplikasi lain, pelakon Iqram Dinzly mengundang pelbagai kritikan daripada netizen.

Menerusi foto yang dimuat naik olehnya di Instagram, Iqram tersenyum di sebelah pusara tersebut dan kelihatan buku Yassin di samping batu nisan. Netizen berpendapat perbuatan Iqram untuk “selfie” di tanah perkuburan adalah tidak sopan.

Walaubagaimanapun, Iqram tetap mempertahankan dirinya dan mengatakan tindakan beliau itu tiada salahnya di sisi agama Islam.

“Selfie” di pusara ataupun kawasan perkuburan isu yang agak sensitif. Tidak semua perkara kita boleh kongsi di laman sosial kerana ia akan mengundang kritikan. Mungkin Iqram patut berfikir dahulu sebelum memuat naik foto tersebut agar tidak mencetuskan salah faham.

42 responses to Foto Iqram Dinzly Selfie Di Pusara Bapanya Dikritik Netizen

  1. mok cute says:

    zmn ni org batak sakai..selagi boleh selfie dia selfie…x hormat langsung tanah perkuburan…siap blh senyum…

    len kali sila baca adab2 ketika datang menziarahi kubur…makin moden dunia makin banggang manusia…

    49

    0
    • Anonymous says:

      Ni lg satu species artis giler selfie..agak2 lh iqram..baca surah yassin x perlu atas kubur hormat sikit..kau letak buku tu ada betul ke..haaih..

      19

      0
    • Anonymous says:

      Ni lg satu tunjuk perangai artis asal boleh..mcm kemaruk selfie plk..

      9

      0
    • minah jambu say NO to drugs says:

      jadi salah ke selfie kat kubur ? ape salah nye senyum ? salah ke ? sape yg cakap bergambar di kuburan salah ? sape ? asalkn dia tk buat benda yg bukan2 di kuburan takpe lah ! bukan nye dia nyanyi or berkaraoke kt kubur bapak dia boleh lah di kutokan n hentam…! ni setakat bergambar yg dorang nak kecohkan huh ! ada yg ambek vdio n bergambar semasa jenazah nak di kebumi kan kenape boleh …yg penting doa nye kepada ayah dia…selfie itu semua tk important me kaceh..

      7

      16
    • demi negara yang tercinta says:

      aku rasa kita semua selalu tengok orang bawa kamera bawa smartphone ambil gambar di pusara/kubur.. bukannya diorang buat amalan khurafat datuk keramat ke pesta hiburan ke di kubur.. sekurang-kurangnya bila pergi kubur, kita rasa insaf sebentar setiap yang bernyawa pasti/certainly akan expired/luput, akan berhenti degupan jantungnya, akan berhenti hembusan nafasnya.. apapun iqram be strong.. perjalanan masih jauh lagi.. hashtag #TN50.. hashtag #EkspresiNegaraku..

      7

      0
  2. Anonymous says:

    macam ting tong je mamat nie.

    26

    0
  3. r says:

    selfie tak salah tp berpada2 laa… tgk keliling… n sblm upload tu fikir byk kali… otak mana otak?

    8

    2
  4. melati says:

    lantok lah org nk ckp apa Dinzly, saya paham tujuan anda Dinzly .. Netizen2 yg komen tu mereka golongan Kecewa sebab Bapak mereka Kuli batak org jer, besok kalo bapak2 mereka dh Mati mungkin mereka ckp camgini ” Nasib baik bapak aku dh mati kalau tidak malu aku sebab Bapak aku Kuli jer..” waakakakakaa

    0

    27
    • Anonymous says:

      Semua org di dunia ni kuli aka hambaallah..ko jgn melampau melati..

      14

      0
      • melati says:

        Anon October 24, 2017 at 12:17 pm …Ko ni Binatang ker Manusia Netizen tu Dunia @ Org ramai yg otak cam ko…. mesti Mak bapak ko Bodo kan…..kesian..hmmmmmm

        0

        15
      • melati puki plastik says:

        korang maafkan lah melati pondan ni…….dier ni pondan kurang kasih sayang & living in a fantasy world….dier lah kaya raya dier lah cantik dier lah yg hebat pokok nyer semua dier org lain tu tak der benda…….kesian melati pondan. kesian mak bapak ko dapat anak macam ni………..

        11

        0
    • seburuk2 pun totap drh daging says:

      walaupun bapak kuli, kalau bapak tu harta pusaka byk, mesti minta bapak kuli tu jugak akhirnya sebelum mati.
      Kuli ke, gile ke, penagih ke, itu totap bapak yg telah menjadikan anak yg x sedar diri tuh.

      1

      0
  5. otak says:

    ye saye

    1

    0
  6. Fz2379 says:

    Ramai manusia menghadapi masalah mental harini tetapi tidak menyedarinya.

    7

    0
  7. pomnbvtrew says:

    lantak dia la nak selfie ke apa ke..tu kubur bapak dia, bukan bapak kau
    tak beri kesan apa pun pd korang2 semua..
    kalau rasa tak suka selfie (mcm aku ni), tak payah selfie..org lain selfie selagi dia tak menyusahkan org, tak melanggar hukum, nak peduli buat apa??? jgn jd kepoci terlampau, semua benda nak ditegur, nak diviral..jgn jd bangang laa..

    5

    3
  8. wekkkkkkk says:

    ehehehe..arwah bapak dia lagi snyum kt dlm tu, anak bukn saje berdoa, tapi amek gmbr rumah arwah tu. Kemana2 anak nyer boleh bawa tgok, ke London, ke Palestin, ke Zimbabwe..bila2 masa dia boleh tgok.

    amek gmbr tu kn tanah nye dh kering dn siang2, bkn amek gmbr masa arwah masa nk masuk ke dlm tanah tu. Ha yg tu…mlm2 nnti terbawa2..kang ketawa sorang2..

    apa dah..

    1

    4
  9. damai says:

    sghnya org yg sentiasa berselfie apa yg mrk lakukan dan upload di social media, lebih2 lagi photo tmpt org beribadah atau kuburan, sebenarnya org itu ada sakit, sy pernah dengar dari seorg ulama yg berkerja dokter diTV1. Lagi awak berphoto dkuburan serta tersenyum. Dlm islam, jgn lakukan sst perkara yg blh buat org rasa benci dan menyampah.

    5

    0
  10. Mee Hoonnn says:

    sakit otak. kesian la ko ni weyh

    1

    1
  11. Anonymous says:

    Keturunan melayu rupanyaaaa…. dah tu DINZLY tu mai kot manaaaaaaaaaa

    1

    0
  12. Haha says:

    Adekah aku sorang je yg merasakan iqram ni mcm ada mslh jiwa. Bermula dgn kisah dia dgn fauziah, pstu kecoh dia tak straight, kecoh pulak kes conversation dia dgn homo student dlu, pastu kes bukak kdai mkn tak laku, kes parking, pastu makin aku tgk dgn cara caption dia, rupa dia, mmg tekanan perasaan mamat ni. Sendu sgt la dik.

    8

    3
  13. unknown says:

    He is seriously has mental issue i guess…

    3

    0
  14. bosan says:

    Bagi aku, suka hati dia lah sebab:
    1) Ig dia, bukan Ig orang lain
    2) Kubur ayah dia, bukan kubur ayah orang lain – mungkin dengan buat macam tu, terubat rasa rindu dia.
    3) korang yang duk bash sedap-sedap ni pernah kehilangan mak, ayah, atau orang tersayang yang memang rapat dengan korang.
    4) Kalau korang rasa dia dah mental, may be boleh jumpa face to face/ contact orang terdekat dengan dia bawa pergi jumpa
    doktor
    5) bila orang yang kita sayang ni mati, memang tak boleh nak tanya khabar, nak call pun tak boleh. Kita tertanya-tanya dia macam mana kat ‘alam sana’. Mesti dia pun macam tu.
    6) tak ada masalah pun dia nak ‘grief’, tu cara dia untuk mengatasi rasa kesedihan sebagai seorang manusia, biar pun berapa lama masa dia nak ambil untuk ‘grief’. Orang yang tak ada ‘grief’ tu sebenarnya psycopath (orang kena berhati-hati dengan orang jenis macam ni)

    2

    4
    • greenfingers says:

      kata kunci dia kat sini selfie dikk.. Lawat kubur xsalah. Mmg terubat rindu kita dpt pergi kubur org yg kita sayang, tp seriusly selfie kat kubur utk apa?? Byk aku tgk orang skang mental btl2 dh sakit. Seolah-oleh selfie tu is a must, x selfie xleh hidup. Itu yg ramai g selfie kat kuburla, selfie tmpt kejadian pembunuhanla, selfie kat tmpt excidentla. Aritu aku nmpk org selfie dgn atuk dia yg sakit, yg mmg xsedar. tau2la rupa org sakit ni, dgn keadaan dia cmtu, dgn wayar berselirat, cucuk sana sini. Dia sendiri xrela ko pergi snap gmbr dia n post bgtau satu dunia tau sambil buat caption acah2 sedih. Mmg sakitla org skang aku nk ckp.

      4

      0
      • bosan says:

        Selfie dengan orang sakit memang tak boleh nak terima la, ada juga yang jenis selfie dengan jenazah (jadi depan mata). Tapi tu la, kalau dia dah nampak pelik sangat bagi korang semua, boleh suggest elok-elok untuk jumpa doktor sakit jiwa.

        1

        0
  15. Anonymous says:

    Takut tengok perangai orang sekarang.

    3

    0
  16. Anonymous says:

    Poyolah korang nie,biarla dia.hal dia.hadam je.

    1

    0
  17. sobena says:

    aku rse mamat ni saje nk mengundang kritikan org..yelah..dh sendu..job dh xde..so trpkselah cri something new utk tnjukkan kt org lain yg dia hidop lgi..

    2

    0
  18. anonymous says:

    dah tak laku sebab tu ler cari publisiti murah…kesian

    2

    0
  19. Sherry says:

    Bahasa lama dia gunakan . Wow hahahaha

    1

    0
  20. Anonymous says:

    klu gi bersih kubur sorang sorang kna la selfie. Tak kan nk suruh hantu kubur tolong mbik foto?

    0

    0
  21. sue says:

    tak nk komen apa2 ttg berselfie kat kubur tu. tapi cuma nak raise concern: he doesn’t look well. nampak kurus sangat. kulit kat pipi tu yg tell the signs. harap org terdekat pantau his wellbeing.

    3

    0
  22. tak gitu says:

    selfie kt kubur pn kena kecam..kesian betul manusia yg suka kecam org..korg dh takde idea ke nk wt keje lain..busuk betul ati korg ni..suke sgt duk kecam org..aku rase org yg suke kecam mengecam ni la sakit mental

    2

    0
  23. Anonymous says:

    Pikir yg positif. Kurang kurang nyer dia galakan kita gi ziarah kubur orang tua. Klu ziarah raya time saja batu nesan pun tak boleh nmpak kerana rumput lalang dah naik. Selain tebas lalang dan bersiih semak samun, Kna buang botol air, surat khabar dan sampah yg ditinggalkan oleh manusia yang tak beradab. Hormatilah tanah perkuburan dimana org tua dan sedara mara kita bersemadi.

    0

    0
  24. Anonymous says:

    maaflah, aku bukan nak bersangka buruk tapi aku kalau orang zaman sekarang berhamba tuan hamba dalam conversation sesama manusi ni, mmg aku pikir lain sikit.

    0

    0
  25. Anonymous says:

    Tak payah kita berdebat pasal selfie ni. Pikir yaang baik. kita ni yang ziarah setahun sekali atau yang tak rajin ziarah kubur orang tua. tok nenek dan adik beradik. Jom la kita mulakan. Pergi tebas lalang dan buang sampah semak samun. Bila kubur dah bersih, kita duduk jap sedekah bacaan Yaasin …

    3

    0

Leave a Comment

Optional