Written by AbangNara | October 24th, 2012

Masihkah anda ingat kontroversi yang timbul antara Pekida dan Syamsul Yusof mengenai filem KL Gangster? Abang Nara ingatkan kontroversi sebegitu tidak akan muncul lagi, namun filem PE3 arahan Farid Kamil dikatakan mempersenda Pekida kerana menggunakan logo angka 3 warna dan slogan yang hampir sama.

filem pe3 farid kamilDatuk Roslan Dahaman yang merupakan Pengerusi Pekida telah berkata kepada Harian Metro hari ini:-

Banyak lagi nombor yang boleh digunakan, mengapa guna logo angka tiga… Tidak perlu guna angka yang boleh mengundang keraguan orang ramai. Apapun alasan mereka, warna utama yang digunakan sebagai logo filem itu mempunyai 100% persamaan dengan Pekida. Mengapa perlu guna warna pertubuhan ini atau warna yang boleh menjadi kontroversi. Banyak lagi warna yang ada… Tak perlu guna elemen yang membawa kepada pelbagai polemik. Sudahlah guna warna seakan pertubuhan ini.. slogan filem “Bapak segala gangster” juga mengundang pelbagai keraguan. Adakah mereka ingin memberi gambaran buruk kepada pertubuhan Pekida?

filem pe3 farid kamilAbang Nara menyokong Farid Kamil yang berkata soal warna pada logo filem itu sepatutnya tidak perlu dijadikan isu kerana ia adalah warna sekunder yang boleh digunakan oleh sesiapa sahaja. Susahlah kalau warna merah pun tak boleh digunakan. Tak ke gitu? Apa kata anda?

159 responses to Filem PE3 Arahan Farid Kamil Cetus Kontroversi Dengan Pekida

  1. nuri says:

    banyak g kaler leh gune..cth merh hitam biru..merah coklat ke..ape ke..npe nk gune kaler pertubuhan tu..n leh lak wt slogan cam tu….klu gune kaler tu je boleh kot tp npe nk pki slogan ayahanda ke ape ke..pelik btl filem skrg ni,..

    0

    0
    • nuri jgn cetek akal sgt says:

      undang2 negara mane kata warna tu milik mereka? undang2 agama mane yg ckp farid xleh letak slogan tu dlm filem die?

      kalau guna merah putih biru kuning, kerajaan malaysia plak akan saman ke sbb tu warna bendera Malaysia? kalau guna hitam putih terengganu n pahang plak akan saman filem ni? mcm tu ke kau fikir.. ni Malaysia negara demokrasi diorang nk pakai apa warna apa biar dorang pakai la.. nk slogan apa lantak la tu filem dorang.. kalau mmg ade undang2 yg mngatakan mmg x boleh haramkanlah..buatlah knyataan terbuka bahawa slogan sedemikian milik pekida dan x boleh digunapakai oleh org lain?

      tahukan anda, Ayahanda adalah gelaran anak2 raja kepada bapanya,, boleh ke raja2 sultan2 ni plak pegi marahkan pekida sbb guna ganti nama mereka??

      0

      0
      • pelikda says:

        POYO la PEKIDA ni.. dia ingat besar sgt ke pertubuhan dia tu? mengalahkan agung dia punya lagak..
        Dah klau tak rasa gengster yg terasa tu apesal?
        ni la geng melayu yg takda pangkat tp teringin nak pangkat. letak ayahnda la nenda la konon dh besar sgt la tu.. apa pun tak bley.
        nak bela org melayu konon padahal pelingkup bangsa adalah.

        0

        0
      • kecoh siak says:

        warna traffic light ni jugak yg diorg bising. kalo aku, malu dengan traffic light oi!

        0

        0
      • Anonymous says:

        kalau x nak bg orang guna sila paternkan ya!!

        0

        0
      • Bobobarli says:

        tau x pe…aku kalo tgk warne merah kuning ijau ni aku x de plak PK PEKIDA…warna merah ijau kuning ni lg dekat dgn BOB MARLEY kot…all around the world kalo tgk 3 warna ni mst refer to BOB MARLEY kot…patutnye anak bob marley saman PEKIDA sbb guna warne yg mula digunakan BOB MARLEY dulu2 lagi(mase tu PEKIDA pun x tertubuh lagi rasenya) kan?kan?kan?

        0

        0
      • ting tong says:

        Ahli teratas pekida ni eksyen lebih..suruh ahli2 dia melutut dan anggap dorg mcm raja..menyampah aku..kdg menda kecik tp nk gaduh beria bagai..abg kawasan la bagai..ntah pape la nye..gdh psl gf la..tak puas hati la..pggil satu lori gdh..kalau samseng one by one la..Pekida pun ahli dia byk kat club je..tunjuk kuat kat sana..Tagline dah bgs dah..tp sume ahli ke arah yg negatif..takde yg positif pun.. gaduh, kaki club, masing2 cuba tunjuk kuat..taksub sangat..bajet good2 je.. psl filem ni je pun, beria sgt la dorg..nak tunjuk kuat la tu..baik betul kan ahli2 kau tu dulu..

        0

        0
      • mintun says:

        Korang biar betul.
        Meluat sampai tak boleh nak fikir.
        Kalau nak senarai satu2 masalah Pekidaaa ni, boleh aje aku nak bagi.
        (sound awal dulu, nanti ada mal’un cop aku Pekida, pasal aku guna otak )

        Memang la 3 warna tu bukan hak ekslusif sesapa. Tapi kalau cerita pasal gangster, siap bunyi macam pe-3 memang la sentap Pekida tu. Macam kita la. Orang buat character game jahat–> pakai serban, siap lambang bulan sabit, tambah tulisan Arab lagi. Boleh aje creator game tu cakap..tak der kena mengena dgn Islam pun? Serban sikh pun pakai, Rasta pun ada pakai. Bulan sabit takder Nabi ajar “inilah lambang Islam” pun? Tulisan Arab, bukan Islam pun boleh faham apa? —–> tapi tu, kalau kita bebal sangat la. Bodoh kena main dengan orang aje.

        Sama lah macam Pekida ni. Filem pasal gangster, ada no-3, siap warna rasmi diorg. Mestilah bising geng-geng tu.

        Sudah-sudahlah. Aku pun tak berkenan feel sesetengah Pekida ni. Tapi tu bukan makna, aku tak boleh faham orang lain.
        Tak puas hati? Flag la. Tu aje yg mampu ko buat.

        0

        0
        • Anonymous says:

          ala setakat dalam ni berani la komen….nak tunjuk macam pandai semua aspek padahal bebal macam cibai.

          0

          0
      • dia perlu sentap bila dengan ahli2 pekida sendiri yang buatkan pandangan orang tentang pertubuhan mereka tu jadi tak bagus belaka sebelum sentap orang buat filem based on pertubuhan diorang.

        0

        0
      • yang penting Neelofa memberikan lakonan yang memberasangkan dalam Tersalah Cinta

        0

        0
    • juju says:

      ntah, lantak dieorg la nk guna warna ape pon.. benda kecik pon nk jadi isu.. adoiaaii..

      0

      0
    • miki says:

      Keraguan org ramai?? Bukan semua org tau pasal PEKIDA ni pun. Orang sekarang di bandar busy bekerja keras di office2, malahan orang2 kampung dll sibuk berbisnes menjana hasil bumi dan remaja dan kanak2 sibuk menelaah pelajaran.

      Tak terfikir pun tengok logo 3 warna teringat PEKIDA melainkan ‘sepihan’ budak2 3 line yang poyo dan perasan. Ni lah akibatnya kalau ada ahli atau bekas2 ahli 3line ni nak tunjuk gengster tak bertempat. Bagi buruk nama persatuan je.

      0

      0
      • sicomel says:

        tau takpe. aku tanya adik aku yg umur 20 tahun. tau tak pekida tu apa? jawapan dia ha apa tuuuuuu. pengkid tau la dia

        0

        0
    • Askar Melayu says:

      Pekida sendiri pun cilok dan gunakan warna rasmi Rejimen Askar Melayu Diraja (RAMD) Merah Kuning Hijau tu.. Lorat sgt org2 pekida ni.. Hampeh

      0

      0
    • akuxderlabaekpon says:

      hey pikida…lu bole pigggggggiiiiiiii laaaarrrrr…

      kirim salam sama tok anjang ko…

      0

      0
    • pekidada says:

      asal xleh guna slogan bapak segala gangster???pekida tu bapak gangster ke??bukan pertubuhan islam ke??
      warna tu bukan yg bob marley selalu gune ke??
      pekida = perosak bangsa melayu
      pekida = sampah
      pekida = useless malay b#sta*ds

      0

      0
    • Biru says:

      Aiyo.. Ssh ma ini mcm.. Itu merah kuning hijah wana sekunder ma.. Pasai wana pun mo berkokok satu ka.. Aiya.. Dri bekokok hal filem bgs lu berkokok tgk palestine kna serang israel sana ma.. Hulur bantuan 2 3 kupang pun cukup ma ada jugak perjuang menegak agama allah seantara dunia ma.. Merah kuning hijau pun wana bendera jamaica ma.. Bob marley pun guna color sama ma.. Itu mcm a.. Itu bob marley lagi otai dari ayahanda o.. Hehe.. Pikir sendili la..

      0

      0
  2. saya suka warna merah says:

    APA-APA Lah labuuu……

    0

    0
  3. ceh... says:

    mengarut jek. yg terasa tu apsal…klau mmg tak gangster takyah la melatah.

    haisshh….

    0

    0
  4. aloha!!! says:

    xpaham aku ngan pekida ni, dulu2 je pekida boleh pakai,,skrg punye pekida ke laut da prangai..aptb..huh

    0

    0
  5. enw says:

    hak elah..,PERKIDA nie dah mcm PUKI DAAA..,kau ingt 3 warna 2 hkas utk pertubuhan korang je ker!!!! pegi mampos la korang,sampaikan org lain x bleh nk guna calor 2 langsung plak!!! PERKIDA mengarut!!

    0

    0
  6. Kiah Propahanjeng says:

    wahhh akak suka sgt citer 3LINE nih…

    korang..nk biskut?

    0

    0
    • mimi says:

      biskut hup seng ke kiah oiiii. nak sikit, sedap jugak petang2 ni cicah dgn teh o.

      0

      0
    • Kiah Propahanjeng says:

      mimi ko nk biskut atuk hup seng ke? ala kiah xjual la… ko carik je kt mymydin atau nt kiah mntak si boboy belikan. sebungkus cukup? mmg sedap mimi oiii.. lg2 kalo nyambil2 bace blog nara yg hazab ni haaa..layan gittew

      0

      0
    • paukaya says:

      biskut yaya ade tk??

      0

      0
  7. miahaha says:

    emm…aku rase farid kamil ni lom layak lg utk jd pengarah..semua citer yg dia arah aku rase mcm citer sampah..n filem ko balik2 rempit..gengster..gadoh..klau ko rase nak watak mencabar,ko amik scene2 pluk2 pompuan..kiss2…ntah pape..

    0

    0
    • Anonymous says:

      ntahpape kan? tapi tang peluk2 kiss tu la yg ko hadap sgt

      0

      0
      • miahaha says:

        tak hadap pon..tak heran..aku pon da kawen..lain la mcm ko yg gersang..sekali tgk mesti nak lagi..ko ingat aku hadap sgt citer farid kamil ni.loya tekak..org ganu kate..lughaa…hahaha

        0

        0
      • miahaha says:

        aku rase ko ni mesti peminat mamat ni kan..haha..junjung la die..lughaaa..

        0

        0
      • Anonymous says:

        aku pun da kawen nk gersang kebendanya….kalau x hadap xyah tgok..tp kau tahu je sumer citer die..tu ke maknanya x hadap? nujum pak pelalang ke ape..haha.. xpayahla nk sampah2 kan hasil kerja org… hasil kerja kau blom tentu xjadi sampah pun.. ni bukan junjung.. as long as hasil kerja die ramai org suke org nk pegi tgok, itu bukan sampah pun..sila tahu sifat ‘sampah’ sebelom kau nk sampah2kan org ye makcik..haha

        0

        0
      • miahaha says:

        sbb dah kuar tv kan,terpaksa la hadap,tp takde la nak HADAP SGT..sbb ape aku kate sampah?sbb ade je scene yg die suke sgt buat (peluk2 n wat aksi ghairah). klau ank ko tertgk,mestila ko akan cakap”:ape punyer citer la ni,org melayu wat mcm ni”..haiyyaaa,yg ko nak marah sgt kenapa?klau ko rase ko suke citer die,n rase bukan sampah,ko tgk je la..aku pon takde nak kacau komen org lain..aku dgn perspsi aku..ko dgn persepsi ko..yg penting aku takde kutuk kejadian yg Allah beri pada die..so ade aku kesah..boo

        0

        0
  8. bapak segala gangster says:

    pekida perasan bagus. semua nak kata tiru dia..pirrahh!

    0

    0
    • ceh says:

      CEHH MNYAMPAH AQ NGN PEKIDA NI,,,WARNA PLAK YG DISOAL KAN,,,NI KES NAK DUIT LA NI BARU DIAMMMMM,,,,,,,

      0

      0
      • smicer says:

        yeaa betol tu….pekida ni perasan jer lebih….cube tngk adidas!!!! 3 line gak…skang dh ada jacket adidas color merah,kuning,hijau…knape x pi je bising kt adidas tu….!!!

        0

        0
  9. hm says:

    pulakkk..

    0

    0
  10. mokcik says:

    mmg dh agak isu ni kluar sbb mase mula2 tgk iklan pon dah agak yg no3 tu timbulkan isu

    0

    0
    • Anonymous says:

      abies tu buatla knyataan terbuka ckp pekida je boleh pakai no 3 tu..org lain haram pakai..berdosa! gile ke ape no nk jadi isu

      0

      0
  11. style says:

    dia bukan gune warna pesatuan or ptubuhan ape2…dia gune kaler traffic lite laaa…

    0

    0
  12. Karl says:

    Aduss…ni yg aku nak marah ni…

    Nape pakai baju itam putih…. tu kan warna kumpulan aku “Pilkuder”.
    Pakai le baju kaler piiinnkk….!!!

    0

    0
    • carl CROPOK says:

      mane boley…nanti taukeh sama pak yus marah..itu kan kumpulan jambu yang punya kaler…ape ponnn tak boleyyyyyy

      0

      0
  13. asam boi says:

    apa kena mengena no. 3 tu ngan pekida… (garu kepala)..

    0

    0
  14. lalathidup says:

    pekida ni dh patentkan warna n nombor ni ke? so?org len xle pakai..mcm siot je perangai.

    0

    0
    • maaf says:

      maaf yer, warna, logo tu dilindungi bawah cap dagangan, bukan paten. Paten untuk reka cipta. Terima kasih.

      0

      0
  15. linda says:

    pe hal la pekida neh..kecoh lebih..ntah hape yg pekida bwak kebaikan pn xtaw..haishhhhhh…citer jew kot..tiada kne mengena dgn hidup atau mati..

    0

    0
  16. Pegedaaaa 3 line says:

    Mmg pun pekida tu mengarut.. Pegedaaaa…
    Dulu penah join skali hari keluarga bersama pekida.
    Nowat, bole plak share2 makan sepinggan dgn bini org..
    Apa cer??? Takpe katanya.
    Bukan salah pun. Bini org bini kita gak…
    sama jer… Boleyyy????

    0

    0
  17. clockman says:

    ah, bising ah pekida neh..org pakai logo ko bising ponpang2, org wat maksiat xde plak ko nk g terjah, org hina islam xde plak ko nk g terjah, duk bimbang psl persatuan, matlamat pekida utk berdakwah, p dakwah la.. lantak p la org nak kata apa, janji apa yang kita buat tu btol, kalo org nk kata pekida samseng, kalo korang bukan samseng, watpe nk melatah, rilek suda..

    0

    0
  18. Anonymous says:

    naper nak terasa lak.. saper mkn cili die la rasa pedasnya.. huhu, pekida makan cili kah?~~~

    0

    0
  19. PERGIDAAAH JALANDAHHHH.. says:

    NASIB BAIK CERITER MADU 3 HITAM PUTIH…
    KALO BERKALER RED YELLOW GREEN PEKIDAA MESTI MENYALAK!
    AKU TENGOK KALER MACAM REGGAE..
    BOB MARLEY DAN AHLI PERSATUAN REGGAE LAGI LAMA PAKAI KALER TU
    TAK MEMEKAK PON..

    POKCIK OH POKCIK KALER NOMBOR BUKAN MILIK AWAK SORANG OI..

    0

    0
    • PEGIIIIIIII JALANNDDDAAAA. says:

      ENCIK ROSLAN ADA BAIK AWAK GI TENGOK KESILAPAN ANAK2 BUAH AWAK TU DULU. ANAK2 BUAH AWAK YG PERANGAI SAMSENG MEROSAKAN NAMA PERSATUAN AWAK.
      GELARAN AYAHANDA PUN UTK ANAK2 RAJA PANGGIL BAPAK DORANG RAJA2 SULTAN..
      ENCIK ROSLAN GAJAH BUKAN DARAH RAJA APA CASE PULAK BLEH GUNA TITLE “AYANDANDA”?????
      RAJA2 SULTAN2 RELEK AJE..
      KECOHHHHHH AAAAAAHHHH POKCIK!!!!!

      0

      0
  20. ariff says:

    pekida ni mcm dah ajaran sesat dah yek?biler nk diharam kn nih?nmpk skrg bdk2 mude gune name pekida kalo girlfriend kene kaco…pstu sibuk dgn buah2 dorg je…xphm aku…kalo betul nk berdakwah dan perjuankan islam dikalangan bdk2 mude,buat mcm ust azhar idrus je.lg cool.

    0

    0
    • nyampah says:

      semua komen kat atas ni pasal pekida tu aku stuju.. x faham apa kepentingan diorg? kenapa perlu ada pekida.. sepanjang aku hidup nak dekat 27 tahun ni x pernah lak sekali mak aku g minta duit skupang dua ngan pekida nak bg aku makan nasi.. so bg aku xde kepentingan.. x salah nak berpersatuan ke apa.. tp mcm lebih sudu dr kuah.. menyampah dengan budak2 pekida yang blagak hebat.. pastu mabuk kat kelab.. org kacau awek dia yg muka x semenggah n pakai baju flinstone tu mengamuk plak.. wa 3 line derrrr… nanti wa panggil ayahanda wa.. ntah pape.. pastu mcm2 jenis buah.. nak salam kena mcm ni.. nk smbut salam kna camni camtu.. ngan mak ayah ko salam pun x agaknyer.. yang pentingnya aku mmg x nampak releven diorg ni.. semakkk je.. org tgk melayu pekida=????

      0

      0
  21. 3kaler says:

    PE3 tuh menatang ape?leh gtau x?

    0

    0
    • berkaler2 says:

      PE3 singkatan untuk Pelan ke 3..

      0

      0
      • lalali says:

        bukan..GENG PERTIGA .. FARID KAMIL NIE DA JADI PADUKA AYANANDA RASMI PERTIGA.. TRY RESEARCH..

        0

        0
      • berkaler2 says:

        “Ingin saya tegaskan di sini, filem ini tidak mengaitkan mana-mana persatuan di Malaysia. Maksud Pe3 adalah Pelan Ketiga di mana, kumpulan penjahat tersebut telah merancang untuk membuat rompakan ketiga, yang juga terakhir.

        “Warna yang terdapat pada perkataan tiga itu iaitu merah, kuning dan hijau adalah warna-warna yang kita belajar di sekolah. Jadi saya harap tidak ada mana-mana pihak yang cuba untuk mensensasikan warna pada angka tiga di poster filem ini,” katanya.

        Filem yang menampilkan Farid, Kamal Adli, Diana Amir, Along Eyzendy, Taiyuddin Bakar dan ramai lagi ini telah menjalani penggambaran pada Mac tahun lalu. Filem genre aksi komedi ini menjalani penggambaran selama 25 hari dan dibuat sekitar Pulau Pinang.

        0

        0
  22. ............. says:

    Filem enth apa2…

    0

    0
  23. Anon says:

    ni lah melayu kuat melalak. tak ada hukum Allah pun yang melarang kita guna nombor apa,warna apa.

    0

    0
  24. cikuchak says:

    pekida pun patut tak leh guna warna merah, hijau kuning tu sebab dari dulu lagi 3 warna tu traffic light dah guna… piiiirahhhh!!.. pekida pun tak nak guna warna lain… what the ….!!!!

    0

    0
  25. midori says:

    aku pon xphn asal lak warna ngn no3 tu hak pekida..dah mcm obses lak pekida ni..dari dok sound benda2 remeh camni byk lagi isu berat yg perlukan perhatian..asal ms filem anti islam aritu pekida xde pon campur tgn..hampessss

    0

    0
  26. Anonymous says:

    bongoks!!!!!!!

    0

    0
  27. Labu sayong says:

    Drp marahkan Farid Kamil lebih elok pegi marahkan MCA yg nyata2 mempersendakan agama Islam. Lg dpt faedah dunia & akhirat. Tunjukan fungsi Pakeda tuh…tunjuk samseng d tempat yg betul.

    0

    0
  28. SCHAWAL KUAT MENCAPUB says:

    spender aku kale belang2 hijau, kuning, merah ni..kontroversi sangat ke??

    0

    0
  29. Anonymous says:

    Pekida “amar maaruf nahi mungkar” ? but sorry to say i’ve known many Pekidarians who doesn’t practice it…lot of them practice gangsterism instead~

    0

    0
  30. Jemah Jr Knowles says:

    Apehal poster filem ni macam cite Tamil?…feeling hero tamil sgt…

    0

    0
  31. nuri says:

    spe ckp pekida ajaran sesat?? bapak ko ckp hehe…x sume mcm tu tau..len kali nk ckp selidik dlu ye

    0

    0
    • Anonymous says:

      bapak ko pekida ayahnda ke? pekida mmg bkn ajaran sesat cuma ajaran perasan je.. apa job scope pekida ni pun tak tahu le. paling terer cari gaduh ngan org.

      0

      0
  32. enw says:

    siape ckp pekida mcm pukimak..myb pukimak mak die kot yg die maksudkn hahaha

    0

    0
  33. clockman says:

    apsal lak nk suh pekida cegah org wt maksiat haha..2 bkn kje dorg..tu kje jabatan agama..hehhe..lawak2 bodoh btul

    0

    0
  34. Apernie says:

    Alaa.. Tu Warna Trafic Light.. bukan warna Pekida…
    Alaa.. tu Warna Rasta….
    Alaa.. tu Warna budak nak main Ganja..
    Alaa… Budak Rasta tak bising pun….

    Kecoh laaa… lain kali buat pattern lah…. tak malu kan diri sendiri.. bagi malu melayu jer…

    0

    0
  35. ntah says:

    errr , bkn warna ne warna reggae ke ? pekida ? PEGI DAAA

    0

    0
  36. jaja says:

    Pekida taik kuceng

    0

    0
  37. remy_green74 says:

    ni kan warne Bob Maley..rastaa de rasta hahaaa…Bob marley pun x kecoh

    0

    0
  38. jajas says:

    strategi pemasaran la tu…made aku tgok kat tv promo flim ni dh thu benda ni bleh jd isu…

    kaya la ko lepas ni parid…

    0

    0
  39. Panadol kotal says:

    Teringat kwn adik ipar aku…dari pas spm,bangga nak masuk perkida..nk masuk kolej parkida..bangga kat fb barang2 lambang perkida…geli betul aku….

    0

    0
  40. gd boy says:

    bengap pekida ni..dh la dok bw kuar fatwa bkn2, mcm la dia tu majlis fatwa kebangsaan.dh tu gangster x bertempat.kja nak bgaduh sesama islam..bodoh.laknat!

    0

    0
  41. Bob Alfian says:

    Ingat angka 3 hak mutlak diorng ke?
    Ingat warna hijau,kuning, merah hak milik diorng ke?
    Dah tu kenapa tak claim je bendera rasta ciplak bendera diorng?

    0

    0
  42. mojojojos says:

    pebenda ntah….mkin mgade2 lak geng2 ni..
    meluat lak jd nye…

    0

    0
  43. marc says:

    pekida kena patent kan warna dan nombor tu, baru boleh halang org lain guna. tapi bole ke nak patent nombor, nanti ramai budak skolah yg buat matematik kena saman.

    0

    0
  44. marc says:

    baik pekida g marah kat chua soi lek, apek tua kaki betina yang sedang galak menghina hukum islam. baru sesuai dgn nama PEKIDA. biarlah artis dengan dunia glemernye. awak tu kan …PERSATUAN KEBAJIKAN ISLAM DAN DAKWAH. buat keje yg sesuai dgn nama pertubuhan. ini tidak asyik nak tumpang glemer org pelem je, tak abih2.

    0

    0
  45. Dd says:

    PEKIDA BODOH!!

    0

    0
  46. oi orang ramai! says:

    aku rs korng yg komen maki2 ni sm je bodo nye ngan pekida tu..ape ko dpt???kalo pompuan aku phm la, tp kalo ko laki……..adoiyai……ape2la…generasi keyboard warrior dah skang nih….

    0

    0
  47. Aku says:

    Eleh…kaler tu byk maksud; traffic light, raggae, RAMD, itu, ini….apsal PEKIDA perasaan?! Yang aku dengar pasal PEKIDA ni pun pasal 3 line la ape la, backup pukul la, kawasan dorang la, ayahnda la, abang long la; kesimpulannya xde lgsg positif yang aku dengar. Pastu bile buat filem yg ade kaitkan dgn dorg yg negatif dorg nak bising, dah itu yang ditunjuk…so xyh nak bising2…lg satu warna ke, angka ke, xde satu milik korang la PEKIDA weiiiii. Sume milik Allah SWT!!!!!

    0

    0
  48. tah pape says:

    xhabis2 nk buat cite2 gangster & rempit.. xbekembang lgsg..mcm bodo.. yg blakon bodo,yg buat cite bodo, yg beli tiket wyg n tgk cite dia ni pn sama bodo..pekida pn sama menggelabah.. buat malu kaum melayu je..

    0

    0
    • musykilny aku says:

      saya setuju !!!!!!(sambil angkat tangan dan kaki tanda setuju yang amat-amat setuju tiada keraguan lagi!)

      0

      0
    • betul says:

      Aku tau la ko peminat drama korea….filem2 sdih mcm ombak rindu…..mmg x suka filem mcm ni….
      Apa yang beli tiket 2 guna duit bapak kau ka bodoh…….x kan…..biarkn la….ada yang minat juga dengan filem macam ni……

      0

      0
      • musykilny aku says:

        aku setuju gk yg ni..x ske cter cintan cintun!x ske cter korea2 yg tipikal. tolongla~~~nk cter yg inspiring..better tgok drama tv2, lagi baek!!

        0

        0
      • Anonymous says:

        citer2 camni mmg sesuai la dgn bdk2 pekida mcm kau.

        0

        0
    • Don says:

      kau pun sama jugak dengan level ‘bodo’ yg kau cakap tu. sebabnya? cara kau komen tu pun tau kau cakap pakai tapak kaki. aku rasa kau buta kot kt punya banyak jenis filem, dah orang minat filem camtu, yg tu la dapat hi lite. baghal

      0

      0
  49. la la la says:

    fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap fap

    0

    0
  50. Bugman says:

    Pekida memang sucks big time, farid kamil tu
    Pun sucks jugak… Sah sah le warna tu sebijik colour
    Logo pekida.. Memang la warna primer… Tapi tone
    Colour sama… So mmg bermotif la kan.. Tapi hakikatnya
    Dua dua sucks! So udah udah le tu.. Yg pekida ni
    Konon nak jaga melayu.. Tapi dah ala ala gangster.. Lepas tu
    Farid kamil ni tak habis habis wannabe samsul yusof buat
    Filem ala ala gangster..

    0

    0
  51. Pekung didada says:

    Gi la mam nk mnyalak2… Xyah nk trasa sgt lah yg org nk bg konon gambaran buruk kt psatuan tu… Dh mmg hakikat gambaran sentiasa buruk pun dh kt psatuan tu… Nk msuk tv lg ckp je la…

    0

    0
  52. gambit saifullah says:

    sampah lah pekida neh..aku naek muak dgn slogan sampah, gelaran sampah neh sume..jadah hape pekida ntah..mmg realiti bebudak pekida bajet kuat, berlagak gangster..hape nk jdik xtau..

    0

    0
  53. Anonymous says:

    Pekida? Nie dikatakan nk memperjuangkan islam? Hehh, ayahanda tue pgy msjid imamkan abg long abg ngah sume bgai tue x? Yg bonda tu pkai ler tudung! Warna pn jd isu. Nama je datuk, pengerusi pekida tp bangang! Ikut undang2 akhirat ler drpd ikt undang2 pertubuhan jadah nie. Failed lah pekida!!! Faileddd!!

    0

    0
  54. musykilny aku says:

    lepas ni cikgu-cikgu kat sekolah tak kan ajar anak-anak kita nombor 3, apa-apa kaitan ngan nombor 3 pun tak bole. klau nk kira nombor tu dr 2 trus straight g 4. klau anak2 tnya, ckp kt die “tak bole…nanti ade org marah….haram….”. kaler pn same. klau cikgu ajar warna2 pelangi tu skip kaler merah, kuning and hijau..jangan ajar budak2 ni..nnti dia guna kaler tu untuk kaler pokok..api..baju. tu sume kaler2 ada yang jaga tu. wow, macam saka! cikgu2 perlu ambil perhatian ye..nnti ade org meroyan..

    0

    0
  55. anna says:

    aku kekadang terpikir gak… besar sangat ka PEKIDA ni… buat sesuka hati ja… macam la undang2 di tangan diorang… dah 2 siap belagak lagi… macam la kuat sangat… sekuat2 korang, kena tembak mampos jugak la weh… konon2 nak jd ‘abg long’… huh… sama la ngan kumpulan yg 3**6… terus terang aku bgtau, korang x dak hak la… memang aku anti kumpulan2 ni… belagak…

    0

    0
  56. anna says:

    aku kekadang terpikir gak… besar sangat ka PEKIDA ni… buat sesuka hati ja… macam la undang2 di tangan diorang… dah 2 siap belagak lagi… macam la kuat sangat… sekuat2 korang, kena tembak mampos jugak la weh… konon2 nak jd ‘abg long’… huh… sama la ngan kumpulan yg 3**6… terus terang aku bgtau, korang x dak hak la… memang aku anti kumpulan2 ni… belagak……

    0

    0
  57. anna says:

    aku kekadang terpikir gak… besar sangat ka PEKIDA ni… buat sesuka hati ja… macam la undang2 di tangan diorang… dah 2 siap belagak lagi… macam la kuat sangat… sekuat2 korang, kena tembak mampos jugak la weh… konon2 nak jd ‘abg long’… huh… sama la ngan kumpulan yg 3**6… terus terang aku bgtau, korang x dak hak la… memang aku anti kumpulan2 ni… belagak………

    0

    0
  58. Anonymous says:

    pekida neh persatuan utk pengkid ker?

    0

    0
  59. parit buntar says:

    Ada x pengikut setia pekida kat sini..kalau ada nak tanya soalan??
    -pekida 2 apa???
    -apa tujuan sebenar pekida ni di tubuhkan??
    -aktiviti apa yang selalu korang buat??

    Aku ada kawan bukan main bangga masuk pekida ni….sebab xda orang berani nak sentuh la apa la???jadi sombong pun ada….lepas 2 aku tengok banyak juga budak2 pekida ni yang jadi samseng….

    0

    0
  60. Peace No War says:

    PEKIDA tak perlu nak melatah.. sumbangan PEKIDA kpd masyarakat takdelah gah sgt pun..!! benda remeh mcm nih yg nak dikecohkan pulak, apa kes sampai terjerit2 seolah2 nak ngaku bbrp perkara semcm hakmilik dia ni..?? kalau tak puas hati, kenapa tidak dibincangkan secara baik dgn pihak2 terlibat termasuklah artis.. sblm ni kita dah byk kali dengar ttg masalah salah laku segelintir ahli PEKIDA.. artis pun ada juga yg tak kena nya.. pendek kata, takde org yg sempurna.. mmg dah lumrahnya camtu, jadi selesaikanlah cara baik, bukannya dgn cara bising2 mcm ni…

    Tidak dinafikan tujuan PEKIDA ditubuhkan adalah utk memberi sumbangan kpd masyarakat khususnya negara Malaysia tercinta ini.. Namun makin hari matlamat suci itu makin dikotori tangan-tangan ahlinya yang gagal memahami asas perjuangan dan kenapa ia ditubuhkan

    Tanyalah sesiapa sahaja yg pernah berurusan dan terlibat secara langsung/tidak langsung.. Majoriti orang akan mengaitkan PEKIDA dengan samseng, bouncer disko, penjaga kelab dangdut dan sebagainya

    Pantang gaduh je, terus petik ‘abang long’, pantang bergasak je, terus petik ‘ayahanda’…apa kejadahnya semua ini???

    Yang sedihnya, mereka yang betul-betul memperjuangkan PEKIDA dengan penuh kejujuran, semangat dan keinsafan, turut menerima ‘palitnya’..

    Ingatlah, negara Malaysia ni masih belum bergelar negara berstatus ‘ negara maju’ sepenuhnya lagi.. jangan kita yg suam2 kuku ni nak gaduh pasal benda remeh-temeh sedangkan byk lagi perkara lebih mustahak utk kita sama2 perjuangkan.. buatlah sesuatu yg betul2 boleh mengharumkan nama negara serta menjana ekonomi negara bukannya cari gaduh yg murahan camni..

    Aku cinta Malaysia.. peace!!!

    0

    0
  61. Hakmilik sebenar says:

    tak pernah dgr pun warna atau nombor tu hakmilik siapa2…

    0

    0
  62. Farina says:

    Pekida who? -.-‘

    0

    0
  63. lantakpilah says:

    whatever. this film sucks anyway…

    0

    0
  64. xmaen 3 line says:

    sesuaii sgt la gelaran “Bapak segala Gangster” , perasantaikkk sungguh la Pekida ni. Allergik aku dgn pekidaa.. podaaahhh

    0

    0
  65. nyampah aku!!! says:

    pekida??????????????puihhhhh…lebih sudu dr kuah!!!!!

    0

    0
  66. lan says:

    bdak2 pekida mmg perasan bagus…si roslan gajah ni pun sama poyo…ckp tk serupa bikin…dia tk tgk ke perangai anak2 buah dia sekor2 mcm mana…sume bajet gangster…ada geng berani tunjuk samseng bila sorg2 mampus kecut perut mcm tikus..mmg menyampah…pastu dgn beg silang kejadah…blah arrr

    0

    0
  67. anon13:26 says:

    gelabah lebih! bsr sgt la pekida tu. pfftt! mmg samseng melayu pun. lg xnk ngaku

    0

    0
  68. ani says:

    balik balik tak ke gitu…tak ke gitu…

    0

    0
  69. mak kau itam says:

    Diorg ni sama la dgn ada satu puak tu xleh tgk warna ijau dgn putih.

    0

    0
  70. pukida says:

    mcm puki daaa

    0

    0
  71. Odette says:

    Filem “untuk TIGA hari” pun guna no 3 gak. Nape xnk sound?

    0

    0
    • Anonymous says:

      Madu 3
      3 Abdul
      Pukul 3 Pagi lagu Arwah Tan Sri P Ramlee
      3 Malam lagu Fiq
      3 Hari Tak Berak lagu Sembelit
      Saja si ketua PEKIDA ATTENTION SEEKER!

      jgnlah nak gunakan amal maruf nahi mungkar sedangkan
      anak buah2 hang mengalahkan BEROK AJI MAT REP!

      0

      0
  72. Raja minah jambu 24jam mengadap computer merah biru sama aje original says:

    elehhhhhhhhhh mungkin ini tak di sengaja kan tol tak n mungkin ini secara kebetolan aje …..kenape kalau pakai no 3 kontrovsi ngan pekida gitu ! kenape lah kolot sangat otak melayu ni sikit sikit kontrovsi sikit sikit kontrovsi dh tkde keja lain ke asek asek pekataan ituuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu je sampai naik muaks lah minah jambu ! eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee cetek otak betol ! dh jadi macm otak si Abby pulak ….kalau si farid buat pilem selalu aje orang2 ni > BIKIN PANAS< ape si farid tk boleh pakai no 3 ke ? asal pakai no 3 aje mesti ada kena mengena ngan itu …kena mengena ngan ini bila nk GAME !! kenape n mengape ? cuba jawab soalan exclusive minah jambu ni….tolong JAWABBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB !!!!!!!!!!!!!!!!!!

    0

    0
  73. Raja minah jambu 24jam mengadap computer merah biru sama aje original says:

    PEKIDA dn PER 3 kan lain bunyi nye kenape di kontrovsi kn……!!!!! lain kali farid buat plem PEKEJADAH lagi bagos !! plem nye pasti GEREK SEHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH !!!

    0

    0
  74. Pengkiddah says:

    Poyo nak mampos Pekida nih……. pekida hanya untuk tarik kereta dan gaduh pasal pompuan….. ngabihkan masa jer layan pekida nih…. nak kena cium pipi ayahanda tapi ayah sendiri lom tentu g cium….. konon bergerak atas dasar islam tapi kes2 melibatkan kapir yang memurtadkan anak muda islam tak nak lak gi tibai….. tapi kalau bab melayu dengan melayu gadowh geng2 pekejadah neh la yang akan tunjuk samseng…… nak kena junjung quran lah apa lah tapi ahli2 nyer baca quran pown tak reti….pekejadahnya wei….

    0

    0
  75. pekida 4ever says:

    Korang ni kutuk pekida pehal? Korang patut tau pekida ni best tau. Hahahaha.

    0

    0
  76. yonnn says:

    abis la,pasni JKR kene tuko kaler kt trafic light..pigida marah nant kang xpasal2 kne saman..hahahhaa

    0

    0
  77. Parang Terbang says:

    Kecoh laa…apa nak bising2,biar laa Farid ngan filem dia tu…tengok sayap2 lain,buat keje…cari makan…senyap2,tak der org lain perasan.Banyak lagi sayap lain yg tak kecoh2 mcm sayap 24,08,21,18,04,306,Satu Hati,5 Flower Finger pandai simpan kuku…x tunjuk taring melainkan org usik diaorg punya jalan cari makan!!! Diaorg pandai jaga kod,pandai simpan buah, pandai tutup warna baju diaorg…ramai org x tahu,tau aje kena pegang…kena potong!!! Itu laa cara jalan keluar sayap diaorg…so itu laa nama nyer -Bapak Segala Gangster-

    0

    0
  78. Han says:

    As salam, sudah2 la.. Tak guna kita nak memekak kat cni.. FK tetap dpt gaji dia bila wat filem.. Kita dpt apa? Kwn bkn apa, ini semua nampak kecil aje masalah ni.. Setiap pertubuhan atau organisasi tujuan dan niat betul tp segelintir yg buatkan nama pertubuhan jd busuk.. Cuba kita pikir secara rasional… Contohnya bila sorg anggota polis minta rasuah, org akan ckp polis tak guna mkn rasuah aje tp kenapa tak sebut nama org tu.. So sama dlm pekida juga.. Setiap pertubuhan dan organisasi ditubuhkan untuk tujuan yg baik.. Sama2 la kita lihat perkembangan agama dan bangsa kita skrg dimanakah hala tuju dan dimana ingin kita akan bawa.. Saya bkn memihak mana2 pihak.. Tp kita semua memperjuangkan perkara yg sama.. Kita doakan semoga mereka yg buat benda yg munkar kembali ke pangkal jln.. Kita semua adalah sama hamba Allah dimuka bumi ini.. Wslm

    0

    0
  79. As Salam.. jujur aku ckp aku penah masuk pertubuhan yg dipanggil pekida.. tp aku dpt rase perjuangan yg pekida bwk sgt terpesong jauh.. Gaduh,dadah,maksiat & mcm2 perkara negatif bile kte dgr ttg ahli pekida.. Dimanakah slogan “Amar Makruf Nahi Mungkar” jgn terlalu taksub mengejar nama & pangkat.. esok lusa klu kte mati soal kubur xkan sebut ape pangkat kamu dlm pekida.. siapa kamu di bumi ini? sblm kte hormat ayahanda kawasan masing2,adakah kamu hormat dgn kedua2 org tua mu? berbaktilah kpd org tuamu kerana itu yg dituntut oleh Rasulullah.. betulkan niat kte semua yg kte nie insan yg bergantung pada Allah.. Mari lah sama2 kte berpegan pada Al-Quran & As Sunnah.. Wasallam..

    0

    0
  80. biase2 je.. says:

    kan farid kamil dh buat kenyataan kt press.. filem pe3 nie xde kene mengena dgn pekida? yg en lan gajah tu mangaum xpsl2 tu knp plak? dulu bkn main hentam lg cite KL Gangster.. lps Yusoff Haslam buat press tetibe plak ko senyum2 peluk2 si Yusuf haslam & shamsul? deyyyy!! en lan gajah,dlm soal kubur xde nye die sebut ape pangkat ko dlm kongsi..

    0

    0
  81. zizul says:

    apa la yang pekida kecoh s angat nie, nak tiket free bagtau je la… tak yang dok gaduh sangat. yang hollywood buat filem kutuk rusia ada rusia kisah? yang diorng kutuk CIA, FBI dan KGB terima rasuh ada diorang rasa terhina atau kisah???? ini baru sebut nama ayahda dan terasa menusuk kalbu. or ini semua permainan Farid Kamil dengan PEKIDA untuk lariskan filem diorang kot? hehehehe hampa nie buat malu kaum je…

    0

    0
  82. Royjohn says:

    Salam semua, jgn la marah pekida ni. Sbenarnya bukn warna sahaja yg pekida ni marah, malah di dlm cerita ni sendiri bnyk adegn yg sama dgn pekida. Kalau satu dua sama xpe, tp ble da bnyk sgt sama dgn pekida xkn la pekida ni xbising? Maksud saya dr adegan2 yg baik la, yg adegan jahat xdepun sama. Kena igt pekida ni sama je mcm pertubuhan apa pun, terplg pd pembawakan seorang ahli tu samada nk jd jahat atau baik. Sama gak dgn polis, ada poli baik ada polis jahat terima rasuah apa blasah org. Jgnla nk tembak pekida ni, diorang xkn bising camni kalau xserious.

    0

    0
  83. yati nordin says:

    korang buang masa bising2 dlm ni, korang ingat org pekida ada masa nk baca komen komen haprak ni.??? Kalau x tau perjuangan, jgn nk buat judgement tentang pekida, atau sesapa jua… Pekida bukan untuk gengsterism, ia lebih kepada perjuangan utk melayu n islam… Kalau xtau ttg perjuangan pekida, jgn nak memandai, seolah2 korang ni faham sgt tentang pekida…

    0

    0
    • Anonymous says:

      hahaha…. aku rasa ko la org pekida yg tgh baca semua komen2 ni hahaha..
      pejuangan apa je? pejuangan melayu islam? nak termuntah dgr. perangai tak senonoh ada hati nak kata perjuangan utk islam…
      pejuang melayu?? aku rasa pekida ni mmg duk pukul sesama melayu je.. pekida dpt dana pun dari bangsa lain. puihhh

      0

      0
    • Anonymous says:

      mmg tanak paham pun.. psl pekida tu cam taik je. ape2 pun perjuangan nye tp kalu ahli mcm anjing tak gune dik.. takyah la nak perjuangkan pekida sgt kalu ko pun tatau pekida tu ape.. jgn taksub sgt n jadi bodo…

      0

      0
  84. yati nordin says:

    buat en farid kamil xperlu lah nk raih keuntungan dgn nk menumpang populariti pekida, buat la cerita lain yg lebih cerdik lagi.. Rosakkan akhlak anak bangsa je kamu ni!!!

    0

    0
    • Anonymous says:

      dia xuntung pon dia dah kaya raya……..dia pon bukan calang2 org gak…pekida pun takut kat dia..

      0

      0
  85. ANTIPEKIDA says:

    macam haram je PEKIDA…… cammm TETTTTTTTTTTTTTTTTTTT

    0

    0
  86. Anonymous says:

    haha… kelaka la pekida ni… takde la hebat pun… abg long la ayahanda la… banyak main pompuan.. g club… pastu megah la ngan tittle abg kawasan…ishhh… kotor2 dorg ni… kesian pun ade… tu la belajar tak tinggii… jd la mcm anjing… kencing merata2 utk takluk kawasan.

    0

    0
  87. sungai says:

    wahahahha,,kelakr aku ngan presiden persatuan ni,,, itu pun jd hal ke?? betul kata pengkomen kat atas ni,, g paternlah kalau x nk org cilok, one more things,,,, warna tu kan sesiapa je bleh guna,,

    Kat Kampang aku,, ramai yang mengaku ahli PEKIDA ni,,, hurm aku tak nampak pun persamaan mereka dengan tagline yang ada tu,,, amal ma’ruf nahi mungkar?? mereka yang lagi ingkar dan tak berpegang pada agama adalah,,, sembahyang pun ke laut,,, kerjanya kalau ada mana bergaduh,,, kat situ ada die,,, PEKIDA tahi kucing!!!! choiiiii

    0

    0
  88. Anonymous says:

    pelik ngan ahli2 pekida ni.. taksub sgt ngan abg long n ayahanda dorg.. n berbangga ngan tittle abg kawasan. kalu abg long suh ape pun buat. yg disuruh tu takde kene mengene ngan perjuangan islam pun… mmg dorg ni sewel.. yg pengikutnye mcm lembu kene cucuk idung. duk la mengagungkan abg long ko yg tak semenggah tu… lahaiiii… sedihhhh!!!

    0

    0
  89. WALFADANGFASIRUN says:

    Pekida tu bagos utk menolong org melayu.. at least.. aku tak sure sejarah salah silah tok nenek derang… tak silap mase zaman 13mei dlu geng ni la yg byk tolong lawan cayanun (the origin)… tapi skang ni… da terpesong… org2 atas pertubuhan masih ok lagi… yg bawah2 ni yg menyalah gunakan… pasal pompan pon nk ajak begadoh… sesama melayu lak tuh (eh kne mengena ke ngn cite diatas)

    0

    0
  90. yati nordin says:

    ada ke saya declare diri saya org pekida dlm statement saya.? Jangan buat judgment.. Kerana org2 seperti saudara ni lah yg buat org melayu sesama sendiri bertelagah.. Sifat mengutuk bangsa sendiri, buat judgement trhadap pihak lain.. Mungkin ada org pekida yg spt saudara sebut, tp xada ke orang yg “baik2” spt saudara yg mengutuk ni hebat sangat? en farid memang “hebat” tapi dia lebih hebat jika tidak menonjol kan kelemahan bangsa sendiri dgn gaduh sepak terajang… Mungkin saudara suka bila generasi akan datang anak bangsa saudara jd spt apa yg en farid tonjolkn dlm filem beliau… Kita ni org melayu penuh dgn budi bahasa (sepatutnya), adab sopan.. En farid kamil boleh cari idea lain utk tunjuk kan permasalahan bangsa melayu.. Bukan dgn mncetuskan kontrovesi dan mgkaitkan pertubuhan mana utk popular kan filem anda.. Itu sangat xprofesional… sekian terima kasih kerana membaca statement ini…

    0

    0
  91. tak mau gaduh2.. says:

    kerajaan malaysia tolong control sikit tayangan cerita2 seram n gangsterism.. Filem2 macam ni xada manafaatnya pd masyarakat pun.. xada pendidikan @ pelajaran yg boleh kita dapat bila kita tonton filem2 macam ni… budak2 kalau tengok cite seram buat dia lebih takut pd hantu. Bila tengok cerita genster, nak jd mcm gengster pukul adik beradik, pukul kawan2.. Xada faedah.. Harap kerajaan buat guideline meng had kan cerita2 seram, gengster n rempit… Semua tu cerita MELAYU.. Yg tukang produce filem, si mata sepet… Lain la samsul yusof, sendiri keluar budget sendiri arah.. Ini, bangsa lain keluar budget, yg kamu megah sangat jd tukang arah… Walhal kamu pn makan gaji dgn si mata sepet tu.. Hehehe.. Megah sangat!

    0

    0
  92. unknown says:

    pekida ni group dr langit ke??? hebat sgt lak smpai xleh ikut dorg nyer perkataan yg diciplak dr sultan2 dulu?? haiya…

    0

    0
  93. ORG LAMA says:

    ERMM..KORANG NIE KALAU DAH KENA SERGAH DGN GANGTER INDIA PANDAI PULAK MITAK TOLONG DGN ORG2 PEKIDA..BILA TAKDE HAL MULUT SEKOR2 CAM BANGSAT EK…BUKAN SEMUA ORG DLM PEKIDA TU GANGSTER..YG GANGTERS ITU MEMANG SENGAJA DIAMBIL OLEH PERSATUAN UTK TUJUAN2 TERTENTU…YG KORANG CACI MAKI PEKIDA NIE KENAPA..BILA KENA PANDAI LAK MELUTUT..MEMANG SIAL MULUT KORANG NIE…CKP BELAKANG BERAPI2..

    0

    0