Written by AbangNara | May 25th, 2015

Gorgeous!!! Amazing!!! Beautiful. Itu yang Abang Nara nampak apabila melihat fesyen Ziana Zain di Festival Fesyen Islamik (IFF) yang telah berlangsung di Cannes, Perancis. Baju hebat ini telah direka oleh Rizman Ruzaini yang sememangnya tidak perlu dipersoalkan lagi kebolehannya. Untuk makluman, IFF telah diilhamkan oleh Datuk Shah Rezza sudah dimulakan sejak 2006 atas paksi memartabatkan tradisi, budaya dan warisan dunia Muslim menerusi interpretasi fesyen.

ziana zain

Tidak dinafikan baju yang dipakai oleh Ziana Zain nampak ketat dan sendat. Oleh kerana itu, para peminat diva ini telah bertelagah di laman Instagram Ziana Zain. Ada yang menegur dengan sopan, ada yang mengkritik dengan kekasaran, ada yang membackup penyanyi ini dan macam-macam lagi. Masing-masing meluahkan pendapat mereka yang sendiri.

ziana zain

Semua orang pendapat yang tersendiri. Secara jujur memang agak ketat dan sendat fesyen yang dipakai oleh Ziana Zain. Mungkin di masa hadapan pereka fesyen akan lebih peka lebih-lebih ketika membuat pakaian untuk festival antarabangsa sebegini. Taknaklah orang bukan Islam percaya dengan apa yang mereka lihat, sedangkan itu bukan yang sebenarnya diajar oleh Islam.

ziana zain

Apa pun ini adalah satu usaha baik untuk memperkenalkan nama Islam menerusi fesyen. Semoga ia diteruskan dan diperbaiki lagi di masa hadapan. Lagi beberapa gambar dengan membaca artikel ini sepenuhnya. Kredit Instagram @iamzianazain.

ziana zain

ziana zain
ziana zain
ziana zain

ziana zain

ziana zain
ziana zain
ziana zain

76 responses to Fesyen Ziana Zain Di Festival Fesyen Islamik, Cannes Buat Peminat Bertelagah

  1. miss lollipop says:

    yes, memang ketat dan islam tak menghalalkan cara ok kak..

    tapi dalam hati ku bergaya, kelazzz gaya k.ziana, very the diva..

    0

    0
    • Anonymous says:

      Rizman Ruzaini ke yg buat baju? Kalau dia….mmg punah la muslimah2 semua.

      0

      0
      • Kiah Kunte says:

        Islam ke…nk pergi berselam? Baju orang gi berselam scuba diving pun tak seketat ni. Hish…hish. Jangan nak kelentong orang la. Nampak kejahilan masing2:(

        0

        0
        • Mat Sahdo says:

          islamik…omg. kalau mcm ni la, baik kasi si ziana zain tu pakai kain batik berkemban dan pakai kelumbong kepala je. xde beza pun.

          0

          0
        • melati says:

          terkejut? tidak.
          dah sah2 la gayboy buat baju u olssss.., mana nk pikir halal dan haram nya. glamer mengatasi…sunnah dan agama.

          0

          0
        • Peminat Rita says:

          Korang ni mmg bangang.
          Yg berlitup berbungkus kt Malaysia ni pun buka Quran setahun sekali pun susah…nk kutuk Ziana Zain. Pleaseeeee la sis.
          Jangan jadi hipokrit boleh wakai kimak2 semua.

          0

          0
        • Jalan org mukmin says:

          Ramainya org MUSLIM tp sngt2 sedikit yg MUKMIN.

          Soga kita smua di beri Taufik Hidayah tidak kira yg belum menutup aurat dan sudah menutup aurat belum sempurna serta yg telah menutup aurat dgn sempurna. Kita smua ini akan di duga dan di uji selagi kita hidup. Aameen.

          0

          0
        • maklebai says:

          dia dah dosa pakai macam tu dah. nara ni pun nak kutip dosa bukak aib org plak ke?

          0

          0
        • Lembu Gemok says:

          betol laa tu ziana cuba berubah slow2..kita jangan pressure dia…at least ada perubahan bagus la…cumanya ziana takperlu keluarkan statement tentang agama yang mana dia belom mendalami sepenuhnya..aku ada baca ayat dia macam dia nak tunjukkan kat dunia bahawa dalam islam bukan hanya menutup aurat semata2…boleh berfesyen sambil menutup aurat…betol laa tu..tp fesyen yang ziana tunjuk ni tak patuh syariah langsung kak..please…..baik diam dr berkata2…last but not least…angkat kening sikit kak~~~!!!

          0

          0
      • opah says:

        Buruk la…dah mcm alien masuk Paris. Eeee…buat malu Msia je. failed la Rizman Ruzaini Ty weyyyy!!!

        0

        0
        • Anonymous says:

          this is so embarrassing…agree.

          0

          0
        • mutiara says:

          bonjol sane sini..tutup aurat ke bungkus aurat..kot ye pon nak fesyen sgt..
          contohilah diana amir, raja farah yg tak over dan menepati syariat.

          0

          0
      • you are ziana zain says:

        tengok dlm hlive semalam..mmg ketat sangat baju ni sampai nampak ZZ tercungap-cungap nak jawab soklan wartawan. ketat sampai tak boleh nak napas.

        0

        0
    • Lovelyvic says:

      Tak paham aku…
      kenapa bagi nama Festival Fesyen Islamik (IFF)?
      Sedangkan gambar yang last tu, pmpn tu langsung takde ciri islamik.
      Rambut gerbang2, jadahnya buh nama Islamik…
      Benci betul dengan organizer bangang yang menggunakan nama Islam ke arah yang salah…
      Dah la buat kat oversea…
      Oh… Islam Malaysia mcm ni rupanya…

      0

      0
      • Anonymous says:

        Organizer Datuk Shahreza dr Kelantan tu kan? Hampeh…

        0

        0
        • Anonymous says:

          Seriously failed. Please…don’t do it again. This is garbage.

          0

          0
        • zuanzuan says:

          yup, yang duk jaja satu dunia ttg islamik style dan busana muslimah, setahu aku busana muslim NYAH, sbb byk designer nyah2 semuanya. Bila org yg sesat mentafsirkan keperibadian islam yg sebenar.

          0

          0
      • Kristal Biru says:

        ntah laa.. kata tema bercirikan islamik.. tang mana yg dikatakan islamik.. tgk ig rata2 yg dtg dan yg dipertontonkan kureng dgn ciri islamik..
        i’m just sayin..

        0

        0
      • dikcik says:

        tahhhhh…jadah apa islamik fesyen? bukan mcm ni wey….adoiiii akhir zamannnnnnnnnn

        0

        0
  2. Anonymous says:

    mereka bkn x tau cara pmakaian yg sebenar dlm islam.. tpi mereka pura2 x tau.. sekian.. itu sahaja

    0

    0
  3. zorro says:

    kat mana la islamiknye IFF ni..ni bkn cara islam wokehhh.sekian.

    0

    0
  4. Anonymous says:

    Geli aku tgk da tua2 pkai cam tu…tang mane yg Islamnye…

    0

    0
  5. nano says:

    Eh2…aku tgk nangke ke tgh zz td?? Cnfuse skejap

    0

    0
  6. starshine says:

    Dia cuna pki menutup kePala..bukn berhijab…klu dia berhijab dia x pki mcm tu…dia x menyanyi..x perpakaian ketat..menjaga aurat..mcm isteri2 Nabi,bak kata Melly Goeslow kan…kann..kan..
    Doakan je lah yg baik2..

    0

    0
  7. nadia says:

    Sedih….atas nama Islam, begini kah?

    0

    0
  8. nadia says:

    Sedih. .. begini kah atas nama Islam.

    0

    0
  9. stardust says:

    Erm…yg pegang tangan zz tu husband dia ke?

    0

    0
    • minah jambu terlajak habis says:

      husband dia laa tuu kalau tk tkan leh pegang tangann bongok Nye kau niii !

      0

      0
      • saje je says:

        bukan husband die tu.. tu pereka fesyen.. bace la sikit isu semasa.. jgn jadi mawar no 2..

        0

        0
    • munah says:

      Yang pegang tangan dia…pereka baju tu.
      crdk pun ketatnjugak…..tak nak tegur ke?

      0

      0
      • stardust says:

        aku tanya husband dia ke atau tidak pasal bukan ke haram kalau pegang tangan yang bukan muhrim. aku tak nak lah kan meroyan pasal hal ni…bukan aku bongok…nak pastikan lah dulu pasal aku tak nak memfitnah orang.

        0

        0
  10. melly goeslow says:

    Cepat donk ziana, kuarkan statement kaya aku mggu lalu…

    0

    0
  11. nok gebuzzz says:

    gaya zz dah anggun mcm seorg diva…tapi sayang ada style pegang2 pulak rasa x payah kot..huhu!!

    0

    0
  12. anon says:

    Sendatnya makcik ni pakai baju. Nampak mcm susah bernafas je. Se lagi kenapa nampak mcm terlalu mendada je. Org2 tua yg berhijab agaknya mmg tak sedar diri, mcm jugak si makcik Ta tu. Agaknya ikut trend je bertudung. Bukan dgn niat nak tutup aurat betol2…

    0

    0
    • minah jambu terlajak habis says:

      minah jambu kan dh cakap dulu artis2 kalau bertudong ni dorang bukan Nye hijrah dari hati..cuma dorang nk ikot2 ajee skarang kan dh jadi trend artis2 bertudongg pastu pakaian maseh lagi ketat2 nampak tejojol ..babtu minah jambu dulu dh cakap kalau maseh lagi nk bernyanyi n maseh lagi nk teroskn kejaya seni jangan berhijrah dulu kalau hati belom ilklas n maseh lagi nk bermodel ketat2 ..kalau nk berhijrah..berhijrah lah betol2 macm wahida wasini ..lupakn soal2 seni ni semua tk payah berlakon tk payah menyanyi n tk payah bermodel2 itu di katekn berhijrah.. ni tk setakat nk tutop kepala bertudong..tu bukan berhijrah nama Nye ! lebih baik free hair ada jugak la faedah nyeeee..lov u zianaaa emmm muah !

      0

      0
  13. cik senah says:

    “memartabatkan tradisi, budaya dan warisan dunia Muslim menerusi interpretasi fesyen”
    Jadikanlah baju kurung supaya nampak gah di luar negara. Walaupun longgar dan straight cut, lagi manis di pandang….Memartabatkan tradisi tapi ikut budaya barat…puiihhh

    0

    0
  14. anon says:

    apasal nampak tebal..ke kain tu tebal failed!

    0

    0
  15. Peminat Rita says:

    Kimak punya betina2 kt dlm ni. Islam sangat ke korang? Entah2 solat subuh pagi tadi pun cicir! Eeee….fuck la! Lancauuu!

    0

    0
    • Anti Sundal says:

      Yg kau ni dh kenape peminat rota?mmg betul la ini bukan cara wanita Islam sebenar berpakaian.tak payah nak maki hamun ok.cara kau ckp pun dh menunjukkn otak kau setakat kepala lutut dan iman kau mcm xde dlm jasad.ntah2 kau ni nyah kot…hihi…penyokong tegar designer nyah…hahaha….go n hv ur chill pill ok.

      0

      0
      • kuku says:

        Mmg stail nyah la dia nie..suka2 maki hamun orang..ko pegi sokong maksiat ni ko nak lawan Tuhan ke mangkuk?hayun betul la…

        0

        0
    • Anonymous says:

      bapak kau mesti tak azan kat telinga kau masa beranak dulu.. tu yang bersarang setan dalam hati tu… pergilah panggil ustaz azan telinga kau tu… biar setan yang penuh dalam hati kau keluar..

      0

      0
    • peminat rita bodoh says:

      bapak kau mesti tak azan kat telinga kau masa beranak dulu.. tu yang bersarang setan dalam hati tu… pergilah panggil ustaz azan telinga kau tu… biar setan yang penuh dalam hati kau keluar..

      0

      0
  16. Pemerhati says:

    Ziana zain lawa orgnya tpi syg baju tu langsung xmelambangkan islam sebenar,kepada pereka fesyen yg mereka baju tersebut sila ambil perhatian sikit…

    0

    0
  17. Serius aku tak faham orang yang sokong maksiat ni?? yang ko beria-ia marah kenapa..doakan je lah agar dieorg berubah..marah orang kome kasar..tapi diri sendiri? Beradab nya komen ko..

    0

    0
  18. Strawberrypie says:

    artis sekarang bertudung hanya sekadar ikut trend or mmg betul2 da berubah??pelik2 sgt cara masing2 berpakaian

    0

    0
  19. Anonymous says:

    serius aku cakap, melihat perempuan bertudung tp pakai ketat2 dan sendat sampai aku sendiri pun rs sesak nfs bila tngk sebnrnya LEBIH menyakitkan mata berbanding melihat perempuan yg tak bertudung dan pakai terdedah sana sini (tp bkn yg over sampai tayang benda yg tak septtnya lah..) rsnya bg yg dah bertudung@menutup kepala ni lebih sedap mata memandang tak pakai yg ketat2. kepala tutup tp nmpk segala benjolan lemak, bu** dan b**bs, sakit tauuu mata

    0

    0
  20. diva says:

    malunya tengok kak gee berpakaian ketat begini? ape agaknya perasaan aiman (anak pertama kak gee) yee bila tengok mummy dia pakai baju terjojol ketat begini..yer, mmg dosa tuhan tentukan tapi sebab itulah tuhan ada bagitau halal haram dalam berpakaian..masyallah..ini smua duniawi..takut nya saya..

    0

    0
  21. auntie says:

    Astaghfirullah… malu sy melihatnya… semoga Allah memberi petunjuk & hidayahnya kpd hamba2nya.

    0

    0
  22. Komen Jer says:

    Harap Ziana Zain sedar, kain terakhir yang akan membalut tubuh dia adalah kain kapan, yang pastinya tidak diimport dari Paris, Istanbul mahupun Kazakhstan, kain kapan tu pun tak boleh balut ketat macam baju dlm gambar di atas, takut sakit badan tu, balut longgar2, kain tu akan tutup semua aurat dia, hattta tapak kaki dia pun kain tu tutup elok2…kenapa benda mudah dan pasti seperti ini manusia jarang sangat nak fikir…oh lupa dunia lebih indah dari kain kapan…

    0

    0
  23. Anonymous says:

    Rizman Ruzaini pandai posing depan camera. Gaya ala-ala model la. Smart and hansome. Tengelam Makcik Ziana dibuatnya. Ini la yang dikatakan berhijab kerana fesyen. Tutup atas dan bawah tapi depan dan belakang menonjol. Itu yang kebanyakan artis buat . Macam Che Ta pun gitu juga. Atas tutup yang lain tetap tersembul sana sini.

    0

    0
  24. mr bulu korek says:

    Dh agak pun. Artis2 kt m’sia ni pakat ramai2 pakai tudung sb mmg trend pun. Ckp sikit kene block, kene sound balik tak kurang juga peminat ke ntah sapa2 akan komen “klu nk jd ustazah or ustaz xyah nk sibok2. Helehhhhhh…lorat nk mampos.

    Kak jiana oiiii….pakai tudung tu dh bagus…jaga la batas2. Tu dok pegang tgn pereka fesyen pulak. Even dia tukar jantina pun, dia tetap jantan.

    0

    0
  25. khadeeja says:

    Malu dan sedeh tengok ZZ. Semoga Allah beri hidayah pada ZZ, pereka pakaian dan kita semua supaya berhijab syariah compliance. Ameen.

    0

    0
  26. ichi says:

    saya sayang akakkkkk

    0

    0
  27. Anonymous says:

    tak suka org slalu ckp soal dunia akhirat phala dosa itu hal masing2..kan kita nih alpa ada yang khilaf, stiap org ada y menegur supaya kita ni tau mnusia itu serba kekurangan..n org tu share kerna sayang, kata org biar lh kita umat2 islam nih bsaudara sama2 kita masuk syurga sama2 kita kat jannah..lagi satu dunia akhirat phala dosa masing2<<takkan dah kita mati kafan, mandikan, gali kubur masuk kubur sendiri..takkan kita tak nak org sedekah alfatihah atau doa2, sombong riak kita menganggap semua tu hal masing2..maap selamat myambut bulan syaban smoga kita sama2 ktemu bulan ramadhan insyaallah

    0

    0
  28. Olaf says:

    Kak Ziana tak salah, die mangsa keadaan, mangsa fesyen. Die pun masih blaja2 jugak nk dekatkan diri dengan agama. Jangan cepat menghukum. Kepada pereka fesyen kak Ziana harap die lebih peka kerana benda2 mcm ni memang sensitif. Memang islam tak menghalang berfesyen tapi kene ikut syariat islam la. Longgarkan dan labuhkan sikit tudung untuk tutup bahagian yang tak sepatutnya dilihat oleh lelaki. Kite kene beri contoh terbaik kepada non muslim. Menegur jangan sampai mencaci.

    #peacenowar

    0

    0
  29. ChuckFlick says:

    Frm what we see – This dress is not meant for ZZ menutup aurat sambil berfesyen tp RR belanja public bentuk bdn ZZ utk jual pakaian RR. Designers wajiblah peka dgn scenario. Ok fine- its France. But also its – Islamic! Islam tak ajar berpakaian begini, that is if you still remember ajaran Islam ahead of ajaran fashion? We are not entirely proud of you RR. Sebab mat saleh Muslim yang tengok barangkli akan cakap this “This supposedly Islamic fashion ill-fitting dress is by two Malaysian designers. I think Malaysia teaches the wrong concept of Modesty in Islam”..

    0

    0
  30. pahiram ng sandali says:

    Mnutup badan & x sama mnutup aurat… npknya jiana jain blm memahami & praktik mnutup aurat yg btl blndaskn syariah… sendat, ketat, terang2 npk bntuk badan.. contohilah yatt hamzah, heliza hashim & diana amir… bkn artis saje, kt luar pn betapa ramai yg menutup badan tp hakikatnya bertelanjang

    0

    0
  31. anne says:

    xcantik..nampak gemuk je pakai baju nie..timbul sana sini..hurmmmmm

    0

    0
  32. mia says:

    nk berceramah mmg kene kt bawah kemah or padang sekolah je ke?? maybe si bunny283 tu dduk dlm gua kot.

    0

    0
  33. Anonymous says:

    bunny sy dah smpi kat paris istambul, Kazakhstan, all ostlia, all London, arab Saudi,all Malaysia, all Singapore, Thailand,all eygpt,negeri apqa lagi yer tak yah sposor..hihi riak lakk..huhuhu..

    0

    0
  34. Anonymous says:

    hihi albert hall pung sy dah masuk tak yah sponsor n undangan gak dah duduk kt situ..hahaha

    0

    0
  35. ntah ape2 says:

    dari yg design baju smpai yg memakai. same je. kan bole fikir sendiri elok ke x baju tu sendat mcm tu sekali,sesuai ke tayang kat org, depan laki boleh la. kan kite di beri akal oleh Allah untuk berfikir, bende simple.
    nie bile tegur mcm nie org cakap kubur lain2 la, x payah nak bajet alim la itu la ini la.
    ye mmg manusia xde perfect. x salah kite saling menasihati.

    0

    0
  36. PONDAN SANTEK says:

    TERSEMBUL2.. DAH TUA DA ZIANA NI.. LONYOT

    0

    0
  37. Anonymous says:

    Kalau gayboy yg buat baju memang dia takde kira halal haram sebab dia sendiri pun kompom buat keja haram kalau dia main cucok bontot weiiii…

    0

    0
  38. miss cepukcepuk says:

    #akuyangpakaikauyangpanas

    0

    0
  39. ticer ney says:

    Rasanya ZZ nmpk makin berisi & gemuk pakai baju pesen duyung tu maybe cutting, material kain yg tk sesuai atau terlalu sendat ketat? RR pereka terkenal pun failed jugak ke design? Sy tk reti fesyen hanya menilai dari pandangan mata..

    0

    0
  40. Anonymous says:

    tang mana ZZ ni natural beauty? dia cucuk2 lah.. dia sendiri mengaku!

    0

    0
  41. Anonymous says:

    xde natural dah.. semua cucuk!

    0

    0
  42. Hajah RAEBAH RIA says:

    I suka …!!!!!!
    Satu tepukan gemuruu hhh Utk KAK ZIANA!!!!
    Ini kan tempat berprestij harus pakai mcm ni!!
    Takkan nk ikut pesen Bini ABG NARA nk jalan g TESCO.. Hahahahhaha

    0

    0
  43. D&G says:

    kalo ye pon kenapa lah mcam contender running for DIVA TELETUBBIES !!. Mai aku design lagi cantik. Pakai macam ni pertamanya body kena ship-shape.Pakai bodyshaper tak guna. Lemak tu timbul sana sini buat lagi hodoh. Dari atas ke ujung kaki di bungkus dgn kain bling2x. MURAH dan BORING.! RR – ni macam kerja last minute. Ambik aje kain berkilat2, start bungkus dari atas ke kaki….MUAHAHAHA

    0

    0
  44. Nor says:

    Baju Kate Middleton masuk masjid KLCC lagi sopan walaupun tak cover kaki sepenuhnya.

    0

    0
  45. melati biru says:

    kenapa tak buat gaun macam princess je..kan longgar n cantik..cinderella gittu..

    0

    0
  46. Orang Semenda says:

    Speechless ! Apakah ini yang dinamakan Islamik ? Tak payah lah nak bertelagah pasal pakaian yang diperagakan. Dalam Islam dah jelas menggariskan etika berpakaian untuk para muslimah, terutama sekali bagi wanita yang bergelar isteri.

    0

    0
  47. miss A says:

    memang ramai org yg bertudung tapi x ramai yg menutup aurat..

    0

    0