Written by Bella | February 27th, 2017

Selepas buku 99 Kata-Kata #QalifModen terjual lebih 5,000 unit meskipun dikritik hebat,  kini Fattah Amin bakal menerbitkan buku inspirasi itu dalam Bahasa Inggeris pula.

Menurut Fattah, semua lapisan masyarakat akan dapat memiliki buku tersebut nanti dan sekaligus memberikan manfaat kepada pembaca.

Walaupun ada segelintir pihak yang tidak bersetuju terhadap buku berkenaan tetapi saya bersyukur ramai juga yang memberi sokongan atas niat murni saya ini dalam berkongsi impian dan harapan.

Alhamdulillah… secara tidak langsung banyak pihak yang mendapat manfaat dan inspirasi dengan membaca buku ini dan mula melihat dari sudut yang positif sekali gus memberikan kesan yang baik kepada industri kreatif serta hiburan tanah air.

Buku Fattah sebelum ini dikecam kerana dianggap tidak bermutu dan hanya penuh dengan foto selfie beliau. Antara ayat Fattah  yang menjadi ejekan pengguna media sosial ialah “Aku dulu selalu berangan nak gi KLCC, nak bawak kereta aku sendiri dan parking valet. Ternyata kini telah termakbul hahaa… kelakar, kan?”. Netizen juga mempersoalkan harganya yang agak mahal.

Sumber Berita : Utusan Online

51 responses to Fattah Amin Terbit Buku Bahasa Inggeris Pula?

  1. Anonymous says:

    takde masa nak melayan retis retis mengarut ni,rakyat dah susah,lagi mengarut ngarut,puihhh

    37

    0
      • Anonymous says:

        kesian sherry,..habis madu sepah dibuang…tiap kali citer pasal fatah dia pun nak menyelit jugak…wahal bagi free pun org dah tak hingin.

        6

        6
        • Anonymous says:

          takde masa …ko ada masa plak masuk ni kasi komen ye?

          2

          1
        • I Love kak mah says:

          Nyampah tol iklan kepsi ni…taula org baru dapat BRIM….tu je aku nak komen…mesti geng2 peminat bodo fatah amin bli buku ni guna voucher buku 1 Malaysia… thank you kak mah and jibby…. i love PM

          0

          2
        • Anonymous says:

          Lantak la nk buat apa pun dgn BR1M…ko sibuk pehal? Ko dapat BR1M tu cuba pergi Guardian beli ubat cucu mulut. Busok la…mcm melati.

          0

          0
    • Mat Ronggeng says:

      Nabil pun nak tulis buku Uols… Asal boleh buat duit… Lepas semua artis buat buku….
      Sorang jual tudung… Semua nak jual tudung.
      Sorang jual make up, semua nak jual.make up.
      Sorang jual.minyak wangi, semua nak jual minyak wangi.
      Aku harap nanti ada yg terjun lombong…Kasi semua terjun lombong.
      Che Ta sorang je jual pencuci nonok…

      25

      0
    • minah jambu say no to DRUG says:

      hai ! rakyat yg susah salah fatah ke ???? dia terbitkn buku aje sape yg ada duit tu beli lah n sape yg takde n tk cukop duit tu ha jangan beli…kalau berminat simpan duit dh cukup baru beli…fatah pon tk paksa sape2 untok beli buku tu..terpulang lah masing2 punye duit kaaaaaaaaaaaaaaaaan…! semoga fatah di murahkn rezeki..

      7

      3
    • Anonymous says:

      neelofa taknak terbitkan buku engrish jugak ke… masuk gambar duduk tepi pantai sambil tudung kena tiup angin sepoi2 ..cover boleh simpan gambar koh lipe

      3

      0
    • Anonymous says:

      Setuju…brenti jadi pelakon laa ko, jadi penulis jelaa full time..nmpk kemaruk nk sgt..

      3

      1
    • Anonymous says:

      kentut busukkk ??????

      0

      0
  2. haaaa.. says:

    “Alhamdulillah… secara tidak langsung banyak pihak yang mendapat manfaat dan inspirasi dengan membaca buku ini dan mula melihat dari sudut yang positif sekali gus memberikan kesan yang baik kepada industri kreatif serta hiburan tanah air.”

    >artis bajet up up diri mampu meransang minda. minda tolol fan buta kayu dia bole la dia kencheng sembang terbang..

    29

    0
    • perrrghghhhh says:

      patah sembang terbang plak. patah kan serba boleh. dia pelakon, dia kayu. dia penyanyi, dia katak. dia penulis, dia syok sendiri. dia motivator, dia hati tisu. semua patah nak jadi leerrrr..

      16

      2
  3. Anonymous says:

    minggu lepas lopak berbunyi,minggu ni giliran die pulak memekak…minggu dpn lopak,pastu patah pastu seterusnya smpai 2-2 mampus…

    inspirasi pale bana ko patah…kene gelak je laa dgn bangsa lain…bangsa lain buat buku y blh menjana minda,ko buat buku ‘impian’ nk parking kat valet KLCC je…buku ko ni x menjana ekonomi langsung..menjana poket ko je laa..sila kecam aku wahai peminat kipas cap udang fatah sotong..hahahaha…

    38

    0
  4. ala....nak says:

    kalau dah jadi jutawan…
    jgn lupa….
    ucap terimakaseh pada lopa..
    yg membantu merekakan crita
    cinta..lofafattah
    also jgn lupa..
    ucap terimakaseh pada uncle mike..
    bagai kau watak Pilot….
    Gaji besar… yg lofa idam2kan

    13

    0
  5. azreen says:

    matilanakkk…

    9

    0
  6. Anonymous says:

    nampaknya fattah masih belum sedar lagi. masih dialam fantasi. buat sumting lebih bermanfaat pleaseeee….pastikan buku bhs eng tu betul2 berkualiti.

    12

    1
  7. sutun kurita says:

    biar la dia..

    3

    1
  8. Anonymous says:

    Biar la dia nak jual buku ke baju ke selg x ganggu org lain atau menyusahkan org lain,bukan dia paksa beli pun nak beli,beli la,xnak diam jelah,ni sampai viral selg dia mnecari rezeki dgn cara halal bukan hak kita nak kritik atau hukum dia,yg paling pelik yg suka dok kritik2 dan mengata org ni org melayu pula tu…

    3

    7
  9. loyalmalaysian says:

    lagi korang kutuk2 lagi la dibuatnya…x tau ke attitude org zaman ni? pedulikan sudah…

    3

    1
  10. AKU says:

    ko ni mcm2 la………kang ado yg sharnaaz berkokok kt nnt…puiiiiii

    8

    1
  11. putri says:

    dari u all buang duit beli buku fattah amin yg entah apa2 tu, lebih baik beli buku Never Too Young To Become A Billionaire oleh Yasa Singgih..so inspirasi bagi anak2 muda yg nak berjaya.

    12

    0
  12. Mann says:

    Letih juga no hari2 baca bab fattah n lopa. Xdak cita lain ka abg nara oii. Kesian jugak kat dia org setiap kali masuk beautifulnara ramai yg menghentan. Udah2 ler

    8

    0
  13. anon says:

    Sales RM 58.00 x 5,000 = RM 290,000.00…nanti tanya patah sendiri lah untung bersih brapa kot boleh blanja minyak free pada rakyat marhaen ya

    2

    0
  14. Anonymous says:

    Hahaha bole tahan ko fatah tulislah buku byk2 dlm smua versi pun bole selagi ko maseh top nti udah d telan zaman buku zaman slot ko bole hidup ada duit jual buku,agi idup agi ngelaban!

    0

    0
  15. dahkenape says:

    semalam aku jalan2 n then msuk kedai buku..x der pon buku fatah..dok melilau cari..aku bukan nk beli..gila kau..cuma nk swafoto ngan buku tu jekk..hahaha kelakar kan

    3

    0
  16. Yekeni says:

    Kenapa takde orang tulis buku untuk ibu bapa cara mendidik anak?

    Ramai sangat remaja yg liar dan kurang moral…. hmmm..

    Tengah hot pasal baru nonton kisah reality, pompuan ni ada 11 anak… dan laki entah kemana… 11 anak! Cara anak2 yg dah besar berbual mcm kurang education. It’s unfair for the children. Kurang education bermakna kehidupan akan susah dizaman yg serba mahal ni. And living off tax payers’ money….. they just don’t deserve any sympathy…. haisssss….

    4

    0
    • greenfingers says:

      Ada je wei buku cara2 nk mendidik anak, in english in malay sume ada. Dlm fesbuk pon mcm2 org share cara nk didik anak yg betol, tp tu la, in teori lain, praktikalnya lain. Biar miskin harta, jgn miskin jiwa n manner. Bkn aku nk ckp la, rmi jupe org2 susah ni dhla harta pon xda, jahat pulak tu. keja nk mengharap bantuan org. Ada satu rancangan ni utk bantu org2 susah. Ada satu famili ni nmpk susah sgt, nk mkn pon xdak duit. Tgk bapak sihat,xda penyakit. Anak2 dh beso, x sekolah sb xda duit kan. Tp anak2 nya sihat tubuh badan. Tgk sekeliling rumah, kotor sgt, lalang keliling rumah blh cucuk punggung. Duduk rumah pusaka, apa salahnya awak n anak2 bersihkan rumah tu, cucuk tanam. Klu awak tu berpenyakit, anak2 pon xsihat, org pon faham.

      0

      0
    • Anonymous says:

      banyak & merata.. g carik bhgn novel, comics mmg x jumpa

      0

      0
  17. Oo says:

    Apsal thn ni aku tak dptbrim

    0

    0
  18. Anonymous says:

    ak suka spirit c fatah nih.. x luak dek makian orang.. org mcm nih mmg boley success congrates & all da best fatah..

    sedey baca gaya bahasa malaysian lagi sedey kalau korang Islam.. fatah hanya mengambil peluang dgn rezeki yg ALLAH sedang limpah padanya.. common guys, b positif..

    1

    2
  19. Anonymous says:

    selagi boleh buat duit….guna jer peminat fanatik tu…..lepas ni buat versi Tamil….satgi versi Mandarin…..nanti boleh lah fantaik dia belajar bahasa……berguna jugak tu.

    3

    0
  20. izzy says:

    yg menulis buku tu aku x heran sgt… yg pegi beli tu yg aku x paham…!

    11

    0
  21. ooohooiii says:

    makin lama makin meluat plak aku dgn si patah ni…dl aku tgk die ok je..skrg ni makin hari makin tunjuk mcm bagus…xnk belakon dgn lopa la..siap demand lg..kalau nk die belakon jgn heroinnya lopa..ehhh..bgs sgt ko tu belakon…kalau xkerana gandiingan korg berdua ari tu yang xdela best mane pun,org xpandang pun ko la patah oii…bgs sgt ke ko..hebat sgt ke ko belakon..ehhh..meluat plak aku tgk ko…lopa tu dh mintak maaf sume ko plak mcm bgs..ensem tu biasa2 je…baik si mike tu amik si zul aripin ke, aaron Aziz ke jadi hero dr patah yang ajet2 ni..huhuuu…
    * sblm ni aku minat gak dgn si patah ni..tp sejak2 isu lopatah yang takde kesudahan ni aku naik meluat dgn bdk duaorg nih…

    13

    1
    • syu says:

      makin poyo jer tengok dia ni..aku memang tak minat dengan dia ni.bajet good2 jer
      sejak dah famous ni.makin terselah poyonya tu

      5

      0
  22. mandi lanjey says:

    yes ai ken wet to buy the buk… it’s for my nolej ofkos…! don’t key hawau much the prais is.. eslong es its gud for nolej empowerment and improve my ‘prestation’

    5

    0
  23. melati says:

    Mat2 Rempit & group tayar terkankang pun tk baca.. ni nk suruh org Educated plak baca..!! pastu umum sendiri buku laris ..!!! terjun KLCC lagi baik Fatah..!!!

    2

    0
  24. -,-,-,-,-,-,-,-,- says:

    fattah bukan orgnya nak menulis buku..sekadar copy paste hak karya org lain digabung menjadi satu buku, apa tu? org ciplak filem, pandai pulak marah..sama je apa yg kamu buat sekarang..
    dan penguasaan b inggeris fattah tak lancar pun..dengar aje dr dialogue dia dlm cerita dgn neelofa dulu..tapi pasal dia nak copy paste aje kan, soal penguasaan bahasa tu jadi issue no. 2 la..now, cetak rompak hak karya org lain lain…hmmm..

    2

    0
    • Anonymous says:

      kannn…klu filem di cetak rompak bkn main artis2 ni memekak…tp die cetak rompak hak org lain..amik idea org pastu siap terbit lg dgn hrga mahal xde pulak org nk memekak….poyo je artis malaysia ni..pastu x abis2 raih simpati peminat..tlg laaa tgk filem sy,tlg laa support filem,drama melayu..bl org xnk support nk memekak..eh..x sume org ske tgk drama melayu x de faedah tu…balek2 cintan-cintun y tk kesudahan..berlakon kurg gosip cinta lokasi je lbh…nyampah aku..sorry aku mmg xpenah support artis malaysia ni..apatah lg filem @ drama blh tertido aku tgk..lantak laa korg nk ckp ape..artis malaysia rmai y x reti nk hargai peminat..mempergunakan peminat tuk kepentingan sndri..sme laa cam org2 umno..peminat y bodoh je dok terkinja2 cam beruk bl jmpe artis..sme laa pengundi y bodoh undi umno..

      0

      0
  25. Anonymous says:

    Bagus fattah ni dia gunakan populariti yg dia ada skrg tu utk jual apa saja. Sbb guatantee ada yg nak beli. Dia x kesah ada kualiti ke x yg penting ada fans dia support. ???? Mata kat atas tangan kat bahu

    2

    0
  26. ohyeah.. says:

    aku suka sgt kalau ada lebih ramai org buat terjemahan buku dari Bahasa Malaysia ke Bahasa Inggeris dan vice versa. aku ada job…ada duit..haha..tk kisah lah kalau buku tu tahap tadika. hehe..

    0

    0
  27. Patah is broken says:

    Senaraikan manfaat dan faedah buku kau sekarang, aku nk tengok, sekeping buku kau pun kau tak berani nak bagi penulis malaysia review kn,sbb kau tahu mesti review jenis jahanam yg kau dapat kan,

    Pattah oh pattah kau ni jenis org yg tak pandai guna pedang tapi sebuk nk berperang. betul lah kata elbert einstein kebijaksanaan itu ada batasnya tapi bukan kebodohan, hanya org bodoh yang terinspirasi dengan pekara bodoh, buku tu teras ilmu bukan teras poket kau, kat oversea best seller 1juta copies kau 5k dh acah best seller. Sedih

    2

    0
    • patah tumbuh hilang berganti says:

      Well said..

      Kesian kpd fans dia yg bodo kena pakok duit dek patah beli buku bodo..

      1

      1
  28. serene says:

    Buat nak cari dosa kering mengutuk dia, ikut pandai dialah nak buat ape pun…..nak keluarkan buku ke, nak jual maajun ke….. Apa kena mengena dgn korang?? Kalau rasa suka, beli, kalau tak, takyah beli. Senang crite. Ni tak habis2 nak ngutuk org, kata org islam tapi perangai mcm kapir laknat.
    Aku pun tak pernah minat kat mana2 artis, tapi takde lah ngutuk2 dia org pulak. Takyah lah nak kata peminat2 dia bodoh sb beli buku dia, ramai je aku tengok peminat2 fanatik korea yg lagi bodoh sampai terikut2 cara artis korea & sampai sanggup berhabis ribu2 pegi negeri dia semata2 minat kat artis2 dia org. Tapi bila artis sendiri, kita mengutuk, artis luar kita puja….. Apelah nak jadi dgn melayu mabuk ni..

    0

    0

Leave a Comment

Optional