Written by AbangNara | January 10th, 2011

fasha mintak maaf

[note]Salam utk peminat yang saya kasihi.Ya, memang benar ini gambar saya yg memakai bikini dan kain pario berwarna hijau. Dengan rasa rendah diri, saya ingin memohon maaf kerana berpakain begini bersama 3 sahabat wanita di tepi pantai Tanjung Benua Bali pada 30 Dec lalu. Gambar ini telah tersebar luar dalam blog2 internet dan menjadi isu selepas sahabat saya Syazwani meletakkan di laman facebook miliknya.Saya amat kesal dengan perbuatan saya. Saya tidak sempurna dan tidak lepas dari melakukan kesilapan.Pls accept my apology.Thank You. [/note]

Kami makin respek dengan Fasha Sandha. Di kala artis lain sibuk nak kata gambar kantoi diorang super impose dan sebagainya, Fasha dengan jujur telah mengaku gambar berbikini di Bali adalah gambarnya. Yang paling penting, kami dapat rasakan keikhlasan dalam permohonan maafnya. Tahniah Fasha!!!

Semoga episod gambar kali ini akan menjadikan Fasha lebih berhati-hati di masa hadapan. Kepada anda, maafkanlah Fasha.

P.S: Klik sini untuk entri gambar Fasha Sandha berbikini di Bali

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

299 responses to Fasha Sandha Minta Maaf Isu Gambar Berbikini Di Bali

  1. paeh says:

    alaaa. alang2 pakai le pulak kat tioman ke pangkor ke. ye dak. fasha… kih kih kih

    • Farah says:

      nasi telah pun jadi bubur.

      je*** nak ke bekas yg semua org dah tgk segala mana tang badan dia ni?
      tak fresh dah puuunnn….
      lalalala

      • Lipstick Hijau says:

        jejai x kisah punya la…kan jejai tu otak biawak…pusat sendat ne pula mengkarung…

      • pisau cukur says:

        fasha ni dh slalu sgt pun…bt salah mnta maap, slah mnta maaf…org lau mnta maaf dia tk ulang dh bt ni berulang2 la plak lg…maaf tu skdr kt mlut ja ka fasha aiihhhh…

        • mmmmm…xdapek den nk nolong

        • Mariah Curry says:

          Kawan si Pasha Sedhat nie pun satu….dah tahu gambar macam 2 gini..lagi mau post kat Facebook…

          Kawan apa ini? Tak paham…

        • Lipstick Hijau says:

          kwn2 pusat sendat ne semua bengong…xkan ko tk tau…antra kwn2 c mengkarung ne c gagak hitam, keldai, bangkai gajah, siput laut n ikan haruan…..

        • Katak says:

          Buat per lak si Fasha Sendat nih mtk maap kt peminat….patut nyer dia mtk Ampun la ngan Tuhan……….Bengong…..

        • akuygemosional says:

          ntahnye…manusia mmg la xlepas dr buat silap tp mintak ampun dgn tuhan bile da tau kesilapan sendirik!!!!
          minta maaf dgn ALLAH bukan dgn peminat..peminat tuh tuhan ko ke hape????bengong tul manusia sorang ni…

        • misskenyalang says:

          MANUSIA ITU TIDAK SEMPURNA.

        • nyampokk.. says:

          dia mintak maaf bagi pihaknya yg menyebabkan org mengata dia.. tp korang yg mengata dia ada mintak maaf sbb dah mengata dia.. kalu kita nak bg org insaf bkn dengan terus mengata dan mengata tp dengan mendidik dan terus mendidik.. nasihat dan terus menasihati… bg ustaz or ustazah pon kalu dok hentam mengata dia.. dia xakan berubah.. kalu tidak xdak ayat.. “iman xdapt diwarisi dr seorang ayah yg bertaqwa.. ia xdpt dijual beli…….

        • green angel says:

          ape la manusia boleh wat klu dia mtk maaf.cube la mintak maaf kat tuhan.ni 1,letak kat fb,jakun tul lanak tunjuk sume aktiviti kat fb..sume nak gune fb utk publisiti murahan.,xlame lg senang2 je penyamun trace korg gune fb ni…

      • Bukan Hipokrit says:

        Kauorang nie pun…dia minta maaf..maaf aje lah!

        Apa beza Siti Nurhaliza yang pakai tudung ala2 wanita nasrani pas tu amik suami orang sampai bercerai dibuatnya dengan … Fasha Sandha ?

        Please la…jangan jadi Melayu hipokrit boleh tak?!

        • Lipstick Hijau says:

          entri fasha kitorg ckp la pasal pusat sendat….apesal lak ade komen ct kat cni?? menyemak jer….

        • Minah Kapcai says:

          Kau sibok apa hal Bedah? Kau bukannya abang Nara punya awek pun.

          Menyemak je…sudah!!! berambos dengan lipstick pondan kau tu!

        • dun says:

          kamooonnn..konsisten dgn topik pliss…rasenye ade entri pasa siti sblum nih…sila berhujah di sana..di sni kami tak layan..terima kasih…

        • Lipstick Merah says:

          Lipstick Hijau memang ——> Hipokrit ! :(

        • januari says:

          aku setuju ngn ko! aku pun benci ngn SITI… berselindung n pura2..baik cam FASHA.. relax je.. tunjuk diri yg sebenar.

        • neyna says:

          ni ape hal ckp psl siti? Lari topik la weh.. Siti tu dah well known track record tak suci, toksah mention lg la. Fasha ni pun lebih kurang je mcm siti amek laki org.. Sama je la dorang. Kalau tak suka siti toksah dgr lagu dier, kalau tak suka fasha toksah tgk drama/movie dier.. Senang citer. Takyah kutuk lebey-lebey..

        • Only Ziana says:

          ARTIS M’SIA…SEMUANYA SAMA (kecuali Ziana Zain..tak rampas suami orang, tak dedah sane sini…& tak ade gossip murahan!!!!)

        • LONDON says:

          Sedangkan Nabi ampunkan Umatnya
          Cuba fikir sejenak
          Diorang dok MAKI HAMUN, KUTUK, HINA, AIBKAN Fasha
          Ada diorang MINTAK MAAF
          Dosa tetap Dosa pada yg memaki hamun org lain
          Yg tiada kena mengena dgn kita
          Nak Tegur
          Tegur secara berhemah

          Bukan memaki hamun org lain
          Cuba anak2 kita di maki oleh org lain
          Terasa tak?

        • BeautifulBikini says:

          “Sedangkan Nabi ampunkan Umatnya” nabi ampunkn umat yg buat slh dgn dia, yyg fasha minta maaf pakai gitu siapa kita yg nk ampunkan, dosa aurat tuh dosa dia dgn ALLAH.sapa ajar minta maaf dgn manusia bila buat slh kat Allah/. Wardina kata artis xleh jadi idola zed zaidi ngamuk, gini ke nk jd idola? Ni la jd kalo ajaran agama kurang,pastu nk slhkan kwn,kenapa nk slhkn kwn yg upload kt facebook?mrh kwn buka aib dia berbikini?kalo taknk aib,jgn berbikini.Apakah???!!

        • K says:

          BeautifulBikini, like ur comment!!
          tul sgt2 tuh..nk backup sgt pasha tuh watper..sebok ungkit dosa kite ngan pasha..dosa membela org yg membelakangkan hukum Allah camner lak?

        • LONDON says:

          Habis ko tu manusia hebat la
          x pernah buat salah dgn orang
          x pernah buat salah dgn nabi
          x pernah buat salah dgn Allah
          Hebat betul ko BeautifulBikini
          Aku rasa ko pun tutup aurat litup kot
          Pakai purdah sebab tu x pernah buat salah
          Kita ni manusia biasa
          Selalu buat salah baik
          dalam sedar
          atau tidak sedar

          Fasha kira buat salah kat orang la tuh
          sebab pakai bikini penyebab orang lain dok
          kutuk kata nista maki hamun kat dia
          Org yg kutuk tu x buat salah

        • LONDON says:

          Aku bukan backup Fasha
          Dia dah mengaku buat salah

          Aku rasa korang memang terbaik
          x pernah buat salah
          sebab tu x perlu minta maaf

        • Saya says:

          Apalah LONDON ni, betul apa, salah aurat tu salah dgn Allah, kenapa nk minta maaf dgn manusia, maknanya dia rasa salah dia sbb manusia mrh dia..buat rasa bsalah sbb buka aurat tuh..jd buat apa nk entah dgn maaf tu? niat kena btol! pastu nk mrh kwn dia buat apa?mrh sbb kwn dia xcover line, kalo xkantoi gmbr tuh ada dia rasa bsalah? bukan kita mmg kena letak persepsi buruk ke pd benda/perbuatan buruk nih, supaya org tuh rasa terhina dan kemudian tak buat salah tuh dan kita tak berdosa sbb tak menganggap benda/perbuatan dosa tu biasa? bukan ke?? apakata semak komen ustaz zaharuddin tentang isu “dato dr fadhilah kamsah yang kata jgn pandang hina pd GRO – ayu” dolu..

        • Perasan Ustaz la Plak.. says:

          haha..tol 2 Saya,.dose ngn tuhan cuma leh terampun dgn tobat nasuha, pndpt ulamak ckp spai ngalir air mata (punya la nyesal) dan bjanji dgn bsggh2 xkn bt lg,lam kes ni tobat xkn dedah2 n akn ttup aurat la kan logiknye,k tobat xkan pkai bkini j?tp npk gaya cam xttup aurat gak die so btol2 da tobat k,da nyesal k?

          y lg 1 aku xphm sal ckp mnusia xsempurna,xde manusia sempurna xlyak judge org 2 menda?tuhan bg kita akal so pk r sendri,yg mn baik yg mn buruk kita boleh nilai boleh hakimi sndri klau nk tggu manusia sempurna yg sah2 maksum siap ad nm dlm quran bru leh bg nasihat then mknanya smpai bila2 p kita akn hidup dlm kesesatan..cma bg la nasihat baik2 jgn la memaki hamun,sbb da bgkitkan soal nabi ampunkan ummat,jd contohi la jg cra nabi kita menegur org2 yg melakukan dosa,tegur baik2 jgn guna pkataan x sopan,,

          to London : nie soal aurat dedah pd bkn mahram tanpa sbb darurat hukum die berdosa besar,sal blsn d akhrt 2 ustz ko da ajar so pk r,org2 kat sni nk maafkn k x 2 bkn soal pokok y pntg fahami blk soal taubat,slagi die xbertaubat nasuha slgi 2la dosa die xkan trampun..yg ptt kita bt sm2 doakan supaya dibuka pintu hati si fasha sandha untuk kmbali kpd ajaran islam yg sbnar,.soal aurat laki n pompuan ko da taw kan..jgn defend n aggp menda nie biasa,jgn remehkan ngn bndingkan ngn lelaen pendosa,tkut nti rmai lak melayu kita jd ahli neraka,xbangga,aku xbangga..len la ko bkn melayu mklm la nm p london apa

        • aku nak komen says:

          ntah ape2 je dia ni..org ckp psl fasha..dah bengong plak kaitkan dengan ct watpe????

        • aku nak komen says:

          dah sudah…dah lari tajuk plak budak ni!!! ngek tol..

        • nobody says:

          kenapa mintak maaf dengan kami…..mintak maaf dgn Allah…kami bukan tuhan….dosa fasha dgn Allah…bkn dengan kami….

        • HIS says:

          isu di sini pasal fasha sandha kenapa kait kan pulak nama siti nurhaliza,tak baik tau cakap orang mcm nasrani. Lagi satu orang dah minta maaf itu maaf kan aje lah tak payah komen yang bukan2 kita yang mengutuk2 lagi berdosa kan.

      • dr9191 says:

        xpaham betol la… kape nk mintak maaf? dia ‘xsengaja’ ke pakai baju tu? kalau TERpakai baju tu dgn xsengaja xpe la nk mintak maaf.. macam kte terpijak kaki org ke, terambil brg org ke.. bnda2 yg xsengaja… tp pakai bj bley x sengaja ke?? bknnye br 1st time si pasha ni pakai bj seksi.. adooi… xkn la setiap kali pkai bj seksi nk mintak maaf kot? dh pakai tu pakai jela…

      • natalisa says:

        huhuhuhuh….. xyah mintak maaf kat kita2 or rakyat malaysia or masyarakat ISLAM… kami boleh buat ape… MINTAK MAAF PADA ALLAH… kemudian PADA ORG TUA… tu baru betul…mintak maaf secara IKLAS… ko ni kan setiap kali buat slah senang2 jew nak mintak maaf…. ape yg kami ni boleh buat???dosa dan pahala bukan ditangan manusia or peminat…tapi ditangan ALLAH… DIA MAHA PENGAMPUN…

    • Lipstick Hijau says:

      ??? ???????? ????…….

      Asyik2 statement dia dgn x semua sempurna…..masa dia pakai binatang tu kat badan dia mugkin time tu dia mabuk…pasal tu lupa hukum hakam….tp if dia x mabuk pun, dia tau ker bezakan haram n halal…?

      • puteh says:

        yg heran tu asal gi bali jek bebikini….apa dorg igt kalo bebikini kt msia tuhan nampak…bebikini kt bali tuhan xnampak ke?……10 x mintak maap 10 x buat lagi…jgn cam tu pasha weiii………

        • jane says:

          masalahnya dia org tak kisah tuhan nampak…asalkan rakyat msia tak nampak…..tapi benda yg tak elok tetap kantoi…..pada artis2 sekelian jgn la buat statement nak pakai tudong la…tak nak pakai seksi lagi la…dah insaf tak nak berkhalwat lagi la…jika hati tu belum lagi terbuka utk berbuat kebaikan…. nanti makan diri sendiri…kalau kena kutuk …jgn marah dan peminat kipas awak pon jgn marah…sebab awak yg buat statement tu…..

    • Lipstick Hijau says:

      klau pakai kat tioman, takut pula tioman kena tsunami….so bagus sgt la pusat sendat ne pakai kat bali….bertimbun juga dosa2 dia….ada gak bekalan kat akhirat nt…

    • ieyda says:

      mintak maaf ngan peminat watpe? mintak maaf nganALLAH la. tobat maksiat

    • Sudah sudah laa... says:

      Lawak tgok komen2 kat sini.. Konon niat nak tegur tpi bahasa mghina mngata je.. Sibuk bcerita psal dosa org.. Korang nih ngumpat ngutuk dia pun bukannya baik sgt…. Bezanya fasha tu seksi.. tu dosa dia ngan Tuhan. Kalau smpai seru tuk dia brubah, x mustahil bley btaubat mcm Wilma, Norkumalasari etc.. Dosa korang keji dia dosa dgn dia… Ajal maut dtg x kira umur.. Agak2 sempat tak minta maaf dgn dia sblum malaikat maut dtg menjemput..??

    • mall lue says:

      kalau dh berkawan pn ngn kawan yg tah hape2,dok bising kata kawan yg buat……ceh!

    • syuhada says:

      mintak maaf dgn Tuhan lah..tu dose die dgn Tuhan..bukan dose dgn manusia..kan?ke aku salah?

    • jalan lurus says:

      ko nie pagok…bodoh…uat pe mntak t kte org…nie yg artis d’jdiknikon @model untok smua?????untok k’arah yg lbih sesat bleh la…aQ ase lau ko jd bini bini aQ pon hambe x nak…org dh ase tngok bdn ko…bek xyah pakai pape je…lg satu…penah study about islam?????aurat pompuan kat ne?????

  2. xx says:

    i like fasha’s acting,

  3. detektif conan says:

    skurang2nya dia ngaku gak.dri si nabil yang bagi alasan bodoh tu!

  4. otak says:

    berlakon jer tu si fasha…. nak clear salah2 dulu ler

  5. lely says:

    at least fasha mengaku…kira ok la tu…artis lain ado???
    mana la tau kot2 lepas ni FS berubah ke arah kebaikan pas amik kritikan ramai…
    slow2 berubah pon dah alhamdulillah…
    suka talent dia..

    • Hitam Manis says:

      senang jer kan, dah buat salah mintak maaf, macam gitu smue orang pon boleh buat, tau lah pelakon~

      • akuler says:

        alah ko nie hitam manis…. dah kalau kita buat salah ngan orng lain mesti ghak minta maafkan… x kan nak buat mcm x bersalah… Kira ok ah dia minta maaf.. at least dia mengaku dari buat salah x mengaku.. bagi alasan sengal… ahakss…

        • Hitam Manis says:

          memang lah semue org pon buat salah nak mintak maaf, abih kalau dah pakai macam gitu tak sengaja kah?? yer lah die buat salah pastu die mengaku then mintak maap, pastu buat lagi, mintak maap lagi, pastu seterusnya

          kalau die betul2 nk mintak maaf buktikan lah terus, tak yah setakat cakap jer!! meluat tahu cakap tp tak serupe bikin!!

        • lely says:

          xper la…dia pon dah ngaku…dri artis lain yg x ngaku n langsung x bgi statement…
          kita ni kalo free2 n rasa nak tmbah phala doa je la FS tu btol2 berubah…

        • mys abby says:

          mmg la kte sentiasa maafkan pun..
          cuma kesalnye sbb rasenye da byk kali di fasha ni mintak maaf..
          mcm perkataan “MAAF” tu dah takde makne dah…

    • Lipstick Hijau says:

      zarina an juling lagi bodoh…ade ker patut dia ckp gmbr panas dia tu bukan badan dia….wanita Iran yg jadi mangsa….

      • jane says:

        sebab tu fasha tak mau jadi bodoh macam anjuling…. mengaku dan minta maaf… peminat lembut hati la kot…

  6. nana says:

    Hahahaha….elok la dah sedar…tp xtau la kot2 sedar utk sehari jek…. esok2 tbukak lagi citer panas dia…minta maaf lagi…pompuan mcm fasha mmg xleh lari dr hipokrit…

  7. tepong says:

    hari ni mntk maap. esok2 wat lg. pstu mntk maap lg.

    • Lipstick Hijau says:

      ne la namanya liat….kena hempap 1000tan pun belum tentu hancur…..

      • xx says:

        amboiii…kau tu perfect sangat ke”??ingat la syurga neraka semua ditangan tuhan

        • xx says:

          komen atas ni ditujukan kat lipstick hijau bukan tepung

        • yy says:

          sape ckp syurga neraka dtangan tuhan?mmg la pghujungnya tuhan tmbal bls tp smuany berdsrkan dosa pahala ko ddunia,tuhan bg ko otak bg ko akal (kcuali gila @xsiuman) jd ko la yang tentukan syurga k neraka tmpt ko,dakhirat sana tmpt ko mmg akn dtentukan tuhan bdsrkn amalan sbb ms 2nyesal p xguna tp slagi nyawa dkandung badan slagi 2la ko bkuasa tuk tentukan halatuju kau,bt dosa tmpt dneraka bt pahala blsn syurga,ikut je ap yg ad lam al-Quran n Hadith gerenti2 idup ko slmt dunia akhirat,,tobat2 gak tp psti k smpt nk tobat,klo smpt psti k dterima tobat 2?jgn amik mudah bro..slagi org msh idup slagi 2la logik kita leh judge mn btol mn x,klo die da xde then bru la ltkkn pd ktentuan Tuhan..

  8. mak bapak says:

    bagus la macam tu….sedar kesilapan diri….tak semua orang sempurna….semoga Allah memberikan hidayah kepada fasha…Amin..

    • mora says:

      setuju.sume manusia tk smpurna kan.org tk mnta maaf salah, dh mnta maaf salah.tk kire artis ke, bkn artis ke, sume pun stiap hari ade wat dosa.bkn pakai sksi jer, ngutuk pun dosa.-peace no war-=)

      • Nura Ramly says:

        asal buat salah je mintak maaf statement tak boleh blah, “tak semua manusia tu sempurna” abes kalo ko dah buat banyak kali salah, mana nak dtg jadik manusia sempurna atau sekurang kurangnya berusaha untuk jadi sempurna. mmg manusia takkan ada yg sempurna tapi itu bukan alasan logik ko nak gunakan setiap kali ko buat salah….

      • aku yg menutup aurat.. says:

        cik mora,cuba la baca fasha punya knyataan,die mtk maaf pd siapa?org2 atau tuhan?die menyesal pakai bikini k sbb xttup aurat?sbb kantoi k sbb ttba sedar?klau btol die da sedar then nape msh xtutup aurat?logiknya xmenyesal la kan?
        xtutup aurat hukum die bdosa besarkan?dan dosa2 bsr cuma akn terampun dgn taubat nasuhakan?syarat taubat nasuha adlh menyesal dgn spenuh hati akn perbuatan 2 n paling pentg bjanji xkan lakukan kslhan 2 lg,bkn jnji je tp buat,pndt ulama ckp spai mengalir air mata sbb btul2 menyesal punya pasal kankankan??
        so kesimpulan yg kita blh buat adlh ap?fasha da menyesal?da taubat?persoalan skang die menyesal sbb xttup aurat?taw sbb pkai bikini je?yg diback-up2 sal menyesal pkai bikini k pasal die xttup aurat?jgn bandingkan dgn lain pendosa sbb dosa ttp dosa xkira ap xkira siapa n plg pntg xde p kuota tuk bumiputra,asal ramai org bt asal bkn ‘kita2 aja’ then anggap biasa anggap cam xdosa..
        n tlg la sblm komen ap2 fahami ap “hukum aurat” bdsrkan al-Quran dan hadith dan bkn bdsrkn pndpt korang n org ramai semata2..
        skian,klau slh tlg betulkan..

        p/s:die bt dosa pd manusia k pd tuhan??

  9. elya says:

    alaa biasa laa pelakon, mmg pndai berlakon kannn..hahha..
    tak kesah pun die nk pakai bikini kee ape…die mmg seksi pun :)
    let her be :p

  10. matyie says:

    cuba mohon ampun dengan Allah…kenapa dengan peminat…siapa kita di atas muka bumi Allah ni??

  11. lobak says:

    taubat nasuha la cik fasha oii….klu dah mati nanti orng nak sedekahkan al-fatihah pun tak jadik kenangkan gambar separuh bogel hang…..NASIHAT KAT MAK CIK FASHA SEKALI…..

    • Lovely says:

      Kita yg masih hidup harus menghormati si mati
      Hanya Allah sahaja yg boleh menghukum Umatnya
      Bukannya kita

  12. BlackBerry00 says:

    bagus sbb dye ngaku…
    jgn tak ngaku…
    ade artis tak ngaku dh ade anak lagi hampeh!!!!!

  13. siti says:

    kesempurnaan hanya milik Allah…kita sebagai manusia nie walaupun tk sempurna,tp allah bg kitab panduan untuk kita ikut yang mana halal yang mana haram…mintk maaf kat manusiatk boleh mengurangkan dosa pon….tp bertaubat la kepada allah..
    tk tau cara bertaubat????first…berjanji tkkan berbikini di tempat terbuka…second….buat solat sunat taubat…semoga allah terima taubat anda…allah maha pengasih dan dia mengasihi hambanya …

  14. Lynn says:

    taubat lepas nih ya fasha.. suka fasha

  15. chidori says:

    semoga Allah terangkan hati beliau

  16. Chantek says:

    tak habis2 betul la dia ni..

  17. lis says:

    siap mention nama member tu..msti ayat kt member tu “kau punya psal la ni..x pasal2 aku kantoi”

  18. fenz says:

    boobs kawan si fasha lagi besar punyerrr…nak nengok muke terpandang dia punya nasi lemak….omak ai dose dah tu…hohohohohoho mak mertue pun tak berkenan la nengok gambo macam nie…telanjang tapi berpakaian…..

  19. cikedi says:

    give her a chance….kita pun dok kutuk2 dia ni ingat x berdosa ka haa?? haa?? seniri mau ingat laa…kalo teguq elok2 x pa la…ni setakat nak maki2 cakap pelik2 tu x yah laaa….2×5..dah yg tu sepasai…pahala apa yg hampa buat dapat kat dia..esok2 dgn pahala tu la dia bole berubah jadi baik..hampa apa ada?? O…muhasabah diri tu byk2…

    • akuler says:

      aku sokong ko cikedi… at least dia minta maaf secara terbuka.. Ingat senang ke nak mengaku… ? Doakan dia berubah menjadi lebih baik.. Amin

    • Lipstick Hijau says:

      give her a chance?????? ko tau x “peminat” dah selalu tau bg c pusat sendat ne peluang….tp dia x pernah nak hargai tu smua…dia kacau rumah tangga org..tp “peminat” masi nak tgk lakonan dia…dia tunjuk perangai bitch kat clubbing but “peminat still nak tau perkembangan dia….perkataan “chance” mg xde dlm kamus hidup pusat sendat ne…bnyk kali nak minta maaf tp x berubah…perangai liat mcm daging ayam kampung….xkan pusat sendat nak kena “rebus” 300jam supaya x liat lagi?????

      • cikedi says:

        dia liat ka ..x liat ka bukan urusan kita pun…..lagi pun hukuman ni bukan dari kita….apa yg aku nampak ni kdg2 kita cakap x pakai ilmu..n x pk masa2 ke depan…apa agaknya nak jadi dgn diri kita ka….anak2 kita ka….cucu cicit kita kaa….yg kita sibuk dok nampak org…jahat org….liat org…sama lah jugak dgn fasha ni…kalo ALLAH nak kalih hati dia sat jaaaa….utk jadi baik…haaa masa tu…nak kata apa??? hat dosa kita dok bertimbun ni…agak2 bila nak p minta ampun kat dia?? aku bukan peminat fasha….n aku tau pun dia dok buat benda2 mcm tu semua…tapi kita ni manusia…selagi nama manusia…selagi tu la..akal x sampai ke mana…hanya ALLAH saja yg bole mengubah…kalo manusia bole berubah dgn manusia..lama dah org2 kafir masuk islam..perlu di ingat ALLAH ja yg bole ubah HATI manusia…mau pk…n apa yg sedang jadi kat fasha ni kita x tau apa kesudahannya…so jgn la nak ngata mcm hampa tau dah yg dia tu masuk neraka…..kita ni syurga ka??

        • SWEET says:

          HEBAT cikedi
          Kata2 mu itu tepat dan padat
          Aku sokong 200%

        • LONDON says:

          Aku pun sokong cikedi

        • Lovely says:

          THANKS cikedi
          Memang berhemah kata2 cikedi

        • kma says:

          btl tu cikedi, sy memenag setuju ngan apa yg anda cakap. Tp perlu la kita ingat jugak yg Allah swt xkn ubah nasib kita, kalau kita sendiri yg xnk berubah. Kita lht dlm skop yg lebih kecik cam kes fasha ni lah. Memang semuanya kerja Allah swt, tp kita sebagai manusia yg punya akal fikiran dah blh fikir yg mana baik dan mana buruk. Memang dia mintak maaf tu bgs, tp maaf dia tu kepada semua peminat yg dia kasihi bukannya Allah swt yg kita sayangi.
          Jgn pertikaikan dia melayu atau cina atau mat saleh dengan berpakaian begitu, tp tanya lah diri, Nur Fasha Sandha ni islam atau Buddha, atau Kristian. Wallahualam…sekadar menegur mana yg dirasakan logik kerana sejak dari awl kemunculannya, dia tidak pernah sunyi dengan cerita yg membuatkan kita saling menghina dan mencerca. Saya menegur dalam keadaan baik dan memang berharap dia akan berubah menjadi sebaik-baik manusia. Trm kasih :D

      • mora says:

        bersangka baik la .smoga Allah memberi hidayah bukan kpd fasha saja, tetapi sluruh mslimin mslimat semua.Aminnn…-peace no war-=)

        • mora says:

          setuju dgn cikedi.aku pn bukan pminat fasha.tp naik kesian tgok dia, (wlupn dulu marah dia caraz suami org).but tu sume tkdir yg tersurat.dorang kat cni, lbih banyak memaki2, mencarut, mengutuk,, ckp pmpuan sial, murah, fasha sendat n mcm2 pkataan yg malu aku nk tulis.ic, dh tntu tertulis islam.tp aku rase, prangai 2 x 5, atau lg teruk dgn prangai org yg dorang kutuk(nasihat tuk diri sndiri jugak).jgn terlalu menempelak org, kata2 itu satu doa.hari ini, kita sedap mengutuk org.esok lusa bnda2 tu takut2 jer jd kat kite.muhasabah diri itu lebih baik.-peave no war-=) salam.

      • loike says:

        gincu ijau, bole tak jangan asyik suka dok provok orang? bosan la tgok komen awk ni. besepah2

      • Hmmmm says:

        Chill babe. U ada masaalah ke?

  20. Reena says:

    Statement PR cover diri..lenkali..think before you do..

  21. Lolyta says:

    ish2…!!

  22. mira says:

    xperlu mintak maaf kat org laen..tp kat Allah sebenarnya..

  23. tu ler..dh tahu berbikini tu..jgn la simply letak pic kt public..huhu,,keep je pic tu sndiri2..ni nk tayang je la kt fb tu…konon nk tjuk la diri tu hot sgt..tp lupe diri tu artis,…huhu…kwn dia pnsatukn x kn thu si fasha ni artis kn..klu bg org len tgok pic gitu..tentu kene kondem..pe la…

  24. joyah jenah (double J) says:

    apo kono ekau ni??
    buek apo mntk maap dgn kami..
    ekau mintak maap dgn Allah…ok?

  25. khai says:

    tahniah la dekat fasha..nampak gaya nyer mjd jugak kau tu nk buat kontroversi..sian kn..klu x buat karang x laku plak..ye la..sbb x tunjuk muka seposen kau tu..klu dh mmg xde la adat timur kat dlm jiwa kau tu mmg mcm ni la hidup kau asyik minta maaf lepas buat salah..tp masa nk buat otak kau pegi mane..dh kering kontang sangat ke..yela..asyik bjemur bbikini kat pantai mmg la otak kering kontang kn..maner dpt nk pikir..kesian teramat sangat2 la si fasha ni..

  26. marshmallow says:

    minah ni mmg pandai tul berlakon.. tak abih2 ngn lakonan dia.. udah2 le berlakon pasha oiii.. muak plak kitaorg ni..
    tp yg dia mintak maap tu kat peminat2 dia jek.. yg kat kita yang tak minat dia ni mana dia mintak maap (sepatutnya mintak ampun kat tuhan), sbb dia tau kalau dia mintak maap kat yg tak suka dia, dia tetap kena kutuk jugak!!! kuikuikui…

  27. Dauspozi says:

    Hoho.. Apa kes mintak maap dgn kitaorang.. gi mintak ampun dgn Allah.. Semoga Allah S.W.T ampunkan.. Amin..

  28. ela says:

    Betul la.dah dia mintak maaf…mana ada org yang buat benda betul ja..heran la dgn org yang benci sgt dgn FS nie…kalau dia buat salah je…maki mcm mcm.Siap ada gelaran mcm mcm bg..tu tak kira berdosa ker…maki maki orang?…Cube tgok artis artis lain pun mana yang semua betul…mungkin ada yang lebih dasyat lagi dari FS…Come On la..jangan judge sgt org…pada pada la….at least bila dia buat silap dia buat kenyataan mintak maaf secara terbuka,,,kita kalau nak mintak maaf kat dia mcm mana pulak…boleh ker nak buat cam tue…Dia dah janji tak nak seksi tahun 2011…kan gambar tue 30 dec 2010…?..lagipun pic tu koleksi peribadi dia….Jangan nilai org dari luaran tau…..TQ.

    • Lovely says:

      Betul tu ela

    • johan tepuk tangan.. says:

      ela,amik gmbr koleksi peribadi bkn isu,tp yang bbikini dtmpat awam 2 yg jadi isu,.tlg tgk dr sudut agama,dr sudut aurat dan bukan cuma dr sudut budaya..

      tlg bfkr guna akal,guna iman serta akidah dan bukan otak semata2,wslm

  29. Disitu ada kejujuran but sampai bila kejujuran utk kejahilan berterusan.Perlukan perubahan.

  30. kurus says:

    maner gamba nyer??

  31. mek di says:

    antara artis plaing sosial d malaysia…hahahaha

  32. mora says:

    Alhamdulillah..akhirnya fasha sedar itu adalah salah.respect kat ur girl.at least, dia sggup meminta maaf.tak sperti pengutuk2 yg asyik mengutuk tapi tak sedar ksalahan sndiri.tegur elok2 kan bagus.sbg org islam, kita tak payah nk menyimbah lg minyak ke api yg panas.tu mcm perbuatan syaitan.skarang kite kutuk org, nnt jadi kat kturunan sndiri baru nk sedar.-nasihat tuk diri sndiri jugak- peace no war.=)

  33. hepigirl says:

    MINTA MAAF DENGAN TUHAN.

  34. iris says:

    ala selalu sgt buat salah pastu minta maaf… masa nak buat tu x fikir ke ngokkk… perkataan maaf tu mcm dah biasa bagi dia… org mcm minah ni tak kan berubah punya la..ckp jer gebang tp habuk pun tarak…

  35. adaakukesah says:

    ala tau pulak minta maaf . knp? takut kena kutuk dgn peminat sbb kontroversi lagi ke? kalau ikhlas nak berubah mesti jujur, bukan kluar Malaysia pakai camtu..ingat pegi luar dari sini org x nmpk ker..plz la lol! kat Tuhan x takut pulak ko eh pasa sendat

  36. kyra says:

    sy, mmg minat lakonan fasha, tp kalau nk ikutkan fasha mmg agak seksi kalau dia belakon dalam sesetengah drama atau filem so x hairan juga kalau kita tgok lebih kurang sama, cuma caranya pandangan masyarakat semastinya negatif / positif/ sensitif pada diri fasha, so paling utama para2 lelaki2 di luar sana kawal nafsu anda kalau x tahan tgok fasha pakai bikini, kalau anda lelaki yg bijak fikir2kan lah…

  37. effie says:

    tiap kali buat salah minta maap ngn peminat, tuuu je laa..bosann laa! bila nk berubah nya?

  38. ela says:

    sokong u mera…dia org ni kutuk melampau lampau….adil la…nampak salah dia…..sendiri salah ada nampak ….sama sama kita tegur menegur,salah silap sama sama perbaiki….kira bagus dia mengaku dari artis lain yang kata super impose…ape pun kita doa yang baik baik…moga masing masing dapat petunjuk dan hidayah…Amin…

  39. Cherry pink says:

    fasha,i tetap minat gilerr kat u even mcm ne pun diri u…u mmg cantik even tak make up.

  40. kueh lompang says:

    G bali pakai bikini…g miami beach mau BOGEL teruss ni!
    Lately kemaruk sangat budak2 pompuan Msia ni nk pakai bikini…pastu merokok kat public! BONGOK!!

  41. angeliena says:

    mmg la respect sbb dia mntk maaf n mangaku tp kalau 10kali buat slh,10kali mntk maaf,bila masa nk brubah??benda2 mcm ni (yg blh mengaibkan)spatutnya tk pyh tunggu org nk kecoh2,nk tunggu org masukkan gmbr dlm int’net bru nk sedar..sepatutnya sblum dia buat,dia patut pk dulu sbb dia public figure..dh tentula kalau artis pkai trdedah sana sini,confirm kena kutuk atau jd prhatian punye..ini kan Malaysia,bkn Hollywood..

  42. hamba allah says:

    SUNGGUH MENGARUT MINTAK MAAF NGAN PEMINATT,, XNAK SEKSI SEBAB PEMINATT..PEMINAT BUKAN LEH BANTU FS PUN MASA DI PDG MAHSYAR KELAK.. NAMPAK SANGAT X RASE BERDOSA PD ALLAH.. HANYA PD ALLAH TEMPAT DITUJUKAN SEGALA TAUBAT…

    • Mimi says:

      Kalau dia minta maaf dgn Tuhan xkan nak bgtau wartawan.. Buat sendiri2 dah ler… Bodoh..!!!

      • johan tepuk tangan ms darjah 3.. says:

        die xperlu bg taw wrtawan kan3?tp mnusia yg celik boleh nmpk klo die da taubat k x,klo tobat mesti da ttup auratkan3?da ttup xko tengok Mimi?k ko cakap sal maaf2 kpd tuhan bkn taubat nasuha?xpun sal maaf pakai bikini bkn sbb xttup aurat?xphm aku..
        walaupun aku nak ckap ap kau ckap pd hamba allah tp sbb ak pun ‘hmba allah’ gak jd sabar je lah..

  43. kakchubby says:

    ada jaminan bende yg sama tak berulang lagi ke? kalo setakat mintak maaf berjuta kali pastu buat lagi, hentikan je la FS…….

  44. nano says:

    tengok dlm rancangan apa entah aritu wartawan tanya betul ke dah break ngan Jejai tapi dia no comment…..betul ke……..???

  45. mis-cute says:

    saya setuju.. bab2 aurat ni antara manusia dgn tuhan.. mohon la maaf kat Allah, bukannye kat manusia.. it’s common sense la.. low IQ betul..

  46. MisstauruS says:

    hurmmmmmm…

    maaf jer tak cukop kan…kene ubah penampilan sopan pasni sepenuhnye… baru respek…!!!

  47. mora says:

    hmm..anyway, bersangka baik la kwn2.dont judge book by its cover.ada lg baik kita doakan ksmpurnaan kita seluruh umat islam, dri menempelak, mengutuk antara satu sama lain. kite yg mengutuk ni, cnfirm ke masuk syurga?n, u all pernah dgr tak crite pmpuan soleh ngan pelacur?yg akhirnya pmpuan soleh tu yg masuk neraka, pelacur tu yg masuk syurga. ketentuan tkdir kite tak tau.Allah cume berkata ‘Kun Fayakun’ nasib kite bleh berubah menjadi nasib org yg dkutuk.Apa yg pnting, kite bleh menegur tp jgnlah mngutuk smpi memalukan diri anda sndiri.Salam kberkatan utuk anda semua.Amin.-Peace No War-=)

    • gosipgurl_fea says:

      cerita seorang perempuan pelacur beri seekor anjing jalanan minum air kan? wat a wonderful story .suka baca kisah tu. seribu pengajaran .

    • ?? says:

      mora,awak dh salah faham mksud sebenar cerita 2,jgn putarbelit n keruhkan keadaan,npk sgt macam x ada akidah..

  48. suka ati aku. says:

    tak pe dik pasha..kami maafkan kamu..lain kali buatlah lg..setakat pakai bikini apa kess..kan..?lagi world naked terus..huahuahua..

  49. msmifa says:

    mmg la bgos sikap jujur mengaku salah…tpi kalau tgok segi logik nya…nak wat salah mnx maaf itu bermakna mcm ambil mudah hal yg melibatkan hukum hakam…mmg suma org buat slah dan dosa termasuklah saya yg sedang manaip…tapi kita sbg sedara sesama islam x salah nak menegur dan perbetulkan apa yg salah..jgn mnx maaf dan lepas tue kuar lagi benda2 yg x elok…

  50. faiz says:

    mintak maap kat Allah, kamu da jauh bebenor cik fasha..kembali ke jalan Allah..sesungguhnya Allah maha pengampun..ajak la sekali En Jejai kamu tu..semakin byk maksiat semakin keras hati kamu utk bertaubat..

  51. ziha says:

    lpas pakai seksi, mintak maap
    lpas pakai sendat, mntak maap
    lpas pakai bikini, mintak maap

    mcmnya lpas mkn berak, lpas makan berak.
    pastu x hengat dah :D

  52. secret says:

    assalamualaikum..
    hm.. saya kesal dngan sikap awak semua..
    jgn lpe, diakhirat nanti awak akan dipaksa meminta maaf kat fasha kerana mengutuk dia..
    tak lepas ke syurga nanti..
    fasha..
    saya tak pernah sokong apa yang awak buat..
    tapi saya tahu saya tak layak nak menghukum awak krana saya bukan tuhan..
    bertaubatlah..
    kita cuma hamba yang tak terlepas dari melakukan kesalahan..
    tapi jangan mnggunakan alasan itu untuk melakukan kesalahan yang sama berulang kali..
    semoga awak berubah.. amin

  53. nara gak says:

    kurang2nya dia femes la kejap..lau x, nanti korang lupakan dia lak.. wakakaka..

  54. hairan says:

    Hmmm..harap-harap tak jadi trend, buat je apape salah, lepastu mintak maaf, orang rasa kagum dia mintak maaf, lepastu cerita habis. The cycle will never end if it goes on like this.

  55. ciku masak says:

    hangpa sumer xtau ker,ni taktik dia jer nak terus glemer….sendat ni suka sgt if people talking about her,tak kira ler citer yg ok ker atau yg x ok….janji org cerita pasal dia…kira azam 2011 dia nih,nak terus cipta kontroversi lerr…

  56. mim says:

    berbikin tu berdosa besar mengikut hukum ALLAH …sepatutnya minta maaf drp NYA bkn drp hambaNYA..wallahuallam

  57. djaa says:

    Minta ampun dan maaflah pada Allah..die je yg berhak memaafkan awk..

  58. buat dosa, pastu minta maaf, pastu masyarakat makin respek konon berani mengaku, pastu masyarakat terima balik, pastu dia buat balik pakai seksi2, pastu minta maaf balik, masyarakat makin makin makin respek.
    kesimpulannya, masyarakat kita sebenarnya yg dah rosak dan hati hitam, bukan artis, sebab artis dah sedia rosak sejak dari awal.

  59. shizuka says:

    mmg semua org x sempurna, tapi kita sebagai manusia dikurniakan otak tuk bpikir….n otak tu la yang boleh buat kita bezakan mana yang baik n buruk…x g2?///hehehehhheeeee..

  60. nur arin says:

    ATLEAST PENGAKUAN MAAF FASHA NI MEMBUKTIKAN PAKAI MACAM 2 SALAH…SO BILE ARTIS2 LAIN BACE ADELAH MALU SKIT NAK TERUS BERKEMBAN ATAS PENTAS KE PG ANUGERAH KE MCM BUAT BENDE X SALAH…ALASANNYER…FESYEN KOT..

  61. aini says:

    pergi sembahyang taubat minta maaf dengan ALLAH swt la…buat apa minta maaf dengan sesama manusia. (hanya nak sedapkan hati peminat die di luar sana) dalam hati fasha ada rasa ikhlas ke menyesal untuk tidak mengulangi lagi…..Rasanya tak….because nama pun Fasha [email protected] Sendat . Sekian.

    • Ape je.. says:

      Sampai hati hina dia mcm tu skali.. Bagusnya.. Sedekah pahala kau kat dia yer… Org yg hina org lain.. perkataan tu akan berbalik kat kau atau salah sorang ahli keluarga kau nanti. (mgkin adik, anak kau).. what goes around will comes around…

    • spongebob says:

      rasanya islam x mengajar kita untuk menghina n mengejek2 nama orang. :-)

  62. dina says:

    fasha, better ko tak yah mnta maaf pas ni.sbb ko mnta maaf pun, kena kutuk jugak.sbb sume pengutuk2 ni, cnfirm masuk syurga.nyampah aku bace org yg suke ngutuk org ni.komen elok2 kan baik.bg la sokongan kat dia nk brubah 2011 ni, jgn asek dok wat dose kering jerk.mana nasihat yg baik2 tu, korang dislike.yg ngutuk2 tu, korang like.islam ape mcm ni.suke benda2 yg buruk.ape daaaa

    • Mimi says:

      Yg ngutuk tu memang konpem ‘masuk syurga’.. Sbb tu ada yg pandai cop FS tu ‘ahli neraka’.. Mcm tuhan plak nak hukum org msuk neraka… Nasihat je dah la…

  63. hyde says:

    i’m going to like her…. hrap fasha akn trus merendah diri mcm nie.. klu bwat salah mngaku, jgn trus kata ‘ader aku kesah org nak kata apa..’ sombong dan blagak… fasha blakon best, cume perlu lbih berattitude. ini mmbuatkan pminat u bukan shaj suka tapi sayang kat u. then u are going to get more fans mcm i da mula nak jd fan u. i sokonh jk dier kt dah taknak seksi lagi.. mungkin ini permulaan untuk fsha improve dri. she will gets better nd better and better… after this fsh kna kurangkan bersocial and any kontroversi dgn mane2 husbnd or x-husbnd org… fsha kna ubah sikit2 tak ble drastik… luv u and good luck!!!

  64. dina says:

    aku rase la, yg ramai ngutuk ni, sume pmpuan mcm aku jgk.tak kisah la.mane2 tmpt, opis ke, kat u ke, mane2 la.mmg suke bergosip n mengutuk!mcm mami jarum.yg ok cuma 1 dalam 10.psl tu ramai pmpuan masuk neraka.Nauzubillahiminzalik…=(

  65. nadiey says:

    x phm ak artis2 skang nih..bnda da taw lagi nk buat..mintak maaf konon..nanti buat balik,,sm je..bpe kali nk ulang daa..plastik sgt..konon innocent lah..klu bnda2 cmni xpyh nk poyo lah pasha if kau mmg cm2..kantoi..maaf..kantoi maaf..same je..

  66. Aida-nureen says:

    Pirahhhhhhhhhhhhhhhh pasa….maap konon…kalau tak kantoi tur nak buat lagi ler tur…..oiiii pasa…kalau orang tak nampak tapi Allah mengetahuinye……ko tu kena taubat nasuha….

  67. jimmy says:

    Ok lah tu, bunyi ikhlas .. harap2 tak berlaku lagi.. tak perlulah kutuk byk2, nanti x jadi pulak dia nak insaf.. yg lain2 tu urusan dia dgn Allah, x perlulah kita memandai-mandai

    Kalau berlaku lg, bolehlah kutuk lg..

  68. Shadow of Deth says:

    Respek???

    Macam ni ke mentaliti BN? Beliau x sepatutnya direspek in the first place selepas berbikini + seorang yang berbngsa Melayu dan beragama Islam/

  69. lolyat gang says:

    byk bunyi la org melayu skang
    pakai bikini pun korg nk heboh

  70. reff says:

    sapelah aku nak maafkan fasha..aku bukan tuhan!

  71. blur says:

    tah pe jadahnye nye bang nara ni nk respek org berbikini?? x paham btol aku la…dasar lelaki…

  72. blur says:

    tah pe jadahnye nye bang nara ni nk respek org berbikini?? x paham btol aku la….mmg dasar

  73. Auta says:

    udah2 la tu…sape penyebar gmbar ni lagi berdosa…dah jadi medan utk komen,kutuk, dsb…jgn kata org,takut anak, cucu, cicit, ciak,ciuk kita pun sama bile kita mati nnt…nauzubillah

    • Auta says:

      stop je la..dunia skrg makin tenat,penat, sendat…maka ALLAH S.W.T turunkan bala sbgai peringatan kpd kite..kita ni jahil xnak ingat…

  74. buat la apa pun pasha panda…. cakap mcm2 pun kau buek juga!

  75. Pretty says:

    Fasha minta maaf dgn Allah? Mungkin Fasha da minta maaf dgn Allah…. Kita tau ker? Who r we to judge others? Minta maaf sesama kita di galakkan….
    I salute her bravenesa & dare to acknowlege her wrongdoings!

  76. NAZARIO says:

    fasha oooo fasha.. .. mintak maaf la dgn NYA.. BKN dgn kami.. kami bkn y menentukkan awk 2 masuk syurga ke neraka… n lg 1..dah bape kali aku dgr ko nk berubah.. tp ko still macam dulu gak… n last2 kate saye mintak maaf.. pas2 wut lg…

  77. kyuhyunnie says:

    npe nk mntak maaf ngn ktorg??…fasha x buat slh ape2 pn pd ktorg…fasha berhak pakai apa2 pn yg dier nk..sbaik2 nye hndaklh bertaubat kpd Allah..bknnye mntak maaf kt ktorg…ktorg maafkn pn blm tntu Allah akn maafkn gak klu x bertaubat dgnNya…

  78. Zell says:

    I actually feel sorry for her because those pictures were supposed to be private and how would you feel if others out there who you do not know personally try to dictate what you should wear, how you should act and how you should talk to people? Rimas? She apologizes to everyone. She should not have done that.. who are we to pass judgment on her?

  79. Qalesya says:

    Kwn dia tak salah.. Yg salah fasha sbb diakan artis.. Jd tak paham2 ke? Kwn dia tu bkn artis ade org sebut2??? Lu pikirlah sndiri…

  80. allina says:

    ermmmm…propa jer minah bengong ni…!!
    baper kali da dia wt salah…baper kali lak dia mntk maaf…
    xyah nk tunjuk baikla…!!!! jelakla ngan lakonan ko…~

  81. Jejai says:

    ban*ang la ko fasha, asal ko pkai bikini …. xlawa la, pkai mcm biasa sudah… pasni pkai yg lg lawa keyh, melayu boleh… huhu

  82. gosipGirly says:

    bagus lah sangat2 fasha..next time buat lg and senang2 je nk minta maaf ye..nk tunjuk baik lah depan org malaysia,
    dah lah fotogenik, so skrg artis malaysia sama taraf je dengan artis indon.tapi x semua lah, ada lg hamba tuhan yg masih baik.so renung2 kan lah!..peace no war!hehehe…

  83. gosipgurl_fea says:

    haha ada harapan jadi pelakon terbaik tahun ni.

  84. min says:

    ala..kalau gmbr tak kantoi, ada nak minta maap? please lah…

  85. kanina says:

    fasha sandha minta maaf dengan peminat? dan di respeki?..err peminat fasha sandha ni tuhan ke? wei fasha..buat apa minta maaf dengan peminat..peminat pun sama ada yang mcm ko..minta maaf sama tuhan kamu..yang mana satu kami tak tahu…sudahlah..tunggu masa ada kes artis mesia sama level dengan Julie Perez..masa tu takde sapa nak larang dah..makin suka ada…siap import pelakon lucah lagi mcm kat indon tu..tunggulah jerlah balak yg datang

  86. eday says:

    kepada cik kanina, maaf kalau saya salah cakap, tapi kenape saya perlu minta maaf kepada cik kanina sedangkan saya orang islam jugak dan sentiasa meminta maaf kepada tuhan walau pun saya tidak melakukan kesilapan, begitu juga dengan artis fasha kite,kite semua tahu ke dia da solat @pun tidak kire untung die nak mintak maaf kalau die buat tak tahu lagi banyak dose korang buat sebab fitnah die bukan2, yang lagi menanggung dose penyebar gambar 2, kepada min 2 hak peribadi fasha, tak perlu awak sibuk menambah dose awak bende dah lepas biarkan lah, fasha manusia jugak kan. teruk r korang nie.

  87. ggg says:

    lepas minta maaf buat lagi
    org malaysia kan pemaaf…
    org say sorry cepat je terpujuk
    whateva!

  88. fasha Sontot says:

    Pemohonan maaf dari pelakon macam ni bukan boleh caya beb? Ini bukan kali pertama dia berperangai tak senonoh. Lawak lah lu ni beb!

    Maaf kepada peminat tak ada gunanya kalau masih pakai sifat jalang tu lagi.

  89. tengku hau says:

    KEPADA FASHA SANDA YG MERENG LAGI TAK SIUMAN…BUAT APE NAK MINTAK MAAF KAT PEMINAT…BUKAN PEMINAT YANG AMPUN KAN DOSA KAU….MINTAK MAAF KAT ALLAH SWT…SBB ANTARA PUNCA2 BERLAKUNYA BUANG BAYI ADALAH DISEBABKAN ANDA…PAKAIAN X SENONOH AKAN MENJADI IKUTAN REMAJA..SO SECARA X LANGSUNG GEJALA SOSIAL AKAN BERLAKU…KEMPEN “KAMI PRIHATIN” TIDAK AKAN BERMAKNA KALU ARTIS2 MCM FASHA NI STILL ADA KAT MSIA NI…NAUZUBILLAH

  90. Raina says:

    Stp manusia pernah melakukan kesilapan. Semoga fasha berubah ke arah yg lebey baek di tahun 2011 nie. U go girl~

  91. oren says:

    Knp pulak nk sorry kat peminat? Mcm pelik je :)

    • Menteri Fasola says:

      Sepatutnya yang patut dimintak sorry sampai berjurai-juria air mata, air hidung, air liur, air peluh adalah pada Allah.

  92. vincci says:

    betulke @ saje main2 hati peminat2 kamu fansha? kalau keinsafan tu betul, bagus la..alhamdulillah…..jgn status pelakon…awk pun dlm realiti belakon gak…..doa sy sntiasa awk pulang ke pangkal jalan….sbb yg mendoakan kamu tu org yang syg kamu…wajib saudara seislam menyayangi saudaranya,doa kebaikan……amin

  93. aku nak komen says:

    ala u allz ni.. aku tak heran langsung.. kalau dah namanya fasha sandha…klu artis lain nk jgk aku kesah..

  94. white says:

    ophss soreee…i yang buat..
    ophss soreee…i terbuat lagi..
    ophss soreee…i nak buat lagi..

  95. Menteri Fasola says:

    Tak pa lah Fasha. Orang Melayu “easy to accept, easy to understand and easy to forgive and forget” … Macam tu lah, mintak mahap. Lepaih ni hang buat yang lain pulak no. Paih tu hang mintak mahap lagi, dan lagi, dan lagi…

    “Maaf” pada hari ni dalam segelintir orang nampaknya macam tak ada makna, hanya mainan di bibir sahaja …

  96. Datuk wanabe says:

    apa2 aje lh…..we wait n see what nextttt!!!
    Btw kuar topik jap nk tnya abg Nara…
    Ac Mizal dh ‘offcial’ dpt Datuk ke?
    Spa tau 2long jwppp…

  97. ida says:

    hai perempuan…tak perlu la nk mintak maap kt semua org..tu ha..pegi mintak ampun kt tuhan..wat malu org islam je….bknnyer mintak maap kt kami ni dosa ko ble hapus!!!bodoh!!!

  98. ina says:

    org mcm ni tak pnah nk insaf….dh la ganggu uma tgga org ….mgatal tu je kjenya…wat tak senonoh pastu mtak maaf…

    • JAHAT BENAR says:

      betull…kja plcur mcm ne..hri ne mintak maaf esok buat lgi dh tu minta maaf esok bt lagi…x ada ksudhn….prkataan maaf dri mulut sundl ne dh mcm TA*I….dh mcm x brmakna prkataan maaf bgi dia…

  99. Qaseh De Persona says:

    ramai org menyampah n benci kt FS ni… tp plik tiap kali cita FS kuar pasti berjela2 komennya……. inikah dikatakan “BENCI TP SUKA??”

  100. aku ler says:

    x ksh..masing2 nk mati..ingat2..

  101. puteri lilin says:

    kalau dah seksi tu seksi gak..jejai lagi suke..wakakaka….tapi tu gambar 30.dec.2010 kan? maknanya belum tahun 2011…but dalam kenyataan majalah mana nth yg fasha takkan pakai seksiĀ² lagi tu “azam” dia k0t…kita tgk…kali ni berbikini dengan pario atau tanpa pario…pergghhh -_-

  102. marshmallow says:

    aku rasa la dia all-out la sblm 2011 (sbb dia ada janji tak mau seksi2 lg dah)..
    tp kalau betul2 pasang niat taknak seksi2 dah, bukankah tidak kira masa, terus je laksanakan. ini tggu betul2 2011 baru nak mula..
    ni mesti tak ikhlas ni.. dia janji camtu pon mesti sbb tak tahan dek kutukan org2 sekeliling.. tak kisah apa org kata konon! piirah..

  103. jahat betol says:

    ala nrmal la dia brbikini,bg dia berbikini ialah gadis melayu terakhir{sopan santun brtutup _ _ _ _ _ n _ _ _ silap2 tunjuk hbs nk bg glamor ……org klu ingt dunia akhrt x akn buat smua ni.yg dia ni th dgn dunia kntrovasi,seksi,rntuh umh tnga org n cri laki kaya…mmg kn la watak dia pgng dlm spa qistina…dunia2..ni org x ade maruah diri….sapa la malang jd hsbnd dia nti,ingt2 jejai 2 nk prguna dia sj kot

  104. kutu says:

    walau ape pun aku suke FASHA…..die cantik dr korg yg bermulut jahat…….

  105. pengomen tegar says:

    mtk la maaf pd tuhan,buat solat taubat ke..kan ke elok..huhu

    • non-stop says:

      klu manusia yg benama fasha sandha ni nak bertaubat buang mase je… esk2 buat lg….

      • Nasi Berlauk Ayam.. says:

        die xbertaubat,die ckp nyesal je..sbb 2die mtk maaf ngn org2 aka peminat die bkn dgn tuhan..mn ad ayat die btaubat pun,so sama2 kita doakan supaya die bertaubat..

  106. Maero Mieru says:

    Dia nak seksi ke taknak, bogel ke bikini tu dia pnyer pasal.Tapi sendiri mau ingat, diri tu penganut agama ape dan ape agama dia tetapkan.
    Dosa sendiri tanggung. Dia dan kawan2 dia. Sama gak dgn orang2 yg bersekongkol dgn dia ; boleh tegur tapi tidak.
    Nasib kt lelaki2 yg tengok. Dapat dosa free. Nyahahaha.

    P/S : artis biasa menjadi idola orang ramai. maka kini akan lebih banyak la org Melayu pkai bikini secara terbuka. tak banyak, angka tu pasti meningkat.

    (itu olang cina cakap ; apa pasat melayu pakai itu macam?)

    Salah seorang yg menjatuhkan martabat agama sendiri. Ha ha ha.

  107. CANTHEK says:

    alah…leh caya ke si fasha nie..ntah2 dia yg rancang…yelah..nk publisiti murahan….

    • Nyaman Bersikok says:

      saya sokong…..
      memang pun nak cari publisiti murah, bukan sekali dah berkali-kali. naik muak aku.

  108. Jangan tipu... says:

    Hoohooo satu Malaysia kena bohong.
    Dia saja nak tunjuk Nasi Lemak & Punggkok free kat semua org.
    Lepas tu boleh kata Syazwani yang sebarkan foto.
    KAKI AUTA la pompuan ni.
    Jantan malang mana la yang akan jadi Laki dia ni nanti.

  109. pokmat says:

    oink oink….oit fasha ko pakai je lah apa ko nak pakai pun…yang dorang nak kisah buat apa bukan dorang bagi makan ko…takyah nak mintak mintak maaf lah….lagi ko mintak maaf lagi org mengata….takyah nak kesal nak apalah….baru pakai mcm ni org dah kecoh…tu yang kat luar sana tu yang seksi tu kenapa tak masuk kan dalam ni…sebab beza nya cuma ko artis dorang bukan artis…huhhhhuhu maknusia ni samer je lah…apa kita wat ats dunia ni tu antara kita ngan tuhan….baik atau buruk tu sendiri pikir….kalau dah btol ko nak mandi pantai ke kolam ke sungai ke parit betul dah ko kena pakai camtu takan nak pakai baju kurung…kalau pakai baju kurung mandi pantai lagi lah org mengata ko tak siuman…dah takyah ko nak mintak mintak maaf lah dorang ni bukan bagi makan ko…aku bukan nak galak kan ko pakai seksi tapi kalau life ko macam tu nak wat cam mana…yang tukang kesoh dia pakai seksi ni nanti atlite renang sukan olimpik pakai mcm ni ko org sebar lah yer…biar atlite tu ramai ramai mintak maaf lak pasni….tengok cermin pandang muka sendiri pastu pikir baik diri sendiri tu tahap maner dah…kalau yang marah apa aku ckp ni aku mintak maaf…tapi pk pk kan lah betul ke tak apa aku ckp ni…kalau gambar dia bogel ke takpe ni dia pakai nak mandi pun dah kecoh…

  110. pokmat says:

    oink oink….oit fasha ko pakai je lah apa ko nak pakai pun…yang dorang nak kisah buat apa bukan dorang bagi makan ko…takyah nak mintak mintak maaf lah….lagi ko mintak maaf lagi org mengata….takyah nak kesal nak apalah….baru pakai mcm ni org dah kecoh…tu yang kat luar sana tu yang seksi tu kenapa tak masuk kan dalam ni…sebab beza nya cuma ko artis dorang bukan artis…huhhhhuhu maknusia ni samer je lah…apa kita wat ats dunia ni tu antara kita ngan tuhan….baik atau buruk tu sendiri pikir….

  111. pokmat says:

    kalau dah btol ko nak mandi pantai ke kolam ke sungai ke parit betul dah ko kena pakai camtu takan nak pakai baju kurung…kalau pakai baju kurung mandi pantai lagi lah org mengata ko tak siuman…dah takyah ko nak mintak mintak maaf lah dorang ni bukan bagi makan ko…aku bukan nak galak kan ko pakai seksi tapi kalau life ko macam tu nak wat cam mana…yang tukang kesoh dia pakai seksi ni nanti atlite renang sukan olimpik pakai mcm ni ko org sebar lah yer…biar atlite tu ramai ramai mintak maaf lak pasni….tengok cermin pandang muka sendiri pastu pikir baik diri sendiri tu tahap maner dah…kalau yang marah apa aku ckp ni aku mintak maaf…tapi pk pk kan lah betul ke tak apa aku ckp ni…kalau gambar dia bogel ke takpe ni dia pakai nak mandi pun dah kecoh…

  112. wawa adnan sempit says:

    meh kita sesama doakan agar seluruh umat islam, dilindungi & dijauhi dari melakukan perkara-perkara yg mendatangkan kemurkaan Allah s.w.t

    yang lain itu, kena datang dari hati kita sendiri…

  113. bagus sebab dia berani mengaku kesilapan dia… Apapun kita doakan semoga dia berubah menjadi manusia yang lebih baek…..

  114. Nura Ramly says:

    dah la fasha, mintak maaf ke tak mintak maaf ke, sama je…takder apa yg berubah…mcm ko cakap jugaklah “ade ko keysah org nak cakap apa” kan?? simpan je lah apa apa statement yg ko nak buat nak beli balik jiwa fans ko atau mana mana pihak yg ko nak lobi nak tunjuk ko ni konon konon prihatin sensiviti org lain….dari skolah sampai la aku tgk hang…tang tu jugak…cuma ko berubahlah…tak perlu canang tak nak seksi lah itulah inilah…kalau ko nak buat baik, buatlah sendiri elok2…to sah dok canag hang jugak kantoi…keep it low to ur self…”barang baik, tak perlukan iklan” kalau nak berubah tak perlu bg tau satu dunia….

  115. aloha says:

    Joget lambak version rock n roll……….. search tajuk ni kat utube.korang ingat lg tak pengapit rambut mop lantai (lan and the typewriter kahwin)korang ckp tu, aku tjumpe video dia kat utube.best gile sore dia.

  116. lawak plak mintak maaf kat peminat…hehe…

    kepada peminat2 saya,mintak maaf,saya maen bola pakai suar pendek aritu..sorry banyak2.haha..kesengalan melanda..

  117. Maero Mieru says:

    Ape ke bangang minta maaf dgn manusia.

  118. zal says:

    ingat allah

  119. aku says:

    mintak ampun pd ALLAH..

  120. Saya says:

    hah, kan dia dah lari..musti dia baca beautifulnara nih! musti dia tgh tensen skrg..adeh, ksian plak kat dia..bila dh malu smpi larikan diri (cm dlm kosmo kata) hrp2 terbuka pintu hati dia utk berubah..moga2 Allah bg dia dan kita2 kekuatan utk terus tabah dan lembutkn hati dia dr terus lalai. InsyaAllah ~

  121. Maafkan pe…. Da byk kali buat da. ‘Every One Should Have A Second Chance’. Tp nie da chance yang ke berapa kali da… Lain la kalau dia g ngan ako kew… Bleh ler ako maafkan… :)

  122. ashley says:

    bl FITNAH dan NYATA dh x taw nk dibezakan..
    x sudah2 buat kontroversi kl ni versi bikini pulak..come on lah fasha..xkan lu x taw?? xkan lu pny kwn x inf lu??ader bran ker?? bkn lu sendiri mmg suker tayang/suke carik publisiti ala LELONG punyer..bkn murah dah..so aper barang mintak2 maaf?? tp yer lah jugak coz lu cuma minta maaf kt peminat lu jer kan? kecantikan lu blh beli jiwa lah..(100% ori??)
    tp dlm isu mcm ni aq agak pelik dgn sesetengah org2 kite-pihak berwajib-mentaliti org-
    dulu time FT (faizal tahir-ni tuk rujukan) kemain berdesup diambil tindakan krn bk baju sdgkan aurat lelaki S.O.T (semua org taw)..
    tp bl time artis2 pompuan..aduhai..msg2 buat slamber..”x der salahnyer..biaser ar g kolam renang..biaser ar seksi sket2..bkn luak pun..bkn bogel pun..dengki lah tu” yg terjojol2 pun mcm lagi sedap dipandang pulak jatuhnyer..
    adil ker ‘adat’????
    to FASHA- teruskanlah perjuangan hidup..slg ade nyawa slg tu berGUMBIRA lah..jgn kisahkan ape org kater..lu kan POWER!!! piiiiiiiiiiiiiii rahhhhhhh..sekali bala datang beb..x taw lah mcmmn lu nk MENGADAP!!

  123. Saya says:

    sokong!!! FT buat cpt plak nk amik tindakan sdangkn ikot islam xbuka aurat pun, tp ttp kena sbb sentiviti melayu..yg pompuan nih..apa tindakan dorg?

  124. Whatever says:

    Kenape nak mintak maap kat peminat lak??? bukan kena taubat ker..terok lah artis nie cam kurang pengetahuan agama lak…nak pakai ape pun lantaklah tak pakai pon baguih dpt org nengok free..tapi sepatutnye mintak ampun dan insaf bukan mintak maap kat orang..

  125. Nasik Kicap says:

    Artis stakat mcm Fasha tu kita boleh bajet IQ dia berapa.

    Ain’t sayin’ much, but I DEFINITELY can say she ain’t have anything inside besides “artist” stuffs. She’s far from average Joe, to say at least.

    IQ low, jadik artis. Biasa mcm ni la jadinye. Usual term man.

  126. taiko says:

    slm….minta m’f dgn manusia pasal apaaa…..gi minta ampun ngan tuhan laaa
    apa punya orang….agama apa lu…
    ramai remaja rosak krn lu punya pasal….
    cilanat lu….

  127. taiko says:

    mak ayah tak pernah ajar ka tatasusila berpakaian di luar rumah…
    pundet lu….fasha
    lu ingat agama ni dekat malaysia kaaa
    barua punya manusia lu….

  128. Amier says:

    Fasha hang dok acu2 berbikini buat apa, buat aku dok telioq tengok hang, bukalah perabih lagi baguih baru hang jadi tiptop.

  129. aiyoyo says:

    winkwinkwink

  130. bikini terkoyak kat pepet says:

    pedulikan artis..rasa nak tengok, tengok je..x nak tengok x yah tengok..x yah le kecoh sangat pasal fasha tuh…nanti nyesal la dia tu…apa apa pon, biala, dosa dia dgn tuhan…yang kita ni nak kutuk2 sesama sendiri ni mengapa..wal hal si fasha tu je asalnya yang wat taik, tapi disebabkan ada kalangan korang yang nak beking fasha, ada jugak yg dok ‘bubu’ fasha, las2, korang yang x puas ati sesama sendiri..fasha rilek2 je duk paki bikini dalam rumah dia, kita duk penat jari menaip luah perasaan..cuba wat mende lebih berfaedah mcm baca al-Quran ke, berzikir ke dar dok gado sama sendri…sendri mau ingat…

  131. dany says:

    kesian pakai bikini pn jadi isu.kecah la dorang ni.biar la dia nak pakai apa pn.dosa dia ngn tuhan.hangpa dok sibuk pasai apa?mcm la diri tu dh btul sgt kecah la.dia nak tunjuk apa dia pnye ske la.dia jadi pornstar ke dia pnye ske la.

  132. Maero Mieru says:

    Dany > Dia pnye suka,memang. Tapi aku ape peduli kalau tu tak jadi ikutan.
    Dia ni artis. Artis biasa ada peminat. Dan tu biasa jadi ikutan.
    Ni pasal kitorang bising. Ko taknak bising tu ko pnye pasal. Biar Fasha tu tau yg dia tu dah byk dosa dan banyak buat orang ikut dia.

    Jangan jadi bangang.

  133. tah pe2 jer.. says:

    bape kali mintak maap daa…..bosan la…

  134. orang yang bodoh, buka baju tak di gaji. kat amereika buka baju bayar juta u.sd…stupid girl

  135. peminat fasha says:

    ok jugak macam ni.. aku suke tengok fasha pakai cam ni.. boleh tambah koleksi gambar seksi aku.. hahaah… Tapi ape2 pun jgn buat peminat hilang minat… peminat suka artis seksi… bukan seks..i, kalau seks..i kena jadi artis porn. Apa2 pun… you still have time to change…

  136. Ahkak Love Pasha says:

    wahhhh meleleh ayer idung ahkak baca pengakuan u fasha..lap u soooooooooo much… jgn pedulik derang2 yg mengutuk nih.. derang jeles kat fasha jer tu..kalu derang tak suka fasha apsal bab fasha sibukkkkk jer derang nk baca & komen..baik gi romen hikhikhik

  137. iici says:

    fasha2..x hbis2 cri psl..klau hang tu x mcm ni,,org x mngata pn..bangga dpt tyg body kt org ramai..bila jd mcm ni,,buat2 terkejut la plak..pelik la fasha ni..sungguh berkesan lakonannya

  138. patrickstar says:

    yg kutuk xingt hukum yg defends lak xtgk hukum,bykny manusia bdose,tmsk gak ak suke tgk menda2 ntah ap2 nie..xpelah,tobat fasha,tobat aku,tobat la kita smua hndaknya,.

  139. patrickstar says:

    awwww…who live in pineapple under the sea??

  140. aku says:

    tuhan nampak …walau di mana anda berada

  141. awat la hang ni fasha oiii,mami maluuuuuuuuuuuuu……

  142. zul says:

    Salam, bila buat sesuatu fikirlah berkali2. Peliharalah maruah diri walau dimana berada…terutama maruah keluarga. Hidup cuma sekali aje!…x terfikir ke jika waktu itu, malaikat maut datang!…adakah sudah bersedia? Bertaubat lah…taubat nasuha!….allah tu maha pengampun, maha pengasih & maha penyayang.

    Berhati2lah bila memilih kawan ya…..

  143. aku says:

    nway sgt suke bace status yg di post oleh ND di twitter…so sweet…

  144. Liliy says:

    Ko ni…buat salah balik2..pas tu minta maaf…bukan fasa suka ka berpakaian bogel? kita ni Islam agak2 la ooooiii..mcm la cantik sanggat namapk susu..jatuh…buuuuuuuuuuuuuuuuuu..nasip ko tdk menang baru2 ni…kami tdk suka fasah sandat

  145. amoi says:

    AAK (ade aku kesah)…bosan n muak dah citer sal fasha, asyik wat publisiti murahan je…

  146. shafa-dhasan says:

    naper sumer org kutuk fasha sampai ke dindinggg..
    cikit2 jadik lerrr..dia tu kan org melayu..org cantik…org islam…org aper lg ek??cian kat dearrr..lagi pun dear dh mintak maappp tuh..itu ler satu-satu nyer fasha made in m’sia.nnti kalu fasha x pakai mcm tuh…saper lg yg berani menonJOLKAN BIJIK mata rakyat m’sia???tahniah fasha kerana berjaya menyahut seruan goment.1 fasha tuk 1 m’sia.

  147. alam flora says:

    nampaknya dunia artis searang semakin melampau… kalu dulu rocker rambut panjang kene GAM… sekarang ni artis bogel wat tak tau jer… yg dh buat blue filem pn boleh berlakon lg… kalu setakat bikini mcm fasha ni aku rs biasa la…tumggu kalau2 ada made in fasha pulak….

  148. Beramput Nyamai says:

    Saya cadangkan komen ni ditutup sebab menambahkan dosa je…………

  149. Nyaman Bersikok says:

    Saya sokong Bersikok Nyamai, bagus tutup aje komen ni…
    Dosa kering,,,,,,,,,

  150. hajimaru says:

    semoga diberi hidayah..

  151. Bob Tancik says:

    Allah berfirman di dalam Alquran:
    “Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka atau bapa mertua mereka atau anak-anak mereka, atau anak-anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan; dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka; dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya. (An-Nuur: Ayat 31).

    Tambahan penjelasan bagi 12 Orang di atas

    – suami mereka [tanpa batasan aurat], ayah mereka, ayah suami mereka (Mertua), putra-putra mereka (Anak2 lelaki), putra-putra suami mereka(anak2 tiri suami), saudara-saudara laki-laki mereka (Adik beradik), putra-putra saudara laki-laki mereka(Anak- anak lelaki kpd Abg atau adik), putra-putra saudara perempuan mereka(Anak-anak lelaki kpd Kakak atau adik), wanita-wanita Islam (wanita Muslimah), budak-budak yang mereka miliki(Hamba- hamba sahaya), pelayan-pelayan laki-laki yang tidak mempunyai keinginan (terhadap wanita) dan anak-anak yang belum mengerti tentang aurat wanita.

    *Aurat wanita Selain Dari orang yg 12 di atas adalah tidak boleh bersentuhan kulit, kedua belah tapak tangan dan muka.

    Imam Baghawi mengatakan: Yang dimaksudkan dengan perhiasan di sini ialah: perhiasan yang tersembunyi, yakni: gelang kaki, inai di kaki, gelang di pergelangan tangan, anting-anting dan kalung. (Tafsir Baghawi 6/34)

    Kesimpulan, yang halal didedahkan kepada mahram dan kepada wanita ialah anggota-anggota yang boleh diletakkan perhiasan padanya secara ghalib.

    Contohnya:

    * Tengkuk kerana ia boleh diletakkan perhiasan iaitu kalung.
    * Lengan kerana ia boleh diletakkan perhiasan iaitu gelang.
    * Kaki kerana ia boleh diletakkan perhiasan iaitu inai.
    * Betis kerana ia boleh diletakkan gelang kaki.
    * Kepala kerana ia boleh diletakkan perhiasan iaitu anting-anting di telinganya dan lain-lain.

    Manakala anggota yang tidak ada perhiasan, maka tidak boleh didedahkan seperti: dada, paha, perut, dan yang seumpamanya. Anggota-anggota itu hanya khas untuk suami sahaja. (Fatawa Syeikh Masyhur Ali Salman)

    ANTARA PERSOALAN YG TIMBUL

    SOALAN:
    Minta penjelasan mengenai hukum seorang perempuan berambut pendek tetapi dia bertudung litup. Adakah ianya menyerupai kaum lelaki dengan berambut pendek?

    ??? ????
    ?????? ??? ??????? ??????? ??? ???? ???? ???? ??? ????? ??? ????? ??? ???

    – Tidak halal bagi wanita memotong rambutnya sehingga menyerupai lelaki. Kerana syarak melarang wanita menyerupai lelaki, dalam hadis:

    ??? ???? ???? ??? ???? ???? ? ??? ????????? ??????? ?? ?????? ?????????? ??????? ?? ??????

    Maksudnya: Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam melaknat wanita yang meyerupai lelaki, dan lelaki yang menyerupai wanita.
    Direkod oleh Abu Daud (no: 4099) dan Tirmizi (no: 2784). Dinilai sahih oleh Tirmizi.

    Kata Syeikh Uthaimin: Perbuatan wanita memotong rambut sehingga menyerupai lelaki adalah termasuk dalam dosa-dosa besar.

    – Hukum ini tidak berbeza antara yang mendedahkan rambutnya d hadapan orang lain, atau tidak mendedahkan rambutnya. Bagi yang mendedahkan rambutnya, dosanya lebih besar kerana membuka aurat.

    **Adapun memotong rambut yang panjang supaya menjadi lebih pendek, tanpa menyerupai lelaki maka tidak ada larangan daripada syarak.

    Dalam Sahih Muslim:

    ???? ????? ????? ??? ???? ???? ? ??? ????? ?? ?????? ??? ???? ???????

    Maksudnya: Para isteri Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam menipiskan sedikit rambut di kepala mereka, sehingga menjadi seperti ‘wafrah’ (iaitu rambut yang tidak melebihi telinga). (Sahih Muslim no: 320).

    Kata Imam Nawawi: Hadis ini menunjukkan harus menipiskan rambut wanita, Wallahu A’lam. (Syarah Sahih Muslim 4/5)

    SOALAN:

    Adakah benar aurat anak lelaki yg sudah baligh dgn ibunya adalah sama spt aurat anak itu dgn org lain?maknanya auratnya adalah antara pusat dan lutut?

    Adakah ia juga terpakai terhadap anak perempuan dgn ayahnya?

    1) Seorang yang sudah mukallaf (aqil, baligh) haram mendedahkan auratnya kecuali di hadapan isterinya dan hamba sahayanya. Maka tidak boleh mendedahkan auratnya di hadapan ibunya atau kakak-kakaknya.

    Sabda Nabi SAW:

    ???? ????? ??? ?? ????? ?? ?? ???? ?????

    Maksudnya: Jagalah aurat kamu kecuali terhadap isteri kamu dan hamba-hamba yang kamu miliki. Direkod oleh Abu Daud, Tirmizi dan lain-lain.

    2) Berkenaan dengan aurat wanita dengan ayah kandung pula, Quran telah menjelaskan:

    ??? ????? ?????? ??? ???????? ?? ?????? ?? ???? ??????? ?? ??????? ?? ????? ??????? ?? ??????? ?? ??? ??????? ?? ??? ??????? ?? ?????? ?? ?? ???? ??????? ?? ???????? ??? ???? ?????? ?? ??????

    Maksudnya: Dan janganlah menampakkan perhiasannya, kecuali kepada suami mereka, atau ayah mereka, atau ayah suami mereka, atau putra-putra mereka, atau putra-putra suami mereka, atau saudara-saudara laki-laki mereka, atau putra-putra saudara laki-laki mereka, atau putra-putra saudara perempuan mereka, atau wanita-wanita Islam, atau budak-budak yang mereka miliki, atau pelayan-pelayan laki-laki yang tidak mempunyai keinginan (terhadap wanita) atau anak-anak yang belum mengerti tentang aurat wanita. (Al-Nur:31). .

    Anggota-anggota yang boleh menerima perhiasan seperti rambut, tangan, kaki, betis, bahagian atas dada, harus didedahkan kepada mahramnya selagi tidak membawa fitnah lain. Manakala anggota yang tidak boleh menerima perhiasan, seperti perut, paha, dan dada hanya khas untuk suaminya sahaja.

    Wallahu A’lam.

  152. ustaz islah says:

    Fasha Sandha wajib bertaubat kpd Allah. begitu juga sahabat-sahabatnya yg berpakaian begitu dan yg menyiarkannya di dalam facebook, website, akhbar2 dan sebagainya.
    Sekiranya tidak bertaubat, dosa masih kekal. memohon maaf kpd peminat tidak mencukupi, bahkan tidak menepati hukum syarak. syarat2 taubat mestilah:
    1.Meninggalkan maksiat dan dosa itu (ertinya wajib bg Fasha dan sahabat2nya supaya menutup aurat dgn sempurna selepas insiden ini)
    2. Menyesal dengan perbuatan itu (ertinya tidak boleh ada perasaan bangga dgn perbuatan itu)
    3. Berazam agar tidak mengulangi lagi perbuatan itu selama-lamanya

    jika masih timbul lg isu yg seumpamanya ini, ertinya tidak sah taubat tersebut (atau memang tidak bertaubat langsung?).

    Mengapa mohon maaf dgn peminat?
    Ini mungkin kerana industri hiburan memerlukan seseorang artis itu mendapat sokongan dari para peminat. tidakkah manusia itu sedar, bhw di akhirat nanti tiada sesiapa yg boleh membantu kita kecuali rahmat Allah.

  153. nyah says:

    fenomena gini mcm dh biase jer..bile dh tersebar bru nak mnta maaf,sptutnyer pikiaq dlu sbelom buat,,,sebab dh tntu kerjya sbgai arrtis mjadi tmpuan mata2 org…lu pikiaqlah sendiri!!!

  154. peminat setia says:

    no komen..
    no komen
    no komen
    no komen
    no komen
    tu je la tau..

  155. delaila says:

    dunia dah akhir zaman… camni lah…
    sama2 lah kita ambil iktibar dari kejadian yg dah berlaku…
    berdoalah agar kita sentiasa di jalan yg lurus.. dan moga Allah memberi petunjuk dan hidayah kepada Fasha supaya kembali ke pangkuan jalan…dah sesat jauh sgt dah tu….

  156. TAK PAHAM says:

    aduiiiii pe masalah korang nie…..suka ati dia la nk pakai ape pun….org lain pakai gak ada tak mrk heboh mcm nie!!……just bcoz fasha tu atcress senang je korang nk burukkan nama dia….famly dia tak kisah pun….famly dia sporting..nape korang yg kecoh…..???????

  157. hamba allah says:

    bc statement mak fasha kat paper…ish ish ish mak dia x kisah kalo dia pakai bikini kat bali..tp kat msia xlehh…aduhaii…siap cakap fasha pun penah pakai bikini sblm ni mase diaorg sekeluarga berkelah…nampaknyee..anak beranak kena bertaubatla…wat statement camtu mcm mempersenda hukum jek…sedangkan Allah nampak segala dosa kite wat walau ktne kite berada… jadik panduan untuk kite semua..doakan la mereka berubah n kite pun kena berdoa untuk diri n kuarga kite jugak..

  158. no need says:

    kepale buto mntak maaf..lgi2 mke ko je yg wt hal cmni..lps kaco laki org,smbt haloween,bukak bju lak..ble la ko nk tobat..moge Allah bagi ptunjuk kt org nie..memalukan org Islam..kua Islam lg bgus la pmpuan..

  159. zorro says:

    walau macam mana pun fasha tetap cun.kalau bagel lg cun

  160. jack says:

    alamak kecik la geduak fasha

  161. Siti says:

    Is to late to apologies..,dah masuk dalam berita, and her mother buat statement on article last week baru nak minta maaf, Fasha just shut up…., kata nak ubah .. tak habis-habis nak buat kecoh…, I think the best think you better retire and do your saloon bussiness..,

    Umur you pun dah 26….please beruba, kata tahun 2011 tak nak buat hal… masuk aja tahun baru dah kecoh cerita bikini pulak… mmg tak serik serik lah Fasha … nie…fikir sebelum buat..tak kisahlah your friend nak edit gambar dia dalam facebook, Point dalam hal nie, you yourself kena berubah.. orang lain nak pakai bikini let her be, but you, you are Malaysian.. and orang Islam, if you are not muslim is up to you.. orang akan mengata..family you tak pandai jaga you.. thin first b4 you buat…

    Really stupid fasha..

  162. Siti says:

    Hello yang komen dari tajuk tak faham tu…,if you one of her fan…, just shut up.. this column we can say anything to fasha.., you like it or not just read and shut up.

    If her family kesah or not, none or your business.., we have right to comment her.., She did promise to change this year… so do it, jangan ckp kosong.. orang yang nama fasha nie mmg giler publisiti, ckp tak ikhlas.. kalau gambar di party holloween boleh separoh bogel, agaknya gambar lebih dari tu pun mmg ada, cuma kita tak dapat tgk aja.., bertaubat ajalah minta maaf pun tak ikhlas, within two three months buat lagi..semoga berjaya..fasha.. teruskan perjuangan kamu dalam bab sexy… MELUAT !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  163. gilo ka po??? says:

    ini bkam 1st time dye pkai cam ne, tpi bribu kli dha smpi video bugil nya sekali…….

  164. gilo ka po??? says:

    ini bkan 1st time dye pkai cam ne, tpi bribu kli dha smpi video bugil nya sekali…….

  165. Manja says:

    FASHA,BERUBAHLAH…!!!!!! NAK MATI DALAM DOSA KER…nauzubillah…

  166. fashasandhiii says:

    huhuhuuhuhu…pas ni ko wat lagi la tu…malas nak layan lah…..minta maaf kat DIA bukan kat rkyt mesia…..

  167. fashasandhiii says:

    cik pasha…ko pencen la…..aku tak berbangga punya insan seni macam ko….

  168. idham says:

    kat sek bukannya tak ambik aliran agama…lps sek buat bodoh je…tak amal pun..bangga tunjuk body..

  169. Anonymous says:

    memang selalu minta maaf maaf diterima

  170. bella says:

    ..kowg ny pown satu,, memg btowl gak tguran kowg 2,, tpy spatot nyew kowg xbley ar tgur ngn cre cm 2,,,lw kowg pown cm ny,, sme gak kowg tmbah dosa,, bge fasha lak,, u xdew rce prasaan mlu kew blew pminat u daa maki n ngutuk u mcm2,,lw u xksah n xpduli, tpy u kne ingt gak tntg prasaan parent u,,pew prasaan dyowg blew dyowg taw y rmai owg akap mcm2 tntg dri u,, msty mreka mlu ngn sikp u fasha,, u kne gak bfikiran positif,, jgn pk tntg kerjaya u jewk,, u kne pk gak tntg duniawi,, tuhn 2maha pengampun fasha,btaubt ar fasha oi,, slagi dy nk mengampun kan sgale ksilapn u 2,, jgn smpai nty dy da ttop pintu pengampunan 2tok u,, uwm fasha, kteowg mtk map ar lw tguran ny myingung prasaan u,, kteowg pown xdew niat nk myakiti mne2 pihk tmasuk u,, tpy sbagai umt kte di wajib kn mnegur ssama umt,, agy pown u cntk fasha,, xgne lw cntk di luaran,, so kmi bharap u dpt ubah sikp u ok,,,,