Written by AbangNara | May 30th, 2014

Hmmmm. Bila dah bercerai, macam-macam pula yang keluar daripada mulut Abby Abadi. Rasanya masa kahwin dulu bukan main seronok dapat bersuamikan lelaki muda. Bukan nak mengutuk Abby, tetapi apabila membuat pilihan sebegini, haruslah bersiap sedia dengan sebarang kemungkinan. Sememangnya lelaki muda ini cepat sikit marahnya. Tapi tak apalah, dah tak ada jodoh. Itulah suratan takdir buat Abby dan Farhan.

abby dan farhan

Kata Abby Abadi menerusi Mstar Online:-

Saya akui masih sayangkan dia dan langsung tidak pernah membayangkan perceraian akan berlaku kerana salah faham yang timbul tidak sepatutnya berakhir dengan perceraian.

Bagaimanapun buat masa ini saya tidak nampak jalan untuk kami berbaik semula kerana saya sudah berusaha sehabis baik untuk memperbetulkan keadaan tetapi apalah daya saya kalau itu ketentuan dan takdir saya.

Bukan kerana orang ketiga dan jika komen orang mengenai saya di laman sosial juga tidak pernah menjadi penyebab kepada kejadian ini dan saya tidak salahkan sesiapa kerana kami berdua ada melakukan kesilapan.

Pada saya dia terlalu muda untuk meletakkan dirinya sebagai suami dan kami juga baru kenal mengenali selepas berkahwin. Mungkin ada beberapa perkara yang dia tidak dapat faham.

Saya tidak salahkan dia kerana ketika saya berusia seperti dia pun banyak perkara yang saya tidak faham dan masih belajar mengenai kehidupan.

Apa-apa pun saya tidak pernah menyesal berkahwin dengannya malah bersyukur dia dipinjamkan kepada saya biarpun singkat.

abby abadiSemoga Abby Abadi dan Farhan tabah menghadapi dugaan ini. Semoga kes penceraian mereka akan berjalan lancar dan tidak tertangguh. Sama-samalah kita doakan.

[jetpack-related-posts]
PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

128 responses to Farhan Terlalu Muda – Abby Abadi

  1. ina says:

    X kisah muda pn kak.. Janji matang.. Sy kwin usia 23 asben 23.. Alhamdullilah kami bahagia.. Dh 5 thn melayari rumah tangga.. Yg tua blom tentu matang…

    0

    0
    • Anonymous says:

      ina poyo.. cuba kalau ko 42 & berlaki kan pemuda yg berusia 23.. mcm hal abby ni.. dah ketentuan.. dia pun tak minta cerai berai ni.. redha itu pasti..

      0

      0
      • Bedah says:

        yg si tua pon tak matang..
        masakan lepas 2 minggu p kawen kat siam…
        kesian awak abby, hidup asyik menyalahkan org lain jer..
        loooser sangat

        0

        0
        • Fahrin Ahmad says:

          si farhan ni selesa kot ngn orang tua,
          biasa la, mungkin tak paham lg hidup lepas kahwin ni.

          0

          0
        • Olga says:

          mungkin “alat” farhan tidak mampu memenuhi syarat “nafsu” abby!

          0

          0
        • Anonymous says:

          Lah. Penat abg Nara copypaste “Saya tidak salahkan dia kerana ketika saya berusia seperti dia pun banyak perkara yang saya tidak faham dan masih belajar mengenai kehidupan.” Cuba la bace bebetul.

          0

          0
        • Norman Hakim juga berpandangan yg sama terhadapmu Arbayah. bajet cambagos

          0

          0
        • Farhan says:

          Arbaiyah terlalu tua

          0

          0
        • Baby AA says:

          Syukur…Rosmah & Najib masih kekal bersama walaupun dikritik, dihina dan dimaki oleh sesetengah pihak yg berlainan politik. Ketika kegairahan berpolitik, bersayarah, bertwitter pung pang pung pang jangan lupa untuk mencermin diri sendiri takut nanti yg jadi “ustazah” tu lah yg mendapat title “J”…. janda trlebih dahulu.

          0

          0
        • Silvia Sunto says:

          terlalu muda atau abby ni yg terlalu meroyan ?

          1

          0
        • miss m says:

          kenapa before kawin, tak fikir laki muda sekang tak matang? bila dah cerai baru nak cakap, laki dia x matang ni.. hurmm

          0

          0
        • mak ta says:

          easy come…easy go. takkan tu pun tak tau ?

          0

          0
        • Bedah Pungkor says:

          Perangai kau tu yg kurang elok..nak salahkan faktor usia. kesian kan? Sampai bila kau tak nak mengaku yg perangai kau tu agak buruk. Baca twitter kau dulu2 pun naik menyampah terus. Nasib kau lah ye…lain kali jangan tuding jari pada orang, satu jari kau menuding, akan ada sekurang-kurangnya 3 jari lagi menuding kepada mu wahai Arbaiyah.

          Tak kemana pun. Dunia ni pinjaman jer dik. Kekadang low profile tu elok untuk imej dan minda wanita yg berhijab.

          Bertaubatlah, bermuhasabahlah dab berubahlah.

          0

          0
        • Budak KK says:

          mat kelantan mmg suka buat masaalah. x boleh pakai banyak di kelantan.

          0

          0
        • simpati says:

          SEBELUM KAHWIN TAK TAHU KE LAKI TU MUDA? SELEPAS KAWIN BARU TAU UMUR SUAMI SENDIRI?????? JGN LA SALAHKAN ORG LAIN….MUNGKIN DIRI SENDIRI KENA KURANGKAN SALAH MENYALAH KONON BERDAKWAH LA APA LA…TAPI STILL SALAHKAN ORG…

          1

          0
      • Neelofa says:

        gambar dia mekap suami dia tu sangat sweet weh,
        jeles iteww..

        0

        0
        • 2 sen says:

          Nurul Izzah bercerai…Abby pun cerai juga ye. Hmnn…perempuan kalau x boleh nak jaga suami jgn konfident nak jaga tepi kain orang lain dan juga negara. Perbetulkan diri jgn tu dulu jgn dok sibuk nk perbetulkan orang lain. Duduk rumah…jaga anak….lagi berbaloi. Apa guna jadi wanita kalau anak2 dan keluarga kucar kacir. Sekadar renungan…

          0

          0
        • Anon says:

          kesian ..huhu..sedih tengok orang bercerai..

          0

          0
        • Raja Bomoh says:

          dalam perceraian…dua-dua salah. x payah nak babitkan umur la kak. yg penting persefahaman, tolak ansur dan sabar. kalau baca twitter pedas si arbaiyah ni dulu duk hentam orang, bukan saja suami pontianak baca pun larik masuk balik dalam kubur…….

          0

          0
        • Datin Semah says:

          “Rasakan kuasa…tamparan wanita” katanyer jah hoi.

          Ha, kenapa x cakap cam tu kat Farhan?

          0

          0
        • Mak Jemah says:

          rasanya orang kan hormati ibu tunggal dan ibu berdikari yg melaburkan kasih sayang & juga masa utk mendidik anak2 berbanding ibu2 yg mengejar suami muda berdahi licin. itu sajalah lah kot…dah malas nak komen citer korang neh.

          0

          0
      • Aaron Aziz says:

        daripda dok mngata orang, baik kita doakan diorang kawin balik ke..

        0

        0
        • Selangor Negeri Sedehhhh says:

          Senang citer…kawin aja lah dgn member2 PAS. Bukankah PAS suka lelaki kawin lebih nak tambahkan umat kata nya kan? Ko carik anak ikan tu kenapa? Dah le tu..ko hari2 tunjuk loving dlm Instagram sampai naik muak. Perlukah? Relek2 je lah. Sekarang baru ko nak salahkan umur budak tu. Apa2 je lah ko ni. Kawin bising, cerai bising.

          0

          0
        • Hurmmmmmm says:

          dah kali ke dua bercerai….apakah tandanya?

          0

          0
        • Kodok says:

          2 kali cerai maknanya….

          duduk rumah.
          jaga anak.
          mulut jaga.
          jual tudung.
          hati senang.
          semua suka.

          0

          0
      • humble says:

        Ini semua tanggungjawab….diulangai…TANGGUNGJAWAB… kalo nk kahwin sebab suka2 or nafsu, baik xpayah kahwin….bukan mudah wanita dan lelaki nk bersatu….mcm2 mslh…selalunya ada ja yg xsama pendapat….lelaki mcm biasa mmg hal2 kecik xsuka ambil pusing, tpi perempuan pk lain….jadi, sekiranya masing2 tahu tanggungjawab dan peranan masing2 dan berdoa byk2, insya Allah semua kekurangan dan kelebihan dpt dilengkapkan….

        0

        0
      • aku says:

        tak kira la laki muda ke tua ke sama saja..aku 25 laki aku 30 baru kawen xsmpai 5 bulan perangai dah lain..masa bercinta bukan main..dah halal macam2 jadi… tido pn jauh2..selalu saja bergaduh..aku harap suatu ada la jalan penyelesaian.

        0

        0
        • Anonymous says:

          banyak2 berdoa….

          0

          0
        • Noni suka jemput bawang says:

          tips nak goda laki :-

          1) pakai baju tido yg seksi
          2) baju tido pakai color merah & pakai lipstick merah
          3) pakai wangi-wangian ( lelaki tertarik dgn wangian pompuan )
          4) rambut tu jgn ikat…biar lepas panjang & kemas
          5) dah pakai semua di atas… buat2 lalu depan laki.

          Kalau laki kau normal…insyallah dia datang tido sebelah kau and then make love.

          0

          0
        • Mrarogante says:

          meh…bosan2 lepak ngan aku..aku treat baekkk pnye..

          0

          0
      • umur tak kesah asal matang.. says:

        Ada benarnya ina tu kata … X KESAH MUDA ASAL MATANG. Cousin sy beza lbh dr 7 tahun. Suami muda tp mrk bahagia. Ank dah masuk sek men masih lg loving couple. Lg pun wanita skrang PANDAI JAGA PENAMPILAN DIRI. Beza umur pun tak nampk sngt. Vogue gitu dpn suami … Tutup aurat wajib.

        Bapa saudara lbh 12 thn beza umur dr istri pun bahagia. Masa kwin umur suami awal 20an jgk. Istri yg terlebih manja. Ank2 da besar2 pun. Mrk bahgia jer. Siblings sy .. mybrothers semua kawin wanita berusia. Klu tngk abg & adk sy bahagia .. masing2 manja antara satu sama lain. Sis in laws sy wlpn berusia, satu sy puji pandai jaga bdn.

        KEMATANGAN SEORNG LELAKI SNGT PENTING. ADA JUGA SUAMI USIA BERBEZA BNYK DNGN ISTRI LBH 10 THN. Malang skali masih lg perangai spt ORG BUJANG TAK MATANG. Rumahtangga kacau bilau jgk. Kedua2 belah pihak sndiri nak slamtkn rumahtangga, klu salah seorg spt kes Abby mmg sukar nak di tolong.

        Sy rasa kes Abby ni … mungkn Farhan TERASA sbb Abby SEORG DI KENALI .. FARHAN BIASA2 SHJ. Menyebabkn DIA RASA DIRI DIA KECIL. Berbanding My brothrs smua pendapatn agk stabil. Istri masing2 goyang kaki kat umah. Abg sy kawin masa umur farhan & istri berusia. Mrk sngt bahagia.

        My sis in law pun klu my bro nakal2 sikit, dia tak jd hal. Buat betul2 , jawabnya dia khatan my bro lg skali. So my bro tak la rimas & lemas asyik kene contrl. Give & take… diantra satu sama lain.

        Farhan ni mungkin ada INFERIORITY COMPLX… terpaksa menyesuaikan diri dngn VVIP, menyebabkan tekanan bg diri seorng lelaki. Org sekeliling dok kata Farhan ni … Anak Ikan Abby. Abby cari lah org yg SEKUFU DNGN KEDUDUKANMU.

        Wlu abby masih sayang Farhan … amt sukar bg diri dia sbb tu bila abby panggil dia utk selesaikan masalah dia tak nak balik. Dia nak lepaskn diri dia dr abby. Bukan dia tak sayang tp keadaan menyeksa diri dia. RedHa .. doa dipertemukan jodoh yg tdk kompleks spt ini.

        Carilah yg bertanggungjwb seterusnya kematangan akn dtg dngn sndrinya. Klu umur lelaki lebih tua bnyak dr kita tp perangai mcm LANUN .. mmg azab & tak guna jgk. Muhasabah diri bnyk2 dngn MERENDAHKAN DIRIMU DI DEPAN TUHAN mu ALLAH AZZA WAJALLA. STOP POSTING HAL2 RUMAHTANGGA DI LAMAN SOSIAL. ENUF IS ENUF. Belajar dr kesilapan.

        Orang kat sini smua kata bkn kita minta smua itu berlaku. Sblm Qada Qadar itu berlaku, tugas perlu dilaksanakn. Adakah kita telah berusaha..?

        1. Sblm kawin ada PANDUAN MEMILIH PASANGAN DI DALAM AGAMA.
        Kita guna tak panduan tersebut… ? Ramai umat islam lupa utk Solat istikharah.. tp kene seikhlas2nya niat itu.

        2. SEMASA BERKAHWIN ADAKAH KITA TLH MNJADI PASANGAN TERBAIK BG PASANGAN KITA. Adakah kita bersabar dlm ujian rumah tangga kita.

        3. LIHAT DLM DIRI MASING2. HUBUNGAN KITA DNGN ALLAH BAGAIMANA?

        4. ADAKAH KITA TRIMA PASANGAN KITA SEIKHLAS2NYA KRN ALLAH.
        Cth. My dad seorng yg minum sbb bg keturunan campur sngt susah nak hilang. Mom sy berdoa dngn sabar bertahun2. Akhrnya my dad berhenti. Sanggup kita trima cabaran spt my mom tu. Sy sndiri tak confident.

        Sy bukanlh buka aib parents sy .. sy brcerita sbb kalian tak kenal sy. Seikhlasnya apa yg sy kata benar. Jari ini jd saksi di akhrt klu sy menipu. Ujian mymom sngt hebat tp dia tak tewas dngn ujian krn dia berkhwin krn ALLAH SWT.

        Sekiranya kisah sy boleh di ambil iktibar, ambillah sbg kisah masyrkat. Jika tdk mahu, sila abaikan. Sy lihat kecurangan merata2. Penzinaan dr phk istri & suami meningkat. Walhal dlm hukum islam .. adalah rejam sampai mati. Tidak takut hukum ALLAH di akhrat yg kekal.

        KLU KITA JAGA HUBUNGAN KITA DNGN ALLAH SWT .. INSYA ALLAH ALLAH SWT AKN JAGA KITA DUNIA & AKHIRAT.. Aameen.
        Smoga yg ada di sini di beri KLUARGA yg SAKINAH MAWADDAH & WARAHMAH olh ALLAH SWT. AAMEEN.

        0

        0
        • adiyam says:

          Pehal…family kau ni semya kawen pompuan tua…ada adik lelKi offerlah sorang dekat abby ni.

          0

          0
        • umur tak kesah asal matang.. says:

          Hahaha … da habis… smua da kawin ler … my siblings smua lelaki … tua tua pun bahagia … tapi sis in laws smua awet muda. Smua orng tak tau mrk older thn my brothrs. Jngn lak kata my bros nampak tua lak… sis in laws luk younger. Aper pun give & take dlm perhbngan. Jngn jd queen cntrl. Lelaki plak jngn naughty2. Tau tanggungjwb masing2. Smoga awk @adiyam dpt pasangan yg berkekalan hingga ke akhr hayat till jannah. Aameen.

          0

          0
      • UMNO (UnitedMalayNationalOrganizat says:

        Tabahlah Abby, anggap ini semua ketentuan takdir ilahi. Pengalaman menjadi seseorang itu lebih kuat dan tabah. Mungkin jodoh Abby adalah bersama seseorang yang lebih baik. Amin…

        0

        0
    • katak itam says:

      yang sebenarnya abby abadi ni saje je tunjuk kemesraan dia dengan farhan. dia yang suka suruh farhan cakap saya sayang keluarga saya, saya sayang awak dan anak2 apa bagai. kalau perasan cuba tengok balik video abby upload yang farhan konon cakap sweet2. mesti last sekali farhan akan cakap “ok dah” atau “dah”. sudah la kau abby. ko tak pikir panjang. main bedal je kawen kat thailand. konon sweet la farhan cakap itu ini, sayang apa bagai. padahal ko yang suruh laki ko cakap camtu nak tunjuk kat orang luar.

      0

      0
      • katak itam bodo says:

        Katak hitam,asl perangai ko mcm cadboury!mest ko ni ske kwn dgn cadbury!!!!!

        0

        0
        • maniam says:

          Cadbury telah disahkan halal ….hanya 2 batch yg tercemar.
          Ya, saya suka Cadbury. Nyummm nyummmm!!!

          0

          0
    • Anonymous says:

      lain org lain dugaan nya cik ina oii..br 5 thn bg sy awal lg..kt tggu 5 thn lg camne??bkn nk doakan y buruk2 tp kene igt hidup ini tak selalu cerah…ini mungkin dugaan tuk abby..dugaan kt xtau laa camne Allah bgkan…jgn terlalu bangga dgn kebahagiaan y kt kecapi,klu Allah nk uji skrg pun boleh…ok puan ina…

      0

      0
    • Olga says:

      eh eh…baru sekarang ko cakap laki ko muda. waktu nak lafaz kawin dulu depan kadi kat siam tak plak ko pikir pasal umur semuer tu ye?

      0

      0
    • minah jambu merah biru says:

      elehhhhhhh dh kena sondol baru sadar yg laki tu muda…ape ! masa baru kenal tk tau ke yg laki tu maseh muda ?????????? pastu baru aje kenal dh kemarok nk kawin ! skarang nk salahkn sape ? nk salah kn laki pasal dia muda gitu ??????? kalau kau kawin ngan ustaz pon besar kemungkinan pak ustaz pon tk tahan ngan prangai kau ni…..nk salahkn sape ?

      0

      0
    • bang seman says:

      baru 5 tahun wei nak bangga ke? wakakaka

      0

      0
    • Rosemah mansoh. says:

      Jangan nak bongkak sangat la Ina,
      Nasib rumah tangga kita belum tentu lagi..
      Jagalah baik2, jangan sedap nak kondem orang jek..

      ada jek orang tua matang yang bercerai.

      0

      0
    • ina galak says:

      muda lg memang la ko kawin pon mntk parent tanggung…muak tgk bdk2 galak.
      mcm matang sngt…sapa support ko?

      0

      0
  2. kekasihkudijalananyangberliku says:

    ko tu yang terlalu tua. boooo

    0

    0
  3. Hamba Allah says:

    Sudah-sudahlah menceritakan hal rumahtangga orang abg nara oi..
    Abg nara pon berkeluarga, jangan nanti bila rumahtangga abg bara goyah satu malaysia bawa cerita.

    Dulu best ja baca cerita-cerita abg nara tulis. Sekarang cerita-cerita yg ditulisnya berat sebelah. Kalau ada artis yg abg nara suka, puji artis tu setinggi2nya. Kalau tak suka kutuk pulak..

    0

    0
    • veee says:

      aku rs x slh pun, nara updated isu smsa, ko jgk nnti nk thu status trkini diorng.. aptb.. xsuka xpyh baca…

      0

      0
      • mutiara says:

        ntah nye..kang tak tahu cerita..si farhan neh rupenye laki orang sekali adik ko, akak ko ke kawen dengan die, dengan die mengaku bujang..baru tahu. ini contoh..
        biarlah kita tau..bukan nara cerita keburukan abby dan rumahtangga die..tu kan dari abby sendiri..

        0

        0
    • ape-ape je says:

      Betul jugak ckp awk..saya baca ayat pendahuluan dari BN ni igtkan Abby kutuk suami dia lebih2..bila baca statement Abby ok je,xde pun mengutuk..Bersabarlah Abby..ini dugaan..

      0

      0
  4. pa retis says:

    Statement Abby semakin matang… teruskan kehidupan bersama anak2.. yakin lah ada kebahgiaan dihujung perjalanan selagi kita yakin adanya Allah n redha ketentuanNYA.., jgn melatah atas kata2 org lain.. insyaallah.. jgn buka aib sesiapa.. tk semua bende kene share dgn org lain..

    0

    0
  5. PembacaPendiam says:

    takde siapa pon nak kahwin,cerai…kahwin,cerai.. yang tak ada tempat abby,mungkin tak faham…semua orang impikan nak berkahwin HANYA SEKALI SAHAJA!!!

    yang penting,abby dapat kuatkan iman..tabahkan hati dengan setiap ujian diberikan.. dan percayakan pada perjalanan hidup seseorang yang telah ditentukan oleh Allah S.W.T…

    Cakap pada diri sendiri “INI ADALAH PERJALANAN HIDUPKU..ALLAH LEBIH MENGETAHUI SETIAP CERITA PERJALANAN HIDUP KU”…

    0

    0
    • mawar berduri says:

      Betul sangat apa yang anda suarakan. Abby makin matang dalam pernyataan dia.
      Sedihnya bila dia bgtahu ni ” saya sudah berusaha sehabis baik untuk memperbetulkan keadaan tetapi apalah daya saya kalau itu ketentuan dan takdir saya”.

      Bila Allah izinkan sesuatu perkara terjadi, bersabarlah. Allah mempunyai perancangan yang lebih hebat. T_________T

      0

      0
  6. Takdir says:

    Jodol pertemuan ajal maut semua kuasa Allah SWT..Innalillahiwainnaillaihirojiun..

    0

    0
  7. joyah sporty says:

    Smoga dpt mberi hikmah & x tburu2 lg mbuat keputusan..

    0

    0
  8. Anonymous says:

    abby pulak terlalu tua untuk farhan….. Mesti ada something yg farhan x thn dgn abby ni…. 2 minggu knl dh kwin…. X logik rasanya….. Pas tu tayang kat org dpt laki muda mcm dia je yg berlaki….

    0

    0
  9. mak mentua says:

    tapi bekas isteri akhil hayy pun kwen ngn bdk muda ,rasanyer diaorang tgh bahagia dh ada ank pun…

    0

    0
  10. Sukati aku nk komen apa says:

    mgkin ni jgk balasan utk abby sb dulu masa nk kawen kt thailand dulu snggup tinggalkn mak bapak dia masa mayat abg dia belum kebumikn lg..

    0

    0
  11. LESONG says:

    ostajah abby,
    sepatutnye ostajah kene sedar dari dulu yg farhan tu terlalu muda.
    ostajah dah pernah kawin 2 kali, patut kena matang dlm memilih pasangan.
    si norman kawin, ostajah pon nk kawin gak.
    smpi ke thailand nuu haaaa kawin..x sesabau leteww…ini pengajaran buat ostajah.
    kepada pengomen yg mulut berbau perfume original yg kate org kelantan mulut longkang la..pemalas la..pengotor la..kaki betina la..jgn disbbkan seorg lelaki kelantan bernama farhan, rakyat kelantan terkene tempias. x sume rakyat kelantan mcm tu.
    klau sape2 yg x suke org kelantan, jgn le tgk Meletop..sbb Neelofa org kelantan
    dan jgn la puji2 apek hensem mcm jepun dan leuiney comel mcm korea..sbb dorg pun org kelantan.
    nik ajis pun org kelantan jugak..agak klau korg berani, kutuk la nik ajis kt pesbuk die.
    dlm kes ostajah abby nih bkn disbbkan farhan tu org kelantan, tp disbbkan jodoh dan perpisahan sumenye dah tertulis sejak azali.
    sape la kite sebagai manusia utk menidakkan kuasa Allah.
    kene pasrah dan redha seikhlas hati.
    oh ye..aku bkn org kelantan ye…kwn kelantan pun xde ye…harap maklum.

    -haih..manusia..manusia…..otak letak kt bawah tapak kaki agaknye..

    0

    0
  12. nok gebuzzz says:

    dah tau pucuk muda nape ditarah jugak….??jadikan pengajaran wahai Abby ye……
    ape pun takziah la……semoga tabah mengharungi liku2 kehidupan ini….

    0

    0
  13. innn says:

    Seteruk mana pun Abby or tak disukai oleh org2 diluar sana, setiap kali cerai dilafazkan bergegarlah tiang Arasy. Cerai ialah perbuatan yg halal tapi tidak disukai Allah. Tak siapa pun yg nak bercerai kan Abby? So takpayah la bagi kenyataan pada media untuk salahkan sesiapa, berdiam lagi bagus. Anyway takziah Abby dan Farhan

    0

    0
  14. faz says:

    Usia tu sekadar angka, bukan pengukur pape pun. Kematangan tu yang penting. Takziah buat kalian berdua

    0

    0
  15. wat the fish says:

    Sudah-sudahlah nara..ni semua saham akhirat..sampai kiamat la kumpul saham untuk akhirat..astaghfirullah..

    0

    0
  16. Zac says:

    Rosmah terlalu muda …

    0

    0
  17. melati says:

    Bodoh punya statement…kalau ko tahu dia muda watper ko kawin gan dia dulu, konon nak tunjuk kat Norman lah yg ko dah dpt pucuk muda yg handsome…..Aby lain kali nak cari pucuk muda contohi lah Shila Majid, …ni cari pucuk muda yg takder aper2 (MISKIN)..beginilah jadi nya hehehe..

    0

    0
  18. anon says:

    Kematangan ta kira umur. Ade yg tua tapi tak matang, ade yg muda tapi matang. Tapi aku rase dlm kes ni, salah abby kot. Kan mulut dia ni teramat laser. Mesti bila bergaduh duk maki sumpah, tu yg laki dia tak tahan. Tanyalah norman dulu tu, kan hari2 kene maki…..sape yg tahan kalau asek kene marah & maki. Dlm hal ni laki pulak muda, mestilah krg sabar. So abby, jadilah wanita muslimah yg baik, jaga tutur kata tu…. Bertudung tapi mulut jahat wat ape…

    0

    0
  19. Jujun says:

    Nara aku bkn nak cakap ape tp aku rasa ayat kau berbaur melaga-laga. Berbaur dengki dengan abby pun ada. Kalau kau tk suka dia jgn tulis pasal dia. Kau tulis pasal dia sbb nk lariskan blog kau je kan? Kalau mcm tu kau kene bterima kasih jgk pd dia jgn la menambah lauk utk buat org lagi benci n kutuk abby. Kalau dia tak bagi kenyataan org duk buat spekulasi cakap dia mulut jahat lah, gatal kawin muda la, die da bg kenyataan sebaik mgkn pun org still tk puas hati. Entah apa agaknya yg korang nk dr hidup si abby ni. Sesapa baru kawin pun bahagia n sume nk bahagia. Ko dlu pun tayang gambar kawin ko kan nara? Bg aku klu ko tak suke dia baik ko diam je k takyah bukak cite psl die lg. Tambah dosa ko je. Aku ada komen psl abby gak smlm. Memula komen aku kat atas pastu tgk balik dah kebawah sgt dah. Nape komen yg negatif byk kat atas? Malas tuduh ko tp siyes aku heran. Dihari jumaat yg mulia ni lebih byk ko tulis benda yg baik2 ok nara. Maaf klu tersinggung. Aku harap ko terima la teguran.

    0

    0
  20. annynmous says:

    awak kenal rapat ke dgn abby tu anon?yg awk nk fitnah dia segala bagai tu knpa??tak rasa ke apa yg awk tulis tu boleh mengundang dosa besar pd awk??kalau betul skli pn perlu ke awk nk tulis kt sini mngenai aib org??bgus sgt ke awk smpai nk kata dia macam2??agak2 sempat x awk minta maaf dgn dia sblm awk mati sbb dok kutuk2 dia ni..istiqfarlah,

    0

    0
  21. ceq nad says:

    cik anon oii..ade affair ngn norman ke??boleh taw plak hari2 kena maki…xpasal2 dpt dosa fitnah free…kawen muda pon dikutuk…cerai berai pon dilahanatnye pompuan tu…kesian la abby….cuba bwk mgucap…Ramadhn pon nak dekat….T_T

    0

    0
  22. Anonymous says:

    hehehehehe

    0

    0
  23. iza says:

    Astaghfirullah…mari kita sama2 muhasabah diri..peace

    0

    0
  24. pemerhati says:

    seelok2nya ambil masa yang lebih lama utk mengenali bakal pasangan kita..sy ckp berdasarkan pengalaman sendiri..nasib baik sempat putus sebelum nikah..rupa2nya dah ada orang lain..apa2 pun, bersabarlah dgn ujian-Nya

    0

    0
    • Shhh says:

      Tapikan da jugak pasangan yang bercinta lama tapi bila kahwin sekejap jer..cth kes beego sebelum kahwin dengan linda hashim..dia kenal ngan ex wife dia kalo tak silap da lah dalam 7 ke 8 thn sebelum dorg kahwin…dn perkahwinan tu tak sampai berapa bulan pastu cerai…da juga perkenalan singkat tpi bila perkahwinan kekal smpi skrg cth vanidah imran dan rashidi ishak..baru berapa bulan dorg kenal pastu kahwin..(ni aku da terbacadorg kat majalah)…mcm kak ziana zain pun ..dia kenal hasben sbagai kawan..bila dia kahwin dia knal sikap hasben dia mcm na..dn bercinta pun lepas kawin..(pasal kak ziana ni aku bca dalm blog hiburan lain…tk ngat apa)…mcm na plak?..

      0

      0
      • Anonymous says:

        kawen muda ke tua ke y pntg TAHU TANGGUNGJAWAB….bl dh kawen ni komitmen byk..mne leh nk kuar lepak2 ngn kwn2 smpai 2-3 pg..klu dl duk sorg mkn nasi bungkus je xpun mkn maggi..tp bl dh kawen lain laa pulak..dl time bujang duit gaji byk abis kat kereta…buat itu,ini tp bl dh kawen nk kne bg isteri nafkah klu ade anak nk saving tuk anak,blnja rumah bagai..byk wooo..bkn setakat tuk lepaskan nafsu semata-mata..tp y pntg tanggungjawab..peranan suami isteri..klu dh kawen tp perangai same cam time bujang dl mmg ssh laa..x leh ditegur asik nk bergaduh je..susah…dlm perkahwinan mesti ade give n take..xleh nk terlalu pentingkn diri..kne pkr isteri,anak2…

        0

        0
  25. hamba Allah says:

    semua penulis akan mati, hanya karyanya yg akan kekal abadi. Maka tulis sesuatu yg dapat membahagiakan dirimu diakhirat nanti (Saidina Ali r.a).

    0

    0
  26. bilakakjemahmenulis says:

    sapa yang nak kahwin tapi pastu bercerai. tapi yang pelik tu kenapa statement Abby tu seolah menunjukkan keburukan suami dia yang muda yang satu ketika dahulu dalam hati dia kata “ya, ni la pilihan terbaik untuk aku” ceewahh kakjem.

    takdak pun dlm statement tu kata, mungkin suami sy muda dan tak faham. tp saya yg dah matang dah cuba fahamkan ke. alasan sbb suami itu muda? dulu masa nak kahwin takde pun alasan ni. ishhhhh.

    0

    0
  27. abgNaraBajet says:

    Assalam…sorila abgNaraBajet..ada masa ko punya introduction macam poyo sangat..orang seksi seksa x bertempat ko puji lambung2..benda yg bukan dosa ko keji macam ko perfect..sama la ada masa mcm masuk bakul angkat sendiri..walaupun ini blog ko..

    0

    0
  28. ABG DZAR ISHMAEL says:

    Muda … Hahahhahah
    Cuba ulang sekali lagi ..hahhahahaha
    tu la ABBY dapat yg muda sanggup Abby lupakan yg lain2z

    Kesian Abg Dzar menunggu disini.

    0

    0
  29. ruhani says:

    jodoh di tanggan tuhan.semuga abby dn farhan temui jalan hidup masing masing. fahrin ahmad tlg pakai baju

    0

    0
  30. WOOITT.. says:

    dah kene cerai baru sedar laki tu muda..masa nak kawen cepat2 gi siam..

    0

    0
  31. ee says:

    poyo semuaa

    0

    0
  32. wawa says:

    Abby ni dah hilang gersang dia, pijak kepala suami. Kakakaka

    0

    0
  33. Che Ton says:

    Alahai…kalau dari pangkalnya dah tak betul mcm mana bleh expect ending dia baik.. awal2 lg dah lari ke siam nikah kat sana… awat? Takleh tunggu? Membelakangkan mak ayah yg masih hidup… takde restu dr mak ayah..cane nak bahagia… dah cerai ni, sabar je lah… setiap keputusan ada akibatnya..tak kira baik atau buruk..

    0

    0
  34. renung diri says:

    Kasihan… dalam kita melemparkan pandangan negatif, rupanya kita terlupa dan tidak sedar akan semuanya sudah tertulis buatnya oleh MAHA PENCIPTA. Bukankah jodoh, ajal maut rahsia Allah???.

    0

    0
  35. Xooy says:

    Sian Farhan, muda2 dah jadi duda.

    0

    0
  36. annynmous says:

    amboi che ton awk sedara dia ke yg berani nk kata xdapat restu mak ayah tu??awk tahu ke masalah dorang yg sebenar2nya sampai nk tuduh dorang macamgitu??tahu ke sejauh mana perbincangan dorang dgn fmily dorang??kalau sekadar andaian jgn nk tulis dan tuduh terus secara public..free2 jer dapat dosa kering..takut sikit dengan tuduhan awk tu…ingat dosa fitnah lebih dasyat dari membunuh..bertaubatlah che ton yer

    0

    0
  37. fied says:

    Jgn slh umur x matang.. x kshla brp thun pbezaan umur.. tp pmikiran matang bkn ltk pd umo… org matang x crita umhtgga kt umum.. org matang x plu tuding jari.. amek cermin pandang cermin tu puas2 cari mn silap kita.. dh tau dia muda n blum pnh ada pngalaman.. awk yg dh ada pngalaman x kan ulang blk kslpn… ex laki awk pas kawen dgn yg baru xder sgtla crita nya kuar tp awk jer yg byk kontroversi yg x sudah2.. mcm ada pnyakit utk d minta phatian..

    0

    0
  38. Kak timah lambong says:

    Parhan cayang.. Meh la kawin ngan kak timah
    Akak dah lama solo
    Esok ari minggu tunggu akak kat golok ye

    0

    0
  39. sweetumi says:

    sya 38 suami sya 20, umur kami jauh bbeza, tp alhamdulillah kami bahagia, kami hanya kenal 3 bln selepas itu kami bnikah dn kami bnikah bkn dsiam :) , ape yg penting dlm pkahwinan adalah kasih syg, tolak ansur dn sling mghormati, kite x tau ape yg jd dlm pkahwinan abby, cuma sya hrap selepas ini abby lbih bhati2 bila brumahtga dn lbih bsabar bila bnikah lg lbih2 bile bsuamikn org yg jauh lbih muda, ape pon kite sbgai istri ttap kene lbih bsbar dn bkorban utk suami, smoga abby tabah dn dpt blajar dr ksilpan, wallahhuaalam …..

    0

    0
  40. Adamhawa says:

    Seronok bila baca semula, statement Abby masa justify kenapa kawin di Thailand. Nikah bukan setakat memuaskan nafsu la akak abby. Kenal 2 wks, tak tahan takut terbuat maksiat,.. Jln nya nikah. Lately, ramai benar guna reason nak elak maksiat. Bukan Allah kurniakan iman n akal utk kawal nafsu. Ini nikah buat main2, kawin cerai mcm break dgn boipren.

    0

    0
  41. Murnie says:

    Farhan ni nama saja suami…hakiki nya adalah tak lebih dari suami malah hanya boypren. Ketika nafsu dan ego membuak-buak…niat dihati lari ke Siam mahu disatukan segera. Walhal hati buti masing2 belum bersatu baru saling kenal mengenali.

    0

    0
  42. dina says:

    Abby tu yang tak matang…..asik mengaummmmmmm jer…
    nikah kat Siam…..konon Malaysia ni byk sgt peraturan….dah cerai tau pulak mengadap pihak berkuasa Malaysia ye.
    Hari2 duk selfie…paksa suami & anak2 cakap depan camera..pastu update kat instagram…mcm bagus jer kan.
    Patut pun kena cerai guna sms. Itu pun nasib baik Farhan tak ceraikan kat instagram terus…mau meroyan arbaiyah….

    0

    0
  43. man kidal says:

    Iyer betul aku pun setuju.. nampak sgt paan tu terpaksa.. si abby tu bkn apa nk tyg kat norman yg dia hebat .. tp bodoh..

    0

    0
  44. haters says:

    si nara ni makin hari makin kurang ajar ayt dia. . Ingt kelemahan diri tu skit

    0

    0
    • naz says:

      entah abg nara ni, jgn la aib kan org sebegitu.. cuba letakkan diri abg nara di tempat abby abadi? ape rasanya? sakit hati x bila baca ‘AYAT” yg agak kurang ajar tu.. #justsaying #hormatorang #naktulisbolehtapiberpadapada #jgnbuatdosa #ingatdiri #ADEAKUKESAH

      0

      0
    • Sokong says:

      Ntah nyer..kurang ajor si nara ni..kena kt btg idg sdri..hah baru tau

      0

      0
  45. smoga abby lebih tabah

    0

    0
  46. smoga abby lebih tabah

    0

    0
  47. Fish Fairuz says:

     “Rasanya masa kahwin dulu bukan main seronok dapat bersuamikan lelaki muda”
    amboii..ayat abg nara

    0

    0
  48. Cik kinah says:

    Ini semua salah umno..

    0

    0
    • pos says:

      aik? ape plk kene mgenanyer dgn umno? bkn si abby nie ahli pas kununnye? pas laa sgtttttttt………………………

      0

      0
      • ntah aper2 la ko ni ... says:

        Bingainya @cik kinah ni… Abby tu PAS LAAAAAA OIIIIII….. tidak ada kaitan dngn umno…. Aku tak suka politik …. tp apa kena mengena dngn politiks… mcm tu kau kena salah kan PASSSSSSS LAAA….. sbb mrk peyokong kuat Pas …. bila masa pulak …. UMNO YG SURUH MRK BERCERAI…. SENGET LA KO NI…. klu ko kata blog ni Umno punyer … smua blog & portal hiburan UMNO punyer lah ye… sbb smua ada citer Abby& farhan…. Bingung la dia ni..

        0

        0
        • paspispus says:

          ceh. x suka politik tp melenting. musykil2. kalau aku buat tak nmpak je..

          0

          0
        • TAK YAH MUSYKIL... says:

          Hello kwn … tak yah musykil … tak suka la masuk bab politik kat sini … nanti jd penyakit berjangkit .. lps sorang cakap nnt sorang lg bercakap politik… lama2 nnt tak pasal2 jd blog politik lah pulak… keje gaduh jer… masing2 rasa diri mrk jer yg betul … tak kira lah umno @ pas @ pkr … politik ni mmg elok tp yg rosakkn org yg handle tu … cuma satu jer sy tak suka DAP. Lain2 tu lantak korang lah punya suka nak pilih mana … janji kat sini tak nak lah ckp politik .. SEMAKKKKK KEPALAAAAAAA ….

          0

          0
    • Anonymous says:

      Ini semua salah PAS

      0

      0
  49. politik says:

    yup. husband tu pinjaman sahaja. org msia ni je yg gegeh suka cop org tu org ni. asalkan kita redha dgn apa yg jd. next time kahwin pilih yg sesuai dgn diri kita. yg poyo ckp bahagia kahwin tu jgn riak sgt.. kejap je Allah nak tarik nikmat kita tu. tah2 your husband/wife ada scandal kat blakang. poyo betul.

    0

    0
  50. jijah says:

    Salam. Org melayu dan islam d malaysia asyik bergaduh dalam komen. Budaya ni makin menjadi2. Tak kisah la kat ig ke, fb ke blog ke. Sdgkan org barat sibuk cipta mcm2 nak tawan dunia terutamanya malaysia yg bersikap acuh tak acuh dan sudah terhantuk baru terngadah. Kisah sulu, mh 379 danmcm2 lg.Masa zaman Nabi dulu org islam sgt bersatu hingga memenangi perang besar dan menakluk dunia. Baca jg kisah Sultan Mehmet alFatih. Tahukan anda d saat kita dok bergaduh dan ambik kisah hal2 yg tak penting ni byk bnda yg kita terlepas pandang. Notetoself.

    0

    0
    • Jngn pecah belah sudah says:

      Sy sngt suka baca kisah sultan Mehmet alFatih … tak pernah tinggal solat tahajud & berjemaah sejak dr mula baligh lagi… kisah ilmuan & ulamak chechnya yg di giling dngn pengisar gandum hidup2 semata2 nak selamatkn akidah & pertahankn islam … Bnyak lg kisah2 yg di jdkn iktibar … Spt Jatuhnya empayar islam di serang Tentera Tartar sehingga Smua buku dibuang disg & airnya hitam krana dakwat dr buku itu. Kerana Ulamak bertelagah sesama sendri hnya isu serban walhal akidah umat islm di kala itu terumbang ambing. Jngn salahkn tentera Tartar yg kejam shj ttp umat islam yg berpecah belah…

      0

      0
  51. mak dara says:

    utk abby: jgn putus asa terhadap cinta

    0

    0
  52. mak dara says:

    utk abby : jgn putus asa terhadap cinta

    0

    0
  53. Hurm says:

    Kehadapan abg nara.
    Bagi saya biarlah dia kenal suaminya dalam ikatan perkahwinan, daripada berkenalan bercinta bagai nak rak di luar perkahwinan, kemudian tak serasi putus di tgh jalan, hubungan x jalan, murka Allah yg dapat kerana menghampiri zina. Manakala perkahwinan pula ikatan yg Allah redha. mereka cari jalan yg Allah redha. Semua org pun bahagia berbunga2 di awal perkahwinan, dan setengah yg punya masalah, tgk siapa yg bertahan saja. Abg nara tak pernah ada masalah dgn isteri abg nara?

    0

    0
  54. Sangat simpati dengan abby walau pun sy tidak meminati abby….diharap abby tabah kerana tuhan saja yg mengetahui segalanya….

    0

    0
  55. tasya says:

    xpelah abby lain kali beringtlahh… kwin bukan sekadar mengelakkan maksiat je semoga lebih berhati2 dlm memilih jodoh…. semga dipertemukan dng lelaki yg bnr2 ikhlas nk jga abby n ank2…

    0

    0
  56. Abby Fana says:

    Woi, yang korang dok bising ni pehal? Yang penting Abby dah merasa Farhan yang lazat tu. Korang dah? Belum kan. So diam.

    Jom solat.

    0

    0
  57. jaja says:

    berapa BANYAK dah dosa yang nara dapat setelah pos title sebegini,yang mana banyak mendatangkan fitnah dan membuat org lenih bersangka buruk pada abby..sedangkan kenyataan abby bukan bermaksud memburukkan suaminya..

    0

    0
  58. peah says:

    sabarlah abby, pasti ada hikmah d sbalik yg brlaku….yg baik jdikan smpadan, yg bruk jdikan tladan….bnda dahpun berlaku…tk guna menunding siapa salah dan siapa benar…minta pertolongan dari Allah Taala agar mempermudahkan stiap laluan berliku..Allah Maha Pengampun…kita mnusia yg lemah tak pernah lepas dari melakukan kesilapan…Abby insan terpilih untuk mengharungi dugaan ini…seharusnya berterima kasih kepada Allah kerana memberi Abby ujian ini….tak smua org mmpu mengharungi apa yg Abby harungi….Abby dah cuba yg terbaik…selebihnya Allah Taala yg membuat keputusannya….sabar banyak2..ada hikmah tu…cepat atau lambat je….

    0

    0
  59. HambaAllah says:

    Nara ni..sedap je ko eh..tau la ko xsuka abby tu..ayat awal2 xleh blah..dh dorg smpai situ je…ko tu ptt doa rmhtgga ko..kena kt btg idung baru tau langit tggi rendah…bjet bgus je ko ni nara oiii..!

    0

    0
  60. padan mukau says:

    PADAN MUKA kAUUUUUUUU..AMIKKKKKKKKKKKKK

    0

    0
  61. Abby Poyo says:

    dulu time kat melodi, bukan main seronok lagi kau cakap dia dah cukup matang.skrang ko cakap dia x matang pulak..phuiiiiii..

    0

    0
  62. tiada yang abadi selain ALLAH says:

    tu la ..masa mula nak kawin ingat nak sodap n tk beringat…ni apa punya perempuan nihh…nih SYIAH ke ape ni?????

    0

    0