Written by Bella | January 28th, 2016

Selepas hampir dua tahun tinggal berasingan dan menghadapi pelbagai konflik didalam rumah tangganya, akhirnya Farah Asyikin dan suaminya Zaahier Stanley yang berasal dari Cape Town, Afrika Selatan sah bercerai talak satu secara tebus talak di Mahkamah Rendah Syariah Kuala Lumpur sebentar tadi.

Lafaz talak kepada Farah, dibuat oleh hakam mahkamah iaitu pegawai sulh, Mohd Fateh Salleh yang mewakili pihak Zaahier di depan Hakim Syarie Umamuddin Yunus. mahkamah

Suslan itu, memerintahkan Farah selaku plaintif kes berkenaan membayar wang tebus talak kepada Zaahier sebanyak RM100.

Ketika mendirikan rumah tangga wujudnya perbalahan yang berpanjangan dan Farah juga mengakui didera secara emosi menerusi kata-kata kasar.

Farah sebelum ini memfailkan perceraian mengikut Seksyen 47 Akta Undang-undang Keluarga Islam (Wilayah-Wilayah Persekutuan) 1984, pada Oktober 2014.

Perceraian itu dibuat mengikut Seksyen 47 dan 48 Akta Undang-undang Keluarga Islam Wilayah Persekutuan 1984.

Farah dan Zaahir mendirikan rumah tangga pada 15 Februari 2013 selepas setahun berkenalan melalui laman sosial Twitter. Hasil perkahwinan, mereka dikurniakan seorang anak lelaki, Ebrahim Owais, yang kini berusia setahun sembilan bulan.

Dari foto diatas, nampaknya Farah seakan tenang menerima keputusan tersebut dan ibarat sudah bebas daripada satu bebanan yang berat. Harapnya selepas ini Farah akan lebih bahagia bersama anaknya.

Sumber Berita: mStar Online

27 responses to Farah Asyikin Sah Cerai Talak Satu

  1. Anonymous says:

    senyum lepas kena cerai

    0

    0
  2. nobody says:

    farah who?

    0

    0
  3. poyos la says:

    wahh 2x kawen 2x bcerai .. betul la org ckp ‘dont judge d book by its cover’ .. ak suke plk tgk marion kaunter tu wlupn da msuk islam tp still seksi..br smbut aniversari yg ke5 … asik beranak byk2.. wahh syioknyer jd mcm dia.. yat hamzah pon bcerai .. fiza elite pon bcerai, raja farah & abby pon bcerai nsb da kawen lg ..hurmmmmmmmm sesuatu ..

    0

    0
    • keladi hamsam says:

      Jodoh tu kan di tangan Allah… kalau kau Islam.. kena hayati Rukun Iman apa maksudnya.. jgn komen mcm xde iman.. tp kalau kau bukan Islam jgn sesuka hati jatuhkan andaian tanpa mengetahui apa yang berlaku dalam rumahtangga mereka.. kenapa kebanyakkan pengomen2 dlm beutifulnara ke rotikaya ke mcm org xde iman.. semua bajet tulis komen mcm xde rasa takut kat sebelah kiri yg tgh mencatat tu… pastu mcmlah diri korang tu lagi bagus dan hebat… org yg hebat tak mengutuk atau mengkondem org lain.. itu loser..

      0

      0
      • mak cinderella says:

        org yg komen tu nk mnympaikan yg tersirat tu as if tutup aurat tu x penting byk nye yg komen x takut tetiba lps post komen mninggal… haaa jenuh nk jawab dlm kubur

        0

        0
    • minah jambu terlajak habis says:

      tk semua jantan suka pompan bertudung lebih2 lagi pakai macm farah pakai skarang ni leceh nk ajak gi mana2 at last kena cerai…selera laki pon nk kena jaga jugak..memang laki dia tk akan cakap ape yg dia suka n ape yg dia tk suka takot bini kasi ceramah pulak ! jadi dia diam dlm tangisan at last dia buat hal pastu paham2 aje lah yeee emmuah hahaha…

      0

      0
    • Mat KimK says:

      Komen macam takde otak. Agama letak mana, agama?

      0

      0
    • Anonymous says:

      dah kawin dgn org kaya… mmg sah lah si Marion tu tak mintak cerai. ape daaa..

      0

      0
  4. Jula Juli says:

    agaknya apalah perkhabaran julia hana eh. lame xdengar cerita.

    0

    0
  5. jejai says:

    poyos la…. ayat ko mcm sesuatu jer, apa ko cuba nak smpaikan sbenarnya? nk ckp pempuan yg dh berhijrah ni smua asyik kawin cerai kawin cerai? marion yg dh islam tp seksi, x tutup aurat tu lagi bahagia ? buka minda la wei, ni la dinama kan jodoh, ko bertudung ke tak ke klu dh xde jodoh bercerai gak…..apa da

    0

    0
  6. Mooza says:

    kt tutup aurat kerna Allah bkn kerna suami… kalau suami tak suka isteri bhijrah ke arah baik (mnutup aurat) dan nak suka yg seksi… get lost!!!… Semoga Farah dan anak nya mdpt khidupan yg lbh berkat…:)

    0

    0
    • minah jambu terlajak habis says:

      tk tutop aurat bukan kerana laki nk tengok bini tu seksi ..pakai biasa2 suda lah jangan pakai terdedah sampai nampak longkang tetek skirt pendek sampai nampak seluar dalam n bontot paham !! agak2 la kalau nk berpakaian !! emmuah hahaha…!

      0

      0
      • Mooza says:

        haha ok saja lah minah jambu terlajak habis nie hehe… emmuahhh hahaha gurau yer minah :)

        0

        0
      • mak cinderella says:

        dulu aku pun mcm kau ni. aku fikir asalkan aku baik x buat dosa besar, x pakai spender je brjln ke midvalley, atau x pedajal org, aku dh kira okay.

        yg sebenarnya kita kne fikir balik ye. mati itu x kira umur. so kalo tetiba kita mninggak dan blom sempat brtobat tentang dosa2 kita walau sebesar zarah, termasuk dosa x tutup aurat. walaupun kita ni baik dermawan, hati bersih crystal clear pun, kita masih ada bahagian di neraka sebeb x tutup tetek atau dada dan aurat kita sebagaimne dituntut agama.

        sooo moral of story, lu pikir la sndiri.

        0

        0
  7. Sara nan hado says:

    Suami2 yang suka isteri tayang aurat patut di koma kan 7hari, bg jumpa mungkar nangkir sat, bagi depa ghase hazabb kuboq . Baru hangpa x main2 dgn hukum tuhan.

    0

    0