Written by AbangNara | September 25th, 2017

Menarik juga membaca kata-kata yang telah diluahkan di Twitter oleh Tiz Zaqyah baru-baru ini. Kemungkinan besar luahan ini adalah kerana kontroversi yang telah melanda Fathia Latiff baru-baru ini. Sebelum ini, Tiz Zaqyah pernah menghentam Natasha Elyzza yang menjadi punca kepada tersebarnya video seksi Fathia Latif. Kali ini menerusi Twitter, Tiz Zaqyah telah bercerita mengenai tentang masyarakat yang memandang “aurat” sebagai segala-galanya.

tiz zaqyah

Antara kata-kata Tiz Zaqyah:-

tiz zaqyah
tiz zaqyah

Menariknya Tiz Zaqyah juga dilihat berbalas komen dengan salah seorang pengikutnya di Twitter.

tiz zaqyah

Abang Nara pun bukanlah baik sangat dan tidak tahu apa yang dialami oleh wanita sebelum mengambil keputusan untuk bertudung dan sebagainya. Namun Abang Nara bersetuju dengan kata-kata Tiz bahawa kita tidak boleh melabel orang lain hanya dengan sekadar pakai tudung atau tidak. Baik jahat pekerti seseorang itu bukanlah aurat semata-mata, ia adalah lebih daripada itu. Namun menutup aurat adalah satu kewajiban buat kita semua.

tiz zaqyah

Apa-apa pun masing-masing dah dewasa dan tahu apa itu halal haram. Kita juga dikurniakan akal untuk berfikir. Gunakanlah akal tersebut sebaiknya untuk berjaya di dunia dan juga di akhirat. Apa pula pendapat anda?

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

242 responses to “Everything Is About “Aurat” Nowadays”, Tiz Zaqyah Luah Perasaan Di Twitter

  1. Anonymous says:

    Tudung hanya uniform dan trend bang Nara. Saya dulu sebelum bertudung arwah ayah saya bpesan “Kalu setakat nk acah2 baik jangan. Make sure you tutup dada, ketat jgn dan makeup nipis. Jaga solat, jaga lidah, aurat dan jaga akhlak you. Yg penting you jaga nama ayah”. Itu pesan ayah. I love you ayah. I miss you.

    60

    1
    • QueenKoKo says:

      yg pelik kalau konsert2 hiburan yg duduk barisan depan skali minah2 tudong. apakah makna semuanya itewww?

      35

      0
      • Ku Zalipah says:

        maknanya kita ni manusia. kita semua dahagakan hiburan. kita bukan isis atau puak daish. kita arab pun bukan. arab datang kl pun jubah melayang woi. inikan pulak korang yg acah2 lahir di saudi arabia. k bye!

        37

        0
        • Girl Liberal says:

          To be fair, our daily official dress should be baju kurung and kebaya. No need to cover-up and follow the Arabs. Like in the 70s, PRamlee Madu Tiga the best era. Thats the right way women should dress. Women didnt look like extremists but women didnt look vulgar either. Women looks classy.

          29

          7
        • Anonymous says:

          Kata Tiz tu betul….lihat ni.

          29

          0
        • Anonymous says:

          Jangan risau, tak tutup aurat tapi solat masih sah disisi Allah SWT tapi xsah disisi ustazah2 jadian dlm BN ni je. So…lakukan amal ibadah tanpa was2 ye….hihihi.

          Sebab Allah itu >>>>>>Maha Pengampun dan Penyang!!!

          21

          1
        • Jemah says:

          Neraka org tak masuk hanya kerana satu kesalahan dan tidak jugak tak masuk hanya kerana satu pahala.

          Terima kasih Dr Maza!!!

          29

          1
        • roza says:

          video2 dr asri tu…alhamdullilah. solat aku diterima. sukernyerrrrr..makin bersemangat aku.
          betul lah…allah maha pengampun. bukan mcm geng2 joyah mulut asyik nk suruh org masuk neraka je dlm ni.
          diaorng pun xbetol.

          12

          1
        • new fan says:

          I like Dr Mohd Asri Zainal Abidin. I wish all Muslims like him. Simple yet easy to understand. He makes Islam so simple.

          10

          0
        • Cili says:

          tutup aurat bukan bemaksud hanya pada pakaian tapi jugak perbuatan… kalo pakai tudung tapi pergi menari k pop tak tutup aurat jugak orang panggil..

          28

          0
        • Anonymous says:

          Tudung bukan jaminan ke syurga lahh. Byk benda2 lain yg lebih penting dlm Islam. Melayu2.. bukak la minda tu sket.Tudung..tudung..tudung.Mandi wajib pun masih terhegeh-hegeh ..fail. Itu jer ke modal korang nk ke syurga?!!

          14

          0
        • Che ah says:

          To jemah kat atas ni, ko silapp.
          Kau silap. Sangat silap. Orang boleh masuk neraka selamanya walau hanya kerana satu kesalahan. Pasal syurga neraka ni percayakan Allah sahaja. Bukan dr.maza atau siapa2. Jangan hanya dengar ceramah atau pergi usrah tapi tak baca dan kaji kitab yg Allah turunkan.

          9

          2
        • Anonymous says:

          aku lebih percaya dr maza dri ko che ah yg fefeeling ….pengkaji syurga. bye.

          2

          3
        • Why Bother says:

          Islam tu mudah woi. Yang complicated manusia2 mcm si Che Ah dlm ni. Menakut2kan manusia adalah dri bisikan syaitan yg direjam gak. Saya percaya solat saya diterima. Kalau Allah kejam.. pergi semak balik la 99 nama2 Allah.

          Itu je aku nak cakap.

          4

          0
      • Yng Memesan says:

        Ingat ye adik2 akak. Kalau korang pernah main bomoh, ambil santet, tangkal, hantar barang, pakai pelaris, puja, susuk.. Allah takkan ampunkan yer orang2 memperduakan Nya Salah satu dosa yg x terampun adalah dosa2 org yg telah syirik. Sebab tu byk pompuan2 tudung pelik. Mungkin dizaman mudanya main menatang ni. Awas, jgn ambil mudah.

        7

        2
        • Anonymous says:

          salah tu….cuba tengok video dr maza kt bawah.

          3

          0
        • Anonymous says:

          Allah akan ampunkan org yg bertaubat. Allah x sekejam itu la kak. Akak kena study lebih. Mcm org yg kalut suruh org tutup aurat tapi Allah ampunkan bilamana hambanya mohon keampunam dan taubat. Pengikut firaun pun Allah ampunkan inikan org2 yg x bertudung.

          9

          0
      • Anonymous says:

        tu la..mak ikut sangat arab. arab nak ke ikut budaya melayu? lagi pandang hina ada lah.

        11

        0
        • Anonymous says:

          Ada yang pakai sebab malu kalau tak pakai. Ada yang pakai sebab trend wanita Muslim pakai tudung. Ada yang pakai sebab ia adalah uniform sekolah atau sebahagian dari pakaian tempat kerja. Ada yang pakaia sebab ada perturan suruh pakai seperti di dalam masjid atau di pasar Kadijah. Ada yang pakai sebab takut pada mak ayah. Ada yang pakai kerana iman dan taqwa.

          11

          0
        • Anonymous says:

          siapa kata???..najib mahu tolong usa.
          malaysia akan jadi serambi las begas.
          hidop kak nita..hidup umno porno.

          0

          3
      • Anonymous says:

        Yep, dengan terkinja kinja nya. Tu belum lagi bajet hijabista, pakai mekap tebal mcm hapa ntah, bulu mata palsu, contest lens hijiau biru, pose muke tekepot kepot kat insta…jijik lah..

        Kat socmed depa ni paling gelenyar sekali…

        5

        1
      • Firaun says:

        Bukalah tudung anda. Jadilah spt Neelofa. Atas tutup bawah ketat. Kekadang pakai tudung tetek terjuih/juih.

        7

        0
      • Anonymous says:

        Aku agreed dgn point Tiz, ‘jgn label org tu dari segi tutup aurat’ tp aku 90% tweet Tiz tu aku tak sokong. Kau lahir sebagai Melayu Islam. Apa kau expect netizen treat kau mcm kau kafir lahir dekat Hollywood ke? Kalau taknak kena kecam, jadilah cerdik sikit. Tak perlu up gambar2 yg attract attention org. Ini tak, nak jadi attention seeker, pastu bila ko dah dpt attention dari netizen, ko acah acah mulia & play victim. Hoktuih.

        29

        0
      • silent reader says:

        Konsep dia kat sini senang je. Ko pakai tudung (labuh tutup dada)+baju longgar, ko dpt pahala tutup aurat. Tapi masa yg sama ko mengumpat org, ko dpt dosa mengumpat org walaupun malaikat baru je catat pahala ko tutup aurat. Menutup aurat bukan menjadikan kita kebal drpd dosa2 yg lainnya & vice versa.

        Islam itu mudah sebenarnye. tapi ramai sgt yg terlalu ambil mudah lalu timbullah fahaman sendiri.

        23

        0
        • Anonymous says:

          setuju sgt

          0

          0
        • sakit mata says:

          Yes..Silent Reader..setuju 10000% dengan you….kadang tu malu tgk pakai tudung tapi terkinja2 kat konsert2…kat mana2 la..especially kalau dia orang kumpul ramai2..gelak mengalahkan hantu k limah…now kalau tak bertudung kena kecam..yg bertudung tak ikut syariah tu apa cer..

          3

          0
      • Fidot says:

        Jgn salahkan tudung, manusia yg x betul…

        5

        0
    • jgn pndai ckp je says:

      tapi byk dlam blog Nara ni tagline Anonymous tak jaga lidah pun…lagi puaka longkang mulut. Tak tau Anonymous mana satu, sbb tagline palsu semua, logo je hmpir sama sikit.cc

      3

      1
    • evelyn says:

      Tudung Haram hanya untuk orang yahudi dan nasrani. Pasai tu para Nun di gereja tutup kepala dan agama kristian lebih awal daripada islam. Kena ingat juga yg suka tutup muka macam ninja, itu adalah budaya orang Yahudi untuk membezakan antara pelacur dan orang bangsawan. Yg tutup muka tu dianggap pelacur, orang bawahan. cuba baca sikit, tulah akibat terlalu taksub dgn ulamamak bodoh yg tak berpelajaran

      1

      18
      • anti Umngok says:

        perlu ke nk ikut arab huh? raja diaorg pun beli senapang/senjata dri trump dan usa. yg korang bangga sgt dgn budaya arab. mcm najib la, melabur nk pulihkn ekonomi usa katanya. rakyat sendiri… x pulih2!

        8

        2
      • Anonymous says:

        wa lagikk menyampah yang pakai tudung pastuh tepek muka banyak2 kat blog dan fesbuk pakai tudung tapi mencapub stail sangat la tuh gamaknya pastuh buat tutorial laa kat youtube, apa kejadah????

        5

        0
      • Che ah says:

        Eh, kau ni sesat mana pula kristian lebih awal dari islam? Mana belajar ni weh? Kalau kau buat “research” kau tu dekat google, sila tutup mulut la. Point kau ni satu pun tak boleh bawa masuk debate. Kalah teruk weh

        2

        2
    • Caroline Abdullah says:

      Saya sarankan semua wanita di Malaysia kembali kepada pangkal jalan, bukalah tudung, mak, nenek kita tak pakai tudung, adakah mereka masuk neraka ? jawapannye tidak, yang penting ialah amal jariah kita di dunia. Tudung ni adalah politik lelaki melayu untuk kontrol pihak perempuan sebab kebanyakan mereka ni tak berpelajaran, tidak ada kelulusan, tidak bekerja dan miskin. Ustaz hanay nak memuaskan nafsu dengan berkahwin ramai tetapi sikap tak bertanggungjawab berleluasa. Tau buat anak tapi tak tau jaga. Ingat ini semua politik semata mata sahaja. BUka lah tundung anda dan be liberated. Amin

      2

      27
      • NGO says:

        Setuju. Tudung, hijab dan niqab…propaganda pak2 Arab yg nk menindas kaum wanita dan mahu terus menjadikan lelaki sebagai tampok pemegang kuasa. Menjadikan kaum hawa mundur dicampak ke 2 dekat terbelakang. Alat penindasan.

        3

        17
        • Anonymous says:

          Pak arab punya propanganda… so shallow minded … read quran !!!

          6

          0
        • Che ah says:

          Hebat kan kebanyakan rakyat Malaysia sekarang. Salah sendiri, politik yang disalahkan. Tuntutan Islam tak nak ikut, salahkan pemerintah. Percaya sangat apa yang orang kata. Baca AL-QURAN. fahamkan. Ni bukan pasal tudung ke selendang ke. Tapi tuntutan untuk ummat islam menutup aurat. Itu WAJIB. ko tengah nazak, even dah mati pun waris kau pula take over jaga aurat kau. Sesuatu yang tak boleh dibuat main yaa.

          14

          0
      • Anonymous says:

        Alhamdulillah.. semakin ramai pakai tudung.. mintak2 lepas ni makin ramai tutup aurat~ hehe

        9

        0
      • Anonymous says:

        Yup, mmg sebnrnya dua2 penting. Tp kalau aku diberi pilihan utk memilih sahabat antara yg…

        1. x tutup aurat tp hati baik (maybe blum dpt hidayah) dgn
        2. Org yg tutup aurat, tp hati penuh dgn hasad dengki…

        Aku sbg manusia biasa akan pilih yg no. 1.

        12

        0
      • Kak Maghia says:

        Siti Kassim detected lol

        2

        0
    • Josephine Amer says:

      Kepada UMAT ISLAM Satu Malaysia Marilah kita beramai -ramai baca Bible Korintuis ayat 11:2-16. Amatilah ayat- ayat inin supaya kita terus menghayati agama Kristain, amin

      0

      21
      • Kristian Exposed! says:

        Kristian lagi la sesat. Takde dlm Bible mengatakan Jesus/ Isa tu tuhan. Korang yg meng ada2 kan cerita. Padahal Isa tu…manusia. Ada ke tuhan lahir dr perut manusia-Maryam/Madonna? Logik ke???

        13

        3
        • shopia lorren says:

          Jgn sesekali kita menghina sesama agama..lau kita pandai ajaklh ia agar jatuh cinta ngan Islam..hayatilh ayat ini “lakumdinukumwaliyadiin”
          bagiku agamaku bagimu agama mu..

          0

          1
        • Anonymous says:

          Org Kristian percayakan Isa itu Tuhan sedangkan dlm Bible takda satupun mengatakan Isa itu Tuhan. Ayat Al Iklas dah diterangkan dlm Quran. Allah itu satu ..yg maha Esa. Dalam Bible tak da pun. Itu yng aku cuba sampaikan.

          0

          2
        • anti says:

          jgn main agama kat forum ni..ni forum gosip let it gosip sahaja. ko sapa nak bgtau agama ni salah agama ni betul..ko dah masuk surga ker sbelum ni?

          1

          0
    • Anonymous says:

      hadam ni ustazah2 segera.

      5

      0
    • kumbang hijau says:

      i think people nk ingat mngingatkn..tp people lupa dorg xdpt mgubah manusia.. tu people silap sbb ingatkan smpai memaksa..its not good in islam..tp artis jgak kena pandang pada niat org menasihati or content tu? why artis cepat sentap.. islam bukan menghalalkan cara wlpun niat anda betul. yes niat baik dpt pahala. tp cara yang xbetul terus dapat dosa.. its oldschool mindset to think people are judging on your appearance.. but i think its more to attitude nowadays. klu lah people judgemental, dah lama tiz xhidup dlm industri, dah lama fatiya dibenci mcm skrg, dah lama lisa surihani dibenci sbb xtutup aurat.. artis are so delusional..to think we are hater that hate them..but actually we see they are just normal person..vice versa they are actually hater that hate their fans..
      #mixenglish#janganlupaartisikutan#ikutfatiyatetibecakapenglish

      3

      0
    • Shane says:

      Tiz is RIGHT. That Eddie Yusoff is wrong.
      Islam don’t judge you based solely on your awrah (aurat).
      Who are you to judge???

      10

      0
    • minah jambu suka sahara yaakop says:

      miss my abah olso..nenek minah jambu pon ada pesan > jangan conteng arang kt muka orang tua < kalau nak pegi mana2 jaga diri n banyak lagi lah yg nenek minah jambu pesan tapi minah jambu ambek yg okok nye aje hehe..i lov u nenekkkk …isu tudung memang hot skarang ni semua nak jadi hipokrit eksen baik pijak semut pon tk mati tapi gelek2 tunjok tetek nak buat happe kan ???? kalau nak bukak tudung tu bukak aje la nak eksen tunjok tetek tu ape hal ?? ape yg tiz cakapkn tu memang betol mana2 artis yg gatal nak bertudung tu lebih baik jangan berlakon lah lah !! tkan nak kasi watak jahat n pengoda laki orang or watak ngumpat kan ????

      2

      0
      • Anonymous says:

        tudung satu pernigaan bukan tuntutan. yg berniaga tudung2 tu lah yg menganggap ianya isu besar sedangkn pahala bukan hanya dri tutup kepala semata. wajib zakat, sedekah, puasa, solat, zikir…byk isu lain selain tudung.

        2

        0
    • milah says:

      mak aku lak ckp, biar buat mula2 dgn kene paksa, lama2 jadi biasa

      0

      0
  2. Jayjay says:

    Dia dah delete tweet ni. Baru nak quote. Hmm

    5

    0
  3. CT says:

    Allah bkn suruh pakai tudung, tp Allah perintahkan kita semua tutup aurat. Untuk perempuan, yang boleh nampak hanya muka dan tapak tangan. Bukan “everything is about aurat nowadays”,but it will be always,forever about aurat selagi ada manusia yang beragama Islam masih belom menutup aurat dgn sempurna, maka sedara sesama islam wajib menegur. Bkn nk jadikan tu ayat cliche, tp tu sebagai kewajipan sesama islam. faham ke tidak tiz zaqyah?
    Rasanya paling kurang tontonlah rancangan da’i kat tv3 tu haaa..byk ilmu2 agam boleh kita sedut dari situ..dorg pun bkn main copy paste dr google je bila berceramah, tp berpandukan Al-Quran dan Sunnah Rasul.

    72

    0
    • Hjh Solehah says:

      You are so stupid…tidak ada sepatah ayat dalm quran yg suruh orang perempuan pakai tudung…hanya dalam Bible sajah yg menyuruh umat kristian tutup kepala Korintuis ayat 11:2-16. Jadi yang pakai tudung tu ikut suruhan Nabi Isa La???

      1

      24
      • Siti Kassem says:

        Di wajibkan pompuan2 bertudung sebab dulu pak2 Arab bernafsu kuda. Waktu zaman Jahilliah. Pantang tengok pompuan naik keras. Terus, diwajibkan pompuan2 tutup aurat. Lagipun padang pasir kot. Ribut pasir tu kan pedih kalau termasuk mata. Di Msia ni ada ke ribut pasir? Yg korang nk jdi ninja turtle tu dah kenapa? Itu lak kesahnya!

        9

        7
        • Anonymous says:

          sedangkan bertudung labuh melepasi dada pun laki masih menjeling ke perempuan..apatah lagi kalau tudung nye singkat….mmg mengundang mata mereka menjamu pemandangan indah …

          3

          0
      • MerakSekampung says:

        AMENDA LA KAU NI HAJAH SOLEHAHHH … APA YG KAU CUBA NAK SAMPAIKAN?

        6

        1
      • Hj Ismail says:

        Betul lah apa yg Hjh Solehah cakap tu, yang WAJIB pakai tudung adalah untuk orang Kristian dan tertera dalam bible mereka. Tetapi lain pulak dalam quran, tidak ada ayat yang suruh pakai tudung. Kalau kita ikut ajaran kitab selain daripada quran, ini dah meyimpang daripada akidah dan sesat lah kita. APa yang saya nak sampaikan yang penting niat dan hanya allah yang boleh menghakimi kita buka lebai PAS atau azhar idrus. Janji kita buat baik insyallah kita akan di pelihara oleh allah, tudung mahupun tak bertudung

        1

        7
        • Pak ang ninja says:

          Pakai tudung x wajib dan mmg dalam quran xda.. tp ttup aurat ada dalam quran.. cmna nak ttp aurat ? Pakai tudung dan pakai tudung jd wajib.. paham idok ? Tula baca bible segera.. even bible suh pakai tudung tp ampa aram x pakai tdg.. bible suh jgn mnum arak ampa selamba togok.. bible pon main amek part ni aku suka aku ikut part ni xsuka aku xmaw… pakenama pengikut jesus.. tu bkan ikut jesus tu ikut gereja..

          6

          1
        • Anonymous says:

          satu gambar yg aku jumpa utk contest dlm fb..
          pakai tudung.. pakai legging… anak pak ang ninja ke???

          1

          0
      • ........ says:

        Hjh solehah, engko tak paham ker ? CT tu ckp betul la tu. Engko ckp tak ada sepatah ayat dlm quran yg suruh perempuan pakai tudung ? Heyyyy. Dlm quran ckp, wajib bagi perempuan utk tutup aurat. Aurat ni ape eh ? Rambut, leher tu bkn aurat ker ? Tak sekolah agama ? Or dah lari dri aqidah islam ker ngko ni

        6

        1
      • Anonymous says:

        Tak wajib pakai tudung . Tapi wajib tutup aurat . Aurat perempuan dari atas kepala hingga hujung kaki , kecuali muka dan tapak tangan . Kalau kau tak nak pakai tudung , tapi nak pakai tudung saji pun tak dihalang pun , yang penting tutup aurat . Ada faham ?

        6

        0
      • nasi lauk ayam kicap says:

        yang penting skang ni tutup aurat. dalam quran pun cakap tutup aurat bukan pakai tudung. engkau nak pakai baldi ke nak pakai periuk ke selimut satu badan ke nak keluar rumah tak pedulik la janji kau tutup aurat.. tak paham ke?? Tudung tu salah satu cara untuk tutup aurat selain dari baju yang longgar dan tudung pun kene labuh. yang boleh nampak hanya muka dan tapak tangan aje. kalau korang rasa xnak pakai tudung keluar rumah tapi nak pakai alas meja ke periuk ke baldi ke ikut suka hangpa la..janji ko tutup aurat. apa yang merepek sangat tah.. ikut logik la kan nk keluar rumah mestilah tutup rambut n dada ko tu dan yang lelain selain muka dan tapak tangan.. kan aurat. sebab tu ada tudung tu. takkan nak pakai baldi besen plak nk kuar..akai letak mana?? cuma skang ni tudung ni pulak berpesen2 sampai tak ikut yg sebenarnya. itu aje.!!

        dok sebok nk ckp dalam quran tak sebut pasal tudung.. dalam quran sebut pasal aurat!!

        2

        0
    • shopia lorren says:

      Setuju lhh…aurat dlm Islam sgt luas..kita berdoa semoga segala amalan maaruf hidup kita ini diredhai & dirahmatiNya..Aamiin…

      2

      0
    • Mat Sahdo says:

      janji x lambung tetek depan bigo live dah la weiii. aku nk cari isteri ..bukan pocong. kalu semua berkelumbong mcm uztazah mengaji quran, baik aku tackle si najwa latiff je.

      5

      4
  4. Mari Berhuhuhu says:

    Permainan dunia. Depan org tujuk warak, belakang org tayang tetek. Lepas tu ckp, xsedar tu live! Huhuhu.

    3

    1
  5. MerakSekampung says:

    OK NI LAGI SORANG MANGKUK. SIS, AURAT TU WAJIB TUTUP SIS. KALAU HATI KAU TU HITAM SANGAT KAU TUTUP SLOW2 PUN JADI LAH WALAUPUN SEBENARNYA TIADA ISTILAH TUTUP SLOW2 SEBAB WAJIB TUTUP DARI ATAS SAMPAI BAWAH. OK DARI SELUAR KETAT KITA LONGGARKAN. MACAM TU LAH. JANGAN ASYIK NAK TUNGGU READY BARU BERUBAH. TAKUT NANTI DAH JADI MAYAT PULAK. YE.. ALLAH MAHA PENGAMPUN. SEMOGA ALLAH AMPUNKAN DOSA KITA SEMUA .

    26

    2
    • kanji says:

      Ala sama la macam kau. Mulut laser menyakitkan hati orang ingat tak berdosa? Ke nak kena slow-slow?

      2

      1
    • Anonymous says:

      Nak cerita psl agama, tapi mulut jahat. Kau yg hati hitam. Mohon balut hati tu sekali.

      2

      1
      • MerakSekampung says:

        orang komen ayat keluar MANGKUK sikit kau cakap mulut jahat. habis si tiz zaqyah tu? siap buat statement mcm tu kau diam je siap backup lagi? tak tahu apa2 senyap je dik. mohon putihkan hati tu segera,

        2

        0
        • Anonymous says:

          Kau bukan Tuhan nak judge orang oi. Sedap mulut konon tegur org, bila kena tegur tau pulak ko mengelupur kan. Dah mmg mulut kau jahat. Mohon balut hati dan mulut tu sekali kasi bersih sikit. Hahha

          2

          1
        • Anonymous says:

          X payah nak dik dik kan dirila merak oi. Feeling superior sangat nak dik dik kan org…jijik la

          2

          1
        • MerakSekampung says:

          tu la dia. bila berbahasa panggil dik ke kakak ke cakap kita feeling superior pulak. dan bila aku bahasakan mangkuk jamban nanti! kau kata aku mulut laser .ehhh, kau mabuk ketum ? aku rasa kau yg jijik sebenarnya. btw, ade nampak aku tengah menggelupur ke? kesiann..

          1

          1
        • Anonymous says:

          Haaa tudiaaa bila si acah acah alim berkata kata….mulut memang jahat..buat malu org islam je kau ni…..bila kena tegur, sentap! Orang Islam yg sebenar akan jaga hati dan mulut.

          Nak.pangil org dik, ko tau ke org tu lagi muda ke lagi tua dari kau??

          1

          4
        • MerakSekampung says:

          sukati aku lah aku nak panggil apa yg kau semak tak tentu hala apahal. orang komen kau sebok nak komen dekat org punya tempat. sakai jugak betina ni rupanya. kau menyemak buat apa? tak kuasa aku nak sentap doh dengan kau . perghh dari aku guna bahasa baik, kau melebih perangai macam lahabau pulak. memang dpt status betina la kau. ke kau lelaki? yelah kang cakap aku acah2 tahu kau laki ke perempuan pulak kan. kalau perempuan kau betina! kalau laki ni mesti geng kunyit mulut pondan! boleh pergi mampus. kalau kau jaga hati kau takde gak kau komen kat sini. kau pun mesti mulut longkang. cibai! haaa ni mulut puaka dah keluar. sila lah hadam. aku pun malas nak komen kat sini lagi dah. basi la wehh. org dh komen dekat gosip baru lah.

          1

          0
        • Anonymous says:

          Hah tudiaaa…segala carut semua keluar…hahaha. orang islam hati dan cakap pun baik2….kau??? Sendiri pikir la hahha lawak lawak penunggang agama penipu ni…layan gosip pulak tu…hahhaha sungguh memalukan!

          1

          2
  6. Mak Becok says:

    Islam di Malaysia adalah Islam kolot dan extremist. Kebanyakan tak ikut ajaran al-quran yg sebenar kerana banyak sangat ustaz separuh masak…semua nak jadi tahfiz tetapi langsung tak paham kandungan quran dan soal duniawi. Ustaz2 sekarang hanya tahu haram mengharam sesama orang islam. Sama macam PAS / UMNO. Oiii ingatla Religion is personal, lu jaga kain lu sendiri la sebelum nak ajar orang. Kalau aku mati pun bukan nye ustaz2 bodoh ada dalam kubur sebelah aku…We dont need taliban, IS, wahabisim in malaysia

    3

    7
    • What the heck are u talking abt??? If Islam is depicted as what u said in Malaysia, I dont think there will be any immoral actors/actresses left or even TV stations or cinemas. Sadly this actress has chosen to blow up the issue only to question the very essence of Islam when u shld know what happened is all abt moral issue.

      1

      1
      • David says:

        You can have morals without believe in any religions. People in the West many have morals but they are atheists. Morals do not come from a religion. Your argument is deeply flawed. Get your fact straight.

        6

        1
    • dom says:

      esk dh berkafan mohon guling sndr msk kubur…

      2

      1
      • Anonymous says:

        Akan ada orang yang hati mulia yg akan tolong kafankan. Hati x busuk mcm ko..

        2

        0
        • Dom says:

          Dah ko ckp kubur masing2.. xda ustaz dok tepi kubur ko.. adoila.. kafankan la dri sndri.. suh org hati mulia kafan np.. ko islam tlg jgn menyalak hukum Allah.. ko kafir aku doa hidayah smpi sblom ajal smpi..

          5

          0
      • Anonymous says:

        Orang yg alim beragama hati mulia, mulut pun baik je bai konfem akan uruskan jenazah dia…tak macam kau…org yg acah acah alim macam kau ni dah ramai dah…mulut dgn hati sama kotor…mohon kau yg dapat hidayah..

        2

        2
  7. kak nam says:

    wajib menutup aurat dan juga wajib menjaga aklak dan penampilan. atas tutup bawah fuh jeans ketat, jubor membuak mcm sarung cempedak, makeup oh my goodness mcm opera cina wey, bulu mata pelesu xyah ckp pa beb boleh digantung coli punya panjang nya. muslimah ke tu? i dont think so…

    11

    0
  8. Jizz zaqyah says:

    Baru nak bajet liberal terus terduduk dgn mamat Twitter. Good job bro. Sekolahkan je betina bajet ulama al azhar nak preach pasal agama sambil selak rambut dada tertonjol ke depan bontot tonggek. Sila dipanggang api neraka kelak lolz

    15

    3
  9. Ros says:

    Agreed Tiz. Bila CTDK dengan status hajjah pakai tudung tapi melalak atas pentas, satu malaysia sokong sebab melayu sulawesi kan korang semua. Pepun melayu bodoh dan jadi bahan jenaka dalam malaysia ni, itu kesimpulannya.

    4

    1
  10. Oppa says:

    but Tizzy, satu je, ape yg dah ditulis dlm al-quran tu mmg nak x nak ke kite mmg kena ikot. xde pulak nak kena tunggu dah ready ke, ikhlas ke, nawaitu ke ape ke, haram tetap haram, wajib tetap wajib x kire lah ko x pakai tudung tp solat or ko pakai tudung tapi still buat dosa bagai. sendiri tau kan ape pegangan agama masing2 yg wajib kite ikot, so sepatutnye kena lah malu on diri sndiri knape nak kne tggu nawaitu ready ikhlas bagai tu semua. ko yg kena pakse hati ko utk cepat berubah. kalau dah kawan or family ko pon 2×5 mcmane ko nak tergolong dlm org yg berubah n mendapat hidayah. mati pon x tunggu nanti belum ready lg baru boleh mati Tizzy.

    33

    0
  11. kk says:

    kalau nak pkai tudung pakai betul2 jd muslimah, klau nak seksi2 lah betul2. aku paling menyampah kalau tgk hijabster instafamous skrg pakai tudung tapi baju ketat sendat tudung sparuh ikat blkg leher, aduhhhhh semak lah lg malu ade lahhhh

    7

    1
  12. Ni bukan isu pakai tudung atau tak. Ni tentang isu MORALITY. Setiap org bertudung atau tidak terutama sekali org ISLAM di wajib kan utk menjaga maruah dan harga diri. C’mon! This is a social issue, pls do not divert from the truth. Orang putih pun masih ada yg kuat pendirian ttg isu2 moral values. Apalagi org Islam yg masih kuat dgn pegangan agama. Wonder why this religion has never been contaminated??? Think for yrself.

    5

    0
    • Anonymous says:

      morals do not come from a religion.

      1

      0
      • Anon says:

        Then what is religion without moral values???. Just an empty vessel??? Then wonder why she is still holding on this belief if it is making her so miserable. May Allah give her HIDAYAH.

        5

        1
        • Anonymous says:

          Empty vessels or not its not for you to judge. Just treat people nicely, saying only good words without judging people. Kau bukan Tuhan untuk jatuh hukum kat orang. May Allah gives you hidayah as well..

          1

          0
  13. Biyu says:

    Terkejut baca komen. Satu je yang saya pegang. Perempuan kalo x tutup aurat, Allah x terima solat dia. Titik!

    5

    2
  14. Tiz u tulis jela2, mamat tu baru bagi satu dua das , u dah geletar lutut. U think u r so deep that is why u hv to question everything, even the obvious. Is it too difficult to be a Muslim in yr own country. I dont see any of our religious values stop u from doing anything or everything u want, just look at all that photos in yr ig. Well heck, it even turns you into a popular social figure. Sori after reading yr quotes, it doesnt make me think any highly of you, just pity cos u only gone out of the way to justify immorality. N just bcos u want to be seen as the socially urban class thinking Muslim, u just cant justify the truth anymore. Kesian.

    32

    0
  15. Anonymous says:

    Kita ditinggalkan dengan dua . Ikutlah jika kita tidak mahu sesat. Ia itu Al Quran Dan hadith
    Rasul..saw.

    8

    1
  16. biarbetik says:

    Tiz ni tengah backing scandal kawan dia la…sudah biasa drama pentas dunia…yg tudung condemn freehair…yg freehair condemning yg tudung…macam org gemok condemn org kurus….org kurus condemn org gemok…gitu la manusia ni…mulut tak tau diam ada je yg salah nak menegakan benang yg takleh tegak guna air liur…tak usah cakap pasal baik, amal segalanya…terlalu banyak nak mengajar walaupaun tau sesuatu tak perlu alasan…biar pandai jgn pandai2

    6

    0
  17. Hamba Allah says:

    !! nak baca silakan..

    Saya ni dulu, nak katakan bertudung tu, memang zaman sekolah sahaja saya pakai itupun sebab undang undang sekolah yang telah ditetapkan.
    Masuk belajar U pun still pakai ketat bukan main, yela bukan sebab nak menunjuk, tapi ikut keselasaan/ main bedal sarung tanpa memikirkan apa yg orang akan persoalkan atau sebaliknya. Pakai tudung? Lagi haram, tak de masa den nak gosok tudung / hair dryer / beli tudung (saving zaman u konon) bagai..

    Tapi, harini aku sendiri bila rasa pakai ketat kt rumah, aku jadi tak selesa. Kalau nak pergi buang sampah pun, rasa janggal bila tak bertudung. Padahal tak sampai seminit pun buang sampah.Sebab apa?
    Meh aku nak sampaikan..

    Al kisah nya begini..
    Aku baru berkawin dengan seorang lelaki, bukan apa..
    First impression, Mak mertua aku tgok aku pakai tudung masa laki aku kenalkan aku (aku pakai tudung sbb keje+rasa ada cubaan nak berhijab), second jumpa aku tak berhijab sebab jumpa pun kat rumah / masuk merisik. Lepas tu dengan takde covernyer, Mak Mertua aku cakap ‘ aih kejap tak bertudung kejap bertudung, aku pun dah sudah…

    So dr situ aku tahu mak mertua aku ni jenis cerewet, mase tu hanya Tuhan saja tahu perasaan aku. Menyampah? Jangan cakap. sebab dah rasa diri , sape lah anda nak mempertikaikan pakaian dan cara aku..

    Tapi entah macam mana, hati aku rasa terus nak berubah utk berhijab :
    1 : Mase tu bakal laki aku hadiahkan tudung
    2 : Lepas nikah, laki aku ada cerita yg dia ada minta doa permudahkan (kome faham faham jela) – doa dia termakbul inshaaAllah berkekalan – Amin
    3 : Memang aku nak istiqamah untuk jadi hamba Allah yg baik akhlaknya sebab aku tahu mati itu pasti, wujudnya syurga dan neraka dan hanya satu tujuan aku iaitu pilihan aku ingin ke syurga.

    So the main point is? apa pun terjadi , cuba istiqamah sebaik mungkin , paksakan diri utk belajar memakai pakaian sopan , inshaaAllah akhlak nya pun ikut sopan ..
    Aku doa kan semua wanita / remaja prempuan semua dapat hidayah bukan apa..
    aku sendiri terkejut tengok budaya perempuan melayu sekarang ni yang buat benda tah ape ape ntah..

    Lebih kepada memalukan diri sendiri? Siapa lagi cantik ? Siapa body lebih mantap? Siapa gelek lebih menghairahkan? Aku betul betul heran dgan akhlak budak budak remaja sekarang.. aku sendiri jadi takut and malu bg kaum hawa..
    Apa lah yang diorang nak cuba sampaikan?

    Lagi satu,

    yang aku betul betul rasa siapa yg perlukan main peranan ialah kaum Adam ..
    Sebab apa?

    Korang boleh nilai sendiri, siapa yg mulakan selalu benda benda yg mengasyikkan?
    Kalau kaum Adam tak ada cubaan utk ke arah zina, aku seratus % pasti yg tak akan ada kaum Hawa yg berani menyerah diri. Aku pasti kalau jahat mana pun kaum hawa ada cubaan utk ke arah zina, kalau kaum Adam boleh nasihatkan elok elok, aku rasa memang kaum Hawa takde masalah and akan berasa malu..

    So kesimpulannya kepada seesiapa yg ada anak Bujang, nasihatkan sebaik mungkin utk hormat kaum Hawa / perempuan.. Ajar ilmu Agama lebih mendalam supaya tidak terjerumus ke arah kemaksiatan..

    Last sekali, aku nak ucapkan terima kasih kepada Mak mertua aku, suami aku yg berdoa utk aku supaya aku sentiasa beristiqamah dan sentiasa ingin dekatkan diri kepada Allah.

    Ingat, MATI ITU PASTI.

    kau je tak tahu bila tibanya waktu, sebab tu lah bila ada orang tegur, amik.
    sebab belum tentu esok kau masih bernafas.

    Sekian…. <3

    4

    0
  18. aku copy paste je says:

    PERINTAH MENUTUP AURAT

    Perintah menutup aurat telah difirmankan oleh allah s.w.t dalam surah al-ahzab ayat 33 yang bermaksud :

    “Dan hendaklah kamu tetap diam di rumah kamu serta janganlah kamu mendedahkan diri seperti yang dilakukan oleh orang-orang jahiliyah zaman dahulu, dan dirikanlah sembahyang serta berikanlah zakat, dan taatilah kamu kepada allah dan rasulnya. Sesungguhnya allah (perintah kamu dengan semuanya itu) hanyalah kerana hendak menghapuskan perkara-perkara yang mencemarkan dari kamu wahai “Ahlu Bait”, dan hendak membersihkan kamu sebersih-bersihnya (dari segala perkara yang keji).”

    Dalam hal ini allah s.w.t telah berfirman dalam surah al-ahzab ayat 59 yang bermaksud :

    “Wahai Nabi, suruhlah isteri-isterimu,anak-anak perempuanmu, dan perempuan-perempuan yang beriman, supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar), cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu.Dan (ingatlah) allah adalah maha pengampun lagi maha mengasihani.”

    5

    0
  19. aku copy paste je says:

    Al-quran dengan jelas menerangkan perkara ini dalam surah An-Nur ayat 31 yang bermaksud :

    ” Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka, dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya, dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka, dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka, atau bapa mertua mereka, atau anak-anak mereka, atau anak-anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan, dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka, dan bertaubatlah kamu sekalian kepada allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya”.

    3

    0
  20. jenet jeksen says:

    eddie yusoff win!

    6

    3
  21. Lalalala says:

    Inilah bahaya nya kalau mempersoalkan perkara yg wajib tanpa pengetahuan ugama yg kukuh.

    Dear Tiz Zaqyah, semoga kamu diberikan petunjuk dan hidayah utk lebih memahami agama mu sendiri dan diampunkan segala dosa sebelum ajal tiba..

    8

    1
  22. tt says:

    Nara memang curik gossip forum cari je ke??

    0

    0
  23. Anonymous says:

    Tiz Zakiah…win. Tak perlu jadi hipokrit.

    1

    4
  24. Apeapejelah says:

    Haha kena sedas dua dari Eddie terus nak tutup topik. Please, you can’t even defend your argument and still has the balls to call people bitter? Sheesss…shame on you girl!

    2

    1
  25. Yolo says:

    Off topic. Aku paling menyampah hijabster yang instafamous make up tebal. Bulu mata tebal berinci- inci. Lepastu tudung ikat dekat leher. Baju seluar ketat tak pakai betul. Buat duck face. Ambil gambar macam konon cun. Prefer lagi women yang bertudung tapi class macam Vivy Yusof, Nurul Zulkifli etc :)

    3

    1
    • Tt says:

      Vivu yusof tu pun selalu kena kecam sis! Baju kadang ketat nampak semua .. seluar melekap kadang pakai legging kulit. Choi! Cuma dia kecik and banyak orang puja walaupun gitu juga bajunyee. Mizz nina tu kalau nak jadi contoh

      3

      0
      • elle says:

        hahaha exactly, nurul zulkifli tu dijadikan contoh utk bab lain xpe, tp bab pakaian pon nampak telinge n anak rambut bagai pe cerrr, bju pon pakai paras2 lengan je ape cerrr.. aurat is not a fashion btw. vivy pon pkai seluar nmpk buku lali jugakk, just bcause diorg berjaye x semestinye semua tu kena main ikot je. yg baik dijadikan teladan yg buruk dijadikan sempadan cewahh

        0

        0
  26. Kiah pekasam says:

    La kan dalam quran dah ckp suruh wanita2 kamu menutup kepala sehingga ke dada. Kalau dah berusia x pyh xpe tp lebih elok kalau tutup. Quran tu untuk org arab je ke? Lalala. Tutup aurut tu unipom Islam la..bukan arab or melayu or rohingya or bosnia or kazakhstan or tatar or somalia (sj nak tunjuk yg org islam bkn arab n melayu je doh)

    X kesah la nk pakai tudung pesen ape pon..tudung periuk, tudung saji pon bole janji tutup

    Tiz zakyah..ko kenal x halima aden? She is a supermodel who walks for high end fashion who is not even arab but covers what is obliged by her religion. The western fashion industry listens to her RELIGION’s needs and respects her when they dress her up. K bai!

    4

    0
  27. Anonymous says:

    dengar ni sebelum nak menerakakan org lain….

    3

    0
  28. Anonymous says:

    Artis Melayu ada hukum hakam diaorg sendiri,ustaz mana yg berani tegur.Tak lama lagi akan ujud agama drama kisah kemaruk celah kangkang.

    2

    0
  29. Anonymous says:

    allah swt yg maha mengetahuiiii.

    1

    0
  30. MINAH FREE HAIR. says:

    TERIMA KASIH YG MENGEPOS VIDEO DR ASRI.
    SOLAT AKU SAH…..

    2

    0
    • Mina free hair jugak says:

      Aku pun! Thanks wei .. acik2 facebook yang cas2 ustaz ustazah tu pengakhiran hidup pun belom tahu macam mana .. jangan judge orang jee bila diri rasa terlalu sempurna

      1

      0
  31. Anonymous says:

    nampak sangat la eddie yusuf tu jahil….ahhahaahah.

    1

    3
  32. Islam Itu Mudah says:

    Salah satu dari sekian banyak nama Allah Yang Maha Terpuji (Asmaul Husna) adalah Al ‘Afuwwu (Maha Pengampun). Ingat tu sudah. Tiada dosa2 yg Allah tidak ampun. Yang menakut-nakutkan tu sebenarnya budget alim tapi berapa paham sifat Allah.

    1

    0
  33. Anonymous says:

    Jangan risau, tak tutup aurat tapi solat masih sah disisi Allah SWT tapi xsah disisi ustazah2 jadian dlm BN ni je. So…lakukan amal ibadah tanpa was2 ye….hihihi.

    Sebab Allah itu >>>>>>Maha Pengampun dan Penyang!!!

    1

    0
  34. Anonymous says:

    aurat bukan segalanya. kepada yg post youtube dr asri….terima kasih. byk yg dipelajari. tiz zakiah is actually right. eddie is just a judgemental uztaz wannabe.

    1

    1
  35. Anonymous says:

    haram tak semestinua neraka. siapa yg ngok??? eddie atau tiz?

    2

    0
  36. Anonymous says:

    Neraka dan syurga bukan urusan kita.

    1

    0
  37. Anonymous says:

    puas hati muslimah2 tengok youtube kat atas? x perlu judge org la.
    korang pun x betul.

    1

    0
  38. Anonymous says:

    Kalau kewajipan menutup aurat tu tak ada dalam Al-Quran dan hadis, then kenapa kita kena tutup seluruh bahagian badan kecuali muka dan tapak tangan setiap kali kita buat ibadat solat? Dan ibadat haji? Macamana kita nak tutup aurat dengan sempurna kalau kita tak pakai pakaian yang menutup aurat tersebut? Pakaian tu dinamakan sebagai baju, seluar, kain, skirt, jubah, stokin & tudung/hijab dengan kuantiti kain yang mencukupi i.e tak ketat. Kalau pakai semua ni barulah lengkap menutup aurat. Kalau tak pakai salah satu maknanya aurat masih nampaklah. Tang mana yang complicated sangat entah?

    3

    1
    • Anonymous says:

      tengok la video dr asri tu. dok memekak apa lagi…

      0

      0
      • Anonymous says:

        Tak kisahlah nak bukak aurat ke or nak tutup aurat ke tu korang punya pasal lah tapi tak payahlah argue kewajipan menutup aurat tu takde dalam Islam macam pengkomen-pengkomen kat atas tu duk cakap. Kalau tak wajib apasal ibadat solat, haji semua kita kena tutup aurat? Tu je point nye pun. Kau nak buat ke taknak buat ke tu urusan kau dengan Allah SWT.

        1

        0
      • Anonymous says:

        Triggered nya awak ni. Unlike you, I did not question syurga neraka orang. I’m just saying do not question things that Allah has decreed upon us, regardless of whether you want to follow them or not.

        3

        0
  39. Acik bunga says:

    Thank you pada yg posted video dr maza tu. Aku yakin solat aku sah. Kadang orang yg banyak mengeji dan mengutuk ni sebenarnye cerminan diri sendiri apa yang dikutuk tu. Always be positive and kind to others

    1

    0
  40. Emma says:

    nak berterima kasih kepada yg share video2 dr maza tu. selama ni baca komen2 mcm aku teruk sangat. solat au masih SAH. allah swt x kejam…yg kejam hanya tulisan2 manusia kt dlm ni.

    1

    0
  41. Infiniti says:

    Orang melayu tudung yang dipentingkan tapi solat tidak dipentingkan. Lebih kan atap dari tiang .. bak kata ustaz azhar idrus. Lihat je sekeliling korang berapa ramai yg bertudung tapi tak solat?

    3

    0
  42. Anonymous says:

    tengkiu dr mohd asri…skrg jelas!!!

    1

    0
  43. Anonymous says:

    NAMPAK SANGAT LA SI EDDIE YUSOOF TU JUDGEMENTAL.
    USTAZ PUN TAK JATUH HUKUM SENANG2.
    BODOH!!!

    4

    1
  44. KITA SERUPA says:

    I think ape yg eddie nk smpaikn tu adalah kalau xtutup aurat tapi xpnh tnggal solat, then knpa solat kalau xtutup aurat?sbb tutup aurat dan solat dua2 wajib..knpa solat xtinggal tp aurat plak nk kne tggu ready dulu,ikhlas baru nk buat?ape yg membezakan kedua2 ni?still sama kan..WAJIB..tiz jugk ckp kalau nk jahat,jahat betul2..kalau nk baik,baik btul2..then kalau jahat,jgn buat dua2 ni..kalau nk baik,wajib buat dua2 ni..tapi nk berubah kearah kebaikan memg susah..dugaannya kuat..kita sendiri kne usaha,kne kuat mcm mana nk lawan dugaan tu..cara usaha,jumpa org baik2, g kelas agama, dlm masa yg sama mnx kt allah supaya dikuatkan iman..allah je yg tau hati kita, kalau kita buat ape yg allah suruh,allah jaga hati kita..nk berubah bkn kne tggu hidayah dtg, tapi kita kne cari..kadang kita xsedar, allah detikkn hati,kita terbgun pkul 3 pgi..allah bgunkn kita ntk solat sunt..allah nk kita mengadu kt DIA tpi kita tidur blik..kita sndri yg halang hidayah tu dtg..kdg bnde kecik ni yg kita xnmpk..pndg remeh padahal allah setiap masa bntu kita nk berubah..bkn tggu koma 3 hri nmpk neraka baru nk berubah..yg psl pengomen2 yg suka mengomen,xsalah nk tegur..tp nabi ajar adab kan..de cara nk menegur..jgn smpai menghina..sbb tu bila tgur xbtol lg org marah..islam itu indah..sama2 la kita muhasabah..

    6

    0
  45. Anonymous says:

    buatlah kebaikan…
    aurat tu bukan segalanya.

    1

    1
  46. Anonymous says:

    tidak akan masuk neraka jika hanya x tutup aurat.
    yg penting solat. jelas ke idok???

    2

    1
  47. Anonymous says:

    pakai tudung 2 kn melambangkn keperibadian sesorang..setakat pakai tdung tutup aurat,sembyang x tinggal..sma je jln je..hazab gak..sbb kt opis aku nih de pompaun mcm 2..bajet muka good,tdung x pena buka,smbyang x tinggal tp suke ngumpat aku dgn staff len…pe kes mcm 2???

    2

    0
  48. Anonymous says:

    Aurat itu wajib. Xpayah ready ke atau ikut nawaitu. Mazhab mana c tiz ikut ni xtau aku..

    1

    0
  49. Anonymous says:

    tudung org tekankan sebab pernigaan tudung mcm cendawan lepas hujan.
    aurat org x tekankan sbb byk yg jahil berlagak maksum mulut mcm jamban kuat mengutuk.

    1

    0
  50. Anonymous says:

    Mati pun tak tunggu bila kita dah ready dan ada nawaitu nak mati..bgitu jgk soal aurat dan nawaitu.benda wajib tetap kena buat dan redha. Jangan persoalkan hukum Allah. Bila kita mengaku kita islam..kita yakin dgn islam agama yg suci maka tidak sepatutnya ada persoalan tentang ready dan nawaitu ikhlas dlm perintah Allah sebab mati pun xtunggu kita ready dan nawaitu.

    1

    0
  51. Anonymous says:

    Solat tiang agama. Walaupun x bertudung solat tetap sah. Puasa anda tetap sah. Pahala tetap berjalan.
    Apa lagi nak kecoh? Dr. Maza pun dah terangkan byk dlm Youtube. Sekalipun dosa, Allah tetap ampunkan. Allah tak kejam tapi orang2 dlm internet yang membuatkan imej Allah dan Islam kejam.
    Neraka dan syurga bukan urusan manusia.

    3

    1
  52. Anonymous says:

    CAKAP PASAL MATI KONON..TP GIGIH JUGA MASUK VELOG GOSIP MENGOMEN.
    PODAHHHHH.

    2

    0
  53. Noordiana says:

    Rukun Islam 5 perkara. Rukun Iman 5 perkara…ada ke aurat dan hijab dlm tu? Cerita sikit…

    1

    0
    • shopia lorren says:

      Rukun imam ada 6 perkara sayang Noordiana ooii…menutup aurat tu wajib bagi umat Islam baik lelaki atau wanita..dan aurat tu sgt luas utk dibentangkn disini..gi lh berguru & rujuk pd yg arif..disini cuma tmpt sembang ternet & gosip je. .x sesuai utk dikupas ditakuti fitnah yg dtg..

      1

      0
  54. Anonymous says:

    Sdgkan pelacur pun diampunkan …korang saper nk judge org?

    Please lah. Org2 dlm internet dan Facebook ni byk yg xleh pakai sebnarnya. Dengar ceramah korang mcm tengok ketam ajar anak berjalan!

    3

    0
  55. Anonymous says:

    Penyembah2 berhala zaman Firaun pun Allah ampun.. inikan korang. Jibrail datang kot Allah turunkn.
    Jangan risau buat la amalan sebanyak yng mungkin. Jangan dengar ustaz2 dan ustazah2 mee segera dlm ni. Tutup aurat tapi mulut mcm taik cirit busuk ngata org hati berkeladak pun selagi x taubat korang pun sama jugak la Bedah.

    0

    2
  56. Adenzs says:

    Seksaan dikubur camne ya.. ?

    0

    1
  57. benci manusia bodoh says:

    Oi kimak yang selalu merapu, pala hotak ko la firaun diampun kepala bana ko la!

    Firaun bertaubat saat ajal datang sebab tu taubat dia tak diterima oleh Allah jgn nak reka cite la bodoh …. Bangkai firaun saja tak ditanam bahlol tapi diawetkan supaya orang bodoh mcm ko boleh tau, dan mayat tak diterima bumi mcm si kamal Atatürk & Ariel sharon tu, bahlol!

    1

    0
    • Anonymous says:

      Ko tahu ke apa makna firaun? Firaun ni raja2 kt Mesir sebelum dan setelah kedatangan Islam. Tak perlu nk maki org. Kau pergi belajar sejarah. Firaun ni byk peringkat dan era. Sila dalami ilmu Islam…

      1

      1
  58. benci manusia bodoh says:

    Woi bodh ko ckp tu tentang raja yang Lain aku ckp Pasal firaun yang mati kat laut merah bahlol tak payah nak tunjuk pandai la kalau bodh tu bodh je la …. sibuk je

    1

    1
  59. Hajah Nuriah says:

    Udahlah…tudung bukan hanya satu2 nya pelengkap utk ke syurga. Zakat korang bayar ke? Solat cukup ke? Zikir ke hari2? Subuh on time? Solat sunat? Quran khatam? Senyum pun satu sedekah dpt pahala jugak. Xperlu tutup kepala nk timba pahala kot. Otak korang je yg xberkembang sbb asyik sibuk nk jadi berbungkos ala pocong.

    3

    0
  60. benci manusia bodoh says:

    Kepada jantan&betina melayu

    Tudung tu wajib untuk umat Islam jadi jangan salahkan tudung la kalau korang dah perangai mcm setan tak payah letak tudung atas kepala

    Tudung tu untuk orang yang betul² soleha saja solat, baca quran jaga lidah & kelakuan pakai sopan hormat orang , baru pakai jgn jadi hipokrit munafiq mcm melayu/retis skrng ni nak salahkan tudung pulak, pakai la skirt takpe janji hati baik puiii! La korang statement bangang kafir pun ketawa tengok korang terikut ikut cara pemakaian dorang, typical meleis

    2

    2
    • Anonymous says:

      Macam ni punya cara berdakwah, daripada nk dekat dengan Islam terus org tak percaya tuhan.
      Ko x layak berdakwah sebenarnya. Ko layak join samseng tarik kereta ataupun join Ah Long je lahhhh.. :(

      4

      1
  61. Tipah Ketipung says:

    Tudung, hijab, purdah dan jubah…bukan jln pintas melayakkan seseorang utk ke syurga. Sekian, selamat malam, Malaysia.

    Subuh jangan lupa bangun ye. Penting gak tu pon. Hihihiks.

    3

    1
  62. benci manusia bodoh says:

    Dakwah pala bana ko la … Suruh mak ko pakai bikini la anonymous tak payah tutup2 jadi diri sendiri … Tadi bising pasal firaun, bodh punya malaun skrng diam salahkan tudung pulak haha sian ko typical meleis

    1

    2
  63. Jangan Mengata says:

    rukun islam dan rukun imam pun x terjaga, sibuk nk berkelumbong. tuihhh..pooky!

    4

    1
  64. benci manusia bodoh says:

    Tak payah nak tukar nama bagai la ko memang *pooky* pengecut haha :(

    2

    2
  65. Benci Manusia Budget Maksum says:

    Org alim pun masuk bergosip? Pelik sunggoh…rumah takde sejadah kot.

    2

    1
  66. sila sentap! says:

    tunjuk warak dlm ruangan gosip ibarat mandi wajib tapi lepas berak calit dengan tisu.

    lucu kan?

    3

    1
  67. Anonymous says:

    Bukan je Dato, ustaz xbertauliah pun byk skrg. Menyemak je..masing2 layak buat ceransh kt hospital Tampoi.

    1

    1
  68. benci manusia bodoh says:

    Tak payah ubah2 nama la kepukian ko terserlah, aku tak warak pun cuma bagi pendapat kepada ustaz&ustazah pooky yang menyalahkan tudung sebab diri sendiri dah seperti syaiton backup kata2 artis sendu can si tits ni haha puki je lebih

    2

    1
  69. bella says:

    sedarilah, org yg kuat menyalak tu la yng sebenarnya..bermasaalah.
    suruh mak korang beli tudung ultraman nora danish tu.
    zip mulut korang ala jamban curahan tu dulu.

    1

    1
  70. benci manusia berlagak tuhan says:

    yang nak nasihat pun…2×5.
    eddie pon bangang.

    2

    1
  71. Anonymous says:

    x perlu la nk alim sngt. najib pun menyembah usa. duit kwsp korang pun buat modal tolong negara yahudi.

    1

    1
  72. benci manusia bodoh says:

    Sendangkan anjing lebih mulia Dari ko setiap hari bezikir

    Bukan nya cam ko tukar2 nama mcm pooky lepas tu like komen sendiri pulak, go live your life to the fullest bitch sila mereput jauh² jgn nak hina haiwan la … Haiwan lebih mulia Dari engkau haha

    3

    1
  73. duhhhh says:

    jgn dilayan bapok fake id, tu buang masa je uolls sian dia bapok tapi nak pakai tudung tak leh tu sebab dia meroyan cam beruk mat yeh tu wkwkwk

    1

    1
  74. Anonymous says:

    Ustaz biru muda kita sentap trus x leh tido. Mcm Hans Isaac sentap dituduh beli title Dato. Hehehe

    3

    1
  75. benci ustaz kepam hanyir says:

    Bila lah Michael Ang nak buat drama- “Suami Ku Ustaz Tapi Rupa2nya Geng Kunyit” ???

    2

    1
  76. benci manusia bodoh says:

    Patut la bapok rupanya haha ok ai tak layan dah si bapok takde pooky ni, time kasih sebab bagitau ai ye duhhhh :)

    2

    1
  77. Siti Kassem says:

    pak lebai biru pejuang tudung tengah gersang tu. pompuan tudung mana mau layan. yg jadi mangsa.., tangan utk puaskan pisang yg tercacak dlm kain pelikatnya itu. kasihannnn!

    2

    1
  78. Anonymous says:

    Ustaz horny layan porno wei. Tapi guna dial-up. Sementara tunggu video tu download, masuk sini dulu berlagak lelaki lindungan kaabah. Maklumlah internet slow.

    3

    1
  79. duhhhh says:

    bapok fake id tengah miang bontot skrng lame tak kena jolok tu sebab dia cam beruk kena belacan tu kahkah mai aku tolong jolokan dgn batu lesung, siti kassem pulak betina sundal yang benci tudung wkwkw jgn dilayan dua ekor sundal ni kay uolls dan benci ;)

    1

    1
  80. shopia lorren says:

    Iyela tu semua batas2 aurat tu wajib bagi wanita Muslim yg mukminah..saya pun bkn tahu sgt tapi lau salah betulkn ye..dlm al quran
    surah an nur syat 31..surah al ahzab ayat 53 & 59..ada nas mengatakn ianya wajib menutup aurat bagi yg beriman..terpulang lh kn nk ikut ke x..Allah maha pengampun lg maha penyanyang..Aamiin..
    Isu moral nie pun isu sejagat x kiralh agama apepun kan..
    Sembang je pun kan..kan..

    2

    1
  81. dehhhh says:

    ustaz ke? mcm mangsa liwat oleh bapa sendiri je bunyi nya… lol

    2

    1
  82. Duhhhh...duhhhh...jolok lagi. says:

    Duhhhhh…itulah kata2 yg pertama yg keluar ketika ustaz pecah teruna.

    3

    1
  83. duhhhhh says:

    bapok insaf lah sebelum ko terkankang dalam keadaan yang mengaibkan jgn jolok bontot lg please la siti kassem jugak jgn korek jubur pg² cam ni malu la kat tuhan :(

    2

    2
  84. duhhhh says:

    bagus sophia Loren …. jgn jadi seperti bapok beruk tua yang komen cam nok harom kat atas ni tengah sedih letew takde orang nak bagi btg kat dia wkwkwk minta btg siti kassem jela dia kan lgbt

    3

    0
  85. Duhhhh..duhhhh bontot ku wangi. says:

    I ustaz…siapa nk jolok saya. Saya bersih junub 10 kali sehari

    2

    1
  86. duhhh says:

    korek jubor pastu bau…
    sedapanya. amalan mulia.

    1

    1
  87. Anonymous says:

    Ko tak nak pakai tudung, lantak ko lah asal jangan asyik menyalak.
    Dah lah degil bodoh pula tu!

    0

    4
  88. Anonymous says:

    dakwah celah kangkang korang dulu..pastu baru sibok pasal kepala orang. cebok pun entah2 tak rata.

    0

    1
  89. Noemi Patrick says:

    Lihatlah drama-drama melayu yang membanjiri siaran tv sekarang. Bukan main lagi bertudung litup kalau boleh tudung tu sampai menutup ujung jari kaki lagi. Tapi paling dahsyat memfitnah menantu sampai menantu kena tumbuk kena cerai oleh suaminya. Macam tau2 saja Tuan/Puan Penerbit zaman sekarang kan…Yang bertudung litup itu jauh lebih seitan daripada yang tak bertudung..hmmmmmm

    2

    0
    • andainyatakdir ngokngek says:

      suami sakit mental elok pergi rawatan.. jangan dibiarkan kesepian.. melarat menjadi-jadi pulak sampai menyusahkan orang sekeliling.. pikiran dia terganggu eloklah ditenangkan.. dunia ini luas untuk dijelajah.. tak usah kau sempitkan fikiran kau..

      0

      0
  90. fasha says:

    aurat tu bukan setakat bertudung..
    dunia akhir zaman,yg jelas dinafikan..Allahu

    0

    0
  91. aish says:

    mamat tu macam tak paham je point tiz…kui kui kui..

    1

    2
  92. Anonymous says:

    Allah Maha Pengampun..

    Tpi yg x ampun…. org2 dlm ni je. Lagi menakut-nakutkan ada. Terlebih mengaji kt sekolah pondok kot…

    0

    0
  93. Case Closed!!!!! says:

    “Tak tutup aurat satu kelemahan TAPI itu bukan bererti segala kebaikannya dinafikan oleh agama”- Dr Mohd Asri Zainal Abidin.

    1

    0
  94. Oppa says:

    See Tiz, sebab kan tweet ni habis dah org lupe pasal Fatiya lambung hehehe

    1

    0
  95. Yana says:

    pakai tudung tak semestinya masuk syurga tp yg pasti kt syurga semua menutup aurat..

    2

    0
  96. mimos says:

    pasal tudung2 ni klu berani gi sound kat fb nik nafisah marini nik kamil…

    0

    0
  97. Peminat Eddie Yusoff says:

    Eddie Yusoff. he nailed it! hahaha power power

    0

    0
  98. Dina Nordin says:

    Apa yang susah sangat nak pahamnya.
    Ada macam2 yang Allah suruh kita buat dan tinggalkan.
    Allah suruh kita menutup aurat.
    Allah suruh kita solat.
    Allah suruh kita puasa.
    Allah suruh kita tinggalkan perbuatan mengumpat.
    Allah kata jangan membunuh.
    Allah kata jangan makan babi.
    Etc etc.
    Kalau kita ni orang Islam, semua tu kita kena ikut at all times. No exceptions. Bukan soal ready tak ready.
    Tapi kita ni manusia, kita tak lari dari buat kesilapan. Mungkin ada yang kita tertinggal. Terbuat. Jadi itu antara si pendosa dengan Allah. Allah dah ajar apa yang kita kena buat bila kita sedar yang kita dah buat dosa. Kita kena cepat2 taubat dan tinggalkan dosa tu. Bukan soal ready tak ready. Kita memang patut ikut rules ni at all times to begin with.
    Tak paham gak lagi?
    Okaylah, peraturan sekolah kata sekolah start 7.30am. Jadi ready tak ready, mandi tak mandi, mengantuk tak mengantuk, kena jugak sampai 7.30am. Kalau terlambat, dah kira langgar peraturan. Ada cikgu disiplin kau kisah kau lambat sebab kau belum ready nak pergi sekolah? Rotan tetap kena rotan. At least dengan Allah kau masih boleh bertaubat.
    Gitu.

    1

    0
  99. Disgusted says:

    Syurga neraka urusan Allah. …kita tak tau tempat kita katner. …X yah sibuk kan aurat org lain. Let ALLAH be the judge …period.

    0

    0
  100. Fikir says:

    Tutup jelah comment ni nara. Banyak sangat yg sekular dalam ni. Yg x abes mengaji, yg amik sikit2 ikut keselesaan diri, yg bcakap x fikir, yg jd followers komen2 org atas. Jaga2 lidah dan jari tu. Takut2 tsasar akidah tanpa kita sedar. Ko x takut ke nara. Sama2 kt ni berkongsi saham.

    Satu je nasihat aku, jagalah solat kita. Perbaiki lah. Sempurnakan solat. Insya Allah, segala yg lain2 itu Allah akan permudahkan. Dr bab menutup aurat, sampailah ke lidah,kata2 dan perbuatan. Insya Allah dilindungi dr perkara yg salah.
    Tudung hanyalah salah satu medium utk menutup aurat. Tudung is not aurat. Paham ke idok?

    1

    0
  101. Pesan utk saudara islamku says:

    Utk wanita
    1.jaga solat mu diawal waktu ,usaha utk solat diawal waktu, solat khusuk..takutlah akan ajal mu tiba bila2 masa shj tanpa kau bersedia.
    2.jaga auratmu sebaik mungkin.usaha sebaik mungkin seperti yg telah disyariatkan wanita islam muslim itu mcmana pakaiannya perlu berbeza dgn org2 kafir.
    3.perlu ada rasa malu,jaga tingkahlaku ,berniat berbuat baik krn Allah
    4.jaga iman,jaga kesucian,jaga aurat,berhias dan hanya utk suami yg sah.rasa exclusive utk suami. Bayangan hadiah istimewa dibalut cantik utk org istimewa hanya satu1nya utk yg istimewa.
    5.utk berbuat baik ,buat benda baik,niat baik..perlu usaha cepat2..jgn berlengah2.
    6.syukur kita masih ada agama yg membimbing utk jln yg lurus.dunia ini hanya sementara,rugi jika tidak usaha menjadi hamba Allah yg terbaik.
    7.matlamat hidup adalah utk capai menuju kesyurga Allah.
    8.tegur menegur pesan benda yg baik sesama islam adalah dituntut.tak perlu kena jadi ustaz ustazah..sbb kita syg sesama manusia utk sama2 masuk syurga
    9.jaga adab,tegur berhikmah,sbb semua yg kita buat akan disoal Allah kelak.takutlah azab dr Allah.
    10.usaha tabligh dan berdakwah itu..tidak kira dimana shj wpun dlm blog gossip sekalipun..jika kita usaha..utk mengajak manusia kearah kebaikan..
    11. Kena ingat bhw Iblis dan syaitan dh bersumpah, dia sentiasa berusaha..utk mgajak ank2 adam masuk neraka bersama.
    12.semoga kita sentiasa istiqamah dan berusaha menjadi hamba ALLAH yg terbaik..
    Wassalam
    * pesan pd diri juga yg iman senipis kulit bwg.

    1

    0

Leave a Comment

Optional