Written by Bella | October 7th, 2015

Melihat kepada kesungguhan suaminya Bade Hj Azmi untuk terus mempertahakan rumah tangga mereka, pengarah terkenal Erma Fatima membuat keputusan untuk menarik balik permohonan cerai beliau meskipun pada awalnya beliau nekad untuk berpisah.

Malah Erma menjelaskan mereka sebenarnya tidak mempunyai sebarang masalah rumah tangga tetapi ada beberapa punca berkaitan perkahwinan mereka yang membuatkan Erma ingin bercerai.

Saya tak jadi cerai. Keputusan itu dibuat pada tiga minggu lalu. Saya tengok Bade bersungguh-sungguh  mahu menjaga hubungan kami. Keputusan itu juga dibuat selepas suami bersungguh-sungguh desak saya tarik balik fail cerai itu. Apatah lagi sudah 27 tahun perkahwinan kami.

Kami tak bergaduh pun. Penceraian ini tiada kaitan dengan Bade, tetapi kerana masalah lain, ia mengganggu perkahwinan kami. Mungkin saya beri peluang pada diri dan Bade untuk menerajui kehidupan bersama. Saya harap perkara ini tidak akan berlaku lagi.

Jika sebelum ini Erma kelihatan begitu mesra dan menerima kehadiran madunya, Aida Abdul dengan baik, kini Erma mengakui beliau tidak mahu ada sebarang kaitan dengan Aida.

Dulu saya baik dan mesra dengan madu, tetapi saya rasa perkara itu tidak patut berlaku. Sekarang ini saya tak mahu masuk campur dan tidak mahu ada kaitan dengan madu saya lagi.

Erma dan Bade sepatutnya hadir ke mahkamah hari ini dan membawa wakil lelaki didalam keluarga mereka mahupun teman rapat bagi menjalani proses pendamaian.

Alhamdullilah, berkat doa semua peminat dan Bade yang tegas ingin mempertahankan rumah tangganya akhirnya melembutkan hati Erma Fatima untuk tidak meneruskan niatnya untuk bercerai. Semoga selepas ini mereka dapat menyelesaikan masalah yang dihadapi dan hidup bahagia bersama kembali.

Sumber Berita: mStar Online

91 responses to Erma Fatima Tidak Jadi Cerai Akui Tidak Mahu Ada Kaitan Dengan Madunya

  1. tokwan says:

    MADU? Untuk lelaki, kalau nak madu dan tak mau bini marah2…hubungi Tok Wan secara rahsia/ghaib. Pengeras AMAT MURAH, satu botol kecil tok wan jual madu kelulut RM5.00 (termasuk GST RM5.30), botol besar RM9.00 (termasuk GST9.54), kos pengantara FREE sebab tok wan hantar melalui mimpi.

    0

    0
    • Lovelyvic says:

      Madu…. ditangan kananmu…
      Racun…. di tangan kirimu..
      Aku tak tahu manakah…
      Akan kau berikan padaku…

      (Bagi racun dah tentu marah, bagi madu pun marah juga)

      0

      0
      • Anonymous says:

        takde maknanya nak bahagia klau dah bermadu.mmg hati takkan tenang.
        Bagi org guna kereta ko pun ko tak rasa tenang ini kan pula org guna laki ko. lain la klau kereta mmg utk disewa tu lain la..hihi. laki mn boleh sewa.

        0

        0
        • Kiah says:

          kalau x kuat mental dan x redha….jgn bermadu. kalau pasrah dan rela…teruskan saja. madu…bukan untuk semua wanita2 diluar sana. terpulang pada citarasa masing2.

          0

          0
        • kak nam says:

          memang la si bade x nk cerai..takut kena mcm si aidil zafuan tu. 30k ….byk juga tu.

          0

          0
        • Kamariah Mat Dom says:

          kalau akak2 sume bermadu, tp masih ada feeling marah, benci, cemburu, dendam, geram pada madu anda, baiklah x payah senah hoi. buat tambah koleksi dosa2 je. bila hati sakit, stress pun dapat, penyakit datang….buatper? istilah payung emas takde pun dlm islam. kedai emas poh kong…. ada le, ye dok?

          0

          0
        • Aku Pun X Paham says:

          poligami ni ibarat main judi. jarang nk menang. lebih banyak derita drp bahagia. byk para suami dingin lepas poligami. bini tua jadi mangsa. berlaku pada emak aku sendiri. ayah x kisah langsung. aku lah bawak mak ke hospital dan beli barang dapur tiap2 minggu. tak berdendam dgn ayah, cuma rasa terkilan je. bini muda ditatang mcm minyak penuh. kalau tak boleh berlaku adil, lepas cara elok. aku sayang emak aku lebih drp awek. kerana dah tugas aku. anak jangan and be a man!

          0

          0
        • Anonymous says:

          0

          0
        • Anonymous says:

          Cinta x semestinya harus dimiliki. Jadi jangan terjebak oleh cinta palsu yang pasti hanya akan menyakiti hati lebih2 cinta itu bertepuk sebelah tangan…..

          0

          0
      • Nana Nurgayah says:

        zaman sekarang ni madu dah x relevan. sebab byk pompuan pun dah ada kerjaya sendiri dan boleh cari duit sendiri. x perlu jd serikandi berperang dgn perasaan dan emosi. saya belum kawen…tapi jika suami saya besok handsome, saya x rela bermadu. kalau suami saya buruk…okay je.
        kih kih kik

        0

        0
        • Anonymous says:

          cerita erma ni teringat pada auntie saya, auntie saya bermadu dah 15 tahun lebih. dengan madu dia…dia tak nak jumpa langsung, ajak dtg ke rumah pun idak atau ada apa2 kaitan tapi…dgn anak2 madunya, mereka boleh datang rumah…tak jadi masaalah. siap masak lagi, tidur rumah waktu cuti sekolah dan sbg nya. terpulang pada anda semua. style masing2.

          0

          0
        • Zeera says:

          dgr cakap akak, x payah bermadu. zaman sekarang anak ikan pun berlambak. diaorang lagi suka wanita berumur. bukan zaman dulu2. makin tua makin laku. yg penting kena maintain body.

          0

          0
        • Apam says:

          Makcik saya hidup bermadu juga…tapi dia tak lah bercerai…hampir bercerai…tapi di teruskan perkahwinan walaupun terluka & sakit hati.
          Satu yang saya respek pendirian makcik saya…dia tak rela di madukan…jadi dia tak nak ambil tahu hal madu dia. So hal-hal bini no 2 dia tak nak campur. Begitu jaga anak anak makcik saya. Walaupun taraf adik beradik tiri…mereka semua tak suka dan tak nak ambil tahu.
          Senang. Hati tak sakit. Kasi lantak suami dia yang jaga perihal isteri dan keluarga no 2.
          Pandai cari masalah…pandai pandailah handle sendiri…

          0

          0
      • Entah Lah says:

        saya isteri 1st, dulu saya sokong poligami, saya percaya boleh bahagia dgn poligami. saya x rela jadi “kak jan..”. saya bantu suami saya dan bakal madu(sebelum nikah) agar dipermudahkan poligami. suami dan bakal madu berjanji utk bahagia bersama dan adil dgn saya. janji tinggal janji panas x sampai ke petang, jerubu melanda sebelum tengahari. belum pun sampai setahun nikah, suami dan madu sengaja sakitkan hati saya, buat saya jadi maid, sampah…buat kerja utk diaorang. yg pelik suami saya warak juga pasal agama. respek saya pada madu dah hilang , cinta saya pada suami dah melayang. saya tak tau apa lagi yg saya nk percaya, sekarang saya dah lali. dulu kononnya saya nk sokong orang bepoligami, sekarang saya sendiri separuh menyesal.

        0

        0
        • Wateva says:

          Dengar org kata, erma ni terlalu baik dgn madu die. Last2 madu die mulut puaka p cerita buruk2 kat org pasal Erma.xkenal untung wife pertama dah terima tu bersyukurla.Muka nampak baik.puihh

          0

          0
    • Ida says:

      uolsss, kiter kena ikut style si ex wife datuk kay tu..datin zawiyah.
      angkat kaki, klaim harta sepencarian dan cari lain je. jantan kalu dah tua, makin tua makin gatal miang mengada-ngada. bullshit. yg penting jaga penampilan.
      peace…

      0

      0
    • Pengakuan 1 says:

      Saya berkahwin selama 20 tahun dengan seorang pegawai kanan di sebuah jabatan kerajaan. Disebabkan anak belajar di luar negara, saya menyertai sebuah kelab wanita untuk menghilangkan rasa bosan. Tidak pula saya sangka, kehadiran saya di kelab itu telah menjadi tamparan hebat buat saya untuk terus hidup. Melalui kelab inilah, saya mengetahui suami telah menduakan saya tanpa pengetahuan saya. (bersambung….)

      0

      0
    • Pengakuan 2 says:

      Semuanya bermula apabila ketua kelab ini menjemput seorang tetamu khas untuk mengajar kami membuat masakan Arab. Perempuan ini seorang yang bergaya, cantik dan bijak berbicara. Saya juga terpegun dengan penampilannya. Entah macam mana di antara ramai ahli, dia memilih saya sebagai teman rapatnya.

      (bersambung)

      0

      0
    • Pengakuan 3 says:

      Satu hari kami ke sebuah restoran kuih muih tradisional di sebuah kompleks membeli-belah dan dia memesan beberapa jenis kuih tradisional untuk satu majlis katanya. Peliknya kuih tersebut sama seperti yang saya selalu beli untuk suami, kedai juga sama. Hendak dijadikan cerita pada petang yang sama, saya ke kediamannya untuk mengambil biskut Arab yang saya tempah. (bersambung)

      0

      0
    • Pengakuan 4 says:

      Kali pertama saya ke rumahnya. Memang kondo itu sangat cantik dengan dekorasi yang kreatif. Secara kebetulan, petang itu hujan lebat. Semasa dia menyediakan kopi, saya ke beranda untuk melihat pemandangan Lembah Klang.Tiba-tiba saya ternampak tiga helai baju berjenama dan baju Melayu warna mustard tersidai di situ, semuanya warna yang terang. Saya membelek saiznya, di dalam hati berdetik, ini baju yang saya beli untuk suami. Saya cam sangat baju Melayu ini kerana ia memang baju kegemaran suami saya setiap kali dia hendak bersolat Jumaat. Saya yakin 100 peratus ia baju kepunyaan suami, kerana saya yang membelinya. :(

      0

      0
    • Pengakuan 5 says:

      Apabila suami balik, saya buat seperti biasa dan bertanya di mana baju-bajunya. Jawab dia, tertinggal di rumah kakaknya dengan alasan senang apabila hendak solat Jumaat. Dia masih berlakon di hadapan saya setiap kali saya ajukan soalan. Bila dikenang kembali katanya yang tiap-tiap minggu dia berada di utara outstation. Hati saya menjadi hancur sebab selama ini rupanya dia berada di rumah teman saya yang kini telah sah menjadi madu saya dah 2 tahun.

      0

      0
    • Pengakuan 6 says:

      Pedih hati ni tiada siapa yg tahu. Besar dugaan saya. Tidur malam tak lena, buat apa pun tak kena. Saya jadi tak keruan buat seketika. Saya lari ke overseas. Airmata ni jangan cakap lah. Jadi teman saya waktu malam. Saya dekatkan diri dengan Allah, doa2 dan baca di Internet cara2 mencari ketenangan diri. Motivasi cara Islam dan juga barat. Saya kasi hint pada suami yg rahsianya dah terbongkar. Nampak seperti dia rasa bersalah tapi menyalahkan saya. Melalui blog2 yang saya layari..”it is not about you, it is about him”. That’s his “defense mechanism”. Dia menyalahkan saya. Saya hanya mahu dilepaskan cara baik…itu saja. Ini takdir saya…ada rahmat yg sedang menanti saya. Itu dah tertulis. Insya allah…

      0

      0
      • Anonymous says:

        Bkn aku yg kena pun aku dh rse betapa tragisnya kejadian ini dn betapa sedihnya org yg mengalami. Apetah lg org yg tanggung benda2 camni..Semoga anda semua diberi hikmah yg besar..Semoga berbahagia jua akhirnya..

        0

        0
        • Kiah says:

          lelaki mmg cenggitu lah, ada duit sikit mula la buat perangai. kita yg disalahkan. mcm2 kesalahan dia akan cari. padahal dia yg gatal nk pasang cawangan lain. lebih baik dpt mencari redha drp allah swt drp redha si suami. dia pun belum tentu pun masuk syurga. buang masa je buang airmata dgn lelaki miang dan tak pernah puas. paham sangat. sbb husband aku yg 1st dulu pun camtu.

          0

          0
      • Rita says:

        akak..kalau dia lelaki jujur..dia akan cakap pada akak. dia laki yg x jujur dan bacul. lepaskan saja. mana tau kot2 ada anak ikan yg suka akak atau pun duda. akak stay positif je. jgn pikir sgt2. akak jaga anak2 sudah. happi dgn diaorang. jantan ni lagi lama lagi meloyakkan. single is awesome….ada rakmat disebalik semua ni. itu janji allah bila kita diduga.

        0

        0
  2. duopoloj says:

    kesian meroyan puki busuk.

    0

    0
  3. Anonymous says:

    dah ku katakan..hidup bermadu bukan senang..org gila je yg boleh terima laki tido dgn pompan lain..pada mulanya erma ada nyatakan tak kisah bad kwin lagi..malah dia suruh bad kawin lagi sejak 20 thun lalu. Nampk erma tak kisah..tapi hakikatnya benar sama sekali..dia dah tak nak ada hubungan dgn madunya lagi..hai…lain kali jujur pada diri sendiri..ya erma..kita hanya manusia biasa..

    0

    0
    • Anonymous says:

      Mula2 mmg x kisah n terima.. tp klu dah perangai madu dia tu yg menyakitkan hati..mentang2 la ade anak.. tak ke lama2 dari x kisah jadi kisah..

      0

      0
      • Puan S says:

        pendapat saya, saya takut suami saya x boleh berlaku adil. pasal isu atas katil/dalam bilik tu saya x kisah sangat. dah 10 tahun…dik. saya dh puas melayan nafsu si suami. dah tak berapa hot lagi dah mcm baru kawin dulu. kalau saya ditakdirkan…saya minta adil nafkah zahir je. jangan abaikan anak2 sudah. saya bukan suka buat seks sangat pun. asyik2 itu je pattern nye… hehehe

        0

        0
        • OK WHAT says:

          Haaa…betul Puan S, seks berapa byk boleh buat? Takkan buat seks tiap2 hari 5 kali sehari kut. Lama2 madu tu jemu la. Macam kita jugak baru kawin dulu. Lepas keluar anak 2…tengok muka suami rasa nk penumbuk je. :D

          0

          0
        • xyz says:

          lelaki kengkadang gigih je nak kahwin 2 lah apa
          padahal nafkah batin isteri seorang pun sangkut
          lepastu halfway dah kecut lagi ada hati nak membajak di ladang lain ke?

          0

          0
      • didi says:

        btol tu…si aida sllu sindir dia di ig…aida kan bff rebecca ketat tu

        0

        0
  4. nur kaseh says:

    Hmm…tak paham aku tajuk cerita ini ..aku baca patkali baru faham.. Bella ni tulis baik baik skit la..letak koma ke, tanda noktah ke..

    0

    0
  5. Kak Leha says:

    Bkn senang hidup bermadu. Diharapkan Erma akan terus tabah mengharungi dugaan. Buat madu tersebut, pandai2 la menilai kedudukan anda sebagai org kedua.

    0

    0
  6. melati says:

    hidup bermadu ker, berempat ker sekurang2 nya awak berkahwin Emma..rakan sebaya awak tu..Nasha Aziz yg terlalu memilh..tk kawin2 lagi…nanti dh tua nk mengadu sakit pening gan saper ?..sekurang2 nya Emma ko ader anak cucu untuk teman bersenda gurau bila hari tua…. Rakan sebaya ko nanti Nasha Aziz dh tua nanti bercakap gan kucing ler jawapnya…:’;”

    0

    0
  7. Anonymous says:

    Saya paham sgt keadaan Erma sbb saya pun dimadu. Benar…selepas dimadu suami memang banyak lebihkan saya…tapi luka dihati tak akan hilang. Ia ibarat selumbar, selagi tak dibuang sakitnya tak hilang. Saya harap saya dan Erma dapat bertahan dengan rumahtangga ini. Walaupun saya baik dengan madu tapi tak bermakna saya suka atau bahagia. Walaupun saya terluka dengan madu tapi saya tak kejam. SAya baik dengan madu atas dasar kemanusiaan. Prinsip saya sekarang, sentiasa belajar dua perkara.. pertama redha dengan apa yg berlaku dan sentiasa belajar ikhlas dengan apa yg saya lakukan (menerima madu)

    0

    0
    • Gayah says:

      mulia hati kau noks. semoga kau akan menemui kebahagiaan dsana yg abadi.

      0

      0
    • kak cik says:

      salute kat awak. sy doakan awak berbahagia dan memperoleh rahmat dari sisiNya. Sy pun pernah diuji…sgt memahami.

      0

      0
    • bedah says:

      Bagusnya awak…. Tabahnya hati awk…. Kalau sy ditempat awk…. Xmungkin sy dpt tahan perasaan benci pada suami n madu….. Xsemua wanita mcm awk…. Semoga Allah berikan kebahagiaan dan kenaikan pada awk… Dunia dan akhirat….

      0

      0
    • Anonymous says:

      saya phm sgt perasaan erma. Saya pun bermadu, tetapi sebagai isteri no.2 dan sebagai isteri ke2 juga, saya amat sedar kedudukan saya. orang kata kite kena sedar diri. Walaupun org slalu kate, suami saya tidak berlaku adil pada diri saya kerana jarang bermalam dan jarang berjumpa dgn saya, tetapi pada saya, beliau cuba utk menjalankan tggjwb dia sebaik mungkin. Dan saya telah lama redha dgn situasi itu. Saya amat phm perasaan isteri pertama suami saya, dan dalam hati sbnrnya saya amat syg pada isteri pertama suami saya. Nasihat saya pada Aida, pandai2lah bwk diri sebab kite dah amk hak orang. Jgn terlalu expose.. sb kite perlu jaga maruah isteri pertama suami kita.

      0

      0
  8. fr says:

    kesian aku tgk kaum perempuan.. aku pon perempuan.. yang nak merosakkan hidup orang pon kebanyakan perempuan jgk.. kepada aida, jangan hati kering sangat jap lagi giliran kau merasa baru tau langit tinggi rendah.. dh amek laki orang buat perangai elok elok sikit.. tak sedar diuntung betul

    0

    0
  9. acha sepertibiasa says:

    MOK CUN. MOK CUN. MOK CUN LAHHH!!!!

    ATON!! MOK NAK JADIK JUTAWAN!!

    0

    0
  10. Zabedah jubor says:

    Cita dulu2 la ni..kan ke si erma yg caras bade dari raja ema?

    0

    0
    • akulahperempuanittew says:

      aiiii…sama ke caras dari pompuan yang bukan isteri dengan caras laki yang dah jadi suami orang dikkk??? sebelum raja ema tu berapa dah gf bade??? adehhhh…bukan dia kawen pun dengan raja ema…

      0

      0
  11. Anonymous says:

    kenapa rasa sedih di hati bila memikirkan cerita ini. semua terluka dalam kes ini hanya kerana anda ingin bermadu.

    0

    0
  12. Anonymous says:

    ramai wanita xnk bermadu takut si suami berat sebelah. itu saja. yg baru dikendong, yg lama dibiarkan…sepi.

    0

    0
  13. Anonymous says:

    tiada madu yg manis.
    hakikat kisah erma- bade buat aku terpikir..
    dayana-ashraf-sakinah btol ke bahagia ?

    0

    0
  14. Bini Gangster says:

    kla si alaki boleh fair and square okay la. sampai x balik rumah berbulan-bulan ada. apa cerita. duit pun x kasi, seks pun tak bagi. mampus ko lah situ. baik belah je.

    0

    0
  15. jwanita says:

    komen ko win….g mampuslah dengan jantan keparat yg gatal nk kawen lagi..tinggalkan ajer nok…byak lagi jantan di luar sane yg kebanyakannya taste Mak Janda..hahahaha

    0

    0
  16. LOL says:

    seronok baca komen2 kt sini….lucu la korang…heheheehehehe

    0

    0
  17. Anonymous says:

    aq bca mcm ceta novel pung ada kt sinih ni hahaha lawak lorh korg

    0

    0
  18. Kanakudahbersuara says:

    Kalau laki aku nak kahwin lagi.. boleh.. sign suruh cerai dulu then go ahead :)

    0

    0
  19. ikan kembong says:

    eeeiii…laki kawen lain satu je kat otak aku lepas dia celop sana celop sini…oh no baik belah je….eeeiii larikkk

    0

    0
  20. Anonymous says:

    Mane pengakuan 6????

    0

    0
  21. Beba says:

    My pakcik dulu masa meghenyam nak kawen dua, bini pertama siap masuk pinangkan… and as we expect, of course la si bini nombor 2 tu yang melebih2 kan, yer la orang baru dapat laki… yang first tu cool jer, tak kisah sangat pun, dah jemu pun yer la kot, kami anak2 sedara ni pulak yang jaki tengok. Tak lama lepas tu, hambek kau, cukup 4 kuota my uncle penuhkan muahahhaa.

    0

    0
  22. Anonymous says:

    ada siapa lagi yg nk buat pengakuan???

    0

    0
  23. Rita says:

    zaman sekarang..zaman mutaah. apa yg boleh ambik…kita kaut dan cedok aje. hak kita what? ingat puki kita ni plastik ke boleh cari spare part?

    tinggal kan. jumpa di makamah je…….

    0

    0
  24. Datin Zemah Manzur says:

    tak boleh bayangkan aku. laki pergi rumah isteri muda….rendam dia “punya” dalam bini muda, lepas tu ewah! byk handsome muka ko nak rendam dalam kita punya pulak lepas tu. eeee…

    oh no, I can’t even……..

    0

    0
  25. Anonymous says:

    pengakuan 7 xde ke???

    0

    0
  26. Pengakuan 7a says:

    Biarlah. Bukan cinta manusia yang kukejar. Aku hanya mengejar cinta Allah. Cinta manusia hanya sementara. Dengan hati yang tercalar seguris luka, aku mengizinkan Abang Daniel ku berkahwin lagi. Dan, demi untuk mendidik hati ini, aku sendiri yang menyampaikan hasrat Abang D itu kepada Faezah. Suamiku pada mulanya agak terkejut was was berok apabila aku menawarkan diri untuk merisik Faezah.”Ani?……Ani serius ke?” ”Ya abang. Ani sendiri akan cakap pada Faizah. Ain lakukan ini semua atas kerelaan hati Ani sendiri. Abang jangan risau…Ani jujur terhadap abang. Ani tak akan khianati abang. Ani hanya mahu lihat abang bahagia,” ujarku dengan senyuman tawar bak air paip. Aku masih perlu masa untuk mengubat luka ini. Selagi ditegah, akan dibuat juga. Kawin lah bang. Abang pun taklah sehensom Christiano Ronaldo ataupun seawesome pelakon Bollywood terhangat masa kini- Shahid Kapoor. Dan inilah satu caranya aku memujuk diri. Ibarat menyapu ubat luka. Pedih, tetapi cepat pasti sembuhnya….

    0

    0
  27. Layola says:

    aku tak kawin lagi..so xde pengakuan.
    baca kisah akak2 sini…buatkan aku paranoia je. hehehehe..
    tabahlah semua.

    0

    0
  28. Pengakuan 8...ada says:

    mesti lah terluka bila bermadu. perasaan, kasih dan cinta dibahagikan. belum rasa tak tahu. bila dah kena…boleh naik histeria. lama nak sembuh tu. saya tahu sebab dah merasa. apa yg saya belajar…..tiada apa yg kekal didunia lebih2 cinta. kita semua diperbodohkan oleh cerita2 dongeng karya agung dahulu kala. cinta manusia ..cinta sementara. boleh berubah sekelip mata. didiklah anak2 anda supaya menjadi bahagia bukan mencari harta dunia mahupun cinta.

    0

    0
  29. Yekeni says:

    Kena tukarlah perkataan bermadu ke berduri ke, beracun ke……

    Saya berduri dgn sipolan.
    Sipolan tu duri saya.
    Suami mendurikan saya.

    0

    0
  30. Anonymous says:

    Lagu Cinta Harus Memiliki Anuar Zain tu kena sangat la dgn topik ni.

    0

    0
  31. Anak Dara says:

    sedih nya….kelakar pun ada baca topik ni.
    drp pkl 6pm sampai 7.30pm aku baca…hehehe

    0

    0
  32. J wanita says:

    setuju…madu itu sebernya manis bagi adam, pahit bagi hawa. so saya x rela di hempedu.

    0

    0
  33. pernah dianiaya says:

    Salam,
    saya pernah ditipu bukan shj suami tapi dr kaum keluarganya jugak…suami yang dinikahi bukan secara paksa tp kerelaan kedua pihak…selama ini memberi kepercayuaan sepenuhnya pd dia.tp madu yg sy dpt.allah maha kuasa slps 3 buln menipu sy hidup2, allah bukakan jalan satu persatu, allah maha besar….sy ckp dgn perempuan tu sanggup memecahkan rumahtangga kami, apa dia kata, dia kata cari punca knp jd mcm ni…mak mertua..ipar duai bukan main manis mulut dpn kita, bila dtg kl suami buat dek tak bg duit belanja kita yg pecah kepala pk nak cari duit nbk bg mak dan adik beradik dia dtg..upanya sblm tu dh p jumpa menantu sendiket..sbb dorg pun kawin sendiket..selama 3 hari tak lalu makan…tutup mata nangis..tp ada hikmah…dulu bdn mcm belon…skrg dah slim skit..tak yah nak p slimming centre…sy minta jugak cerai..tp suami x nk ceraikan..jd sy berpk utk tidak minta cerai tp cuba berubah menjadi baik..apa yg dia tak suka sy ubah..alhamdulillah suami memilih tuk hidup terus dgn sy dan menceraikan madu sendiket sy itu…selama 2 thn sy mengalami hidup bermadu yg penuh dgn duka..jika kita bersabar insyaallah ada hikmahnya

    0

    0
  34. Habis madu sepah dibuang says:

    Saya isteri kedua..selalu org kata isteri pertama baik.tapi janganlah cepat menghakimi..semuanya terletak pada diri sendiri.. saya dan anak2 menjadi mangsa isteri pertama.dia setuju untuk saya menjadi madunya.sepanjang kami bermadu, saya jaga anaknya yg sakit,dia bersalin saya jaga dsb sehinggalah pada satu tahap, saya tersedar yang dia sebenarnya duri dalam daging.saya dan suami setiap hari bergaduh,hal kecil menjadi besar.isteri pertama akan berpura2 baik di depan suami.sehinggalah satu tahap jiran tetangga yang pelik dengan pergaduhan saya dan suami, suruh kami berubat dengan seorang ustaz di kelantan.ustaz itu jelaskan yg isteri pertama telah menghantar sihir(pelbagai jin yang x terkira bilangannya) kepada saya dan anak2. Anak2 diganggu ketika belajar,diberi sakit macam2, dibenci cikgu padahal mereka semua anak yg baik.suami jadi benci lihat muka saya, dihantar jin penghasut, dsb.madu saya ada semua gambar kami srkeluarga. apa sahaja perkembangan kami, akan diketahui dari suami.Saya ambil keputusan untuk berpisah dengan suami kerana tidak mahu lg ada kaitan dengan isteri pertama dan supaya mereka tidak dpt menghantar sihir baru kepada kami.ustaz yg mengubati kami pun menangis kerana dia x sangka wujud wanita sebegini.kenapa sanggup ganggu anak2 saya yg x tau apa.hmmm…tapi Allah maha kuasa, saya dapat tahu suami saya berkahwin 1 lagi dan tidak tinggal bersamanya. Mungkin dia lupa, jangan cintakan manusia lebih daripada cintakan Allah.sekarang saya bahagia bersama anak2, anak2 pun telah berjaya semuanya menjadi ustaz, engineer,doktkr,pensyarah(bukan niat utk riak,tapi bersyukur dapat melihat mereka berjaya setelah segala keperitan yg saya tanggung utk besarkan mereka) Alhamdulillah :)

    0

    0
  35. honey boney says:

    kakak aku pon pernah di madu..pjj..alasan x mampu nak sewa rmh di kl..kakak duduk dgn family di kg..rupenye lepas setahun baru tahu die duduk berdua dengan perempuan jalang..jalang la senang aku panggil..10thn lebih tua dari ex abg ipar x guna tu..n baru nak kawen..lepas kawen perempuan tu msg kakak aku kata kakak aku x pandai jaga laki..spender koyak xtaw nak belikan..ala bodo..kau yg dok dengan die sampai setahun patut kau la yang beli..ada ke bini nak belikan utk laki..n actually tiap kali nak belikan laki die kata x payah..perempuan jalang ++ perempuan tua tu berapa kali pregnant tapi gugur..ala da tua lagipon..ambil anak angkat..anak angkat tu laki die jaga kemain lagi..anak kandung terabai..nafkah x bagi..at the end kakak tuntut fasakh..

    0

    0
  36. perakian says:

    Assalamualaikum…
    Selame keme layan Beautifulnara niii…komen kt semue ateh ni le paling wiiinnnn… ade kelako, ade sedih, ade kesian dn ade gak takot…hehehehee…. utk akak semue kt ateh ni keme ucapkan terima kasih dn banyak le besabo yee.. :)

    0

    0
  37. pengakuan annie says:

    sy nk kongsi cerita sy.sy pun bermadu tp sy isteri kedua.sy ada rupa,ada kerjaya.gaji sy 3 kali ganda suami sy.sy kawin ngn suami org ni adalah perkahwinan kedua sy.sy bercerai dgn suami sy yg pertama ketika sy mengandung 9 bulan.suami sy curang ada hubungan sulit dgn ppuan indon n sabah.2 org ppuan dia.sy bercerai n jadi janda.anak kecik dgn xberkerja masa tu sbb suami sy suruh berhenti masa sy ngndung 5bulan.tuhan tu adil sy dapat keje gaji besar lps sy habis pantang.sy nekad xnk kawin n kalau jumpa jodoh pun xnak ambik laki org.tapi jodoh yg tuhan aturkan untuk syy sebaliknya.pada awal perkenalan sy xtau pun dia suami org.bila dah syg n kenal selama 6bulan dia ajak sy kawin.masa tu br dia kata dia sbnrnya suami org n ikhlas sukakan sy.dia ajak sy jumpa wife dia.katanya wife dia baik n sudi terima sy.akhirnya sy jumpa wife dia.ternyata wife dia baik n terima sy.pendekkan.sy pun berkahwin.awal perkahwinan suami berlaku adil.giliran bermalam la.tp lama2 suami sy berubah.dia tido umah isteri pertama 3hari umah sy 1hari.sy redha je maklumla sy ambik hak org.untuk pengetahuan sepanjang sy kawin ngn suami org ni sy xprnh minta duit.sy bayar sewa umah sendiri.sy bayar kereta sendiri.duit makan sendiri.api air,astro semua sy byr sendiri.jd isteri pertama xterasa yg suami dia lebihkan sy sbb suami dia lebihkan dia.akhirnya sy mengandung dan melahirkan anak kembar lelaki.anak2 isteri pertama amat menyanyangi adik2 kembar mereka.bermula dr tarikh sy bersalin isteri pertama telah berubah.untuk pengetahuan isteri pertama ada 3org anak perempuan.rupa2nya isteri pertama risau yg anak kembar sy lelaki ni akan mewarisi harta suami sy.mereka selalu bergaduh.suami sy xprnh cerita kepada sy pergaduhan antara dia dgn isterinya tetapi anak sulong suami beritahu sy perkara ini.anak sulong suami suka kepada sy kerana katanya sy pandai dia selalu tanya sy tentang pelajaran dan katanya sy suka masakkn makanan yg sedap2 kepadanya.katanya maknya xsuka masak.mereka selalu mkn kt luar.pelik tapi sy xnk cerita pasal tu.apa yg sy nk bgtau kat sini sbnrnya bukan semua isteri kedua dilayan baik sbnrnya yg org xtau kdg2 isteri kedua yg makan hati.keadaaan semakin parah apabila sy naik pangkat n mendapat bonus tahunan(sy keje swasta)suami n isteri pertama keje kerajaan.sy telah membeli rumah hasil duit simpanan ASB yg sy tabung sejak kecik lg.mulala isteri pertama semakin cemburu.suatu hari suami sy sakit.yg peliknya penyakit suami sy ni serang apabila berada di rumah sy.bila bersama isteri pertama suami sy sihatbersambung…..

    0

    0
  38. pengakuan annie 2 says:

    Aku semakin pelik apabila berada dirumah aku suami aku sakit sehingga menangis n terpaksa ambik injection di hospital.bila giliran isteri pertama sihat plk tp bila Dr Umah isteri pertama nk dtg kerumah aku terus sakit.terpaksala suami aku tido dirumah isteri pertama.Tampa pengetahuan suamiku aku Cuba untuk berubat.sblm tu aku lakukan solat hajat.aku bermimpi isterinya yg buat.tp aku xmahu syak JD aku Tanya pads yg pakar.hasilnya memg btl suami telah dibomoh oleh isterinya agar tidal dtg kerumah Ku.selang 3hari suami pulang kerumah aku n mengatakan dia nk pg berubat.aku hanha diam shj.selepas seminggu suamiku memberitahu padaku bahawa isteri dia yg telah bomohkan dia.tp dia dh maafkan isterinya.sejak Dr ITU suamiku pulih n kembali adil giliran.tp isterinya tidal berhenti sampai situ.suatu hari mereka bergaduh.isterinya keluar n ugut nk bercerai jika suamiku xceraikan aku.suami Ku berada DLM dilema.akhirnya aku katakan kpd suamiku buatla keputusan yg tepat.Ku katakana padanya aku rela dicerai.mereka dh bersama dh berbelas tahun.aku br 2tahun.mereka dh lalui susah sng bersama.aku katakana PD suamiku yg aku redha n xakan berdemdam n marah kepadanya.aku katakan semua ni berlaku adalah salah aku krn ambik laki org.n klu aku tau istwri pertama xredha aku xnk bwrkahwin dgnnya.tp suamiku xmahu melepaskan aku atau isterinya.sejak ITU aku semakin tersiksa.aku ditinggal bersama anak2 Ku yg masih kecik.alasannya suamiku xmahu anak2 tinggal dirumah Tampa IBU atau ayah.aku terima seadanya.siang mlm aku berdoa agar tuhan tabahkan hatiku INI.bab duit xpyh ckpla.setiap bulan gaji aku habis tuk byr rumah.kereta bil2 biasa malah sejak isterinya keluar akula yg tolong byrkan Bil api.air.astro n kereta rumah isteri pertama.3bulan berlalu isterinya pulang kerumah n tidal mahu berbaik dgn aku lagi.keadaan aku smkn teruk.gaji habis.suami xblk.akhirnya aku mengambil keputusan until bercerai.memg aku sedih tp apakan daya aku xsanggup lg hidup begini.akhirnya setelah turun naik mahkamah.maka jatuhla talak satu.setelah bercerai aku pindah Umah.Umah yg aku beli aku sewakan.aku tukar kerja dgn gaji yg lbh tinggi.aku lalui susah seng bersama dvn anak2 Ku.kini sudah 2tahun berlalu.pada 31ogos yg lepas aku terserempak dgn bekas suamiku di tesco.dia sdg beli BRG bersama Anak ppuan nya.aku lihat dia seperti tidal terurus.Badan kurus.rupa2nya anaknya memberitahu padaku slps kami bercerai mak dia failkan perceraian n tuntut semua harta.kereta.rumah.tp anak2 dia xnk ambik.kesian bekas suamiku.dia ingin kembali padaku tp aku tolak dgn cara elok n aku katakana padanya yg aku telah berkahwin lain. Saja kukatakan begitu kerana xmahu dia menungguku.

    0

    0