Written by serenity | December 5th, 2016

Sebelum ini, Ainan Tasneem pernah menjadi viral kerana mengecam seorang pramugara yang enggan mengangkat beg sepupunya naik ke kompartmen dalam kabin pesawat Malaysia Airlines ketika pulang dari bercuti di Thailand melalui akaun Instagramnya. Ainan telah dikecam oleh Netizen yang menganggap dia bertindak melulu kerana memviralkan perkara itu tanpa mengetahui bahawa mengangkat beg penumpang dalam kabin tidak termasuk dalam skop kerja pembantu penerbangan.

Terbaru, pelakon Fathia Latiff pula dikecam Netizen kerana memviralkan wajah seorang pramugari MAS yang menolak untuk mengangkatkan beg Fathia ke kompartmen di atas kerusi penumpang dalam kabin pesawat yang dinaikinya.



Fathia memuat naik wajah pramugari itu di Twitter sambil menulis tweet berbentuk sinis terhadap Malaysia Airlines.

Bagaimanapun, tindakan Fathia itu ternyata kurang bijak kerana ia mengundang kecaman Netizen. Disebabkan itu, Fathia telah memadam tweet tersebut dan mendakwa dia hanya meminta tolong dari pramugari tersebut untuk mengangkat beg bersamanya ke kompartmen atas kepala namun pramugari itu meninggikan suara dan membuat mimik muka.


Seorang bekas pramugara Air Asia, Firdxus Sinichi Mxnsxr, telah menulis panjang lebar mengenai tindakan Fathia di akaun Facebook miliknya.

Dear Fathia Latiff,

Quote: Just a servant of Allah and still seeking for Allah’s mercy..
Saya pick that quote dari your own twitter!!

Bukan kah mencari keampunan dan mencari jalan yg diredhai Allah itu datang dengan pelbagai cara? Salah satunya:

Saya mula kan Ya Allah..Maafkanlah Hambamu ini jika ini mengaibkan cik fathia latif tp dia perlu di berikan sedikit ilmu pengetahuan supaya lebih cerdik lepas ni..

Apabila kita melihat keburukan orang lain, lihatlah dulu keburukan kita. Senaraikan satu persatu kejelikkan diri kita. Sungguh kita tak kan mampu menghitungnya, tidak tahu sama ada ianya terlalu sedikit atau terlalu banyak untuk dihitung. Syurga dan neraka adalah HAK ALLAH. Dia yang lebih layak menilai hambanya.

Sekali pun dia buat salah, tegurlah dia dengan cara yang tersembunyi (private) tanpa membuka aibnya pada orang lain. Aib ini adalah dengan menyebut nama dan keburukannya kepada orang lain.

Sungguh banyak ber buat dosa, tidak layak ku untuk ke syurgaMu, Ya Allah..tapi takut pula aku untuk ke nerakaMu. Ya Allah, ampunilah dosaku dan saudara-saudaraku dan tutuplah aib-aibku.
p/s : Kita nampak dan kelihatan baik sebab Allah tutup semua aib kita.

So back to your twitter thingy after u delete the LSS picture then u then post this..

“I didnt c.o.m.m.a.n.d her to carry the bag. I was just asking her f.a.v.o.r to assist me to put the bag in the overhead compartment.”
Care to elaborate more how you actually ask for her help? Like leaving your back on the aisle ? Then asked her to lift for you? Then she replied she got back problem? Yes. For your information when cabin crew got back problem they can still fly and her action was right.. infact in the first place its not their job to carry your baggage. So OSHA requirement if u can’t lift ur bag to the overhead compartment or put it under the seat then u should check in ur luggage. #commonsense so i gave back to you.. its common sense

Then your 2nd tweet:

“She x have to be rude by raising her voice and making faces. It doesnt matter wherever u sit. Economy or business. Etiquette is etiquette.”

She is one of wonderful Leading Stewardess and I doubt that she ever raised her voice. Very typical answer utk lari dari salah sendiri mcm that Tasneem girl apa nama dia aku still lupa.. korang dua sama.. Supervisory crew in Malaysia Airlines had been serving passenger even before your were born. They had serve the company more than 20/25 years so they know rules and regulations and safety procedure in their head..

So girl have some consideration. If you have a complaint, do it properly and complain to the staff/website and not via social media.

Ko travel dgn family/friends? Suruh lah mereka angkat bag you tu dan bukan crew..

Boleh bawa bag berkilo kilo dari rumah msuk dalam kereta dan dari check in kaunter smp ke gate.. xkn dlm kapal xlarat? If tak larat then checked in the baggage lah ok.

Compare business class dengan economy passenger? Hahaa u r so wrong.. untuk pengetahuan cik fathia, penumpang penumpang kelas business lebih beradab dari you okkkk. Mereka ada kelas mereka tersendiri waima mereka bawa bag mcm mana pun mereka letak bag mereka sendiri di atas compartment tanpa mengharap kan crew.

Even Datuk Siti Nurhaliza dan Datuk K angkat bag mereka sendiri dan turun kan bag mereka sendiri.

Sepanjang saya bekerja di kelas perniagaan even Datuk Seri Mustapha (Menteri Perdagangan) dan Isteri pun uruskan beg mereka sendiri..

So buat cik Fathia Latiff banyakkan muhasabah diri ok.. I am looking forward for your Public Apology towards the Leading Stewardess.

Luahan hati bekas Pramugara Malaysia Airlines/Airasia

#unitedbywings #cabincrew #fathiacantikkekau #mh #airasia #malaysiaairlines

English iols mmg tungang langgang because ni bukan karangan sekolah so maafkan I yer hehehe

Setakat ini tiada reaksi lanjut dari Fathia mengenai perkara ini. Terdapat Netizen yang berkata semua perkara ini dapat dielakkan sekiranya pramugari tersebut terus membantu Fathia dari membuat alasan yang ‘lemah’, namun seorang pengguna Facebook lain menerangkan bahawa pembantu penerbangan tidak dituntut untuk mengangkat beg penumpang, sebaliknya ia adalah tanggungjawab penumpang sendiri, seperti yang tercatat pada Maklumat Keselamatan dan Perkhidmatan dalam majalah dalam penerbangan (in-flight). 
Sementara itu, pengguna Twitter @arJUJUmand mendedahkan, satu perbualan dari WhatsApp Group pembantu penerbangan menceritakan yang Fathia tidak memberi penjelasan mengenai kejadian dengan jujur.


Sebenarnya juga, terdapat kes di mana pembantu penerbangan yang kerap membantu penumpang mengangkat beg berat ke kompartmen atas kepala dalam pesawat mengalami masalah cakera tulang belakang tergelincir (slipped disc). Bagi mereka yang pernah mengalaminya, ia adalah satu jenis kesakitan yang sukar digambarkan.

Oleh itu, sekiranya anda membawa beg berat semasa penerbangan, daftar masuk ke tempat penyimpanan bagasi pesawat atau angkat sendiri beg anda kerana ia tanggungjawab anda. Apa pendapat anda? –beautifulnara.com

161 responses to Enggan Angkatkan Beg Dalam Kabin, Fathia Latiff Viralkan Wajah Pramugari

  1. Pekerja Gomen says:

    Tak sangka Fathia semenjak bertudung perangai makin keji.
    1- Tu mmg bukan kerja dia
    2- Tu beg ko bukan beg dia… kalau dia backache pun… bkn dia suh ko yg angkat beg dia..
    3- Dia pmpn… badan dia lebih kecik dari ko… alangkan ko owner beg pun tak mampu angkat beg diri sendiri naik atas compartment, apa bezanya ngan dia. Dia pmpn juga kan?
    4- Kalau dah tau nak angkat beg sendiri naik compartment pun tak mampu, pi check in luggage bodoh piang!

    Aku jarang benci pmpn bertudung… tp perangai ko mmg macam lahanat, menjatuhkan artis bertudung yg lain.

    313

    1
    • Bell says:

      aiyakk..

      4

      1
      • Liya says:

        berangan diva…tu la pasal. pastu x paham undang2 la. nmpk sgt bodoh sombong.

        53

        0
        • Shhh says:

          tu sbb nabila pernah tweet pasal dia..displin dia..termasuk aaron dulu pun tweet pasal dia kalo korg masih ngat..berlagak diva..no wonderlah kenapa si Aiman tu tinggalkan dia…lepas tu mana da lelaki nk kan dia..dia spesis Fazura…beauty without brain…bagus lagi si neelofa tu..cuma satu je pasal lofa..aku tk berkenaan bila dia terlbih gedik skrg ni sejak drama dia meletop letup

          132

          3
        • A says:

          Ada pulek fans yang back up fathia ni cakap walaupun bukan tugas FA utk angkat, patut angkat atas dasar tolong. Eh hello kau yang mintak tolong orang, mintak ihsan orang, patut ke kau nak merentan kalau orang tu tak nak tolong kau siap ambik gambar orang tu viralkan? Know your place please! Peminat pun sama level dgn artis!

          105

          1
      • JJ says:

        Kahkah layaklah si sendu ni kena bash. Bimbo verangan diva gamaknya.

        31

        2
    • Cabin crew says:

      Ramai disini yg luahkan prasaan diorg nympah dgn artis diva and so on.
      Im a stewardess, mmg byk kali bump into malaysian celebs, tapi mgkin nasib i baik, tak pnah lagi kena teruk ke apa.
      Yes its true mmg ada some yg act “so diva” such as fazura, masuk je kapal tertunduk2 muka kemain, i believe its bcuz she thinks she’s so famous so mcm taknak org prasan sgt kot.
      Ada yg tak brpa famous tapi perasan mcm mariah carey agaknya which is fouziah gos, org senyum pun dia buat dek, mmg muka minta penampar n honestly mmg dia sombong.
      Penah juga tjumpa dgn tiz zaqyah & maya karin, they both smiled & sgt pleasant wlaupun naik economy class je. Latest i met is ramona zamzam & her husband, both husband & wife sgt2 cheerful, byk ketawa & senyum. Diorg ni agak westernized, say “hi” & “hello” to almost all cabin crews yg lalu tepi diorg. Yg i prasan, ramona angkat bag dia sdri nak letak atas, hubby dia offer nak tolg tapi she refused, so mmg takde problem.
      Jgn sbb fathia sorg, yg lain semua kena. Even among org biasa pun i think ada je yg ada problem mcm ni :)

      62

      1
      • Anonymous says:

        tu la tuu. I setuju dengan u 100%.

        #selfreminder
        #awassssskoo

        0

        1
      • night gown says:

        teringat i penah langgar sorg artist berlagak diva kat msia ni dgn trolley kat airport..sbb dia awalnya terlanggar my mom dgn trolley, terus blah sambil buat muka diva..padahal my mom terjatuh selepas dilanggar tu..minta maaf sikit pun takde..i malas nak cakap byk, i follow dia kejap dgn trolley, dgn sengaja i langgar dia dr belakang..bila dia marah dan pusing belakang, i plak buat muka diva, pandang dia atas bawah dan blah..kelakaunya kami satu flight, sekali pun dia tak berani nak toleh kat kami pun..sbb dia perasan my mom yang jatuh dia langgar sebelumnya..malu sendiri agaknya..

        14

        1
        • ida says:

          Hahaha..kalo aku pon..dah langgar die dengan trolley tu kalo die nak daring semacam mmg aku kasi sekali..ape ko ingat ko diva leh langgar langgar mak aku sampai jatuh..berlagak nau..penampar sekali baru tau..

          7

          0
    • Mak Teman says:

      Aku pun benci pompuan bertudung…cover konon tunjuk baik.. bila selak tudung .. perangai mengalahkan syaitan….mulut puaka..

      5

      49
      • Anonymous says:

        Ini bodoh. Apahal kau benci pompuan bertudung sedangkan perempuan itu menutup aurat? kau benci jugak orang berpuasa bersolat ke?

        63

        0
      • Anonymous says:

        Perangai teruk dia tak ada kena mengena pun dengan tudung dia. Dia bertudung dah baik dah. Tapi perangai yg tak elok. Tak ada kaitan nak libatkan perempuan bertudung. Satu buat hal semua pun kena ke?

        50

        0
      • emy says:

        klu benci sekalipun mind ur words eh..apehal lak benci perempuan bertudung..ko cermin diri ko tu dulu baik ke x baik..mmg fathia punya sikap tu x betul but u ckp pasal fathia jerla..klu i kata i benci perempuan x pakai tudung lu trasa x beb?dah la x bertudung tp mulut mcm sial..terasa x beb?

        8

        0
      • I love Islam says:

        Tutup aurat aka tudung itu perintah Allah..it is wajib for muslims women..kalau u benci pompuan betudung means u benci perintah Allah huhu beraninya..manusia itu lemah sentiasa berbuat kesilapan..tegurla dgn penuh kesopanan..kata nista yg dizahirkan lahir dari hati..berkata baiklah..jika tidak lebih baik diam..

        Peringatan tuk diri sendiri n bersama

        21

        0
      • iiz says:

        terkadang syaitan need a friends

        3

        0
      • Anonymous says:

        ko dh nape..tk semua pompuan yg brtudung ni..prangai cm setan..igt ko jenis yg tk brtudung ko baik sgt lah?!herhh kt akhirat pon tk terjamin…tepuk dada tanya selera la wehhhh

        4

        2
        • MakKoBiru says:

          bertudung ke yak bertudung ke.. bukan jaminan di syurga.. ni bertudung mulut mcm puk1mak pun tak terjamin jgk kot syurga.. bagus lagi aunty2 di Jepun yg free hair tapi berhati mulia dan berdisiplin dr brtudung tp perangai mcm Fuck-Thia ni

          1

          9
    • Lydia says:

      Pekerja gomen, ayat2 you juga sama taraf dengan org yang awak katakan itu. cuba awak baca balik. kata org keji dan sebut pasal bertudung. Bertudung adalah di antara dia dan Allah siapa kita nak menentukan tahap keimanannya dari di sebabkan kekurangan atau tersalah perangai. Jika cara fathia itu salah atau mengaibkan peramugari tersebut kita tak perlu lah nak hina dia pula. Fathia juga manusia dan dia buat silap dan salah paham. Mungkin cara riak wajah peramugari di salah erti yelah peramugari dan peramugara kan mmg selalu berada di lorong2 ketika penumpang sedang menuju ke tempat duduk. Saya pun pernah alami meminta tolong kerana spesis rendang dan pernah juga di tolak kerana bukan kerja dia katanya. Bag tersebut menyelonsor ke dalam. Jadi terpaksa penumpang lain tolong keluarkan. Masa tu mmg hati terasa. Moralnya janganlah mudah menghukum manusia lain.

      5

      2
    • minah jambu say no to DRUG says:

      fathia ni semenjak dia bertudung prangai dh macm kiwak pulak huh ! ape tak tau nak angkat sendiri ke beg tu ??? awak tu tingi bukan nye pendekkkkkk kenape nak suroh pramugari tu angkat kan !!!! brape kilo isi dlm beg tu sampai tak larat n tk tau nak angkat sendiri huh !!! macm bagos aje huh !!!

      14

      3
    • minah latoya mulot longkang vazzzz says:

      Poyonya ko. Dasar sendu berlagak diva. Mcam ko makan jgak kat restaurant. Ko ingat sbb ko bayar ko xyah kemas ke meja? Berperikemanusiaan la sikit.

      2

      0
    • hmmm alahaiii says:

      ada kaitan ke pakai tudung dgn perangai? tutup rambut bagi wanita Islam, baligh, waras adalah WAJIB..fahamkan apa maksud WAJIB tu dulu ye..lepas tu baru belajar ttg akhlak, apakah berkait dgn tudung/songkok/etc..

      2

      0
    • Ex cabin crew says:

      Dasar artis perasan…first/business class pax pun x sombong mcm kau x guna pakai tudung otak senteng.mmg crew xperlu angkat beg passenger skrg dah tertulis bnda tu mmg bkn kerja dorg.bukan artis antarabangsa pon takat blakon drama swasta saja bodoh piang!!!! Pengalaman i sbg cabin crew dlu ya Black eye peas pon uruskan beg dorg sdri..tun mahathir pon humble x nyusahkan crew dgn luggage beliau..kau sapa artis baru nak up berlagak xkena tempat…baik kau minta maaf kepada stewardess tu krn memalukan dia..#adikberadiktasneemsamapakaitudungiqponsamabodoh#

      1

      1
  2. mahacheta says:

    Dasar pemalas!!

    14

    1
  3. meluataku says:

    Hehehe…Fathia sama like Tasneem tu…
    U all bukan Diva like Datuk Siti..

    37

    2
  4. mahacheta says:

    ooiii fathia.. ko sapa nak arah2 org angkat beg? anak raja? anak sultan???
    hakkk tuiihhhh

    28

    1
  5. Nara Nari Nari says:

    Hey come on la, what do u expect?! Beg sendiri pon tak larat nak angkat ke? Next time takyah bawak beg, semua nak suruh org buat. Bukan kau naik 1st class pon, takyah nak poyo sangat la retis Malaysia oiii ! Stupid !

    41

    1
  6. agak2 la says:

    amboii, belagak diva kooo…. ingat pramugari tu bibik ko ke.. sengal fathia ni.. lain kali klu beg tu berat tak yah bawa masuk.. tinggal je kat airport.. cantik tapi sel2 otak tak mampu berhubung dgn baik.. padan muka kena kecam..

    26

    1
  7. Anonymous says:

    Artis berlagak diva.. nmpk Sgt ko mmg pemls dan berlagak.. klu yg ko mntk tlg tu jntan xpe jgk.. ni sama2 ppuan.. alasan ko apa?? Nk suh org hormat ko sbb ko Artis? Oohhh pelizzzzz

    28

    0
  8. Anonymous says:

    ler.. angkat la beg ko sendiri… pelizzz la

    6

    1
  9. suzy says:

    i sendiri pon angkat beg masuk dalam cabin…next time masuk beg dalam kargo..senang tak payah viral pasal orang yang tak tolong u..

    15

    0
  10. orgtua says:

    Fathia bukan tinggi lampai ke? Tak sampai ke nak masuk bag dlm compartment. Ke dia pun backache.
    Walaupaun dia tak “command her to carry her bag” tapi mintak crew angkat kat bag tu pun dah menunjukkan “kedivaan” .

    31

    1
  11. Aha says:

    Nak malukan orang, diri sendiri yg malu aduh.

    21

    1
  12. manusiahalimunan says:

    nak lari dari kena byar time ‘check-in luggage’..pahtu ada hati nak suruh org angkat..dah tau berat check in la bodo..

    21

    1
  13. Anonymous says:

    Ada masanya mereka yg bertugas pun tidaklah sesihat penumpang jangka,ada masanya pertugas sendiri keletihan,kepenatan,dgn di tambah mungkin masalah peribadi atau masalah keluarga yg terpaksa di sorokkan dari penumpang demi rezeki yg terpaksa di cari dan juga demi membuat service yg terbaik.Jadi buat penumpang,janganlah anggap pramugari atau pramugara tu sebagai hamba kamu yg boleh di perintah sesuka hati kamu,jika kamu bekerja pun,kamu tak suka orang jadikan kamu seperti hamba abdi bukan,islam mengalakkan diri kita sendiri usaha buat yg termampu.Jangan jadi pemalas okey,beg kamu,barang kamu,sendiri angkatlah.Aku sendiri bekas pramugara,aku paling malas nak layan orang pemalas ni.Tak kiralah orang tu cantik ke,cun ka, kalau cantik tapi pemalas,apa guna?buat bini pun nanti menyakitkan hati je.

    88

    2
  14. Farida ali says:

    Fathia ni makin lama makin terserlah oerangai buruk dia…bila betudung ckp mcm pandai agama…padahal harommm. Pakai tudung nampak rambut..alasan post gambar nmpk rambut “oh sorry..i xsedar ternampak rambut”…bodoh piang…ader ke org uplod gambo tanpa check dlu gamba tu cantik ke idok….pastu pakai jaket army…eiii..teruk weh..patot la aiman hakim tu angkat kaki..perangai teruk..

    38

    1
  15. nyah says:

    lagi sekor retis betina bodo dan keji

    8

    2
  16. aku says:

    cam lahanat la dia ni

    4

    1
  17. Anonymous says:

    step sia dekni macam bagus…tahu bawak bag, sendiri angkat la beb..lu pemalas gila

    3

    2
  18. Orang yang tak selalu naik flight pun tau tanggungjawab terhadap beg mereka sendiri. Nampak sangat ko diva tapi diva tak ada class punya. Tak malu ke dibandingkan dengan Datuk Siti, Datuk K, Datuk Mustapha dan isteri beliau? Tak malu ke? Orang-orang yang disebut tu lebih berjaya dan jutawan dari ko duduk yang duduk Business Class ke first Class ke tapi tak ada la mendivakan diri macam ko yang duduk Economy Class. Memang memalukan.

    23

    1
  19. izzy says:

    eleh.. steward/stewardess ni pun kekonon kerja dlm kapal terbang, fly sana sini high class sangat la. aku since kes ainan dulu lg da meluat dgn perangai sesetengah diorg ni (cuma x berapa minat ainan so mlas nk komen time tu). bukan dlm scope kerja konon! org mintak tolongkan, berbudi bahasa la sikit! abis tu ko igt pakcik teksi tu ade x dlm scope kerja dia masukkan beg korg dlm bonet teksi dia..? kamonla, org mintak tolong…. aku rasa klu pakcik teksi ni mmg berbakul pakcik tu kena kecam. cuma i agree fathia perlu pilih stewrd yg sado kot utk tolong dia.. n mayb that stewardess betul2 ade backache. tp tgok muka kalu, macam nk kasi satu pelempang.. lol!!…..

    15

    73
    • Anonymous says:

      kdg tu the way kita mntak tolong pun penting……
      ko ade ke masa tu?
      ntah2 dia pun sombong

      24

      2
    • Me says:

      Omg! U sama level dgn tasneem n fathia. God bless u.

      13

      1
    • Anonymous says:

      Tolong pun tolong jugak, anak kapal mementingkan keselamatan dan itu yg telah ada dlm polisi bekerja, jika jadi sesuatu dgn anak kapal, kau ingat fathia ataupun org lain nnak bertanggungjawab ker, sebab tu sesebuah syarikat penerbangan telah keluarkan hitam putih tentang keselamatan dlm penerbangan, utk apa dikeluarkan kalau tidak digunakan… kau tu xnak ikut peraturan dlm kabin, sah2 kat kaunter atau sebelum beli tiket tu mmg dah ade tulis kenyataan tentang bagasi utk check in dan dalam cabin, cuma org bodoh sombong mcm kau mmg berlagak pandai nak bahasakan org, seolah olah kau pulak yg berpengalaman berpuluh tahun sebagai anak kapal tahu semua bagai pasal dlm kapal… tolong boleh tp kalu dia mampu bawak dr keluar kereta, nape x mampu angkat dlm kabin, dlm kabin pun ade saiz beg yg boleh bawak, kalau x ikut aturan, lantak kau la simpan mcm mane. Jgn nak salahkan org lain sebab xnak tolong selesai kan masalah yg korang carik sendirik. Hanat sgt

      17

      2
    • Anonymous says:

      Cik izzy dlm bidang kerja dorg mmg xd tlg angkat bag dlm kabin pun,FYI dorg nie kalau injured gaji dorg xd la kalau x fly.Banyak crew yg kena slip disc sebab berperikemanusiaan mcm u ckp,sebabnya org kita bila crew dah tlg siap ngada2.Dorg pun x buta tuli sgt kalau warga emas travel ada jgk yg dorg tlg.Tapi aku kesian anak2 yg warga emas tue dah tau bg mak bapak travel x slh kot c.in jer bag mak ayah tue.Org malaysia nie airline bg limit 7kg jer weight 1 bag tapi bantai smp 14 to 15kg u rasa2 kalau 10 passenger apa perassaan awak cik izzy?org kita nie x puas hati write in complaint bukannya viral.Perbanyakkanlah pembacaan dulu pasal safety travel by air baru la complaint itu ini.

      34

      2
    • Anonymous says:

      Apa kes pakcik teksi plak nie? Pe kena mengena ngan pakcik teksi?
      Ko xleh beza skop pcik teksi ngan pramugari ke?
      Btw.. seumo idup aku naik teksi xpernah aku suh2 pcik teksi angkat beg aku. Sendiri buatlah… kita tumpang keta dia kan?
      Nie mesti budget aku byo, maka ko hamba aku la nih!!!!

      10

      3
    • Anonymous says:

      Bodoh, teksi berapa org penumpang???
      Kapal terbang berapa ratus penumpang???
      Naik private jet je lah kalau nak jadi diva!
      Awak lebih bodoh????????????

      11

      1
    • Anonymous says:

      Sedap engkau jer comment eh? Suka2 nak pelempang muka org. Kau ingat dlm kapal tu kau sorang jer penumpang yg mintak tolong angkat bag? Kau ingat dlm sehari, satu flight jer crew tu buat? Kalau nak TOLONG angkat semua org punya bag tercabut lah tulang blakang cik oi!! Senang cerita, lain kali beli ticket utk bibik kau skali, duduk sebelah, utk letak kan bag kau kat atas.

      Nampak sgt kau tak pernah travel overseas kan jah??? Kalau airline mat salleh cik oi, dah lama dia humban bag kau dlm kargo! Sapa suruh bawak bag???

      Uncle teksi tu pun bukan kerja dia nak angkat bag engkau. Kau tak boleh angkat bag kau sendiri ker masuk kereta??? Pemalas betol!

      13

      2
    • lawak says:

      oo aku tauuuu…teksi tu lepas masuk brg2 terus take off, terbang hahahahha

      2

      0
    • Lea says:

      Memang dia ada class pun..dh nama pun pramugari..dan diorng bkn bibik ok..ko apa ade..bangang punya komen

      2

      1
    • Anonymous says:

      Lg 1 komen bodoh.. Ckp pndai.. Buatnya xde.. Ko kje kat flight jd tukang agkut beg la sng.. 1 hari puluh2 penumpang ko tlg agkutkn beg yg brkilo2.. 2 thun keje pinggang ko aligment da lari.. Kah

      2

      1
    • Anak kapal says:

      Kalau aku naik teksi pun aku TAK sanggup tgk pakcik teksi tu susah payah angkatkan beg aku yg berat tu.aku masih lagi terbang sana sini dgn trolley bag aku tu.naik teksi smpai klia tp tanamkan dalam kepala otak yg tuhan bagi duk junjung sorg satu ni untuk ada rasa “tanggungjawab” tu.bukan mengharapkan ihsan org pastu ko viralkan gmbr org bila org tak tolong ko.sendiri punya barang sndri mau igt la wey.kalau nk mntk tolong pun ada cara dia.bukan tinggal beg ko tgh2 jln patu arahkan orang cmgitu.ko igt FA ngan pakcik teksi tu khadam kau??

      7

      1
    • Yekeni says:

      One case in Singapore, an arrogant passenger nak naik taxi. Siap expect the taxi driver to put his stuff into the taxi. Then i think when he didn’t get his way, he banged the taxi door shut.

      Apalagi, the taxi driver took all his stuff and threw them on the floor and refused service.

      Service providers are not slaves. You need their service and so you pay for it. And they, in return, provide you the service. It goes both ways.

      7

      1
      • Anonymous says:

        My friend’s father is a taxi driver in spore. Angkat bags Mmang bukan keje taxi driver spore. ini da tertulis dlm contact keje. so kalau pegi spore tau2 jela. Ini demi kesihatan tulang blakang mereka.

        4

        0
    • Anonymous says:

      Biar tak cantik tapi jangan tak pandai siol …kalau tak pandai pergi balik tardika… Nak tumpang comment konon..bertubi tubi kena minah ni…I suspect ko ni fake account. Orang biasa tak bodoh macam tu..pergi apply kad OKU then ko pergi mana mana Pon Ada orang simpatico tolong angkat bag..angkat kau sekali pun no problem. Nak tau Cara apply? I tau sure u tak tau… Pergi check kat Google tu… Tau check Google? Omg…tak tau pulak……

      2

      0
    • cabincrewmakiover says:

      haha mmg kena bash lah kau kalau crew2 yg byk komen. dia org rasa terhina lah kot angkat beg orang, takpeee tumpahkan air byk2. sepahkan kat dlm tu. nanti bertukar jd cleaner ><

      1

      0
  20. Dikja says:

    Dah banyak kali aku naik flight. Tp aku selalu agkt beg sendiri. Tak pernah suruh pramugari ke pramugara ke tlg agkt. Cuma kadang2 dyorg yg kesian tgk passenger xde tmpat ltk beg, sbb pnuh, dy akan tlg agkt ltk kt mn yg kosong area yg dkt dgn kita. Chill la, tak bermakna kau retis, kau nk org layan kau baek. Kau manusia mcm kitorg je. Kau retis je, bukan ulamak pun. Retis ni golongan paling hina. Opss

    32

    1
    • Dikja Hina Banyak Kali Naik flight says:

      Byk kali naik flight mana ko hengat ada minta hangkat ke idokkkk. Banyak kali kaaannnnnnnn.. Ulama je bole la mintak angkat beg ye? Ko sapa menggolongkan manusia hina??? Ye ye je ko ni dikja hina.

      2

      14
  21. Anonymous says:

    i pun ex keje airline… sorry to say.. mmg banyak artis ingat kitaorg ni balaci…. halooo…even u artist.. u tak pay more than others ye… so…atas what reason u nak layanan more than public…….???

    satu word : sombong!

    50

    2
  22. Anonymous says:

    artis malaysia kan bimbo2 belaka….
    rules n regulations tu mana diaorang tak baca…sbb contract kerja pun x baca.
    yg diaorang tau berselfie….berjantan….bercuti….berjimak…dan mintak discount income tax!!!!

    40

    1
  23. sakit mata says:

    kalau dah tahu beg tu berat check in je la..ni mesti tak nak bayar excess baggage kakakak..kede rupanya…rupa je cantik perangai buruk..

    14

    2
  24. Anonymous says:

    Alahai dik..org x nak tolong ko..ko sibuk nak viral kan..baru brdepan dgn org yg x nak tolong ko..belum lg bdepan dgn org nak ludah ko..trus bt pc gamaknya.

    6

    2
  25. Huhu says:

    Indeed… Malaysian “artist” or “public figure” kebanyakan tahap berangan tu melebih2… sampaikan handbag yg kecik sangkut kat bahu atau kepit kat celah bedah tu pun “pura2” x larat nak angkat… Cukup2 lah jd pelakon drama dlm tv dan berlakon filem utk panggung wayang. X penat ker terbawa2 dengan lakonan yg x berapa menjadik tu ke luar dan dihadapan khalayak, lagipun dlm kapal terbang tu bukan pentas teater utk kau berlakon mempamerkan bakat lakonan kau dgn membawa watak angkuh lagi sombong kau tu. Kapal terbang tu nak bawak kau ke tempat yg kau nak pergi dan anak kapal yg kau sindir dan viralkan tu ditugaskan menjaga keselamatan kau dan penumpang yg lain supaya kau dan penumpamg lain selamat tiba ke destinasi yg dituju dan itu yg paling utama. Ni sampai nak snap pic org and viralkan tu utk tujuan ape yer? Meraih simpati ker atau meraih penyokong supaya mengutuk anak kapal tu? Ker itu tujuan kau sebenarkan? Cukup2 la cik fathia oi, betul kata En. Firdxus Sinichi Mxnsxr, perbanyakkan muhasabah diri dan jgn cepat menilai kesalahan atau keburukan org lain org lain hanya kerana perkara sekecil hama itu. Astaghafirullahalazim… Semoga kita semua sentiasa dalam rahmat Allah SWT, dilindungi dari segala musibah dan sentiasa didalam lindunganNya. Ameen Ya Rabb…

    15

    2
  26. melati says:

    ni mesti.. Fathia Latiff .. mesti salah sorang Group Myvi tayar terkankang..!! org2 Bonggok ni selalu yg pakai tayar terkankang tu..!! tu jeww… hihihi

    3

    2
  27. kentang jenner says:

    hahaha..
    ketawa saja…dua2 pihak…buat kelakar….mslh kecik, kecoh sedunia….gara2 satu beg…ha ha haaa

    dulu tasneem tu ckap minta tlg sbb tak sampai, tapi Fathia tinggi lampai kot, xkan x smpai, kalau dah duduk dah pasang seat belt bukakla balik and angkat sendiri…jgn nk diva sgt..now kenapa diam?
    aku lak xsampai sb ayam serama, tp ada je yang tolong walaupun aku tak minta, dorang tgk aku tkial2, kalau bukan penumpang lain, ada cabin crew tolong… bukan ada apa pun, no big deal?? tolong menolong la, takpayh tggu skop kerja cakap tolong baru nak tolong.READ:HUMANITY..tp dlm kes fathia, I doubt dia ada mslh nk lift brg dia….
    pastu yang lucu kan, yang emel atas tu, awal2 mukadimah, alahai…..sebut2 nama Allah…mcm seorang ustaz..makin lama, mkin mencarut pulak, terserlah keayuan,,,,auwww
    #mudahterhibur #hiburanpagiisnin #grabpopcorn

    13

    1
    • mak jemah says:

      kan.. aku pun x faham yang pihak lagi satu ni nak explain dgn mukadimah bagai. isu angkat beg je kot. fathia tu mmg sah-sah salah sebab viralkan, tapi aku rasa setakat hal angkat beg, xyah nak kira skop kerja sgt la. kalau sakit, maybe blh mintak tlg pramugara/ pramugari lain assist or at least suggest je kat fathia mintak tolong family / kawan yang fly sekali dgn dia. manusia kan, kot-kot dia tak terfikir. tgh fokus nak simpan beg time tu. kot-kot la kan.. . at least ada la inisiatif dari side pramugara /pramugari.. takde isu dah. . tapi tula, asal fathia xblh angkat sendiri ea? dia dah sah2 tinggi. ada masalah jugak kot.. or dia memang tak terfikir nak mintak tolong family / kawan dia kot. manusia kan..

      4

      1
      • Penghina says:

        Takyah nak KOT sgt. Dah mmg bukan keje FA angkut2 beg. Dan in what sense nak mintak tolong FA lain tolong angkatkan manusia yang angkuh mcm tu?. Dia muda boleh angkat sendiri la beg tu.

        5

        1
    • uhuuu says:

      ehee…aku slalu travel ngan kwn2…n since aku paling tinggi antara kwn2 aku tu..mmg aku jadi mangsa tlg simpan bag2 dorang kat compartment..blum lagi bila ada org lain tumpang sekaki minta tlg angkatkan beg…siap dorang gelak bila aku dah jadi mcm part time stewardess..

      8

      0
  28. Anonymous says:

    Eyy fucktiyah ko pikir cabin crew tu babu kau? Tak tertulis pon dlm contract yg dorg kena angkat harta karun ko… fyi stowwing of baggage into the overhead compartment tu tk termasuk dlm kerja wajib cabin crew. Serious ahh.. ko otak mati ahh

    7

    1
  29. Fucktiyah says:

    Eyy fucktiyah ko pikir cabin crew tu babu kau? Tak tertulis pon dlm contract yg dorg kena angkat harta karun ko… fyi stowwing of baggage into the overhead compartment tu tk termasuk dlm kerja wajib cabin crew. Serious ahh.. ko otak mati ahh

    5

    1
  30. senyumtakjadi says:

    adoi..kenape kau buruk perangai.kau ingat kau artis suka hati nak viral…pemalas..tak takde job ker…nak kontroversi murahan pulak.

    3

    2
  31. Xbox says:

    Aku ni bekas flight attd…tapi korang tak boleh bela sgt sebab mmg ada flight attd zaman ni yg act bagus jugak….kurang sopan kira mengira…just saying

    15

    1
  32. Sweet says:

    saya pon penah flight jgk and slalunye bila flight sy akan bwk beg naik ats compartment..and x penah ade lg steward/stewardess yg be rude or tgk je and x tlg..klo diorg x tlg pon..penumpang yg dekat and nampak, diorg sendiri akan tlg..and klo xde sape2 nk tlg lgsung tu..letak je beg tu kat bwh, sblh kaki..senang kan..

    7

    2
  33. Anonymous says:

    one word BODOH! untuk Fathia !

    4

    4
  34. johnny bravo says:

    Org2 yg jadi pramugari ni mmg eksyen sikitlah, dia org ingat profession dia org tu bagus sngt ke. Org2 yg tak pas periksa & tak sekolah tinggi je nak jadi stewardess ni. Mcm lah jgk artis2 yg bekas pramugari tu, bangga sngt ke keje tu.. Mereka semua ni mcm pelayan kedai kopi & tukang cuci toilet kapalterbang je.
    Anyway, angkat beg tu bukan salah satu dari keje dia org. Kalau nak mintak tolong, tanyalah yg lelaki…
    Aku tak berkenan tentang pemakaian dia org, sendat giler, Dahlah lalu kut depan muka kita, nampak bentuk punggung…

    8

    23
    • Anonymous says:

      jgn naik flight bang oii.. awk ni mngutuk org.. ingt org suke… stupid!

      4

      4
    • Anonymous says:

      Kesian orang yang tak tau pape tapi berlagak macam dia kenal semua pramugari dalam dunia ni. Ada je pramugari yang pernah kerja as lawyer, accountant semua tu. Loser betul comment kau ni.

      8

      1
    • meowww says:

      kalau tk nk tgk bentuk punggung apa semua tu kau naiklah tongkang gi oversea. mmg tu je layak ko mulut bacin

      9

      2
    • Anonymous says:

      Amboi amboi amboi, bercakap x pakai otak…Ok lagi kalau cabin crew ni x lulus spm tp diaorg habis lah jugak belajar sampai spm. Engkau ni, cara bercakap pun mcm org x sekolah… So ape kelulusan engkau dan jawatan ape yg kau sandang sekarang ni hah, lahanat!!! Bercakap mcm kau yg pegang dunia, tau semua ape org buat, elok ke x elok, mulia ke x mulia, halal haram org ibarat kau yg tentukan semua. Habis tu kerja kau sekarang ni elok sangat ker? Kau ni kan, x layak jd manusia tau x, binatang pun lagi elok dr kau walaupun x berakal. Kau ni layak dipanggil iblis atau syaitan… sibuk kate baju crew tu ketat2, tunjuk punggung ape bagai semua. Habis tu, kau tu suci sgt la, xde dosa? Mmg mulia disisi tuhan ker ape? Entah2 dosa kau lagi banyak dr org yg kau kutuk… KAU SANGAT BABI YER IBLIS NYATA…

      3

      3
    • Anonymous says:

      Eh lahanat, kau keje mane sekarang, citer sket. Sampai mane ko belajar, ko bercakap mcm xde akal tau x. Aku rasa kau ni iblis nyata la… Binatang pun lagi elok dr engkau tau x… babi…

      2

      3
    • ayoi says:

      ko dh kenapa??ni msti penah kene REJECT dgn pramugari sbb tu meroyan ntah ape2…kahkahkah….bro,klu diorg x pas periksa @ skola mne layak diorg nk jd stewardess bro??x semestine y xdpt straight A dlm spm tu org y gagal…berapa rmai bdk2 u y tanam anggur??dan berapa rmai bdk u y jd FA??rmai bro rmai…kazen aku sorg jd FA..lepasan universiti tau..die pilih jd FA sbb dh 3 thn cari keje x dpt2..so??rezeki org laa bro..lg satu nk jd FA ni syarat nye bkn dpt straight A TP ko kene pndai dan fasih BM n BI..klu x sori laa…lg satu y ko nk komplen psl pakaian diorg dh kenapa???eleh..ko ni acah2 je ckp x ske tp kat dlm flight ko y plg menggatal skali..cam aku xtau…btw,tunang aku FA MAS dan die pn byk kali cite kat aku pax y perangai cam ko ni bro…acah2 x ske..tp bkn main menggatal siap mnta no tepon…shame of u bro ..aku xtau ko ni jantan ke betina tp tlg laa x perlu nk HINA keje org..ok bro..

      4

      2
    • Anonymous says:

      Hello~~~
      Flight attendant ke, toilet attendant ke sekarang dah educated degree & master degree holder tau~ respect every job okey!
      Awak ada phd ke??? Berhenti mengutuk diorang, awak sendiri yang patut belajar cara menilai individu..
      Artis ni pulak, nak minta suap waktu makan juga ke??

      8

      4
    • Anonymous says:

      You nih mesti pergi interview tapi tak lepas kan? Suka hati jer ckp org cuci tandas bagai. Apa org kerja cuci tandas tu hina sgt yer?? Tak guna blajar tinggi-tinggi tapi biadap.

      2

      2
    • john johny jonathan says:

      dah la kurang bijak, kurang bergaul jugak kau ni johny..kurang kawan ke? atau masih ditakuk lama otak kau ni? aku bukan FA pun kenal beberapa FA yg ada degree..salah seorg nya kawan sekelas aku kat U..tu sbb aku kenal beberapa FA yg lain..jgn pukul rata, sbb yg nampak bodoh tu kau johny..

      3

      1
    • Flyguys says:

      Biar tak macho tapi jangan tak cerdik budak, baru habis spm dah pandai main comment comment tak senonoh…siapa suruh pergi tengok punggun orang sial, balik rumah tengok mak sendiri Punya. Lelaki ke perempuan ke..display orang manusia jugal. U tak paham bahasa ke? Pergi study balik tardika lah baik. Buat menyampah je kat sini.

      0

      1
  35. aku pendek says:

    aku y pendek ni pun fathia xdo nk mnta abg2 @ kakak2 stewardess ni tlg angkat beg aku tau….ko y tggi ni x kan x smpai kot nk letak beg sndri..puii….sj je laa tu..ko igt ko retis sume org berebut nk tlg ko??tolong skit..bkn ko sorg je pax dlm tu…

    9

    2
  36. lissa says:

    ha… lainkali jgn aibkn org… nnti ko plak org viralkn…. ingt diva ke.. so kalo artis kena angkat beg… kami org biasa ni cmner.

    5

    2
  37. Westlife says:

    Fathia bimbo. Hand luggage utk brg penting dan berharga..bukan berangkut satu almari. Dari rumah boleh plk ko hangkut beg tu smpi dlm flight. Part letak dlm storage boleh plk suruh cabin crew angkat.nmpak sgt ko nak tunjuk diva kan. ada aku heran ko artis ke datin ke even ko menteri pun aku tak heran…

    8

    1
  38. Anonymous says:

    Mak aih, bimbo+berlagak diva betul perempuan bodoh ni. Cakap mintak tolong, dah orang tu tak dapat tolong, terima je la. Apa hak kau nak suruh dia balik rumah rehat. Kau nak bagi dia gaji ke kalau dia tak kerja? Tolong la jangan perasan diva sangat. Kawan aku yang husband captain pun kalau naik flight angkat bag masuk dalam compartment sendiri. Kau takat sampah masyarakat.

    6

    1
  39. Hanizam says:

    Kalau pramugari tu nak tolong pun…dia akan tolong humbankan ko dari kapal terbang…menyusahkan dia je nak layan…

    takanlah tak tau peraturan bawak bagasi dlm flight…kalau dari mula elok caranya mintak tolong…rasanya pramugari akan tolong sahabis mampu…

    Nasib kolah…hari tu isu pakai baju tentera pun tak sejuk…ni nak buat hal pasal beg…

    Kalau ada kena troll dgn rakan2 pelawak atas oentas…jgn marah…

    7

    2
  40. Anonymous says:

    padam muka!buweekk….x padan dgn imej acah2 baik klo gtu pangaiii oiii….tp terbaiklah pose pramugari tuuuu…maintain cun tuh…perhhh…ekekekekek

    2

    2
  41. Anonymous says:

    hmm ni la klau budak baru nk jadi retis berlagak diva …

    1

    3
  42. sepaun says:

    kita yg insan biasa2 & x tau bidang tugas sebenar para flight attendance pun mmg akan terasa tersinggung marah bila kita dlm situasi fathia tu tp silapnya dia, tindakan dia snap gmbr pramugari tu & postkan di twitter mmg agak keterlaluan..

    mungkin pada ketika tu fathia sangat letih dgn aktiviti dia hari tu & terpaksa pla berhadapan dgn situasi mcm ni..

    beza antara kita dgn dia adalah cara bagaimana nak menangani situasi ni & dia telah memilih utk melakukan sesuatu yg sgt tidak bijak & memandangkan dia seorang selebriti yg dikenali ramai, terpaksalah dia telan segala yg dia terima akibat dr perbuatan dia.. almaklum la mcm yg kita tau, kebanyakkan netizen gerenti akan berlagak pandai berlagak mulia suka mencaci suka memaki suka bg komen2 yg kaw2 mcm manusia yg tidak akan berdosa

    apa pun, harap benda ni ble dijadikan pengajaran & iktibar la ye :)

    2

    2
    • Yekeni says:

      Letih ke bad mood ke bukan alasan untuk bertindak sedemikian. If you’re tired and you know you tak larat nak angkat bag, check it in. Your bag is your problem. Not other people’s problem.

      You don’t shame people just because they are not willing to help.

      I have seen way too many young, ignorant people yg gunakan social media untuk viralkan sesuatu. I don’t know the rules in Malaysia on libels, but i think if actions are being taken by victims, terlalu ramai yg dah kena sue.

      3

      1
  43. Anonymous says:

    budak baru nak jadi retis, berlagak mcm diva…ni la dia…kesian2x~

    1

    0
  44. sakit hati aku says:

    artis malaysia ni nak org sanjung sgt ke mcm mna, nk kna angkat beg bagai, nk kurangkan tax la.. eh pegi mampos la korg semua..

    2

    1
  45. Anonymous says:

    Hey fatiah! Stewardesses sekarang are all flying mothers ok! Have a bit of respect!! Engkau Tu Baru nak hidup and Baru belajar nak cari makan. Sakit hari betul aku dengan betina Ni. Engkau yg bawak bag berat engkaulah yg angkat sendiri. Stewards/Stewardesses are prone to get back injuries because of stupid cunts like you Lah. Aku dah lama travel dengan Mas and other airlines. Mas is still the best. Cuba kau baik BA ke Emirates ke Ade diorg kisah nk angkat kan bag engkau? Engkau pun aku think x Ada balls nk minta diaorg angkat kan bags kau kan? Bodoh punya perempuan. .

    12

    1
  46. Anonymous says:

    ingat kalau ade back pain x sakit ke angkat berat2? abis kalau sakit ko bole tanggung stewardess tu punyer gaji every month ke?

    3

    1
  47. suhaimah58 says:

    sbb artis kot tu yg sikit2 viral2 apa2 viral .. napelah benda cmtu pun nak viral .. mmg x fhm … sy pun sakit blkg gak tp still boleh keje tp x leh agkt benda berat bukan kena baring sepanjang hayat .. bila kita bertudung tu lengkapkan diri tu jd muslimah, kata2 yg baik, pakain yg baik etc jgn skdr bertudung tp perangai masya Allah … sy pun xde lah baik mana pun cuma kalo hal yg boleh kita wat kita wat je lah .. xyah nak pung pang satu dunia, silap hari bulan kena balik kat muka kita … my 2 sen

    5

    1
    • Logic says:

      Betul. Cuba jumpa doktor dan cakap awak ada sakit belakang, apa yang doktor boleh buat? Doktor hanya bagi ubat dan pesan jangan angkat barang berat. Ada tak doktor bagi cuti lama suruh berehat? Mimpi! Still kena kerja cari duit.

      1

      1
  48. Anonymous says:

    Kalau ikut statement kau tu kan fathia, apa kata kau “bersara je la dari dunia hiburan ni tak payah menyemak kalau kau takde fungsi pun!”.

    5

    2
  49. Anonymous says:

    Spender dia pwon org gaji basoh hehehe..

    1

    1
  50. Anonymous says:

    pasti lepas ni fathia xdpt berlakon cite set2 kekasih pilot dah …org malaysia xfaham2.angkat beg bukan kerja air hostess.naik lah airlines mat saleh.mampus diaorg nak tolong sbb diaorg tau setakat mana scope kerja diaorg.angkat sendiri.kalo kedekut nak byr checked in luggage kena tanggung lah berat.jgn salah kan airlines lepas ni jika diaorg timbang atau deny ur hand carry jika lebih size n more than 7kg

    4

    2
  51. Anonymous says:

    FA tu macam sudah lama kerja dan dah berumur lebih tua dari Fatiha…. nak berlagak DIVA orang dah explain ada sakit belakang nak tunjuk lagi Fatiha ni….. nak viral kan muka orang nah terkenal kakak tu……… semua orang kenal………. nak suruh MAS buang kerja kah Fatiha….. nanti orang BOIKOT nak ke?……….. terbuka nanti tundung…..

    5

    1
  52. joey says:

    alhamdulillah, setiap kali naik flight ada orang sekeliling nak bantu angkatkan luggage (saya pendek, so x sampai. bukan sebab beg berat x angkat larat). biasanya akan ada lelaki2 gentleman di sekeliling yang boleh diminta bantuan. cuma kalau overhead compartment berdekatan dah penuh baru perlu minta bantuan steward / stewardess carikan mana yang free.

    semoga lelaki2 budiman terus wujud dalam kapal terbang supaya wanita2 yang lemah ni dapat bantuan :)

    11

    0
  53. Salman Khon says:

    Mcm ni la patia, ko kata ko tak mengarah tapi ko mintak tolong. Fine. Nama pon mintak tlg, dah kalau org takmo tolong ko nk kecoh pehal? Mcm ko mintak sedekah. Walau bagi sedekah tu perbuatan murni tp kalau org tak nk kasi pun takpe. Tu hari aku naik bsnes class sama dgn sheila majid yg kecik molek tu pun angkat sendiri brg2 dia. Ko yg besor tinggi nk harap org angkatkn barang2 ko otak kat mana? Tu bkn kje dia. Kalau dia tolong ko nanti passengers lain pun naik lemak nk mintak tlg diangkat jugak brg2 depa. Takyah la diva sgt. Even bebetul diva pun humble je angkat brg sendiri. Ni la aku tak suka retis perasan bagus walhal takdak pa yg bagus pon.

    6

    2
  54. loyalmalaysian says:

    Aku pernah naik Air Asia…x payah suruh pramugara tu tolong naikkan beg aku…actually diorg x compulsory angkatkan…ikut budi bicara dia org…

    8

    0
    • Ibu says:

      Sama lah.. Ada sorang pramugari ni siap dukung anak aku turun sampai tangga bawah.. aku tak mintak tolong pun.. baik betul hati dia..Diorang ni pun manusia juga.. Ada hati dan perasaan.. Kalau kita layan baik, kita dapat balasan baik.. Simple..

      9

      0
  55. Minicun says:

    Whatever…artis malaysia memang sampah. Talent tak der, tapi berlagak diva. Dah tu nak viral2x pulak. Typical malaysian attitude. Tak puas hari complain kat fb, twitter.

    4

    3
  56. Hati Merah says:

    Ni dari pengalaman i sebagai frequent flyer (atas urusan kerja ye).

    Ada masa i kena travel 2 tempat yang berasingan dalam masa sehari. Beg tak check in sebab nak cepat terus pergi meeting. Kalau check in luggage nanti nak menunggu beg tu lama. Jadi, I yang angkat beg i sendiri pun i dah terasa macam buat exercise abang sado, inikan pulak kalu steward/stewardess nak kena angkat beg semua orang dalam flight. Diorang ni pun bukan kerja satu trip jer, silap2 2-3 destinasi diorang pergi dalam sehari. Sebab apa i cakap macam tu, sebab mmg i naik flight yang sama dengan staff yang sama tapi destinasi yang berbeza dalam masa sehari.

    Mungkin pada kita, kita nampak diorang tolong kita seorang tp sebenarnya diorang kena tolong ramai orang lain lagi. Nak kata diorang biarkan tu pun tak jugak. Macam I ni pendek, bila i angkat beg tu diorang tolong i sumbatkan beg tu jer kat atas compartment tu. Takdelah diorang ni kejam sangat pun. Cuma angkat beg tu tak tapi untuk tolong kasi sumbat beg masuk compartment tu, yes diorang tolong la jugak.

    To Fathia, you should try International Flight from other country and you bole compare dari segi service diorang, Malaysia ni consider the best hospitality lagi. Tapi yes I agree ada jugak flight attendant yang kadang tu tak professional, but to viral it, its not a wise move.

    7

    1
  57. Anonymous says:

    depan prof muhaya dalam pillow talk berlagak suci murni……tapi.. hati kemain busuk nak malukan orang…

    3

    3
  58. apak kau says:

    Sama salah. dua2 mendiva

    2

    3
    • Otak lu mana says:

      Stewardess tu jelas2 da inform dia sakit belakang, salah dia gk ye? K kalai hati binatang takde belas kasihan jangan nk sama kn diri ko ngn org lain, bahlul

      2

      2
  59. mulut celupar says:

    sejak fathia bertudung ni, aku xminat dh dia ni, bertudung mcm xikhlas jer. xberapa bijak pun ada terutama kes pramugari ni. ingat dia nk viral utk famous, kenapa fathia? dh xde job ke?

    2

    2
  60. tecit says:

    untuk fathia, aku rase xsalah untuk die mintak tolong angkat. Sepatotnye staff bile nampak customer terkial2 nak angkat sorang2, ambil la inisiatif untuk membantu. Tolong faham term bantu which means “angkat sama2” bukan “angkat sorang2”.

    as in for ainan tasneem punye kes, aku rase pramugara tu sangat2lah tak gentlemen as a man himself. That’s it. Memang tu bukan tugas die, but for a man, bagi aku die tu a selfish-brat-full-of-himself-pondan-sotong.

    #silakecamsaya

    4

    7
    • miss_oppppssssss says:

      FA usually akan tolong gak tapi yg hamil, yang tua… Fathia ni sah2 muda and kuat lagi kot……

      4

      2
    • lynn says:

      Adoi.. tak faham lagi ke.. Ini semua utk elak diorg kena slipped disc atau apa-apa masalah atas flight.
      Kalau berat, masuk luggage.Itu je

      4

      2
    • FA says:

      Man ke sotong ke pondan, kalau dia slipdisc n xbole nk keje, ko nak bayar ke gaji dia? Ko ingat airline ade bayar pampasan utk semua tu? Ko pikir la sendiri. Kalau org yg MAN sgt tu tgh ddk kat hospital ke rumah ke sbb xbole keje, ade ko dtg nk bg dia duit? mmg lelaki diciptakan lebih kuat dr ppuan, tp dia bukan bebas dr segala penyakit

      6

      1
    • Flyguys says:

      Kalau kau OKU then tak payah tanya Pun dia orang tolong, gentleman tak gentleman bukan kamu yang judge paham. From your words can see kau pondan! Bag sendiri pun tak larat angkat . Baik gi apply kad OKU.

      0

      2
  61. Lorat says:

    Dulu suka jugak ngan si Patia ni, suka dia berlakon. tapi since dia bertudung agak lain macam sikit perangai, mula ada “I am hollier than thou” attitude… terus unfollow.

    3

    2
  62. peah@london says:

    mmg bkn keje pramugari tu angkat beg….tp ada pro and contra gak, sy slalu gak fly ngan MAS, memang slalu sy yg angkat beg sndri xpenah pn minta tlg pramugara or pramugari angkat, tp sometime yg buat org menyampah adalah pramugari ni bila time mat saleh tu beria benar ko tlg angkat beg diaorg padahal diaorg tu tinggi sure blh sampai la letak beg tu dgn mudah tp bila org kite ni yg pendek terkial2 nak letak beg tu diaorg tgk buat bodo jer….sy penah kena mcm ni skali, dpt space agak kecik so sy terjingkit2 nak masukan small bagpack, ada sorang pramugari kt situ dia baru habis tlg 1 mat saleh angkatkan bag dia, dia dh nmpk sy tp buat2 pandang tempat lain, sy dah pikir masa tu sy nak panjat jer seat tu untuk masukkan bag tu, last2 ada 1 mat saleh tepi sy terus tlg sy masukkan bag, siap suruh sy duduk dulu dan tlg sy…..moral of the story, mmg wujud pramugari yg poyo mcm tu & sy faham situasi fathia waktu tu

    7

    0
  63. Anonymous says:

    Oh my god.what a bitch! Tudung Tu better buat alas kaki Lah Fatiah. Because that is the level of your akhlak and ethics. Dh letak punggung atas seat boleh order org angkat kan bag ke overhead compartment. Stupid hoe! Engkau ingat kau siapa? Kalau famous Sgt baik private jet and hire caddies to pull your bags around. Bitch!

    6

    2
  64. miss_oppppssssss says:

    Aku selalu travel sendiri dengan anak2 aku… Jadi boleh agak dengan budak ni mesti kena ada extra bag untuk simpan baju+selimut+diapers etc keperluan anak-anak plus dgn backpack utk simpan air panas+air+susu+botol susu…..

    Bila naik flight, sibuk mana pun, aku pastikan anak2-anak aku duduk dlu, then aku akan letak backpack aku kat seat aku and then bag berisi baju extra anak-anak barulah aku angkat and simpan kat compartment, dan hingga kini x pernah pun suruh FA angkat….

    Persoalannya skrg: Fathia ni xkuat atau pemalas atau diva?????

    3

    3
  65. ummi says:

    Cik Fathia,

    Menjadi artis bukanlah satu tiket untuk anda mendapat layanan kelas pertama dan mendapat perhatian dari mana-mana pihak. Belajarlah menghormati orang lain jika anda ingin menjadi artis yang dihormati. Sebelum bertindak, fikirlah terlebih dahulu baik dan buruk sesuatu perkara. Bak kata pepatah melayu, turutkan rasa binasa, turutkan hati mati. Satu pengajaran yang penting dalam kehidupan ini, jika tersilap mohonlah kemaafan sesama manusia dan Allah Swt.

    4

    1
  66. Chenta says:

    I pernah mintak tlg steward letakkan my luggage kt compartment ms flight from Kul-Sin cos i was travelling alone and carrying my son who is 9 mnths at that time. Nasib baik steward tuh tlg..kalau tak kesian mak..

    4

    0
  67. lynn says:

    kalau rasa beg tu berat sampai tak terangkat, maksudnya that bag kena hantar ke luggage, bukan bawak naik pastu tak larat and nyusahkan orang.
    Aku pernah sekali bawak lappy and fail, berat gak, berpeluh nak humban ke atas, tapi sbb salah sendiri and malu nak nyusahkan org, aku try gak walau terkedek2.
    Pastu memang tak buat lagi dah. Sakit pinggang aku nak angkat.
    So, betul la apa yang stewardess tu buat.
    Harapnya stewardess tu saman la Fathia sebagai pengajaran kat semua supaya jangan nak hentam bodo je.

    3

    3
  68. yana says:

    alhamduillah..ahkak naik flight slalu didampingi org yg baik2. even ahkak bukan retis ada je customer lain dlm flight yang nk tlg angkatkan beg ahkak. majority yg tolong ahkak pun bkn muslim-chinese man-ye la flight ke sarawak-jarang sgt jumpa melayu.
    #ahkakxdiva and kaki viral# sbb tu Allah permudahkan kerja ahkak. org berbudi kita berbahasa ye dik non. and mulut tu jaga2…kita pun bukan slalu akan sihat.

    5

    0
  69. Anonymous says:

    Kes ainan tasneem tu dgn pramugara airasia ler nara oiiiii

    2

    0
  70. Mumia says:

    Berfikir dulu sebelum bertindak!
    niat tk baik kononnya nk malukan org lain
    Skg ko yg kena hentam bertalu talu…

    1

    2
  71. Meluat says:

    Haha…it seriously fun reading all d comments….kesimpulannye brhati2 b4 post anythng..be smart la babe….wat actually u wanna prove by make it viral??…nothing!!!they r FA not maid…meh cni nk blnje pickup line ckit…Biar hodoh jgn Bengap!!! Sekian hrp mklum

    3

    2
  72. Sammy says:

    Budak ni tak pernah naik kapatebang kot? Tetiba rasa sombong dan riak pulak…ha! ha! Dah rasa dia tuan besar…

    2

    1
  73. FA's says:

    Fathia. Dulu mmg aku suka kau. But bila kau dah cakap pasal FA’s nie. Aku rasa tak minat kau dah. Sbb aku salah seorang FA. Kau tahu betapa ramai pax yg kiteorg kena handle dlm sehari? And tahu berapa sector kiteorg kena buat sehari? Almost 6 sector. Mmg boleh kami tolong letak bag tue. Tapi tolong mintak berhemah sedikit la. Aku selalu je tolong angkat bag pax. And aku ckp kat pax tue supaya sama2 angkat bag tue. So takde laa terkial3 semua kan. And. Bukan semua FA nie belajar tahap SPM je yea. Kami kena amik exam. Macam3 exam. Incase kapal tergelincir. Kami kena selamatkan pax dulu sebelum kami sendiri. Dalam penerbangan jika ada kecemasan. Misalnya pesakit sesak nafas. Bukan ada nurse or doctor dalam tue. So kami juga yg kena beri bantuan. Pls laa. Jangan perlekehkan kerja pramugara/ri. Kita sama2 mencari rezeki. Kalau ada yg salah bole tegur. Aku sendiri misalnya handle pax yg tua2 nak pergi haji atau umrah. Tak sampai hati tgk pax tue angkat bag. Kita angkat juga. Apa2 yg terjadi dalam penerbangan semua tanggungjawab kami. Comeon. Kalau mampu naik flight. Takkan tak mampu nak beli luggage checkin. Ok la. Jangan kecam. Ini hanya pendapat.

    6

    1
  74. Cabin crew jugak says:

    Kalau rasa tak boleh angkat bag sendiri bawak la orang gaji kan senang. Or atleast mintak tolong crew tu angkat bag sama2 in a nice way kalau berat sgt.

    2

    2
  75. Your Sincerely says:

    its your own responsibility to stow your own bag! if is the bag is too heavy and you can’t lift it up, then just fucking check it in! bodoh!

    3

    1
  76. adikul says:

    die ni jakun lagi batak kot.. 1st time nek flight agaknye .

    1

    2
  77. Anonymous says:

    Heran… org biasa takdek pun masalah angkat mengangkat luggage dlm cabin camni. Asik2 retis je yg ada masalah. Nk tau apa masalah sebenar? These scumbags retis perasan diorang tergolong dlm rich and famous so they deserve special treatment. Golongan scumbags ni actually deserve haktuihh jer.. Im talking about retis yg perasan divas ok and not all mcm tu. Yg mmg diva mcm dato ct, sharifah aini, sheila majid, takde plak pangai camni. Yf ada pangai jakun ni retis yg baru nk up… Depa ingat bila depa meroyan dan viral depa akan dpt support dari rakyat jelata.. Org kutuk ada la sbb menyampah kot.

    4

    1
  78. greenfingers says:

    Loser sgt statement fathia ni. Selama aku naik flight, tak pnh terpikir nk peramugari yg angkatkan beg sendiri, klu rasa beg tu berat, check-in la luggage tu cik kak oi, or mmg fathia ni xdak bajet nk check in luggage, kesiaannnn beliau… Slalu mmg klu kita terkial-kial nk angkat beg tak lepas, stewardess yg akan offer, tkpun if dia xlarat, dia akan mintak other stewardess tlg kita. Aku xphm betapa busuknya hati fathia smpi mcm ni, dhla xtau job scope stewardess, pastu siap viral muka org ni lagi dgn harapan org akan kesian kat dia n at the same time sumpah seranah stewardess ni, lalu dia pon berjoget la kesukaan melihat stewardess ni dimaki secara berjemaah. Itu sebenarnya punca knapa org nk viralkan muka seseorang kan? Mcm setan pnya perangai!

    5

    1
  79. Anonymous says:

    Klu dah betudung… kena la tunjukkan budi pekerti yg lebih baik… u r just mengaibkan org… plus now… byk lagi pelakon better than you… ingat la cik fathia… now pun you dah suam2 kuku…

    2

    2
  80. keyos says:

    ko tk penah nk pikir eh..kalau dia angkat kan beg ko,blakang dia akan lebih sakit la…kalau dia sakit balik,kau nk buat apa??kau nk mnyesal??huh..otak letak kt lutut.lagi satu…kalau nk marah ke..nak memekik ke kt dia..ko jgnlah bukak aib dia..kalau ko jga aib org,org akan jga aib ko.tegur lah elok2,bkn slah pon..

    2

    2
  81. artist msia ramai yg bodoh says:

    GILA POYO la ko fatiyah..dr kecik sampai besar ni, bila aku boarding ada masa pramugari/pramugara akan bantu aku kalau aku tak sampai, masa sekolah tak berapa nak tinggi kan, dah sah2 abang2/kakak2 tu kena tolong…dah besar ni pun kdg2 diorg bantu sbb aku ni cuma 5 kaki 3 aje tinggi, dgn bag org lain dlm compartment tu, kdg2 bag org seat tah kat mana2 pun letak kat compartment atas kepala aku, ini semua boleh minta bantuan crew..TAPI AKU SEDAR, DIORG TU CABIN CREW, LAYAN KITA DALAM FLIGHT, MEMASTIKAN LANGKAH2 KESELAMATAN KITA PATUHI, BAWAKAN MAKANAN/SNACK KITA, MINUMAN, ETC..MEREKA BUKAN TUKANG ANGKAT BAG..dan tak pernah lagi aku nak berkasar bahasa dgn diorg tu sbb diorg pun manusia mcm aku, mcm kau..sejak aku bekerja, aku byk outstation, kerap fly..sampaikan beberapa steward/ess dah jadi mcm kawan dah pun, asyik2 tgk muka aku, asyik2 tgk muka diorg..boleh lepak sama..eh even boleh teh tarik sama2 kat luar tau.JGN LA KAU ANGGAP CABIN CREW NI MCM KULI BATAK KAU PULAK..mentaliti kelas gua la kau ni..being an artist should not make u proud, instead be ashamed with it, with yourself..why? look for the answer yrself..look at you, look at yr industry, should you be that proud? or was it POYO TERLEBIH?

    3

    1
  82. Magnum says:

    Tak terkejut pon. Personal experience pernah kejar dgn dia memang angkuh. Depanje manis tapi realiti ish ish ish

    3

    1
  83. MASLINDA BINTI AHMAD says:

    kahkahkah… igt retis boleh kenakan orglah….. ambik kau………………

    1

    0
  84. i am wana says:

    Pinjaman peribadi khas untuk kakitangan kerajaan/berkanun/swasta/pencen/perkeso (gaji melalui bank)

    Blacklist bank, ctos, ccris @ masih ada pinjaman tempat lain? Pm, call @ whatsapp 017-3697337. Tq

    0

    1
  85. Traveller says:

    My very recent exp travelling with an infant by MalindoAir. During boarding the aircraft, a crew did assist me with my luggage. Time dah nak turun tak pulak dia tolong. NOTA KAKI: I was the second last passenger yang turun (last passenger was a partially paralysed elderly) So I suspected because there were only myself and the auntie and that tak de orang to witness her not assisting me. Despite masa nak turun tu my baby was whining and crying as she was awaken by the landing. I had to place my lying on the seat while amek luggage. Tapi sebab nak bersangka baik, I thought masa nk boarding dia tolong sebab ramai org,so dia xnak boarding of passenger got delayed only due to my circumstance yg less ability to handle own luggage. So i moved on jela. Patut la time fly with AirAsia masa preggy takde pun crew yang assist sebab preggies tak termasuk dlm list. Sian hakakkk ????

    0

    1
  86. Traveller says:

    My very recent exp travelling with an infant by MalindoAir. During boarding the aircraft, a crew did assist me with my luggage. Time dah nak turun tak pulak dia tolong. NOTA KAKI: I was the second last passenger yang turun (last passenger was a partially paralysed elderly) So I suspected because there were only myself and the auntie and that tak de orang to witness her not assisting me. Despite masa nak turun tu my baby was whining and crying as she was awaken by the landing. I had to place my lying on the seat while amek luggage. Tapi sebab nak bersangka baik, I thought masa nk boarding dia tolong sebab ramai org,so dia xnak boarding of passenger got delayed only due to my circumstance yg less ability to handle own luggage. So i moved on jela. Patut la time fly with AirAsia masa preggy takde pun crew yang assist sebab preggies tak termasuk dlm list. Sian hakakkk ????

    2

    1
  87. menyampah says:

    over lah cabin crew yg komen ni. dlm flight kutip sampah passenger gak

    2

    1
  88. jurgen klopp says:

    si fathia ni klu kawen ngn abang,bukan stakat beg,fathia pon ley abg angkat..
    tayah la fathia kecoh2 cmni k….abang ada.
    apakata fathia pm abang

    1

    1
  89. haha says:

    BOOOOOOM! zaman kejatuhan ko dh bermula fathia. kebodohan membawa kesengsaraan seumur hidup. itu lerrr…belajo sekerat jalan taknak diabiskannye…bkn nye ada msalah duit pon. masalah malas jeww

    0

    1
  90. huh says:

    aku pendek. penah naik airsia mntak tlg steward angkatkan beg ke atas dia merungut gak tapi dia angkat. ko nk mntak tolong ko ckp elok2 le. kalo org tu xnak angkat xyah kecoh. aku penah jmpa kau petia kat pavilion. ko tinggi lampai. apa la mslh ko nak angkat beg ke atas tu. kalau aku tinggi aku angkat sndiri beg aku bodoooo

    1

    2
  91. My name is No says:

    U all are hypocrites. Full of bullshit. Typical Malays.

    1

    0
  92. Anonymous says:

    I wonder fathia baca tak all these comments?

    0

    0
  93. Van says:

    What’s up all, here every one is sharing such know-how, therefore it’s nice to read
    this website, and I used to go to see this webpage everyday.

    0

    0