Written by Bella | September 5th, 2016

Pelbagai kritikan, cacian dan komen negatif yang dilemparkan oleh netizen kepada Uqasha Senrose kerana tidak boleh menerima keputusan beliau yang membuka hijabnya baru-baru ini.

Susulan perkara berkenaan, pelakon Elfira Loy meminta agar orang ramai tidak terus menghakimi Uqasha kerana kita tidak mengetahui konflik yang berlaku didalam kehidupannya.

Bagi saya, kita tidak boleh terus menghakimi perbuatan Uqasha. Kita tidak tahu apa yang dia rasakan dan apa yang dilalui olehnya. Kita tidak berada di tempatnya. Sekiranya kita tidak tahu apa sebenarnya yang berlaku dan terjadi, lebih baik diam.

Elfira memberitahu beliau cukup faham apa yang Uqasha rasakan dan berharap agar Uqasha tabah menghadapi ujian ini.

Buat Elfira, kata-kata negatif tidak boleh membuatkan seseorang itu menjadi lebih baik.

Ujian datang dalam pelbagai bentuk dan ujian adalah untuk semua manusia. Mungkin apa yang orang lain lihat adalah Uqasha sedang berhadapan dengan ujian, tetapi sebaliknya, tiada siapa yang tahu.

Mungkin sebenarnya kita yang sedang diberikan ujian dan Allah mahu melihat sejauh mana reaksi kita. Sejauh mana kita mampu untuk menjaga perbuatan serta percakapan daripada tidak berkata buruk dan memberikan respon negatif terhadap perkara ini.

Bimbingan serta kata-kata nasihat secara positif harus diberikan, bukannya menghentam dan bersikap negatif.

Mungkin Elfira tidak sampai hati melihat sesetengah komen melampau yang dilemparkan kepada Uqasha Senrose.  Keputusan Uqasha itu mungkin ada hikmah tersendiri agar beliau tidak bersikap hipokrit dengan terus berhijab. Nak puaskan hati semua orang memang susah apatah lagi jika ia melibatkan hal hukum hakam agama.

Sumber Berita : Astro Gempak

__________________________________________________________________________________________

 photo Beau Nara Blog Post Picture.jpg

Korang dah melabur tak? Kalau belum, kenapa ya? Takut? Tak paham? Tak tau nak tanya siapa? Kalau macam tu, apa kata korang gi InvestSmart® Fest 2016! Bertempat di Mid Valley Exhibition Centre Kuala Lumpur, InvestSmart® Fest 2016 akan berlangsung dari 10 pagi hingga 9 malam pada hari Jumaat, Sabtu dan Ahad, 23 hingga 25 September 2016!

Kalau korang rasa cam pernah dengar nama InvestSmart® nih, dulu kan Abang Nara ada post pasal seminar diorang. Tak kiralah kalau korang minat saham, unit amanah, skim persaraan swasta, dana dagangan Bursa, pendanaan ekuiti ramai, InvestSmart® Fest 2016 ialah sumber maklumat pelaburan terbaik untuk korang! Diorang buat event ni ala-ala karnival sikit tau, ada ferris wheel la, carousel la, tembak itik la. Ais krim ngan popcorn free pun ada beb! Dahla pegi memang dapat goodie bag, cabutan bertuah (lucky draw) pun ada tau, ada iPhone la, Samsung la, TV la, macam-macam la!

Korang boleh call 03-6204 8127 atau Like FB “InvestSmart SC” untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang InvestSmart® Fest.

Bukan nak cakap ape la, retis pun dah post pasal InvestSmart® ni kat IG dorang. Check out IG dorang: Shaheizy Sam, Scha Al-Yahya, Awal Ashaari, Neelofa, Abam Aaron Aziz dan Elfira Loy. Abang dengar kan, mungkin satu atau dua daripada retis nih akan turun InvestSmart® Fest 2016! Ops, cakap pasal turun, korang tau tak Abang Nara pun gi InvestSmart® Fest 2016 nih tau, so kalau kelapangan datang la lepak ngan Abang Nara! Tapi hari apa ya Abang Nara turun? Ha, kalau nak tau kenalah gi InvestSmart® Fest 2016 nih, kita sama-sama sakat retis jom!

?Excited nak tahu teknik betul dan smart untuk belajar melabur secara sah! Tunggu ape lagi, jom ramai-ramai ajak mak ayah adik kakak abam semua pre-register untuk InvestSmart® Fest 2016!

56 responses to Elfira Loy Minta Orang Ramai Jangan Hakimi Uqasha Senrose

  1. kun anta says:

    1st

    0

    0
    • Anonymous says:

      nanti2 kalau dah ready pandailah dia pakai tudung. apa nak kecoh2… uqasha pakai tudung bukannya pak arab nak bagi derma kat kita pun…

      0

      0
      • Uqasha says:

        Pakai tudung buat saya rasa terperangkap dan tersekat kata Uqasha Senrose – https://www.youtube.com/watch?v=GBTqZBU75jQ

        hahahahahahahaha

        0

        0
        • Anonymous says:

          maria faridah, jasmin hamid, fauziah latiff, maya karin, rita rudaini, zarina zainuddin, salamiah Hassan & atilia, datin2, kerabat raja & ramai lagilah belum bertudung & lebih tua dari uqasha tak der pun yg tegur atau bising. biasalah artis bila pakai tudung saya tenang. bila bukak tudung semula saya tak ikhlas ntah aper2 ajer. cakaplah direct I belum puas enjoy gi clubbing, belum puas enjoy & pakai seksi…..

          0

          0
    • Anonymous says:

      first aper? first kena henjut hehehehe

      0

      0
    • Erkkkk says:

      Huduh btul kening dia ni

      0

      0
    • kendall jenner says:

      benda mmg dah salah, semua tahu buka aurat tu salah..jangan di back up sgt, konon dia belum ikhlas la, buat apa bertudung kalau x ikhlas la, ko nk back up perbuatan kau yang terang2an ingkar dgn suruhan ALLAH? ish ish ish

      tp jangan dikutuk jgk..kita semua pendosa…cuma dosa je lain2…ke kau rasa kau maksum? uqasah dosa x tup aurat, kite dosa tingal solat? mengumpat? berpegangan ngan bkn mhrm? x fikir? ohh..sbb uqasa bertudung pastu buka tudung kite marah? abis tu masa uqasha bertudung, memasing suruh buka tudung sbb perangai gedik dia memalukan org brtudung….masa tu xde pulak suruh buang perangai gedik dan istiqamah dlm mnutup aurat? lol

      lastly aku rasa elfira bukan sokong uqasha buka aurat, cuma dia ckp jgan kutuk, doa yg baik2…

      0

      0
    • lemure says:

      ko kecoh pehal pegi kolom btg endon2 sana.. jgn nak menyemak

      0

      0
    • minah jambu say no to DRUG says:

      takot minah jambu tengok kau punye kening tu loy..kenape u pertahan kan si uqasha? u pon nak bukak tudung ke ? kalau nak bukak tudung sila kan tkde orang yg nak marah kannnn i pon tau u pon belom bersedia nak bertudungggg oleh kerana dh jadi trend artis bertudung jadi u terpaka la ikot…so..hepening aje laaa…

      0

      0
  2. Anonymous says:

    Artis ni kn dunia mmg lain.. bgaul dgn org sosial.. yg kaki club pun.. merokok jgn ckp lah.. tu blom bab dadah lg.. teruk.. aku tau pun sbb aku kje bawah agensi filem.. tgk live dorg dgn duit byk.. klu hati x kental susah..

    0

    0
  3. melati says:

    Btolll lew, aper lew korang ni kutuk2 Uqasha Senrose tu..!! Uqasha Senrose tgh Biol lagi tu….saudagar dr seberang tak sampai2 lagi..!! dh 6 purnama tu..tunggu tak sampai2 sebab tu kepala dia nk pecah & trus bukak tudung..!!! lagi 6 purnama lagi tak sampai saya jamin Uqasha Senrose pakai Bikini plak satai kt tepi laut tunggu bakal tunang dia…wakakakakakakakaakakakakaaaa

    0

    0
  4. Anonymous says:

    tak cantik lah Uqa…muka kempot sangat…
    kalau pakai tudung nampak cantik tau…

    0

    0
  5. what a life!!! says:

    oi oi..better ko tak payah komen ape2 sebab ko takde kena mengena ngn senrose tu pun.. kang tak pasal2 orang kecam ko plak bela kemungkaran..

    0

    0
    • kau yang biol says:

      aku pelik apsal isu senrose ni di besarkan berhari2 macam ni..sedangkan sebelum ni nina iskandar bukak tudung..takde plak orang kecam..aku tengok bini ariel AF tu pun dah bukak tudung balik..takde plak org ckp pape…musykil aku

      0

      0
      • lalala says:

        psl ahkak sorg ni nmpk sgt plastiknye..mase pkai tdong, test market nak bisnis tdong jugak tp kantoi pegi kelab, pegi ntah mna ntah dgn iqram, pstu jual tdong tak jln, ckp kwn tipu la ape den bukak la blik tdong tu..halasan sungguh..talent tkde tkpe tp jgn hipokrit thp biol camni, propa je lebih..hah aku plak yg emo..kahkahkah

        0

        0
  6. Saper2 je la says:

    Lah komen yg dh berkurun ni pn ko nk up post kt blog ke weh? Komen pembelaan cik kak ell ni bukan ke awal2 lg ms si minah ni baru bukak tudung…dh x de cite sgt ke dh?

    0

    0
  7. Haha says:

    Geli aku tgk kening minah ni. Aku Ada kwn unibrow tebal hahah

    0

    0
  8. sentap says:

    ala elfira..xyah la nak backup sgt…ungka ni bkn la bdk2 umur 7 tahun…dah meleleh atas bawah…tau mana baik buruk…sendiri yg bodoh…bertahun2 pki tudung baru ckp x ikhlas tu pun sebab bisnes dah lingkup

    0

    0
  9. Anonymous says:

    Hat ni aku setuju. Buat apa nak sibuk hal uqasha sume tu. Kite bukan nya tambah pahala tambah dosa je. Kalau btul kite nk die berubah kite kene berdoa bukan nye makin judge. Kalau aku pun org makin judge lg aku tak nak pakai.

    0

    0
  10. Jimbo says:

    Semak ah ko Elfira. Baik ko pegi duduk jauh2 jaga kening ko tu. Sebelum aku hakimi kening ko! Ni hal Uqasha, bukan hal ko dan kening-kening ko!

    0

    0
    • adudu says:

      hmmm nape kening pulak jd persoalan. hehehehe

      0

      0
    • Anonymous says:

      Betul…
      Elfira, tlg jgn komen dgn akal yg sedangkal tu ye. Takut jatuh kufur.
      Allah kata tutup aurat tu wajib… even masa mandi jenazah pun aurat wajib kena jaga. Nak sokong pun jgn sokong yg membawa rebah.

      You tu sbg org Islam yg sepatutnya DIAM!!!!

      0

      0
  11. ukataksah says:

    ini bukan doal hakim.menghakim ini soal aurat n kewajipan…..ke ko pun ada hati nk ikut jejek uqasah

    0

    0
  12. e says:

    Amboi..boi..sikening ni pun nk backup kakak dia…hihi..comel jer..

    0

    0
  13. ct says:

    nie la mslah artis pompuan, bagi dorg isu menutup aurat kena ikut ati n kepentingan diri.. bagi dorg tutup aurat kena ikhlas n bila dah sedia.. masalahnye kalo tutup aurat dalam keadaan terpaksa pon TAK BERDOSA.. dh memg wajip utk tutup aurat.. tunjuk mesra ngan family, ngan ayah, tp xpenah pikir langsung dosa yang dah menimbun, berbukit bakau kau bagi kt ayah kau.. ya allah kuatkan iman aku YA ALLAH…

    0

    0
    • Anonymous says:

      Ye betul. Aku dulu nk istiqomah pakai tudung pn aku paksa kn jgk2 dri aku. Kalau tak sampai bila ak nk free hair,, umur pn makin meningkat.

      0

      0
  14. mak kuntum says:

    x habis2 lagi cite uqasha ni lah..cuba la korang beralih arah kat salamiah hasan tu, tu patut pakai tudung..dia ingat dia muda lagi agaknya..perasan je muda..

    0

    0
    • Anonymous says:

      Jasmin hamid, fauziah latiff, maya karin, rita rudaini, zarina zainuddin, datin2 & ramai lagilah belum bertudung & lebih tua dari uqasha tak der pun yg tegur atau bising.biasalah artis bila pakai tudung saya tenang bila bukak tudung semula saya tak ikhlas ntah aper2 ajer cakap lah direct I belum puas enjoy gi clubbing & pakai seksi…..

      0

      0
  15. lalala says:

    psl ahkak sorg ni nmpk sgt plastiknye..mase pkai tdong, test market nak bisnis tdong jugak tp kantoi pegi kelab, pegi ntah mna ntah dgn iqram, pstu jual tdong tak jln, ckp kwn tipu la ape den bukak la blik tdong tu..halasan sungguh..talent tkde tkpe tp jgn hipokrit thp biol camni, propa je lebih..hah aku plak yg emo..kahkahkah

    0

    0
  16. hanon says:

    Sebelum uqasha ni pakai tudung kan populariti non hadoooooo, semput je. lepas tu mula zaman artis bertudung terus kebabom meletops, dia pon join la sekaki. lepas pakai tudung baru lah naik sikit nama walaupun bakat berlakon macam tiang elektrik tak berubah. ni nama dah naik, banyak cerita dah berlakon, berlakon ke luar negara sana sini, buka la tudung balik. Kalau betul dia nak bertudung, tak ada kes dekat thailand tu haaaaa.

    0

    0
  17. imam tak berapa muda says:

    drp doakan ukasah …byk hal lain lebih penting..baik kita doa tolak bala virus zika

    0

    0
  18. Anonymous says:

    Setiap manusia ada kelemahan masing2, jangan menilai org…. diri sendiri pun tak sempurna. Doa kanlah yang baik2 ….lebih afdal dari mengutuk, menghina, mengejek dan memperli….itu bukan cara islam. Kalau kita mengaku muslim, peliharalah jari dan lidah masing2 dari kemurkaan Allah swt.

    0

    0
  19. Untasha says:

    Bila dia dh buka tudung ni, seolah-olah menguatkan lagi gosip dia ni kaki clubing, amik dadah, call girl vvip, bercumbu, gadis liar,bercuti pakai seksi dgn bkn mahram dll la ye gosip liar psl doa tu…mcm betul je…mcm btul je

    0

    0
  20. Handika says:

    Tak peduli lah, yang penting ni orang cantik sangat loh..!

    0

    0
  21. AKU says:

    jangan jadi artis ok bai

    0

    0
  22. Anonymous says:

    bakal suami fafau suami org..huhuhu kejamnya ko lelaki penipu tak mnjadi..cian fafau

    0

    0
  23. amourerre.lkle says:

    Adakah kita akan terlepas seksaan kubur bila dengan alasan ‘ tak nak pakai tudung sebab tak nak hipokrit??’ Paling menyampah alasan tak nak hipokrit. Tak yah pakai baju le senang

    0

    0
  24. CSI says:

    ala uqasaha tu gi bercuti dkt W Retreat Koh samui dengan Tengku Bakar. Cube tgk ig dorg… same place same picture same room. huhuhuhuhuu

    0

    0
    • fz88 says:

      tu laaa, dlm IG cover line bukan main. depa igt kita taktau. bukak tudung pastuu esoknye g holiday and buat maksiat. nauzubillah. mintak2 la dijauhkan.

      0

      0
      • Anonymous says:

        aku tak cakap dia org eh tapi aku tahu kalau dah gi berdua-duaan syaitan pat maner maner jeng jeng jeng malam adegan henjut pun bermula awwww……..

        0

        0
  25. Manusia says:

    Tak faham org2 yg comment2 negative. terlalu busuk hati sampai mengata bukan2.
    Ingat… setiap ape yg awak ckp.. asal sentiasa perhati… jangan sampai allah bayar cash kat dunia kerana kebusukkan hati awak semua…

    Buat ape nak busuk2 hati.. nak mengata yang tak baik… tak ade manusia sempurna di dunia ni… awak2 yg mengata2, yg mengutuk2 ni.. tak takot Allah ke?

    0

    0
  26. ardiana ahmad kamil says:

    apa pun yg kita buat dan bertndak berfikir la dulu jgn nti bangsa lain akn pening ada ka islam mcm ni

    0

    0
  27. ohAku! says:

    Ah menyebok laa ko budak2!

    0

    0
  28. Anonymous says:

    aku suka cara elfira ni nasihat..nmpk matang dia ni

    0

    0
  29. Anonymous says:

    X pyh nak kecoh2,,dosa masing2 tanggungkan…baik kita jga diri kita sendiri supaya dosa tak bertambah-tambah….banyakkan buat yg diperintah oleh Allah SWT….. yg nk teruskan tambahkan dosa,,,teruskanlah apa yg dilarang oleh ALLAH SWT….x susah hidup ini,, kalau kita ikut yg diperintahkan oleh ALLAH SWT… AMIN

    0

    0