Written by AbangNara | March 18th, 2015

Berdasarkan pemerhatian daripada mata Abang Nara yang agak rabun ini, warna rambut Eina Azman sekarang ini ialah warna kuning. Sudah pasti ia bukan warna yang asli sebaliknya diwarnakan oleh pelakon itu sendiri. Rupa-rupanya Eina Azman tidak dapat menukar warna rambutnya kepada warna asal kerana terikat dengan kontrak. Kontrak apa? Mungkin kontrak lakonan, mungkin kontrak produk kecantikan atau kontrak pewarna rambut. Hanya Eina sahaja yang tahu.

eina azman

Disebabkan kenyataan yang dikeluarkan oleh Eina Azman ini, pelbagai kritikan, kecaman dan juga rasa kurang puas hati telah diluahkan oleh para pengguna laman sosial. Pelbagai persoalan dikemukakan malah ada yang menyentuh hal keagamaan seperti solat dan mandi junub.

eina azmaneina azmaneina azman

Bab-bab agama ini Abang Nara bukanlah pandai sangat. Cuma nanti lepas habis kontrak, diharap Eina terus menukar warna rambutnya kepada warna asal. Pasti lebih cantik, bergaya dan disayangi suami. Lagi beberapa gambar Eina Azman dengan membaca artikel ini sepenuhnya. Sumber Facebook Media Hiburan.


eina azman
eina azman
eina azman
eina azman

eina azman
eina azman
eina azman
eina azman

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

71 responses to Eina Azman Tak Boleh Tukar Warna Rambut Kerana Terikat Dengan Kontrak

  1. Anonymous says:

    biarlah dia nk kaler rambut apa pun…. dosa dia, husband dia, kubur dia… nk nlai org tgk diri sendiri dulu

    0

    1
    • venom says:

      mati nanti mesti die bergolek masuk kubur sendiri ye…

      0

      0
      • Anonymous says:

        dh agak dh mesti ade org jwb mcm ni.. ok aku nak jwb, habis tu korg yg kutuk2 dia ni ke yang tlg kapankan dia? biarlah sedare mare dia yg kapankan dia bila mati..

        0

        0
        • Anonymous says:

          Tp aku tetap rs x lawo dia buat rambut blonde camni. Klu copper ke, brownish a bit lawa.. Anyway dah ade color rambut dan kaler kuku yg telus air, boleh bwk semayang. Rajin2kan mengkaji dan membaca ye uolls…

          0

          0
        • Yahudi says:

          mcm ulaq sendok

          0

          0
        • mokcik kebabom says:

          macam mna agaknya ek dia mandi wajib lepas besama dengan suami??wallahualam

          0

          0
      • Anonymous says:

        Balik2 golek masuk kubur.senang citer klu org camni mati korg xyah la susah payah nak kuburkan. Biarkan je laa.. Sbb klu korg biarkan, mayat dia terseksa, dan korg pun dpt dosa sbb x uruskan mayat dia. Senang. Dua2 pun dpt habuan masing2.. Hahaha

        0

        0
    • rambut says:

      kau bodoh…backup artis y buat dosa ni..kau pon dapat..kau xtahu ke bila mati mayat tu xboleh mandi n masuk kubur dgn sendirinya?kau ni…pk la panjang2

      0

      0
      • Anonymous says:

        Kau tu kata org bodoh, kau nanti pun bergolek masuk kubo ke?? Hahaha… Pk la panjang2 sebelum membodohkan org!

        0

        0
    • anonymous says:

      ayat mcm ni lah buat orang ego nak terima nasihat dan teguran. Padahal nanti orang sekeliling juga ditanya kenapa tak beri nasihat. Bila ada orang tegur or beri nasihat, fikir semula jika ada salah. Bukan suruh org tu cerminkan diri dulu atau rasa ‘aku tak masuk campur hal kau, kau sibuk pulak’

      Dia rasa nak bertaubat esok,
      Harini dia mati

      Takut.

      0

      0
      • Anonymous says:

        Yang menegur pun ego, x boleh kena nasihat. Nanti kena tanya nape tak tegur org yg aibkan org lain di khalayak ramai dgn alasan nak nasihat, nak jawab apa?

        Dia rasa nak berenti aibkan org esk.
        Hari ni dia mati.

        Takut.

        0

        0
        • anonymous says:

          Kena pandai bezakan situasi bila nak cerita aib ni ya.
          –kalau kau memang jenis buka aib sendiri, jangan kau nak melatah orang nampak aib kau and jaja aib tu.
          –kalau kau jenis sorok aib kau tapi orang bukak tu lain cerita.

          cukup-cukuplah membela benda yang salah, nanti tercalit sekali dosa dia pada kau kerana menyokong. niat tak menghalalkan cara saudara. jangan bagi benda ni nampak “takpe” “biarlah dia”. ini hal agama. kalau kau ada kesempatan nak bernasihat, maka bernasihatlah dengan cara yang betul. asyik sedapkan diri dengan orang buat dosa, nanti dikira sekali bersubahat.Berjihadlah demi agama. Sekarang ni nampak kau bagai lebih membela dia dari agamanya

          0

          0
        • Anonymous says:

          Cukup2 lah defensive bila ditegur. Kalau dah penegur tak boleh ditegur dan defensive apetah lagi pendosa. Sama je dua kali lima. Yang penegur guna medium cara mengaibkan. Yang pendosa xyah ckp la.. Ni la org kata, holier than thou attitude.

          Ustaz nouman ali khan selalu tegur hal ni. Kalau anda sebagai org yg konon nak berjihad tak boleh ditegur. Melenting. Mcm mana nak berjihad?

          Sudah2 membela benda yg salah. Anda lebih pada nak tegakkan ego sendiri melebihi agama anda. Berjihadlah demi agama. Sekarang nampak kau lebih banyak nak bela diri dari agama kau sendiri..

          P/s: jaja aib org tak kira la samada dia menutup aib atau dia sendiri membuka aib dia, tetap berdosa besar. Basic rules, jaja aib org – > haram, berdosa besar. Jika itu pun nak defensive lagi, mungkin perlu muhasabah diri balik. Ego boleh menghumban manusia ke neraka. Hati2.

          0

          0
  2. why bother says:

    Wait,
    Kau terikat dengan Islam sejak kau lahir kot!
    Assalamualaikum.bye.

    0

    0
    • gossip1M says:

      tak kisah lah dik. asal bahagia….. rambut warna hitam pun kalau takde duit stress jugak. rambut warna biru ke hijau ke, asal tak kacau hidup org, aku dah respek.

      0

      0
  3. Jenab says:

    Dia ni makan apa smpi putih cmni ? putih lain mcm betul lah , dulu hitam manis je kulit .

    0

    0
  4. Rambutku itam asli says:

    contract apa la tu

    0

    0
  5. nana says:

    macam albino pula

    0

    0
  6. Anonymous says:

    apa korang ni.. kalau rambut dia hitam pun tetap haram jugak sebab tak tutup aurat. color ni setahu aku sah air sembahyang sebab dia lunturkan color rambut asal bukan serap color ke dalam rambut. i dunno.. Allahualam..

    0

    0
    • Anonymous says:

      Ye konsep bleaching camtu. Ni kaler rambut lepas diklorox kan. Jdnye sah la, bkn ade lapisan kaler lain pun..

      0

      0
    • tak suka rambut eina azman says:

      yes.. die guna peroxide as in hair bleach. even if she dyed her hair, the colour penetrates into hair shaft which means water can still touch the hair. that is why the colour is permanent. unless she uses a semi permanent colour. Semi permanent will only coat the hair shaft with colour which means water cannot go through which is why semi permanent hair colour will fade.

      having said that, kaler rambut die x cantikk.. too blonde.. dia kene honey blonde.. baru lawa.

      0

      0
  7. MANLAMBONG says:

    mak lampir the return….

    0

    0
  8. niki minah says:

    Moga dpt hidayah

    0

    0
  9. ayu says:

    hahaa mcm albinoo

    0

    0
  10. kemonlah says:

    botox

    0

    0
  11. It’s awesome in favor of me to have a web site, which is good for my experience.
    thanks admin

    0

    0
  12. perasan tau tapi bongok says:

    Orang yg komen kata orang kaler rambut tak solat tu memang jahil. Pewarna rambut bukan macam pewarna kuku (qutex), qutex dia memang salut kuku dan menghalang air tapi pewarna rambut dia akan meresap masuk ke dalam hair shaft dan air masih boleh masuk..ustaz sendiri cakap harus hukumnya kalau niat mewarna rambut untuk suami dan suami pun suka.dalam kes eina ni dia cuma tak tutup aurat,klau dia tutup dan suami dia suka Insyaallah boleh dapat pahala.. islam takde pun melarang tapi manusia perasan alim yg kurang ilmu je suka memandai mandai

    0

    0
    • Anonymous says:

      Saya setuju..tapi skarang qutex pon dah ada yang boleh dibawa sembahyng..rmai wanita arab dah guna

      0

      0
    • semah says:

      setakat yg tau ustz cakap nai je yg layak diterima sebagai pewarna rambut…. yg lainnya wpun bahan2 halan akan tetapi warna tersebut bukan meresap tetapi hanya menutupi lapisan luar rambut… wallahuaklam… sekian

      0

      0
      • Anonymous says:

        Fyi, inai pun dh bnyk pakai pewarna. Dan bkn semua pewarna x serap air. Basic rule dia serap air, dia letak la ape pun as long serap air dan bkn najis ialah halal. Ustaz ckp inai sbb ustaz cuma tau inai je serap air, ustaz belum kaji lagi pewarna lain..

        0

        0
        • bersih & x meragukan says:

          soal serap x serap..bab bersihhhhhhhhhhhhh?????????
          ko syiah ker suka wat hukum halal sendiri?

          0

          0
        • tupperwarepink says:

          bersih dan meragukan pandai2 je ko nak label org syiah, atleast dia berusaha cari ilmu bukan cam ko tau nak kondem org je

          0

          0
  13. jojoyah says:

    Air ke kulit kepala. Kalau air ke rambut, orang botak takdak rambut macam mana? Benar, teknologi pewarna rambut dan kuku pun dah maju. Semoga banyak membaca dan upgrade ilmu.

    0

    0
  14. lol says:

    Buto, kontrak. Kontrak ngan tuhan yang pakai tudung x ikut plak.

    0

    0
  15. miss h says:

    Tak pandai sangat bab2 warna mewarna rambut ni sebab tak pernah buat…tapi apa yang pernah dikatakan oleh Ustaz Dato Abu Hasan Din, untuk apa diwarnakan rambut tu? Tu tujuan sebenar yang kena diambik tahu. Jangan kata blonde ke merah ke apa, kalau yang tua, let say 60thun nak warnakan hitam coz nak bagi nampak muda, hukumnya dah haram. Kalau dah sampai penetrates tu, bukan dah mengubah yang asal ke hukumnya??? Kalau azali warna hitam, nah..blonde pula. Pastu pandai2 cakap hukumnya sah. Mana belajar??? Lagi 1, yang dibenarkan dan dibuat di zaman Rasullullah dulu pun, inai je. Yang ada zaman sekarang ni, siapa berani jamin 100 persen ok kandungannya??? Kalau nak ikut budaya Yahudi, warnakan rambut n kuku, tak kan tau lagi apa hukumnya??

    0

    0
    • Finally ada jugak orang mcm awak miss h. Rata2 kt sini semuaaaaaaaaaa suruh jaga kubur masing2 lah, saudara mara tanamkan lah, boleh bawak sembahyang lah ape lah. The thing is, nnti kat Mahsyar bila Allah tanya kita ada tak kita tegur kemungkaran dpn mata, tak tau lah depan Allah boleh dorg jawab “Tu urusan dia dgn Allah, kita x perlu nilai dia, biar x tutup aurat asal hati baik, dia x kacau life sya sbb sy ni tak ambik tahu kewajipan Amar Maaruf Nahi Mungkar~”
      ~ Benda yg haram NAK JUGAK DIHALALKAN. OH MALAYSIAKU!

      0

      0
      • Anonymous says:

        Ye lahh, nanti kat mahsyar Alah tanya kenapa kamu menegur dia di khalayak ramai yg boleh mengaibkan dia, harapnya jwpn ko nnt tepatlahh..

        0

        0
    • loloq says:

      test

      0

      0
    • xiaxue says:

      Question
      so perempuan2 yang guna whitening cream.. makan aurawhite untuk dapatkan kulit putih.. yang pegi dentist for teeth whitening… yang pakai braces untuk fix gigi berterabur… tu mengubah dr kejadian asal jugak kan? So apa yg boleh dan apa yang tak boleh?

      Pencerahan sikit please…

      0

      0
    • serap serapah says:

      ntahnye dorg ni confident je serap tak serap…..

      cb la puak2 betul bendul wat research cket cth nutella sbnrnya takde coklat…pringles pon pon sbnrnya takder kentang sumer luaran semata2…

      lgpon bab2 bhn2 color rambut ni researcher pernah expose pasai jd pencetus kanser ms tahun 90 an dulu…

      0

      0
  16. senget sangat kannnn says:

    MCM NI ke nak tarik suami yg mualaf tu lebih kenal ISLAM?
    ayoyoyoyoyoyo

    0

    0
  17. mak jemah says:

    Dah macam uban je. Macam dah tua. Okbai!

    0

    0
  18. Candy Habbatus Sauda says:

    Haih. Dah terang2 HARAM, ada jugak pihak nak HALALKAN. Walaupun dye rmbut dia boleh penetrate air kalu mandi wajib (ade lahhh org backup kata cenggitu) tapi… it is still HARAM sebab menunjukkan AURAT dia dgn SENGAJA. Yg freehair2 sekalian, jgn lah nak sentap pastu kasi philosophy mengatakan IT IS OKAY to buka aurat. Allah dah mention dlm Quran. Dan jangan kasi alasan hipokrit sekali just because you want to be yourself. Haa, sbb be yourself kita ni terang2 mempertikai dan MEMPERSENDA hukum Allah. Dan korang tau kan apa akibat/azab untuk orang yang mempersendakan hukum Allah? Nauzubillah minzalik. Dunia x lama. Kiamat menjelang. Jangan nak label aku ustajah online gak. == Apa, asal nasihat agama jadi ustazah dah ke? Hmmm manusia.

    0

    0
  19. rara says:

    Orang melayu ni suka sgg mengata. Kan nowadays byk product kaler rambut or bleaching yg halal. Fikir yg positive je la. Kite ckp dia tak solat la apa la tu kira tuduh, syak wasangka dan fitnah. Dosa. Sempat tak kita minta maaf kpd insan yg kite caci tu? Jgn benci manusia, benci dosa yg telah dilakukan. Ye tau niat hati tu nak menegur tp ini byk lagi ke arah mengaibkan je ni. Nauzubillah..

    0

    0
  20. pink says:

    solek la cmna pn..
    aku tgk ttap x cantik sbb putih dia bkn putih semula jadi..
    putih yg dibuat dgn putih semulajdi berbeza laa

    0

    0
  21. carma says:

    ramai nau berlagak macam malaikat. hipokrit. jaga diri sendiri dulu, cermin diri sendiri dulu, kutuk diri sendiri dulu, judge diri sendiri dulu….sebelum mengata pasal orang lain.
    eh, sukahati dia la nak buat rambut gaya mana sekalipun. dia tak suruh pun korang tanggung dosa dia. korang tanggung dosa korang sendiri la. puih!
    so many hypocrite bastards here.

    0

    0
  22. Anonymous says:

    Dia terikat dgn kontrak iklan Frozen utk calendar Disney tu kan…
    Tu dia tak boleh tukar kaler rambut. Sebab dia kena ikut road tour promosi Disney ke seluruh Asia.

    0

    0
  23. hamba allah says:

    https://www.youtube.com/watch?v=cF776Wkn1SY

    untuk rujukan kita bersama :)

    0

    0
  24. NIL says:

    Ntah,..x tahu mcm mna nk kata,..memang kubur dan dosa masing2, nasihat biar kena pda tmpatnya,..jgn smpai mngaibkn org.
    bukn dia sja yg kaler rmbut, rmai lagi org2 yg di luar sna kalerkn rmbut dn wrnakn kuku. Jgn sesama kita mngelirukn, tetapi dlm agama kita pesan hnya dgn inai shja. Sya juga sedih bila sesuatu prkra itu dilakukn adalh krna mengikut peraturan yg dibuat oleh sesama manusia, ikut kontrak, ikut permintaan, ikut idea,…tgoklh trend baby shower yg jadi kegilaan rmai skrg..ntah apa2 ntah.
    Kita ada 4 Mahzab, cubalah ikut Mahzab kita Mahzab Syafie. Tidak dinafikn apabila seseorg itu telah mengucap dua kalimah, maka dia sudah memeluk islam. ada juga pelakon hindi, yg beragama islam, berlakon pegang anjing, slambe minum arak,..menyanyi bergolek2,..dgn aksi yg menghairahkn,..
    Kita hentam sana hentam sini, apa yg kita dpt…skrg ini mufti, ahli ulama yg serba serbi tahu agama bertelagah sesama sendiri,..mufti menegur penceramah2 yg kononnya berceramah dgn hadis yg palsu, berceramah tidak mengikut peraturan,..
    knpa mufti tidak melihat secara menyeluruh…artis berlakon, terdedah sana sini, berpeluk sana sini, tidur sekatil…kata artis walaupun tidur sekatil bukannya buat apa2, kameraman ada, nafsu tak naik…huh…sonangnya ckapkan..
    jadi di mana pendekatannya,..
    Org kafir tahu sndri tahu, berdosa kalau bunuh diri, minum arak, lakukan maksiat, gugurkan anak….kita sibuk nk ikutkn cara org kafir minum, maksiat..tetapi klau termengandung knapa duk kalut buang anak sana sini, lahir dan belalah anak itu buat mcm org kafir mat saleh tu. bangsa asing dtg msia paling sopan pakai baju t shirt dgn sluar pendek (utk pompuan larr)..cuma kita tngok cina pompuan ada tu pakai sluar mcm pkai sluar dlm pun ada,..prgi ke bank, pjbat pos..
    jadi….kalu yg nk komen, komen, nasihat dan beri pandangan yg beretika… anda bising, anda benci, anda menyampah buknnya diorg ambik pusing pun.
    fikir2knlah

    0

    0
  25. anon says:

    baca komen pun dah buat aku mengucap panjang. sebelum menaip tu fikir balik ayat kita tu tak menyebabkan kita dapat dosa ke. ;)

    salam……

    0

    0
  26. ma says:

    kenapala xbuat kontrak belakon pakai tudung.. hehehe…. nk tgk camner… hahaha.. suke ati ko la.. moga diberi hidayah.. tp nk tnyer jugekk.. ko mandi wajib sah ke tak..hahah

    0

    0
  27. cilipedas says:

    dlm drama jatuh cinta tv9 hr tu rupanya tak lawa pon dia ni….

    0

    0
  28. Anonymous says:

    1. Sunat :
    Mewarnakan rambut kerana uban dengan apa-apa warna selain dari warna hitam.

    2. Harus :
    Mewarna rambut dengan warna hitam untuk tujuan jihad.
    Mewarna rambut bagi isteri dengan warna hitam untuk tujuan berhias bagi suami.

    3. Makruh :
    Mewarna rambut supaya kelihatan seperti orang soleh.Memutihkan rambut dengan apa juga bahan bagi tujuan untuk kelihatan tua atau mendapat kedudukan dalam masyarakat, atau diterima percakapannya.

    4. Haram :
    Mewarna rambut dengan warna hitam kecuali sebagaimana yang dinyatakan dalam perenggan 2 a dan b.
    Mewarna rambut sehingga menyerupai (tasyabbuh) perlakuan orang bukan Islam.

    0

    0
    • Anonymous says:

      Mohon bagi dalil yang sah. Sekarang penyataan2 begini dah xleh ambil kalau xde dalil dan penerangannya.

      0

      0
  29. dikcik says:

    wei….nk tanya soalan pasai agama bukan kat sini dohhhh….p masuk kelas agama atau tanya ustaz….apa2 pon pakai tudung yg hukumnya wajib tu kompom org tak mengata.

    0

    0
  30. Anonymous says:

    Mewarnakan rambut kebiasaannya dilakukan sama ada untuk menutupi uban di kepala ataupun semata-mata untuk kecantikan.
    Bagi kedua-dua tujuan tersebut, hukum asal mewarnakan rambut sama ada dengan inai atau lain-lain bahan adalah harus selagi mana perkara-perkara berikut dijaga:
    1. Tidak menyerupai wanita-wanita bukan Islam. Sekiranya suatu warna, fesyen warna, gaya warna, ataupun bahan pewarna itu kebiasaannya hanya digunakan oleh golongan bukan Islam, di mana jika seseorang Muslimah memakainya dia akan kelihatan seperti wanita bukan Islam, maka tidak harus mewarnakan rambut dengan warna, gaya, fesyen atau bahan demikian. Kerana Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda: ???? ????????? ???????? ?????? ??????? Maksudnya, “Sesiapa menyerupai suatu kaum, maka dia termasuk sebahagian daripada mereka”. (Diriwayatkan oleh Abu Daud, 4/44, no: 4031).
    2. Wanita bersuami hendaklah mendapat keizinan suaminya untuk mewarnakan rambut. Jika suaminya tidak mengizinkan, maka isteri tidak harus melakukannya.
    3. Wanita yang sedang dalam tempoh edah kematian suami tidak diharuskan mewarnakan rambutnya, kerana mewarnakan rambut termasuk dalam perbuatan menyerlahkan kecantikan, dan ia dilarang terhadap wanita yang dalam edah kematian suami.
    4. Warna rambut hendaklah selain daripada warna hitam, kerana menutupi uban dengan warna hitam adalah dilarang oleh Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam. Di dalam satu hadis, Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda kepada Abu Quhafah yang sudah keputihan rambut dan janggutnya, “Ubahlah ini dengan sesuatu, dan jauhi warna hitam”. (Diriwayatkan oleh Muslim, 3/1663, no: 2102). Dalam mazhab Syafie, mewarnakan rambut dengan hitam tidak dibenarkan untuk wanita kecuali dengan izin suami.
    5. Bahan yang digunakan untuk mewarnakan rambut hendaklah daripada bahan-bahan yang suci. Maka tidak harus menggunakan bahan najis atau bercampur dengan bahan najis.
    6. Bahan yang digunakan sebagai pewarna hendaklah daripada jenis bahan yang hanya meninggalkan warna dan bukannya bahan yang melekat dan melapisi rambut yang boleh menghalang air daripada mengenai anggota mandi wajib.
    7. Mewarnakan rambut dilakukan bukan untuk tujuan mendedahkan kecantikannya kepada khalayak yang bukan mahram. Jika tujuan mewarnakan rambut adalah untuk diperlihatkan kepada mereka, maka haram hukumnya. Justeru, wanita yang tidak bertudung di khalayak adalah haram mewarnakan rambut kerana ia adalah maksiat berganda; pertama kerana mendedahkan aurat, dan kedua kerana melakukan tabarruj (berhias-hiasan) di hadapan khalayak ajnabi.
    Berkenaan dengan mandi wajib bagi wanita yang mewarnakan rambut, para ulama bersepakat bahawa kewujudan bahan yang melekat dan melapisi anggota mandi akan menghalang sahnya mandi wajib. Justeru, perkara ke-6 di atas hendaklah dijaga bagi mengelakkan masalah ketika mandi wajib.

    1

    0
  31. Anonymous says:

    Mewarnakan rambut kebiasaannya dilakukan sama ada untuk menutupi uban di kepala ataupun semata-mata untuk kecantikan.Bagi kedua-dua tujuan tersebut, hukum asal mewarnakan rambut sama ada dengan inai atau lain-lain bahan adalah harus selagi mana perkara-perkara berikut dijaga:
    1. Tidak menyerupai wanita-wanita bukan Islam. Sekiranya suatu warna, fesyen warna, gaya warna, ataupun bahan pewarna itu kebiasaannya hanya digunakan oleh golongan bukan Islam, di mana jika seseorang Muslimah memakainya dia akan kelihatan seperti wanita bukan Islam, maka tidak harus mewarnakan rambut dengan warna, gaya, fesyen atau bahan demikian. Kerana Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda: ???? ????????? ???????? ?????? ??????? Maksudnya, “Sesiapa menyerupai suatu kaum, maka dia termasuk sebahagian daripada mereka”. (Diriwayatkan oleh Abu Daud, 4/44, no: 4031).
    2. Wanita bersuami hendaklah mendapat keizinan suaminya untuk mewarnakan rambut. Jika suaminya tidak mengizinkan, maka isteri tidak harus melakukannya.
    3. Wanita yang sedang dalam tempoh edah kematian suami tidak diharuskan mewarnakan rambutnya, kerana mewarnakan rambut termasuk dalam perbuatan menyerlahkan kecantikan, dan ia dilarang terhadap wanita yang dalam edah kematian suami.
    4. Warna rambut hendaklah selain daripada warna hitam, kerana menutupi uban dengan warna hitam adalah dilarang oleh Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam. Di dalam satu hadis, Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda kepada Abu Quhafah yang sudah keputihan rambut dan janggutnya, “Ubahlah ini dengan sesuatu, dan jauhi warna hitam”. (Diriwayatkan oleh Muslim, 3/1663, no: 2102). Dalam mazhab Syafie, mewarnakan rambut dengan hitam tidak dibenarkan untuk wanita kecuali dengan izin suami.
    5. Bahan yang digunakan untuk mewarnakan rambut hendaklah daripada bahan-bahan yang suci. Maka tidak harus menggunakan bahan najis atau bercampur dengan bahan najis.
    6. Bahan yang digunakan sebagai pewarna hendaklah daripada jenis bahan yang hanya meninggalkan warna dan bukannya bahan yang melekat dan melapisi rambut yang boleh menghalang air daripada mengenai anggota mandi wajib.
    7. Mewarnakan rambut dilakukan bukan untuk tujuan mendedahkan kecantikannya kepada khalayak yang bukan mahram. Jika tujuan mewarnakan rambut adalah untuk diperlihatkan kepada mereka, maka haram hukumnya. Justeru, wanita yang tidak bertudung di khalayak adalah haram mewarnakan rambut kerana ia adalah maksiat berganda; pertama kerana mendedahkan aurat, dan kedua kerana melakukan tabarruj (berhias-hiasan) di hadapan khalayak ajnabi.
    Berkenaan dengan mandi wajib bagi wanita yang mewarnakan rambut, para ulama bersepakat bahawa kewujudan bahan yang melekat dan melapisi anggota mandi akan menghalang sahnya mandi wajib. Justeru, perkara ke-6 di atas hendaklah dijaga bagi mengelakkan masalah ketika mandi wajib.

    Wallahu A’lam.

    0

    0
  32. aliska says:

    eina ni penah wat pengakuan yg die suntik vitamin c untuk putih..tb2 die jadi duta k-colly??? hahahaha..motif sgt..

    0

    0
  33. miss h says:

    Xiaxue, kalau nak fix kan gigi yang berterabur tu, memang la akan mengubah bentuk yang asal tapi bukannya haram. Sebab tu awak kena banyak mendengar kuliah2 agama dari ustaz dan ustazah. Sini bukannya tempat yang sesuai untuk discuss benda2 camni. Sama juga, kalau orang tu kena buat pembedahan plastik cthnya..pas kemalangan. Okay je asalkan bukannya unt tujuan kecantikan cth..saja2 nak buat, nak cantikkan hidung, nak asah gigi..

    0

    0
    • xiaxue says:

      yela kenapa tak haram? tu soalan saya.. di mana islam draw the line antara haram and tak haram… contoh, whitening cream untuk tujuan kecantikan kan? teeth belaching pon utk kecantikan.. supaya senyum cantik. so kenapa tak pernah dengar orang cakap haram?

      saya tanya sini sebab macam ramai je yang pandai.. kot2 la boleh bagi dalil ke.. boleh saya buat research sendiri based on that… terbukti semua yang bercakap kat sini pon tak pandai jugak..

      0

      0
  34. Mrright says:

    laki die owner kelab malam,tiap2 mlm lepak kelab,aku niaga kedai mkn depan kelab die tu,klu kul 3,4 pg tu mesti camaro kuning die balik,nmpk la si eina ne mabuk cm xrupa org,pastu le lak ckp Allah bukak hati husband masuk islam,tp agakye Allah xbukak hati pmpn ne tuk tunjuk die ne Islam kot…paroh…

    0

    0
  35. J Saari says:

    Yang aku nampak bag Chanel dia ada colour Pink Dan Black. Tapi warna Black sangat match kalau rambut dia warna Black juga.. Kekeke.. Apa pun “makcik” nak cakap, yang makcik pernah bertugas dengan Jabatan Forensik. Ramai antara jenazah perlu dibotakkan rambut nya, Dan kuku yang berwarna perlu dicabut lantaran tiada kesahihah halal untuk menguruskan jenazah. Terutama perempuan lah… Jadi sebagai Islam yang prihatin, kembali lah pada yang asal. Muka cantik peribadi biarlah molek. ( nak ke saloon kejap warna uban dengan Inai .. Inai belakang rumah hokeeyy!!)

    0

    0
    • Anonymous says:

      Forensik bukan menguruskan jenazah, dia botakkan semua tu sbb nak buat penyiasatan. Makcik ni biar betul. Anyway, klu betul ade pengurusan jenazah yg botakkan rambut, cabut kuku berwarna, mohon bagitau details kat mana. Sbb perlu dilaporkan ke majlis dan prjabat agama. Tiada dalil yg sah semua itu perlu dilakukan. Berdosa menyeksa mayat sebegitu. Mohon dilaporkan ye.

      0

      0
    • Anonymous says:

      Nak komen mcm pandai tapi info bersepai. #ajaransesat

      0

      0
  36. miss h says:

    Xiaxue, awak tak pernah dengar orang cakap, tak semestinya benda tu dibolehkan. Cuba refer kepada ustaz @ ustazah. Kalau tak silap saya, hukumnya diharuskan. Cth: bila sorang ni, let say umo dia muda lagi 20-an tapi ada penyakit. Rambut dah jadi uban, so dia dibolehkan unt guna warna hitam unt warnakan rambut dia walaupun pada asalnya, Islam melarang guna warna hitam sebab haram. tapi dalam case ni, dikategorikan sebagai yang luar biasa. kalau tak warnakan n guna warna hitam, mungkin situasi tu boleh mengundang persepsi negatif dan sebagainya kat dia. Sama jg, bila senyum nampak buruk kalau dia tak buat those thing, so hukumnya harus. nak buat ok, tak mau buat pun tak pe terserah kat tuan badan tapi dalam case si Eina ni, kalau dia tak warnakan rambut dia, boleh mengundang kemudaratan ke? That’s y ramai yang bercakap.Islam tu simple. Jangan nak susahkan apa yang dah disuruh dan apa yang dilarang. saya pun tak pandai dan sama2 la kita belajar. Walaupun ramai kat sini tak pandai, tapi saya yakin mereka tahu apa yang haram dan apa yang tak.

    0

    0
  37. Anonymous says:

    Dalam insta dalam gambar tengok lawa bukan main. Dalam tv selamat pengantin baru nampak muka macam bulan sabit kemek aje. Pelik aku.

    0

    1
  38. Bang Mat Misai says:

    Muka posing sideways hancur…!Dia ni mesti perasan muka macam Mek Saleh bila rambut blonde..tapi bulu kening hitam cemana? Itu dagu ada implant ka? Runcing semacam je..

    0

    0
  39. Beyonsee says:

    Tentang org mewarnakan rambut bila sembahyang ada saya teringat membaca statement Dr Mashitah seketika dulu dia kata tak ada masaalah…

    0

    0
  40. insaf says:

    pakai tudung lagi bagus..bilalah malaysia ni nak buat hukum hudud

    0

    0