Written by serenity | January 25th, 2015

Sebelum ini, Aweera memberi kenyataan bahawa Edry Abdul Halim selaku komposer Romancinta telah membuktikan bahawa Edry suka bermain drama dengan menggunakan kumpulan muzik jalanan Caliph Busker dalam persembahan Mojo untuk finale Anugerah Juara Lagu ke-29 yang baru lepas.
 photo 3b27.png
Aweera mendakwa drama yang dibuat oleh Edry ialah bagi meraih simpati orang ramai dan drama itu berjaya. Aweera juga mendakwa persembahan cemerlang Mojo ialah atas kapasiti Caliph Busker dan bukannya kerana Mojo.

Melalui Instagramnya, Edry telah memberi reaksi kepada kenyataan Aweera.

 photo Untitled_1.png

Sebelum ini Mangga Online melaporkan bahawa Edry telah mengeluarkan kenyataan mungkin mengambil tindakan undang-undang untuk menghalang Aweera dari menyanyikan lagu Mojo dan mahu agar artis itu berdikari.

Yes, Aweera is a good singer but he’s not the only good singer. Banyak lagi penyanyi yang bagus. Bagi saya, kami tidak kehilangan apa-apa. Mojo akan meneruskan langkah seterusnya dengan penyanyi baru.

All the best to him. Memang susah untuk dia bergerak sendiri dalam industi ini. Saya harap dia akan dapat lagu seperti ‘Mewangi’ (nyanyian Akim & The Majistret) untuk menaikkan nama dia.

Kalau dah berdiri atas kaki sendiri, maksudnya dia perlu berdikari untuk terus kekal dalam industri ini.

Mungkin kata Edry ada benarnya. Aweera perlu menyahut cabaran ini untuk mendapatkan lagu-lagu yang bagus dan membuktikan kemampuannya. Mungkin juga Aweera boleh mencipta lagu sendiri selepas ini, siapa tahu kalau-kalau ada bakat terpendam dan mampu mencipta lagu sebaik lagu ‘Mewangi’ nyanyiam Akim and the Majistret, ya tak? Doakan yang terbaik buat Aweera.

49 responses to Edry KRU Mohon Aweera Merendah Diri Dan ‘Move On’

    • neffs says:

      macam budak2 laa korang nie.benda kecik pun nak bertelagah

      0

      0
      • Panaurama Donia says:

        Aweera ni bengkek,, sebab dia berangan nak naik stage terima hadiah AJL. Tapi apakan daya, nasi sudah jadi bubur. Siapa lawan tauke..siapa la kena cantas. Yes #moveon

        0

        0
        • orang biasa says:

          the rich people always win…
          they got money, they can manipulate every single thing..
          fight with them will get nothing..
          just move on and try to prove something..
          on that time the truth will appear clearly.
          be Strong Aweera..

          0

          0
        • Anonymous says:

          ekeleeeeehhhhhhhhhh………aweera dulu penah menang emas sukan olimpik la……… setakat ajl ape la sgt……..

          0

          0
      • melati says:

        aweera ibarat gila talak, ko yg nk kuar mojo…lepas tu bila edry dpt pengganti yg hebat juga dan menang pulak tu persembahan terbaik, tetiba kau meroyan. ko tu sebenar drama queen. dah la rambut cam lady gaga.

        0

        0
      • Anonymous says:

        Sepatutnye DICKSON NWAKAME yng ganti aweera…….mesti menang punye lagu romancinta……..edry x cukup scout pengganti mojo tuuuuuuuu…………..

        0

        0
      • Anonymous says:

        pizza hut rm5 1….. go 2 pizza…

        0

        0
    • Anonymous says:

      industri muzik di malaysia bukan milik KRU production n edry..
      talent aweera adalah future industri muzik tanahair..
      edry, dont be childish..

      0

      0
    • linda r says:

      edry go to hell !

      0

      0
    • Anonymous says:

      ANAK-ANAK SEKALIAN…..
      Di sini Atok ingin berpesan….. Sesungguhnye lagu dan muzik itu boleh melalaikan…… kes romancinta ni kan dah kecoh 1 malaysia….. bukannye lalai je tp nok gocoh2 pulok doh……. Sesungguhnye tiada yang lebih baik selain memperdengari AL-QURAN……. amin……

      0

      0
  1. […] Mungkin kata Edry ada benarnya. Aweera perlu menyahut cabaran ini untuk mendapatkan lagu-lagu yang bagus dan membuktikan kemampuannya. Mungkin …read more […]

    0

    0
  2. BBNU says:

    Rezeki ada di mana2, Aweera. Good luck!

    0

    0
  3. HantuKuburanCina says:

    Hek Eleh..Aweera..Awerra..blah la lu mat…bagi aku Edry memang look forward and towards future punya person ma…lu jangan berlagak Aweera..lu baru nyanyi satu lagu jer..
    sebenarnya dah lama aku dengar lagi yg aweera nyanyi ni..tapi tak masuk langsung dalam jiwa aku…tapi bila aku tengok Caliph yang nyanyi..waaaa wiii..masuk kat jniwa aku bro..
    sebab caliph nyanyi PENUH SOUL mcm penyanyi Gun ‘n’ Roses yang asal pegang mic jer..terus seluruh badan masuk soul…
    kalau aku tengok Aweera nyanyi..bila pegang mic jer..macam berlagak sioottt..macam dia ckp..we weii aku penyanyi dahh woiii..BERLAGAK…

    Okla salam seribu kemaafan andai ada yang terase hasil catatan aku..
    Roger and out bro,..
    SALAM SATU MALAYSIA Dari Aku HantuKuburanCina…Adios Amigos

    0

    0
    • abba abba says:

      dulu masa aweera nyanyi lagu romancinta ni aku tak berapa suka sangat la lagu tu.. tapi masa dgr kat AJL aritu, memang aku suka sangat lah..

      go caliph buskers!!!!!!!!!!!!

      0

      0
    • Anonymous says:

      oiiii……….. suka hati aku la nak pakai kain belah……….

      0

      0
  4. aku says:

    sebelum ni aku xkenal pun aweera wlpn dgr lagu tu duk putar dlm radio…mula2 tu aku ingat aweera ni adalah peserta mentor protege tu… serius aku ingat edry gnti protege last2 minute….hahahahhaha sorry.

    0

    0
  5. Whoeva i am says:

    Agree wif Orang biasa.nice words.hehe

    the rich people always win…
    they got MONEY, they can manipulate every single thing..
    fight with them will get nothing..
    just move on and try to prove something..
    on that time the truth will appear clearly.

    im not bias but kita tak tahu cerita sebenar..For aweera, ma advise, better move on je dr terus bbalah. trust me, rezeki bukan siapa2 yg tentukan

    0

    0
    • binjai says:

      masalah skrng…bukan pasal kaya x kaya…skrng ni siapa TUAN LAGU…

      0

      0
      • Anonymous says:

        lagu lain pun bertuan jugakk.. tp penyanyi lagu tetap ada hak dia..

        0

        0
        • abcd says:

          apa hak penyanyi lagu? dia dibayar untuk menyanyikan lagu tersebut. Hak apa?

          0

          0
        • kuku besi says:

          ntahnye…aweera dibayar tuk nyanyi lagu tu, klu edry nk tukar ngan sesape pun x slh kot sbb lagu tu die yg buat. Skang ni aweera ni yg beria kluar mojo sebelum lagu diorg tercalon ajl lg. Pastu bile dah tercalon, sibuk nk ajak mojo padahal ms tu mojo dah ade penyanyi baru. Skang nk slhkan edry main drama plak. Ade la sbb knpa edry nk die nyanyi berdua dgn vokalis baru mojo..tp last2 pakai caliph buskers sbb vokal azmi sendiri dah ade kelainan. Kalau aweera ni yg nyanyi mlm ajl tu, aku x rasa mojo menang apa2. Xde soul, wpun suara die sedap. Drama x drama, lantakla sbb lagu tu edry punye kot. Suketi die la nk bg siape nyanyi pun.

          0

          0
        • sj2 says:

          hak tui..

          0

          0
      • siapa siapa pun lah says:

        Confirm ke pun lagu tu Edry yang buat? Silap haribulan lagu tu bukan dia punya pun..money can buy you things lah..cuba fikir eh..dah brapa banyak artists yang used to be under KRU, tapi banyak sangat problems ngn KRU, keluar news x puas hati then just bawa diri….even Wings pun ada problem under KRU..so you guys do the math la..nnti kat akhirat jawab la ngan tuhan..

        0

        0
      • Anonymous says:

        tuan2 n puan2 sekelian……… sila berdiri utk menyanyiakan lagu negaraku………….

        0

        0
    • FoodPlant says:

      Setuju sangat2. Sabarlah Aweera, yg penting niat kita Tuhan tahu. Kaya-raya buat apa kalau cara nak kaya tu memanipulasi orang lain.

      0

      0
  6. katak says:

    Aku suka cara Edry ni berkomunikasi membalas komen Aweera. Dia straight to the point mention pada Aweera komen dia tu. Dia takde mcm sesetengah artis lain kalau bergaduh. Diaorang main sindir-sindir dgn berbalas tweeter atau status kat facebook. Tu gaduh cara budak budak…. Tak berani berterus terang. Org dulu dulu kata baling batu sembunyi tangan.
    Aku pun baru terkesan dgn lagu Romancinta ni bila Caliph Busker yg nyanyikan dia masa AJL hari tu… Sebelum ni aku rimas dengar lagu ni kalau Aweera yg nyanyikan. Banyak suara “meneran”. Suara rock lah kononnya tapi hak…hak….hak…tak menarik minat… Lagipun kalau Aweera buat persembahan pentas, perasan dia lah sangat mcm dia tu nyanyi dgn Bon Jovi lah tadi… Hampeh…
    Caliph Busker relak je tarik suara masa nyanyi hari tu… Ok je… Steady je…. Power lagi tu..

    0

    0
  7. Agasi says:

    Semua orang perlu move on, antara hikmah yang sudah kelihatan dengan apa yang berlaku…peluang bagi Caliphs Buskers untuk menunjukkan bakat mereka…peluang untuk beraksi di pentas AJL telah membuka ruang dan peluang kepada mereka, semoga dimurahkan rezeki selalu…..Drama Queen atau cover line ….Allah telah menggerakkan hati Edry untuk memberi peluang kepada Caliphs Buskers ….yang ramai orang tak pernah buat…Dok banyak kali bagitau…setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya…cuma kita sendiri yang kadang kala terlewat untuk memahaminya….ada iktibar yang perlu diambil dan dipegang oleh Aweera….kalau memang yang terbaek tak kira di mana Aweera berada pasti akan berjaya…tengoklah Caliphs Buskers tu….

    0

    0
  8. Anon says:

    move on jek Aweera, toksah bunyi2 kat media lgi, take positif je..buat lirik lagu jatuh bangun ko dlm industri, then susun melodi muzik kaw kaw, letupss sure kedudukan ko makin kukuh dlm industri seni.

    0

    0
  9. Anonymous says:

    Setuju dengan pendapat ‘orang biasa’. Masa lagu belum popular macam2 janji ditaburkan. Tapi bila lagu dah top , penyanyi dibuang macam sampah dan di ambil orang lain untuk menyanyikannya. Dulu Anwar Zain, kini Aweera. Diharap Caliph Buskers tidak di buat begitu dikemudian hari.

    0

    0
  10. Anonymous says:

    Lagu tu bukan lagu terbaik pun. Mereka cuma menang persembahan terbaik je. Itu pun sebab Caliph Buskers nyanyi. Jika lagu terbaik tak kira siapa yang nyanyi samada Aweera atau Caliph Buskers , lagu tu tetap menang.

    0

    0
    • Anonymous says:

      yea yea betul2……. yang pasti kalau edry yang nyanyi mesti x lepas final punya……
      sebab tau nyanyi gini je……..AWAS! AWAS! TRAFIK LIGHT SUDAH MERAH! BERENTI2 NANTI KANG POLIS MARAH! setakat lagu AWAS aku pun leh jadik komposer la…….. setakat lagu ROMANCINTA bangla pun leh cipta la…….

      0

      0
  11. hana says:

    Tgk je lah lps ni lagu Mojo dgn penyanyi Indon yang disanjung masuk AJL ke tak…
    Aweera, aku tggu lagu ko. Buktikan kat org ko hebat.

    0

    0
  12. gi mampus says:

    gua suka caliph buskers. boo aweera !

    0

    0
  13. Haha is back! says:

    Don’t bite the hands that feed you…

    0

    0
  14. kisahpulakaku says:

    tak tau la kenapa aku support aweera dalam hal ni. adat la. orang takde kedudukan mmg takde sapa pun percaya kan? caliph buskers tu bagus dalam version dia sendiri. tapi rakyat malaysia takyah nak over sgt. padahal korang tu kagum (20%) + simpati ( 80%) je kan tgk persembahan dorang? orang malaysia biasa la. simpati simpati pastu memasing senyap nan hado.ce klu vokalis (baru) indon mojo tu nyanyi malam ajl tu aku rasa mst hampeh tak jadi pape fenomena pun. lagi satu, mojo is mojo, caliph buskers is caliph buskers. kita tgk jauh mana mojo boleh pegi lepas ni. peace

    0

    0
    • hogahoga says:

      kalo mojo wat persembahan ngan vokalis bru mlm ajl tu..persembahan terbaik pun xkan dpt…ni juri bg persembahan trbaik pun sbb simpati…

      0

      0