Written by AbangNara | October 6th, 2017

Sebentar tadi kami ada menulis teguran daripada seorang doktor tentang pengggunaan fakta perubatan yang tidak tepat di dalam drama Titian Cinta lakonan Zul Ariffin dan Farah Nabilah. Susulan teguran daripada doktor tersebut, ramai netizen mengecam pihak produksi kerana tidak menjalankan kajian terlebih dahulu dan sekadar tangkap muat dialog yang dilontarkan oleh para pelakonnya. Enggan membiarkan produksi suaminya (Heykal Hanafiah) diperlekehkan orang ramai, Faezah Elai telah tampil memberikan penjelasan perkara sebenar yang terjadi.

doktor

Zul Ariffin dan seorang doktor di dalam babak yang menjadi kontroversi

Rupa-rupanya wanita bertudung di dalam babak tersebut adalah seorang doktor yang bertauliah. Pihak produksi telah mengambil keputusan mengambil doktor sebenar untuk mengelakkan masalah terma perubatan tidak tepat daripada terjadi. Sayangnya doktor tersebut menghadapi masalah untuk mengeluarkan dialognya kerana tiada pengalaman berlakon. Jadi rakaman untuk babak itu terpaksa diambil beberapa kali.
faezah elaiKata Faezah Elai:-

Selalunya saya tidak pernah ambil peduli netizen hentam orang, nama pun netizen. Di sini saya siarkan (video sebenar) babak sepatutnya keluar. Disebabkan kesilapan suntingan, babak yang silap pula diambil. Babak ini banyak kali take (diulang buat) sebab yang perempuan bertudung itu adalah doktor sebenar bukan pelakon extra (tambahan) ia disebabkan pengarah mahu mendapatkan fakta yang betul. Saya tidak salahkan dia (doktor) sebab mestilah gagap tiba-tiba kena berlakon dengan Zul Ariffin.

Janganlah cakap drama ini tidak buat kajian macam drama Korea atau Hong Kong, cerita ini bukan tentang perubatan. Apa yang cuba disampaikan ialah perempuan itu tidak boleh mengandung. Kalau Hollywood bagi cerita tidak masuk akal, kena tembak di dada tapi boleh jalan lima kilometer tiada pula mana-mana doktor hentam.

(video di atas adalah rakaman yang tidak disiarkan tetapi dengan terma yang betul)

Semoga dengan penjelasan Faezah Elai ini kita tidak lagi mengecam dan mengkritik pihak produksi drama Titian Kasih. Mereka telah melakukan yang terbaik untuk memastikan terma perubatan yang digunakan adalah tepat. Namun biasalah manusia kalau first time berlakon, memang kelam kabut dibuatnya. Nak sebut A boleh jadi B. Silap-silap boleh terbabas sampai ke Z terus. Apa pun teruskan usaha untuk memberikan maklumat yang tepat walaupun hanya dalam drama. Good job. Sumber Mstar Online.

68 responses to Doktor Itu Gagap Kena Berlakon Dengan Zul Ariffin, Faezah Elai Perjelas Isu Viral Terma Perubatan Tidak Tepat

  1. makenon says:

    nak terkentot nie!! tp taik pulak yg tekeluar!!??

    camner nk bagi xkuar taik?? sb bau bacin sgt

    3

    4
    • Yaya says:

      Tak payah nak serious sgt lah! Lantak lah. Aku tgok cerita ni xde lah pulak aku nak perinci sgt all the medic term. Yg aku tau dialog panjang2 tu cuma nk bgtau Aisy (watak utama) xdpt mengandung. DAH SUDAH!! Sampai maksudnya.
      Ni bukan gi kuliah perubatan nak belajar terma. Nama pun movie. Sebagai tontonan makcik2 bawang, pakcik2 bawang, mamak kedai mkn and so on. BUKAN DOKUMENTARI!
      Rakyat Malaysia even so called doktor yg bijak pandai pun suka nak bangkitkan benda2 remeh mcmni. Kalau cerita LANGSUNG TAK MASUK akal mcm cerita tamil mati hidup semula tu logik lah kot ko marah. Such mentality

      16

      18
      • Anonymous says:

        Drama Melayu x mengasah minda utk manusia2 yg malas berpikir. Buat cerita ke, dialog ke biar ada logik dan berakal. Hentikanlah memperbodohkn penonton2 yg rata2 semakin bijak.

        36

        0
        • Cik Nawi says:

          Drama ni memang byk xlogik dik. Smlm pny cerita. Mak Haris dgn kwn dia bleh masuk bilik doc curi medical report si aisy. Wlpun drama tp dlm klinik/hospital mn boleh bilik doc d masuk tanpa kebenaran. Nk bohong pun agak2 la wey!

          78

          0
        • Faezah Mengilai-Ngilai says:

          Semua pelakon2 hebat2..tah kenapa hati x hingin nk ikut cerita nii..dah ler meleret2 cerita nya..meleleh-leleh..alahai sgt. Patut la sentap laki hang buat cerita level Sinetron. Otak pun jd tepu layan cerita laki hang oiii. Puihhh!

          21

          1
        • Mat Sahdo says:

          pengarah cap ayam. camni la kesudahannya.

          11

          0
        • Anonymous says:

          Macam mana lah TV3 boleh beli drama2 sangkak skrip ke laut cina selatan mcm ni huh? Patutlah org2 layan Astro!!

          11

          0
      • Jom Berhuhuhu says:

        Takde sape nk kondem drama mlayu kalau fakta atau jln crita yg dgunakan adalah betul dan bernas..Yg mane cpt melatah sgt tu mesti rahim die ade blah kiri dan kanan tu yg sentap semacam kot. Huhuhu

        9

        1
        • Yaya says:

          Rahim ada belah kiri ke kanan lantak la noks. Janji mak tengok cite ni santai2 je. Yg mengutuk ni hidup dia kesian betul

          5

          7
        • wekkkkkkk says:

          ya la rahim kiri ke, kanan ke, yg nyata, citer melayu skrg semua mcm taikkkkkkkkkkk.
          Speilberg tahun 1980an dh buat citer patung Dinasour hidup, patung king kong hidup, melayu tahun 2017 msih lagi citer mcm ni. Nak buat mcm citer Bajrangi Bhaijaan pun x dpt jugak.

          4

          0
      • Anonymous says:

        Betul tu, drama ni xlogik. Kualiti pun apa lagi…terjunamlah ke dasar laut. Buat cerita syok sendiri ke bang? Kesian bini terpaksa backup laki.

        6

        0
      • Meleis perlu rajin belajar says:

        Kesian tau ko ni. Ni mesti level2 meleis habis spm malas sambung belajar. Orang2 educated mostly kecam bila drama bg skrip merapu hatta sinetron indon sekalipun. Takde sape nak suruh ko pi kuliah medik belajar jadi doktor. Tapi ko ni manusia so kena la tahu rahim ada satu. Kalau ko species bebal, mungkin x kisah kot kalau x tau dalam badan ko tu ada satu rahim aje kat tengah2 . Bukan rahim kanan mahupun kiri. Simple aje. Tak tau la untuk tahu rahim tu ada satu je ko sampai kena pi kuliah medik deknon!!!!

        Senang cerita, kalau nak buat drama kenalah yang mendidik. Kalau x, muncul la generasi dan species yang macam ko ni.

        Btw, faezah elai auta tau.minah tu bukan doc pun, praktikal aje. Propa lebih.

        6

        0
      • Anonymous says:

        Aku peminat cerita Titian Cinta ni jugak. Tp kalau yang tak betul tu, kenalah tegur. Yg kau si Elai nak gelabah dah kenapa? Kau bukan netizen jugak ke? Ke hantu bunian? Kalau org dh compare tu, pegilah buat research macam mana nak jadi baik setara dengan negara yang di compare tu. Bukan gelabah monyet marah balik orang yang tegur tu. Bingai si Elai ni.

        12

        0
      • loveilmu says:

        Penonton ada 2 kategori..pertama kategori penonton cerdik, suka berfikir dan suka take input walau rancangan apa pun mereka tengok..setiap rancangan atau drama sekurang-kurangnya boleh tambah ilmu..penonton kategori kedua plak..macam ko la..yang tak berapa cerdik..yang malas berfikir..sekadar tengok..takde input yang dibuat dalam kepala…

        Dey minaci…berubahla..ini dah tahun 2017..walaupun bidang aku bukan bidang medic..tapi biarlah buat drama tu menggunakan ilmu, kajian..barulah masyarakat kita ni berilmu sket…

        Takla bodoh membuta tuli terima je macam ko ni…asah minda sket untuk berfikir..ada faham.

        1

        0
        • bukak tv tapi tak tengok sangat tv says:

          ko rasa tengok drama sambil lipat baju / basuh pinggan / sapu sampah / scroll whatsapp / masak di dapur / mandi / teran taik di jamban / basuh baju / jemur baju / pakai baju / bersembang dengan orang lain tu dikira kategori kedua ke?? to be honest, I bukak tv cuma taknak rumah I sunyi je.. saja nak bagi ada bunyi-bunyi sikit.. tapi I sibuk buat kerja lain.. so I don’t really bother apa kejadah mesej tersirat dialog pelakon tu.. maybe I tertarik babak tertentu yang menggemparkan tapi I taklah melopong depan tv dari mula sampai habis drama..

          3

          0
    • Ain says:

      memang bodoh drama laki ko. ngaku aje lah. buat drama melepaskn batok ditangga hanya nk untung jual kt tv3suku.

      5

      3
    • Spy Retis says:

      Faezah pun kelentong gak. Pelakon tu bukan doktor la. Nmpk sgt nk up kan laki padahal laki ko…mmmm..hampeh gagal sbg pengarah.

      8

      0
      • Bakal doktor says:

        Betul. She’s not even a medical student pun. Just belajar sains kesihatan jelah auntie Faezah. I repeat SHE’S NOT A DOCTOR ya auntie.

        18

        0
        • Bib says:

          Haha sebenarnya dia keje kat klinik tu tapi bahagian phamarcist tang prescribe ubat je.. kangkangkang

          2

          1
    • drama pun ada pengaruhnya ok says:

      kepada faezah elai, pujuklah laki ko ambik masters ke phd.. belajar buat research dulu.. bila dah mahir, baru boleh direct drama ke filem.. sampai bilakah tv3 dan astro nak menayangkan karya pengarah amatur.. perlu diingat penonton ni macam-macam background.. lagi popular drama lagi tu, lagi dikorek la macam-macam sudut pandangan.. so jangan ingat penonton drama melayu ni rumah pprt tak educated ke ataupun orang tengok drama sambil lipat baju ke basuh pinggan ke.. some people really meneliti tau detail drama melayu.. dari segi kata-kata yang digunakan oleh pelakon ketika dia buka mulut, reaksi pelakon, tafsiran pelakon bermain emosi, sinematografi, apa yang cuba dipengaruhi oleh drama tu terhadap penonton..

      2

      0
    • Anonymous says:

      Bnyk beno klip drama ni kat youtube. Mcm nk tgok drama ni sbb tgh boring.
      Tapi satu pun aku tak tgok bila tahu zul ariffin yg berlakon. Dah dpt agak watak zul dlm drama ni sama je dgn watak2 drama yg lain. Bukan pelakon versatile. ##Hari2 kalau mkn benda yg sama je pun hilang selera.

      5

      0
  2. anonymous says:

    memang doctor sebenar mungkin.. tapi mungkin doctor gigi or psychology kot.. kena suruh explain tentang rahim.. memang bukan bidang dia.. tu pasal out fakta hahaha

    16

    1
    • Sabariah says:

      Baik lg tgk citer tamil, hindustan, omputih…terang2 menipu…atas keretapi pun boleh bergaduh dr tgk citer melayu yg ala2 breakfast mkn roti sapu mentega, keja kt company mak pak, anytime leh dating, mesti ada watak dato2 tan sri puan sri…phuiii, sampah lah!!

      20

      0
      • wekkkkkkk says:

        sgt kecewa skrg, semua buat citer hanya mau pakai BMW utk sendiri. Pekerja hanya di bagi motor kapcai…itupun kalau ada, nth2 semua pkerja kuar duit sendiri beli sndriri nya.
        Sepatunya pengarah/penerbit bekerja mcm bukan pengarah/penerbit..mcm pekerja jugk.

        0

        0
    • Anonymous says:

      Ni mesti production haprak budget ciput. Byk xlogik dan merepek dikkk! Tengok pon buat sakit hati. Susah jugak kalau jenis bini yg x boleh ditegur silap laki terus marah2. Padahal drama laki ko mutu ke laut!!!!!

      6

      0
  3. rama rama says:

    Knapa suara doktor tu jdi lain msa lastt tuu

    4

    0
  4. ohyeah.. says:

    bukan gagap lah tapi gugup. pandai2 jer faezah elai ni!!

    by the way, skg ni isteri2 suka masuk campur hal keja suami ke?

    26

    0
  5. Anonymous says:

    Maybe la kot doc tp maybe bukan doc gynae sebab tu gelabah,if that doc is gynae even nervous pun still bole explain about cervix ke ovari ke or anything related bout it kan

    12

    0
  6. Anonymous says:

    Kenapa masa editing tidak di periksa betul2? Tiba2 gagap? Mcm mana blh jadi doktor? Tak kan dia tidak baca skrip. Doktor tidak lulus atau beli sijil…. he he he . Kesian doktor tu di malukan satu malaysia…. zul ariffin je pun bkn di pinang masa tu juga….

    6

    1
  7. Moeet says:

    Nara.pelakon tu bukan doktorlah.Boleh tanya doctor kamarul ariffin nor sadan di fbnya.dia ada pm pelakon tu.extra buat latihan amali.si ezah ni agak2 lah

    12

    0
  8. Saje tanya says:

    Bukan nk kecam.. tapi nk tanya.. napa Aisy yg study cambridge UK tapi gambar konvo Bachelor Degree UPM ?

    13

    0
  9. Anonymous says:

    apsal si faezah ni yg terang kan? laki dia yg pengarah . take over plak

    7

    0
  10. Laro says:

    Dear beautifulnara dan faezah elai,

    Pelakon extra tu BUKAN doktor atau doktor pelatih atau pelajar perubatan. Dia hanya pelajar praktikal yg mengambil jurusan pengurusan kesihatan. Beliau ada juga terangkan dlm FB dia bahawa dia BUKAN DOKTOR PERUBATAN.

    Faezah elai jgn nak menipu sgt.

    Kalau netizen msia pun

    10

    0
  11. Laro says:

    ….kalau netizen msia yg x seberapa ni pun produksi n faezah elai x boleh tahan kena kecam, jgn harap nk buat drama/filem bertaraf antarabangsa. Tak payah jauh nk bandingkan, netizen korea lagi seram kalau mereka mengkomenkan pasal drama diaorg. Malah, pihak production akan mengambil kira semua kecaman dan berjanji dgn penonton utk buat lebih baik pd masa akan datang. Ini tidak, kecam sikit dah melukut di celuk nun. Lepas tu faezah elai pula yg meradang. Cetttt. Entah siapa faezah elai ni. Ambik cabaran daripada kutukan netizen ni. Buat cerita berkualiti walaupun hanya utk scene yg beberapa minit. Drama yg korang dok minat

    11

    0
  12. Anonymous says:

    Biasalah…mana mau ngaku silap. Orang lain yg silap padahal drama you ols mcm taik. Standard Sinetron…

    1

    0
  13. Saper2 je la says:

    Gugup la faezah oiii bukan gagap…gugup tu mcm terkedu tersekat2 yg dtg spontan bila situasi tu kita dlm keadaan takot ke, gemuruh ke …gagap tu plk sejenis penyakit yg cakap tidak lancar tak kira dalam apa2 juga situasi, walaupun dalam situasi yg tidak mencemaskan.

    5

    0
  14. Lol says:

    Salah pengarah, editor x peka..skrip salah.. tp cite ni best sebab ada unsur2 komedi iaitu..rahim ada kt kiri dan kanan. Haha

    6

    0
  15. Anonymous says:

    Saya nak membetulkan statment faezah elai ye… Sebetol nya pelakon tersebut bukan doctor, dia ex stud health administration. Ko pun 2×5 mcm laki ko. Kelentong kuat penonton2.

    8

    0
  16. Anonymous says:

    pengarah pun ..sendu.

    2

    0
  17. Indon says:

    Inikah ciri2 negara maju buat drama? Masih belum bisa mengatasi standard telenovela! Habis malu semua Malays.

    3

    0
  18. Jateymu says:

    Nak expect apa? Otak diorg ni kat bawah ‘pelvis’. Kalau pandai mesti la jadi profesor. TV3 pun sama biul. Sampah pun kau beli

    2

    0
  19. Anonymous says:

    Ha ha ha pengarah dan bini nya kan dari India jadi terikut2 cara sana kelentong orang….. ditegur terus bakar diri dgn petrol

    1

    0
  20. Mak Jemah says:

    Kalau tengok citer ni, lps ni aku tak pergilah Hospital AzZahrah tu. No security, org awam senang2 masuk bilik doctor. File pesakut tidak disimpan dgn baik. Paling teruk imaj hospital Islam yg jururawat tak amanah.
    Pui….

    5

    0
    • malapetaka air pasang laut says:

      yang lagi menakutkan gempa bumi ketika doktor tengah buat pembedahan.. can you imagine takde lampu semua dan lif pun tak berfungsi dalam hospital waktu gempa bumi.. bagaimana nak pindahkan pesakit? lagi menakutkan siling runtuh.. benda ni real selalu jadi di jepun.. syukur malaysia tiada gempa bumi.. tanah runtuh tu ada jugakla jadi.. pokok tumbang atas jalan raya..

      2

      0
    • Sinktakdesabun says:

      Aku pangkah Hospital AzZahra ni sebab kebersihan. Aku pergi medical check up , dia mintak urine sample. Fine. Aku gi toilet, bila keluar, sink takde sabun untuk basuh tangan. WTF? DISGUSTING. Pangkah!

      4

      0
    • daniel says:

      pesakuttt pesakuttt pesakutt

      0

      0
  21. Anonymous says:

    Hahaha.. Si Ellai ni beria bekap laki.. Mamak tongkang mulut longkang la weiiii

    0

    0
  22. Anonymous says:

    Bila dah ketahuan terberak tengah jalan baru gagap nak cari alasan. padahal kalau org tak tegur kesilapan tu pasti akan jalan teruslah. Sapa nak ngaku berak kat tgh jalan?

    0

    0
    • jadilah manusia bertamadun yer says:

      budaya berak tengah jalan ni budaya negara mana?? india?? china?? adakah itu perbuatan khianat?? pergilah berak dalam jamban.. jamban kan ada..

      1

      0
  23. anonymous says:

    what do expect..this is by far tv3 and malay standard of production

    0

    0
  24. mas says:

    nmpk sgt doktor tu peminat setia criter titian kasih..tu pasai dia tau dialog tu

    0

    0
  25. Syarafina Musa says:

    Bkn yang cakap ni rampas suami orang ke? Sampai runtuh rumahtangga orang dibuatnya #notohomewreckers

    0

    0
  26. Rambut puan sri says:

    Rambut puan sri drp aisy sebelum g study n after 4 years still sama jer. X bukak langsung ke dandanan rambut dia selama 4 tahun tu? .. hehehe lipstick kaler pun 4 tahun tak bertukar. Duk kaler gelap gitu je. at least bg la bnda2 kecik mcm tu nmpk logik.. adoiiiii

    3

    0
  27. sobena says:

    eeiii plesslah..jln citer yg sama je..kawin pkse then jtuh cinta..hero ank org kaya, heroin org biasa2..pstu mak hero jht and nk hero kawin dgn puan gedik..eeeiii x sukalah!!! firstime suka jln citer cmni mse citer love u mr.arrogant lakonan zara zya..lpstu yg lain trus mengarut..plessslah bt jln citer lain..jgn cliche sgt.

    0

    0
    • adakah anda mengundi pas? haha says:

      terimalah hakikat jalan cerita sebegitu yang diluluskan lpf.. ko expect jalan cerita macam mana?? kang direject lpf..

      2

      0
  28. uda zam says:

    Faezah kena tegur terus melatah..acah2 nk alih tiang gol..haru

    1

    0
  29. eleanorfulanor says:

    Agak2 bila series mcm big bang theories blh diproduce oleh pengarah drama tempatan ek

    0

    0
  30. polkadot jentik says:

    BODOH BENAU DOKTOR TU..ENTAH YA ENTAH TIDAK DIA DOKTOR..SENTAP PLAK KAU FAEZAH ELAI OI? INI BUKAN KALI PERTAMA LA SKRIP DRAMA MELIBATKAN SCENE DI HOSPTAL/DOKTOR JADI MELALUT..DAH BERPULUH2 KALI…AGAK2 LA NAK BACKUP LAKI PUNNNN..MMG NAMPAK DN KEDENGARAN BANGANG, KENA AKUI BANGANG..SENTAP TAK TENTU PASAL..

    0

    0
  31. Anonymous says:

    Budak2 spm.. Sila jgn follow citer ni… Kang korang salah jwb subject biology nnt

    0

    0

Leave a Comment

Optional