Written by Bella | August 20th, 2015

Kami tahu dalam era serba moden ini, ramai yang hidup dengan gaya pemikiran terbuka dan kadang-kadang seakan lupa dengan batas-batas pergaulan sesama manusia.

Baru-baru ini, sebuah foto Awal Ashaari selfie bersama seorang wanita telah mendapat pelbagai respon daripada peminatnya di Instagram. Mesti anda akan cakap “eh selfie pun salah ke?” sebenarnya bukan perbuatan itu menjadi satu kesalahan cuma dalam foto tersebut Awal kelihatan terlalu rapat dengan wanita berkenaan sehingga berlaga pipi.

Niat peminat beliau adalah untuk menegur Awal supaya ingat bahawa beliau sudah bergelar suami orang dan semestinya sebagai seorang Muslim agak tidak manis untuk beliau bergambar sebegitu.

Namun, inilah respon Awal kepada peminatnya :-

Malah, ramai yang menyokong bahawa penggunaan kata peminat yang menegur beliau itu tidak kasar bunyinya dan ianya agak tidak wajar untuk Awal memberikan reaksi sebegitu.

Hurm..memanglah manusia ini tidak sempurna tapi apa salahnya terima teguran itu dengan baik. Lagipun pengomen tu tidak gunakan ayat yang begitu kasar dan mengundang kemarahan.

Sumber Berita: OHBULAN!

89 responses to Ditegur Ambil Foto Berlaga Pipi Bersama Wanita : Ini Respon Panas Awal Ashaari Kepada Peminat

  1. nok gebuzzz says:

    awal punya statment takkan kalah punya….dia jer yg btol!!

    0

    0
    • Anonymous says:

      kalau tak silap ini adalah bekas pemain netball negara…fadzlun abas..she’s married n ada 3 org cahaya mata perempuan…fadzlun skang adalah model…kalau salah orang sorry ye..

      0

      0
      • Anonymous says:

        betul la tu..aku satu sekolah dulu dgn minah neh..
        panjang macam galah..macam jantan.
        ntah macamane boleh jadik model.

        ye betul, sorang isteri org sorg suami org. berlagak sungguh menjawab..seswai la dua ekor tu, laki bini tak reti dosa pahala hala haram, baek tak baek.

        awal die mane reti tu sume salah dan tak elok.
        yg die nak sume org puji sampai kembang idong dan koyak seluar, apa sj yg die upload. nak org like je.

        die mane reti hadam teguran org walaupun ditegur secara baek.
        pada die tu semua halal dan tak dosa.

        0

        0
        • Anonymous says:

          pipi? dada tu pn berlaga woi..bodoh scha kalau biarkan aje..
          owh lupa dua2 jenis xkesah laki atau pmpuan laen pegang2 himpit2

          0

          0
        • Ipoh mali says:

          Berlagak! Kaki sentap!! Yela.dorang mana ada heran. Bini dia pon suka bgambo dengan lelaki lain. Pasangan bajet hot! Acah2 mat salleh. Heran aku dengan peminat tegar artis2 ni.

          0

          0
        • mirara says:

          yang dislike ni semua kaki jilat awal rogayah & seripah

          0

          0
    • dikcik says:

      awal ni mmg tkbleh terima teguran…syok sendiri n poyo lebih…eee menci

      0

      0
    • minah jambu says:

      elehhh setakat laga pipi nk di jadikn isu mengarot huh ! biasa la lelaki untok setakat laga laga pipi untok bergambar kire ok laaa bukan nye laga laga bontot.. scha pon dia very understanding..dia tau ape laki dia buat..tk payah korang nk mengapi2 kan kehidupan rumah tangga orang…stay cool la..

      0

      0
      • Anonymous says:

        Amal ma’ruf nahi mungkar

        0

        0
      • mamat jambu says:

        err… ada tips tak nak stay cool bila disambar api neraka? nak tahu jugak…

        0

        0
      • saje komen says:

        Minah jambu klu komen tu tak perlu nk tunjuk jahil di sini..org lain pun takde la nk kata baik sgt..tp masih tau lagi batas2 pergaulan..kot ye nk moden urban bagai sekalipun..tak payah sampai mcm tu sekali..ni namanya open minded tak bertempat..

        0

        0
      • Mak Jemah says:

        aku sokong statement minah jambu ni…yg korg nk beriye jdkan mende ni isu pesal ea???korg tu baik sgtke??tk penah ambik gmb laga2 pipi ke ngan pakwe/makwe korg???
        ajet2 suci la plk korg ea…

        KBAI

        0

        0
    • Nina says:

      Kenapa setiap x bella publish story, semua tentang cerita negative eh? Abg nara boleh tak monitor blog abg nara ni sebab cerita keluar dari blogger abg nara tak authentic langsung n semua nak jahanamkan abg nara jer.

      0

      0
  2. Anonymous says:

    Semua salah, itu salah, ini salah.. boleh tak tolong diam?

    0

    0
  3. Lara says:

    Lantok ler dia situ, tapi hat perempuan ni lebih2 sentap kalahkan bini awal tu pun pe hal? Dia tegur, Awal balas (well we know him kan) tapi this lady pulak nampak macam tak leh terima his reply hahaha. Scha cool jew.

    0

    0
  4. we are one says:

    Bersyukurlah Awal,,ada jugak orang nak tegur awak.

    0

    0
  5. Anonymous says:

    ari tu dh dpt peringatan dri Allah (kemalangan).. mcm mati idup semula.. dpt peluang kedua.. insafnya skjp je..

    0

    0
  6. diva says:

    Awal ni akak2 mestilah mana boleh kalah….cik gayah hahaha

    0

    0
  7. EH says:

    cpt atau lmbt je nk jd mcm azwan ali ni

    0

    0
  8. star says:

    betul kata that lady..lagipun awal ni tak bole kena tegur skit.. mesti melenting punyer..huhu..

    0

    0
  9. Miss Mong says:

    aku ingt awal ni handsome with the brain tapi bukan rupanya.. die ni mmg pantang ditegur.. Allah dh tegur die dh dgn exciden haritu..masih sama rupanya…

    0

    0
    • Anonymous says:

      da name pon pantang ditegur,mong..ape die kesah tuhan ke,peminat ke..yg penting die je btol.peminat pon satu.gigih sgt nk nk tegur artis kesayangan sedangkn dlm byk2 artis yg berhijrah,xde satu pon aku dgr yg penghijrahan dieorg setelah mendapat komen berbentuk nasihat yg menginsafkan dr peminat dlm ig.sume pakat2 cite insaf pas jmp arwah bapak la,insaf sbb dahi melekat kt sejadah la,insaf sbb anak malu n jln jauh2 kt bazar ramadhan la.

      0

      0
    • hensem ke?? says:

      hensem ke?? Rasa nak pijak je muka ngengada tu..

      0

      0
  10. anti poyo says:

    takyah tegur la. dia bukan tak tau salah ke tak salah. Kalau nak buat memang dia buat jugak.

    0

    0
  11. Tenkorok says:

    yang penting Awal balik uma mesti lancap puas2 sbb dpt rasa pipi awek tu

    0

    0
  12. AWAL bodoh says:

    sejujurnya aku nak bgtaw mulut awal mcm azwan ali…cuma beza dia x bapok…. lepastu celah mana comelnya si lara tu??? hidung mcm awal…hudus syialllll

    0

    0
    • Anonymous says:

      sebelum nak menegur kita inat dulu diri sendiri…ingat kita akan ada anak dan cucu pada masa akan datang..jgn terlalu menghina sbb keturunan kita belum tentu sempurna

      0

      0
      • senget sangat kannnn says:

        tak bapok mende…mamat tu mmg ala2 bapok yg cuba berlakon jadi cm lelaki jekkk

        0

        0
    • Anonymous says:

      dik,nak kutuk perangai xpe.jangan kutuk sifat yg allah bg.lg2 kt budak kecik tu.sian die xtau pape.esok kalau ko ade anak, ko akan rase dik.

      0

      0
      • Anonymous says:

        Nak kutuk,kutuk bapa sudahlah jgn anknya pun jd mangsa,dia xtau apa pun yg ibubapa dia bt tu..

        0

        0
    • Anonymous says:

      KO LAGI HODOH BODOH

      0

      0
  13. fhjj says:

    mati2 aku ingat tu pondan…haha

    0

    0
  14. leo says:

    awal ni macam tak sedar k dgn musibah n dugaan yang Allah pernah beri pd dia dulu… sangatlah kekwat dia ni… bila kita diberi peluang kedua harapnye jgnlah terlalu angkuh n ingatlah mati hanya sesaat je jaraknye dgn kita semua… harap awal akan lebih sensitif…

    0

    0
  15. unknown says:

    hahaha awal, awal.. bila la nak berakhir kebongkakan ko tu..

    0

    0
  16. Chillex says:

    Bongak cara reply tu Awal.
    Bongkak.
    Senyum.

    0

    0
  17. Anonymous says:

    tahniah rishachubs! i sokong u

    0

    0
  18. Anonymous says:

    Bongokkkkkkk

    0

    0
  19. Deknon says:

    Nama je ayah, mcm mana lah nk bimbing anak bini. Kalau hukum bersentuhan laki perempuan pon tak tahu. Allah.

    0

    0
  20. Anonymous says:

    Sombong nya Awal, tak boleh ditegur langsung…nasib baik accident kereta hancur hari tu tak mati. Kalau tak kena golek-golek sendiri masuk dalam kubur.

    0

    0
  21. Kak Ngah says:

    Nampaknya kemalangan yg berlaku sedikit masa dulu belum mampu “menegur” Awal.

    Moga akal yang diberi pinjam oleh Allah untuk kita, kita gunakan sebaik2nya.

    0

    0
  22. AKU says:

    SIMPAN SKIT BODOH TU

    0

    0
  23. Skywalker says:

    Teguran tu satu peringatan Awal..
    Jangan nak hentam sgt kat peminat2 tu..Ape yg awak tak nampak dan tak sedar tu lah org betulkan..

    Apelah…cuba lah jadi matang skit..macam budak2..

    0

    0
  24. afidah azmi says:

    Lepas ni kita tak yah tegur dia satu family dah..biar dia tanggung sendiri..Scha pakai seksi hari tu..ada yg tegur…tapi melenting gak…Biarkan dia..kita dah tegur..dah lepas tanggungjawab kita…

    0

    0
  25. Noor says:

    Awal period kot.. Emo smcm..

    0

    0
  26. anon says:

    Biar dia lah, yg org lain sebok tu kenapa. Kata awal takleh di tegur……sape yg suka dikritik????? Tak kene kat kita, kalau setiap perbuatan kita kene hentam, kita suka ke? Mcm mana baik pun seseorg tu, takde manusia yg suka ditegur/kritik…..its a fact. Nak tegur org, yg kita duk mengutuk mengata dia tu, tak dpt dosa ke…..???
    Cukop menyampah org duk mengingat kan dia psl accident hari tu, habis yg banjir besar kat kelantan hari tu, tuhan turun bala utk ape??

    0

    0
    • epoi says:

      nak kaitkan pun agak2 la dik non..cam takbur nau bunyi ayat ko tu…

      0

      0
    • Anonymous says:

      Cuba buka sirah semula ye. Bala2 Allah turun ke atas sesuatu kaum.

      0

      0
    • Anonymous says:

      ko nak tau bala kt kelantan hr tu sbb ape? sbb sekor orang kelantan buat maksiat semua org kelantan yg tak terlibat Allah turunkan peringatan. paham! kalau tak de yg nak tegur rasanya makin bermaharajalela la melayu2 islam ni buat maksiat. klu dah tegur pun ramai melayu islam buat bodoh, ni klu tak ditegur lg melingkup la melayu islam. jgn sampai Allah marah bg bala mcm kes tsunami dulu. Paham!

      0

      0
  27. gayung says:

    buat manusia nama Awal ni,dahlaa jahil,bengap,bodoh piang..orang kasi nasihat baik-baik tak boleh terima pulak..contoh orang bodoh sombong macam ni laa..ko ingat azab api neraka tu sedap sangat ke rasanya macam mana sedap ko laga2 pipi dengan yang bukan muhrim tu..buat malu jer pakai nama islam.!

    0

    0
  28. jemah says:

    makin galak la sentapnya sekarang…akak agak ada sometin wrong dgn awal ni…kesan eksiden ari tu wayar dia ada sikit putus kalu….ops!

    0

    0
  29. LU PIKIR SENDIRI says:

    KESIAN YE..ALLAH DAH BAGI PELUANG HIDUP KALI KEDUA PON MASIH TAK BERSYUKUR..KLU AKU LA NK TIDO MALAM PON XLENA SBB TERINGAT TEGURAN ALLAH..TEGURAN MAUT..XOXO

    0

    0
    • minah jambu says:

      dia tau ape yg dia buat tk payah lah kau nk menegur2 sangat ..n dia tau ape yg dh terjadi ngan dia kelmarin tk payah korang2 semua nk cakap2 banyak macm kerbau diam2 suda..hanye Allah yg mengetahui segala nye…semoga Allah selalu bersama mu Awal n famili..

      0

      0
  30. Minat senget says:

    Awal mmg type “akak-akak” sbb tu cepat melenting…
    biasalah… hidup senang, jobs pun melambak, peminat pun puja puji
    perasan hidup dah sempurna dan lengkap…
    patut korank boikot jer laki bini nie… buang masa!!!

    0

    0
  31. Anonymous says:

    aku igt tauke jambu…sekali pndg cam tauke daa…hidung kembang semangkuk…opss..jgn marah awal..its true ok..

    0

    0
  32. bedah bedot says:

    Dia memang suka tersentap…. ada la waris Azwan Ali nanti.

    0

    0
  33. cik kak says:

    dlu aku minat gak la ngn c awal nie tapi da lelame mcm hilang lak minat menyampah pulok…apesal mamat nie perangai camtu dulu xde pulak..skrg peminat tgo skit dye melenting..nti Allah tnyer nak jwab ape..amar makruf nahi mungkar..

    0

    0
  34. Joyah Pok Pek says:

    Mereka yang hidup makan asam garam dalam dunia hiburan memng bergini..setakat pegang2 tu apalah sgt..sebab tu lah allah jodohkan mereka dalam industri yang sama..pusing2 pun geng yang lebih kurangsama cm mereka jugalah

    0

    0
  35. Chocorice says:

    Dah tak payah follow la si awal n scha ni. Tak payah like gambo dorg

    0

    0
  36. kita x sempurna says:

    Kalau ada org tegur kita…jgn salah kn org cari salah kita. Kaji blk benda yg kita buat tu apa hukumnya dlm islam…semak dlm alquran & hadis sahih. Klu confirm benda tu x salah mengikut ajaran quran kita terangkn semula pd yg tegur kita. Klu confirm benda tu dilarang oleh islam baiki diri kita…bukan marah & sentap bila ditegur. Takkan tggu ustaz bertauliah & mufti2 je yg layak tegur. Setiap individu tu ada tanggungjawab & WAJIB utk berdakwah

    0

    0
  37. didie says:

    ayat mcm x sabar nk dapat bala kali kedua jer…

    0

    0
  38. Shhh says:

    aku tgk scha paling rilek..suami kena hentam teruk pun..dia tak ckp apa2….scha tak da mcm awal nak upload semua pic..termasuk lara alana..(suka tgk lara)…kkdg aku rasa scha mcm suami..si awal ni plak mcm isteri..biasa org lelaki ni jenis yg kurang nk expose ttg famili/peribadai..biasanya org ppn/istri je yg lebih byk update kat laman sosial… pasal makanlah nak minumlah, baju lah, pasal anaklah. pasal umah lah..apa2 sje.,tpi dlm hal ni si awal je yg suka menunjuk2 tgg istri dn anak dn ..aku tgk scha lbih laku lbh2 lgi lepas kawin..dri satu iklan ke satu iklan je..sudah2lah awal..tk serik ke dgn dugaan kecil dulu..kau tu ketua keluarga..malulah wei…bukan nak dengki…tpi terus terang aku ckp ..kkdg ko ni so annoying….

    0

    0
  39. bara yang panas membara says:

    Dia x terfikir maybe one day anak dia jadi mcm dia.. nasihat pon x nak dengar…baru la nak nyesal..nak mengaku kesalahan…. sabo jer la org gini…degil kepala buntut…

    0

    0
  40. Aku manusia biasa says:

    Baru jer aritu kena accident.. Allah jentik sikit jer tapi masih tak beringat lagi.. Beringat lar jgn jadi manusia yg sombong..

    0

    0
  41. Anonymous says:

    Kalau x jaga dosa pahala…mcm mn rumah tangga nk kekal… benda yg logik dan mudah dlm islam mcm tu pn susah nk buat. Jgn besentuhan kulit dgn bukan muhrim…jaga aurat..jga tgkah laku… alahaii..mudah.com.my.. complicated sgt hidup korg smue artis..

    0

    0
  42. anonym says:

    ponen cover

    0

    0
  43. Minah cun says:

    Aku mmg tak penah minat dgn awal & scha ni….bukan hebat mana pun….a

    0

    0
  44. kembayau says:

    kdg terlalu banyak menerima pujian akan merosakkan muslim e2 sendiri. di harap sbgai public figure and muslim, jdlah contoh yg baik. jgn hanyut dlm fame

    0

    0
  45. Me says:

    Org yg berlapang dada sedia menerima teguran yg baik.dulu minat gak scha awal tp skrg dh xminat sgt.dh suka publish kt public tentang kehidupn peribadi sedia jerla terima apa org ckp.kdg2 Allah uji hidup kaya,isteri cantik,anak comel tp manusia sndri kufur nikmat.org Islam tp asas Islam dlm hidup pun xde macamne?

    0

    0
  46. nil says:

    Memang saya tak minat dua laki bini ni

    0

    0
  47. annara says:

    Hari tu dah eksiden..pastu cakap itu teguran dari Allah s.w.t. pastu wat lak doa selamat..bayangkanlah, Allah s.w.t dah tegur “direct” pun die masih x insaf,apa lagi kite manusia biasa..doakanlah laki bini ni mendapat hidayah dan menjalani kehidupan sebagai muslim yang sebenar..saya kesian dengan amanah2 yang Allahs.w.t telah beri kepada mereka..mcm mana nak didik anak dengan nilai2 islam dan akhlak yg baik klu mak bapak pun dah mcm ni

    0

    0
  48. akhir says:

    Btui tu,si awal ni mmg nk org puji je klu bole bio smpi lubang idong die tu kembang cm serombong kpl..cube ade yg kritik kang,haa tgoklaa angin kus2 die dtg cm bertahun bno xdpt mmbute..pdhal tgk melodi,tiap ms kelopak matenye kembang cm bunge refflisi..ok laa bai!!

    0

    0
  49. BUNGA ROSE says:

    Si AWAL ni kannn..kalu dh dia yg buat salah mesti xnak mngaku..dh tu kalau nak bertengkar dgn peminat dia mesttiiiii TAKNAK KALAH..!!! DIA MESTI NAK MENANG..!! APA JENIS JANTAN NI KAU AWAL..?????

    0

    0
  50. ponpon says:

    Ingatkan awal berlaga pipi dgn pondan. perempuan rupanye.

    0

    0
  51. Peminat awal says:

    Sedih nya. Awal ptt tak payah rply komen3 yg menegur sacarstic mcm tu. peminat tgur sbb sayang. As a public figure kena la terima apa adanya. Lately bnyk sgt jawapan2 awal yg sgt nmpk terlalu bongkak. Sedih!!

    0

    0
  52. Anonymous says:

    setuju ngn pengomen tu…lets put his wife in same condition with other guy….hurmmMMM……SILA JGN ABAIKAN DIRI ANDA YG BERSTATUS SEORANG BERAGAMA ISLAM..shame!

    0

    0
  53. MissLenses says:

    AWAL = RIAK

    semoga diberikan hidayah buatmu..! amin…

    0

    0
  54. viowhite says:

    is it me or is it Awal Ashaari ni selepas dia kawin ni, dia banyak buat kontroversi dalam medias? i don’t mean to be judgemental. but i prefer if he’d just leave the comment macam tak ada apa2. do still support schawal and baby lara. love all the way from Brunei.

    0

    0