Written by Bella | May 11th, 2016

Masih baharu lagi didalam industri hiburan tempatan,nama Mira Filzah bagaimanapun sudah menarik perhatian ramai dan kini popularitinya sudah meningkat . Memikul tanggungjawab sebagai pengacara untuk anugerah berprestij iaitu ABPBH 29 pada hari Ahad lepas, ramai yang mempertikaikan gaya pengacaraan beliau.

Sedar diri beliau dikritik, Mira nampaknya tidak cepat melatah dan membuat permohonan maaf secara terbuka di akaun Instagram miliknya.

Jelas Mira, ketika menerima tawaran untuk menjadi pengacara beliau sudah tahu isu ini akan timbul dan sedia menghadapi risikonya. Buat Mira, beliau suka mencuba sesuatu yang baharu untuk menimba pengalaman.

Diberi peluang utk mengacara sebuah anugerah berprestij adalah satu tugas yg sgt besar. Malah, risiko juga besar. Ada yg pertikai, kenapa berani sgt utk mengacara anugerah besar sedangkan ini adalah kali pertama. Tak takut ke dgn kritikan dan sebagainya? Hm Apa lah erti usaha kalau kita tak mencuba. Tak cuba, kita sendiri tak tahu. Mira suka mencuba, dan mira sukakan cabaran.

Betul, ini adalah kali pertama mengacara secara live. Tak dinafikan minat mengacara sudah lama, tp mungkin Allah beri rezeki pada bidang lakonan dahulu. Terima kasih @beritaharian dan @tv3malaysia atas peluang ini. Dlm bidang lakonan mahupun pengacaraan, mira tak ada asas semua ni. Belajar semasa di set, belajar melalui pengalaman. Alhamdulillah mira diberi peluang yg sgt besar dan bekerja dgn org org lama. Banyak sgt yg mira belajar dan ternyata, seronok sgt pengalaman ni ? Baru 4 kali bersua utk script reading dan rehearsal tp ikatan tu rasa kuat sgt. Thank you abg @ag_azmeer, kakak @haizahanafi dan @zizanrazak869. Thank you sbb bg tunjuk ajar sbb prihatin sbb banyak bg semangat.

Minta maaf kalau ada terkurang tersalah.

Biasalah tu, kalau pertama kali melakukan sesuatu pasti kita juga akan merasa sedikit kekok dan ada melakukan kesilapan, tetapi itulah yang menjadi pengajaran buat kita. Berilah Mira Filzah peluang, siapa tahu selepas ini beliau boleh menjadi pengacara yang lebih baik? Lagipun bukan mudah untuk beraksi secara langsung.

Sumber Berita : Instagram Mira Filzah

51 responses to Dikritik Ketika Mengacara ABPBH 29 : Mira Filzah Mohon Maaf

  1. jedtakjadi says:

    ok je dia mengacara, sebutan jelas. ok drpd sharnaz ahmad yg syok sendiri.

    0

    0
    • Azali says:

      Wow wow wooowwww.
      Aku tak tgk pun abp kali ni tapi…
      Tak sgka anugerah abpbh dah smpai ke tahap ciput mcm ni.!
      Dulu takde maknanya budak2 baru mcm ni dpt senang2 mengacara program mcm ni.
      Nak pilih pun mesti pilih yg betul2 dah lama & experienced.
      Its sad how tv3 dah tak berkualiti mcm dulu lagi.
      Dulu nak jadi heroin drama bukan senang, nak mengacara dan nak popular bukan senang..
      Skrg main hentam ambik budak2 instagram je..
      How sad! Shame on you TV3

      0

      0
      • zana says:

        haah kan. dulu bertapis tapis nk dapat mengacara majlis. skg sape yg glamour senang2 je dapat naik stage. x kesah lah cakap ntah hape2 pn.. hmmm.. sengkek tol la .. aku pn dah lame x tgk apa2 anugerah pun. last tengok time sisti nurhaliza dlu je .. skg semua merapu dah ..

        0

        0
        • Neil Armsteen says:

          Zana, melati, huh, honey, Mek Ti, black, sja komen, jiran hang

          Kesemuanya orang yg sama. Kerana punyai avatar yg sama…sendiri komen lepas tu sendiri reply..udah2 le tu mengkencingi org lain..

          0

          0
        • Enter Your Name says:

          reply to Neil Armsteen 3.35pm

          sekarang aku nak ko komen tak payah letak email.
          ko letak name ko je.
          pastu ko tgok avatar ko kale ape?
          ko baru first time komen ke?

          0

          0
      • Zizan Kalah ABP Lagiiii says:

        1. Aku jadi semak bila ada 4 pengacara. Untuk ape sampai 4? kredibiliti pengacara sbenarnya apabila dia MAMPU handle event stand alone atau berdua. tapi bila ber4 ni.. semakkkkkkkkkkkk!!!

        2. aku jadi sangkak bila Haiza jadi host. Eh… kenapa ada Haiza?? aduh… xyah la mengacara… tapi Mira better then her. Sebutan mira lebih jelas. Haiza? Memang petah tapi sebutan dia ada kurang. Zizan masih diperlukan lagi ke kat ABP? Sorry to say.. He spoiled the award event. Dia xde pun xpe. Setakat kena bahan kamera pegi kt Maembong masa zizan cakap, itu lawak? hahahaha.. kau kene bodoh2kan jee zizan.. sedihhh..

        3. ABP nampak mcm event kerajaan sangat! Bila buat kt PICC. memang mcm kerajaan punya event. tolong laaa cari tmpt lain.. Bukan ape, sbb ABP kan da terbiasa di Arena Of Stars. Sinonimnya begitu. Tapi bila buat kt PICC nih.. emm.. aku jadi tengok mcm buat auditorium universiti. Dengan kerusi bertangga. Susah kot nak gi ambik award…!!!!

        4. #Respek aku hilang bila BH sendiri tak respek pada senior. award dan event dah 29 kali buat. 29 tahun kot.. Kau ambil host ikut dan je… sebab populariti. sebab JV kau dgn stesyen tv.. itu je?? Kau tak fikir ke hati2 senior dalam industri ni mcm mane… diorg lebih patutnya pegi jadi HOST…

        OK BAI!

        0

        0
  2. melati says:

    haduiii ader lagi Mira Filzah ni ingat dh R.I.P.. menyemak kat Dunia ni jewww…puiiiii..

    0

    0
  3. huh says:

    maaf erkk..
    betul ke ada yg kata begitu wahai cik adik..?

    xde nmpak pun komen follower yg lain. nampak ayat awak je tu..
    tak pun…taip..taip & taip..then printskrin. pastu katalah ada yg kata begitu dan begini.
    skrgkn zaman edit..mengedit.

    0

    0
  4. Anonymous says:

    Mula2 aku pun rase bole ke Mira ni mengacara.. Tpi bile tgk bgus jgk dia mengacara xde tersasul,sebutan jelas, dan xde ckp yg mngarut2.. Biar lah org ckp mcm pyampaian anugerah dekan ke apa!! Manusia mna puas.. Mengacara secara lawak di kta kn mcm MLM.. Bile serius dikatakn hambar… Bile muka sama je dikatakn mcm xde org lain muka itu Jee.. Ntah la x phm aku..

    0

    0
    • Anonymous says:

      sore dia sedap ape utk jd pengacara .. sebutan pon jelas …

      0

      0
      • honey says:

        sangat setuju! mira dan aliff satar antara generasi pelapis yang boleh menjadi pengacara dengan baik…sebutan mereka sangat jelas dan lancar…

        0

        0
  5. Mek Ti says:

    Next please! aduiiiiiiiii *-*

    0

    0
  6. black says:

    Dear Mira Filzah, artis hollywood dia tak belajar dari pengalaman untuk berlakon or mengacara. Dorang ambik class berlakon & mengacara baru dorang brani nak sign contract dgn mana2 producer. Sbb tu kalau tengok banyak pelakon baru tapi lakonan mantap smapi tercalon oscar terus.

    0

    0
    • cikketum says:

      dia di tawarkan..mesti la nak ambik terus peluang tu.. berbakat juga ape mira filza.. ini kat malaywood..bukan hollywood.. hollywood ramai artisnya..kena bersaing.. malaywood..itu2 je orgnye.. salah ke dia nak mencuba??

      0

      0
      • black says:

        sbb tu malaywood taraf malaywood je…hahahaha…

        0

        0
        • cikketum says:

          memang kt malaywood..nak kata apa.. klu ko pandai ko la ubah jadi hollywood.. sokong la sikit artis malaywood ni.. klu bukan ko yg sokong sampai tahap hollywood sapa lagi kan…

          0

          0
        • anon says:

          bkn plywood ke???

          0

          0
    • sje komen says:

      yola tu ekau ni. haha

      0

      0
  7. azreen says:

    ok aper..for a first timer…zizan yang dah lama pun bnyak gak mangarut

    0

    0
  8. jiran hang says:

    apa pun aku tetap menyampah benci kat betina yg acah2 alim n sopan ni….ko ni plastik myra…pemalas dan manja…esok sapa jadi laki ni stanby la hangpa kena masak utk dia…

    0

    0
    • Stapler Biru says:

      bagus la manja..untung suami dia…tak masak takpe…itu bkn tanggungjawab isteri..mmg dah tugas suami sediakan makan utk isteri..org melayu jer yg jadikan itu adat utk perempuan…jeles lettewwww….ko ni agaknya ex-housemate dia yg tak bape nk cantik n menjadi yg jeles ngn mira…mbahahahhahahah…

      0

      0
      • jiran hang says:

        eh bodoh nk jeles menatang apa…aku jantan,tak masak takpe???? hahah berapa ramai pompuan jadi janda sebab x pandai masak,,, bangang kan hang ni

        0

        0
        • Anonymous says:

          Kesian jadi lelaki xtau hukum.. X masak je kna x cerai.. Biasa yg komen ni mesti jantan lembikk.. Yg jnis auw auw.. Hahaaa.. Ada ke jntan x suka ppuan manja?? Klu x suka manja bole la try kwn dgn rimau..

          0

          0
        • damai says:

          jiran hang, isteri x tahu masak nak diceraikan, lelaki dayus x solat, asyik 24jam main game, x nak tolong kemas, t pernah ajar anak isteri agama, ada tak isteri senang2 minta cerai. mrk sentiasa berdoa agar suami dia jadi yg lebih baik

          0

          0
        • chef5* says:

          kalau nak bini masak sehari 5 kali sila bagi duit nafkah+belanja dapur 3 ribu sebulan, suh bini jadi stay at home mama 24j, takat jadi suami pastu tengah bulan pinjam duit gaji bini, hujung bulan x tentu bayar, balik umah bukak baju campak kat meja makan pastu mengangkang depan tv.. x yah cite pasal masak lah, mmg periuk tu kena telangkup atas kepala ko la jawabnya…

          0

          0
        • Anonymous says:

          kalo la tetiba mak hang nk jodohkan hang dgn si mira ni, ko terima tak? setuju tak? jgn gebang je lebih! phuiiiiiiii! ke ko marah sbb mira reject ko dulu??

          0

          0
        • Anonymous says:

          Oi jiran hang pempuan yg dok jdi janda tu sbb jantan mcm hang la sebenaqnya..haku qasa ko ada bni n bni ko lari sbb x tahan dngan ko sbb tu ko meraban mcm2 tuh…

          0

          0
    • gadisuntik says:

      lain macam marah abg ni.. mira filza pernah tolak cinta ko ke bang..suka hati je gelar org u betina.. sakit hati sangat tu bang..

      0

      0
  9. Anonymous says:

    Brani mira ni..tahniah..ok je ak tgk.. yg lain tu dengki aja. Cb yg komplen2 nu pulak naik ats mengacara..kcut usus kot.

    0

    0
  10. black says:

    mira ni dulu pun pernah mengacara jgk kan.
    dalam rancangan ape tah. tapi mmg ada la.

    0

    0
  11. kak leha anti dengki says:

    ok je die mengacara haritu.. x nmpk nerveous ..natural ..walau kadang nmpklah mcm formal… for first timer boleh dibanggakan… dr amik yg sendu.. borink.. sejuk gak mata tengok org sopan mengacarakan program ni … ..

    0

    0
  12. damai says:

    mira mengacara ok apa, sebutan jelas dan yg buat dia spoil ialah zizan yg dgn lawak bodoh dia

    0

    0
  13. Ahmad says:

    Nyata dan jelas…Bagus2

    0

    0
  14. Kupu kupu Emas says:

    Aku tgk bagus je dia mengacara… Tahap konfiden tinggi 0o0..Ckp pn jelas, xmerapu tp tak bosan… Walaupun baru tp aku rasa dia lg bagus dr Scha… Dia ada bakat jd pengacara… Alah, baru xsemestinya xleh bg peluang… Mcm Jehan tu dari pelawak jd pengacara… Elok je dia…

    0

    0
  15. as says:

    mira filzah perasan menang artis paling popular abp tahun ni..haha kelakarlah kau munafik..lagi satu,bila ditawarkan jd pengacara terus terima,dasar gila popular.tak kisahlah nampak mcm badut asalkan boleh masuk tv…

    0

    0
    • us says:

      mana ko tau dia munafik? ko kenal dia ke? mana ko tau dia gila popular? dia ckp kat ko ke? emmm..

      0

      0
  16. suck says:

    Ini la dunia retis msia,asal cntik ,femes trus jd pngcara.bosa pulak tu.rmai lg yg lma2 mmpu jd pngcra tp xd bri pluang.sbb mngkin dh tua atau x cntik.kot2 la klu nk bri pluang jd pngcara tu..mula kn dr bwah bukn trus ke APBH.of cos la minah tu ggup.knp la dunia seni kt msia x standing ngn ngra luar ye??klu kjar yg cntik,tp bkat kosong pe guna nya.knp x ske bg peluang yg xde rupa,gmuk?takutttt…rating x naik kn?sbb tu smpi la ni aku mmg dh lma x tgk drama,filem.jln cite dn tjuk sah2 sma.plkon pn sma.pnyanyi bru2 pn lgsung x knal.tba2 mncul kt red crpet ngn muka itik nya,mkap cina mati nya.

    0

    0
  17. Anonymous says:

    Okaylah dia mengacara. Untuk kali pertama bagi acara besar, pengacaraan dia malam tu sangat bagus. Sebutan jelas, tak nampak gugup dan kalut. Teratur je.
    Lepas ni nak tengok dia digandingkan dengan Alif Satar pulak sebagai pengacara sebab Alif pun bagus jadi pengacara. Both nampak professional dan tak melalut, tak merimaskan.

    0

    0
  18. Anonymous says:

    die ni overrated la..padahal biase2 je.. die mengacara pn ok2 je.. cume nmpk buat2. xnatural. pendapat aku. next!!

    0

    0
  19. Fido Dido says:

    Hmn…bagi aku ok je dia mengacara nak2 1st timer. Kira ok la. Bukan senang nk cakap x tersasul2 depan ratusan orang live. Sekian. #bukanlapeminatmirafilzahsangat

    0

    0
  20. anonymous says:

    berbakat ka apa at least patut utamakan otai dlm bidang pengacaraan..bila ambik “baby” utk mngacara anugerah yg prestij hakak trus x minat nk tgk. sorry la mira pijah. mmg x akan minat kau.

    0

    0
  21. Dhia says:

    Bagi aku ok je mira filzah jadi host..dulu dia host program kltv dgn ammar tu kan..yg penting x mengarut2,sebutan jelas..ntahla lain org lain la pendapat.

    0

    0
  22. dia says:

    Klu irma hasmi , dari mengacara rancangan gossip,apa2 yg bbtk hiburan dah berubah menjadi pengacara berbentuk keagamaan..tetapi si munafik ni,dari mengacara rancangan keagamaan dah berubah menjadi pengacara berbentuk hiburan bagai.bkn jealous ye,tp benci sikap dia yg menggunakan agama untuk tunjuk alim,raih populariti

    0

    0
  23. Hey Kau says:

    Bagi first timer, tak teruk mana si mira nie mengacara. Fahamlah, baru baru nak belajar mengacara, mesti ada kurang sana sini. Takpe, benda tue boleh improve. Yg aku peliknya, si Zizan tue dah berkali-kali jadi pengacara, still mengarut dan tak bermutu the way dia mengacara. Nampak sangat low class. Macam si Zizan nie tak pernah belajar from his past experience. Nak buat lawak tapi tak jadi. ABPBH please jangan ambil si Zizan nie lagi jadi pengacara. Bersepah pengacara kat Malaysia nie yg bagus but not Zizan.

    0

    0
  24. Anonymous says:

    Kesian..jeles x hbis2.

    0

    0
  25. Anonymous says:

    Mira ni nmpk alim, muslimah.. Mcm xbrpa sesuai mengacara program mcm nie..

    0

    0
  26. Anonymous says:

    mcm giler selfie si mira ni… selfie mngoda jer…dlu minat skrg tak dah…dia lawa tp gigi plak tak lawa…huhuhuhuhu

    0

    0
  27. cek mek molek says:

    aku ras dia ok je mngacara… tak merapu… betul..sebutan jelas.. tapi ada sikit2la cover2 sopan ayu .. overall ok.. pleasela.. jgn bagi zizzan mngacara lgi… dia da tak relevan da..lawak pun kureng jadi sgt.. pendapat akula untuk acara mcm ni..bagi yg lawak2 skit baru meriah… plg bosan awie dan fafau.

    Antara pengacara pilihan yg sesuai:
    alif satar
    FBI
    cheryl samad
    johan
    jihan
    zulin aziz
    adibah noor

    0

    0
  28. Researcher says:

    Korang ni mesti tak di expose banyak benda..tgk la hypptv..dulu mira filzah jd host kt hypsensasi..mmg muke die berseason2 jd host kt situ..pastu baru jadi pelakon kt tv3 teros nama naik..so tak heran la if she able to host this award event..

    0

    0