Written by serenity | January 7th, 2015

Siapa yang tak kenal dengan kak Ogy Ahmad Daud, 53. Filem-filem lakonannya seperti Azura, Ali Setan, Suara Kekasih pada tahun 80-an menjadi sebutan sehingga ke hari ini.

Ogy boleh dikatakan seorang primadona filem melayu dengan pencapaian sehingga ke hari ini. Namun baru-baru ini persembahannya dalam program Maharaja Lawak Mega (MLM) 2014 telah mendapat kritikan penonton yang menyifatkan Ogy beraksi gedik.


 photo ogy.jpg

Persembahan Ogy juga dikatakan penyebab kumpulan yang disertainya iaitu Jalor bersama iaitu Rahim, Along dan Joey mendapat tempat tiga tercorot.

 photo Untitled-1.png

Kritikan ini disuarakan secara terbuka oleh seorang pengguna Instagram di akaun Ogy, namun Ogy mempertahankan dirinya dengan mengatakan aksinya ialah sebahagian dari seni persembahan memandangkan dia mempunyai pengalaman dalam bidang tersebut.

Ogy juga khabarnya mempersoalkan penjurian oleh Datuk Jalaluddin Hassan untuk persembahan Jalor. Menerusi mStar Online, dia mengatakan:

Saya hanya ingin persoalkan kritikan juri (Jalaludin). Tidakkah dia tahu bahawa persembahan yang dilakukan adalah berbentuk parody?

Takkan juri tidak tahu watak dan dialog-dialog yang dikeluarkan daripada filem Azura yang dinamakan sebagai surprise element?

Yang berkata saya cuba overshadow itu memang orang yang tidak faham mengenai energy level sedangkan setiap pemain pentas wajib ada perkara itu

Setakat ini persembahan Ogy mendapat kritikan meluas di media sosial namun Ogy pastinya punya sebab tersendiri untuk menampilkan aksi sebegitu, namun setiap orang berhak memberi pendapat berkenaan seni walaupun cara mengkritik itu masih boleh dipersoalkan.

Mungkin kak Ogy perlu membuat sedikit rombakan dalam persembahan supaya ia lebih mudah diterima oleh penonton tempatan.

Semoga Kak Ogy terus sukses dalam bidang seni.

84 responses to Dikritik ‘Gedik’, Ogy Ahmad Daud Sifatkan Penonton Tidak Faham Seni Persembahan

  1. Anonymous says:

    First

    0

    0
    • Orang Cerdik says:

      Oh Rozana

      Masih tentangmu
      Seberapa besar lagi selalu memikirkanmu
      Seberapa lama lagi bisjut & royi ini menjelajahi setiap waktu
      Rasanya jejaka bangla tak ingin tahu apakah bisjut & royi itu

      Malam tadi bangla bermimpi
      Mimpi tentang RM10K lagi
      Kau datang menghampiri jejaka bangla
      Menggenggam bisjut & royi
      Seakan kau tak mau lepaskan bisjut & royi dari cengkaman bangla

      Nak bisjut?
      Nak 10K?

      0

      0
      • Rozana Bibik Indon says:

        alo bai yah……………….

        0

        0
        • NENO says:

          Baru lps tonton video ogy tu. Apsal aku rasa mcm biasa2 je.
          Tak ada overshadow.Prsmbhan tu ada je yg lawaknya, bkn la tak lawak lgsg. Sprti persembahan biasa yg kita lihat, ogy dah mmg mcm tu.
          Ku ingatkan kegedikan yg camne smpi kecoh camni.
          Nmpk sgt tu just utk prsmbhn je pun.

          0

          0
        • kikilala says:

          memang over la lakonan ogy time tu. n honestly, tak lawak at all. kira nasib baik sgt la dapat 3 bintang. kalau aku jadi juri aku kasi stengah bintang je.

          0

          0
        • Anonymous says:

          at all?Agk2 la pom.haha. Tu da macam da xde yg ketawa lgsug

          0

          0
        • K.A.A says:

          ogy amad daud mmg begitu sejak dulu kala lagi.. x terkejut la.. x de apa yg perlu dipertikaikan pon..

          0

          0
        • VAGANZA says:

          Orgnye dah mmg gitu..Mcm korang2 jgk mcm2 karenah ade..Korang nak ke benda kecil psl karakter korang dibesar2kan..Lgpun itu utk persembahan jer bkn betul2 pun..Yg realnya macik2 pun ada yg lg dasyat dari tu bila bergurau..Cuma berpada2 la dlm tindak tanduk kita..Itu masih terkawal lg..
          Org yg menegur pula cara tegur mcm nk publisiti, org yg ditegur x akan pndg pada teguran pada mulanya, akan pndg pada cara menegur, slps tu barulah boleh nak fikir, hayati dan hadam teguran..Klau mcm tu caranya, itu ketara sgt mcm nk bergaduh dan mengutuk..Pasti responnya berbeza..

          0

          0
        • tecit says:

          Memang ogy sudah gitu perangainye. Tapi maslahnye kat sini, aku kalau tengok crite azura tu balik, xde pon ogy gedik segedik mase die dah tua. Aku rase lg comey die yg ‘muda’ bwk watak azura tu. Die yang tua terlalu gedik. Patot watak azura tu kene lebih sentimental ini x. Macam ‘mental’ plak rasenye. Ooppss Sori.

          0

          0
        • HAHHAHAHAHA says:

          Weyh biar btl ko neyh.Kah2 ini baru MLM.Ko boleh masuk MLM nih.
          Kat azura tu dh watak mcm tu xkan la nak gedik2 plak buat skrip sndiri.
          Azura tu lakonan drama cinta.MLM tu buat lawak.Tolong fkr perbezaannye boleh?Ko tengok dia mengacara Melodi je senang.Ada plak banding dgn filem.

          0

          0
      • bangang!!! says:

        mnympah nk mampus aku dgn bisjut royi haram jadah ni!!!!!!!!slama aku bc blog ni,x jumpa sebangang org cerdik ni..nara ko dh tahu ramai komplen kan!!!!!ko block je la ..sakit ati nk mampuh aku!!!!!!!!!!!!

        0

        0
    • Anonymous says:

      dia aje la yang pandai??…….. penonton ni bodo??….

      0

      0
    • Lalola says:

      Dulu jadi pengkritik gila pedas kritik orang atas pentas.. Bila duduk atas pentas haa baru kau rasa bila dikritik.. Meroyan terus makcik ogy ni.. Seni persembahan ke apa ke.. Kalau dah tua, buat lah cara orang tua..

      0

      0
    • Olga says:

      TERIMA JELAH KRITIKAN TU OGY OIIIIII,MCM KAU TU BAGUS SGT

      0

      0
  2. Jemah says:

    First

    0

    0
    • jenah pulut says:

      jemah fst dapat ferrari ke? kak ogy dh tua sgt,x payahla nk berseni sgt..skrg zaman erin malek,acik3 yg taun 60 70 80 sedar diri sikit la..

      0

      0
  3. aku says:

    kurrr…kurrr

    0

    0
  4. sayaQiela says:

    Masalahnya wlu mcmana kak ogy explain n argue pun, persembahan hari tu tak kelakor lah kak ogy.. memang tak kelakor… okbai

    0

    0
    • HAMBA ALLAH says:

      KENAPA NAK BERDEBAT KAK OGY, KAN BAGUS ANDAI TERIMA TEGURAN ITU UTK MEMPERBAIKI DIRI. SECARA JUJURNYA, YA MEMANG PERSEMBAHAN KAK OGY SGT2 TAK KELAKAR DAN OVER. WALAU KAK OGY ADA ILMU DLM INDUSTRI TAK SEMESTI NYA KAMI YG MELIHAT DAPAT TERIMA ILMU ITU IKUT LOGIK AKAL KAMI. SUATU MASA YA MUNGKIN KAK OGY HEBAT, TAPI MASA INI BUKAN LAGI TEMPAT NYA BUAT KAK OGY.

      0

      0
      • anon says:

        Bukan Ogy aje yg tak kelako, Jalor pun tak kelako jugak time tu

        0

        0
        • Anonymous says:

          aku setuju.

          jalor memang tak best. ulang watak bayi tu sbb nak rating tinggi mcm minggu 1st ke? dah tak ada idea kot..

          0

          0
        • MLM2014 - shiro says:

          Rahim x ambk pengajaran daripada persembahan bersama Sepahtu tahun lepas..kenapa ada gohead gostan dlm persembahan miggu lepas. Masa dgn sepahtu bersama artis jemputan pun buat persembahan mcm tu..spoiled mood penonton yg bru nak layan persembahan Jalor…ada plak break2dlm persembahan…

          0

          0
  5. ogy gedik says:

    mmg gedik pun..nmpk sgt..

    0

    0
  6. che tak says:

    ntahnye..terpekik2 mcm kena sawan..hakak mcm siok sendiri .kbai.!!

    0

    0
  7. Anonymous says:

    dah memang kau gedik.. terima aje lah teguran yang merosakkan grup lawak tu.. kesian.. tak buleh ditegur kak ogy ni rupanye..

    0

    0
  8. Hai... says:

    Sorry kak Ogy,,persembahan mlm tu memang x kelakar…..cuba lah akk tgk balik..

    0

    0
  9. Anonymous says:

    tak sanggup tengok persembahan jalor sampai habis malam tu… just tak sanggup!

    0

    0
  10. Anonymous says:

    Hmmmmm….kalau sendiri yg faham, tapi org lain tak faham…itu syok sendiri namanya…tapi seriously…memang gedik tak padan umor, rasa bingit dengar suara dia…dengan baju inner bahagian belakang senget ke atas, yg depan ke bawah, macam makcik kiasu… tak caya tengok ulangan…patutnya kumpulan jalor dah kena keluar malam tu…

    0

    0
  11. safiq copot says:

    makcik kertu yg over…
    sbg org tua yg da lama dlm bidang ni.. ko patut tau..ko tu guest artist yo..
    tuk adi n cik man gak yg terbaik..rilek jer

    0

    0
  12. ain suzana says:

    dia mmg salu perasan dia hebat. tak blk kena kritik. dalam persembahan org lain pun nak dia selitkn dia bagus & versatile. sebenarnya bila acting suka sgt over.

    0

    0
  13. Cicak says:

    Pelakon tua paling over si ogy ni la. Menyampah

    0

    0
  14. Bunga Jasmin says:

    nih sorang lagi yang tak boleh ditegur.. seni ke kalu dok syok sendiri? jawablah kak ogy!

    0

    0
  15. i am me says:

    dia x sedar diri…kesian..sadis..
    even ada ilmu pn lum tntu bgus, even dh veteren pn lum tntu bgus…
    ni maharaja lawak..bkn pementasan azura…
    kesian Jalor..dh mcm dorg lak artis jemputan…

    0

    0
  16. rileks says:

    huhu…. bising… sdar2 laaa

    0

    0
  17. Hakak Sedih says:

    kesian…bersungguh2 dia menegakkan benang yang basah. Kalau ilmu dunia tak menyumbang apa-apa ilmu untuk akhirat pon tiada gunanya la hakak hojiiiieee hoiii!

    0

    0
  18. kentang.bulat says:

    manusia yang tidak dapat terima teguran orang lain bermaksud hatinya gelap. ilmu tidak akan dapat diukur dan dinilai dengan mata kasar. bila berilmu perlu diamalkan supaya tak jadi macam kak ogy. -.-‘

    0

    0
  19. Biskut says:

    Ni lagi sorg macam ahmad idham. bila d kata filem nya tak best dia kata org tak layak nilai n tak tau seni. bila makcik sorg ni d kata gedik dia jwb balik plak kata penonton tak tau seni n ilmu tak cukup tinggi. wow….riak n bongkak sungguh. seni mcm mana pun kalo tak dpt nk tarik perhatian penonton, mmg takkan ke mana. blaja ler terima teguran org. yg byk bg kau mkn, penonton juga. kalo takde penonton, mana duit nk masuk. puiiiii…artis rasa best

    0

    0
  20. zaramin says:

    sama naik je ngan si ifa dia ni… xleh kena tegur. lawak ntah apa2. seni pentas konon. kelaut la wei… bila dia jd juri dia hentam org sesedap rasa. bila dia kena hentam ngan juri dia bleh pertikai. please la… amenda ko nih kak ogy… ko berlakon xde la best pon. nyanyi pon suara suam-suam kuku je. tgk awak kluar dr pentas je dah potong minat nk tgk show group jalor. bkn aku sorg je ckp bersepah lagi yg komen ko xbagus.. seni persembahan kahak-kahak tui!!!!

    0

    0
  21. nini says:

    xsanggup nk tgk sampai abis..siap tutup muka dengan bantal malu tgk dia tlampau over n gedik sgt terkinja2 atas pentas.. huhu..lagi satu malu pakai tudung tp dada terdedah ..

    0

    0
    • Anonymous says:

      ayat ko macam kawan aku. dia malu tgk amir im sorry buat persembahan masa MLM yg first dulu tu. dia cakap malu tgk sampai tutup muka dgn bantal.

      er… ntah2 ko ni kwn aku tu kot…?? hahaah

      0

      0
  22. nini says:

    xsanggup nak tgk smpai abis..siap tutup muka dgn bantal lg sbb xsanggup tgk dia terlampau over n gedik terkinja2 atas pentas..syiok sendri sorg2 konon dialah plg hebat.. lagi satu malu pakai tudung tp dada terdedah…

    0

    0
  23. Ibu says:

    rancangan ni ditunjuk dlm channel mana?

    0

    0
  24. SMN says:

    Maaf Kak Ogy, persembahan Kak Ogy malam itu memang tidak sedap mata memandang pun. Tergedik tidak padan dengan usia. Jawapan Kak Ogy kepada peminat yang menegur itu pun boleh dikatakan indikasi tahap pemikiran Kak Ogy. Peminat tidak cukup ilmu? Tidak memahami energy level? Tiba-tiba hanya Tuhan yang layak mengadili. Muhasabah lah diri anda Kak Ogy.

    0

    0
  25. lia says:

    sorang lagi umat yang tak boleh terima kritikan selepas Ifa Raziah..

    0

    0
  26. abang askar says:

    Tak payah kutuk2 kak Ogy..ok bye.

    0

    0
  27. Kelilawau says:

    Waaah kelakarnye OG nih…gelak x ble brenti aku 3 hari…sambil taip pun sambil gelak sbb OG kelakar yg amat…

    0

    0
  28. taksukaorangover says:

    Ni yg susah ni klu jenis yg perasan primadona…dia je yg betul..tak boleh kena kritik sikit…perasan konon2 takde org yg boleh kritik dgn alasan tinggi benor ilmu pentas dia tu..bila kena kritik mula la nk meroyan…hei kamon la..terima je la..awk tu mmg over..dr dulu lg sebenarnya..tak pernah yg biasa2…

    0

    0
  29. taksukaorangover says:

    Ni yg susah ni spesis yg perasan primadona sgt..dia je yg betul..langsung tak boleh kena kritikan sikit pun..perasan konon2 takde org boleh tegur dia dgn alasan tinggi benir ilmu pentas dia tu..bila kene kritik mula la nk meroyan..hei kamon la..terima je la yg awk tu mmg over..dr dulu lg sebenarnya..tak pernah nak biasa2…semuanya over..

    0

    0
  30. milo ais says:

    memang gedik sangat2 pun… over gila

    0

    0
  31. Mangsa Keadaan says:

    Cuba Kak Ogy compare dgn Puteri Balqish, Tok Adi, Che Man, terimalah teguran tu dan perbaiki diri…

    0

    0
  32. politik says:

    to ogy, mmg serabut kepala tengok perempuan berumur gedik2 atas pentas mcm tu. mcm tu pon still nak kata seni bagai. professional konon. seni2 ni, yg menonton penonton jugak. bukan korang2 geng2 teater je. yg beli tiket,yg tengok tv, penonton. bukan geng2 seni yg kononnya professional tu. dah org komen gedik tu terima je la. esok lusa buat la lagi. orang komen lagi. hahhaa…

    0

    0
  33. huhuhu says:

    cukuplh mengata org…biarlah kak ogy nk mengedik pun..yang korang sibuk apahal…

    0

    0
  34. pahiram ng sandali says:

    Serios jalaluddin x berwibawa utk jd juri… klu sepahtu x sdp pn puji je… jalal ni sume x blh, lawak bola sepak pn x blh, bju kbngsaan pn x blh… idea yg ko komen pn ke laut… juri thn2 lps mcm awie & dato yusof haslam lg bgs

    0

    0
  35. pahiram ng sandali says:

    . jalor tu slh… yg ko p pilih ogy watpe… mnjerit2 mmg over acting..

    0

    0
  36. Anonymous says:

    errr..aku nengok ok je kak ogy buat persembahan mlm tu…mmg kak ogy ni jenis begitu…cuma mungkin sbb dia dh berusia, nampak mcm tak kena laa…amyra rosli yg buat persembahan dgn Virus pun agak gedik2 jg tapi sbb dia muda org tak kutuk plak…

    0

    0
  37. Lol says:

    anak saya yg umur 4 thn tgk pun cakap “gediknya mak cik tu ” … Lol

    0

    0
  38. liana says:

    yg kutuk kat ogy tu semua budak2 muda yg tak tahu about kak ogy semasa muda2. Cara dorang comment kdg2 terlalu kurang ajar. Mcm takde hormat org langsung. adat serta hormati org yg lebih tua telah hilang langsung dlm perangai budak2 muda sekarang ni..

    0

    0
    • Anonymous says:

      aku tahu je kak ogy mmg gitu masa muda2.

      tp skrg dia dah tua. so buat la cara org tua.
      kdg2 kita tgk yg muda mggedik pun jadi sakit mata, ni kan pulak yg tua terkinja2 mengedik mcm tu.

      0

      0
  39. HB93 says:

    what’s wrong with you people ahh?? If it’s not funny for you then diam je laaa… x nmpk le yg dia dh buat yg terbaik memghiburkan with ilmu yg die ada? Yg tukang comment kat atas tu tau pulak ungkit hal2 ukhrawi yee, x sedar yg die pun kene sedar hal2 ukhrawi dgn tidak mengata kebolehan dan usaha org…

    0

    0
  40. pffftttttt says:

    Bukan masalah gedik…
    Ni gedik tapi tak kelakar, buat kelakar tapi ko sendiri je yang paham.
    ‘Amek aura, amek aura…’
    Jadi azura, tapi kepoh macam ogy ahmad daud.
    Kan dah keluar watak tu.
    Kata amek seni persembahannnnn
    Menjiwai watak pun tak lepas.
    Azura tak gedik + over react ok!

    Ntahape2

    0

    0
    • WTH?? says:

      Itu MLM. Kau nak watak Azura yg mcmne? Pentas lawak kot ofkos lah watak tu berlainan dengan watak Azura asal. Kau nak yg Azura ayu kau tengok citer Azura atau kau pi tengok pentas teater.

      0

      0
  41. Anonymous says:

    Dh tau perangai die mcm tu…g ajak die wat persembahan plak watpe…kan dh kena..

    0

    0
  42. X pham says:

    Mmg over shadow la.tnggelam trus jalor wktu tu.
    Dh tau prangai k ogy tu ‘over’..korang pgi amik dia watpe?
    Mcm dh xde org lain.jgn nk salahkn k ogy pulokk.dia dh trang
    tang2 mmg superb klu time action.

    0

    0
  43. pojiah says:

    x payahla nk ilmu pentas sgt kak..ilmu pentas tinggi pon org x suke tgk x gune jugak..terime jela teguran org ape slahnye..x semestinye ilmu n pengalaman dh bnyk boleh jd perfect..langsung xde silap..klu kak ogy leh terime teguran mesti org lg respek kt akak..ak suke je ogy blakon tp utk MLM hritu mmg x best..

    0

    0
  44. bepro says:

    Artist pada masa kini seharusnya peka & menerima kritikan secara terbuka. Penonton sekarang semuanya bersekolah & pandai menilai. Kritikan ada yang baik, ada yang buruk. Ambil sajalah yang baik. Yang buruk itu tidak tahu bagaimana mahu menyampaikan dengan baik, maka buatlah penilaian & jangan pula nak menegakkan benang yang basah. Ketahuilah, sesungguhnya perbuatan kita sememangnya buruk bilamana kita melanggar ketetapan Allah. Sampai bila perangai buruk itu mampu membuat kita berjalan dibawah langit milik Allah. Tipikal masyarakat melihat sesuatu & menilai. Janganlah melenting bila perbuatan kita dikhalayak umum dikritik masyarakat. Masyarakat dulu & sekarang tidaklah banyak beza, cuman kini banyak media2 sosial membantu meluahkan apa yang difikirkan, apa yang dirasakan. Rasanya, komen tetap sama.

    0

    0
  45. Anonymous says:

    Sian kak ogy pasni kena darah tinggi sebab dicarut bertalu talu Oleh keyboard warriors hihi… Take it easy man, y so serious lol

    0

    0
  46. Mamat TakExist lagi tahun 2015 says:

    Ogy ni dulu2 wild child..ingat lagi tgk gambar dia masa main dalam kumpulan apa ntah zaman 80an..punyalah ghairah sampai payu dara tersembul pun tak sedar…ha! ha!

    0

    0
  47. zieta says:

    Kesiankak og die ok pe
    korang yg xfhm seni die
    pepun all the best kak og

    0

    0
  48. Door says:

    I like u kak ogy.. Tp memang puas aku nak gelak tp tak tergelak. Btllah kak erma kata kak ogy ni over acting. Terjerit2.. Tergedik2. Kesian aku tengok.

    0

    0
  49. Jietu says:

    Apa2 pun kita kena maafkan Ogy dan memahaminya ,dalam usia begitu dia sedang menghadapi menopause .

    0

    0
  50. Ogy poyo says:

    Kesian aku tgok ogy ni….dh tua2 pon tk sedar2 diri lgi dok terkinja2 dan terpekik cam ppuan gila…jenuh dia nk buat lawak tpi tk siapa nk gelak….susah nk ubah dh ni,dh jdi kematu….dri dulu spai skrg aku tgok lakonan dia mmg tk bagus pon kalo sedih over sgt spai kita tgok pon menyampah.mbira gedik sgt spai meluat menegoknya…tk tau tang mana yg bagusnya dia ni….dia jer rasa dia bagus,peminat tk rasa cam 2 pon…syok sdiri memanjang…kesiannnnn

    0

    0
  51. Eman Manan says:

    Well…Fauziah Ahmad Daud…love you…miss you…keh keh

    0

    0
  52. Dania says:

    Sepatutnya dia sebagai seorang yang sering menjadi juri patut terima kritikan orang. Dia sendiri pun bukan selalu memberi komen yang membina. Maybe pada pendengaran dan pandangan dia, she’s being honest dan cuba untuk memperbaiki tapi hakikatnya kata-kata boleh menjatuhkan seseorang, apatah lagi bila diutarakan dengan nada yang kurang senang didengar. Sekarang, penonton memberi pandangan dan pendapat, and she acted very immaturely dengan mengatakan they don’t understand la, takde seni la apa… Ternyata dia memandang rendah pandangan penonton. Dia tak tau ke penonton ne adalah “customers”. Walaupun takde darah seni or pengalaman or pengetahuan mengenai seni, tak bermaksud mereka buta, tuli dan bisu. Keyboard warriors pun, tak semestinya salah. I sebagai penonton tv and movie, I rasa kami lebih layak mengkritik because we actually invest to see her performance. Seriously disappointed in Ogy sebab being cynical… Her responds tu menampakkan personality dia dan nampak sangat dia rasa dia aje yang betul. Baru2 ne I tengok Manisnya Cinta, I menyampah dengan lakonan dia. Sejak jadi pengkritik, I rasa dia over dalam semua yang dia buat. Just my honest opinion…

    0

    0
  53. cik kim says:

    Tonton lakonan Kak Ogy dalam MLM.. saya rasa senak perut. Suspens sebab lawak x kena puchline.. Macam saya atas stage pulak

    0

    0
  54. […] – Sound On SightEl universal y estrambótico humor de GregoIra David Wood III: 40 years as ScroogeDikritik ‘Gedik’, Ogy Ahmad Daud Sifatkan Penonton Tidak Faham Seni Persembahanbody { background: […]

    0

    0
  55. anonym says:

    sokong ogy dia memang layak judge lawak yg sangat sampah itu… salute ogy dia memang smart,apa yg keluar dari mulut beliau memang bernas!

    0

    0