Written by Bella | July 10th, 2017

Viral di media sosial mengenai luahan ibu kepada juara Akademi Fantasia 2015, Sufie Rashid iaitu Irma Suriana Mahamud yang meluahkan rasa sedih serta kecewanya terhadap Sufie  sehingga menggelarkan anaknya itu Malin Kundang menerusi  satu status di akaun Facebook miliknya.

Irma juga merasakan tiada apa yang perlu beliau banggakan lagi apabila Sufie tidak lagi mempedulikan perasaan beliau .

Memberikan respon terhadap apa yang diluahkan oleh ibunya itu, Sufie juga ada memuat naik status di akaun Facebook miliknya dimana beliau menyatakan kasih sayang beliau terhadap Irma tidak akan pernah berkurangan.

Tidak pasti apa yang berlaku antara Sufie dan ibunya tetapi kami berharap mereka dapat menyelesaikan segala kemelut dengan baik. Hubungan ibu dengan anak tidak akan mungkin dapat dijual beli ataupun ditukar ganti.

Sumber Berita : Astro Gempak

61 responses to Dihumban Seperti Kain Buruk Yang Dah Tak Berguna Lagi – Ibu Sufie Rashid

  1. Anonymous says:

    Kaya harta kat dunia tak guna. Kaya ibadah for akhirat, that is true kekayaan. No use tutop aurat but actions, behavior langsung tak tutop aurat. Ini dinamakan dunia dah terbalik. Yang haram jadi halal, yang halal become haram. Orang nasihat di panggil kecam. Tapi behavior tak senonoh orang celebrate. Kesian manusia akhir zaman

    11

    0
    • Mak Becok says:

      PEMBETULAN:

      Hibanya baca keluhan seorg. Ibu yg. amat sedih mcm. ni; Sabarlah Pn. Irma.

      Bayangkanlah anak2 yatim miskin dan teraniaya kat luar sana juga spt. anak2 kita; sbb. itu kita mesti bantu seboleh mungkin (termask tinggalkan dlm wasiat kita utk. menderma kpd. pertubuhan anak2 Yatim) sbb. anak2 sendiri yg. lupa daratan mcm. ni; tak guna menangis.

      0

      11
    • minah jambu suka saahara yaakop says:

      move on aje la mak cik…sufie ni pon dh besar kasi la dia berfikir n dia tau mana yg burok n mana yg baik..tkaaaaaaaaan la dia tak ingat langsung pada mak cik mak dia kaaaaan ! mungkin dia sebok..mak cik nak kena understand la sikit..dulu masa mak cik jaga dia dari kecik tu macmana ? cuba fukirkn dulu ..ada mak cik curahkn kaseh sayang mak cik n jaga dia dengan baik sebagai sorang ibu ? kenape mak cik gelarkn dia malim kundang pulak ? dia ada pukol bantai mak cik n rembat mak cik dengan penyapu ke ? mak cik mengadu dengan orang2 seolah si sufie ni anak yg kejam dn jahat !! cuba diam mulot tu ! kalau sufie tu humban mak cik macm kain burok tau lah Allah membalas nye…tetapi kalau mak cik pulak yg membuat fitnah ke atas sufie anak mak cik ni semoga Allah akan balas ape yg dh mak cik buat terhadap sufie..n mak cik tidak akan hidop bahgia…!!

      9

      0
    • nana says:

      manusia tak perfect termasuk la insan bernama ibu. mesti ada silap mn2 dgn anak2. dan anak pon manusia yg ada hati dan perasaan yg boleh terluka.

      22

      0
    • kain buruk sendu ke? says:

      irma suriana mahamud gigih hafal mengandung 9 bulan 11 hari.. teringat sungguh irma kenangan bapa sufi, rashid memasukkan batang zakarnya ke dalam faraj irma.. sedap melayan kenikmatan dihenjut-henjut di kamar ranjang.. boleh pula diungkit-ungkit pengorbanannya bersusah payah mengandungkan sufi, menyusukan teteknya ke mulut sufi, menukarkan lampin sufi yang berisikan najis dan air kencing, menyuapkan makanan ke dalam mulut sufi.. hadooii.. semua ibu dalam dunia melalui apa yang kau rasa.. tapi emosi kau yang tak stabil.. harap kau muhasabah diri.. pergi buat yoga ke apa tenangkan diri.. kang tak pasal kau darah tinggi sakit jantung, kau jugak yang merana.. k jaga diri ye mak cik irma ooii.. kau rasa nak masuk tv nak jadi artis, pergilah sri pentas walk in.. bolehlah kau popular satu malaysia tengok muka kau gitu..

      8

      1
  2. Anonymous says:

    Idk why… tp his mother ni mcm.. stupid id say.. nape nak luah kat social media? Bcause she knew shell gonna get attention. Aduii makcik hang tus dah tua tau.. xyah nak bersosial sial sgtlah makcik oii.. seorg mak xkan nak burukkan anaknye wlaupon anak dia buat jahat. Cmon guys. Her mother is an attention seeker. Nyampah aku org tua ni.

    13

    1
  3. Mak Becok says:

    Hibanya baca keluhan seorg. Ibu yg. amat sedih mcm. ni; Sabarlah Pn. Irma.

    Bayangkanlah anak2 yatim miskin dan teranaiya kat luar sana juga spt. anak2 kita; sbb. itu kita mesti bantu seboleh mungkin (termask tinggalkan dlm wasiat kita utk. menderma kpd. pertubuhan anak2 Yatim) sbb. anak2 sendiri yg. lupa daratan mcm. ni; tak guna menangis.

    0

    5
  4. Hmm says:

    Bagi aku sorg ibu itu bersabar redha musabah sbgaimana dia mnjaga dlm perut 9 bulan dgn kernah pembawaan ank itu,rezeki Allah yg telah d berikan dan saham akhirat juga,knapa tidak trus mmuhun pada Allah sholat hajat doa mungkin anak itu khilaf atau lalai atau terpengeruh dgn keadaan skliling kan doa ibu itu senjata buknnya mndoakn perkara2 yg tak baik terhadap ank ,itu lh bagi aku seorg ibu,ibu yg tak lepas doa kebaikan kejayaan dunia dan akhirat dr mulutnya utuk anak

    36

    0
  5. Anonymous says:

    Apapun ibu tetap ibu. Tiada ganti nya

    8

    0
    • minah jambu suka saahara yaakop says:

      kalau ibu yg baik takan la anak nak berbuat bergitu..jangan salahkn anak semata2…mungkin ibu pon ada salah…mungkin salah ibu lagi rabak dari ape yg kite dengar pasal sufie…bapak tiri sufie laki mak sufie ke ?

      24

      0
      • Anonymous says:

        Aku suka jugak dgn pendapat kau..kadang2 orang tua ego nyer melebihi segala..tkyalah war2kan perihal anak2 kita kt media..sama seperti memalukan diri sendiri..ludah ke langit gitu..
        Dulu sufi kena molest dgn bapak tiri dia..laki mak dia jugak..tk pikir ke betapa sufi juga teraniaya..
        Perihal anak biar sesama sendiri settle..tk perlu bukak aib anak tu..jadi mak tk semestinya awak sentiasa betul..

        22

        0
      • Anonymous says:

        Bapak tiri dia dh cerai dgn mak dia..

        2

        0
        • wekkkkkkk says:

          atau jenis mak yg suka “kecoh”..kalau mak baik dn terima seadanya perangai anak, insyAllah anak tu akan insaf jugk..walaupun anak tu salah, maka anak akan memohon ampun dn maaf jugak..kalau mak bersikap mcm tu, heboh dan tularkan di media..maka akan bertmbah lagilah kekalutan dlm kuarga..

          mmg ssh dpt mak mcm ni, lagi2 jika mak tu mata duitan..
          kalau menantu kaya dn ada duit..maka akan diberi perhatian labih..
          kalau menantu tu ckup2 makan, maka akan smbil lewa je layanannya..

          13

          0
      • Anonymous says:

        Bapak tiri dia dh cerai dgn mak dia ni..
        Aku nyampah dgn mak mcm ni..ibu apa yg aibkan anak kt social media?
        So selfish..

        17

        0
  6. ibu says:

    sekadar teguran dari seorang ibu kepada ibu .seorang ibu yang BAIK takkan membuat kenyataan terbuka tentang perkara buruk anaknya apatah lagi di medium seperti FB. seorang ibu yang BAIK akan menggunakan sepenuhnya medium seorang IBU iaitu KASIH SAYANG dalam membetulkan/menegur anaknya. menggunakan media sosial bukan pilihan yang bijak kerana hanya akan membuka aib keluarga dan menimbulkan fitnah pada ibu mahupun anak.

    10

    0
    • minah jambu suka saahara yaakop says:

      elehh mak dia kecoh mungkin pasal dh kena cerai dengan di punye laki…kalau ada laki mungkin mulot mak sufie tak macm gitu tol tak ? tapi tk baik kan mak kecoh2kn pasal hal anak sendiri itu makna nye mak yg tk bagos…mak yg bagos dia akan diam dn sabar n doakn anak agar di murahkn rezeki dn ingat pada Allah selalu…ini tidak satu mak kecoh kt media social cakap pasal anak campakan n humban dia macm kain burok….so bad u mama…

      2

      0
  7. el says:

    Orang zaman sekarang ni, tak ade rasa malu ke, nape mesti buka aib keluarga sendiri di media sosial, kan bise di selesai secara privasi

    11

    0
  8. Anonymous says:

    Ibu mmg tiada ganti..tapi si ibu pn jangan la terlalu open meluah kan segala nya di public.. aib keluarga..

    37

    0
    • damai says:

      Mungkin si anak mmg salah, kecilkan hati si ibu, tapi knp lah si ibu nie luahkan pd media social, bgm salah anak itu jgn aibkan mrk lagi anak itu public figure. Luahkan pada Allah atau org yg rapat dgn kita, sgp kah kita nerakakan anak kita sendiri yg kita mengandungkan dan melahirkan. Pk2 kan lah wahai siibu

      27

      0
    • minah jambu suka saahara yaakop says:

      ibu memang tkde penganti tapi tengok la ibu yg macmana..kalau ibu yg ambek dadah dera anak ..ibu ngan BF sama2 dera anak sampai mampos ibu ke tu ? ibu hanye melahirkn tapi tkde kaseh sayang pada anak ..cuma ada kaseh sayang pada BF aje anak terbiar..ibu ape yg semacm gitu..

      14

      0
  9. Anonymous says:

    kenapa la sampai kene bgitau pasal menyusu kan bagai tu…klau puan tahu konsep redha, puan xxkan ckp gitu..itu nama nya mengungkit… klau betu pun ank tu salah.. xperlu la dicanang bagi semua tahu.. awk kn ibu kenapa nk buka aib keluarga sndri.. redha puan..redha

    33

    0
  10. Anonymous says:

    Mak dia pun pernah buat kecoh dulu kan? Tapi anak dia still remain cool. Entah,memang la kesejahteraan hidup anak ni terletak pada redha ibu tapi tak bermaksud si ibu ni sentiasa betul & boleh buat sesuka hati.

    28

    0
    • laila says:

      memang. makcik ni suka buat kecoh. attention seeker betul.

      10

      0
    • Liza says:

      Betul sgt…sbb sy penah alami bnda cmni ayah sy canang kt fb keburukan anak2..mcm2 die tulis n kwn2 dia pun like status dia…sy dh umur 30 tp sy n husband blik umah mak kena maki hamun ( sbb ada salah paham n miscommunication je)..of coz la sy mls nk dtg sbb mertua sy pn xpenah nk maki sy…ayah sy ego..ye la mentang2 berpangkat ada Ir..xsemestinya org tua je betul kalau anak2 ada salah bincang elok2 bkn maki hamun..kesian husband sy..masa kena maki tu dia tunduk je duk blakng sy.:seb baik sy tak kena lempang je ngn abah

      6

      0
  11. nora says:

    Seorang ibu yang baik akan selalu menutup aib anak nya…dan memaafkan mereka selalu, bukan mendedahkan di laman social… apa yang di tulis tentang perangai buruk anaknya seperti menepuk air di dulang terpecik muka sendiri…orang2 akan memperkatakan cara didikan ibu bapa pada anak… ni hanya pendapat saya… siapa tak suka tak pa.

    27

    0
    • Ita says:

      Betul klu kita seorang ibu yg baik kita tidak akn mencanang atau memburukkan kan anak kita di khalayak …apalagi mendoakan yg bukan2….tegakan kita melihat kesusahan dan kesulitan anak yg dikendong sembilan bulan kerana doa sang ibu….sbb itu mulianya kedudukan seorng ibu dlm islam sbb ibu yg sejati dia sanggup berkorban utk anaknya….sanggup menderita demi anak ….sabar redha dan berdoa yg baik setiap kali terluka dgn sikap anak kerana doa seorang ibu akn di makbulkan ilahi…mungkin anak tersasar atau terkhilaf ….maafkan anak semuga dia berubah dan hidup nya tidak susah kerana tiada redha dari seorang ibu…mgkin juga ada dosa2 kita dgn ibu kita yg membuatkan anak kita bersikap spt itu kpd kita …..anggap itu sbgai balasan dari Allah diatas perbuatan masa lampau …..sekian pandangan ikhlas dari saya….apapun saya doakan dua beranak akn kembali berbaik dan berkasih sayang ……amiin

      6

      0
  12. Minah Kilang says:

    Dia ni yg kena liwat dgn bapak tiri dulu kann

    1

    0
    • Anonymous says:

      Tak kena liwatlah.kau pun..kena molest ajer..mentang2 anwar ibrahim ada kes liwat..nak smakan degn anwar..teruk betul kau..btw..tahu tak apa tu molest???

      0

      1
  13. ??? says:

    sory to say pn ima, sy raser makcik ni attention seeker & suka cerita aib keluarga pd org luar.. sepatutnyer pn ima nasihat sufie kalo btul dia buat salah..carik org yg paling dekat utk nasihatkan pd dia juga.. ni publish kat media sosial.. sy penah alami jln cerita mcm ni biler emak sy sendiri cerita perkara yang sy sndiri tak buat pd sedara mara & kwn2… ramai sedara mara pulaukan sy tanpa sebab & dikater buruk perangai.. biler tahu hal sebena yg mak kita sendiri yg cerita sana sini, hati mmg sedih, tp sy ttp maafkan mak sy.. walaupun selalu emak buat mcm tu, baik buruk dia ttp mak sy..

    4

    0
    • Liza says:

      Betul tu….sama la mak pak sy…apa dorng buat sy senyap je..mcm2 canang buruk anak2 kt jiran2…smp kite pn segan nk blik umah mak sndri (sy duk kl ye,bkn kt kg..tp perumahan rmi makcik2 leh tahan gak mulut)..masa grad master dulu bleh lak xnk datang konvo kite sbb apa..:sbb pegi reunion kwn2 skolah…kdg2 sedih tgk mak pak perangai mcm ni..n mybe ni dugaan utk sy juga..moga sy tak ikut perangai mak pak sy bila dh ada anak nti…
      Mmg betul bnda ni ada jd dlm masyarakat kite.::cuma nya anak2 akan senyap je sbb org akan fikir org tua/mak pak ni semua betul…

      6

      0
  14. ibu says:

    Seorang ibu sentiasa menyayangi anaknya till jannah. setuju dengan nora

    1

    0
  15. jed jedi says:

    kalau ibu baik takan tulis macam ni. ibu yg baik ibu yg sentiasa sabar walau apa anak dia buat. ni dah mengaibkan anak sendiri. anak pun ada perasaaan.

    15

    0
  16. bantahibukepohsosialmedia says:

    camnilah aku rasa, org yg matang, lg2 ibu, dia x bukak aib anak sndri dan aib keluarga. tak kecoh ttg masalah, tak open masalah peribadi kepada public. ada mslh settle la elok2, Puan ni ibu tau, walau dia dh besar, dia anak lelaki, masih dibawah didikan dan tanggungjawab si ibu. sy tak setuju Puan buat kenyataan mcm ni. beri lg masalah kpd anak sndri dan lagi mengeruhkan keadaan. Sufie pun pndai2 lah jaga hati mak hang.., dah tau mak hang gitu, cepat2 la pujuk sblm pecah mulut dia kt sosial media. yela mentang2 anak atis. smua bnda nk kepoh.

    3

    0
  17. lilo says:

    tgk gambar dp pun tahu dah perangai si mak ni. -.-

    7

    0
  18. Anonymous says:

    Marah sekali pun tak payah lah nak ungkit pasal bawak 9bln. Kata org kita boleh pilih kawan tapi keluarga kita tak leh pilih. Mak gila glamer. Nak satu dunia tau dia tengah marah kat anak dia. Makcik ooii… Doa yg baik2 aje lah utk anak tu. Kalau pun dia buat salah tak rasa sampai kita seorg ibu boleh menyesal lahirkan anak kita kecuali dia zalim macam firaun.

    8

    0
  19. makcik says:

    aku rasa macam ada yang tak kena je dgn mak dia ni. mak yg baik walau sejahat mana pun anak dia, takkan sama sekali memburuk2kan anak2 dia…

    6

    0
    • Anonymous says:

      Memang tk kena..sometg wrong dgn makcik ni..
      Insaflah makcik..jgn ingat nama jer IBU semua kau buat tu betul..

      6

      0
    • wekkkkkkk says:

      ya la makcik…mak yg baik x kan tular kn mcm ni…mak yg baik akn redha je..sanggup gadai tanah demi jamin anak dn kuar dri penjara..ini mak yg baik..ini contoh je..
      mak yg baik sanggup je buat apa saja utk anak..
      mak yg baik dan akan menjadi kuat, sekuat2nya mempertahankan anak jika berdepan dgn harimau tetiba muncul di depan mata…ini mmg mak yg baik..ini contoh.

      2

      0
  20. akak says:

    seorg ibu.
    x patut ungkit apa yg telah di beri pd anak2.
    doa yg terbaik utk anak2
    percayalah ibu yg baik..penyayang..besarkan anak2 penuh ikhlas..x kan ungkit walau sebesar manapun jasanya.
    doa ibukan makbul
    so
    doa yg baik2 saja.
    takut nnt awak menyesal.

    4

    0
  21. wekkkkkkk says:

    ini slah satu conth mak saya yg baik..dn bertimbag rasa.
    mak nak tanya sikit, mak ada buat kuih loyang dn rempeyek ni kn..yg tergantung 6 plastik bsr tu sapa nyer..
    then mak ckp..oo itu kakak2 ko punya., mereka dh tempah awal utk bawa balik KL, tapi x apalh kalau kamu nak, mak buatkan nnti sebelum kamu balik KL…ini mak yg baik dn sama rata..kasih syg..x ada lh pulak ckp..kamu dulu kenapa x tempah awal, mak dh penat nk buat..

    sayang mak aku, then aku ckp, x apa lah mak..x perlu buat lah, makan je apa yg ada..hehuhehe..lari sikit tajuk..ini mak yg baik..

    2

    1
    • anon says:

      Kalau mak ko tu baik sngt, kenapa dia tak buatkan utk ko sekali?? Utk semua anak2 dia?

      1

      1
      • Anonymous says:

        Ni mesti mak sufi yg komen..menyemak jer kt sini

        1

        0
      • wekkkkkkk says:

        x fhm ke. mereka menempah, ko sakit hati nape lak……x baca ke …mereka menempah…biasanya aku kureng bawa mkanan dri kpg..klau ada lbih baru bawak…mak aku fhm itu..
        ada gk yg sakit hati komen baik aku..dn x sakitkn sesapa..tapi ada lk yg sakit

        2

        0
      • xyz says:

        apa pula bertimbangrasa? kakak kau tempah awal mungkin dengan duit sekali. kau dok datang acah acah nak bagai susahkan mum kau ja nak buatkan lagi. kau yang tak bertimbangrasa

        0

        0
    • ppo says:

      bodoh..patutnya anak2 yg selesakan mak bapak, belikan atau buatkan kueh utk mak bapak..ni kau suruh mak kau buat kueh utk kau plk??? MAK KAU TUKAR STATUS JADI KULI BATAK KAU KE? ada anak2 yg bila dah beranak suruh mak bapak dia jaga anak2nya kat kg..MAK BAPAK KAU DAH TUA, DULU JAGA KAU, SKRG NAK JAGA CUCU PLK??? MEREKA PERLU BERIBADAT LEBIH DIPENHUJUNG USIA, BUKAN JADI KULI BATAK JAGA CUCU..ada faham!
      bodoh punya anak kau ni..

      1

      0
      • wekkkkkkk says:

        ppo
        says: July 10, 2017 at 3:38 pm

        Tak kenal maka x cinta gitu..
        sepegetahuan kamu. mak kita x disuruh buat kuih..kami akan belikan semua kuih utk mak.

        hanya rempeyek, tapai pulut dan loyang shaja buatan mak yg tiada tandingannya..sentiasa dpt pujian org kpg..org kpgpun tempah..hanya itu kuih yg mak buat..yg lain x ada….kuih moden kami beli.
        kami ada 11 org dik bradik..sorang cucu pun mak kami x pernah jaga..dan kami x mau mak jaga..mak dh pent mmbsrkan kami semua..ok fhm..
        kami kalau balik, kami yg mengulikn diri kami, mak goyang kaki je dn terima duit..

        3

        0
        • wekkkkkkk says:

          so ada fhm..jgn nk guna ayat kesat2..kata og bodoh…melenkn org tu melakukan perkara2 yg bodoh..dn mengeluarkan kata2 bodoh, x kn kita diam bila kena sekeh…

          1

          0
  22. josh says:

    Ruginya sufi ni dpt ibu yg suka memburuk2kan nya. Apa jenis ibu lah tu. Kalau betol2 sayangkan anak jgn diaibkan dia. Ni species ibu yg sama mcm pelakun lelaki sorang tu, Afiq Muiz. Kalau syg kan anak, nasihat secara berdepan, bknnya buat kecoh bagi semua org tau. Ni jenis bkn ibu yg baik2 & yg tak sygkan anak….

    4

    0
  23. dreamer says:

    Bukan semua anak2 ni jenis baik mcm malaikat & bukan semua pun baik. Sebagai sorang ibu yg penyayang adalah lbh baik kalau buat solat tahajjud, solat hajat utk melembutkan hati anak2 & biar dia patuh pd cakap kita. Honestly itu yg aku buat, bukannya pegi tayang & mengutuk memburukkan anak2 dgn upload kat ista or facebook. Tapi itu cara ibu yg baik, mak sufi ni jenis yg tak baik sb tu sanggup aibkan anak dia. Mmglah ada anak2 yg nakal, tapi tak blh ke nasihat anak tu dgn elok rather than airing yr dirty linen in public. Tak paham aku mak bapak zaman skrg.

    0

    0
  24. vvv says:

    aku tak kenal sapa sufi ni, sapa mak dia, apasal dia gaduh dgn mak dia, apasal mak dia keluarkan status mcm tu kat FB..so aku taknak cakap apa2 sbb mmg tak tahu tak kenal..

    1

    0
  25. c says:

    x prlu taulah…kamipun x tau siapa sufi, mak dia nk jdi retis taik kucing jugk..mak x mak dia ni..

    0

    0
  26. baju coklat says:

    korg ni komen mcm tahu je cerita luar dalam keluarga diorg..
    hmmmm…neraka yg korg cari ke?

    0

    1
  27. Welson says:

    Ini mak suka sgt main fb, kan skit2 post kat fb, ala ni kisah anak beranak…boleh bincang dlm umah…main fb lagi mak..skit2 post..hah kan dah biol skrg

    2

    0
  28. Kesiannyaaaaaa says:

    Walhasil…pada aku, walau apa pun anak buat..mak selalu akan tutup aib anaknya. Bukan dijaja cerita2 buruk sesuka hati..sekian terimakasih.

    0

    0
  29. suriana frust menonggeng? says:

    hoii irma suriana mahamud.. kau ni dah tak de kerja ke meroyan di facebook.. elok kau pikir benda faedah ke.. punyalah banyak benda lain kau boleh buat.. kau ungkit cerita kau buat anak dengan laki kau kemudian hasilnya selepas 9 bulan 11 hari, beranak si sufi ni.. sufi ni dah tua pun ada otak boleh pikir. patut kau mak cik irma muhasabah diri tu.. masuk persatuan apa-apa. buat kerja sukarelawan ke.. sekurang-kurangnya hidup kau tu ada gak jasa bakti kepada masyarakat.. ni dah macam biawak hidup segan mati tak mahu.. entah apa nak jadi la mak cik irma sayang..

    0

    1
    • Mak Becok says:

      Pi mampos jilat taik hanyir lu kat jamban, si sewel2 Homo/porno puaka Zionis Penyamaq Kapir harbi si pemakan taik dedak Penjajah Parasit/Lanun/Perasuah DAPig/PAPig SingaPORK oi!

      0

      1
  30. Mak Becok says:

    Tak habis2 mengHALALkan & mengNORMALkan budaya BIADAP pd. IBUBAPA kita – utk. MEROSAKkan moral jenerasi muda Islam/Melayu kita!

    Pi mampos jilat taik hanyir lu kat jamban, si sewel2 Homo/porno puaka Zionis Penyamaq Kapir harbi si pemakan taik dedak Penjajah Parasit/Lanun/Perasuah DAPig/PAPig SingaPORK oi!

    0

    1
  31. NurulNadin says:

    Dari komen mak dia ni x nampak macam mak cik ni seorang yang penyayang. Kalau omputih, mereka panggil sikap mcm ni sebagai NARSISTIK. Bukan semua anak baik, dan bukan semua ibu kat dunia ni mulia, namapun manusia. Tapi apa pun sebagai ibu kita wajib hormat. Tabik kat Sufi sbb dia x melenting pun dapat mak bersikap umpama narsistik.

    3

    0
  32. Yekeni says:

    I pun mengandung 9 bulan. Takde pun rasa susah sangat. Memang setiap kandungan tu berbeza. Tapi tak pernah terfikir atau teringat betapa kesusahan mengandung dan melahirkan pun. Memanglah masa nak beranak tu, i pakai epidural. Tak rasa sakit. Tapi masa nak tunggu doctor tu datang kasi epidural, sampai tangan ni tumbuk2 katil menahan sakit.

    Bila dah beranak, i sorang jaga. Mak mertua mmg tak leh harap. Main2 dgn baby adalah. Selain dari itu i jaga sendiri. Baby jenis setiap 2 jam terpekik. Penat jaga, tak cukup tidur. Pasal tu lah 11 hari badan dah kembali slim. Takde pun terfikir mcm susah gitu.

    Sebab apa? Sebab redha… sebab ibu bapa kita melaluinya, kita melaluinya. Anak kita pun akan melaluinya. Sebab bersyukur diberi pinjaman kenikmatan mengandung, menjaga baby.

    Anak dah besar, cakap dah besar punya hal. Tapi, once you upload such status, i judge YOU. Not your son. I will ask YOU apa u dah buat sampai anak u mcm tu.

    Ibu tak semestinya betul. Ingat, anak adalah seorang manusia, yg perlu dihormat juga, dijaga perasaan. Dia bukan milik u. Nak arah, marah sesuka hati. Go throw ur gps and get lost. Ni venting ajelah, bukan betul2. Jangan throw, tapi harap gps tu hilang aje ..

    0

    0
  33. Ros says:

    Inilah malaysia. Anggap ibu bapa noble sangat. Ni jenis mak level kardashian ni. Podah. Layak la ngan muke kau. Dah kau yng nak anak, memekak lak pengorbanan bagai-you asked for it attention seeker!

    0

    0

Leave a Comment

Optional