Written by Bella | March 8th, 2017

Menerusi akaun Twitternya, Hafiz Hamidun baru-baru ini ada memuat naik foto kain dari gedung terkenal, Kamdar dengan nama Hafiz Hamidun Kain Baju Melayu Shine 44.

Status Twitter Hafiz jelas sekali menunjukkan beliau merasa bengang kerana namanya digunakan dan akan merujuk perkara berkenaan ke mahkamah.

Namun, isu tersebut mencetuskan kontroversi apabila ada sesetengah netizen yang kurang bersetuju dengan tindakan Hafiz. Mereka berpendapat Hafiz tidak patut menyaman Kamdar kerana ada kemungkinan nama yang digunakan pada kain tersebut milik orang lain. Iyalah, bukan seorang sahaja didalam Malaysia yang bernama Hafiz Hamidun bukan?

Apa pula pendapat anda?

[jetpack-related-posts]

92 responses to Dia Ingat Semua Orang Malaysia Kenal Dia Ke ? – Tweet “Kamdar See You In Court” Hafiz Hamidun Dikecam Netizen

  1. sepaun says:

    saya lagi suka baca tweet netizen di atas tu dr baca psl “Kamdar See You In Court” si Hafiz Hamidun tu :p bakal pengantin jgn la marah2.. lek la weiiii

    5

    4
    • Bbycumil says:

      peniaga kain biasa guna nama2 public figure kt kain2 and baju2 keluaran dorg utk attract customers..cth baju melayu aaron aziz,zizan, bju kurung ct etc..aku yakin kamdar mmg guna nama hafiz ni sbb korg ade knl mana2 public figure lain yg nama hafiz hamidun ke?xkan kamdar nak guna nama jiran or sedara dia letak kt kain dorg..mana org kenal..think people think..mmg la hafiz ni x sefemes dato ct or aaron aziz tapi dia ade followers dia sendiri..org still knl dia..yg kecam dia kt twitter tu mmg buta bab marketing kot..pastu wat2 xkenal si hafiz ni

      143

      1
    • RakyatMarhaen says:

      Kenapa yer rakyat Malaysia kita ni suka kecam benda yang betul??ke sengaja cari gaduh??kalau benda takde manfaat rajin plak viralkan siap masukkan dalam tv.kalau org luar tahu perangai rakyat kita macam ni aku tak tahulah apa dorg nak cakap.ke lama sangat duduk bawah tempurung?korang tahu ke marketing tu apa??dia tak famous tak bermakna apa dia buat tu salah.mentaliti org malaysia..asal famous jer dia betul.asal tak terkenal jom kita ketawakan dia.kecuali korang suka dibodohkan oleh syarikat besar dengan letak nama artis kat kain murah supaya korang beli sebab korang ingat artis bekerjasama dgn produk tu padahal tak..well..teruskanlah kecam tindakan hafiz.aku tak minat dia..tapi benda yang dia buat tu betul so aku sokong apa dia buat.tolonglah jangan jadi katak bawah tempurung.jangan nak kecam semua benda betul..i know we are better than this

      34

      0
      • Anonymous says:

        tu semua budak2 wechat. sabar je lah….pengaulan dan ilmu mereka pun x luas. bukan semua rakyat msia ni berpeluang melanjutkan pelajaran.

        15

        0
    • Firdausi tnya mna pondan mak becok says:

      4 thn lps aku g Kuching & de 1 kdai jual kek Lapis nme artis2 popular. De Dato Ct,Aaron Aziz,Neelofa,Maya Karin & mcm2la.
      Aku tgk ni kedai mmg maju giler bbanding kedai2 lapis sebaris dye.

      Masa tu aku pkir bleh kedai tu wat gni? Ada legal pjanjian ng artis2 tu? sbb kump rockstar MUSE pnh nk saman Celine dion sbb dye nk gune nme tu utk backup band live dye.

      Muse kte nme tu dh ddaftarkn 1 dunia & org len dlarang gune sbrangan.
      Slalu artis/syarikat nk sman ble benda tu nmpk dtg keuntungan pd pihak 1 lg.
      Cm Neelofa,nike,adidas tu sume.

      12

      1
    • Anonymous says:

      nama kat ic sama tak? ada wat paten tak dengan nama sendiri or label nihh. kalo tak mmg tak boleh claim laahhh…..

      3

      2
      • Teori L says:

        Mne kau tahu?
        Ada deal ng hal cmni?

        Klu aku jd dye baik patern nme dia skang sblm msk court. Senang nk backup nnt. Hahahaa..

        2

        0
    • Pisau Cukur says:

      Bg pendapat aku mmg Kamdar nk guna name dye. Dr mne Kamdar dpt tu?..tp dyeorg bleh swing cte kate mcm name tu dye sorg je pki.
      Name ni dftar kt srat branak je & bkn paternkn.
      Org len pn ntah2 de name tu.
      Ala ni sume marketing bisnes. Tu de smpi sanggup tunggang agama.
      Janji dpt trik duit .
      Harap HH bleh dpt peguam bagus. Mmbr aku peguam kate dlm court mahkamah….bkn ko memang betul yg akan wat kes ko menang(walopn dr sudut islam pn) tp kemampuan peguam ko mpjuangkan anak guam ko. Hujah mmainkn pranan. Sbb tu kte lh tgk org bsalah pn lh tlepas. JAWABLAH KAT AKHIRAT NANTI.

      22

      0
    • miss kepah says:

      hafiz hamidun tak terkenal mana and bkn dia sorg pakai nama tu tapi kalau org sebut hafiz hamidun, mmg dia ni sorg je la hafiz hamidun yg org malaysia kenal kan..rasanya kene phm jugak knapa dia marah, nanti kalau produk atas nama dia tu tak berkualiti, kan nama dia jugak yg kena tempias? unless ada black and white agreement.

      26

      0
    • Anonymous says:

      Yg dulu2 orang bagi nama kain..kain siti..baju m.nasirlah..takde pun dorang nk saman..kamdar boleh cakap yg nama hafiz hamidun tu dikalangan kaum kerabat dia..macamlah dia sorangaje hadiz hamidun..melainkan kau ada bukti dorang salah..kalu tk waste time jer

      1

      6
    • minah jambu suka sahara yaakop says:

      memang betol banyak lagi orang yg bernama hafiz hamidun bukan dia sorang aje ! eh helo ! jangan perasan ! kalau muka tak tau malu gi la saman KAMDAR tu kite semua nak tengok n dngar ape kesudahan u n KAMDAR di makamah…jangan berani cakap aje tapi abok pn takdak !!!

      0

      11
      • Kiahsenahribut says:

        Memang bukan dia sorang je hafiz hamidun. Mungkin dia yang perasan. Tapi kenapa bila diminta explanation Kamdar buat senyap? Explain lah macam ni. BUKAN ENGKO SORANG JE HAFIZ HAMIDUN. NAMA KAIN HAFIZ HAMIDUN NI NAMA JIRAN KAMDAR. Kan senang. Aku tak minat pun hafiz hamidun ni. Tapi bila masuk part ni, dah sapa suruh kamdar tak explain bila hafiz mintak explanation.

        1

        1
    • Orang Tengah says:

      Lepas ni KAMDAR taja pula baju pengantin ko..

      0

      2
  2. sepaun says:

    sy lagi suka baca tweet netizen2 tu drp fokus pd tajuk post ni :p bakal pengantin jgn la marah2.. lek la weiiiiii :p

    0

    7
  3. khalid says:

    Hafiz Hamidun, see you in BADMINTON court!!!!!!!!

    18

    1
  4. Nobody says:

    Setiap nama seseorg individu ada nilai exclusivenya yg tersendiri… Fahamilah tindakan dia tu. Apa nak kecam mmg dia ikut prosedur yg betul utk pertahankan nilai nama dia.. Laaaaa, yg betul caranya pun nak dikecam.. Malaysian Malaysian.. Kesian pun ade kat mentality org Malaysia ni.. Baik buang pepatah Melayu, “Harimau mati meninggalkan belang, manusia mati meninggalkan kereta, rumah, laki org etc..” Puas hati ko?!

    78

    0
    • MINAH MANIH says:

      Setuju. He follows the rules and the laws. There is nothing wrong in this. Nama dia memang ada nilai ekslusif sebab dia dikenali dan ada reputasi sendiri dalam industri yang dia ceburi. Komen netizen ni mmg banyak datang daripada golongan yang tak tahu undang-undang. Kesian Malaysians!

      71

      0
      • Nobody says:

        Kan? Better netizen yg otak tak pakai tu bagi nama dorg dekat mana2 kilang spender utk djadikan jenama tanpa permission. Tgok dorg ni marah ke tidak.. Jangankan kain dr kamdar, kain langsir kat kaki 5 pun dorg taknak kut..

        30

        0
      • Pisau Cukur says:

        BETUL TU !
        Sbb tu dlm sistem pendidikan ipt dterapkan mtepelajaran kursus Law & Business hmpir setiap kursus (x silap aku).

        Cm aku ni kos Engineering Uitm pn de law & business. Dlu mmg xleh bla gkla npe blaja ni sume. Tp skg thu btapa penting. Walopn blaja x byk mne blaja & mngikut kesuaian kursus tp okla xlah jd bodoh sombong psl ni.

        9

        0
      • Yat says:

        Bukan tak tahu undang2 sangat tapi twit feymes yg kondem Hafiz ni sure tak layan Zikir Terapi dia atau layan nasyid,Aiman Tino dia tahu la hahaha

        3

        1
  5. sakit mata says:

    hahahah..femes sgt ke mamat ni? sebenarnya sapa dia ni ek?

    0

    28
    • susher says:

      xfemes xde la kamdar pakai nama dia LOL

      45

      1
    • Anonymous says:

      sedihnya ko ni, buat2 x kenal

      9

      0
    • Anonymous says:

      Apa lah nak jadi ni.. Sampai Hafiz Hamidun ni pon tak kenal. Haih apalah artis2 baru lain kenal pulak, ni org yang mengetengahkan mesej dakwah melalui zikir terapi, penenang jiwa pon tak kenal hmph. Tulah, jgn pandang reendah industri nasyid kita ni… :'(((

      1

      0
  6. misskepoh says:

    alaaa gi mintak komisen jerlaaa….xyah buang duit nk naik court bagai….

    3

    7
  7. miss kecoh says:

    Sebenarnya tindakan ni betul. Dia nak protect nama dia dari dijadikan bahan macam tu je. Atleast, Kamdar kena inform pihak dia untuk up kan nama dia.

    Tapi tu kalau dia curi nama Siti Nurhalijah lah.

    Hapih Samedon ni siapa?

    8

    4
    • Firdausi tnya mna pondan mak becok says:

      Banyak dh company besar jd isu saman cmni.
      Ko g google tgk brape artis saman gulatis,jakel & lain2. Haha.

      6

      0
  8. Kalau Hafiz Hamidun tu orang lain, malu ja..

    0

    11
    • C Y says:

      Tp sekecil mne hal janji de bkaitan name mst lh dijadikan isu. Tengok rmi de artis saman isu gune name/gmbar dlm kontrak,gmbar dan len2 mcm Dato Ct,Remy ishak,Eja,Zahnita.

      Lg 1 HH de wat lagu & rmi x thu nme dye dh branding dlm Prism,Macp utk kutipan royalti. Mukin sblum tu dye dh branding nme dr mcm2 aspek.
      Aku rse dya pn tahu dlm hal bisnes ni sume klu x xkanlah dye kluakan buku,showcase/konsert & mnde2 lain.

      Tp tula kamdar tu company juta2 dya brani lawan punye ng HH ni.Hurm.

      4

      1
  9. Hafizah says:

    Emm….mamat ni…x le femes mana.
    Sebab x-penyanyi nasyid…terus jadi pendakwah…terkenal? Yea ke…
    Ada je jumpa nama retis lain kt tekstil tapi…tak ler kecoh macam yang satu ni…siap nk ke court bagai.

    0

    16
    • Emas 99.99 says:

      Dia ada hak.
      So what?
      Ibaratnya………
      Klu brim ko fail dpt tp ko layak dpt. Ko bleh wat rayuan..knpe x wat?…wat jela kn.
      Skg sume org snggup wat pape utk duit.

      Ko mst x thu psl Law kn.Aku ckp ni mende ni sbb aku blaja Law & pkara ni mmg de dlm buku Law.

      Lg 1 klu individu x thu nama dia dgunakn mcm nk claim kan.

      Jd hari ni ko dh dpt slh 1 info beto. (:

      28

      0
    • C Y says:

      Dye mukin x femes dgn netizen. Tapi dia ada company sendiri yg de brurusan dgn Prism,Macp,finas,promoter,artis,ssm,bdan2 lain & bisnes pe ntah dya de. Rmi org kenal dye kt ctu gk. Kat ctu pn blum efek nme dye klu pe2 jd. Ni sume hak dya & bkaitan nme serta duit.

      6

      0
  10. Anonymous says:

    Klu btol pun Kamdar pkai nma dia.. dia patut g bincng dulu dgn pihak Kamdar.. klu btol la Kamdar pkai nma dia cuba la cari jln penyelesaian mungkin dari segi pembayaran ke.. klu Kamdar still xde jln penyelesaian bru le Saman.. buang msa klu tibe2 naik court klu ko kalah.. buang masa dan duit..

    0

    15
    • mak c kina says:

      kan dia ckp dia dah anta notis..tp kamdar xreply..

      32

      0
    • C Y says:

      Bacalah beto2 cte tu. Jgn bce tajuk trus hentam komen je.

      Bagi aku HH thu pe dia buat. Dye de wat lagu & mst de deal royalti ng Prism,Macp dan len2.

      Sbb tu dia brani ng hal bkaitan hak.

      Kita duk relax komen elok2 jgn men hentam je.
      Tu ha baik pkir cmne nk setel tanah pusaka nk namakan 8 orang anak2 tu lps mak ayah xde.

      14

      0
  11. vroom says:

    nama aku pun hafiz.. bapak aku pun nama hamidun.. klu aku buat business guna nama aku agak2 dia ni nak see u in court jgk ke?

    2

    15
    • Pisau Cukur says:

      Mmbr aku kate bleh.
      Kalu dye dh daftarkn nme dye utk dlm perniagaan & hal2 legal lain.
      Bace kes band Muse & Celine dion.
      Slalu org tu akan sman bleh ble org 1 lg bleh dpt keuntungan ble gune nme dye.
      Sbb tu gk SSM skg dftr company bleh scara online. Slh 1 sbb utk cegah menda cmni x silap aku dyeorg ckp aritu.

      Tp agak bodoh & sengal klu ko byk duit nk sman org company kcil xde pape ni.

      6

      0
  12. Anonymous says:

    Kalau KAMDAR rasa nama tu bukan artis Hafiz Hamidun tu punya, explain je la dalam tempoh 14 hari yang dah diberi tu..supaya semuanya jelas..bukannya susah pun..peace !!

    24

    0
  13. haha says:

    cari duit lebih nak kawen ke

    0

    13
  14. mel says:

    THis is good move by Hafiz…aku tengok kat mana2 gedung kain, semua nak pakai nama artis. walaupun berjuta nama org Hafiz Hamidun, you can still sue…kalau ada apa2 kejadian dgn kain tu, nama artist juga yg kena dulu. Kalaupun nak bagi nama kain tu, gunalah nama lain….ini guna nama artist pulak…kalau laku bukannya artist dpt komisen…ini dah kira manipulation. Saman terus…bagi pengajaran skit dgn syarikat yg guna cheapskate marketing

    21

    0
  15. ash says:

    sbb kamdar yang guna nama tu kan
    ada value yg boleh dituntut

    ikutkan sejak kecik
    dh mcm2 nama baju, kain or tudung or apa2 yang guna nama artis ni
    bg menarik perhatian pembeli
    dan secara tak langsung promosi percuma utk artis tu
    malah sampai sekarang nama ikan Uji Rashid tu kekal kat kawasan kami
    kerana mata nye besar
    Datuk K yang x bertudung pn keluar nama tudung Datuk K
    patutnye si Hafiz ni bangga la ada org nk abadikan nama dia
    ingat semua org boleh dpt peluang mcm ni
    mungkin sebelum ni kalau ada yg x kenal dia
    tp disebabkana kain ni org kenal dia
    pikir2 kan
    x luak pn bukan benda yg negatif kn

    2

    11
  16. Mkhitaryan says:

    Yg komen ni..yg mana ade kain aaron aziz, nabil ahmad smua..yg dorg pattern baju tu..kain jenis lain..so kene paham..yg ni category kain..bukan jenis baju..cuma nak tahu hafiz hamidun dh di pattern kan atau registered x? Kalau x sesaja kene saman malu..takut2 yg kain tu mmg dh registered nama hafiz hamidun..kang jafi lain plak nya

    3

    3
    • Anonymous says:

      Yes. Yang jakel punya aaron aziz nabil semua tu memang diorang ada specific design untuk baju melayu. Bukan setakat letak nama dekat kain. Yes,HH boleh buat case untuk yang ni tapi weak amat la.

      2

      9
  17. Anonymous says:

    Yang aku kenal hafiz hamidun yg femes sorang ni je. Korang ada kenal hafiz hamidun lain yang femes gak ke? Ye mungkin ada org lain mcm nama dia.. mungkin jiran korang ke, rakan sekerja ke, pekeje pizza ke, mat despatch ke … tp dafuq nk guna nama org yg tak dikenali ramai? Kemon la… Nk kondem org tak beragak2.. betul kot cara dia nk amik legal action.

    11

    0
  18. Anonymous says:

    aku beli kain xde kerjalah nak check ada nama artis ke tak..beli sebab cantik, kualiti dan harga.
    bodoh lah sape yang beli kain semata2 ada tulis nama mamat kawin asik x jadi ni… ntah2 lagi orang xnak beli adalah…lagipun rasanye nama Kamdar lagi famous dpd hamidun ni.

    1

    9
    • Emas 99.99 says:

      Itu ko. Bkn sume bfikiran cm ko. Tp klu de org bli gk wlopn bfikiran cm ko ke x kan dh mdtgknn kerugian & mpgunakan nme HH. Klu kain tu bsuaian dgn harga & kualiti mst de org bli.

      Mende ni ade dlm Law. Ko ada hak la..lg 1 okla dye wat claim dgn company beso cm Kamdar ni. Klu dgn makcik2 tpi jln ni baik luar court je setel.

      4

      0
    • nona says:

      Imagine kain yg buh nama hh tu kualiti cam sampah.. pastu kebetulan nko tnampak nama hh kat kain tu..mesti lenkali nko akan ckp ngan kwn ko ‘ jgn beli kain si hh.. buruk.. ‘ kita bukan tau pun kain tu si hh yg keluarkan atau macam kes kamdar ni sesaja je letak nama retis kan..nama dia jugak yg tjejas kan.. kalau betul faktor ‘femes nya si hh’ x kena mengena langsung masa nak namakan kain baik buh nama ‘bedah ke.. peah ke.. bidin ke..

      0

      0
  19. Anonymous says:

    rezeki untuk semua….

    0

    0
  20. Anonymous says:

    semua rezeki kat dunia ni Allah yang punye.
    who are u nak saman2 ?

    0

    7
    • Firdausi tnya mna pondan mak becok says:

      Itu hak dia dalam undang2.Jadi minta jela.
      & pcayalah ckp aku..dia x sbodoh cm ko.
      SEBAB APE?
      Dia ada bisnes lg2 bkaitan rekacipta lagu & byk brurusan benda bkaitan hak.

      5

      0
  21. Anonymous says:

    Kalau sejenis yg biasa gi kedai2 kain mcm Kamdar, Nagoya, Harrisons….mesti akan nampak kain2 ela/fabrik yang guna nama artis/public figure…mcm kain Siti Nurhaliza, kain Valentino, Aaron Aziz, dsb…tapi tu hak dia la nak saman kat kedai kain tu kan..cumanya nak bagitau kat sini, kain2 ela yang guna nama artis ni dah lamaaa laaa…bukan sesuatu yg baru..peace yo!

    1

    0
  22. Anonymous says:

    Cb bygkn aku guna nama ko utk kaut keuntungan. Dpt duit berkepok2 ak dpt..tp loyalty ko stu sen pn ak xbagi.. Hello…bodoh ap netizen yg kutuk mamat ni..betol la ap mamat ni buat. Yg engkorang bahlol sgt tu aphal.. Setakat bdk skolah mn tahu undang2.

    9

    1
  23. Aku tak.. says:

    Teruknyo perangai dia ne smpai nk saman2…kalo kalah saman nti malu hang hafiz kuangkuangkuang lg 1 aku tak minat mamat ne..betul punya poyo!

    0

    12
    • qqq says:

      kamdar tu company besar. rasanya kalau public figure mcm HH bg letter, kalau bkn nama HH yg digunakan, dorg boleh je bg sebab. skrg ni sbb diam. aku x minat pon HH. tp aku rasa komen ko bodo. ckp ikot kepala sendiri.

      8

      1
    • Anonymous says:

      takde sape paksa suruh ko minat pun, poyo dan berlagak la ko ni.phuii

      1

      0
  24. Anonymous says:

    dia yakin dia sorang saja kah yang bernama Hafiz Hamidun di Malaysia ini? kekekeke… sekali supplier kamdar tu nama dia sebijik… kalau guna nama untuk tujuan jahat bolehlah dakwa, tapi kalau setakat jual kain… lainlah kalau disana tertulis, “PROMOSI KAIN DARI ARTIS TERKENAL HAFIZ HAMIDUN, JANGAN KETINGGALAN UNTUK MEMILIKINYA UNTUK MEMBUAT KAIN SARUNG.”

    0

    12
    • qqq says:

      aku x minat hafiz hamidun, tp aku rasa komen ko bodo.

      contoh situasi : peah benci siti, peah kata ‘siti bodo’ kuat2, bila siti tegur peah, peah kata ‘bukan ko je nama siti’.

      peah tu bangang, sama ngan ko.

      7

      0
    • d says:

      kalau nama dy sebijik dgn nama HH, dorg should respon surat dr HH. tp dorg diam.

      4

      0
    • C Y says:

      Dye mukin x femes dgn netizen. Tapi dia ada company sendiri yg de brurusan dgn Prism,Macp,finas,promoter,artis,ssm,bdan2 lain & bisnes pe ntah dya de. Rmi org kenal dye kt ctu gk. Kat ctu pn blum efek nme dye klu pe2 jd. Ni sume hak dya & bkaitan nme serta duit.

      1

      0
  25. Anonymous says:

    Igt lg dl ade kes McDonald saman 1 kdai mamak ni nama dia McCurry..korg leh google kes tu..sbb dia saman kedai mamak tu guna perkataan ‘Mc’..tp McDonald kalah kes tu atas alasan dari Mahkamah, perkataan ‘Mc’ tu ramai lagi org yang menggunakannya..contoh nya mcm nama McLester..So klu hafiz hamidun nk saman Kamdar hanya sebab nama sahaja, dia kene cari dl kes-kes yang seangkatan dengannya..mungkin jugak dia boleh pergi JPN & chek berapa ramai nama hafiz hamidun dh didaftarkan..tp hanya sebab dia selebriti, mgkn sbb tu nama dia digunakan..dl kes Eja saman Gulatis sbb guna gambar dia nk promosi kan kain, kes tu Eja menang cz menggunakan gambar yg mana muka kite ni takkan mungkin ada 2 atau 3..kecuali pelanduk 2 serupa..tu pun bkn 100% sebijik..

    3

    0
  26. Firdausi tnya mna pondan mak becok says:

    Itu hak dia dalam undang2.Jadi minta jela.
    & pcayalah ckp aku..dia x SBODOH cm ko.
    SEBAB APE?
    Dia ada bisnes lg2 bkaitan rekacipta lagu & byk brurusan benda bkaitan hak.

    1

    0
  27. Anonymous says:

    bak kata neelofa lah….dia tak jadi nak ambik tindakan pada peniaga yang ciplak tudung dia tu sebab dia sendiri sedar rezeki tu dari Allah untuk orang lain jugak melalui nama dia.

    Faham semua?

    1

    4
    • Somebody says:

      Hello…kes dia lain ape.. Dia mmg meniaga tudung, meniaga kain. HH ni manade.. Allah pun tak bg kita ambik kesempatan atas org cth Kamdar guna nama HH tp menafikan apa yg HH ptt dpt hasil dr nama dia yg dkomersialkan.. Adil tak?????

      0

      0
    • Armona Hassan says:

      Slain tu sbb de pniaga kecik2 br nk naik. Wat legal court tu sume x bbaloi utk dyeorg. Dye pn dh dpt lbih krg 10 juta stahun jualan & pmantauan sentiasa dbuat.
      YANG BEZANYA
      Neelofa nk menentang org lg miskin dr dye
      Tp HH tu nk menentang org lg kaya gile2 dr dye.
      Tu sbnrnyer.
      Klu pniaga tp jln mst HH gertak lbh kurg je.
      Ya mmg rezeki dr Allah Swt.
      Tp hak ko mst mntk slagi bleh.

      AKU BUKA FB RMAI KOMEN CERDIK2 ISU NI KT CTU. TP KAT CNI…HURMMMMM.
      APAKAH?????

      1

      0
    • Nobody says:

      Helooooo… Dia tu sah2 meniaga tudung, meniaga kain.. HH ni manade meniaga tu semua. Allah pun tak izinkan org ambik kesempatan terhadap sesama even rezeki tu dtg dr Allah! Dah sah2 guna nama HH tp tak beri apa yg spttnya jd bahagian HH tu adil ke? Pelik manusia ni.. Mana yg ptt ikut law, tak ikut..

      1

      0
      • Ko tak cute says:

        Heloooo kak. Ini bgantung pd HAK & BUDI BCARA dia. Kalau dia nk claim bleh sbb dlm undang2 dah tmaktub itu hak dia tp kalau dia nak jadi macam Neelofa atas budi bicara dia rela senyap hak dia pun ok.Kedua2 tindakan ni de pro & cons dia.Lagi satu neelofa nak lawan bpuluh-puluh kedai ntah2 beratus.Penat tu.Sedangkan al ikhsan lagi beso dari Neelofa dulu pnah lawan sruh rampas peniaga kecik2 jual barang ciplak.1 malaysia tu de.Last2 senyap je.

        1

        -1
      • Armona Hassan says:

        Pe ni kak ni oi?
        Spe kte dye MANADE MENIAGA TU SUMUA??
        Tudung & kain tu kategori PAKAIAN kan.
        Jubah kategori PAKAIAN gak kan??
        Abes tu jubah HH dengan ELRAH X HAFIZ HAMIDUN tu pe?

        Dia ni bisnesman Kak.
        Antra bisnes len dia de :
        Compose lagu
        Syarikat rakaman
        Penerbit
        Buku
        Butik pakaian
        & lain2.

        G google kak…de muke skali pkai baju tu.

        0

        0
    • Anonymous says:

      the point is rezeki….rezeki itu milik Allah untuk di kasikan kepada sesiapa pun.
      bukan pasal tudung ke kain apa….FAHAM?

      0

      3
  28. Nuridiah says:

    Ibaratnya klu ko bcerai ng laki ko. Pastu dlm law kte hak pjagaaan anak2 lbh kpd laki ko tp ko lh tuntut pjagaan anak2 tu.
    Walopn anak ko ni bknla ske ko sgt..nk ikut bapa dye.
    Dlm law lh kte lh tuntut yg penting bcara kt court. Jd wat jela.
    Dpt ke x bgantung pd hujah pguam ko.

    0

    0
  29. Aku cute says:

    Alahai suma nak tnjuk komen yg berwawasan lah konon! Propa!

    1

    1
  30. Anonymous says:

    Malaysian sekalian, korang ni mmg tk terdedah eh dgn kes2 cmni? Rajinkn membaca. Aku pn tkdela suka pn hh ni tpi his action is correct. Apa2 jadi nnti cmne? If betul nk guna nama die guna cara legal. Mntk permission etc2. Bukan issue die famous ke tak. Adoi la malu baca tweet2 bash die

    1

    0
    • BACA KONTRAK BETO2 SEBLUM SAIN says:

      Beto tu.
      Tp aku yg x paam isu ni mukin diaorang ni ORANG LAMA. Orang lama mne tdedah mende law cmni sume. Itu men wat uma smpi langgar tanah org…ble runtuh uma marah.
      Sbb kbykkn tmpt blaja skg dh terapkn mtpelajaran law x kira kursus pe trutama ipt.
      Tp aku xleh bla dgn kes mcm Wawa zainal n laki dye.Psl isu kawen tu ng cmpany dvid teo.Malu org melayu je.

      1

      0
  31. Hafiz Hamidun. Hah! samanlah saya. says:

    Dia Trademark nama dia ke kat Mesia ni…? Kalau dia Trademark kan nama tu mmg boleh saman, tapi setakat nak acah2 perasan femes je tak payah lah.

    0

    3
  32. Muthusamy says:

    Pattern je dari awal tadi. Patent lahh u olsss. Oh tak minat pun HH tapi tipulah kalau kata tak kenai dia. Korang yg suka mengutuk tu mesti pernah kutuk dia time dia keluar buku selpie la,nak tunang dgn model lah. Tetiba skg buat tak kenal pulak.bajet cool ke? #inisemuapoyo

    1

    -1
  33. Anonymous says:

    patutnye buat x tau jer lah….nanti adalah balasannye.
    kalau si hamodun ni redha Insyallah akan ada rezeki lebih besar utk dia dan sebaliknyr pulak utk pihak lagi satu.
    nii skrg nampak hamidun lak yg berlagak.
    ishhh bodohlah… I

    2

    0
  34. Mak Becok says:

    Siapa dia ni?! Terkenal sgtkah sampai punya berlagak!! Yg. nak menjatuhkan perniagaan Islam tu apahal si bangang oi?!

    0

    0
  35. Cileks2Je says:

    IP Right… Die ade right atas nama dia. Logik la dia nk ambik tindakan. P google nama hafiz hamidun sat, kluar gmbr sape? Klu byk gmbq die, die lebih dikenali dri hafiz hamidun yg lain, ditambah pulak dgn logik kerjaya sbg selebriti…xkan hafiz hamidun hat kerja cuci bangunan tu femes kot? Logik x kat situ.alaaa..korang pon.yg nk kene saman kamdar, bukan hangpa..apadahal

    0

    0
  36. Anonymous says:

    mesti kalahpun masuk court.
    how is HH going to prove the damages he suffered?
    how much is the damage kalau ada pun?
    customers would have already be inside the store Kamdar in order to see the printed name. unless lah Kamdar guna gambar HH depan kedai or advertise luar store then boleh lah bagi alasan customer masuk store bila nampak pic HH and beli.
    x rasa HH boleh menang…paling2 pun advise to take out the name but will not happen if Kamdar can produce another man nama HH lah.
    And don’t forget Kamdar is a big company and dah lama…they already know how to get away with things.

    0

    0
  37. haha says:

    kes ni beza sbnrnya dgn kes jual tudung siti ke, kek aaron aziz ka sbb yg tu, sekadar panggilan aje. xde cop2 bagai. yg kes ni, kain tu sendiri ada nama hafiz hamidun seolah2 menunjukkan yang pihak kamdar ada buat kerjasama dgn hafiz hamidun. boleh mengelirukan orang ramai. nama hafiz hamidun boleh kena tempias apabila buyer beli n rasa xberkualiti, dia akan ckp kain hafiz hamidun tu jgn beli, xelok, produk hafiz hamidun buat semuanya xelok. nama buruk hafiz hamidun jgk yg rosak. orang di malaysia jgn merendahkan orang lain. sebelum berkata yg dia x terkenal atau papepon, tgk diri sendiri dan tanya, ada org ke kenal kita? risau mati nanti takde sape yg tgk kita.

    1

    1
  38. comot says:

    Teruskan Hafiz, saya setuju… susah2 bina nama orang nak guna sesuka hati… hak tetap hak…. sekarang kamdar pasti tengah fikir untuk lawan… jangan tunggu lama nanti ada yang beranak taruk nama Hafiz Hamidun pulak.

    0

    0
  39. anonymous says:

    kita buat kain beautiful nara pulak..

    0

    0
  40. ngek says:

    apapun, aku mmg tak tahu sapa ini hafis hamidun?? google, tgk muka pun aku masih tak kenal laa..adoii..kamdar ni pun biar betul guna nama artis yg org tak kenal..boleh laku ke?? ngek punya kamdar

    0

    0
  41. fah says:

    jap2..siapa hafiz hamidong ni?ak kenal najib razak je..hadoiii.guna nama pong nok kecohh,nok royalti la tuuuu.Najib razak tu ilek je orang caci dia..xdok pong nok see u in court bagai eyhh

    0

    0
  42. JAGATEPIKAIN says:

    KALAU GUA BANGGA GILER SEBAB KAMDAR PILIH NAMA GUA.
    TERUS SIGN KONTRAK SEBAB MEMPERKENALKAN GUA PADA RAKYAT MALAYSIA. SEBAB GUA SENDU.

    0

    0
  43. merve says:

    mawi dulu senyap jer..xgentle lar gini

    0

    0

Leave a Comment

Optional