Written by serenity | April 12th, 2013

Nampaknya hari ini akan menjadi hari bersejarah untuk pasangan pemain badminton Datuk Lee Chong Wei dan isterinya Datin Wong Mew Choo kerana bayi pertama mereka akan lahir.

Mew Choo dijadualkan untuk melahirkan anak lelaki secara pembedahan hari ini, dan bayi pertama mereka itu bakal diberi nama Kingston.

Perkahwinan pasangan popular ini telah diraikan dalam majlis gilang-gemilang November tahun lepas. Chong Wei dilaporkan sebagai berkata yang dia berharap kelahiran bayinya akan memberi semangat baru dalam mengejar kejuaraan dunia, terutamanya selepas kekalahan beliau di Kejuaraan Terbuka Australia baru-baru ini.

Sukar untuk saya tinggalkan Mew Choo sendirian, terutamanya pada tahap kandungannya sekarang. Dia sangat memahami dan meminta saya fokus kepada pertandingan, tapi saya asyik fikirkan dia dan anak kami.

Ramai fikir saya tidak sepetutnya bertanding untuk Kejuaraan Terbuka Australia.

Sebagai seorang pemain, saya dah merancang banyak perkara untuk setahun. Saya buat keputusan untuk sertai Terbuka Australia, jadi saya perlu menerima kekalahan. Tapi jangan risau, saya dah buat keputusan untuk fokus pada satu misi saja, iaitu menjuarai Kejohanan Dunia di Guangzhou (pada bulan Ogos).

Bukan mudah untuk mengekalkan status saya sebagai pemain badminton nombor satu dunia sepanjang empat tahun lepas. Saya terpaksa berhadapan dengan semua jenis pemain – tua atau muda – yang semuanya nekad untuk mengalahkan saya.

Ia sukar dan mencabar. Saya perlu terus berlatih dengan keras untuk mengekalkan stamina dan terus memotivasikan diri. Ini ialah kerjaya saya dan saya gembira kerana Mew Choo memahaminya.

Apa pun kita doakan bayi Chong Wei dan Mew Choo akan dilahirkan dengan selamat. Sumber berita asal The Star.

100 responses to Datuk Lee Chong Wei Bergelar Bapa Hari Ini

  1. suka Sabree Abu says:

    Tahniah DLCW ^^

    0

    0
    • mutiara says:

      kes buat dulu sebelum kawen ler neh

      0

      0
      • ddd says:

        lantak doranglah nk buat dulu sebelom kawen …xde salah dan silap pun bg agama diorang..bkn islam pun…kita yg Islam ni jaga elok2

        0

        0
        • mutiara says:

          silap beb, sebagai orang yg dikenali, bagi contoh yg baik le..ape tah ko punye pemikiran

          0

          0
        • BingKuk says:

          dd ~ saya sebagai seorang yang beragama Kristian amat malu dengan komen kamu. Tidak ada satu agama di dunia ini yang mengatakan sex sebelum berkahwin adalah okay. Setahu saya, semua agama menentang tentang sex sebelum berkahwin. Jangan kerana mulut yang tidak berinsuran akan menyebabkan pergaduhan antara agama. Fikir guna otak bukan kepala lutut.

          0

          0
        • Anonymous says:

          fasha bila pulak nak beranaknye?? lamo bebenor aku dgr dia pregnen.

          0

          0
        • emmm says:

          menyampah betul aku dgn perkataan LANTAK nie… aiyaaakkk..

          0

          0
        • Betik says:

          sape kata dalam agama dorang x salah sex b4 marriage.

          ko check dulu kitab dorang.

          skang ni byk je cina/india/omputih yg ada “agama” tapi x ikut tuntutan agama mereka. (melayu pun ada juga)

          0

          0
        • along says:

          Helo ddd, jgn cakap macam tu. Setahu saya pasangan yang bukan berugama Islam mereka telah mendaftar perkahwinan lebih awal hanya resepsi akan di buat kemudian. Tolong faham dan jangan suka menuduh

          0

          0
        • PM Tak Ade Kuasa says:

          Mari kita dedah….UMN0-BN

          0

          0
        • ooo says:

          mana2 agama pun melarang sex sebelom kawen. ko kene paham la ye, mcm islam juga…ada yg nikah dulu sebelum buat majlis resepsi gilang gemilang. cina ni plak sgt pentingkan maruah….dan selalunya dorg mmg dh daftar perkahwinan dorg beberapa bulan, malah ada yg bertahun sebelum tu. pastu dorg kumpul bajet byk2 supaya dpt buat majlis grand2.

          0

          0
        • JJ says:

          bukan islam pun xde mengajar umatnya utk buat mcm tu…

          0

          0
        • cici says:

          tidak ada mana2 agama yang membolehkan anak luar nikah!

          0

          0
        • silap says:

          eh, diorang RAIKAN bulan november. diorg dh lama dh kahwin~

          0

          0
      • Lembu Gemok says:

        chong wei, jangan bg baby tgk gambar kawin yang duduk dgn rosmah tu yer..kang dia ingat rosmah adalah mamanya..~:)

        0

        0
      • KAKI says:

        sibuknya ko! yang bangsa melayu ko tu buat sex sana sini tak pula ko melalak kan? sorry la malay. jgn nak hipokrit sngat.. jangan berlagak bagus, tak payah nak berlagak awak je yg betul. MALAY HIPOKRIT! rubbish

        0

        0
        • haha says:

          aku ad sedara chinese sb mak aku chinese convert muslim. .
          ad kezen aku yg register dh pekahwinan dorg tp msih blum buat mjlis resepsi smpy la ni. .
          dorg yg pnting dh register kawen dah kire sah la.
          mcm Islam kan, kalo dah akad nikah kira sah la suami isteri.
          mcm dorg gak la, kalo dh register dah sah la.
          cm kes kazen aku tu,dorg xmau bt mjlis sb kalo mjlis kne kuar blnje yg sgt byk.
          baik dorg save je duit tu,sb byk lg nk pkai ngn duit tu.
          so,mjlis x pnting, yg pnting dh register.
          cm jgk Islam. .
          sanding x pnting,yg pnting dh menikah. .tu je. .
          dah la korg,xbaik buruk sangka tauk
          xde agama pn yg ajar penganut bt jahat. .

          nota kaki-wah kingston, bby boy la ek. .
          tahniah la sb first bby dpt bby boy ^^

          0

          0
      • koko says:

        setau aku orang cina as long as diorg dah register perkahwinan boleh je tinggal sekali. maybe dah lama register kawen. majlis je dia buat lambat sikit. sebab sepanjang tahun chong wei sibuk kan.

        macam org islam la. ada org nikah dulu. lepas 2-3 bulan baru buat majlis besar & meriah sikit. macam adik aku jugak. dia nak nikah dulu masa belajar sebelum posting sebab taknak mengajar jauh sampai sabah sarawak. kenduri je buat masa cuti sekolah panjang.

        *setiap org ada alasan sendiri kenapa dia buat sesuatu perkara. jgn hukum tanpa usul periksa.

        0

        0
    • kakak neelofa says:

      tetiba aku mengira berapa bulannn…..hahahha…pastu baru aku angguk2 paham…

      0

      0
      • Anonymous says:

        Pre mature lah. Anak Johan dulu pun sama jugak.

        0

        0
        • Anonymous says:

          banyak la premature….retis kalo branak awal sokmo premature. keluaq2 nah dok ada sehat walafiat 3kg++

          0

          0
        • hid says:

          banyak la premature….retis kalo branak awal sokmo premature. keluaq2 nah dok ada sehat walafiat 3kg++

          0

          0
        • kelly says:

          ade ker premature 5 bln???november kawin,april brsalin…5bln jer…7 bln je aku tau ader…mohon pencerahan kalo ade 5bln….

          0

          0
        • ape daa says:

          Lain kali nk comment selidik dulu. Johan kn dh kawen dgn ozlyn sblm dia masuk RL lg. Anak sulung dorg pn umo dh bape dah.

          0

          0
        • Anonymous says:

          Korang ni x paham ke bahasa sarcastic yg aku guna psl baby premature tu…. Yg dikatakan bayi x cukup bulan tu bila ia lahir pd usia kandungan 7 bln (rasanya di bwh 7 bln baby x selamat) melainkan bayi kembar biasanya x sampai pun 9 bulan dah nak keluar. Bila kandungan dah masuk 8 bln tu stand by aje lah nak beranak.

          0

          0
      • mak jemah says:

        pk positive jer dah la..cina kan sllu dorg daftarkan perkahwinan dorg dulu b4 buat majlis gilang gemilang cmni..kadang2 sampai ade yg daftar 2 tahun smata2 nak kumpul duit buat majlis cmni..cina kan kawin gah..mk jemah rasa mungkin dorg dah daftar kawin dah sblm majlis aritu..=)

        0

        0
        • eh says:

          setuju dgn mak jemah noks. haha. memang pernah dengar. dorg daftar kahwin je dah jd suami isteri. Tapi orang islam jgn ikut pulak. akad dlu bru blh. lol xD

          0

          0
        • Anonymous says:

          Non muslim biasanya register kawin kat jpn before reception.. Legaly married once dah register kt jpn.. Mcm muslim, akad nikah bru sah laki bini.. N bru wat majlis besanding bagai..Mcm tu jg non muslim…

          0

          0
        • Anonymous says:

          to ape daa:
          anak sulung yg johan yg dorang usung dlm abph tu anak ozlyn ngan suami tdahulu. johan kawen ngan ozlyn lepas dia join raja lawak. and mmg anak dia ‘tak cukup bulan’ dr kiraan dorang nikah.. aku x ckp anak dorang x cukup bulan.. tp tak cukup bulan dr kiraan tarikh dorang nikah. Bukan ke johan pnah ngamuk marah2 bila org mptikaikan bayi yg kononye premature itu sihat wlafiat.. siap 3kg lebih lagi

          0

          0
    • Olga says:

      SEAN KINGSTON YAWWW!!!!!!!!!!

      0

      0
    • Olga says:

      SI PASHA SENDAT JUGAK YG XBERANAK BERANAK LAGI . .NGKO BERANAK TAHUN DEPAN LAH PASHA

      0

      0
    • KINGSTON says:

      KINGSTON = KING + BADMINTON :D

      0

      0
  2. orangkampung says:

    Tahniah…

    0

    0
  3. donut_cute says:

    tahniah Datuk bakal bergelar bapa…semoga selamat semuanya dan kekalkan prestasi cemerlang Datuk…

    0

    0
  4. jejailani says:

    bila masa pulak bini kau mengandung..bukan ke baru kawin?

    0

    0
  5. orangkampung says:

    Tahniah kepada anda berdua…

    0

    0
  6. jejailani says:

    Bila masa pulak bini dia mengandung?Bukan ke baru kahwin?

    0

    0
    • apa-apa aje.. says:

      chinese maaa..standard ler tuh..maybe masa dia kawin ari tuh mew choo dah preggy..lelaki cina takkan melamar selagi kekasih dia tak mengandung..sebab tuh diorang duk serumah..

      0

      0
      • Anonymous says:

        setahu aku non muslim ni ada pra perkahwinan(yg dh daftar)..n bg diorg pra prkahwinan ni dh leh hdup sbagai suami isteri..lbh kurang mcm bos aku..dh setahun buat pra prkahwinan,br buat knduri rasmi..klu salah, jgn marah yea..
        just bagi opinion..kalau nk tegur aku,tolong gna bahasa yg baik2 sebagai melambangkn yg korang ni umat islam yang diberi ajaran agama oleh ibubapa, cikgu2 n dri para rasul..sekian..

        0

        0
        • Anonymous says:

          betul tu…Chinese ni selalunya dia orang akan register perkahwinan dulu…register tu lebih kurang macam akad nikah…receptionnya kemudian….dia org nak tarikh yang spesifik sebab tu register perkahwinan lebih penting dari resepsi…buat orang yang tak tahu janganlah spekulasi ataupun kata yang buruk walaupun mereka bukan beragama Islam….macamana orang bukan Islam nak respek kita…kalau bercakap tu macam mulut tak dak insurans ….main redah aje…

          0

          0
        • Anonymous says:

          Ya betul.. masa aku kawen dulu pun, kitorang buat kursus pra-perkahwinan di church then registered kat JPN sebagai husband and wife. Then semua dah settle, kitorang buat marriage blessing di church. So, masa kat JPN tu dah mmg legally confirmed husband and wife.

          0

          0
        • awan biru says:

          trend skrng, daftar dlu, resepsi kemudian. yg ni manusia yg buat undang2.

          0

          0
  7. peminat dato lee chong wei says:

    aik??blom lama kawen dh nk beranak?amboi….ni kira buat dulu lh ye

    0

    0
  8. D says:

    First!!

    Congrats

    2nd!!

    Tebus gelaran juara dunia

    p/s : Baca kasi habis da..kan da terkena hahaa

    0

    0
  9. jelita says:

    nasib baik ko kapir, xd hal la ank haram ponnnn..tahniah ye dato

    0

    0
    • ckp jer says:

      amboi, xleh guna ayat yg elok lg ke. .
      budi bahasa budaya kita.

      0

      0
      • Anonymous says:

        yang ko tu beragama tapi mulut mcm longkang..memalukan kaum dan bangsa sendiri..booooooooooo

        0

        0
    • Aku lagi jelita says:

      amboi … mulut sedap jer mengata begitu. engko tahu apa maksud Kafir? Si LCW ni ada agama, BUDDHA. Kafir tu takde agama… bodoh tahap Cipan engko ni.

      0

      0
      • kak ton comey says:

        kafir tu xde agama ye? bkn ke kafir tu selain dari agama ISlam yg kita junjung ni ke? pencerahan plis..

        0

        0
    • geram says:

      xde adab sopan lgsung

      0

      0
    • ooo says:

      ko pun apa kurangnya…mulut ko tu pun haram juga. setau aku, mengutuk n mengata org ni pun haram juga….

      0

      0
  10. zaa_angek87@yahoo.com says:

    orang kapir aku tak kisah sgt ngandung awl2….huhu

    0

    0
  11. wanita says:

    hishhh korang ni, derang dah register awal… tu kire dah sah kawin la. majlis gilang gemilang tu reception. dlm bhs yg korang paham kire nikah gantung la. kalao melayu nikah gantung kena kutuk gila babs, takde bajet la, kedekut la, takut ngandung la ape tah lagi yg tak bess denga tp kaum lain perkara biasa je

    0

    0
  12. isteri sayang suami says:

    chinese punya style mmg mcm tu.Diaorang akan tinggal serumah, bila pompuan dh preggy br diaorang akan kahwin.Melayu pun dah ramai ikut style cina….Wallahua’lam

    0

    0
    • kepohcie says:

      kp semua pmbaca BN, jgn nk bndingkn DLCW dgn Malay…jgn nk kutuk DLCW klu korang x thu cerita sbnar..aku paling sokong Wanita pnya statement..diorg dh register awal, sbb tu hr ni wife dia akan brsalin hr ni..itu dh sah dr sisi agama buddha..klu x tahu, baik dk diam..jgn tgn tu mgatal nk komen DLCW dh ‘ehem2’ dlu nikah..apa yg korang tuduh tu smuanya x btol n mnjd 1 fitnah..ckop2 lh tu..
      jgn mengata org andai diri tu x pnuh dgn ilmu d dada n kata2 anda semua seolah- olah mencerminkn org Islam cetek pngetahuan..aku mtk tolong sgt kalian..tolong jgn bagi komen yg leh mdatangkn fitnah.plz lh..

      0

      0
  13. meyqalis says:

    org cina mmg cmtu..
    slagi x preggy dorang x kawen…
    dorang nak bakal bini dorang tu subur..baru decide nak kawen..
    tahniah dato lcw…:)
    fasha jugak yg blom beranak..hehehe..

    0

    0
  14. miss s says:

    cina biase la tu..prenant dlu..semoga datuk mjadi pemain terbaek

    0

    0
  15. nanu says:

    eh cepat giler kau nak bersalin

    0

    0
  16. Anonymous says:

    melayu pn ramai yg buat dlu…. sebulan lg nk brnak bru kawin.. hehehe…

    0

    0
  17. didi says:

    tak payah la nak kata dkt diorg sgt .. diri sndri pun tk tw ok ke x..

    0

    0
  18. ah seng says:

    klu chinese buat mcm ni tak heran..org melayu yang buang anak sana sini apa cerita.? org melayu tak malu ke?islam pula tu..ada tak kes buang bayi kaum cina.. jangan sesuka hati komen negatif la klu kaumsendiri tak tejaga..patutnya malu la kes buang bayi tu sape paling ramai..

    0

    0
  19. Karl says:

    Ah Seng…sendiri punya badan sendiri jaga la. Lu punya bapak lu ada jaga ka? Lu hantar rumah olang tua jugak. Lu jaga lu punya family dulu la Ah Seng balu jaga olang punya kaum…

    0

    0
    • ah seng says:

      Karl..apasal ko melatah? ko tak boleh terima kenyataan? hantar org tua kat rumah org tua ok then lahir bayi..campak dari bangunan..buang dlm tong sampah.. buang merata2.. tak de perikemanusiaan.. pasal LCW dpt anak pun sibuk nak mengata apasal…org tu dah daftar khawin dah..yg ko ni stress tak tentu pasal kenapa? ko salah seorg ke buang bayi ni?

      0

      0
      • Karl says:

        Aku sikit pun x sentuh pasal LCW dh dpt anak ke, dpt ank cpt sgt ke. Just nk bg tau lu sket…dia buat ape pun aku x kesah. Yg lu ungkit2 pasal kaum ni mesti lu bajet kaum lu tu best kan? x de le best mana pun. Semua kaum ade kelemahan. X de makna nya aku nk melatah…aku bg tau kat ko jaga le kaum ko tu dulu…sebelum nak balun org lain. Ko terasa ek…

        0

        0
    • rahim says:

      pordahhhh pi la kurap karl

      0

      0
  20. catgirl says:

    Untuk bukan Islam, seorang anak tidak dikatakan anak luar nikah asalkan semasa kelahirannya, ibu bapa telah pun berkahwin. Oleh itu, tak perlu dipertikaikan anak DLCW. Apapun, congratulations DLCW dan DWMC. Welcome Kingston!!

    0

    0
  21. kembang says:

    kingston. wow. bakal pelapis dari masa depan.

    0

    0
  22. adi says:

    korang ni, tak baik tuduh2, kan kalau org bukan Islam, dieorng takde nikah2, tapi register kahwin awal2, lepas tu majlis kahwin buat lewat, ada yg beberapa bulan pastu baru langsung majlis.

    masyarakat kita suka jatuhkan hukuman tanpa memeriksa dulu. ikut sedap mulut je cakap.

    0

    0
  23. Anonymous says:

    banyak la premature….retis kalo branak awal sokmo premature. keluaq2 nah dok ada sehat walafiat 3kg++

    0

    0
  24. Anonymous says:

    As far as im concern, chinese akan register pendaftaran perkahwinan dahulu x kira for how long it will take utk buat majlis reception.. in malay terms nikah gantung.. my neighbour register kahwin di malaysia setahun then baru buat majlis. Chinese punya style majlis grand tapi xde buat 2 kali.. gambar pra wedding chinese pun lepas diorang register.. kita yang malay ni pulak terbalik, pra wedding photo before nikah.. correct me if im wrong

    0

    0
  25. pah bedah says:

    tahniah LCW

    0

    0
  26. OBSERVER says:

    Ada 2 jenis orang yang masuk and baca gossip kat sini.
    Yang berilmu (tapi bosan xde keje so bukak blog gossip) and lagi satu, jenis tak berilmu buat2 pandai keje nak menghentam orang.

    Kata 1 Malaysia, Tapi cara hidup bangsa lain tak tau. Orang Cina selalunya akan daftar perkahwinan diorang (Sama macam Melayu Islam nikah dulu majlis taun depan pon xpe). Dah daftar, diorang duduk sama2, kadang2 dengan family belah lelaki satu bumbung.

    Dah sampai waktu yang sesuai (mengikut tukang ramal ke, atau ada la adat diorang pilih tarikh) diorang akan buat majlis resepsi. Masa tu dah mengandung atau tak tak pe la dah daftar pon, majlis je delay.

    Cakap pakai otak. Jgn jadi ahli mesyuarat tingkap je lajuuu je mulut mengata.

    0

    0
  27. orangkampung says:

    Musykil kejap.. bukan ke masa nak umumkan majlis kawin tu.. DLCW kata belum register perkahwinan.. nak tunggu habis pertandingan apa ntah..
    Sesiapa tahu boleh share tak? .. If i mistake.. sory ok…

    0

    0
  28. maisara says:

    tahniah :)

    0

    0
  29. Anonymous says:

    jagalah bahasa tu sikit….jangan nak komen sesuka hati je…macam-macam bangsa n agama kat sini…hormatlah sikit…

    0

    0
  30. Lindan says:

    Tahniah DLCW..nama anak sama mcm nama pendrive le..caiyok..

    0

    0
    • PENDRIVE KINGSTON says:

      tu la baca nama anak dia terus fikir wahh pendrive.past baru imagine sean kingston

      0

      0
  31. jemah says:

    haha…kalo bln nov taon lepas kawen,lani baru 5 bulan, awai lagi… kalo kawen bulan nov dua tahun lepas dah overdue..so bila tarikh sebenar mek choo ni preeggy??

    0

    0
  32. Dolton Bibiyana Layola Al-Muslem says:

    good luck….

    0

    0
  33. ennie says:

    maybe dia dah register lame dulu before buat majlis tu. it’s normal. jangan main tuduh je. bersangka baik lah. kalau tak, takkanlah LCW beria-ia sampaikan cerita ni..

    0

    0
  34. Jolene says:

    i imagine that someday his son will compete with lin dan’s son in the future in the badminton field. waaaahhh, how amazing is that .

    0

    0
  35. Dolton Bibiana Layola Al-Muslem says:

    patutlaa takleh menang emas masa olimpik seme, setakat tinggi pon no 2 jekkk sebab dok berhempas pulas kat katil ngan mei choo rupanya bukan kat gelanggang

    0

    0
  36. fact says:

    BN= bangkrup nation…

    0

    0
  37. Pantek Berbulu says:

    terbaik la Datuk…!! benih baik ni

    0

    0