Written by Bella | July 6th, 2015

Disaat hampir semua rakyat Malaysia mengkritik beliau kerana isu memaki hamun peminat di Twitter dan menghina keperibadiaan Azwan Ali, namun seorang sahabat lama tidak mudah untuk melupakan kebaikan rakannya.

Menerusi sebuah status di akaun Instagram miliknya, Datuk Aznil Hj Nawawi telah meminta agar orang ramai tidak menghina Azwan dan mendoakan yang baik-baik buatnya selain bercerita mengenai perkara baik tentang Azwan.

Berikut luahan dan pendedahan Datuk Aznil Hj Nawawi di Instagram:-

Selamat berangkat menunaikan ibadah umrah sahabatku@divaazwanavazz Bertuah sungguh insan ini kerana sering dijemput Allah ke rumahNya setiap kali Ramadhan. Dalam kekurangan kita sebagai hambanya, Allah sahaja yang tahu kelebihan insan ciptaanNya. Kita yang menghina seseorang insan itu, cuba lihat di dalam diri kita, adakah kita mendapat kelebihan dan keistimewaan seperti itu? Kita senang menghina seseorang sedangkan Tuhan jadikan dia sebagai dugaan untuk kita. Bersabar kah kita dengan dugaan sekecil itu dan betapa ia menilai hati, minda dan mulut kita?

Kalau tiada insan bernama Azwan Ali, dapat kah kita belajar dari kesilapan dan kekurangannya? Bersyukurlah dengan insan seperti dia kerana dia, kita banyak kutip pengajaran yang sangat bernilai. Doakan yang elok2 aje sebab pastinya adanya hikmah yang tersembunyi. Cuba tanya, adakah kejadian yang diturunkan itu satu ujian untuk Azwan atau untuk kita yang terlibat mengutuknya? Di sepuluh malam terakhir dan sepuluh hari terakhir Ramadhan, saya haramkan anda menurunkan komen negatif pada posting ini! Doakan yang elok2 untuk sahabatku Azwan Ali agar dia dan kita dapat bertemu Lailatul Qadar yang dijanjikan Allah SWT.

Untuk pengetahuan, Azwan lah orang yang tidak pernah lupa mendoakan Paknil, keluarga paknil dan kesihatan ibu Paknil Norbaiti bila berada di tempat mustajab di Baitullah. Ramai yang maklum keadaan ibu Paknil yang uzur sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Sebelum berangkat ke tanah suci, Azwan pasti tanyakan nama penuh ibu paknil untuk diangkatkan doa di hadapan pintu Kaabah dan di Raudah. Maafkan aku juga sahabat jika aku pernah mengumpat, menyakiti dan mengasari mu. Selamat pergi dan kembali dengan kemenangan. Amin.

Manusia sering melakukan kesilapan dan sebenarnya dengan melakukan kesilapan baru kita boleh belajar erti sebenar kehidupan. Dalam setiap perkara yang buruk pasti ada kebaikan yang tersirat juga, doakanlah agar Azwan Ali berubah satu hari nanti.

Sumber Berita: Instagram Datuk Aznil Hj Nawawi

118 responses to Datuk Aznil Hj Nawawi Dedahkan Kebaikan Dalam Diri Azwan Ali

  1. situ says:

    kalau hati baik, mulut pun automatik akan jadi baik pak nil oiiiii..kalau dah dijemput ke tanah suci tu maksudnye Allah nak bg peluang utk dia berubah. ni dah 8 kali bg peluang ke tanah suci pun camtu jugak macammana?, hati tu kena suci dulu.

    0

    0
    • Anonymous says:

      Tanah Suci & ’Tanah Realiti’- yang kita huni sehari2 berbeza! Haji itu ertinya “menuju” kepada Allah SWT. Jika naawaitu kita benar dan tulus, yg kita mahu temui di sana hanyalah Dia shj. Itu yg kita pergi dan mahu bawa kembali ke sini- tanah realiti. Ego yang disalut ‘baju’ agama x patut terjadi. Kaabah yang Allah jadikan sebagai sebagai satu simbol taubat, ketaatan dan perpaduan seluruh hamba2 dan umatNya di bumi. Malangnya, AA belum dapat konsep ni. Allahualam.

      0

      0
      • Kiah Kongo says:

        dunia dalaman menentukan minda/emosi luaran. yakni fikiran dan emosi kita menentukan tindakan kita. mencaci sesama manusia bukanlah sebuah minda yg sihat. apa lesen yg mengatakan dia berhak maki hamun sedemikian rupa ?

        0

        0
        • seri siantan says:

          100% agree, yg nampak pd azwan ali lebih kpd memaki hamun followers hampir tiap2 hari, bukan memuji atau mengajar org berbuat baik. sorry, he is not my idol. dia maki org xper, bila orang maki, dia plak meroyan. gila ah.

          0

          0
        • Abang Sahdos says:

          please la aznil. seorang “public figure” x patut caci maki org. last2 diri ko yg terkena balik atas perlakuan bodoh ko sendiri. kan satu malaysia dah meluat tu. lu pikir lah. silap approach dah diva sendu ni. sikit aku x respect org mcm si azwan ni. biadap. peminta sedekah tepi jalan pun tahu camner nk hormat orang!!!

          0

          0
        • Anonymous says:

          saya x setuju dgn kenyataan aznil.
          tapi saya bersetuju dgn kenyataan mufti perak- azwan ali seorang- fasiq!

          0

          0
        • Anonymous says:

          Tentulah lah Aznil sokong uolsss. Dia pun selalu “hina” Ahmad Kassan (penari backup) secara halus dlm talkshow dia dulu. Macam kami ni pelupa kan? Please Aznil, sit down la. Sedangkan Mufti pun dah tegur teman dunia akhirat you tu. Siapa la Aznil berbanding Mufti? Please….and grow up. Stop wearing legging dalam hLive. Geli tau ke? ….geli!

          0

          0
        • Mat Kay says:

          dlm semua mat2 lembut, saya repect sama encik jaapar onn. tidak pernah mencaci orang atau mengeji. peace yo. :D

          0

          0
        • Wanita Lindungan Masjid says:

          doa ku semoga azwan ali akan diberikan hidayah yg total dikali ke 8 ini dan kembali tenang dgn meninggalkan dunia selebriti, bersara serta berjaya menjual rendang secret resipi mak tom nya itu ke peringkat antarabangsa dan timur tengah.

          #justsaying #pisnowar #kipidap #kbai

          0

          0
        • Aku Pun X Paham says:

          what the heck? so it means….YOU!… aznil hj nawawi- a father of 2 and the public figure merestui lah perkataan “melayu hanjing”, “betina najis” ,”melayu binatang” dan “melayu syaiton yg direjam” yg diungkapkan oleh si azwan ali tu? omg, what is wrong with you, huh? this is so unbelievable and I can’t even…..just shake my head !!!

          0

          0
        • utusan merapu says:

          doaku pula supaya azwan ali terjumpa seorang pak arab saudagar oil and gasyg kaya raya lagi sado dan settle- down di saudi arabia dan terus berpurdah.

          k byeeeee!!!

          0

          0
        • pulak???? says:

          mcm ni la pak nil. go to hell lah. bloody fool you!

          0

          0
        • mikael ang says:

          mcm ni sajalah pak nil. pak nil kawin je lah sama si azwan tu. pak nil pun dh lama solo…begitu juga dgn si azwan tu.

          0

          0
        • Irfan says:

          gara2 azwan ali, legasi pak nil tercalar.
          kesian… :(

          0

          0
        • minah jambu says:

          lov u Azwan semoga Allah selalu bersama mu..

          0

          0
    • baby Larat says:

      tidak bersetuju dgn pak nil. sebagai orang yg dewasa dan waras dan juga pernah ke tanah suci, kita tidak patut memilih bulu. apa, hanya golongan artis seangkatan sajakah si azwan mahu hormat? sebagai manusia, x kira umur, jantina, bangsa dan apa jua agama, kita harus saling menghormati. quran pun x ajar kita maki hamun orang la pak nil.

      0

      0
      • kak nam says:

        pak nil pun sama je ler. kat luar berlagak diva giler. x percaya??? tanya la orang2 yg berkerja disekeliling dia. ni semua geng2 hipokrit. depan kamera pijak semut x mati. podah la!

        0

        0
        • Anonymous says:

          2×5 je. tengok cara dia layan ahmad kassan dlm rancangan macam2 aznil dulu. geram sangat. ….pun sama je!

          0

          0
        • Anonymous says:

          aura pak nil…fake!

          0

          0
        • Azwan Pembuli Bersiri says:

          dgn siapa yg azwan ali ni x cari pasal uolsss? sesama artis2 pun dia maki cari gaduh-

          adibah noor,
          sharnaaz ahmad,
          jaafar onn,
          adlin aman ramlie.
          byk lagi…

          0

          0
        • Penyu says:

          statement riak azwan ali–> “aku dah 7 kali pergi mekah…yg ko..hado???”…itu riak namanya. nak menunjuk. bahaya itu reputasi islam.

          0

          0
        • Yucks says:

          Bila interview org aznil ni selalu nampak fake sangat terutama dlm hLive! Over!!!!

          0

          0
      • Kevin says:

        kalau pak nil dimaki dan hina seprti adik dlm twitter tu, tentunya statement mcm ni takkan keluar drp diri pak nil. so? why bodo? belum kena…senang la cakap kan? sudahlah pak nil. x perlu nk backing. budak darjah 1 pun tahu maki, caci, keji orang tu …salah!

        0

        0
        • Bedah says:

          pak nil, che wan dan azwan…..sama je 3 ekor ni. makin tua makin x sedar diri. malu la wey. udah2 la kalian. rumah kata pergi, kubor kian melambai mari. enough.

          0

          0
        • Anonymous says:

          title je “datuk” tapi….vangang juga!

          0

          0
      • UZTEZOH ABBY says:

        HIDAYOH TAKKAN DATANG PADA ORANG YG IGKAR SURUHAN ALLOH SWT!!!

        0

        0
    • melati says:

      kalau AA ni straight, please be my sugar daddy..

      0

      0
      • Anonymous says:

        wtf?
        simpan la sket kebodohan tu wei.

        0

        0
      • melati nonok bacin says:

        melati pondan tak laku jual jubo tu yg hadap sangat nak si mulut puaka ni. well melati pondan + AA = PUAKA!!!!!

        0

        0
    • gigi besi says:

      mengatakan yg benar n menegur org seperti majoriti yg telah menegur diva sendu itu ke arah kebaikan adalah juga satu…..amalan jihad.. ye!

      pikir2 lah. masing2 dah besar. takkan itu pun tak tahu pak nil hoi. apa daaaa.

      0

      0
    • Anonymous says:

      dia banyak kali pegi umrah tapi riak. aku pernah tengok satu program dia cakap cam ni “aku dah 8 kali gi umrah, korang ader?” tak ke riak tu bunyinya.all I know orang kalau baik budi pekerti mulut dia pun baik……..

      0

      0
      • Anonymous says:

        sibuk gi umrah nak menggatal ambik gambar ngan pak Arab pak Arab yang handsome handsome pat sana yu huuuuu………………….

        0

        0
    • qila says:

      Mungkin apa yg Pak Nil cakap tu betul tp pada pandangan saya, AA tetap keterlaluan bila lantang mencaci maki org. Itu bukan budaya kita, tak elok untuk anak2 juga apabila mendengarnya kan. Rasanya Pak Nil lebih paham maksud saya. Hati dia ikhlas, alhamdulilah, hati dia suci, syukur pada Allah tapi tidak ada alasan utk kita sentiasa menjaga dia agar dia tak melenting setiap masa. Dia juga manusia tiada beza dengan kita. Moga umrah nya kali ini lebih membawa erti baginya n kita semua. Amin

      0

      0
    • minah jambu says:

      idop umno ! idop jalur gemilang ! idop 1malaysia ! idop pak najib ! lov u pak najibb..

      0

      0
    • Anonymous says:

      yer yer tudung mana tudung ..kata nak jadi pompuan

      0

      0
  2. situ says:

    kalau hati baik, mulut akan automatik jadi baik pak nil oiiii.. ni Allah bagi lagi peluang dia utk pegi ke tanah suci, maksudnye Allah bg dia peluang utk berubah. ni dah dekat 8 kali dok pegi tapi … ntah lah..

    0

    0
  3. Anonymous says:

    doa yg baek2 aje..

    0

    0
  4. Kak Timah says:

    Handsome jgk yer si azwan sblm ni. Knp la skang jd mcm ni! Kan elok berubah jd lelaki sejati. Semoga pemergian kali ni akan betul2 terbuka pintu hati jd insan yg lbh baik.

    0

    0
  5. hana says:

    sebenarnye kan.. sape yg kutuk sape dlu? tak kan la org ttbe nk mengutuk dia xtentu pasal. bahasa kasar, main sembur, menghina owner restoran dan gadis tu padahal org tu xbuat salah pun kat dia. kita xcakap dia jahat bunuh org.. setiap org pasti ada kebaikannye, tp kerana mulut binasa.. dah malu xnk minta maaf tp sembur habis2an.. semoga pak nil dapat menasihatkan dia dpd pak nil membela dia. sila la bijak menilai keadaan.

    0

    0
  6. Jina says:

    sotong menyebelahi sotong….whats new??? besok chef wan pula keluar statement…. :(

    0

    0
  7. Honey says:

    Betul ckp pak nil.. malam terakhir ni cuba2 bawak bersabar.. jaga kata2.. (walaupun dalam hati.. ^&#%^*@*&$@*).. biarkan lah AA tu.. jadikan dia contoh supaya kita tidak menjadi begitu..

    0

    0
  8. tumpang lalu says:

    betul tu…bulan yg baik ni doakan je yg baik2…saya pernah beberapa kali terserempak dengan Azwan Ali…tak dinafikan dia mmg peramah n baik sebab stiap kali terserempak (tidak mengenali), beliau pasti akan menegur dahulu dengan memberi salam kepada saya serta elok sahaja budi bicara beliau. Kalu cara kita baik, pasti baik juga balasan yg kita dapat. Wallahualam

    0

    0
  9. permatamama says:

    Semoga Diva AA berubah apatah lagi di bulan ramadhan,, Walaupun hati baik disebabkan percakapan kita orang akan lebih kita jahat. Sikap yang baik hadir dari hati yang baik!

    0

    0
  10. Anonymous says:

    kalu pegi mekah 12 kali pun tapi balik asyik ulang perkara keji,,,, tu belum dpt hidayah la. itu saja aku nk komen….

    0

    0
  11. Mama Nadia says:

    Sokong sangat dengan pak nil. Jadilah insan yang selalu mendoakan orang, inshaAllah balasan terbaik buat kita di sana.

    0

    0
  12. Mat K says:

    Lantak kau la.

    0

    0
  13. Meleis says:

    Thumbs up. Pak Nil yang always classy.

    0

    0
    • Anonymous says:

      tauke restoren me’nate tu la yg classy. pak nil hanya pengampu tegar. so…shuddup la.

      0

      0
  14. Saya baru balik dari London says:

    Bila paknil berkata begini, adakah begitu hormatnya azwan Ali yg telah mememaki, mengkhinzirkan orang yg x pernah berbuat salah kepadanya. Adalah hinanya pemilik restoran menate yg tidak pernah berbalas makian, malah mendoakan kebaikannya.. Bagaimana pemilik restoran menate melakukan Amal jariah YG x pernah putus, tidak pernah berdendam, tidak riak menceritakan kebaikan YG dikerjakan, itulah umrah dalam diri kita YG sebenar

    0

    0
  15. Anonymous says:

    Thumbs down. Pak Nil always hypocrite. :(

    0

    0
  16. makcik tipah tertipu says:

    maaf ye paknil.. semua org tak setuju ngan paknil..mmmiaaahhhaaaa.. sebab kami smua waras. hanya org yang waras saja akan menolak statement paknil yg backup azwan ali.. sory yer.. blajar ilmu agama bnyk lagi ekk..

    0

    0
  17. Divana says:

    Ello pak nil ko pun dulu pernah sentap dgn sia azwana ni.klo ko yg kawan baik dia pun sentap.apatah lagi org lain kan.lps ko buat filem berdua baru la com molot.pirah pak nil.hilang respect aku kt ko

    0

    0
  18. Kupu-kupu Emas says:

    Mesti ada sbb kenapa Tuhan jemput dia buat umrah sampai 8 kali.. Xtau laa ape kebaikan yg dia pnh buat…Allah da bg dia byk peluang utk bertaubat tp aku xphm tol kape dia masih begitu… Suka2 ckp org syaitan, maki hamun org mcm org xde agama… Sorry to say, AA mmg rude… Jgn lupa, dlm kes kali ni mmg dia yg salah, malu sendiri pastu abis sume dia maki n mencarut bagai..Kasar sungguh ayat2 yg digunakan… Sorry bro, aku doa umrah kali ni ko dpt baanyaakk skit petunjuk utk berubah… Enough is enough… Salam Ramadhan…

    0

    0
  19. makcik tipah tertipu says:

    muka paknil zaman muda mcm nazim othman pulak

    0

    0
  20. Anonymous says:

    pengajaran nya: 7 x pergi umrah pon blom tentu dpt hidayah. oleh itu, bg sesiapa yg nk ke rumah Allah SWT, sila halusi ilmu agama terlebih dahulu. klau x, 20x pun masih perangai dan berkelakuan sama.

    0

    0
    • nurul says:

      gini laa.. jangan cara hal orang.. cara hal sdri.. kita nak kutuk orang pun, diri sndiri belum tentu elok..seseorang tu ada baik ada buruknya.. kita pun x cukup sempurna nak nilai orang.. dan dosa2 dia pun bukan kita yang tanggung.. please jangan cara hal orang nanti terkena kat batang hidung sdri, terkena kat keluarga sdri, terkena kat anak2 sendiri baru padan muka! doa yang baik2 jela untuk azwan ali atau sesiapa yang buat korang muak..

      0

      0
  21. cik teratai says:

    ok Paknil.. -_-

    0

    0
  22. tecit says:

    Dah2 la weh. Tutup jela crite ni. Korang xpasan ke sebenarnye memang la azwanali dah terlajak. Terkutuk budak tu. Biasela orang yg dah terbiase mem’binatang’kan orang, die jadi insecure n rase sume orang nak mem’binatang’kan die. Sekali die ternampak word menate tu die pon dengan xfikir panjang trus kutuk balik budak tu yg die igt sedang membi’nate’kan die. Pastu cerita jadi viral plak. Die malu laa. Die xnak mengaku kesalahan die. N kalau boleh tutup jela cerita ni jangan la malukan die lagi. Die dah tua. So please stop this issue ok. Lupekan je. Budak tu pon dah dpt invitation free dah.

    0

    0
  23. Opah says:

    tunggu dan lihat aja…adakah kali ke 8 ini akan menjadi???

    0

    0
  24. aku says:

    aku nak simpulkan satu je:

    “dalam diri manusia itu ada segumpal daging. jika BAIK DAGING ITU, maka akan baik keseluruhannya (fizikal dan mental). jika JAHAT DAGING ITU, maka akan jahatlah keseluruhannya. dan ketahuilah baghawa daging itu adalah HATI.”

    renung2kanlah..

    0

    0
  25. Biskut says:

    takyah backing sgt la makhluk prasan diva n bagus ni. kalo btul hari dia suci, mulut takkan melampau mcm tu. apa yg keluar d mulut menunjukkan bagaimana hati seseorg tu juga. pegi la umrah smpai 100 kali pon, kalo hati tu tetap busuk, takde guna juga

    0

    0
  26. Anonymous says:

    tengok pada aura azwan ali …mmg x cantik. sama mcm pak nil juga. ada sesuatu yg “fake” pada aura mereka berdua. entah la…mungkin aku je yg nampak. maaf..not my favorite celebrity.

    0

    0
  27. wekhhh says:

    this time, pak nil cross the line. what a flop statement.
    cissss….

    0

    0
  28. mawar says:

    masalahnya pak nil lebih byk nampak yg jahat maki hamun bagai dri kebaikan…bukan skali ni AA maki org…kalangan artis pun dia maki..tanya adibah noor…apa AA maki kat dia…hmmm malas lah sokong kaum sendiri

    0

    0
  29. anon says:

    ruginya pak nil nak protect kawan yang terang2 mulut puaka…
    sama macam kat ofis sini…

    0

    0
  30. Anonymous says:

    jom kita serang twitter pak nil pulak….heheheheehe

    0

    0
  31. Anonymous says:

    dear pak nil, masaalahnya azwan ali tu org nasihat tegur secara baik pun kena sembur kena maki. so,,,,, waras ke dia? answer la…what kind of person she is.

    0

    0
  32. Nak ckp je says:

    Maksud Pak NIl kita kena la bersangka baik bukan saje dibulan ramadhan tp setiap masa doa kan AA berubah jd insan yang lebih baik kita kan sesama islam setiap org ade kesilapan sdri biar pun AA byk kali melaser tp kita x bole putus asa doakan AA berubah satu hari nt ;) #mungkinadehikmahnya

    0

    0
    • Anonymous says:

      Aku nk dislike tapi terrrr like lak
      Tuhan akan beri hidayah bila org itu saya sendiri yg benar2 mohon hidayah itu. Dah mohon bkn berserah hidayah tu dtg bergolek. Kena usaha cari ilmu, bt kebaikan, tggl kejahatan, baiki amal ibadat. Takkan nk org ln je yg doakn hidayah utk kita. Kita kena minta & usaha dgn gigih baru hidayah tu cepat dapat. Tggu org doakn silap2 kita mati dulu

      0

      0
  33. Please Stop Aznil says:

    eeee…pehal pak nil ni. stop!!!! hati bersih takkan sanggup maki org. common sense la.

    0

    0
  34. Anonymous says:

    rosak reputasi u paknil as no 1 presenter in malaysia sebab mem back up AA…next time, think before u speak..imagine klu bdk pompuan yang disumpah seranah oleh AA tu anak u, apa u rasa?? ckp senang la paknil oiii..

    0

    0
  35. Anonymous says:

    Caci makian bukan budaya kita. Itu budaya….syaiton!

    0

    0
  36. Anonymous says:

    Jom maki pak nil…biar dia rasa plak!

    0

    0
  37. anonym says:

    betul kata pak nil..aku stuju

    0

    0
  38. akukesah says:

    selamat menjalani ibadah umrah..semuga mendapat umrah yang mabrur.Aminnn

    0

    0
  39. minah jambu says:

    minah jambu malas nk layan ini semua…mengarot..semoga Azwan di berikn rezeki n kesehatan yg baik n di perbolehkn Azwan gi ke Tanah suci lagi di masa2 yg akan datang dengan keizinan Allah…semoga Allah bersama mu…lov uu…

    0

    0
  40. Anonymous says:

    Yg nyokong si bapok ni pun otak d kepala lutut juge!

    0

    0
  41. Bluekkkk says:

    Dajjal dh nk turun kot …yg perangai burok dipuja!!!

    0

    0
  42. vee says:

    eleh mentang2 aa up nama aznil bila aa sound balik azhar sulaiman…si zenil ni rasa diri tu sama taraf dgn dato ct ler..x payah doa diberi hidayah lah… tukar je nama tu jadi Cik Hidayah sebab dah macam pompuan je…semoga berkat nama tu ko berubah. .

    0

    0
  43. Lagubestbest says:

    Azwan Ali sengaja buat silap tu yang masalah tu. Nak femes cara keji gini, dia kena hadap jela kot. Pilihan dia kan.

    0

    0
  44. Anonymous says:

    akhlak aku tk bagus..tp akhlak diorang ni lebih teruk..sebab tu la si AA ni besa kepala maki org suka hati sebab ada sahabat sehidup semati backup…mufti tegur pun masih tk sedar diri..dpt jd tetamu Allah berkali2 mmg hebat..tp kalau tiap kali pergi balik mcm tu jugak….kosong..buat ape…org bila balik dari mekah berubah menjadi lebih baik dan makin baik…ni lg teruk…
    Keep it up Aznil…and one more thing tolong la berubah jugak yer…da tua buat cara tua…penampilan tu tlg la ubah..kalo aku jd anak ko..malu kot..bapak terkinja2…gedik..

    0

    0
  45. baby says:

    btl apa dikatakan paknil…itu diri dia dan tak perlu utk ubah dirinya…kita sebagai rakyat biasa dan hanya peminat ,,kita kene terima kekurangan dirinya dan tak perlulah kita cakap2 belakang…jaga kain kita..tak perlu jaga kain org lain…kita pun bkn perfect sgt pun…mesti ada kekurangan…terima je tanpa apa2 sikap iri hati dan busuk hati..

    0

    0
  46. sudah cukup sudah says:

    alamak! pondan kertu back up sesama spesis..larikkkk!

    0

    0
  47. Anonymous says:

    kk

    0

    0
  48. Lina says:

    Wow ramai nya org yg puasa sia-sia. Kesian. Walaupun aku tak suka 2-2 org ru, tapi aku setuju dgn aznil ni. Korg semua tak pernah jumpa org yg paling menyakitkan hati lebih dari azwan? Aku pernah. Bertahun aku sakit hati. Mujur Allah bg peluang utk aku berpikir dia itu dicipta utk meguji kesabaran aku.

    0

    0
    • Anonymous says:

      cik lina oii..
      cacian dari AA tu sukar nk diterima…menghina bangsa sendiri..dgn perkataan anjing etc…perkataan2 yg tk elok.cuba tgk twit dia..tk pernah tk keluar perkataan anjing..sampah..semua org patut bg teguran…bukannya seolah2 membenarkan perbuatan dia dgn ckp…”tk apa la….kita kene terima kelemahan dia…setiap org ada kurang..” bermusuh dgn adik beradik and mak sendiri pun tk apa……mcm tu?
      Dia da bg contoh yg tk elok pada bangsa sendiri dan bangsa lain..nanti bangsa lain ckp..ha itu la mly…
      Sebab org mcm u ni la yg buat si AA tu tk sesal dgn kata2 dia…org tk hentam dia dgn caci maki malah bg teguran yg paling manis..tp apa balasan yg dia bg? Betul dalam buruk ada baiknya dia..sebab kita tk tau apa kebaikan yg dia buat..tp isunya disini kita nk dia supaya insaf dan berenti dari caci maki org…tp kalo perbuatan dia seolah bukan isu besar pd sesetengah pihak..Nampak nya hina bangsa sendiri dgn perkataan anjing bukan lah apa2…

      0

      0
  49. Anonymous says:

    gini laa.. jangan cara hal orang.. cara hal sdri.. kita nak kutuk orang pun, diri sndiri belum tentu elok..seseorang tu ada baik ada buruknya.. kita pun x cukup sempurna nak nilai orang.. dan dosa2 dia pun bukan kita yang tanggung.. please jangan cara hal orang nanti terkena kat batang hidung sdri, terkena kat keluarga sdri, terkena kat anak2 sendiri baru padan muka! doa yang baik2 jela untuk azwan ali atau sesiapa yang buat korang muak..

    0

    0
  50. nurul says:

    gini laa.. jangan cara hal orang.. cara hal sdri.. kita nak kutuk orang pun, diri sndiri belum tentu elok..seseorang tu ada baik ada buruknya.. kita pun x cukup sempurna nak nilai orang.. dan dosa2 dia pun bukan kita yang tanggung.. please jangan cara hal orang nanti terkena kat batang hidung sdri, terkena kat keluarga sdri, terkena kat anak2 sendiri baru padan muka! doa yang baik2 jela untuk azwan ali atau sesiapa yang buat korang muak..

    0

    0
  51. Anonymous says:

    Alangkah baiknya kita berdoa utk seluruh umat drp 2/3 kerat je ….

    0

    0
  52. Jiran Pak Nil says:

    Pak Nil nasihat la dia. Jangan asyik bodek je! Memang si Azwan ni melampau!

    0

    0
  53. Disgusting eee says:

    Aznil Nawawi is a fake! Siapa pernah kerja dgn dia tahu la perangai dia. Not surprised!

    0

    0
  54. hamba Allah says:

    Ada betulnya ckp paknil. Dalam caption die xde pun yg nampak mcm dia menyokong perbuatan azwan ali. Cuma dia tegaskan tentang ujian untuk kita semua. N dugaan. Sama2 muhasabah diri. Semoga pulangnya azwan ali dari tanah suci membawa 1001 kebaikan untuk diri dia dan orang di sekeliling dia.

    0

    0
  55. rosidah says:

    alhamdulillah,, kenyataan paknil membuka minda sy, Allahu Akbar siapa kita utk menilai hambanya, mungkin dia dihadirkan sbgai ujian buat kita. bolehkah kita mencermin diri kita pula?
    semoga Allah bukakan pintu hati kita untuk melihat kebaikan dalam kesilapan org lain,,,

    0

    0
  56. meow2 says:

    Hari ini dia mungkin seorang pelacur, esok lusa mungkin dia ahli surga…
    Hari ini dia mungkin tidak bertudung, esok lusa mungkin dia adalah yang paling IKHLAS menutup auratnya…
    Hari ini dia mungkin seorang yang kaki mencarut,esok lusa mungkin dia adalah yang paling LEMBUT bicaranya…
    Hari ini dia mungkin seorang yang ingkar kepada Allah SWT, esok lusa mungkin dia adalah yang paling istiqomah melaksanakan QIYAMULLAIL kala kita semua sedang lena…
    Kita tidak pernah tahu dan tidak akan tahu.. Tugas kita bukan me’neraka’kan orang. Tetapi…mengajak manusia ke jalanNya dan saling doa mendoakan…
    Jangan HINA permulaan seseorang… Kerana kita TIDAK tahu bagaimana pengakhirannya..

    Semoga kita semua sentiasa diberikan hidayah & petunjuk dari Allah…

    0

    0
  57. aku says:

    dia ni x akan berubah pun……………………………puiiiiiiiiii

    0

    0
  58. be a man.a real man says:

    tgk gambar lm teringat korg maskulin dan cute zaman 90’an dolu2

    0

    0
  59. MashaaALLAH

    kerdil sungguh rasanya bila baca kata2 Aznil

    ye lah mungkin sebenarnya di mata ALLAH SWT, Azwan Ali tu ada kebaikannya yang kita tak nampak

    bagus sungguh Aznil kerana berjaya melihat hikmah dalam situasi yang berlaku

    0

    0
  60. Hugo says:

    Muka paknil time muda mcm kotaro minami aka kesatria baja hitam

    0

    0