Written by AbangNara | January 22nd, 2015

Tindakan Chef Wan yang menutup televisyennya ketika siaran langsung AJL29 kerana terlalu meluat dengan iklan Qu Puteh mendapat liputan yang amat meluas sekali. Pengasas produk tersebut iaitu Dato Seri Dr Hajah Vida juga mengetahui tentang perkara tersebut. Menariknya, Dato Vida memaklumkan yang dia pernah berkunjung ke rumah dan bekerjasama dengan Chef Wan 15 tahun lalu dan menganggap pakar masakan itu sebagai mentornya. Hmmmm.

chef wan vida

Menjawab sindiran yang diberikan oleh Chef Wan, Dato Vida memaklumkan yang iklan Qu Puteh hanya muncul setiap 15 minit ketika AJL29 berlangsung. Terang Dato Vida:-

Saya tidak ambil pusing tohmahan dan sindiran orang ramai termasuk apa yang diperkatakan Chef Wan. Saya hanya berjuang untuk hak saya dan bukan mudah untuk sampai ke peringkat ini. Selepas anugerah itu berlangsung, saya terkejut apabila ramai yang melemparkan tohmahan terutama di laman sosial termasuk Chef Wan yang menutup televisyen kerana iklan saya.

Apa yang disampaikan dia (Chef Wan) tidak benar kerana iklan saya muncul hanya setiap 15 minit saja. Orang yang berjaya memberi motivasi, inspirasi, dan membantu antara satu sama lain ke arah kejayaan.Bagaimanapun, orang yang tidak berjaya, mereka benci, menyalahkan orang lain dan sentiasa mengadu.

Namun Chef Wan mempunyai jawapannya yang tersendiri tentang tindakannya mengecam promosi melampau Qu Puteh. Kata Chef Wan:-

Bukan mahu menjatuhkan atau membuat provokasi tetapi sebagai penonton saya berhak menyuarakan pandangan saya apabila paparan iklan berkenaan menjengkelkan.

Saya juga memberi pandangan berdasarkan pengalaman apabila pernah dicemuh dan dimarah penonton apabila terpaksa menyebut produk tajaan sebuah program saya secara berulang.

Tidak ada faedah kita sesama manusia untuk membuat provokasi dan sebagainya kerana ia hanya mendatangkan dosa.

chef wan vida

Susah nak cakap siapa yang betul dan siapa yang salah. Masing-masing ada pendapat mereka yang sendiri. Masing-masing ada hujah. Namun yang pasti, selepas AJL29 pun nama Qu Puteh masih lagi disebut-sebut sehingga ke hari ini. Promosi masih hebat lagi. Ternyata tindakan Dato Vida melaburkan RM3 juta amat berbaloi sekali. Strategi pemasaran yang amat awesome. Tahniah Dato Vida. Sumber Harian Metro.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

144 responses to Dato Seri Dr Vida Jawab Sindiran Chef Wan

  1. hanuuu says:

    yeke setiap 15 minit?? are you sureee

    0

    0
    • Succka says:

      Mengubah ciptaan asal Allah…haram kan? Dato Seri La Vida Loca ni paham ke hukum?

      0

      0
      • Olga says:

        3 juta ko kasi kat anak2 yatim atau buat rumah kebajikan utk gelandangan2 je. ni la contoh melayu tamak nk cepat untung. konon nak tunjuk pandai tapi sebenarnya…bahlol. tengok dressing pun islamik. macam badut cuma tak pakai hidung merah jer….

        0

        0
        • Mak Jemah says:

          Muka putih kalau takde “nur”….tak cantik juga. Macam muka si Hanez Soraya tu ha. Macam kueh paw malas je…

          0

          0
        • Rooney says:

          Saya sarankan Dato Seri Vida pergi ke kelas Slim World bagi menjalani sesi buang lemak perut yg tepu tu. Barulah orang percaya akan keberkesanan dan reputasi syarikat Dato, ye tak? Ini tak, Dato pun dah macam Kak Kiah jual sabun susu kambing kat Pasar Borong Selayang je rupanya. Alahai… :D

          0

          0
        • Datin Semah says:

          “Dato Vida secantik Fazura”- says nobody ever.

          0

          0
        • Baby AA says:

          TV3, Astro dan pengacara2 majlis pun satu….nak promote barang x salah tapi jgnlah sampai penonto2 naik menyampah dan jadi bahan ketawa. Daripada orang nak beli terus tak jadi akibat kebodohan masing2.

          0

          0
        • Puiii Sikit says:

          akak pakai Hazeline Snow je wak…tak sampai 10 hengget.

          0

          0
        • FAKTA says:

          IKLAN DATO VIDA NI HANYA LAYAK DITAYANGKAN DI WAKTU SIARAN SINETRON INDON JER. NAMPAK LOW CLASS SANGAT.

          0

          1
        • melati says:

          dato vida kalau masuk maharaja lawak pasti rating naik… :(

          0

          0
        • mira says:

          tengok muka dia pun dah x konfident..apatah lagi nak berhabis duit beli produk ni??? ko pun tak putih…nak suruh orang putih kan kulit konon. podahhhh!!!

          0

          0
        • SimpliSemah CEO says:

          bertukarlah kepada SimpliSemah…pasti kulit anda…cerah.

          0

          0
        • Nara says:

          Jom vote:-

          ———————————————————————————–

          Siapa sokong Chef Wan…tekan “like”
          Siapa sokong Dato Vida…tekan “dislike”

          Silakan….

          0

          0
        • noni says:

          eleh ckp org x islamik..yg ko dok bahlulkan org tu islamik la sgt.. ko mana taw ntah2 dia derma kt anak yatim tu lagi berjuta2..memandai ja

          0

          0
        • Anonymous says:

          lebih dari 3 juta dia dh kasik kat anak yatim, ngko ape tawu.. ko bape juta dah bagi kat anak yatim wahai olga pondan?

          0

          0
        • Olga says:

          ko sentap pehal sis? kalau betul2 islamik si dato badut gemok ni tak suruh org ubah wajah la. islam tak suruh kita membazir. takkan basic agama pun buat2 x paham. nk hentam aku konon. pergi tazkirah hati yg busuk ko dulu tu.

          0

          1
        • Cina Bijak says:

          kesian nyer. 3 juta…last2 orang menyumpah. naik meluat. hahahahahh…melayu berniaga. salah approach.

          0

          0
        • hazwan alia says:

          Aku nak tengok AJL ;bukan nak tengok muka kau yg macam jin tanah tu. Tolong la jangan cemarkan majlis yg berprestij ni. Meluat orang awam tau tak. TV3 please take note.

          0

          0
        • Marketing Team For Maxis says:

          Niat betul tapi pendekatan Dato Vida ni tersasar. Dia mengunnakan marketing cara 80s. Pendekatan yg tak selari dg mentaliti rakyat. Macam kt Bangkok atau Bali, bila orang lalu depan kedai je, massage girl tu tanya “You want massage, sir?”. Cara gini dah lapuk la kak. Orang pun naik nyampah. Ada cara yg lebih “soft” dan affective. Marketing team QuPuteh x kreatif. Akhirnya, this type of promotions are backfiring the company back. :(

          0

          0
        • nak cuit sikit says:

          Hi Olga

          Cara you komen dan tutur bahasa you , you rasa you Islamik ke?

          Zikir and fikir muhasabah diri before kita menghina insan lain.

          1

          0
        • Olga says:

          iklan paling bodoh dlm sejarah pengiklanan sepanjang 10 tahun. syabas….

          0

          1
        • apa kata???? says:

          3 juta ??? baik kau pergi tukar muka/kepala dgn gadis mongolia la dato. banyak yg lawa2.

          0

          1
        • Zeena says:

          penyokong2 pun mcm lembu juga. kalau product kau hebat, tak yah hari2 kelaur TV la bongok. buat marketing sampai orang naik meluat. ko marketing perut ko yg boyot tu la dulu dato.

          0

          0
        • teamdatovida says:

          mana kau tau dia x menderma dan menolong? mungkin proportionate harta dia derma dan buat amal kebajikan tu jauh lebih banyak dari korang yg kutuk kutuk ni. aku pun benci gak dia punya iklan tapi nak soal dia patut derma bagai tu takyah laaa, mana tahu niat dia kalau investment ni lagi jadi lagi banyak rezeki melimpah lagi banyak dia derma.
          anyway dari kau bayar internet bulan bulan and kaki nak tgk anugerah tv, lepak dalam beautifulnara cermin diri lah bro! baik sedekah duit tu kat org

          1

          0
        • Anonymous says:

          pa mslh ko ni?????

          0

          0
        • Anonymous says:

          dtg mslh pd ko ke???

          0

          0
        • olga bongok says:

          rm3juta dia labur utk dpt lebih bnyk keuntungan, keuntungan tu dia boleh tlg ra,mai lg org yg memerlukan. kau apa tau? bongok

          0

          0
      • Chef Wan Jr says:

        pelancong2 luar datang ke Msia..pukul 10 pagi dah berjemur tepi pantai.
        melayu2 otak bagkai kaki telan budu….pung pang pung pang nak putih. :(

        0

        0
        • Kiah Kongo says:

          Beyonce hitam tapi cantik. Putih foundation dan makeup macam Dato Vida ni…tak guna jugak kan? Next?

          0

          0
        • orang kampung says:

          muka dia pun berkerak dgn bulu mata 3 lapis waktu malam AJL. sebijik macam nak pergi audition badut sarkis. jubah ala curtain kamdar dia toksah kira la…semak mata.

          0

          0
        • Kak Bed says:

          Aku harap ABPBH jangan la dia sponsor…buat sakit hati je. Rasa macam nak tampar TV.

          0

          1
        • orangasia says:

          kenapa dalam context ni cam mat saleh double standard? peduli hape haku matsaleh nak hitam berjemur tepi pantai. aku ttp melayu kaki telan budu tapi otak tak sebangkai rasa apa mat leh buat tu ada lah hebat. sekian

          0

          1
      • nona says:

        kejap dato vida (lah sangat) kat mana yang datuk chef wan ni tak berjaya
        cer habaq mai sat??! dia dengki kat mana? aku betul2 tak paham. and 15 minit sekali?? hahaha…more like 15 seconds to me LOL

        0

        0
      • kaki says:

        dia ade promote suruh org operate idung ke?? bcakap biar la masuk akal ckit

        0

        0
      • syamimi says:

        kalau berubah sbb dihina xpe. jgn seronok sgt mghukum org. Itu strategi perniagaan.

        0

        1
    • Datin Semah says:

      Hakak tetap sokong Chef Wan.
      Produk Qu Puteh dah jadi bahan ketawa/jenaka seluruh Malaysia…dah jadi Qu Rimas. :(

      0

      0
    • Datin Fiza says:

      chef wan ko bagi la duit kat tv3..hari2 muka ko kuar tv..org mniaga pun nk condem..knapa x marah tv3 je yg ambik duit tu..

      0

      0
    • Bangla Kedai Minyak says:

      Dato Vida …perut manyak muncit.

      0

      0
    • belle says:

      Vida the bola hahaa..

      0

      0
    • Anonymous says:

      dia pun tak putih, ada hati nak suruh orang putih. x semua putih tu cantik. mentaliti dunia kelas ke 3. siapa yg bodoh?????

      0

      0
    • Dayang Sulu Fan Club says:

      Ambillah buluh runcing dan tikamlah di telapak kainya… he he

      0

      0
  2. HAI says:

    HAIIII

    0

    0
  3. dhia says:

    tolongla wahai rakyat malaysia..pompuan ni bkn dr pun!sakit ati yg ssh payah blajar jd dr,dia sng2 pakai title dr!dia ni neither medical dr nor philosophy dr!ntah dr bogus u mn ntah dia beli.tunjuk sket thesis apa ko buat smp dpt title dr tu

    0

    0
  4. SekadarTeguran says:

    itu adalah salah satu cara Dato’ Vida buat marketing. Setiap org ada cara untuk market kan barang dia. Tapi if Chef Wan taknak tengok dan rasa jelek its okay lah. Kita tak boleh puaskan hati semua ye dok? :P
    Kita sesama Islam dan sesama bangsa Melayu patut encourage org mcm Dato Vida. Bukannya perli dan memperbesarkan isu yg remeh temeh mcm ni.

    0

    0
    • apa2aje says:

      Bkn masalah dengki n saja2 nk perli.. tp dh mmg annoying.. iklan mmg tiap2 15 minit.. bkn org jelek ngan iklan tu sgt.. yg jelek tu sbb pengacara every minit kena sebut tagline produk.. interview artis nyanyi pun kejap2 sebut.. siap bawak produk tunjuk lg.. melampau sgt nk promote tu smpi org rasa annoying.. AJL dlu pantene taja ada ko nmpk pengacara skit2 sikat rambut atas pentas?

      0

      0
    • Alyssa Anuar says:

      minta maaf ya. tu bukan cara nk buat marketing tu buat org naik muak… ada barangan sekali aje iklan pun laku juga. ni balik2 juling mata org melihat.

      0

      0
  5. VIDA LA PEAH says:

    Hurm jeles tgok mak jemah sorg nie, baju mcm2 jenis, exclusive gtu u alls.

    0

    0
  6. Anonymous says:

    Dua2 betul. Dato Vida labur 3 juta sebab nak promosi produk dan berposing kat TV. Duit dia suka hati dia la nak buat apa. TV3 suka je sebab ada penaja. Chef Wan pun betul juga sebab sebagai rakan seperjuangan , dia memberi nasihat apa yg patut sebab telah melaluinya. Jadi yang menjadi mangsanya adalah penonton. Suka ke tak suka ke terpaksa tengok juga hingga ke akhir rancangan.

    0

    0
  7. Anonymous says:

    Well x bole nak tegur sebab 3 juta aduhai melayu bila punya wang….

    Chef wan tu tegur nak dia perbaiki sikap dia yg cam riak tu , x ada lak chef wan tu seperti baling batu sorok tangan…

    PETRONAS , TM pun banyak gak tajaan tapi x ada pulak iklan every 15 mins…

    0

    0
  8. anon says:

    Org yg tidak berjaya, mereka benci, menyalahkan org lain & sentiasa mengadu???? What the heck……Kenapa makcik ni dah riak sngt rase dia dah berjaya ke sampai memandang rendah kat org pulak. Chef wan tu lagi terkenal dari dia ni……merata dunia kenal dia. Org rase annoyed sb iklan muncul acap sngt hingga mengganggu. Kita bukak tv sb nak tengok program tv, bukan nak tengok iklan. Tu pun kalau sekali sekala oklah jugak, kalau every 15 mins tu dah melampau. Aku pun akan tutup tv, ape kejadahnya. For once, l agreed with chef wan….
    Lagipun produk dia ni menjadi ke, tengok tuan empunya diri pun tak lulus…

    0

    0
    • non purple trim bulu gihhhh says:

      alah mngata org sedap anon babun ni..dh tv3 ambik duit dia..ke ko jeles nora danish x kaya mcm tu? hati busuk kalahan bangkai ..nasihat org pndai..try ko chek bulu dlu,dh trim ke x..klu x,patutla sb iblis suka brgayut situ

      0

      0
  9. bolok says:

    apa yg aku npk, dato’ vida darat ulu. pakaian mcm badut

    0

    0
  10. Menyampah dgn Vida says:

    Klu dh kata tak ambil pusing atas tohmahan / sindiran org, tak perlu la nak keluarkan statement bagai, belit2 jer dia ni la! takda ke terasa nk pg class personal grooming? aduii.. fashion ntah apa2 dgn badan yg ‘kurus’ tu!

    0

    0
  11. Prof Hamka says:

    Manusia yang tidak puas hati dengan apa yanga dibuat oleh orang lain dan sentiasa mencari kesalahan orang adalah manusia yang jiwa nya sakit.dlm erti kata lain SAKIT JIWA.

    0

    0
  12. princess jiji says:

    kalau yg buat tu artis mat saleh or celebrity omputih sure rakyat Malaysia x marah…melayu oh melayu!!

    0

    0
  13. hani says:

    aku pun naik jelak nengok benda ni….klu ye pun nk promote,cukup la time iklan,ni everytime pengacara nk sebut…nasib penyanyi x di bg syarat,lepas abis song,kne promote qu puteh ats pentas…adui datuk….ye pun sponsor…jgn la over…itu jew…

    0

    0
  14. Rakyat biasa yang teraniaya says:

    Assalamualaikum Makcik Diva…

    Tolong lah dengar rintihan kami penonton rakyat marhaen yang tak berdosa ni ye makcik Diva.

    Makcik.. kami bukan dengki dengan produk makcik..mahupun harta berjuta juta juta makcik..mahupun gelaran2 hebat makcik..mahupun baju makcik bling-bling yg kami tak mampu nak beli tu. Kami cuma terlampau sakit hati..terlampau menyampah dengan iklan menjengkelkan makcik. Terlampau stressed dengan iklan makcik. Faham ke tidak? Kalau 5 minit sekali makcik nak tayang muka makcik dengan iklan murahan dan membosankan siapa yang tak sakit hati makcik? Kami bayar Astro untuk tengok rancangan best best. Untuk enjoy. Bukannya untuk disogokkan dengan muka makcik dan keletah makcik yang menjengkelkan itu. Kami faham makcik nak buat marketing..nak majukan bisnes. Tapi janganlah memaksa kami menengok muka makcik beratus ribu kali dalam masa 3 jam. Muntah hijau tau kami. Kasihani lah kami orang orang bawahan rakyat marhaen yang tak berapa berkemampuan ni makcik.

    Makcik..makcik kan ada duit beribu juta..pegilah belajar marketing. Tengok macamana produk berjaya buat iklan derang. Contoh..Pantene..SK 11 ke..Maybelline ke. Cuba tengok dan bandingkan kualiti iklan makcik dengan iklan derang. Yg mana satu orang happy nak tengok dan rasa mcm nak beli..yg mana satu pulak yg orang annoying dan rasa nak muntah…dan memang tak akan beli..bagi free tak mau sebab terlampau sakit hati. Dari situ makcik belajar la. Cuba la improve. And makcik tengoklah macamana produk profesional menaja rancangan dan promote produk mereka. Berapa kali mereka muncul dalam satu program yg di taja. Biasanya jarang sangat iklan mereka muncul. Tak pernah sampai annoyed penonton begini sekali. Pastu makcik tengok model iklan derang macamana. Cantik ke..menarik ke. Apa ayat yg mereka guna. Apa penceritaan mereka dalam iklan itu. Bagaimana mereka menyampaikan mesej.

    And lastly..pasal style makcik. Makcik kan kaya. Upahlah profesional stylish untuk nasihatkan makcik cara berpakaian. Less is more. Tak perlu la bling2 macam makcik ni permaisuri raja. Tak baik menunjuk-menunjuk sangat harta makcik. Berdosa. Sedih orang orang biasa yang tak mampu beli baju..setahun sekali pun susah nak beli sehelai baju. Pakai baju biasa biasa sudahlah makcik. Orang tau dah makcik kaya. Tak perlulah tabur intan berlian seluruh badan.

    Kalau makcik kata makcik dah berjaya membuat orang ramai memperkatakan tentang produk makcik..menyebut2 product makcik…saya sangat kasihan dengan makcik. Ternyata makcik sangat delusional. Tahukah makcik mereka hanya menyebut2 kerana mengkritik dan mentertawakan makcik. This is not a good way untuk berjaya makcik. Dengan membuat orang sakit hati. Dan Makcik dengan sikap defensive and dont bother makcik ni tak akan buat makcik dan product makcik pergi jauh. Ambillah kritikan secara positif dan improve. Bila puluhan ribu orang mengkritik..thats must be something wrong somewhere makcik. Bukalah mata. Janganlah merasa terlalu sempurna dan merasa makcik sentiasa betul. Itu hanya formula untuk gulung tikar makcik.

    Akhir sekali makcik..kami mohon sangat kepada makcik. Kasihani lah kami. Kasihanilah golongan bawahan yg tak berkemampuan macam kami ni. Kami cuma nak tengok tv dengan aman je makcik. Itu aje. Apalah dosa kami sampai kami nak tengok tv dengan happy dan aman pon tak boleh. Tengok Gegar Vaganza pun muka makcik..tengok AJL pun asyik kena hadap muka makcik juga. Stressed tau kami ..stressed. Kasihani lah kami. Makcik duit banyak gunalah dengan cara lain yang lebih berfaedah..bukan dengan menyakiti hati kami orang miskin ni. Janganlah makcik menganiaya kami penonton yg tak berdosa makcik. Itu je makcik. Tolong ye makcik. Ok sekian terima kasih Makcik. Bye. Peace.

    0

    0
    • Anonymous says:

      sajak ko ni patut tuju kat astro dan tv3.. klu dia org x trima tajaan ni,xda la dato vida tu

      0

      0
    • Pemerhati says:

      Rakyat yang tak berdosa konon…Yang kau dok kutuk org tu xberdosa ke?

      0

      0
      • Benci orang BONGOK says:

        Yang ko duduk sini baca ..pastu sibuk nak komen gak tak berdosa ke??

        Yang ko kutuk dia tak berdosa ke???

        Dia bukan kutuk la. Nasihat.

        Itu pun tak reti.

        Bongok tak ada limit!

        0

        0
    • taktipu says:

      saya setuju..lagi satu yang saya nampak, dia ni over dalam nk upkan diri dia…kan ada duta dia anzalna.. kenapa dia xbg anzalna ja yang promote masa ajl haritu..sikit2 dia..pegi mana2 dia..tu yang orang sakit hati tu..dahtu cakap banyak xreti nk stop lak tu..sampaikan juliana kena stopkan masa pgram sbtu petang rehearsal tu…sakit hati pulak tgok…dengan duk promote pgram selfie pa kebenda tah…

      makcik, aura white dulu pun saya kenal sebab hanez suraya, bknn sebab pengasas dia..pengasas dia sampai sekarang saya xtahu muka dia cammana..(kalau google mmg insyaAllah ada la).

      0

      0
    • Bakal Berjaya says:

      “Kasihani lah kami orang orang bawahan rakyat marhaen yang tak berapa berkemampuan ni makcik.”

      Hoi, engkau balik2 fikir mcm tu, sampai matilah mcm tu… Kami orang orang bawahan konon… Nak rendah diri, xde salah… Tapi jgn sampai ckp diri tu balik2 miskin lah, tak mampu lah… Orang berjaya bukan fikir mcm nie lah…

      Tapi yg lain engkau ckp tu aq setuju, mmg iklan murahan yg melebih nie menyampah… Marketing taraf longkang busok…

      0

      0
  15. Jenab says:

    yang buat meluat bila dia buat 2 jari letak pipi kiri kanan , aku tak boleh nak tengok . mengundang maki . astagfirullah !

    0

    0
    • Sokong Jenab says:

      Aku setuju sangat. Yang ni paling buat aku menyampah. Yang ni buat rasa macam nak bagi penyepak kan!..haha..

      0

      0
  16. OMG says:

    dato seri hjh vida ni mcm ade riak sikit. sbb masa Awal Ashari interview dia dlm melodi minggu lepas, terlupa sebut HAJJAH..dato seri ni boleh ckp ngan Awal..”AWAL2..lupa sebut Hajjah”..hurmmmm..

    0

    0
    • Bakal Berjaya says:

      Beseleh, melayu tamak… Tp berniaga x pandai pulak, marketing gred longkang

      0

      0
  17. APEAPELA says:

    betultu. pertama sekali muka datin ni biasa biasa jer, tak der pun jantan nak pandang 3 4 X , kedua suara pun x sedap……, ketiga berdietlah datin oii

    0

    0
  18. APEAPELA says:

    kalau rupa ala-ala fazura ke, nora danish ke……sorry ek datin , cuba datin tengok semula iklan tu….kebenaran tu pahit kan

    0

    0
  19. Budak Nakal says:

    kalau kita kasi pil kurus pd dia…nak tengok apa reaksi si gemok ni kan? agaknya apa reaksi dia huh?

    0

    0
  20. Lucu La Kalian says:

    penyokong2 kelab Qu Putih meraung dlm internet….x boleh terima kenyataan.

    0

    0
  21. Alyssa Anuar says:

    sapa2 pun kalu iklan dibuat smpai brkali2 naik muak juga…. dah astro tu bukan nya free… tiap2 bulan bayar…. so kena fikir juga perasaan customer. they hva right to complain if the customers not satisfied with their servicessss… nxt time kalu nak iklan tu tkr2 lah caranya bukan balik2 mukanya aje… so org tk lah muak sgt…. sponsor tk sponsor tu kena fikir juga perasaan customer….

    0

    0
  22. belle says:

    Vida the bola hahaa

    0

    0
  23. Sokong Chef Wan!! says:

    Saya sokong Chef Wan yang kita berhak untuk menyuarakan pendapat kerana iklan tersebut terlalu MENJENGKELKAN.

    TV kami beli, Astro kami bayar..so..kami berhak la complaint. Kami berhak untuk mendapat program yang berkualiti tanpa gangguan. Sebagai pengguna kami berhak complaint. Nak sponsor pun agak2lah..janganlah desperado sangattt.

    Tak ada maknanya kami nak menjatuhkan. Tak de maknanya nak provokasi. Vida sendiri lah yg provoke supaya kami buka mulut mengkritik.

    0

    0
  24. Anonymous says:

    Utk produk pamoga tu…bleh gak amik chef wan jd model…bru org percaye…

    0

    0
  25. cikororo says:

    ape kata korang berdua bercinteee berdua pastu kawennn..

    0

    0
  26. Anonymous says:

    Walaupon kita tak suka , tapi tak baik kita hina seseorang, chef wan a bit harsh on his comments, cara dia upload gambar dia makan maggi mee n muka putih tu, saya rasa dia tak professional.

    1. Dia seorang chef no 1 msia.

    2. Dia bergelar Dato

    So bila kita nak komen sesuatu mesti lah professional, hormat, dan adab. Sebab ia menunjukkan balik diri kita sendiri.

    0

    0
  27. katak.. says:

    Agak agak kalau kalau kita sebut produk Qu Puteh ni dgn org putih…diaorang kenal tak?
    Tapi kalau kita sebut Chef Wan depan diaorang Jamie Oliver, Micheal Smith…mesti diaorang kenal, kan…
    Agak-agaklah sikit kalau nak riak sampai setiap perkataan dlm AJL tu perlu diikuti dgn perkataan Qu Puteh…
    Pemenang Qu Puteh seterusnya Qu Puteh adalah Qu Puteh hampeh Qu Puteh…
    Qu Puteh…Qu Puteh…Qu Puteh…
    Jenuh dibuatnya dok sebut benda yg sama je…

    0

    0
  28. Aku benci Qu Puteh says:

    Ko Gemok…Baru lah padan muka ko badak.

    0

    0
  29. Anonymous says:

    aku tak peduli dgn qu puteh ni.
    aku lg sedih piker pasal isu video zamani slam dimalukan sedekian rupa.
    mmg tak patut la ….sedih sgt…dia pon manusia.

    0

    0
  30. PENGKID BRUTAL says:

    HARAPNYA ABPBH TAHUN NI TIADA LA IKLAN SAMPAH NI.
    KALAU ADA MEMANG AKU AKAN MAKI SI BETINA BADAK SUMBU NI.

    0

    0
  31. rorokan says:

    muka cik epal time tua camni la

    0

    0
  32. apaalaa.. says:

    takpe Dato’ Seri.. semakin orang kutuk semakin bertambah rezekii…jangan ambil pot..

    0

    0
  33. anti pengutuk says:

    tak mengapa Datuk Seri..semakin orang kutuk semakin bertambah rezekii…jangan ambil pot..berniaga tak kenal gentar!!

    0

    0
  34. laicikang says:

    QUGEMOKKK..Baaaaaarrrrrrruuuuuuuulaaaaaaa buncitttttttttttttttt..!!!
    kui3

    0

    0
  35. menyampah says:

    dia yang buat kita menyampah, kita yang kena pulak. Berani promote berani tanggung la.

    0

    0
  36. hitam manis says:

    strategi marketing yang tak menjadi. jadi menyampah ada.

    0

    0
  37. Anonymous says:

    IKLAN YG MEMPERBODOHKAN RAKYAT MALAYSIA. HANYA LAYAK DITANYANGKAN DIWAKTU SLOT…SINETRON INDON JE.

    0

    0
  38. Zeeda says:

    penyokong2 pun mcm lembu juga. kalau product kau hebat, tak yah hari2 kelaur TV la bongok. buat marketing sampai orang naik meluat. ko marketing perut ko yg boyot tu la dulu dato.

    0

    0
  39. nuequeen says:

    Mcm Pengantin..

    0

    0
  40. Indah says:

    hebat… sgt hebatttt org melayu menjatuhkan melayu sendiri. terkejut baca komen atas2 nie. mmg melayu terkenal dgn mulut laserrr especially jantan melayu skrg.. yg blh bkerja berapa kerat je. jantan dlm mlysia nie dah la kurang, blm tolak yg isap dadah lg, yg kaki nombor lg, yg kaki pmpuan lg, yg msuk kongsi gelap lg, kaki pukul lg.. betul kata dato vida.. aku sokong. inilah wanita yg berjaya! jantan2 patut malu!

    0

    0
    • Bakal Berjaya says:

      Ala, nk defend sgt melayu tamak nie, marketing pun taraf longkang… Btol jantan melayu nie mmg ada yg jd sampah masyarakat, tp bkn smua tau? Msh ada yg melayu yg hebat dan kaya…

      0

      0
  41. teamdatovida says:

    korang ni dasar makan gaji gaji sikit goyang kaki benci kehidupan muka hodoh lepas geram kat dato vida~ kacian datok vida.

    0

    0
  42. kaki says:

    chef wan.. u r too much. org komen u, u sentap. u komen org u igt org x de perasaan? apa citer pintu jamban yg u jumpa kat tepi laut dulu tu? dah bwk balik rmh u ke? pasang kat jamban u plk?

    0

    0
  43. Pemerhati says:

    Aku xfaham betul laa dengan org melayu yg ada hasad dengki mcm korang semua ni..duit dia suka hati dia laa nak buat iklan klau selang 5 saat pun…tngok org cina berniaga, xde nak dengki2…ni lah melayu pantang nampak melayu lain nak maju sikit, dah nak jatuhkan…mungkin tu cara dia nak promosi produk dia…

    0

    0
    • malu jer says:

      betul la. aku hr tu pegi kedai cina nak beli tikar getah tp kat kedai dia xde yg aku bkenan. dia siap promote kedai cina yg seberang jalan. nie yg dia ckp kat aku: ‘u pegi sana u tekan loceng. org ade dalam. mari i bawak u pegi.’ — benda nie terjadi minggu lps. baru sgt sgt. wahai melayu2 sekalian, ambil la cth dr citer aku nie. aku sokong dr vida. aku sokong tun mahathir —- melayu mudah lupa. (lupa sbb pnah dijajah tp mls usaha, dengki atas usaha org lain. kite tuan rmh, tp jadi kuli bangsa lain yg dtg cni) BUAT MALU JE

      0

      0
      • melayuperasantuanrumah says:

        @malu jer

        sapa cakap malaysia ni melayu punya ? melayu ni sama je mcm org amerika yg ambik tanah red indian . kite amik tanah org asli . jangan nk perasanla tuan rumah ape sume , kite pun pendatang puii

        0

        0
        • buta says:

          ko yg pendatang. bkn aku. klu malaysia nie bkn melayu punye, knp nama asal nye tanah melayu? buta sejarah!

          0

          0
  44. Cik AQiL says:

    Kesian dato Vida, sepatutnya org hargai, bukan ckp itu ini..kalo xde dato ade ke org lain nk sponser? Anyway, i’ts okey dato’ anggap ini suma budak2 kecik yg bersuara….keep smile…

    0

    0
    • Benci orang BONGOK says:

      Ko BODOH ke apa???

      Kalau dia tak sponsor belambakkkk lagi company gergasi boleh sponsor laaa!
      Ko ingat company lain tak de duit??

      Banyak laa ko punya budak kecik. Ko tu yang budak kecik tak reti nak fikir. Sama je budak kecik macam si Vida ni.

      Grow up la!!!

      0

      0
  45. SAYA says:

    aku masok kedai kosmetik terus beli produk dye nak try

    0

    0
  46. Benci Melayu Hasad says:

    Masyaallah..teroknye komen2 korang yang rata2 minda kelas bawahan ni!!! Kalau ye pon rase menyampah, meluat, benci, annoyed what so ever, janganlah dikutuk fizikal individu tu dengan panggilan gemok, badak, nenek tua dsbgnya.. dah itu strategy marketingnye.. walaupun mungkin mendatangkan kemeluatan dek kerana dah terovershadow program sebenar.. dia hanya menaja & keluar modal, dah tentu dia nak dapat yg setimpal..dalam kes ni pihak TV3 lah yang perlu bertanggungjawab sebab tak tetapkan guideline untuk penaja.. korang tak sedar ke, selama ni pon byk sangat lambakan iklan kat TV3 sendiri..setiap berapa minit sepanjang korang tgk slot Akasia contohnya? cume tak perasan sebab tak didominasi sebagaimana Qu Puteh di malam event yang besar.. korang ingat event2 anugerah macam ni boleh wujud ke tanpa penaja?? tolong lah jangan samakan dgn Academy @ Grammy Awards hatta Bollywood Awards sekalipon..industry mereka jauh lebih besar & ada dana yang kukuh.. tanpa penaja2 besar begini, memang jangan haraplah korang boleh tengok program2 ni.. duk rumah tengok la bontot & puki laki bini masing2 sebab selayaknya OTAK korang yang tak berpikir ni letak kat lubang JUBO & keluar sebagai NAJIS masuk dalam TOILET BOWL!!!

    0

    0
    • Biskut says:

      aku setuju bila kau kata tak ptut smpai kutuk fizikal dia. kita dok kutuk muka n n bentuk bdn dia, kita ingat kita cntek sgt ker? tpi dato vida pun harus amik pengajaran dr event kali ni. tv3 pun sama. ya, mmg dato vida dh melabor juta2 utk AJL tp marketing strategy pun kna btul. promote smpai penonton meluat, maksudnya strategy dia sedikit sbyk dh gagal. ye, mmg produk dia jd sgt terkenal kerana AJL kali ni tp terkenal sbb org meluat n menyampah.

      0

      0
  47. me says:

    sy kagum dgn kejayaan Dato’ Vida. Moga ada lbh ramai bumiputera yg bjaya dlm bisnes spt dia.

    0

    0
  48. haniraiza says:

    Chef wan OK lg tutup TV.aku buang TV terus.

    0

    0
    • Nek Bunga says:

      Si CHEF BONGKAK ni tak dak simpati lansung kat Ibu malang kita ni yg. kehilangan dua arwah anaknya dgn. amat tragis! ALLAH SWT MAHA ADIL tau!

      0

      0
      • Nek Bunga Bengong says:

        Hello…tak payah nak keluarkan kad simpati ok. Simpan je kad tu. Jangan nak meraih simpati kat sini. Focus pada isu ok. Kita tak nak peduli siapa dia and what happened in her life. Kita complaint pasal apa dia buat malam AJL dan Gegar Vaganza. Itu je. Tak sentuh lain2 hal pun. Yang ko melalut sampai ke mana mana ni kenapa??

        BENGONG!

        0

        0
  49. Nek Bunga says:

    YB DS Vida, jutawan Islam/Melayu kita yang sungguh MENGKAGUMkan dan amat cekal, walau dua arwah anaknya meninggal dlm. kebakaran dulu. Harap DS Vida ada dua tiga-BODYGUARD dari bekas POLIS/TENTERA utk. dirinya dan keluarganya.

    Semoga ALLAH SWT melindungi Dr. Vida kita dan keluarganya ini!

    0

    0
    • Bakal Berjaya says:

      Hoi, engkau si Vida ke? Sbb ckp pun mcm Vida je…

      Klau engkau btol2 vida, nie aq nk ckp skit…

      1. X pyh nk paksa org tgk iklan murahan lah, org dah meluat dah
      2. X pyh nk balik2 pakai bling2 nk show off konon
      3. Apesal marketing taraf longkang busok? Ko ingt dgn cara memaksa ko blh dpt lebih sambutan lah?

      QuGemuk, baru lah gemuk… Hahaha

      0

      0
  50. Nek Bunga says:

    Ramainya si PEDENGKI kat sini; benci sgt. bila ada JUTAWAN Islam/Melayu yg. juga cerdik-pandai; yg. bekas guru dan ada PHD lagi, mcm. YB DS DR. HAJJAH Vida ni! Pedulikan si PEDENGKI-`LOSERS` yg. memang hati punya JAHAT!

    0

    0
  51. sokong datuk vida says:

    syabas anak melayu yang dah jutawan seperti dato’ Vida ,,,Dato’ Vida dapat bayk pahala kerana adanya manusia yang otak letak dekat kepala lutut. bila menulis ….terimakasih kerana bagi pahala free kat dato..
    saya pun nk cuba produk dato..teruja..serious

    0

    0
  52. Hida says:

    betul la apa chef wan ckp. Dia ckp dr perspektif audience dan marketing. mmg over asik asik sebut tu je, yes dia byr juta – tp marketing strategi dia da backfire dia. org terus meluat dgn program dia. and chef wan bukan kutuk dia, ckp pasal marketing strategy dia – jentik produk dia pun tak.. kena paham tu. i know ada yg menyampah dgn chef wan, tp apa dia ckp kali ni betul – org smp nak tutup tv – fesbuk penuh org kutuk pasal ni, so something is wrong there. dato vida kena terima kritikan membina. bukan isu nak jatuhkan melayu. tp mmg those yg kutuk dato vida tu mmg over la kan. ckp masal strategi dia dahla, kesian dia. tak pasal2.

    0

    0
  53. aku says:

    RAMAINYE YG ADA SIFAT DENGKI DAN IRIHATI. Pada aku biasa2 je… setiap rancangan mesti ada iklan. Macam-macam iklan sampaikan aku dah naik muak utk tgk tv. Napelah korang suka sgt tambah dosa2 korang yg sedia ada tu. senang kalau ada iklan/promote pasal barang QU PUTEH korang tukar aje siaran lain tak pon buat macam Chef Wan tutup terus tv. Tak payahlah nak bertekak2/merungut2. Datin Seri dah melabur byk kat TV3 so biarlah nak promote barang dia. Berfikiran positif saja.
    #peace

    0

    0
  54. Pemerhati says:

    Alahhhh, bygkan klau dato vida tu cantik/lelaki (handsome) ataupun artis2 yg korang minat..mesti semua akan sokong kan? Ni sbb dato vida biasa2 je kan, pastu plak besar sikit sbb tu ramai yg cemuh…Realiti dunia skrng ni, klau org handsome/cantik buat apa pun,xkira salah sekalipun mmg ramai akan sokong (contoh artis/pelakon)…

    0

    0
  55. Qaseh suci says:

    Wpun iklan qu puteh tu annoying,tp itulah strategy marketing Dr.Vida..masing2 punya cara tersendiri..Sya bangga dgn pencapaian Dr.Vida bukan senang nk smp ke thap dia sekarang ni dh jutawan..1. wanita 2. Melayu Muslim ..berapa kerat je ank2 melayu yg Berjaya , yg 10 ranking jutawan klu x silap datuk syed Bukhary tu pun ada yg kondem blom lg no 1 teratas..sepatutnya kita kena support bila bgsa kita Berjaya..Alif terlajak laris product herbs, comel x kak ton product umairah,Dr.Romzie product juzmatenya dn Dr.Vida senarai mlyu yg berjya..tetapi sering di ejek oleh bgsa sndri…Kenapa cina sering support each other..sedangkan kita berlumba lumba nk kutuk..x bangga kah kita bangsa kita jugak boleh Berjaya mcm dieorg..cukup2 lah nk kondem..klu mcm ni bila la MELAYU nk Berjaya…sentiasa di bwh kaki je..Cha ya nun alif sentiasa jd boss..dn kita jd kuli…Salam..my 2cent.

    0

    0
  56. Nek Bunga Bongok says:

    Aku rasa Nek Bunga ni Dato Vida la…

    hahaha..

    nak back up diri sendiri.

    Loserrr..

    0

    0
    • Nek Bunga says:

      Oi sii BONGOK, BANGSAT lu! Nak tutup mulut umat Islam/Melayu, lu tuduh yg. bukan-bukan ya! LOSER!

      0

      0
  57. cinta says:

    tak niat nak kutuk ker aper, tapi memang iklan tu rase….. semacam, ala-ala mendesak pun ade, instead of menghayati lagu2 tu, yang betul2 melekat ialah ‘qpqp,bp’… nak sebut pun dah tak larat dah, nak dengar lagi memang jemu

    0

    0
  58. joe says:

    dugong qu puteh

    0

    0
  59. mawardah says:

    kita yang menyusun kata hinaan dan membaca ni pun terpalit bersengkongkol dapat dosa…biarlah dato vida dengan cara beliau..jika kita tak suka dan benci sekali pun ada cara yang lebih manis dan tertib untuk ditegur bukan dengan cacian dan hinaan…

    0

    0
  60. AinAiniey says:

    Boleh tayang iklan tapi jangan over , cukup kalau diawal , pertengahan dan akhir rancangan…

    0

    0
  61. waty says:

    eleh..memang betul pun..apa yang dato vida tu buat..sebab dia dah melabur byak..so dia gunakan sebaik2 nya..memang lah mulanya orang meluat tgok..tapi mentaliti manusia ni..benda yang meluat tu lah akan melekat dalam otak..ahahaa. sampai budak2 pun tahu iklan dia..qu puteh..barulah putih..hahahaa

    0

    0
  62. ku itam says:

    sokong, strategi dia mmg buat iklan supaya org mnyampah, mmg bnda yg kita mnyampah kita cepat ingat, tujuan dia mmg sruh org ingat dulu, bila dh ingat akan tringat2 produk dia, 1 masa akan rekemen org yg merasa nk putihkn kulit dia, mmg mnyampah tp rekomenkn org laen sruh cuba, tu laa strategi dia, bisnes makan taun.

    0

    0
  63. LorenzoSwan says:

    Es difícil encontrar su página en el navegador, necesita más backlinks.
    Sé lo que puede ayudarle. Escribe en google por:
    Burol’s Tips Outsource The Work

    0

    0