Written by AbangNara | February 1st, 2017

Pertama kali dalam sejarah hidup Abang Nara mendengar perkara seperti ini berlaku. Bak kata orang, there’s always first time for everything. Adakah anda masih ingat tentang Dato’ Boy Iman yang menerima PhDnya pada tahun lepas? Ramai yang mempertikaikan pemberian ijazah tersebut lebih-lebih lagi apabila melihat gambar konvokesyen yang agak pelik dan menimbulkan persoalan. Namun Dato’ Boy Iman ada jawapannya tersendiri.

boy iman

Menurut Boy Iman, ijazah doktor kehormat itu sepatutnya diterima oleh penasihat syarikatnya. Namun oleh kerana sebab-sebab tertentu, dia telah menerimanya bagi pihak penasihat syarikat. Malah Boy Iman telah memulakan pengajian secara jarak jauh (PJJ) sejak 2013 dan membuat kajian untuk tesis serta tugasan lain bagi memenuhi keperluan ijazah tersebut. – Kata Boy Iman:-

“Ijazah diterima sebenarnya ijazah doktor kehormat dalam bidang sosial dan kemanusiaan yang sepatutnya diterima oleh penasihat syarikat saya.

Namun atas alasan tertentu, saya bagi pihak penasihat syarikat diminta menerima anugerah tersebut sebagai tanda penghargaan kepada kolej berkenaan yang berbesar hati menganugerahkan ijazah doktor ‘kehormat’.

Justeru, saya tidak mahu mempertikai kolej yang mempunyai jaringan pendidikan dengan sebuah universiti di Chennai, India itu. Tetapi saya hormat dan menghargai pengiktirafan mereka itu.

boy iman

Secara jujurnya, Abang Nara tak pernah tahu yang kita boleh menerima ijazah kedoktoran bagi pihak lain. Mungkin ada pihak yang lebih arif mengenai hal ini boleh berkongsi pendapat. Mana tahu memang dibenarkan. Apa-apa pun, semoga dengan gelaran ‘doktor’ ini, kehidupan Dato’ Boy Iman akan lebih maju dan terus utuh. Sama-sama kita doakan. Sumber Utusan Malaysia.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

47 responses to Dato’ Boy Iman Terima PhD Bagi Pihak Penasihat Syarikatnya

  1. zeti says:

    nama sebenar dia memang boy iman ke?

    6

    0
    • Anonymous says:

      hari ini dalam sejarah.

      15

      0
    • Geram says:

      Lancau kau boleh remove nama DR tu bodoh. Kau ingt senang ke nak dapat doktor?!!!! Sama mcm azizan osman lancau tu masih nk gunakannn gelaran DR. Tak malu xde telur ke wei?

      36

      0
      • Inn says:

        Akak sokong. Nak dapat diploma, bachelor degree, master pun dah susah dan makan masa apatah lagi PhD. Ingat setakat buat research setahun dua tu (tak termasuk kategori genius giler) boleh terus dapat ke? Benda macam ni seolah-olah memperkecilkan orang yang benar-benar berusaha untuk dapat gelaran Dr tu.

        1

        0
  2. nakgosip says:

    Untunglah bnyk duit (dgn nada dengki). Kita xde duit nak smbg PhD.Yuran universiti pun makin murah sekarang.pffft…. Dah myphd pun susah nak dpt skrg. Mohon dah bertahun pun xdpt jwpn.Kalau kaya…..p/s: hebatnya dia dpt siapkan PhD mcm saya siapkan master.teror la. GOT ni.patut dpt anugerah ni ????

    11

    0
  3. datodrpoyo says:

    Poyo betul lah mamat nie…. Kemaruk sgt dgn gelaran …
    Dia ingat org nak pandang tinggi kat dia ker? org gelak kan lagi lah ada ..
    Konvokeyen ada belon2 bagai atas pentas … macam TADIKA SERI MURNI punya
    Hari Konvo je…

    101

    0
  4. mak labu says:

    wakakakakaka..
    tersedak mak nak dengar statement vangang cam ni, apa kejadahnya ko ni boy..ingat najib je sorang kat Malaysia iq camtu rupanya ko pun sama

    37

    1
  5. Melati says:

    Boy Iman ni saling tk tumpah mcm Ahmad Maslan masa muda ..

    42

    0
  6. Anonymous says:

    wow, im speechless…

    10

    0
  7. Soulfly says:

    adoiiiii…… nak membongak pun tak agak2. sedih dan kesian sgt dgn org mcm ni.

    24

    0
  8. NaningDarulPoyo says:

    Tengah pikir ni nak nangis ke nak gelak dgn statement VANGANG tahap DEWA
    abad ini ….. rasa nye, dua2 x bebaloi ….
    Klu betul sekali pun , x payah lah ko nk tunjuk kan cam ni ….
    dah lah gelaran dato (kerajaan langit) pun org x hormat , ini kan pulak yg nie…

    22

    0
  9. Dato dr seri paduka girl beriman says:

    Boy iman, tahun ni awak layak kot masuk maharaja lawak mega. Lawak gila kot cite ko ni. Kalah idea2 dak maharaja lawak yg sebelum2 ni sbb xpenah lg ade sejarah lawak mengambil anugerah bg pihak org lain. Defug.

    38

    0
  10. cik piNgu says:

    hahahahahah geli usus ak dengar!

    7

    0
  11. amoi cantik says:

    tu memang ijazah BELI jerr tu…ade ke U kat malaysia ni nak letak nama samaran kat scroll ijazah tu???tak masok akal langsongggg!!sesuke hati diorang jerrrr nak letak DR ke..DATO ke…..kalau kat negeri lain betapa susah nyerr nak dapat gelaran camnih…

    18

    0
  12. Anonymous says:

    x pe la dia rasa rakyat Malaysia ni sume bodo2 kot…manjang kena kencing dengan menteri pasola takat dia retis tak ada gred sapsapsoi je orang caye..kottttttttttttt

    8

    0
  13. Anonymous says:

    Pihak berkuasa tolong siasat manusia ni..

    16

    0
  14. Anonymous says:

    lawoknye..

    3

    0
  15. Mat K says:

    Spin la sampai terbelit kepala kau.

    5

    2
  16. Anonymous says:

    Dah kena kutuk..pusing cakap pulak..ko punya dr… dato…dianugerahkan oleh oleh institusi yang tak bertauliah…MALU la wei….kemaruk nak pangkat…ingat pangkat boleh bawak mati ke haper..

    Orang tak respek pun…suspek ada le dengan gelaran2 ko

    8

    0
  17. bubuk putih says:

    haha..kalo aku la..ambik tong sampah tutup muka sbb malu.. mmg org skrg xtau malu

    2

    0
  18. aqimss says:

    Hahaha..lawak pakcik kordi..????

    0

    0
  19. aqimss says:

    Hahaha..lawak pakcik kordi..????

    2

    0
  20. ali says:

    wow…putar alamnya mamat ne. tergelak membacanya.

    4

    0
  21. Sitisydney says:

    Go to facebook Dato boy Iman Dato boy Iman Dato boy Iman.( ya ulang 3x dia hafal nama kot). Ada post boy iman, kad pengesahan ada nama Dato Dr Norul Iman dari Jabatan Pendaftaran Negara. dikeluarkan 2017. Netizen siasat dgn jabatan, jabatan balas kad dah tak dikeluarkan sejak Nov. 2016. Macam mana tu?

    11

    0
  22. Anonymous says:

    Ak dulu minat mamat ni..sbb die berlakon bagus. Tp ntah kenapa sejak kwenn ni die mcm vangang. Boy iman dh ad anak isteri..berilah contoh pling baik. Ni mengejar sgt gelaran plastik tu last2 mmperbodohkn dr sendiri. Serius bodoh gile. Ak ni ad gelaran dr. Dan dr kehormat pn kalau ko dpt bkn senang2 je nk pgl dr. Dato pn dpt dr kerjaan naning.. Wat de hell. Nk salahkn ko xboleh jgk..yg bersalah kerajaan jgk sbb xde kawalan pd bnde ni. Semua org nk beli ke tipu ke sgt senang.

    7

    1
  23. Mak leha says:

    Dato naning bukan raja yg bg gelaran ye…xmalu ke guna gelaran dato tu

    2

    0
  24. Mak leha says:

    Xmalu ke guna gelaran dato tu? Xdiiktiraf lansung dato naning tu bkn raja la

    4

    0
  25. Aku Menyampah says:

    Inilah statement plg BODOH aku pernah baca…
    Memalukan diri sdiri..Boy Iman sila mereput..

    5

    0
  26. ika says:

    duk diam2 jela boy iman oi. lagi ko bercakap lagi bangang bunyinye. sape tah nak percaya statement bangang cenggitu. ingat org2 lain sama tahap iq mcm ko kot.

    3

    0
  27. Anonymous says:

    Who is this Pokemonnnnnn?

    4

    0
  28. Fidot says:

    Bodoh tu baik simpan jejauh…

    1

    0
  29. bunn says:

    Aduuuhh… sbg ahli akademik di uni, saya malu baca statement dia. Semua salah. Description dalam gambar tu pun semua salah. Penggunaan title Dr tu melanggar etika, penerima sbnr ijazah kehormat kedoktoran yg sebenar pun x bawa title tu pada nama. Tu x masuk lagi dengan ketidaklogikan uni affiliation nya. Haihhh… pendek cerita mmg x betul lah. Xyah kerja dalam uni pun boleh tau salah. Soalan nya kenapa… mgkn lah salah satu cara utk naikkan semula nama nya yang dah lama sepi dari media. Kalau itu lah plan dia, mgkn berkesan lah kut. Tapi kalau utk dapatkan pengiktirafan dari segi akademik memang tak la.

    5

    0
  30. aku says:

    udah2 la boy……………………….ko pi keje lagi bagus…x abis2 nk menipu jer hahahahaha

    0

    0
  31. Anonymous says:

    okeyyy..aku rs melampau dah ini. ada ke org nak letak nak glamer kat stu??? oh maiiiii…nanti apa2 hal org akn rujuk ic ko, nama betul ko. mcm mana nanti nama ic lain ijazah phd (kununnya lah) nama lain?? dan seriously??!!! blh ambil bagi pihak dan guna nama glamer sendiri?? woww!! undang2 apakah itu? org lain bertungkus lumus bermuntah darah nak dptkan ijazah tu, lain pula org yg blh ambil bagi pihak. ke aku tak hadam statement mamat ni….

    2

    0
    • scammer rumah banglo murah says:

      boy iman ni bodoh..dia pakai nama betul bila nak saman orang yang exposed dia menipu dengan skim rumah murah dbi homes syarikat dia tu..tapi masih pakai gelaran dato yang tak diiktiraf..orang yang bagi anugerah pun dah kena serbu polis april 2016 ..last2 tarik saman..sekarang kata ambil phd bagi pihak orang lain pulak..

      2

      0
  32. hakak cun says:

    dah boleh bg borang umno

    3

    1
  33. scammer rumah banglo murah says:

    Jangan berkiblatkan artis
    dia ni beli dato dr palsu kerajaan Naning semuanya sebab nak marketing banglo murah berapa banyak orang dah kena tipu…jaga2la lah anda nama syarikat seperti DBI properties, Juta Kelulut, Alfalfa …lapor penguatkuasa tak jadi apa pun..
    dan sama juga Yusof Haslam Antara Tropika Sdn Bhd..ambil deposit rm500 dah dpt rumah teres

    Scammer lain yang bekap phd palsu jgn lupa murid Azizan Osman FizoMawar and Nekta

    2

    0
  34. it's me says:

    dunia2….

    0

    0
  35. ish says:

    makin jawab makin nmpk kebodohan. pls stop bg statement.

    2

    0
  36. sara says:

    Apa bodohnye mamat ni, nak kaver line pun bangang. Kalau penasihat syarikat yang buat phd kenapa dia pulak dapat DR! Sehabis husnuzon la penasihat syarikat yang amik course, pegi kelas, buat research, siap thesis, logik ke dia letak nama orang lain kat penat lelah dia? Kalau macam tu boleh la aku mintak adik aku letak nama aku je kat thesis dia biar aku dapat phd, aku dapat dr!

    Duit tak mampu membeli akal.

    9

    0
  37. datuktaksedardiri says:

    haha.. ada phd tp bodo.. aku rasa budak spm lg bijak

    0

    0
  38. Anonymous says:

    bodo2 dia pun betapa ramai dah dia menipu terutama nara ni..bodek tak hengat kalau retis…ayat bukan main baik dekat penipu

    1

    0
  39. Didi says:

    Malaysia sememangnya harus mengambil tindakan terhadap orang-orang yang memalsukan gelaran DR! Amat memalukan!! Ambil tindakan berat jadi orang tidak sewenang-wenangnya “membeli” apa-apa gelaran! Kasihanilah para DR sebenar yang bertungkus-lumus!!

    2

    0
  40. Ohyeah.. says:

    Ank aku sok terus ambik phd…ada apa dgn upsr/pmr/spm/diploma/ijazah/jazah sarjana???
    Aku sendiri nanti anugerahkan phd kt dia di umah.
    Haha….

    Aku cadangkan IGP tangkap penyamar2 phd mesin cetak dengan kadar segera!

    1

    0
  41. Mencari Kebenaran says:

    Sejujur nya… Perasaan saya bercampur aduk membaca statement ini.. Dan adakah ini realiti atau fantasi atau mimpi?
    Ya Allah, kau berilah petunjuk dan hidayah pada kami hamba Mu…

    1

    0
  42. jebon says:

    IICM ni bukan ke institusi menghasilkan paderi-paderi?
    dan sijil2 dorang cuma laku kat situ je… kahkahkah…

    0

    0

Leave a Comment

Optional