Written by Bella | December 26th, 2016

Siapa sangka dalam diam pelakon Dato Boy Iman menyambung pelajaran dan kini sudah bergelar Doktor. Berita itu mula menarik perhatian ramai apabila Dato Boy Iman memuat naik foto ketika majlis konvokesyen beliau.

Menurut Dato Boy Iman, beliau pernah gagal dalam pengajian sebelum ini tetapi ia bukanlah penghalang untuk beliu terus berusaha demi masa depan yang lebih baik.

Saya memang sudah sambung belajar sejak 2013. Walaupun pernah gagal tetapi saya mesti usaha dalam apa cara sekalipun untuk habiskan pengajian ini.

Program yang saya ikuti ini pengajian jarak jauh (PJJ), bagi saya ilmu itu penting untuk masa depan. Pada awal mengikuti kursus kedoktoran saya ambil bidang bisnes namun saya tak dapat nak bawa, jadi saya buat keputusan untuk tukar ke bidang sosial dan kemanusiaan. Bidang yang saya ambil ini buat research untuk thesis dan assignment.

Alhamdulillah syukur dengan ada bantuan kefahaman pensyarah saya dapat habiskan pengajian saya. Dalam proses nak habis tu ada jugalah saya mendapatkan bantuan dengan memberikan upah untuk check susunan ayat Bahasa Inggeris.

Tahniah kami ucapkan kepada Dato Dr Boy Iman. Kegagalan  lalu bukanlah penamat kehidupan anda, kekal cekal dan jangan berputus asa untuk terus berjaya.

Sumber Berita : Media Hiburan

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

99 responses to Dato Boy Iman Kini Bergelar Doktor

  1. wawa says:

    nak rujuk PhD dia boleh x?
    sekarang kan susah dapat PhD
    mungkin bole jadi mentor ker
    huhuhuhu..

    btw PhD ade assignment gak ker?
    dulu 1st degree dgn master dia buat dekat mana?
    nak rujuk jugak both thesis dia tu..

    154
    0
    • Anonymous says:

      ketahian apekah ini?? ak nak abiskan master pon cam nak mati… dia sng2 dpt phd…

      80
      0
      • pengkaji manusia says:

        aku bkn nk sokong sesapa, tp tahap kebijaksanaan mnusia xxsama. maybe dia amik bidang yg sesuai dgn tahap dia. ko mungkin amik course yg lbeh complex.

        aku nk cuba brsangka baik la ni. hopefully uni yg dia amik PhD ni mmg authentic. kalo x, aku pun nk jd Vice Chancellor university aku sndiri. setakat dpt PhD watpe.

        Kesian dah berlmbk yg ada phD masih terkial2 x dpt nk apply apa yg dipelajari dulu sbb x ada peluang kerja yg sesuai dgn gaji yg kebaboom .

        34
        15
        • Anonymous says:

          9
          0
        • Anonymous says:

          Siap ada no ic kat scroll dia.. hahahahaha. pembongak godang kau ni boy iman..

          8
          0
        • minah latoya mulot longkang vazzzz says:

          @pengkaji manusia
          Yang terkial2 ade phd tp x dpt apply ape2 tu sbb diaorg masa phd main2. X publish paper, dtg pun lmbat, bila sv mintak keje x siap. Dan ak yakin ramai je graduate phd yg kat malaysia ade je phd tp x publish papers pun. Yang geng macam ni mmg menghabiskan duit rakyat la kalau ditanggung scholarship

          Tapi ade je yg grad phd berkualiti. Nak tau berkualiti ke x tgok sape supervisor dia. Tgok dia publish byk papers x. Tgok dia mampu x nak buat literature reviews dlm masa 1 mggu. Tgok dia mampu x nak siapkan keje ngan cpat. Sebab tu buat phd kena pilih supervisor yg btul2 boleh guide kita masa buat phd. Bukannya supervisor yg nak nama je.

          Sekian.

          17
          0
        • Anonymous says:

          kau pun tak bijak lah gitu. Tgk Uni mana ntah mana ceruk..siap affiliate dengan Uni cikai mana ntah. Konvo 2 orang je.. (tak kisah la..sebab PhD mmg tak ramai). Tapi untuk mengukuhkan rubbish nya PhD dia ni, konvo PhD siap ada belon. Majlis harijadi ke pun?

          8
          0
      • Mat terengganu (ganu kita) says:

        Aku belajar setengah mati nak dapatkan degree…. boy iman ni senang2 jer terus dapat phd. Dekat sijil dia buleh pulok letak nama glamer….jadah apa ni ????? Penipu gini elok humban je dalam laut china selatan..biar makan di ikan yu…

        21
        0
    • beli je la phd tu. haha says:

      haha. kan. mintak nak baca thesis pleaseee..

      Utk yg x sure phd ada assignment, yes some program mmg ada assignment.. cth kalo kat US.. canada.. 2 thn coursework and another 2 years buat dessertation. And ada uni2 yg wajibkan amik (sit in je) kursus research method quali quanti bagai.. statistical analysis and so on.

      TAAAPPIIIIII dia ni aku nampak mcm phd beli je.. bila google uni tak jumpa.. bila tgk gmbr nama pun nick name.. konvonya bila.. dan aku rasa mmg sgt boleh dipertikaikan. Sekiannn

      78
      0
      • kepohci says:

        iolls xde phd.. iolls ada degree saja.. jadi iolls xtau.. dekat sijil phd tu siap letak gambar ikuran passport eh? kahkah

        22
        0
        • Pekerja Gomen says:

          PHD beli…
          cakap panjang pun tak guna…
          Baik gelaran Dato mahupun Dr…
          Semuanya palsu…
          Hiduplah engkau dalam kepalsuan…
          Yang kekal dan pasti kelak… gelaran Allahyarham…
          Tolong jgn tukar pada Almarhum plak…

          42
          0
      • nonet says:

        tgk nama tu blh pakai nick name ke? adoii x pernah lak jumpa blh boh nama manja..klu tau dl saya pn nak boh nama manja huk3

        6
        0
      • Anonymous says:

        entah2 perkataan viva pun dia tak pernah dengar dan tak reti nak sebut pun. wakakakaakakakakaka

        4
        0
    • Cik tata titi tutu says:

      International University????? Oh mannnnn

      16
      0
    • kak mah kebabom says:

      Alhamdulillah..tahniah..

      0
      7
    • Bongok says:

      Sikit sgt belon kt stage tu. Graduation tadika anak aku bersepah belon. Yg ada gas pun siap.

      22
      0
    • Anonymous says:

      UNIVERSITY MANER? THE TOP 500 UNIVERSITY KER???? ATAU JENG JENG JENG…………….

      2
      0
  2. Anonymous says:

    lg seorang mangsa penipuan.

    9
    0
  3. aku budak phd says:

    Kalaupun aku dpt phd, malu aku nak mengaku phd dari uni kau ni. kau ingat semua org kalu boleh tipuu keee. tak fahaammmm aku kenapa geng2 penipu phd ni mula2 jadi cemuhan je lepas tu tak tertangkap2 tolonglaaaaah my country do something about this!!!!

    48
    0
  4. minah jambu suka sahara yaakop says:

    macmana mlayu nak maju ke hadapan asek asek cakap penipuuu aje..huh ! mulot2 manusia yg selalu menjahanam kan …!

    1
    43
    • sitisydney says:

      Bapa saya ada phd …dah banyak kali saya pergi konvo untuk dalam dan luar negeri. Ini first time tengok konvo macam tadika. Gambar konvo even untuk first degree akan nampak berprestige..kita rasa kagum. Gambar boy iman nampak murah, memalukan dan menjatuhkan maruah sendiri.

      49
      0
    • nanana_baby_nanana_dont_lie says:

      orang tak ada maruah je buat benda macam ni. jangan 1 hari tiba-tiba mengaku diri tu wali. pasal banyak sangat orang macam minah-jambu-suka-sahara-yaakop ni la yang biakkan species macam boy/dato vida/seman/najib

      5
      0
    • minah jambu suka sahara yaakop says:

      maksud minah jambu di tuduh menipuu..

      1
      1
    • Mohd Syafiq bin Jabaruddin says:

      Pihak berkuasa pun satu. Oran Melayu nak jual dadah, jual barang palsu, melacur semua diorang tangkap.

      1
      1
  5. Wak Doyol English Hazab says:

    Gambar covo tulis nama glamer eh..”Boy Iman”. Pelik betul.

    Nak tau jugak. PhD mana yg ada assignment?

    Kalau aku jumpa aku tanye satu je “Weh ko pakai referencing style apa eh?” Confirm la takleh jawab.

    33
    0
  6. nia says:

    majlis konvo dia ade belon…????

    12
    0
  7. entohler says:

    iicm inc florida = International Institute of Church Management Inc., FL/PA, U.S.A.

    10
    0
  8. mia says:

    tolong la admin. tgk caption atas gambar konvo pun tau dh klentong.
    international university ape? (-.-)”
    senang2 je claim ade PhD. hadoyai.

    15
    0
  9. WartawanPSW says:

    Hopefully admin boleh research duli before keluarkan artikel ni. Dah kecoh pun dekat fb yg phd ni palsu. Lembab la nara

    17
    0
  10. Anonymous says:

    Ni university apa ni? International university of??? Aku x penah dgr. Kementerian Pendidikan Msia sila siasat PhD dia. And aku x penah dgr plak org convo guna nama glemer. Even adik aku study NZ pun guna nama penuh. Owhhh baru aku tau. Nnt senanglah org x bole nak siasat ko sbb nama IC ko x sama dgn nama glemer ko Boy Iman

    16
    0
  11. Ism says:

    Google tengok universiti(?) yg dia graduat.
    Website universiti (?) tu mcm semua pasal church management, christian leadership, bible, etc.
    course apa yg dia ambil ni? Pelik-pelik.

    12
    0
  12. Lol says:

    Call me boring person ever, his ig acc really attract my attention.
    Almost 17k followers, but average less than 70 likes.
    Most funny thing got one acc urgently asked him to read his dm, but he even dunno wat dm is -_- xD
    So, since im bored, i take a look at d ig acc dat ask him to read his dm, turn out to be a, i dunno how to phrase dis, an ig acc dat sells ig acc dat have high follower aka blank acc with thousands followers.
    Conclusion : he brought his ig acc. Lol. Sad.

    1
    12
  13. konpius says:

    erm…btw dato’ die tu bleh pakai ke?

    0
    0
  14. mimi says:

    dato xleh guna..phd pun tipu.. eh dia ingat rakyat malaysia ni bodoh ke xleh trace benda ni tipu…wat malu je weh war2 kan ko ada phd..haha… org lain buat phd mcm nk mati kena buat jurnal bagai…cettt

    11
    0
  15. Konfius PhD dia says:

    kenapa pakai Majlis Konvokesyen(Bahasa Melayu ok)??uni ni kat Mesia ke??kata chennai india la..florida USA la..pelik sungguh la..plus gelaran Dato’ ni tak relevan pun kat oversea..Malaysia je guna..

    17
    0
  16. greenfingers says:

    Dh smpi masa pihak berkuasa heret diorg2 ni yg suka suki pki title “dr”. Tak layak pon still nk pki. Tlgla, 100% dr tipu ni, org biasa yg xblaja tinggi2 pon blh nmpk penipu punya phd ni. University mmg sah2 tak diiktiraf, lps tu, xmalu ke pki title “dr” ni. Title Dato tu pon dh satu hal

    13
    0
  17. sentap says:

    1st dpt dato dah rasa nak gelak…ntah dari kjaan langit mana yg ko dpt sama ngan pyan cecupak tu…ni lak dah PHD….hahaha…blh join lawak solo

    14
    0
  18. AKU says:

    HAHAHAHAHAHAHH…….kita kena kencing lg hahahahahahaha boy2……x abis2 lg ker

    2
    0
  19. boy what says:

    Cuba korang search universiti yg bagi PHD ni.
    iicm inc florida = International Institute of Church Management Inc., FL/PA, U.S.A.
    ni universiti nk belajar pasal bible n jadi paderi.
    check web ni http://www.iicmweb.org/

    3
    0
  20. sepaun says:

    mcm pelik ja majlis konvo dia ni.. hehehe! x pa la, bersangka baik ja la..

    # nama dia ni bkn NORUL IMAN ka.. patut DATO DR NORUL IMAN :D

    5
    0
  21. go..go..go says:

    aku bukan la peminat die. tp org yg mengata kat sini mcm taik je … ko bajet bagus sgt ke nk perlekehkan org. die nk buat ape ke lantak la… moga berjaya dan makin kaya yer boy

    yg mengata… moga korg kaya dgn budi bahasa yer…haha

    1
    35
    • Anonymous says:

      Ade udang sebalik mi je dia nak phd ni..nampak cm phd palsu ni..btw dier kan baru start buka bisnes perumahan..ngko pikir la sendiri camne penting title “dr.” tu tuk dier..ala ala style pak jan osmank….kalau korg x cayer bole tengok twitter dier…

      6
      0
  22. belon????? says:

    belon? bahahahaha..nak jugak tgk penonton yang hadir dan juga graduan2 y lain..mcm ko dgn kawan2 ko je tu y konbo..konbo secara terancang eh..bahahahahaha..aku nak gelak bhai, serius aku nak gelak..ko nak menipu pun agak2 la bro..zaman gua ke ni?..zaman IT bro..hahahahahaha..mari berdekah lagi..hahahahahahahaha

    3
    0
  23. Anonymous says:

    Affiliated with tu ak terbaca N.A.J.I.B.. hahahah

    6
    0
  24. liz says:

    actually siapa dia ni… seriously baru 1st time dengar :-)
    mmg nama dia mcm ni ke sbb pelik kalau cert letak nama bukan nama betul.

    3
    0
  25. Anonymous says:

    IICM INC FLORIDA, USA
    with an international office in chennai, india
    objective of IICM

    To provide Continuing Education for Pastors, Evangelists, Bible Teachers and Christian Leaders;
    To Equip Professionals, Businessmen/Women & Lay Leaders for Ministry.
    To Teach the Word of God, topically in a Simple and Practical Way
    to make it Easy to Understand and Apply it, both in their Lives and Ministries
    To help understand the importance of using Management Skills and
    Modern Technologies of Communication to Maximize Results in the Ministry
    To impart Revelation Knowledge of the Word of God and the Anointing of the Holy Spirit
    To facilitate Spiritual, Leadership and Church Growth and Development
    To help being Effective and Successful in Life and Ministry
    in terms of achieving Goals and realizing Full Potential

    5
    0
  26. melati says:

    Semuga lepas ni jgn jd Doktor Paslu MLM, mcm sebelom ni ..!!! bukan aper nya dh Terjadi..!!!!

    1
    0
  27. m says:

    awat aku seacrh kat google international university chennai india takdak pun

    2
    0
  28. melati says:

    POLIS…!!! tangkap cepat org2 menipu ni….dh terbukti Dato Boy Iman ni menipu…Tangkap Cepat sumbat dlm Lokap , buat pengajaran pastu dh takder org2 yg berani nk show camgini…..Tangkap & sumbat dlm penjara Mamat ni…!!!

    4
    0
  29. Grand Konvo Dia says:

    aku rasa ni majlis konvo anak dia ni..ye la..zaman2 skrg ni kan tadika pun merasa konvo2 bagai kan..alang2 dah ada backrop ala2 konvo..tumpang sekaki la ambik PhD..mungkin untuk kepuasan sendiri ni..berangan sendiri..tak kena bayar pun..hehe..

    7
    0
  30. kentang jenner says:

    hahaha stakat ni yang aku pcaya PHD tu dr soo wincci je…dgr cerita dia aritu bkn men susah nk dapatkan phd….si noorul iman ni cam senang jek, ckp wat thesis n assignment,, assignment?? kahkahkahkah pastu upah org ato bahasa inggeris..kau igt ni cikgu2 yang belaja kat open university tu ke yang takda masa wat assignment upah bebudak uni tu…hahahhhahaha…..PHD kot…

    8
    0
    • Soulfly says:

      rasanya yg dia maksudkan upah org atur bahasa inggeris tu adalah proofreading service tu.

      tapi ye lah… sbb dia pun bukannya buat phd yg sebenar, manalah dia tau term2 proofread, citation, viva voce, high impact journal, peer review, mendeley, endnote, APA style, dan jugak lain-lain term yg berkaitan.

      4
      0
    • siapa sajer says:

      Bila mengata ingat2lah cikit Tuhan yang Esa. Kenapa pulak nak libatkan cikgu dalam hal ni? Aku belajar kat Open Uni tu tapi xpernah aku upah org buat assignment. Bila nk menulis jgn sesedap rasa jer.. Satu jer perkataan dah boleh menimbulkan fitnah. Tak takut dosa ker? Atau ko dah maksum benor? Semua cikgu2 ko label mcm tu. Jgn nati hidup xberkat suda..

      0
      0
  31. Anonymous says:

    Terlampau PHD sngat la ney..tu yg jdi gila cam tu..

    1
    0
  32. Anonymous says:

    Dato naning beli…
    PHD pon beli…
    Eh aku beli pakai duit aku sendiri, bukan duit korang.. Ni la melayu ..

    5
    0
  33. boy tak habis khatam says:

    hahaha Cennai mari entah2 uni atas angin je. Orang bukan main susah nak lepas degree pun dia senang2 nak dpt DR main lawak bongok si bangang ni

    0
    0
  34. Hamba malu says:

    Jurnal scopus publish kt mn?bkn octopus ye..viva bp lma?eh ke axia bp lma?=D
    Xmalu kt org malaysia yg bca ni tp malu la skit kt rakan artis yg jauh lbh educated mesti dorg terbahak2 bca psl ni..xmalu ea??hahah

    2
    0
  35. ikan says:

    kepala bapak dia guna PhD pakai nama macam tu…

    2
    0
  36. Fidot says:

    Nama sebenar dia mmg Boy ke? Adoi, tlg la jgn memalukan diri sendiri weh. PhD susah kot nk dpt, ko pnye muke aku rs spm pun suam2 kuku. Biarlah if spm janji x menipu degree, master, phd ape ke jadah sume tu.

    4
    0
    • WartawanJalanan says:

      hahaha actually SPM dia ok, ‘cos dia layak masuk Matriks Law UiTM sama dengan aku. Tapi kantoi di tengah jalan la. Kadang kesian gak tengok dia jadi camni….. tapi dia nampak happy dan lebih kaya dan bergaya dari aku je. So…… hahaha nak kutuk2 lebih pun segan hahahahahaha

      5
      0
  37. Abang Jep says:

    Engkau dengan bos ECPI tu sama je..membongak je keje korang, memang la ada thesis assigment bagai tapi takat phd beli ni apa je thesis korang kena buat, budak pmr nya keje amal lagi up dari korang ni tau..orang kalau nk sambung belajar ni, baik degree ke..master ke..mesti la reti english bongok..kan ke dah ada muet baru leh apply..ehhh..memang sama la ngna geng2 ECPI ni, menipu

    3
    0
  38. gigi capang says:

    sama macam bos ECPI tu

    0
    0
  39. Anonymous says:

    Tak layah jauh2 konvo. Aku percaya yg salah satu requirement nk enroll phD in so called International University adalah “LEVEL ENGLISH” kau. Mcm IELTS ke TOEFL ke..

    Siyes ar aku tgok dia pnye ig xde satu pon sentence in english. Ahhh jilaka jilakaaa

    7
    0
  40. Boi masuk air says:

    Xyah mintak bukti thesis pn dah tau kelentong si boy x matang ni. Aku percaya yg salah satu requirement nk enroll phD in so called International University adalah “Level english” kau. Mcm IELTS @ TOEFL. Nk enroll pn x lepas bangsat apa pegi proof reading apa sume.

    Ak tgk ig kau xde satu pn sentence in english. Ahhh bangsat bangsat najib pn xde tipu phD. Boii boiii boiboiboy pon pandai

    3
    0
  41. Anonymous says:

    woi xkan nama dalam sijil so called PHD ko cenggitu? biar betol

    0
    0
  42. Anonymous says:

    Aku Ada satu kenalan…perempuan..melayu and very humble. Kita org x tau pun yg dia Ada PhD from Harvard siap buat post-doc lagi di Harvard. Kita org dapat tau bila pergi rumah dia open house Raya..gambar konvokesyen dia. Bila Kita org dapat tau punya Lah segan…sebab mmg humble Gila. Kwn2 pun panggil dia by name shj..x de mcm sesetengah org..kalau x panggil Dr boleh Gila meroyan.

    12
    0
    • Anonymous says:

      malu kan…
      sebab apa tau ,, bila kita rasa kita ni pandai (konon) / kaya ,, yang sebenarnya ada lagi pandai n kaya drpd kita …
      hmmm…
      n dalam kes si noorul iman ni aku hanya mampoo gelak jelah…
      lahi2 baca komen2 kt atas tu , hadoooii :D

      2
      0
  43. Mamamia says:

    Wahai Boy Iman,

    You buat PhD dalam Bible studies ke??

    http://www.iicmweb.org/

    Tolong jawab please

    0
    0
  44. ikan says:

    orang ade dato die pun nak dato. orang lain ade doktor die pun nak doktor. budak tadika konvo, die pun nak konvo. haih kesian hidup kau ni. takde keje lain gamaknye.

    2
    0
  45. Anonymous says:

    ahahahaha…tatau aku nak gelak ke nak nanges tengok belon cinonet je kat stage. c grand langsung konvo tu….tp nak wat camne dah spesies x reti malu ni, ngaku je la phd sume tu….

    0
    0
  46. apaapasajadunia says:

    Aku yg sekarang buat phd pun tajuk beberapa kali reject, nak defend tajuk pun, SV suruh tukar itu ini, dia ni senang je perjalanan dapat phd. Dan yang paling aku tak bole terimma, apa sumbangan dia hingga dapat gelaran Dato pada usia muda? Pls answer me!!!!!

    0
    0
  47. KakJemahGM says:

    emm. bukan nak berlagak la. tapi aku konvo dkt upm degree je pon grand gile kot. stage penuh dengan canselor and lecturer2 pangkat dato datin siap pakai topi bulat dorang tu. and stage tinggi gegile and of course xde belon. sebab belon ade tok konvo pasti adik aku yg 5 taun tu je.

    5
    0
  48. Hooii says:

    mana ada PHD/ master PJJ 4 tahun weeiii?? aduuhhh aku rasa dia ni pun tintong …mengarut…

    0
    0
  49. Anonymous says:

    X pernah aku tngk convocation haprak mcm Ni..kerusi kantin…banner murahan. Convocations UM, UKM, UPM lagi gah kot. Agak2 Lah kalau nak menipu pun…ko ingat senang ke nak buat and dapat PhD? Chancellor and Vice Chancellor kau mana masa convocation Ni? Malaysia kene buat database Lah regarding PhD holders Ni…siapa Ada PhD register..and KPT check authenticity PhD dia. If not sia2 shj penat lelah org yg betul2 buat PhD.

    2
    0
  50. Anonymous says:

    A JOKE! Tak payah cakap banyak lah. Rubbish. Puihhhh… Anything is possible in Malaysia.

    0
    0
  51. Anonymous says:

    Macam-macam perangai manusia ni….yang ni gila pangkat…dapat dato naning pun gigih nak suruh orang panggil dato…PhD dari uni ntah mana-mana…siap ada belon lagi…macam konvo tamat tadika..gigih nak suruh orang panggil Dr…..sedih dengan manusia macam ni…

    0
    0
  52. Tak follow boy iman says:

    Boy Iman ni sapa ha? Serious aku tak kenal

    0
    0
  53. Anti-Penipu says:

    Dia dpt Ph.D dlm bidang sosial dan kemanusian?

    Kalau dari International Institute of Church Management Inc., Florida USA, spt yg tertera dlm laman web http://www.iicmweb.org/applnintl.htm dlm kursus Ph.D bidang yg ditawarkan adalah 4 yg berikut shj,

    1) Biblical Studies
    2) Church Management
    3) Christian Leadership
    4) Ministry

    Bayarannya pula hanya USD1,500. Ada ker kursus Ph.D harga semurah itu? Pula diadakan secara PJJ? Tak masuk akal langsung. Ini mgkn kes yg sama spt gelaran ‘Dr.” yg dipakai oleh Azizan Osman.

    Kalau dilihat kes yg lain spt melobi ‘kerajaan Naning’ utk mendapat gelaran “Dato”, mmg mentaliti Iman ni spt kebanyakan scammers dan byk lg pengusaha produk kecantikan yg mengejar gelaran ‘Dr @ Ph.D’ dgn hanya membayar wang shj.

    Orang yg suka menipu ni takkan bertahan lama, bila cukup tempohnya akan kecundang juga.

    0
    0
  54. merepek ape ko says:

    sikit hari bulan jadi menteri die ni aku rase.hhmmm ciri-ciri tu da nampak.

    1
    0

Leave a Comment

Optional