Written by Bella | April 28th, 2016

Rasanya anda semua tahu baru-baru ini Dato’ Aliff Syukri telah membeli seekor kucing jenis Savannah dengan harga RM30,000.

Hampir setiap hari Aliff akan memuat naik foto ataupun gambar kucing tersebut yang diberikan nama sebagai Dody di akaun Instagram beliau.

Jumpa @kucingatl dulu selepas balik dari kedah utk bola sepak.. Kesian @kucingatl dah lapar🐱🐱.. Naahh saya balanje ayam 5ketul

A post shared by Ohabangkosmetik (@aliffsyukriterlajaklaris) on

Namun, ada sesetengah netizen yang tidak berpuas hati dengan tindakan Aliff yang mengurung Dody didalam sangkar kecil didalam tandas  rumahnya.

Ini kerana spesis kucing seperti ini aktif  serta liar dan jika ia dikurung mungkin ia akan menjadi sedikit ganas.

Malah ada yang mempertikaikan cara Aliff memberikan makanan kepada Dody.

Berikut antara komen netizen :-

Mungkin juga Dato’ Aliff Syukri masih takut untuk mendekati Dody, tetapi nasihat mereka yang sudah biasa dengan kucing ini boleh dipertimbangkan juga. Memang kucing akan stress kalau dikurung sebegitu, buatlah satu tempat selesa untuk Dody bergerak. Ermm, apa pula komen anda?

PS: Nak shopping raya awal sket? Gaji pun dah masuk kan? Jom Abang Nara nak tunjuk sikit deals yang ada dekat semua butik Voir di Malaysia kecuali di Freeport A’Famosa, AEON Mall Kota Bharu dan Johor Premium Outlets. Mereka sedang mengadakan promosi 50%…perghhh….STOREWIDE pulak tu. T-Shirt hanya RM15 satu, Blouse dari RM29…biar betul ni?! Kejap, ada lagi…selipar dari RM9..pergh..ini memang harga tak masuk akal. Jom kita serbu sama-sama. Jangan nak tunggu lama sangat, confirm size habis nanti. Selamat membeli-belah.

 photo nara_voir_collage.jpg

72 responses to Dato’ Aliff Syukri Dikecam Netizen Kerana Aniaya Kucing Miliknya?

  1. Anonymous says:

    klu kucing ni kucing aku ngan rege 30k..maunye x meraung aku klu kucing ni hilang ke mati ke. Rindu pulak kucing mak kt kg..tu pun jiran yg bagi. Dah beranak pinak dah. Skg tgh bunting kali ketiga. Jenuh la mak aku melayan cucu2nye.

    0

    0
    • Bomba says:

      Susah2 saja sampai 3 pos.. letak je la dlm satu pos semua komen awak.

      0

      0
      • apa daaa says:

        meja versace boleh beli, roll royce boleh beli….rumah kucing xkan x mampo buat kot. huhuhua.

        0

        0
      • lol says:

        omg, teruknya..masyaallah. main campak2 je kasi makan kucing tu. tkde mangkuk ke? kamon la…lantai pulak basah xde lapik ke..tikar ke…kain batik ke yg lama2. mmg teruk la you, dato. setuju dgn pengomen2. :(

        0

        0
        • Wtf says:

          Susah kalu kaya tapi otak letak di litut. Pandai buat duit tapi perasaan belas kasihan tkde. Jadi mcm ni la…money cant but common sense!!!

          0

          0
        • massa says:

          betullah sekurangnya masak/rebus lah dulu jangan dibagi daging mentah macam tu. Fikirlah sikit macam dah tak pandai fikir

          0

          0
    • minah jambu say NO to DRUG says:

      buat ape kalau beli kucing harga berbu2 tapi asek asek terkurung aje tk di lepas kan bermain2..ape garang sangat ke kucing tu ? buat ape beli kucing yg garang sampai sape2 pon takot nk dekat ..kalu beli kucing garang lebih baik beli harimau aje dh tentu dia garang gigi panjang memang patut harimau di dlm kandang besi pasal dia bahaya ! ni kucing pon kalau dh bahaya nk buat happe piara !!

      0

      0
  2. Kiah says:

    kalau x mampu jaga, lepaskan saja. mampu maksudnya tiada masa, tiada ilmu dan tiada iman. kucing juga ada perasaan. kucing makluk “predator”. cenderung untuk bergerak, mencari dan merayau. jangan mcm tu lah dato…

    0

    0
  3. Batikmalay says:

    Dato mungkin dlm proses menyediakan kandang yg lebih selesa. Itu hanyalah buat sementara saja. Jadi jgn lah kita bersangka buruk trhadap dato.

    0

    0
    • Anonymous says:

      ada jual cage 3 tingkat laa wei kat luar sana..

      0

      0
      • kcing says:

        Kalau sementara pun, letak la di tempat yang sesuai dengan cat tu.. It needs space kot.. Ini la padahla duit ada tapi ilmu tak dak. Kucing serval bukan mcm domesticated cat boleh duduk dendiam.

        0

        0
      • kikiki says:

        Owhh yeke?? Klu ko dah tau ade jual apa kata ko tlg belikan utk dia drpd ko duk mghentam je x hbis2. Ade gak faedahnya kan?? Kan?? Kan???

        0

        0
  4. Anonymous says:

    saya dulu jumpa anak kucing terbiar, kasi grooming lepas sebulan bukan main manja dgn saya. suka dibelai2. bulu gebu setelah di shampoo, dimandi dan dirawat. handsome sangat :). kos saya tak sampai rm50 ringgit. ini 30 ribu…duduk dlm sangkar aje.

    0

    0
    • Lara says:

      Kat obersi ni, I nak belikan ikan untuk my kids pun penjual tu tanya aquariuam dah ready ker belum? Kena siapkan aquarium few weeks sebelum beli ikan. Ini kucing yang bukan jer mahal, but need more space… kau campak cenggini jer?

      0

      0
      • Ameenur says:

        Kat obersi jugak..kalau ada yang komplen kat pihak berkuasa tentang keadaan penjagaan binatang yang tidak sesuai, mesti dah ada orang dia datang check. Kalau mereka tak puas hati, binatang akan di rampas dan tuanpunya akan didenda. So diharap Datuk tolong lah update netizen menunjukkan yang kucing tu mempunyai tempat tinggal serta cara pemberian makanan dan minuman yang lebih sesuai dan bersih. Bukan dalam sangkar kecil, main campak je makanan, dan di dalam tandas je. Please la.

        0

        0
      • nyampah says:

        tak pyh obersi sgt lah. beli kt pasar malam pun dia bgtau kena prepare air + ubat2 dia tu bagai at least 2 hari utk masukkan ikan dlm tu.

        0

        0
  5. tak minat kucing says:

    janganlah kecam macam tu. kucing ni before dato beli sah-sah dato dah diajarkan cara-cara menjaga, habitat, perangai, do & dont. Boleh tak jangan kecam. Mungkin ada step dato perlu follow untuk kucing ni. So, sabar dato, dr, tuan, puan netizen. sabar.

    kerja kau kecam orang je. study dulu ye.

    0

    0
  6. siti says:

    org kaya bodoh. dulu ada satu artikel keluar pasal dia dan vida. memang terbukti kebenarannya…

    0

    0
  7. Anonymous says:

    #terlajakotaksempit

    0

    0
  8. sixcentsnonethericher says:

    Netizen ni kalau part menghentam, mmg hebat. Padahal takde sorang pun yg komen tu mampu beli kucing rege RM30K tu. Yg Ragdoll RM15K pun mungkin takde yg mampu.

    Kucing tu jenis liar, bukan kucing parsi yg boleh main lepas je dlm rumah. Jenuh tokak org kang. Lagi satu, untuk membiasakan kucing dgn environment rumah, mmg kna kurung dulu. Supaya dia tahu di mana tempat makan, tempat berak kencing. Aku sendiri pun kalau ambil kucing baru, simpan dlm cage at least for a week. Biar kucing2 yg sedia ada dlm rumah ni kenal mengenal bau masing2. Bila dah ok..takde sapa nak gaduh, baru leh lepaskan. Tu pun tk lepas ke luar rumah. Mau hilang kucing mahal aku.

    Makanan dicampak? Mcm tu pun nk jadi issue. Kucing ni bukan makan kibbles nk letak dlm mangkuk. Kalau kt hutan pun, cara dia makan lagi ganas kot kalau nak compare dgn ayam siap buang bulu ni. Sensitif tak bertempat le korg ni.

    Bilik khas kucing? Tak silap aku DAS ni nak pindah dah ke villa baru dia yg punya la bapak besar..Mungkin di situ dah disiapkan bilik khas kucingnya. Nak buat apa bazir masa dgn duit buat bilik khas kalau dh nk pindah. Bersabor le kejap duduk dlm cage tu. Ok..dah. Tu je komen aku pagi ni.

    0

    0
  9. Anonymous says:

    org bela kucing dia pon nak bela kucing…
    tapi takdak ilmu..
    lain kali takde ilmu google laa buat research dulu.. study..
    takde laa takde bowl utk letak makanan kucing tu…
    cage pon alahai… kecik bebeno..
    kan ade jual cage yg besar… sumbat ko dalam ni nak??

    0

    0
    • Anonymous says:

      Betul….ayam tu sepatutnya di rebus..tak boleh kasi mentah…kucing tu bukannya harimau…bawa la ke vet dan tanya cara nak bela kucing….duit kan byk…

      0

      0
  10. Anonymous says:

    kesian orang2 yang komen, sekali tengok rumah kucing tu kelak mengalahkan harga rumah orang yang tukang komen……….. tunggulah nanti……..

    0

    0
  11. Yaya says:

    Bagilah peluang. Semua org ada first time nya.
    Lagipun, sbenarnya, kalau bela kucing baru, yg mana kucing tu dah remaja, mmg kene kurung dulu utk sometimes sbb nak bagi kucing tu familiarize dgn bau sekitar. Supaya dia tak terkejut & lari. Korang pumpangpumpang je tau.

    0

    0
    • Anonymous says:

      cik kak.. kucing dia tu baby lagi.. baru 3 bulan…
      mmg kena kurung, tp kan ada jual sangkar 3 ke 4 tingkat..
      sedih betoi laa nengok sangkar kecik macam tu..

      0

      0
    • pencinta kucin says:

      dik dodi ni baby lagi…baru 3 bulan….harap badan je besar…da nama pun spesis savannah…
      aku cuma agak atl ni takot2 dgn dodi sebab spesis savannah ni liar..tu pasal dia campak gitu ayam tu…ye mmg nmpk x sopan dia buat camtu..tp x pe la bg dia masa utk kenal hati budi spesis dodi ni…
      aku cuma x leh imagine bila kucing ni da besar sok..kalau baby pun da besar camtu…hati2 la ye atl…pentingkan jugak keselamatan anak2 tu…mintak nasihat pakar vet..

      0

      0
    • greenfingers says:

      cik kak oiii… cik kak paham ka apa bnda org duk marah sgt kat Dato Aliff ni. Bkn masalah KURUNG, diulangi BUKAN masalah KURUNGGG… Org persoalkan cage dia KECIK.. Diulangi KECIKKKKKKK.. Kan dia KAYA, buatla research dulu sebelum beli kucen MAHAL & BUKAN jenis biasa punya.. Tak kisahla SEMENTARA, takkanla tak bleh beli yg BESAR sket. Kang orang cakap takdak OTAK, marah plak.. Berdosa besar menganaiya binatang camtu. Kalau rasa tak MAMPU BELA, jgn bela. Bela je kucen biasa..

      0

      0
  12. adudu says:

    suka sangat kecam tanpa usul periksa

    0

    0
  13. kimakko says:

    alauto la NARAKIMAK

    0

    0
  14. Cik Kim says:

    Ada bezanya pencinta kucing dengan pembeli kucing ..

    0

    0
  15. me says:

    saya tak penah bela kucing… kalau kucing kat kedai makan tu ada jugak kasi makan.. tapi tak de laa nak lempar makanan sampai macam tu.. cian dia…

    0

    0
  16. Anonymous says:

    tunggu la balasan di akhirat menyiksa kucing.

    0

    0
  17. Anonymous says:

    laknaktullah !

    0

    0
  18. animal lover says:

    whyyy…… its a torture …..brainless fag!!!!

    0

    0
  19. kukumalu says:

    sebelum nak bela kucing tu belajar la skit2..jgn main ambik je pastu buat mcm tu..adoii..nak amik anak angkat pun ade step and ade ilmu jaga anak..apatah lagi kucing mahal ni..ni tak mentang2 duit banyak ..petik jari je bole beli kan..even rumah aku flat pun aku bli kan kucing aku sangkar besar 4 tingkat..ni kan pulak dato ni duit bekepok..Nampak sgt beli menunjuk..cehhhh amik ko kena bashhh dgn nitizen

    0

    0
  20. Anonymous says:

    Dah takut nak dekat pegang2 buat apa bli mahal2..nampak sngat nak tayang lah..pastu layan kucing cam tu sangkar pwon kecil ko dera kucing ka.. bg bilik la kat kucing ko tu..jutawan bodoh..dari ko buang duit bli kucing baik ko derma ke manusia ney ada bagos jgk..

    0

    0
  21. Anonymous says:

    Otak ciput dia ney..pandai jual produk bnyak ckp ja..kehkeh..

    0

    0
  22. Profesor Kang kung says:

    Daripada habiskan RM30 000 beli kucing, baik p menimba ilmu, sambung belajar apa2 bidang yang diminati kat dalam negeri ka atau obersea ka supaya bijaksana dan nampak bijak dalam tindakan dan penampilan. Sekian.

    0

    0
  23. O-TAK says:

    Duit banyak pun tak da maknanya kalau bengong.

    0

    0
  24. Anonymous says:

    Tu la. Orang bela kucing baka ni,awak pun nak bela. Tapi orang belajar cara nak bela sebab ni bukan kucing biasa. Awak kucing tu baka apa pun tak tau. Orang lain bela kucing ni siap renovate rumah okay tambah papan panjat and pokok supaya kucing ni boleh adjust. Awak letak dalam sangkar bodoh tu. Menunjukkan awak owner yang sorry to say,bodoh.

    0

    0
  25. BERTAMADUN says:

    SALAM WARGA NETIZEN SEMUA,

    SEBELUM SESEORANG ITU MENDAPAT LESEN,
    DIA SENDIRI DAH DIAJAR MCM MANA NAK MENYESUAIKAN HAIWAN TU DENGAN SEKELILING,
    CARA TERBAIK ADALAH, LETAKKAN DALAM TEMPAT KECIL,
    TERBAIK LETAK DALAM TANDAS.
    BIAR DIA KENAL MANE POTTY POT DIA,
    MANE BEKAS AIR DIA,
    BARULAH TAK BERAT KENCING MERATA..

    LAIN KALI GUGEL DULU SEBELOM KOMEN,
    KBYE.

    0

    0
  26. Anonymous says:

    RAMAI NYA NETIZEN YG DENGKI KAT SINI YER, NTAH2 ADA KUCING D RH ATAU TAK, PANDAI JER NAK KOMEN BAGAI HAHA

    0

    0
  27. Anonymous says:

    Kalu x reti jaga, tanya la org. Buat research la dulu. Menginaya binatang buat pe? Ni la susah ego lebih drp IQ

    0

    0
  28. Tapoo says:

    Kucing ni kan baru sampai, mungkin Dato Alif ni dah tempah rumah khas import dari Italy , sementara tunggu rumah sampai dia letak lah kejap dalam sangkar tu, netizens yg komen tu sebenarnya jeles diorang takde 30 k, tu yg komen macam orang sasau tu. …

    0

    0
    • Anonymous says:

      Takde makna nak jealous weh. Peminat kucing tak kisah orang lain nak bela kucing jenis apa pun. Asalkan jaga kucing dengan elok. Dah tau nak beli kucing tu,cakap dah lama menabung nak beli,buat la tempat kucing tu sesiap awal awal.

      0

      0
    • eurghhh says:

      shut up la bitch. sikit2 jelos. xde argument lain ke ha???

      0

      0
    • Jamal Pak Tongkol says:

      Ko ni Dato Alif eh?

      0

      0
  29. Sarita says:

    ada juga peminat2 dato lembek ni. sama la…mcm taik otak. x boleh pikir cara waras. bloody idiot.

    0

    0
  30. kucing jantan says:

    x paham aku, drp beli kucing beribu-ribu…beli je dildo. suara dan gaya ko pun mcm teringan nk kena sumbat main dgn mentimun aje.

    0

    0
  31. Yekeni says:

    Ni lah jadinya bila tengok sultan ada kucing liar, dia pun nak.

    Sultan dukung, peluk kucing

    Dia cekup leher kucing

    Rumah pun nak ala ala istana

    Lagi satu pulak ala ala permaisuri dengan tiara bagai

    Manusia ni mcm mcm

    0

    0
  32. Yekeni says:

    Menabung untuk beli kucing ni? Tak yah lah nak pasang ayat mcm ni. Nak tunjuk seolah merendah diri ke? Rasanya any time tergerak hati nak beli boleh beli. Telefon rumah aje berpuluh ribu. Meja makan aje puluh puluh ribu. Lampu lagi. Harga pun tak yah bukak. Terjojol harga biar guests boleh tengok.

    Beli kereta tak tau drive pun jadi. Just coz the riches own such car.

    He just wanna live and follow the lifestyle of the riches. Cuma he’s from rags to riches. Tu bezanya.inilah jadinya.

    0

    0
  33. pening says:

    same ngn dr vida…duit byk2 beli bende yg bukan2 n x pakai pon…lawak bile kdg2 bnde yg die beli tu die nk sebut pn x reti..tau duit dato byk n dato leh buat ape2 ngn duit tu…tp contohila prof muhaya…die kaye tp die spend utk bnde yg leh memanfaatkan diri die n org lain di dunie n akhirat…klu beli kucing mahal2 tp kurung die n campak2 makanan mcm tu…nmpak sgt la dato x syg pn kucing tu…juz nk jd modal utk upload kt instagram je…sian kucing tu…

    0

    0
  34. akak pok pek says:

    Nak komen satu je.. kucing serval ni kucing liar and tak sesuai dibela atau dibuat pet. Sama jugak macam kucing2 liar yang lain, racoon, hedgehog dan haiwan2 liar lain. Nampak je cute tapi hakikatnya habitat dia tetap di hutan. Kalau nak bela jugak, letak lah dalam kandang yg sesuai, yg sesuai dgn karakter kucing ni yg selalu nak melompat, memanjat , kejar mangsa etc.. Kucing ni dah 3-4bulan sama dgn 3-4tahun umur manysia. Kalau dia tak di ‘hand raise’ dari lahir, memang takde harapan dia nak jinak, boleh manja and peluk2 mcm domestic cat…
    Janganlah diagung2 kan sangat harta kekayaan dgn komen yg berbunyi ‘rumah kucing lebih mahal dari rumah pengomen’ . Sbb sesungguhnya kebijaksanaan tak boleh dibeli dgn wang ringgit, and even rumah kucing harga berjuta pun takkan menggembirakan kucing tu sbb habitat dia kat hutan…. Biarlah miskin tapi punya belas kasihan pada haiwan dari kaya raya tapi kejam dan tak punya belas ihsan..

    0

    0
    • ikan says:

      ni bukan serval tapi savannah. mixed antara serval dgn domestic cat. kalau bengal tu pulak mixed antara kucing hutan @ alc dengan domestic cat. serval habitat mmg kat gurun tapi savannah ni mixed cat, habitat kat rumah la. tapi kenela jaga leklok. ni datuk ni tengok org ade kucing die pun nak jugak. rumah besar2 tapi letak kucing dalam cage kecik. kucing aku yg dlh pun dapat 1 bilik dalam rumah.

      0

      0
  35. dida says:

    cuba fikir positif, tengok video ni, mana korang boleh tahu kalau dia tengah buat bilik kucing cuma belum siap….jgn tambah dosa…

    0

    0
  36. nj says:

    org lain ada kucing mahal nko pn nk kucing mahal… tp cam kucing pungut jer kemudahan yg ko bagi…

    0

    0
    • kucingatl @ dody says:

      Kurung la aku, dah besar skit esok, aku baham telor ko Dato. Itu pun kalau ada. Kalau kosong je bawah tu, aku gigit dagu plastik ko pulak. Bagi rabak…ha kumpul la duit lagi buat plastik surgery murah kat Siam ye.

      0

      0
  37. poyo says:

    dato perasan

    0

    0
  38. cik piNgu says:

    cuma nak cakap : yg sibuk sgt psl kucing dato ni bela, apehal? bajet2 bagus nk bg pendapat kat org lain.. anak2 kat rumah cukup bagus ke korang jaga?? hahaha

    0

    0