Written by AbangNara | February 20th, 2011

daphne iking peluk islam

Ingat lagi gosip yang menyatakan Daphne Iking menghadiri kursus kahwin di Sabah baru-baru ini? Dalam entri tersebut Abang Nara mengucapkan tahniah sekiranya berita itu benar kerana ini bermakna Daphne Iking sudah memeluk Islam. Dan semalam semasa Anugerah Sri Angkasa 2010, jutaan rakyat Malaysia mendengar Daphne Iking menyebut “MasyaAllah” dan “Assalamualaikum”.

Adakah ini bermakna Daphne Iking sememangnya sudah benar-benar memeluk agama Islam? Abang Nara ada check Facebook Daphne Iking tapi sayangnya Daphne masih tak memberi jawapan mengenai persoalan ini. Harap-harap Daphne terbaca entri ini dan mampu memberikan satu jawapan kepada ramai peminat beliau.

Kalau betul, bertambah lagi lah bilangan umat Islam. Abang Nara mengalu-ngalukan kedatangan Daphne Iking selaku saudara baru. Semoga segala urusan Daphne dipermudahkan.

89 responses to Daphne Iking Sudah Peluk Islam?

  1. Nazim Nasri says:

    kalau benar. ALHAMDULLILAH. nak tgk artis masuk Islam pakai tudung :)

    • nia says:

      alhamdulillah…. :)

      • Alhamdullilah.. bertambah umat islam di dunia. =)

        • kukukata.blogspot.com/2010/12/sekarang-aku-nak-isap-ko-punya-pulak.html says:

          semoga menjadi islam yang sejati….

        • aloy says:

          wat kukukata *&^%%$$$$$^&*..asal nick ko mgarut ha??
          kalu tol daphne iking masuk islam..alhamdulillah sgt2 ler cz btambah sorg umat islam ats muke bumi nih n hope die tutup aurat pasnih.

        • budak chomey says:

          kalau betollah dia da masuk islam, kita doakan dia mnjadi muslim sejati. bpakaian pon biarlah mnutup aurat… slow2.. yg pasti niat tu betul..

      • gilo says:

        kalo betul bagus la…mungkin pengaruh maid dia jugak kot…maid dia muslim indon, anak dia siap ada sejadah sendiri ikut maid semayang…

    • Lynn says:

      pertama sekali, kami d sabah walaupun yg bukan islam sudah terbiasa dgn perkataan2 insyaAllah, astagfirullah, ya Allah…

      tp kalau bg salam tuh, bukan islam x kan buat la.. rasanya betul la dia masuk islam.

      • shahs says:

        betul ckp lynn tu.. sy duk sabah ni dah biasa dgr kwn2 dan org2 tempatan yg bukan islam sebut kata pujian tersebut.. mybe sbb mereka ramai cmpur. means, mostly ada family yg peluk islam sbb kebykan mereka beragama kristian, jd mgkin mereka biasa dgn ahli keluarga yg memeluk agama islam.. lgpon daphne tak silap sy org dusun yg kebykannya beragama kristian dari keningau, tmpt sy kerja skang. da biasa sgt. so xleh nk kata dia peluk islam..,

        oh lagi satu, da lama da sy perasan daphne sebut alhamdulillah, masya allah masa dia jd pengacara the breakfast show kat ntv7.. even masa dia masih isteri pada husband dia yg cina tu.. :)

      • Ha’ah.. kawan2 aku yg dari sabah pon mcm tu, siap nama ada bin / binti lagi. Tp dlm kes ni, sbb Daphne ni dah lama jd artis dan sblm2 ni dia xder plak sebut2 mcm ni, harap2 dia dah masuk islam atau dlm proses mendekati. Takkan begitu lama jd artis dia xsensitif nak sebub2 kalau xder makna kan…..

        • pizza says:

          Bukan setakat Kadazan / Dusun, even org asli pun pakai bin/binti sbb dikategorikan sebagai bumiputera. Member aku, anak paderi lagi tapi ada binti walaupun nama Inggeris. Sorang lagi kawan aku, pure orang asli, nama sedebik mcm nama org Islam. Cuma xde title Islam kt IC dia. Byk kali kantoi dgn penguatkuasa agama di bulan posa. Dah la muka pun mcm Melayu. Ko bayangkan, nama Azwarizam, tp non Muslim. Nak tekel awek pun payah, jenuh kena explain, asyik kena reject. Ntah le, x paham pasal isu bin/binti ni. Senang confuse bila nk kenalpasti samada Muslim or non Muslim.

        • kinokuniya says:

          biasa la tu…ada doktor kat opis ni nama Maria binti Sulaiman….tapi non muslim..kalo kat sabah ni biasanya kaum murut yg banyak pakai nama gini….

      • marazwa says:

        tulah, cikgu english aku yang India tu pun selalu cakap Ya Allah, Masyaallah and etc. Tapi dia still seorang hindu. Samalah macam situasi Daphne ni. Harap-harap betul lah apa yang abang nara cakap.

    • csd says:

      the next marion counter kah?

    • calculator says:

      Semoga daphne @ popon dbukakan hatinya ke arah Islam… sy 1 skolah ngan popon dulu, walopun dia blainan agama & sosial, dia seorang yg sgt baik, tau mhormati antara 1 sama lain & mmg cun…smua cgu2 suka dia, kami yg junior pun suka ngn dia… mmg dah sgka, msa depan dia cerah dlm bidang yg dia ceburi skrg… like popon!

  2. sushi nova says:

    wahh 1st time being 1st..selamat menjadi saudara baru daphne…

  3. lotus says:

    kalau betul..alhamdulillah.. :))

  4. Azim Norazmi says:

    Alhamdulillah kalau dia peluk Islam

  5. Laili says:

    kalau betullah, alhamdulillah..apa agaknya anam Islam dia ye?

  6. lil says:

    syukur lah…hrp menjadi islam yg menutup aurat n alim…

  7. neyna says:

    alhamdulillah… semoga menjadi muslimah sejati.. toksah ler dipersoalkan masuk Islam psl dier nak kahwin muslim etc.. doakan yang baik2 ajela iye

  8. afif says:

    alhamdulillah….walaupun saudara baru kita (islam) dari kalangan orang cina hendaklah jadi contoh kepada semua umat islam di malaysia terutamanya orang melayu.jadilah contoh muslimah yang baik jika orang melayu sekarang lebih teruk sikapnya…

  9. Sahrul says:

    Patut macam terdengar dia beri salam kat Anugerah Bintang Angkasa semalam…

    • ape2ajerla~ says:

      ooo…ingat saya seorang aje yg dgr…
      maknanya telinga saya tak slh mdengar ms ASA tu…
      rsnye dia siap ckp alhmdulillah~

  10. mape says:

    klu btol dia peluk ISLAM, abg nara xyah la post gamba seksi dia :)

  11. syaz says:

    aku denga juga dia ckp masyaallah ,,,
    kalau btl , alhmdulillah ,, kita ada saudara baru ..

  12. kotak says:

    baguslah .. terbuka jugak hati dia ^___^

  13. AHMAD says:

    alhamdullilah kalu ianya betul
    +HIdayah Allah kepada yg Terpilih+

    • khadijah tan says:

      haha, dia masuk islam sebab dia akan berkahwin dengan azmi(redberry)…tapi tu lah, kita dah sedia maklum kes si daphne..yg melayu pulak jadi pak sanggup..adoi..

  14. ck says:

    seksinyer………………….masyaAllah

  15. cinta says:

    Alhamdullilah…selamat datang saudara baru kami..

  16. jajaazays says:

    yaa….saya pun ada mendengar nya….memang sudah sah…alhamdullilah…

  17. xoxo says:

    kawin ngan naz partner dia kot pasni

  18. Maimoon says:

    Ah, peluk islam kat msia ni kira biasa jek. Kawan aku pn ada peluk islam sb nk kawin tp lastly murtad gak

    • lalat says:

      tak baik ckp mcm tu. kita doakan je mudah-mudahan dia akan kekal islam. walaupun maybe seseorang peluk islam sbb nk kawin at least bertambah umat muhammad. doakan juga moga dia ikhlas dgn islam.siapa kita nk hukum dan kata dia. kita yg islam ni pun tak berapa nk baik sgt, inikan org yg baru peluk islam yg kene blajar byk benda baru. mana tau lps peluk islam dia lebih baik dr kita yg sejak azali islam ni.

      bg aku, aku kagum dgn adam corrie lee. dah lah dia selalu berlakon watak jahat. kalau tak silap aku, ceritanya dia masuk islam start masa dia tertarik bila dengar azan. lps dia masuk islam, tak lama lps tu dia g makkah. kat sana dia doa moga dia dpt jodoh. alhamdulliah doa dia termakbul.

      • gadiscomey says:

        Alhamdulillah,doakan terbaik utk dia~~jangan asyik mengkritik!

      • (",) says:

        betul 2… mgkn betul dia masuk Islam semata2 nak kahwin, tp mana tau lps ni Allah beri di hidayah tuk lebih memahami Islam dan menjadi Muslimah sejati? Siapa yg tahu rahsia Allah? Siapalah kita utk menghakimi org yg masuk Islam krn perkahwinan? Sdgkan kita yg Islam sejak azali, tp kalau Allah x buka hati kita utk terima hidayahNya, kita tetap x dpt apa2pun malah mgkn perangai lebih teruk dr yg kafir… Sepatutnya bila ada non Muslim yg masuk Islam x kira apapun alasan dia, kita berdoa supaya dia blh jd Muslim yg baik. Ni asyik nak mengutuk je… Cam manalah org non Muslim x pandang rendah dgn Islam kalau org2 Islam 2 sendiri asyik nak mengutuk sesama manusia..

  19. Lely says:

    alhamdulillah…bertmbah lagi umat Nabi kita….

  20. org tue. says:

    UMAT MEMANG RAMAI .TAPI AHLI?BRAPE KERAT JE LA.

  21. zass says:

    patut la kua artikel kt paper dulu kt die x kesah ank die convert islm n die ckp die slalu pose time rmdan ikut bibik die.nk msuk islam.bgus la.blh slow2 jd muslimah sjati ye daphne iking

  22. gullible specie says:

    wats the big deal ???. Kawan bkn Islam aku pandai beri salam, syukur fasih dah sangat tpi cuma setakat begurau je. Mcam ni dah belambak der. Melayu ni senang nak d latahkan – sebut perkataan arab sikit wah…. dah terus masuk syurga. Konon berbaik sangka …hahaha

    • khadijah tan says:

      kita bukan apa tau, kawan kita yang non-muslim, siap al-fatihah ngan asmaul husna pun dia boleh baca gitu jer..

  23. gegeh says:

    semalam pon aku dgr dia cakap Assalamualaikum gak..normally kalo non-Muslim xkan berani bagi salam, tambah lagi di public mcm semalam.. so aku rase mmg dia dh muslim nih…
    kalo stakat nk bgi salam dgn ko sebagai kwn2 tu lom leh dianggap muslim lgi.. coz Obama pun salam gk.. US army kt Iraq pn bnyk bgi salam kt Muslim kt sana..

  24. nobody says:

    sy doakn dia x …….ISLAM..

  25. Katak says:

    non- Muslim tk berani bg salam??? Ko kena gi Lebnan, Egypt, negori timur , luas kan pandangan beb. Di mesia ni je sibuk org bkn Islam tk leh sebut Ass’kum :)

  26. Ars says:

    Baguslah kalau begitu..harap-harap dia pelung bukan untuk diminta dikahwin dan dicerai semata-mata merasai nikmat pelbagai saiz.. tapi kalau bagi salam tu, biasa saja di Sabah..maklumlah semua fasih berbahasa arab.itukan bahasa arab bukan bahasa Allah.

    • pizza says:

      Ars, maaf ya saya tegur. Bahasa Arab tu bahasa rasmi Islam, bahasa Al-Quran, bahasa Rasul Muhammad. Dan bukan semua mampu berbahasa Arab berbanding English.

  27. Amier says:

    afsal komen aku pasal daphnie iking tak masuk ni,

    sorry kalau tak suka komen aku.

  28. Cikgu Loh says:

    Macam tak percaya je…

    Sesiapa yang ingin mendapatkan buku PERCUMA dapat pergi ke website cikgu ye.Insyallah…

  29. raniaa says:

    kalau beto2 dh masuk islam…moga dia menjadi muslimah sejati

  30. farah azam says:

    iye ke??……kot2 itu just gimik je…….entah la……

  31. blacklace says:

    Lagi satu kes ‘ terpeluk’ kot…….hikhikhikhiks

  32. alia says:

    o0o0o…
    cikgu loh sihat??

  33. agen topup says:

    alhamdudillah.. semoga jadi islam yang sejati

  34. betul ker…kalau setakat sebut Alhamdullah,insyallah itu biasa tapi kalau betul….Amin Allah telah beri petunjukNYA

    http://bit.ly/fAdcaz

  35. suffer8zine says:

    semoga die tahu ape itu islam

    Terkini : Ular Albino Berkepala Dua

  36. pman says:

    daphne daphne…

  37. suke2 says:

    bagusla klo dh masuk islam…kita doakan yg baik2 je…utk dia n diri kita…kan? ;)

  38. katak kodok says:

    Betullah dia tu dah masuk Islam. Kalau tak, takkan dia berani bagi salam kat public gitu… Satu Malaysia, Singapore & Brunei tgk tu…. Kalau dia saja2 nak buat gitu, cari nahaslah tu….

  39. atul says:

    btl tu…masa sy tgk anugerah seri angkasa dengar dia sebut masyallah…bila afdlin wat lawak je dia sebut….terkejut gak…tapi kalo just sebut perkataan tu je,tak bermakna dia dah masuk islam…

  40. Bull says:

    Kan bagus kalau Cik Atul berasa optimis dia masuk Islam..Bertambah seorang lagi saudara kita..Dan terhindar dari panasnya api neraka..Kan bagus kalau berbaik sangka saja kan..

  41. nia says:

    ERKKKK DH LAMA LAAA WEIII KT TWITTER DIA SLLU TANYA KAT MANA TEMPAT BLJR MENGAJI AL-QURAN AREA UMAHNYERR…MOTIF:-NK KAWEN DGN VVIP AHAHAHA MCM BIASA ARRR..ANYWY DIA KAWEN NGAN SAPE TU HAK DIA..TP SELANGKAH DIA MEMELUK ISLAM SEGALA DOSANYA TERHAPUS SEPERTI BABY YG BARU LAHIR..MAKA JIKA BIMBINGAN BETUL INSYAALLAH AKN JD MUSLIM YG BAIK. TP JIKA X MAKA MURTAD LA JWBNYA.. BIASA ARRR SBH N SRWK TERLALU BYK MURTAD..SMPAI ADE KES PELUK ISLAM SBB NK BNTUAN DUIT MUALLAF TIAP BULAN..PASTU BNTUAN DH HBS MURTAD BALIK ADOIII HARAP DAPHNE X MCM TU..

  42. zaza says:

    uols..x semestinya dia sebut cmtu means dia dh convert..my chinese frens pn slalu bg slm whenever they called me on the phone..it’s juz dat kita x bley jwb wslm like usual..ada jwpn yg lain if non muslim bg salam..so..if it’s true she had converted then alhamdulillah..kite yg muslim dr lahir pn belum tentu asas agama kukuh..pastu some of us xde effort pn nk g kelas agama etc..so renung2 kan dan selamat beramal..=)

  43. ana says:

    kalau sudah jadi muslim baguslah, ini ada satu artikel menarik mengenai kalimah “La illaha illallah” dan orang muslim, http://tanbihul_ghafilin.tripod.com/sifatapi.htm

  44. cikgufaezah says:

    jika benar, bagus la..

  45. AsamGaramGula says:

    Syukur alhamdullilah, esok aku dtg masuk meminang mu depheney oiiii

  46. Myra says:

    Nama Islam dia adalah Dahlia…n kawen with Joe Lebossi…melayu laaa…

  47. Myra says:

    Kita doakan yang terbaik sajala…yg penting dia sanggup meninggalkan agama lamanya dan memeluk Islam…semoga dia menjadi umat yang patuh pada ajaran Allah s.w.t

  48. Dezbie says:

    Hanya org yang tamak saja sanggup gadai agama dia

  49. Dezbie says:

    Baru ckp assalamualaikum dan masyallah pu korang dah sibok ckp dia convert.Perkataan tu kat dalam bahasa arab dan bahasa arab tu siapa2 pun boleh cakap dan bukan hakmutlak org muslim saja. So nanti klu korang ckp mandrin atau tamil blh lah aku kata korang dah convert ke agama lain. bz body sngat lah korang

    • ** says:

      Bukan apa, jika dia betul2 masuk islam, itu satu kemenangan buat org islam. Jika dia tak masuk islam, kite doakan die dapat hidayah Allah, Jika dia dah masuk islam, kita doakan dia sentiasa dalam rahmatnya. Allah tu Maha mengetahui apa yg kita tak ketahui.
      Saya rase tak mungkin sampai org befikiran, “nanti klu korang ckp mandrin atau tamil blh lah aku kata korang dah convert ke agama lain” ..sebab itu dah jd bhs setengah org kita, satu malaysia kan..
      Ape2 pun semoga kita yang sedia islam ni menjaga batas2, dan semoga berada dalam jalan yang lurus, dalam agama Allah.

  50. me says:

    this is nonsense..spptnya be a role model to other christianity…ni tak…hampeh.!!

  51. dui says:

    hah, kena censored pula dari site ‘gosip secara berkhemah’ ni… macam mana la isobel, terpaksa masuk islam kah? dia tiada choice kah seperti anak si fatimah fong abdullah?

    tamak betul juga ni sehingga anak sendiri pun sanggup dikorbankan

  52. Aiman Abdullah says:

    apa lah kamu ni, tak kisahlah kalo dia masuk Islam, hindu, kristian, buddha ka apa–kalau masuk Islam dengan niat yang betul takpa tapi ini ntuk menagih simpati pasal skandal seks, menghancurkan umah tangga orang pas tu bergambar separuh bogel buat apa? kalo nak masuk agama kena hati yg jujur bukan main2. tapi kalo masih cam pelacur tapi nama Islam, bukankah lagi teruk? kamu pikir laa…dia tu sapa.

  53. kikinana says:

    alah..dia masuk islam krena berkawin..demi cinta ja lah tu……apa boleh buat……….takan husband dia nak ikut agama dia kot…tu ” LAW ” memang camtu……

    • naem40 says:

      jangan main tuduh2 (buruk sangka)…..kita kena bimbing saudara baru ni supaya kenal islam sedalam-dalamnya….insyaAllah…

    • Aiman says:

      eleh…apa plak kerna cinta. napa time2 bnyk kontroversi dari last 2 tahun nie suddenly nak kahwin, soal sapa bapa kpd anak die tu pun belum abis. ari tu kat blog die bulan Jan tak abis2 sebut perkataan dr kitab suci (sape2 agama lain jgn tersinggung, aku bukan menghina) bukanlh kite nie prejudis, tapi mcm die masuk Islam bukan kerna ikhlas tapi nak tunjuk baik supaya org kesian kat die. takdelh main tuduh2. dah benda tue sampai masuk news. almost everyday ader jerr crita die. memanglh suami tak bleh ikut agama isteri, kiter punya point lebih dr itu. kawin nie bleh mcm2. zaman skrg lain.

  54. kikinana says:

    tapi jadi org islam ni bgus jua…boleh cerai pas kawin blik…pastu cerai..kwin blek….harap2 lah Daphne tu tak jadi jadi cam artis melayu skrg..kejap cerai..kejap kawin……kejap cerai….jap kwin lagi….cam org putih plak….