Written by Bella | March 30th, 2015

Fynn Jamal, siapa yang tidak kenal dengan penyanyi Indie yang kini semakin popular dan sudah semestinya mempunyai jumlah peminat tergar yang cukup ramai.

Baru sahaja mencipta nama menerusi beberapa buah lagu hasil kerjasama bersama AG Coco beberapa kontroversi mula menimpa dirinya.

Terbaru, Damian VE telah menyatakan pendapatnya yang jujur di laman sosial Twitter dimana pada pandangan beliau Fynn tidak sesuai untuk  menyanyi dan meminta agar platun lagu Arjuna Beta itu untuk berhenti daripada bidang nyanyian.

Tentu sekali pendapat beliau itu kurang senang didengari oleh peminat Fynn. Namun, Damian tidak cepat melatah dan menjawab segala kritikan dengan tenang.

Saya mungkin tak bersependapat, tapi saya tetap support usaha kalian. Support bukan mengampu je memanjang. Support kena jujur demi kemajuan.

Damian VE sememangnya terkenal dengan vokal mantapnya semasa bersama kumpulan VE dahulu, pengalaman beliau sebagai penyanyi dan guru vokal kami rasa beliau layak untuk menyuarakan pendapat beliau. Lagipun, sebelum ini ada juga pihak yang telah menegur cara nyanyian Fynn Jamal disebuah festival tetapi seperti biasa peminatnya akan support habis-habisan.

 

148 responses to Damian VE Minta Fynn Jamal Berhenti Menyanyi

  1. ada aku kesah says:

    ermmm honestly aku pun tak berapa minat dgn beliau ni.
    arjuna beta tu pun takde le sedap naw pada aku.
    cuma skrg dah trend benda2 camni diviralkan.
    sbb tu ada peminat dia tp haih ntah le nak.
    sorry sgt utk fan beliau. cuma aku kesian la kat anak angkat dia tu.
    tp utk fynn jamal, mcm tak berapa padan je suara dia.
    maap klu terkasar bahasa ~~

    0

    0
    • Anonymous says:

      Pls la fan kok ping, she cant sing, she is tone deaf! I agree lagu dia sedap2 but vocal dia mmg hancur. Kenapa xde penyanyi yg mampu surakan pendapat jujur mcm ni?? Kenapa nak takut surakan yg benar? Damian akui lagu dia dgn arrangement ag sgt bagus. Cuma suara dia xlayak menyanyi. Cuba pegi ig laki dia, dgr dia nyanyi leaving on jet plane kat event mana tah, serious mcm org gila meroyan menyanyi! Vocal ke laut, pitch hancur, tone deaf jgn ckp la. Please fynn, ure talented in writing, tlg la jgn menyanyi. Kau xde bakat menyanyi. Teruskan berpuisi, itu bakat kau. Bukan menyanyi.. Sekian.

      0

      0
    • Suka2aje says:

      Mmg dah lama sgt aku tunggu sesape dari industri muzik bersuara pasal nie. Such a good statement bro. Kokping sedar2 laa sikit, vocal entah kemana, kalau sekadar boleh menghayati lirik je tp vocal ke laut pun tak blh gak tue. Then bila org tegur mula laa start bt puisi satu page. Laki dia pun join sekali, mengata. Come on dude, we are telling the truth. Just accept it la. No need to melenting n keluar segala hadis.

      0

      0
    • joyah says:

      tu baru kokpin, belum dengar suara laki dia…
      pelizzzzz lahhh… sakit telinga bila dengar laki dia nyanyi…
      konon unik? choii sangat… kalau masuk AF pun, confirm kena kick!

      0

      0
      • Anonymous says:

        Fynn penah kutuk bdk af depan aku, katanye bdk af x boleh nyanyi. Now harap dia boleh telan blk kata2 dia.

        0

        0
    • Anonymous says:

      honestly suara dia unik. sesuai dgn seorang pemuisi. bkn semua kena dgr mcm siti nurhaliza or ning.
      but i just like the way the sing her song.
      art is to abstract.
      damien should say his opinion only to fyn jamal.
      tak perlu nak public..its not nice.
      setiap org pon ada citarasa masing2.

      0

      0
      • adehh says:

        xde sape ckp suara kna cam siti or ning..
        masalahnye najwa latif pun aku still bole dgr nak compare ngan dia..

        most probably damien dah kna block mcm org lain yg kna block hihihihi..

        0

        0
      • bedah says:

        MASALAHNYA FYNN TU SOMBONG!
        TAK BOLEH TEGUR NNT MENGAMOK MCM KERBAU KENE HAMBAT…
        pastu fan die pon ramai2 bersorak mengiya kan semua bnde yg die kata…
        sumpah fynn tu xboleh org bagi opinion langsung kat die.. nnt macam kambing naik tocang die mngamok.. start arr karangan pepangjang die kat instagram tu buat raih simpati….
        org follow die sbb tgk anak die tu je.. pfffttttt

        0

        0
    • mamee monster says:

      hemmm…puas aku like semua yg sependapat dengan damian…

      0

      0
  2. minah jambu sayang nenek says:

    betol tu suaradia bukan nye sedap n bagos sangat ! lagu pon th happe2 aje huh !

    0

    0
  3. sakitnye telinga ku says:

    sokong Damian.mmg fynn jamal ni xleh nyanyi especially live ke laut!

    0

    0
  4. aku says:

    first time aku dgr psl fynn jamal ni dari ank buah aku.bg diorg bebudak hingusan,lagu tu sdp giler..aku pun try la dgr..hmm..mmg aku heran nape org suka dgr lagu nie,tak sdp sungguh suara dia…satu lg,aku rasa bila kita dh ada ilmu,kita dh tutup aurat n tau psl aurat,rasanya elok jgn jd penyanyi..lain la lelaki.bukan ape,rasanya berat jugak nk jwb di akhirat nti.

    0

    0
  5. Fynn jamil says:

    Ag coco yg cipta lagu tu pun cakap mmg fynn nyanyi pitching dia lari, tapi dia suka sb fynn ade soul katanya.
    Ag pun akui fynn Xboleh nyanyi uolls, terima je kenyataan. Lgpun xsesuai lah pakai Jubah menutup aurat tp nyanyi2 angkat kaki, bibir merah makngah. Igt suara tu aurat. Baik jaga elok2 juna tu. Jgn asik suap dgn iPad je.

    0

    0
    • Ermmmm says:

      Kalo mcm tu siti nurhaliza, nora, n smua artis btudung kat malaysia ni kena bnti mnyanyi la ye.. suara kan aurat

      0

      0
      • Anonymous says:

        Siti x menyanyi mcm rockers meroyan kat atas stage la. Agak2 laa nak sokong. Dia pakai jubah hitam tudung labuh tapi menyanyi mcm koir gereja dlm cerita omputih ape tah. Aku lupa tajuk dia.

        0

        0
      • adehh says:

        memang suara tu aurat..

        siti, nora sume bape kodi anugerah dorang da sebat.. ape punya perbandingan iniiii..

        rasanya apa org nak sampaikan,
        dah la tak bleh nyanyi, so alang2 dah kembali ke fitrah, pakaian da elok sejuk memandang.. so tak yah la nyanyi.. tulis lagu je..

        sbb takde apa rugi pon die stop nyanyi.. lg untung.. dia dpt jaga suara, at the same time jaga telinga org lain kihkih..
        jgn risau masih boleh tulis lagu puitis.. berkarya jugakk, ramai kot nak beli lagu nnt..

        0

        0
        • Queen says:

          Ada ya ayat Quran cakap suara tu aurat?
          Jangan buat fitnah kat sini please.. kalau suara tu aurat, takde pompuan boleh cakap dengan lelaki, takde lecturer perempuan lecturing kat university, takde receptionist perempuan etc.

          Suara tu haram diperdengarkan kalau jadi fitnah.

          Jelak la dengan org suka buat fitnah pada agama cmni.

          0

          0
        • Anonymous says:

          Jadinya haramlah si fynn menyanyi sbb dia terjerit terlolong masa menyanyi sbb menimbulkan fitnah dan benci..

          0

          0
      • Fynn jamil says:

        Erk! Ade aku ckp aku sokong ct Nora sume penyanyi bertudung tu ke? Aku xsokong sume penyanyi pompuan sb suara aurat ok. Tp jgn la ngko samekan fynn ni dgn ct amboiiii jauh beza sgt oi. Berpijak bumi yg nyata bahawa selain Xboleh nyanyi, suara wanita itu aurat. Jgn menghalalkan sesuatu yg haram. Sekian.

        0

        0
      • niki minah says:

        Yes.. Spatutnye mmg pompuan xleh nyanyi.. Blh undang fitnah.. Boley je nyanyi dpn laki or pnonton pompuan sje… Misz nina kan brenti dh skrg.. Dia pn ckp hnye nk nyanyi dpn pompuan je pasni.. Betulkan jika i silap ye…

        0

        0
    • lynn says:

      suara bukan aurat ye. sebabnya kalau awak kata suara tu aurat, maknanya awak hanya bole bersuara (bercakap dll) depan mahram dan wanita je la.

      0

      0
  6. zifi says:

    honestly suara hg xsedap pinjamal oii. tak payah nyanyi laa. it’s either u’re born with it or hg mmg xde bakat nyanyi. in this case, hg mmg xde bakat. and sudah2 laa meroyan wahai pengikut pinjamal oii. bukak sket mata hampa tu. kena jentik sket, over kemain. baik pinjamal mahupun cavalry lumbu nya. sama je bangangnya.

    0

    0
  7. anon says:

    betul ckp si damien untuk pemint tegar’konon’nya jgn puji mengampu tapi puji atau suka sebab betul2 berbakat dan yg penting boleh nyaaaaanyiiiiiiiii…dan honestly dari aku fyn suara kelaut aura dan personaliti jugerrr ke lauuuuuuttttttt hihihi..

    0

    0
  8. nora says:

    Dulu masa mula mula fynn start glamour masa tu arjuna sakit ramai yg kasihan dia. Dan ramai yg suka dia. Saya boleh katakan haters dia sekarang ni dulupon suka dia. Tapi sebab perangai dia makin mala makin ntah hape, tu sbb ramai yg jd xsuka. Fans bukan bodoh fynn. Bukan xtahu menilai.

    0

    0
  9. Ikan Masin Lauk Asam says:

    bagus Damian, bagus. memang kena kasi setepek si Fin ni.
    masalah tak reti nyanyi satu hal, masalah perangai dia lagi satu hal.
    kamon,ni bukan Hollywood, tempat mana orang bakat nan hado pun boleh cari makan asalkan populerzzz

    0

    0
  10. bridgetbardot says:

    kena dah kau kokping…damian ckp kau hadapla kan..yg kalo “haters” ni ckp,dua saat lpstu ko block..org negatif konon…ni haaa producer negatif kewwww?!keeeke

    0

    0
  11. wiwiwi says:

    Dah le fynn jamol, da suara xsedap mcm hauk tu, mohon berhenti nyanyi. Srh jelah laki ko si bewak hidup tu pegi keje plak ye. Ko pon bole la jaga anak angkat ko yg mcm anak buang terbiar tu.

    0

    0
    • Anonymous says:

      nak komen, komen jelaa kat fynn. jangan libatkan anak dia. kau dah ada anak belom yang nak cakap anak orang, anak buang terbiar tu?

      0

      0
      • wiwiwi says:

        Ko bodoh ke apa?? Da xphm ayat aku tu?? Aku ckp anak dia DA MCM anak buang. Bukamnya budak tu anak buang. Klau da berkudis kudis walhal main dlm umah je, kuku hitam berkeladak xnk dipotong, tak ke mcm anak terbuang tu??

        0

        0
        • Anonymous says:

          sedap sangat bodohkan orang. pandai sangat ke kau tu? jangan sampai Tuhan balikkan pada kau, ape yg kau cakap tu. at least die daa bela nasib salah seorang kalifah. kau?

          0

          0
    • Leave a Comment says:

      Serius la weh. Kalau ye pun kau nak comment pasal fynn tak perlu cakap and libatkan budak kecik tu macam tu. Jangan tunjuk sangat hati kotor kau tu kat sini

      0

      0
    • AKU says:

      Pelik aku sikap manusia ni suka sangat cari keburukkan org. Dalam banyak2 kebaikan yg buruk jugak di cari. Rata-rata Aku tngok semua cam tak puas hati dgn Fynn Jamal. Fynn pengotor?suami dia pemalas?anak dia terbiar?perlu ke benda2 macam ni di umpat?adoiii inilah bangsa melayu. cari keburukan org nombor satu. sedih aku baca komen busuk hati ko. bagi aku lantak fynn lah tu kehidupan dia nak hidup cara bagaimana. suami dia,anak dia. pengotor2 fynn xde plk dia g kotorkan rumah ko. anak dia juna aku tengok ok je selesa malah bertuah budak tu di jaga baik oleh fynn.

      0

      0
      • Anonymous says:

        pelik juga bila ada org suka komen nilah bangsa melayu..

        0

        0
      • Kau Poyo says:

        booooooooooooooooooooooooooooooo hahahhaa

        0

        0
      • wiwiwi says:

        Dah nama pon blog gosip, mestilah cite psal bhn gosip. Bodoh agaknye ko ni, klau xnk bergosip berambos pegi masjid sne. Ko dok menapak sni mknanye ko pon ske gak baca bnde fitnah umpat sume ni. Xpyh bajet hati suci sgt la. Manusia hipokrit ko ni

        0

        0
  12. tak kelako says:

    setuju dengan damian. aku kalau dengar lagu fynn jamal kat radio automatik tangan ni tukar radio lain. sebab memang tak diterima telinga aku nak dengar. maybe lirik lagu dia tu bagus, but bila dah tak suka suaranya, lagu tu pun aku taknak dengar. hehe. maaf fynn jamal. pendapat jujur diri ini.

    0

    0
  13. ugly nara says:

    Sebelum damian kuar statement.. Aku dah 6juta kali tau kakping xbleh nanyi.. Suara ke laut… Perangai pun hampeh.. Budget bagus Walhal? Semua pun tau bongkak dan takbur si ping ni… Org Kesian dengan anak angkat dia je pun…

    Baik lah blah ping… Suara kau memang x layak nanyi… Buat sakit telinga dengan sakit hati org dengar jer… Nanyi time berak Sembelit boleh lah..

    0

    0
  14. Krios says:

    dalam album ok, standard r boleh adjust, tp live biasanya ke laut. elok fynn maintain jd penulis lagu buat lagu sb kat situ strong point dia.

    0

    0
  15. Arjuni Beta says:

    memang tak sedap langsung!

    0

    0
  16. Anonymous says:

    Semua yg komen memang tak sedap saya sokong. Dulu mula2 di MHI dah tengok dia nyanyi vocal dia mmg hancur. Kenapa xde penyanyi yg mampu surakan pendapat jujur mcm ni? Tiada kekemasan dari segi pemakaian & fesyen. Nampak tak kemas.Ramai penyanyi yg berhijab tapi nampak bersih & kemas je….Meskipun minat puisi …..jagalah keterampilan diri. Semoga beliau membaca komen ini…

    0

    0
  17. semek says:

    Yup..tak sedap sangat la… BUT..if i were to choose between both Damien & Fynn…i would definitely choose …FYNN JAMAL. Sorry dude, aku mcm tak masuk langsung dengan kau.Haha. jangan bash, bukan peminat fynn pun, just my humble opinion ;)

    0

    0
    • Anonymous says:

      Have u ever heard damien’s singing? Maybe u were still a baby masa damien menyanyi dulu. Pls la compare apple to apple. Damien tu dh lama x menyanyi pun and there’s no point nak letak dia sebaris ngan fynn utk ko pilih. Plus ini soal kualiti vokal bukan soal sape minat siapa. Duhhh..

      0

      0
    • adehh says:

      since damien da lama tak nyanyi, yg pegi compare ngan die buat pe..
      ko sendiri downgrade die dgn artis yg dah lama tak nyanyi.. nak buat perbandingan kna la secocok.. da la yg kat atas compare siti n ning..

      sbb tu damien ckp fans jgn tau mengampu je.. bg la something yg real sikit supaya dia dpt sedar..

      cuba fikir ntok kebaikan sume la.. dlm zaman yg sume nak jadi retis sampai aku pon tak kenal yg dtg g anugerah kt tv tu.. so bile die x bleh nyanyi, tp still menyanyi, budak yg baru nak up sume ingat kualiti camtu pun bleh jadi penyanyi.. jadi start lah lambakan artis baru yg ntahpape

      0

      0
      • Anonymous says:

        Cuba compare ngan ramli sarip klu betul nak sgt compare dgn org suara serak2 camtu. Adakah ramli sarip nyanyi out of tune? Sakit telinga x dgr ramli sarip nyanyi compare dgn kokping menjerit nyanyi lagu terbang tunduk?

        0

        0
    • bilakakjemahmenulis says:

      omg. tak sangka u boleh compare kan kokping & damien. kalau u compare kan kokping & dafi ke. ok la jugak. Damien? Like seriously?

      0

      0
    • aku says:

      ko lahir tahun bila, semek oiiii…????
      Ko mesti xpenah dgr Damien nyanyi kan?

      0

      0
  18. raff says:

    Aku nak kata aku suka nau ngan kokping ni xjugak..ade part2 yg aku suka la..mcm tulisan dia, puisi..but aku admit gak yg kokping bab2 nyanyi mmg kurang gak la…aku harap klu kokping or fans dia yg lain baca ni, boleh take it positive…kokping sgt berbakat jd penulis lagu..lagu2 dia aku suka..but klu bg kat org yg betul2 boleh menyanyi laaaaagi best..

    0

    0
  19. Anonymous says:

    Fynn dia langsung x dgr tone dan suara dia masa dia menyanyi. Sbb tu suara dia jadi sumbang. Dia xde bakat dan teknik menyanyi dia sgt2 salah. Kenapa la cikgu vokal dia x ckp direct kat dia psl benda ni masa muzik2 dulu. Bukan semua org dilahirkan utk jd penyanyi dan ada bakat penyanyi. X boleh ke accept that fact?? Lepas tu jgn la bg alasan, aku x menyanyi, then ko kat atas pentas tu apa? Meneran? Melolong? Menjerit? Berpuisi dan menyanyi lain. Jgn ingat org bodoh xtau bezakan. A samad said x penah pun menyanyi atas pentas dan claim diri dia berpuisi wahai fynn jamal.

    0

    0
  20. sakit mata says:

    hahaha..Thank you Damien…memang masa 1st time dengar lagu tu dlm separuh akhir Muzik Muzik aku heran camne lagu ni boleh sampai tahap ni..suara hancur, menyanyi teruk nangis je lebih…so Fynn Jamal tak yah la menyanyi sedarlah yang you tak leh nyanyi…

    0

    0
  21. sssss says:

    jujur..dia nyanyi mmg x sedap…terjerit2 tanpa kawalan suara…aduh…sakitnya tuh disini…nasihat tuk kak fyn….klu buat lagu bagi penyanyi yg nyanyi k…akak berbakat buat lagu…

    0

    0
  22. Anonymous says:

    honestly suara dia unik. sesuai dgn seorang pemuisi. bkn semua kena dgr mcm siti nurhaliza or ning.
    but i just like the way the sing her song.
    art is to abstract.
    damien should say his opinion only to fyn jamal.
    tak perlu nak public..its not nice.
    setiap org pon ada citarasa masing2.

    0

    0
    • Anonymous says:

      Vocal is not art but technic. Ur comment are not related with the topic. Nak suruh org tu ckp opinion dia in private means tu bkn opinion lagi. Tu advice. Opinion kene let out in public.

      0

      0
      • Anonymous says:

        Pemuisi is pemuisi, penyanyi is penyanyi. A samad said x penah menyanyi dan claim dia berpuisi.

        0

        0
        • aku setuju dgn anon 9:52am says:

          aku setuju dgn ko anon. pengampu akan try nak back up subject, walaupun pengampu nampak stupid disitu.

          0

          0
    • adehh says:

      laaaaa nape plakkk

      kalau terobek (ayat dia ni) dia pun cabar mak kandung juna post kat fb.. padahal boleh contact personal, post kat fb bkn nak tag pun, tp niat nak malukan..

      kalau dalam hal masalah peribadi camtu pon dia post public, pendapat psl nyanyian tak boleh plak?

      masa buat beringat, dah kna batang idung sentapp

      0

      0
  23. makcik tipah says:

    setuju awak 200%.. Fynn Jamal mmg x blh nyanyi.. tak sedap

    0

    0
  24. intan permata says:

    Klu ye pun xsedap kita xde hak nk hina org lain.. Yg bangsa lain nk hina pun agak2 lh.. Ya .. Akui mmg sore x sedap sgt.. Tpi klu kita brada di tmpt fynn ape perasaan kita.. Motif si Ve tu nk lntng brsore.?. Ckp personl x leh ke.. Ckp mcm xde otak.. Jgn ingt kita ni sentiasa kt atas..

    0

    0
    • Anonymous says:

      Sape pulak yg hina dia? Damien tu puni lagi dia bagus. Ko x baca abis lagi nak kutuk org.. Kalau x lantang sampai bila la fynn x sedar yg dia x boleh menyanyi. Dulu m.nasir penah ckp kat aidit alfian yg dia x boleh menyanyi. And now dia berjaya sbg penulis lagu. X boleh ke amik positif dan jgn jadi cam bdk2 x sekolah x boleh ditegur.

      0

      0
    • Anonymous says:

      Jgn hina org tapi ko ckp org xde otak. Ikut sgt ajaran fynn yg suka maki org setan tu.

      0

      0
    • adehh@gmail.com says:

      sape sebut bangsa dulu dia la racist.. jgn nak start benda melibatkn bangsa.. tesasar jauh dah.. perit sgt ke nak dgr opinion?

      perit lagi org yg kna block sbb tak memuji.. hanya pujian allowed to stay in her comment box..

      ramai org da inform tp kna block, org buat status dia nyanyi kelaut pun ramai.. cuma bezanya damien ni femes compare to org awam.. so baguslah, wakilkn org malaysia yg suara kami tak didengar n comment di block..

      0

      0
    • Anonymous says:

      Damien tu islam dik. Jgn sbb benda ni nak hina org. Kau tu yg menghina org skarang.

      0

      0
  25. gf upahan says:

    Kalau tak nyanyi siapa nak sponsor laki dia??? laki dia kan tak kerja. suara sedap ke tak sedap janji masyukk. takde show harapkan review kat instagram pulak. kesian aku tengok anak angkat dia si juna tu. Menghadap ipad 24 jam. dah mak bapak sibuk pegang hp jeee. bila orang tegur terus block. nampak sangat fynn ni jenis tak boleh teguran & nasihat

    0

    0
  26. ann says:

    suara tak sedap satu hal, tapi dia ni penyanyi yang muka macam tak pernah mandi, kena ubah imej yang lebih cantik dan segar ditengok juga la…

    0

    0
  27. lala says:

    FJ ni mesti jenis kalau tak jadi penyanyi ni, habis semua karoeke kenduri kawin dia bantai nyanyi..

    0

    0
  28. mia says:

    hm nnti ade la keluar ayat backup – ni la orang melayu, suke dengki,cmne melayu nk maju. xde lain dok kait bangsa.. ape kene mengena komen suara x sedap ngn bangsa??

    0

    0
  29. jojojo says:

    semua org yang menyanyi nie tak berbakat langsung.. buat benda lain lah weiii.. famous sampai bila? jual muka, jual badan dan jual maruah. Not talented. Bila mati nanti kena bedukkk hahahahahaha

    0

    0
  30. mszyyzxx says:

    setuju. masa juara lagu ari tu.. aku heran.. apsal nak nangis2 baru tau rupe nya nak cover suara tak sedap. nangis je lebih :p

    0

    0
  31. rose rossa says:

    jujurnya..mmg fyn jamal tu tk sesuai menyanyi…kreative cipta lagu tapi tk sesuai nyanyi lagu…(aku pun tk reti nyanyi, tapi kta sbgai pendengar tau sapa bleh nyanyi)

    0

    0
  32. Kiah Propa says:

    Maaf kak ping,saya xminat awak,sbb style awk mmg xkne konon2 slumber yaya konon…die ni pn spesis blagak kot..tp aku salute die berubah ke arah menutup aurat, tapi ketawa still cam ponti,heeeeee

    0

    0
  33. kuku besi says:

    Yg x suke tu ko kutuk suare die dah la, yg nk pegi kutuk laki die, anak dia ape kess??? Kau penah jaga anak angkat ke? Lg2 mcm juna tu? Kau ingt senang??? Yg bercakap psl cmne dia jage anak tu, kau dah kawen ke blum? dah ade anak ke belum? Kalau belum bek kau diam2, tkut kang bende yg kau ckp kt fynn jadi kat kau plak. Yg dah ade anak tp kutuk cara die jaga anak tu make sure kau jaga anak kau baik2, jgn sebab mulut kau, anak kau yg terima padah. Narrow minded betul! Ckp psl suara die jela, nk kutuk laki ngan anak dia apasal? Tak pernah jaga anak angkat n autisme, jgn nk byk bunyi. Aku ade anak angkat, aku phm benar. Sekurang2nye dia jaga budak tu, kau???? Ckp bangang kang mrh plak.

    0

    0
  34. mak jemmsssss says:

    MEMANG PUN.. DENGAR DLM RADIO BLEH LA TAHAN LAGI.. TAPI KALO NYANYI LIVE SORRY..

    0

    0
  35. aku says:

    seriously… aku setuju ngan pandangan jujur damian… bukan fynn je yg suara kelaut maya karin… huhu.. sorry peminat maya…

    0

    0
  36. mak jemah pakai tuxedo says:

    suara dye takat karok kat toilet boleh laa nokks. kalo utk bg org dgr haih. boleh trauma. kuikui

    0

    0
  37. Anonymous says:

    Dah memang tak sedap, takkan nak puji kot semata nak sedapkan hati peminat. Nama pun peminat. Kentut yg busuk pun dikata wangi kalau dah minat. Aku setuju dgn Damian. Beluau dah lama dalam industri ini. Walau bwgitu, tak payah jadi expert pun tau Fynn Jamal tak boleh menyanyi. Dinasihati hadirilah kelas vokal dan nyanyian dulu oi.

    0

    0
  38. fawzia says:

    agreed ……… stop singing ..

    0

    0
  39. mas says:

    Setuju banyak-banyak…dengan Damian…x yah lah nyanyi..sakit telinga yg mendengarnya…

    0

    0
  40. suka nyanyi says:

    Rupanya ramai org x suka suara fynn ni. Ingatkan telinga aku yg something wrong. Aku klu dengar intro lagu dia kluar kat radio pun aku dah tukar channel lain.

    0

    0
  41. poojangga says:

    ermm dato’ct yg byk kali mng vokal toorbaek pon xpnh kuar stmt berani mati mcm ni..ko damien bp byk kali mng vokal torrbaek? btorak mcm tetiap thn pegang tittle vokal terbaik.. phuui..
    #xminat pon fynn jamal.. tp condemn org dpn2 gini xmanis gitu bro..

    0

    0
    • Anonymous says:

      Ohhh siti je yg boleh komen psl kokping? Yg ko tu siapa nak komen psl damien? Penah menyanyi selain dpd karaoke bodoh? Dia bg opinion ikhlas. Dia puji lagu fynn hebat cuma xboleh menyanyi. Kenapa kau x ckp damien tu penah menang juara lagu ke nak ckp lagu fynn tu hebat?? Klu opinion kene la bgtau in public. Klu nak bgtau private tu namanya advice. Klu kat sekolah cikgu suruh kau bg pendapat, kau jwb nanti saya pm cikgu ye, ko x rasa cikgu tu baling marker kat muka kau???

      0

      0
    • Anonymous says:

      Ko pulak siapa nak komen psl damien? Ko penah menyanyi? Penah famous dan lagu kau dinyanyikan org sampai sekarang? Damien puji lagu2 fynn semua hebat2. Nape ko x ckp, damien penah menang ajl ke yg nak puji lagu fynn hebat? Ko nak org puji je retis yg ko puja tu kan??? Bbnu mmg zero..

      0

      0
  42. pu3bibah says:

    telinga masing2… taste masing2.. aku suka je dengar dia nyanyi..suara husky… dengar lirik yang menyentuh hati :)

    0

    0
    • Anonymous says:

      Klu nak ikut taste masing2, then boleh la kita haramkan seni vocal diajar di malaysia. Cikgu fathi ke sape tah nama cokgu vocal tu, dah boleh tutup kelas sbb tak guna ajar org menyanyi. Yang org suka si sumbang jugak.

      0

      0
      • pu3bibah says:

        kalau yang suka fynn, suka la..kalau tak suka, tak paksa..as simple as that.. taste orang lain2.. dalam dunia ni ade banyak pilihan.. tinggal pilih je.. macam radio ade banyak channel, tak suka tukar je la…

        _peace_

        0

        0
        • Anonymous says:

          Vocal penyanyi bkn ikut taste. Kena ada teknik yg betul klu nak menyanyi. Kau dh salah topik. Fokusnya di sini ialah dia x boleh menyanyi dan teknik dia menyanyi salah. Kalau kau pegi sekolah pun, kau belajar math 1+1=2 kalau ko jwb 3, 4 ke 5, jawapan kau tetap salah. Pastu kau jwb kat cikgu kau ikut taste sy la nak jwb apa cikgu tak suka jgn tgk jwpn saya. Pls awk bbnu yg kena bnyk belajar lagi.

          Ni bkn soal taste kau, ni ability dia utk menyanyi. Which is dia xboleh.. Vocal is not art or subjective. Its all about technic.

          0

          0
        • Anonymous says:

          Dan dia jgk ada pilihan utk berhenti bagi persepsi kat org yg zero knowledge about music, bahawasanya nak menyanyi boleh hentam kromo, boleh terjerit terlolong takde arah panduan. Pilihan di tangan anda. Kalau tak tahu belajar jangan suruh org buat pekak semata2 nak benarkan kesalahan yg anda buat. Pilihan utk dgr dan hadam juga di tangan anda.

          0

          0
        • Anonymous says:

          Buat apa di cerita
          Bahagia kita rasa

          * lirik lagu 150juta* tpi ape cer tnjuk stu dunie die bhgie hhahaha… cume nk ckp fynn xyah riak sgt ae.. jgn tunjuk sgt kebahagiaan tu.
          *tetibe lain topik*

          Sekian.

          0

          0
  43. nazira says:

    Boleh tak share kat aku..video yg die tak sedap nyanyi.aku cari tak jumpe la

    0

    0
    • Anonymous says:

      Nampak sgt kau ni tone deaf klu ko x jmp video yg dia nyanyi out of tune dan sumbang.

      0

      0
      • Anonymous says:

        Kalau dgr dia nyanyi leaving on jet plane kat og laki dia kat event mana tah, mesti menangis ko dgr.. Kesumbangan suaranya tidak dapat dibendung lagi. Tp aku x salahkan dia, aku salahkan penganjur, bongok sgt suruh dia nyanyi lagu tu? Dah mcm pontianak terpekik terlolong x tentu hala.. Malu la sikit pakai tudung labuh tapi terpekik terlolong mcm org gila depan khalayak ramai. Adoiii…

        0

        0
  44. Sultan Melaka says:

    maybe u should stand in her shoes. sebab if korang adalah seorang yang berpuitis like her, of course la u want people get the message through ur art. indeed yes, she is not a great singer like siti or ning but she is a artist so that is what fynn jamal is doing, spread her art and let people knows how beautiful art actually is. siti is a great singer tpi is she so great in puitis? takkan? *pls get the point, i love siti*
    guys, theres a fine line between those. stop talking nonsense. jangan samakan kehebatan singer dengan kecantikan burung merak. mereka sama hebat tapi dalam dunia yang berbeza.

    0

    0
    • Anonymous says:

      She is not a good singer means she’s not. Stop justifying things that are not related. We are talking about her ability in singing. Not her ability to spread her so called “art”. If u ever knows what art means…

      0

      0
    • anon says:

      sultan melaka…..uh uh …fix your grammar… Tulis je dlm bahasa melayu. kan senang…..adoi

      0

      0
  45. dotdot says:

    betol fynn xde bkt nyayi,penulis lirik mmg bgus,but no need kutuk ank laki die..yg ckp fynn xpndai jge ank tu stop r,uols xtau cara jge bdk autis..autis ni special,cara jge pun special n pelbagai..i tau coz i special edu teacher….

    0

    0
  46. esok GST oiii! says:

    maybe u should stand in her shoes. sebab if korang adalah seorang yang berpuitis like her, of course la u want people get the message through ur art. indeed yes, she is not a great singer like siti or ning but she is a artist so that is what fynn jamal is doing, spread her art and let people knows how beautiful art actually is. siti is a great singer tpi is she so great in puitis? takkan? *pls get the point, i love siti*
    guys, theres a fine line between those. stop talking nonsense. jangan samakan kehebatan singa dengan kecantikan burung merak. mereka sama hebat tapi dalam dunia yang berbeza.

    0

    0
    • Anonymous says:

      Ur comments are out of the topic. Xde sape yg pertikaikan art dia melalui puisi dia. Kat sini org cerita vocal dia x layak utk menyanyi. Utk sampaikan seni dia tu, dia boleh pilih utk berpuisi bkn menyanyi. As u said jgn samakan singa dan merak, menyanyi dan berpuisi adalah berbeza sama sekali. Tolong jgn lambakkan malaysia dgn penyanyi yg langsung xtahu apa itu nyanyian. Siti can sing and thats what shes doing now. And fynn is good in writing and she should stick with that and leave the singing part to those who can and knows how to sing.

      0

      0
  47. anna says:

    maaf ya sya nak komen pengomen2 di atas ni. korang ni org tanah melayu, terkenal budi bahasanya. kot ya pon fyn jamal ni suara dia buruk, jgn burukkan laki dan anak dia. nasib dia mcm tu, nasib korang blom tau… mcm ni ke budi bahasa korang??? laki dia x keja pon bukan urusan korang.. yang korang sibuk buat apa? jaga keluarga sndiri dgn budi bahasa dan pegangan agama tu penuhkan di dada..

    0

    0
    • Anonymous says:

      Asalnya org marah sbb dulu dia kondem laki org lain kuar pegi keje abaikan anak bini, jmp scandal sana sini, laki dia x keje at least duk dpean mata dia x buat onar kat luar. Sbb tu la org menyampah. Benda mmg dh lama tp org ingat dia ckp, so bila dia asik mengagungkan laki dia yg x keje tu, org still ada persepsi y dia kutuk laki2 lain yg kuar bekerja tanggung anak bini mkn.. Sama jgk mcm dia bandingkan anak dia yg autism dgn anak org lain yg normal. Anak dia x penah lawan ckp dia, baik, anak org lain yg normal kecik2 pandai melawan, kuat tantrum. Dah kenapa dia nak kutuk anak org lain yg normal semata2 nak ckp dia bersyukur anak dia autism? The prob with her, dia suka compare diri dia dgn org dan xboleh tgk org lebih dari dia. Jgn ckp nape aku x penah ckp depan2, sbb dh ckp depan2 la sampai skarang x bertegur dan putus kawan. Klu iapun dulu tu namanya kwn.

      0

      0
  48. krik2 says:

    berpijaklah di bumi nyata…maybe fynn boleh kembangkan bakat dgn cara lain, not just singing.

    0

    0
  49. ohoiiiiii says:

    yes! totally agree with Damian…setiap kali dengar lagu fynn mesti stress..hope she can realize how bad her voice is.

    0

    0
  50. anon says:

    Tak tau nak kata ape sb dia bukan mcm menyanyi. mcm baca puisi. Kalau nyanyi tak mcm tu. Ke mmg dia takleh angkat tinggi suara dia, sb tu mcm dia baca sajak je..

    0

    0
  51. lalaland says:

    ni bukti suara dia ke langit

    0

    0
  52. lalaland says:

    ni bukti suara dia ke langit

    0

    0
    • pin jam says:

      1st time dengar dia nyanyi but di min 2:00 I terus tekan mute… sorry to say peminat fynn…memang betul sumbang.tak boleh tak boleh….(sambil geleng kepale)

      0

      0
  53. Fynn Jamal says:

    Buat apa di cerita
    Bahagia kita rasa

    * lirik lagu 150juta* tpi ape cer tnjuk stu dunie die bhgie hhahaha… cume nk ckp fynn xyah riak sgt ae.. jgn tunjuk sgt kebahagiaan tu.
    *tetibe lain topik*

    Sekian.

    0

    0
  54. minat puisi Fynn says:

    Honetsly, masa dapat tahu lagu Arjuna Beta tu masuk semifinal Muzik Muzik, aku excited sebab liriknye puitis dan aku x sabar nak tengok Fynn nyanyi secara live, tapi bila dengar Fynn nyanyi.. aku macam agak kecewa jugak la sebab suara dia lain x sama macam yang selalu aku dengar kat radio dan macam berterabur tone suara dia. :(

    0

    0
    • Anonymous says:

      Kan ag dah ckp dia dh tune baiknya yg recorded version sbb suara fynn ni hancus. She cant even hit the real note when she’s singing.

      0

      0
  55. Jemah says:

    Honestly, aku minat gila dengan Fynn Jamal ni. aku tak pernah baca puisi dia, tapi start aku dengar lagu Arjuna Beta aku suka gila. Follow dekat IG, nak tengok Arjuna Beta dia tu la. Tp lama kelamaan aku makin menyampah, mcm dia cuba nak show off kehidupan dia and semua psl dia betul. orang lain salah! kena tegur sikit, dah butthurt buat karangan panjang2 dlm IG. c’mon la Fynn, kau dah mak orang. orang tegur mesti ada sebab, takkan semua kau betul sampai tak boleh terima teguran. danggg!

    0

    0
  56. aria says:

    she’s talented, but she not born as singer.
    i like her because i know her from her blog and her poems. sb dia defend perempuan, isu semasa dan benda paling menarik tentang anak terbuang. and dia jugak kenalkan sy dgn soup kitchen,homeless dan anak2 chow kit.
    She’s great blogger and poetic person but when come to singing she just can’t.
    Dulu masa dia mula2 dulu,dia sgt rendah diri. lain dari yg sekarang. Dulu dia senang terima cara dan nasihat org lain. Skrg, semua nasihat dia akan delete,block terus pun ada. She’s change a lot. somehow, she is not Fynn Jamal anymore. dah lain. Dah tak nampak dia kt charity since dia dh mula famous. Kawan2 yg ada masa dia launch buka kt silverbook,bangsar atas DHL Byk dh dia block.dulu dia boleh pergi show free sb dia nk share tentang apa yg dia ada tapi skrg semua berbayar, even talk pun bertiket bagai. She just change and its a lot. dulu dia kakak utk smua pengadu masalah, dia pendengar tapi skrg she just dont care, dulu dia memuji tuhan skrg dia “berasa dia tuhan”. she bring a lot of positive vibes in me. but now she just as people saw. Hope one day she will be as her before.

    0

    0
    • Anonymous says:

      U know what, dia x penah berubah, itulah dia dari dulu sampai skarang. Cuma di awal2 perkenalan dgn sesiapapun dia sgt2lah bermuka2. Lama2 sikit2 dia akan tunjuk wajah sebenar dia. Hanya yg mengenali dia lamaa dulu yg tau dia mcm mana… Klu x, xkanlah yg pernah rapat dgn dia dulu dah menghilangkan diri..

      0

      0
  57. ubi says:

    fynn

    *diam*

    *kelaut*

    hehe.

    0

    0
  58. fynn jamal says:

    Salam. Akak mengaku suara akak memang xsedap. Memang ke laut. Tapi akak cuba juga cari publisiti murahan dengan menyanyi. Supaya akak dapat jadi suara autisme,suara anak anak tak sah taraf,suara mak mak angkat di malaysia ni. Akak minta maaf kalau korang tak suka akak dan lagu akak yang merepek tu,tapi ikot tekak korang lah. Kalau sokong akak,sokonglah. Kalau xsokong tak pe. Diamkan aje. Akak maafkan korang suma. Takpe. Akak dah cukup risaukan orang. Akak dah xlarat dah. Please lepas ni jangan adu domba kat akak pasal hal2 ni. Yang apa akak post kat instagram tu memang akak saje nak show off life akak kat suma orang. Kan selama ni akak anak drebar bas sekolah je,orang ingat akak xkan berjaya,bila akak dah berjaya time ni lah akak nak tunjuk kat korang kekayaan akak kat instagram tu. siapa yang nak kayakan akak lagi sila panggil akak bagi talk ok,kalau nak begambar dengan akak kene bayar atau beli cd akak dulu. lagi satu jangan dekat dengan juna,juna autisme die tak suka orang ramai tapi kalau artis ramai2 nak kat die die tak kisah,akak pun xfaham kenapa juna macam tu mungkin sebab juna nak dekat org yg kaya2 dan standart2 je. Budak2 gemok mcm wanie bam bam anakmisi faraamin n paezah jasper konfirm juna xnak dekat korang sebab juna suka orang cantik mcm hanis zalikha. Maklumlah juna autisme kan dan cuma biasa dengan ipad je sebab mmg itu yang akak suap die hari2 sebab itulah die xbiasa dengan orang. Dan tolonglah percaya juna memang dah pandai tulis 1 2 3 dengan sempurna dan tiada cacat cela ,itu suma juna yang tulis bukan jari runcing akak yang tulis. Akak dah penat nak justify la. Apa2 hal dm je akak kat insta confirm akak block korang lepas tu.
    *peluk berjemaah*
    *sayang ame aye*
    salam

    0

    0
    • Anonymous says:

      Hahahahah..

      0

      0
    • nyonya says:

      Kita kt dunia nh bukan mencari kehebatan Fynn tp mencari kerendahan hati… sesuatu yg lebih sukar bukan. Hati yg merendah itu yg plg senang tunduk pada Penciptanya… my 2 cents

      0

      0
      • Anonymous says:

        Xpayah la nak cari kerendahan hati dia. Baik cari kerendahan hati diri sendiri.. Xyah nak puja manusia sgt.

        0

        0
  59. Anonymous says:

    Byk pahala fynn dapat kat entry ni. Komen suara je dah la. Ni berkait2 dgn bnda lain dah kenapa..oh bangsa melayuku..

    0

    0
  60. Kak anon says:

    Ala.. Damien pun.. Pm kat fb, ig.. Fynn Jamal sudah.. Apa ada hal..ajak masuk class kou..discuss or tegur elok2.. Klau betul nk bantu la.. Klau betul dh masuk class xleh nyanyi.. Bgtau la.. Kita colabrate buat lagu.. Pastu jual.. Apa ada.. Hal..dua2 masyukkk.. Nie dh tegur public camtue.. X pasal.. Org comment beratus kat BN. Nie.. Kecik punya hal.. Sentap la jugak org yg Suka fin . Kekdg benda kecik jgn besaq kan.. Nafas dia x pjg.. Then lagu yg dia nyanyi x sesuai.. Asyik nk perfect jer.. Utk fin buktikan lah kou leh nyanyi.. Klau x boleh nyanyi kou ckp jer terima kasih kat damien krn tegur sy.. Ada berani.. Hidup lah dgn harmoni..jgn bikin panas

    0

    0
    • Anonymous says:

      Kou tu apa??

      Kau ingat xde org pm dia suruh berhenti nyanyi?? Dah nama opinion mesti la ckp in public.kalau nak nasihat baru in private. Xyah nak kebudak2an sgt, amik positif je apa org ckp xleh ke?

      Plus bkn nafas dia pendek. Tapi cara pernafasan dia x betul. Kawalan suara dia hancur. Dan paling penting dia tone deaf. Dia xleh hit the right note masa menyanyi. Pitching semua jgn ckp la.. Senang cerita dia xde bakat menyanyi.

      0

      0
    • Anonymous says:

      Eleh kalo pujian melambong takpe la kann… bila jentik sikit melenting si kokping tuh. Asik nk org puji jer… sesekali terimalah ngan ati terbuka kritikan. Aku yakin dah ramai PM dia tp dia buat tatau je sbb dia syok sendiri suara sedap. Lagipun kalo pm, dia akan sangka itu hanya pendapat segelintir je. Skrg bila dah kritik terbuka, amik ko…. baru tau ramai yg berpendapat suara kokping sumbang. Takyah tunggu yg bertahun pengalaman, peminat yg biasa pun tau kokping takde bakat nyanyian.

      0

      0
  61. lisa says:

    tanya ramli m s..terjawap semuanya

    0

    0
  62. xoxo says:

    did she sing “there’s so many times i’ve f***ed around at 1:39. ahahahaha

    0

    0
  63. MAKJEMAH says:

    BOOOO SUARA BIJAMEYYY MCM HAROMMMMM

    0

    0
  64. dlu minat skrg biasa2 jer says:

    Mula2 aku dgr lagu arjuna beta kat radio.. trs terdetik suara cm gini pon ley jd artis nyanyi lagu masok radio?? tp xdelah aku menyampah.. tp bila aku tau fynn jamal yg nyanyi aku suka la jgk dgr arjuna beta sbb aku follow die kt FB n IG.. penulisan die semua puitis n sgt sdp di baca (time die create puisi la).. bila aku tau arjuna beta dpt masok semi final AJL aku pikir mst bole menang sbb AB lirik die mmg best… tp last2 aku tau yg die xdpt ke final.. aku pon search la kat utube ms die perform life semi final AJL dgn harapan nk maki2 jgk la sape yg xpilih kokping ni… tp bila aku dgr jer suara die nyanyi semi final tu mmg gila hancusssss… mmg ptt la xlayak ke final.. walaupon lagu best sakit tlinga aku dgr suara die (n sebenarnya agk terperanjat dgr suara die)…sejak aritu aku xde la benci die tp aku cuma nak bgtau da dah la nyanyi kokping.. lagu ko best tp ko jadi penulis lirik jela n lagu tu ko bg jer kt artis lain nyanyi…

    0

    0
  65. noura says:

    salam..
    Tak sangka ramai betul bangsa melayu yang suka mengutuk sesama sendiri kat sini.utk kisah fynn ni pun mgkin itu rezeki yg Tuhan bagi dekat dia..jgnlaa cemuh2 sesama sndiri..dan utk si damian pun kalau rs bagus sgt apsal tak boleh nk challenge fyn..bangga sgtlaa tu boleh buat kuar statement camtu..manusia yg xboleh tgk kesuksesan org lain.dan utk abg nara tahniahla sebab sediakan highway utk ke neraka….dan lagi satu aku bukan peminat sesiapa tapi aku tak suka org yg suka kutuk bangsa sendiri…ingtlaa kita ni bukan manusia sempurna..

    0

    0