Written by AbangNara | May 20th, 2009

Bila dapat email nie bukan tahap berdesing jer telinga kami, hampir-hampir nak mendidih otak kami. Memang sungguh celaka memo daripada syarikat ini yang tak bagi pekerja Islamnya bersolat. Sungguh celaka!!!

Hati tengah panas membara. Tak boleh nak tulis lebih-lebih. Kalau nak tengok gambar company tue baca artikel ini sepenuhnya.

TAGS:
PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

138 responses to Company Tak Bagi Sembahyang, Sungguh Cilaka

  1. budakmanentah says:

    jahat punyer company!!!!

  2. santoss says:

    company ni area mne??mmg jahat btl la

    • Penari Poco2 says:

      2nd komen selepas seminggu menghilang.
      hahahah…

    • ain says:

      ko nk p serang ka..

      • rai says:

        aku setuju… hari jumaat dia bg je… mungkin ramai yg ponteng ckp nk g solat… erm.. kan waktu lunch smpai kol 2. takkan zsempat kot solat zohor.. klo asar pun.. after ofis hour ok pe…buat kije kan. bukan duk saje.. yg tak baik lengah2 solat klo sengaja n mmg xde kije….kan kan kan

    • ntah says:

      mane pulak jahat…..kan die cume x bg solat waktu office hour jek..waktu lunch still boleh solat zohor…..after 5.30 still boleh solat asar…amne pulak jahat..mesti sbb da byk staffs die amek kesempatan nak break dgn alasan nak g solat….tu yg die buat policy baru gaknye…..ala…..org melayu ni mmg selalu carik alasan…..

      • jernih says:

        eloknye jage lah SOLAT…

      • air mineral says:

        saya sokong ntah..bukannya tak boleh solat time lunch..kan break 1 jam..takkan pergi makan 1 jam..lunch stgh jm cukuplah..lepas tu solat..alah..sebenarnya hendak seribu daya..tak hendak seribu dalih..lagi pun rasanya lagi ramai yg tak solat dari yg solat zaman sekarang..baik laki atau pompuan.sebab saya cakap macam tu ramai orang melayu, islam sekeliling saya ni macam tu..saya pun keje ofis jugak.rehat satu jam jugak..tapi sempat je solat time waktu lunch tu..pandai2lah bagi masa…

  3. shana says:

    lbih baik tutup company ni!!!! sial cara mngment dorg!
    tak sesuai!!~tk pyah la keja d company sperti ni
    cari je keja pat lain urg islam pn tak ingin keja sprti tmpt mcm ni

  4. Kaki Lepak says:

    Aku pun seorang muslim. Mmg tak patutlah kompeni tu buat camtu. Tp, kadang2 kita kena tgk diri kita sendiri. Trdpt sbhg kita yg ambik kesempatan melencong ke tempat lain selepas sembahyang. Malah ada yg langsung tak solat tp bgtau bos gi solat. Solat sepatutya tak ambik masa lebih dr 10minit. Kalau dah sampai setengah jam….then something wrong.
    Jln penyelesaiannya…….tak suka dgn memo baru, resign jer. Tp, kalau memo tu menyalahi peruntukkan undang2 buruh yg sedia ada d Malaysia then pekerja2 di situ kene laporkan kat Pejabat Buruh. Jgn kasi can laaaaaa.

    Sekian, terima kasih.

    • Penari Poco2 says:

      …biasa lar kalo keja ngan kompeni cina, mmg cam tu.
      tahap hitler…bodoh punya kompeni.

      • Penari Poco2 says:

        kalo camni kaki lepak, xyah pk pasal org xsolat,
        kite pk jer pasal org yang nak solat tu x dibenarkan…
        camna???

        • Kaki Lepak says:

          Masalahnya..disbbkn oleh org yg tak solat tu yg buat non muslim curiga dgn org yg betul2 nk solat. Kebykkan org non-muslim ni, diorg tak paham Islam & amalan hidup kita. Kena ingat satu…rezeki ada di mana2. Solat adalah lebih penting sbb ianya sbhg dr rukun Islam. Satu lagi….buat bodo jer. Walaupun majikan dah buat memo, buat bodo jer. Ingat jer…..Allah lebih berkuasa bukannya GM yg bernama Belinda Boon tu. Rezeki ada di mana2. Insyaallah.

        • rosh says:

          aku setuju ngan kata2 kaki lepak nie…

      • Zaza Muhammad says:

        x semua….company aku ok jer. siap sedia lai tmpt solat. just jgn take advantage aaa plak solat time office hour sbb lunch kul 1 smpi kol 2… byk masa tu nk solat….. ni sure kes ade curi tulang kua masa office hour, kate nk solat tp merewang ntah kemana. Org lelaki ni skejap je nk solat, lain le cam org ppuan, nk kena pakai telekung solat, pastu lipat elok2, then nk kena pakai tudung smula siap belit2 lai, lipat2, opss sblm tu touch up lu heheeh…last skali jgn lupe lipstik…sempat apa time rehat lunch hour tu klu nk solat, xyah curi masa time office hour…..tepuk dada tanye iman…Islam agama simple dan flexible, don’t make in complicated….

    • AKU!!! says:

      BETUL3..

  5. yann says:

    eeeeeeee………teruknya krajaaan xkan nk wat pekak tlinga jerk bnda2 cam ni msti wat sesuatu klau bleh saman jerk company ni

    • Penari Poco2 says:

      minta maaf lar kalo aku komen…
      org cina ni (x semua lar), x tau erti bersyukur.
      dah lar menumpang kat negara org, org dah tolong
      dia buat keja pun dah ok….ni org nak tumpang solat
      x dibaginya….bukankah bodoh bangang nama nya tu…
      harap-harap lar lepas ni kompeni tu tutup lingkup akibat kebiadapan tahap setan….

      p/s : rindu kat kengkawan, mana korang sume ni har?

  6. iu says:

    tu busok punya orang…tk menghormati langsung

  7. QASEH says:

    saya sokong “kaki lepak ” kata tu…
    mmg betul…

  8. kiki says:

    boikot kilang ni!!boikot!!cewahh….

  9. gula_melaka says:

    kurang ajar punya company! TAK SENSITIF LANGSUNG!
    EH, BELINDA!
    YOU BETTER CHECK YOUR GRAMMAR FIRST BEFORE CIRCULATING THE MEMORANDUM!

    • Penari Poco2 says:

      BELINDA BODOH…BODOH…BODOH!!!!!!!!!
      KEJAM…KEJAM…KEJAM….!!!!!!!

      • Penari Poco2 says:

        kwn aku ramai gak cine, xde lar perangai mcm si belinda boontoot ni….diorg lbh menghormati kwn2 beragama islam….

        HEY BELINDA BERHATI SETAN….BAIK KO KUAR DARI BUMI MALAYSIA NI….KO PERGI BALIK KE TEMPAT ASAL KO….MONGOLIA….PEGI…PEGI…

  10. futurelawyer says:

    pelik2,cari rezeki kat negara ramai org islam…respek lar siket wooiiiiiii…..tak nak blah ke Singapura….

    • Penari Poco2 says:

      Bukan Singapore la….Tanah Besar China…tu asal diorg.
      Balik kampung la Belinda Bodoh….

  11. Keliwon says:

    memang cilaka ini company…bab-bab semayang nih…mana buleh diperlekehkan…..korang yg still lagi kije kat situ..pandai-pandailah bahagi masa.cth;waktu zohor kan dlm kul 1.30 je…so..during lunch time tu dah boleh solat dah..Asar plak..time korang dah nak balik dlm kul 5 tuh…sebelom balik solatla dulu.masa tu bkn time opis hour lagi kan? hah…sape cakap islam nih menyusahkan…cume korang kena pandai-pandailah..tula..kata g semayang tapi g mengulor ntah kemana…

    • Penari Poco2 says:

      tu tuk org yg bersbhyg, yg ngulor tu lantak diorg lar…
      yg nak bersbhyg tu lar masalahnya nak solat susoh!!!!

  12. Lovelyvic says:

    Ini bukanlah kes pertama di Malaysia.
    Kalau ikutkan sejarahnya, dah berpuluh2 kilang mengeluarkan arahan meng’haram’kan pekerja untuk ‘break’ solat 5 waktu.

    Kebetulan aku sebagai HR, jadi banyak kes seperti ini pernah aku kaji dan selidik.
    Ia merupakan Pencabulan Hak Asasi Pekerja beragama Islam.

    Berikut aku pastekan jawapan dari Pegawai Kementerian Sumber Manusia berkenaan hal tersebut

    Tidak ada peruntukan dalam undang-undang buruh mengenai sembahyang lima waktu di tempat kerja. Bagaimanapun, ini tidak bermakna pekerja Islam tidak perlu menunaikan kewajipan sembahyang lima waktu. Kewajipan bersembahyang lima waktu boleh dilakukan di tempat kerja tetapi di luar waktu kerja. Umpamanya sembahyang Zuhur boleh dilakukan semasa rehat makan tengah hari.

    Tidak menjadi kesalahan untuk pihak majikan menetapkan masa solat fardu lima waktu semasa waktu rehat, waktu makan atau sebelum waktu kerja atau selepas waktu kerja kerana waktu untuk solat tidak ada dalam Akta Kerja 1955.

    Majikan boleh menetapkan masa untuk solat fardu sekiranya ia dilakukan bukan waktu rehat atau makan. Majikan tidak boleh menghalang pekerja untuk menunaikan solat fardu di tempat kerja jika ia dilakukan semasa waktu rehat atau selepas waktu kerja kerana masa yang diambil untuk sembahyang tidak menjejas waktu bekerja.

    • Lovelyvic says:

      memandangkan tidak ada peruntukan atau yang jelas mengenai pelepasan sembahyang lima waktu di dalam Akta Pekerja 1955, maka kompeni2 ni sewenang2nya mengeluarkan arahan2 yang menindas orang Islam. So far. Pekerja syarikat boleh melawan balik tapi tiada gerenti akan menang. Sehabis2 pun mereka akan cadangkan pekerja berhenti dan cari kerja lain.

      Seb baik kompeni aku tak mcm ni. Walaupun kompeni Jepun tapi kami siap sediakan bas bagi memudahkan perjalanan pergi dan balik pekerja lelaki islam untuk solat jumaat. Arigato Gozaiman Boss San!!

  13. buaya tembaga says:

    me first?!?!?…huhuhu..

    haaa..mmg cilaka..gua plan nk baling molotov cocktail kt company tu karang..

    sapa nk join call [email protected] majidol..

    tq

  14. MISS_HUJAN says:

    Engom tahan dewa punya compaNy ..NAJISS

  15. budakmanentah says:

    jom ramai2 sumpah kompeni ni jadi peti ais!!!! ya Allah ya Tuhan ku…kompeni ni jahat sgt…xbagi org islam solat…sumpah ia jadi peti ais…Amminnnnnn!!!!

    • Lovelyvic says:

      peti ais? ngape tak mercedes benz ke? Kapal Cruise ke..

    • minnie comey says:

      nape xjd peti besi je…?xyah susah2..dorg da tentu2 kene cop ahli nerake..biar Allah yg judge dorg..mane2 umat islam yg keje kat situ,boikot..benti..cari keje len..bersepah lg cmpany kat malaysia ni…

  16. kepoi says:

    mmg akan dilaknat oleh ALLAH…

  17. akudandirimu says:

    bese la ni kat negara kite..
    dulu aku keje kat sebuah syarikat pasar besar, sembahyang jumaat pon dier tak bagi.

    kalau tanak orang islam g sembahyang lame2, buatla satu surau dalam opis. ni kalu opis pon takdak surau, mmg la staff muslim kena kuar nk solat.

    tapi umat islam tak patut la gunakan alasan sembahyang nak g curi tulang. berdosa tu. Time lunch hour boleh g sembahyang zohor. da abes keje bole sembahyang asar.

    keje kena ikhlas, kalu bos tak balas tuhan pasti akan balas.

  18. abg jack says:

    ni keje kementerianla….kena pantau dan bagi nasihat…bukti memo dah ada …lg apa mau tgu…lu pikila sndri

    • Penari Poco2 says:

      betui3….patut diberi tindakan skrg.
      abg jack apa kabar? ingat saya lg tak?
      kat komen norish tu….

  19. bahulu hangit says:

    MP E-WORLDWIDE SDN BHD
    28, Jalan Damai, Off Jalan Tun Razak,
    55000 Kuala Lumpur.
    adakah itu alamat opis ni…jom ramai2 g bom..maknenyer staff die msti pressure keje…kalo nk solat pon x bg…camane nk bukak blog kak nara kt opis..membosankan keje cmni tp adat la company cina..mujur aku sume melayu..ade cina pon baba nyonya…selamat2

  20. tyrabanks.. says:

    bagi pkerja islam yg bkerja disitu, bhenti jelah.Buat apa nak memajukan org yg mghina agama sndiri.. bnyak lgi kerja yg ada diatas bumi allah ini… bagi kjaan pulak, amik tindakan atas kompeni yg macm ini..ni ngara kita, org islam..xkan kita nak tunduk pda mereka2 ini.org kapir mmang nak mjatuhkan islam scara halus..ini salah satu caranya…

    • Penari Poco2 says:

      kalo berenti susah lar nak cari kerja baru plak…xsalah cari rezeki kat kompeni tu tuk sara anak bini….
      ape yg penting, bos kompeni tu harus kene tegur dan diberi tindakan yg sewajarnya agar menghormati agama Islam…

    • ikan kaloi says:

      betul tu…pakat berhenti kerja ker mogok ker aper ker..
      kena ajar sikit kompeni bodoh mcm nih

  21. Zaza Muhammad says:

    Company ni x approved solat during office hour maknanye waktu berkerja…ermm com ni keje 24 jam ke? Ciannye. Aku keje com cina gak, alhamdulillah, xde mslh. in fact siap wak tmpt solat lai. AKu pun xde aa take advantage, waktu rehat kol 1 – 2, so leh solat zohor, pastu asar plak, kekdg aku solat sblm blk umah lepas waktu keje aaa x penah kaco pun waktu keje sbb aku blk kul 5.30…bkn kul 7.30…tu dah mahgrib…. so ble lai aku solat asar wpun kul 5.30… Klu ye pun com ni xnk approved, klu lunch diorg kul 12-1, tuka aaa ke 1-2…at least xde aaa kena curi masa waktu keje utk solat zohor… tatau …syukur aku keje cni alhamdulillah…kebajikan dunia akhirat terjaga

  22. wife giler2 says:

    Benda mcm ni kita kena rujuk kepada jabatan yg bertanggungjawab. Biar mereka ambil tindakan yg sepatutnya.

    • Penari Poco2 says:

      kalo camtu nanti lar aku rujuk kat jabatan bomba dan penyelamat….kut2 hangus kompeni tu kene molotov cocktail si buaya tembaga tu….

  23. skyliner says:

    repot JAIS! the hell with them.

  24. sangam41 says:

    sedihnya bila ada com mcm ni.mungkin kalau dapat ikhtiar tukar tempat lain yang boleh solat. ini cadangan kepada kawan2. mudah2an kawan2 yang diberi amaran tak leh solat dipermudahkan urusan depa semua.

  25. kirko says:

    Laaa.. senangnye isu ni.. cari keje kompeni lain, byk lg …abih cerita.. yg pegi panjang2 citer btpe..

    • layanjerr.... says:

      btul3……smn trus pun blh………tpi..enthlah…….lntk korang lh pndai2..

  26. boxer hugo bosss says:

    tau xpe..skunk nie krisis ekonomi..org berpusu2 nk keje goverment..
    wat pe sekse diri nk keje swasta yg xtntu status keje tue..
    cri keje len dlm goverment walaupun susah tp ade jln kat ctue..
    bkn nye org trjun bgunan wisma tue korg pun trjun..mpos ler jd nyer….
    pk2 la yekk…

  27. boikot jer company ni,ada sapa2 tahu x company ni buat apa maksud aku barang/perkhidmatan dia…

  28. singa ganaz says:

    bangan punya kompeni… kalau aku, aku terus resign 24 minit… bukan notice 24 hours…. dgn pak guard2 aku sepak kalau dia halang aku….

    *** tetiba emo tgh2 malam nih***

  29. singa ganaz says:

    ni boleh report kt jabatan buruh dan juga minyak cap buruh….

  30. gapa_janggot says:

    cam syialllll je kompeni ni…

  31. Akak says:

    Dengki betul x bg pkerja islam solat! Klu takut sgt staff curi tulang, sediakan la surau/tmpt solat dlm ofis tu. Klu HOD nk cari ank buah dia…haaa…suh jer org g ketuk kt surau tu, bkn nya susah pon (sape yg nk curi tlg pun malu sbb terkantoi)
    Saje jer tu cara halus nk halau org islam dr company dia…
    Yg org islam rmai2, pemerintah pun islam… x kan x leh do sumthin…undang2 manusia kn boleh dgubal dipinda… Akak doakan co.ni bankrap maaa…. hahahahaha (gelak jahat!)

  32. DelimaSaraa says:

    mari beramai2 kiter sumpah yang tukang signature tu peluk agama islam….amin ya robbal alamin…

    disamping meramaikan penganut agama islam, company ni jugak akan bertukar sistem kepada membenarkan pekerja solattt

    • Zaza Muhammad says:

      sokong!!!! satu pendekatan yg genius drpd kondem erk…bijak2

      • DelimaSaraa says:

        sungguh, mummy aku cakap, if marah sangat sumpah jer diaorang pakai tudung labuh ker, peluk islam ker atau jadi imam masjid..jd, kita telah mendoakan mereka dengan doa yg baik2….jgn lah dok kata celaka atau apa..ada sebab lah tu diorang buat macam tuuuu

  33. Casandra says:

    Apa susah…kita boleh boikot products diorang…jangan beli

  34. (^_^) says:

    B*B* Haramjad punya Belinda..

  35. senyuman says:

    kalau aku senng je..korg berbincang ngn management..tanye dia napa xbg..mst ade sebb..pastu korg mesti berdisiplin, .xdela style suka-suki je waktu solat..paling lama pn 15 min ke..xpn waktu solat setiap department mesti ada shift la..jd teratur..kalo keje kt non-muslim country lagila..kene pandai2 curi masa n tempat..

  36. kechik says:

    website company nih http://mpeworldwide4u.blogspot.com/
    boikot! boikot!

  37. yna says:

    aku doa syarikat nie bankrap trus!

  38. nanot says:

    aku rasa la kan..tp,mmg patut buat ni…kerajaan wajib kuarkan pekeliling suh majikan2 kat sluruh company d m’sia ni kasi waktu utk tunaikan kewajiban kita pd yg esa..pemimpin mesti ambik tau hal ni..mane leh nk pndg ringan je..ini urusan akhirat..aku hrp majikan kat company tu akn terima hidayah n akan mjadi saudara baru kita…

  39. nanot says:

    ape kate siarkan kat tv hal ni..cm 1 kes yg dulu tu.pekeje hotel la klau xsilap yg majikan dier xkasi pakai tudung tu…ha..baru terbuka mata sluruh rakyat m’sia..dan yg penting tok negara islam kita nih..

  40. ieta says:

    kalu aku blah jew wei, takan nak sekat hubungan kite ngan ALLAH…. yg kasik rezeki pun ALLAH, byk lagi tempat cari rezeki yg lain, as long as sembahyang tak tinggal….

  41. keras kejung says:

    bengang tol aku boikot ja.kuang ajaq tol kalu tu cmny cina msti ada tok kong dia

  42. fgff says:

    aku hrp ada geng al-qaeda letak bom kat kilang ni

  43. azudin says:

    Patut kerajaan kena amik tindakan kepada syarikat2 mcam ni…. Oiii orang yang tak tau menghormati agama orang lain….. c3laka la kamu… kamu tu menumpang

  44. Buat laporan polis je, senang. Ataupun panggil wartawan TV!

  45. ady zonez says:

    Perkare nie spatutnye di bawa ke Jabatan Buruh…
    nie menimbulkan sensitiviti kaum dan agama, selain itu juga ia seolah-olah mencabar agama islam..Sila ambil tindakan sepatutnya..

  46. hmm.. says:

    Salam..

    kepada semua org.. guna lah KEPALA AKAL bukan KEPALA LUTUT dulu sebelum komen. cuba jadi seorang muslim sejati.

    Perhatikan dan baca bebaik memorandum tu..

    1. pada baris pertama… Memorandum HR/066/2009 dated 10/3 refer.. sedangkan internal memo tu HR/071/2009 mesti ada issue disebalik memo yg pertama..
    2. kenapa memo tu ditujukan kepada 3 org staff lelaki.. staff pompuan? @ staff lelaki lain…?
    3. kenapa tajuk surat NOT APPROVED..
    4. kenapa internal memo dari GM dan bukannya dari HR

    so fikir2 kan sendiri. dah menjadi tugas yg berkerja kat situ yg membuat tindakan dan laporan. KEPADA KITA YANG TAK TAHU APA-APA LANGSUNG, jangan membuat fitnah dan menyebar fitnah. Tak takut ke dosa2 fitnah yg kita sebarkan..

    Nauzubillah..

  47. ikan_mati says:

    aku rasa benda ni bukan issue yg besar pun. untuk solat zuhur, ada 1 jam waktu rehat tengahari. 10 minit je diperlukan untuk solat. yg buat lama tu bila kita bersembang sementara nak tunggu turn.

    aku rasa kalau ada antara kita yg tak salah guna time kerja i.e., break solat+sembagn pun sampai setengah jam, mesti isu macam ni tak timbul. sendiri buat, pandai-pandai la mau ingat.

  48. K-roll says:

    bole saper2 dapatkan gambar belinda boon ni
    kasik publish satu alam maya
    biarpadan muka dia

  49. kalut says:

    pukimak punya company, lu tau ka mana asal lu olang mali? sudah kasi tinggal ini dalam negeri..lagi mau samseng….babiiii. Lu baca itu RUKUN NEGARA. Kasi ingat itu 13 Mei 1969… Jgn naik kepala!!!

  50. gangster sarawak says:

    hooooooiiiiiiii BELINDA BOON……………. aku sumpah kau jadi bola. dapat juga aku sepak terajang kau nanti

    • sini says:

      ini generasi ketiga sudah lupa asal-usul, tidak tahu berterima kasih, kena simpan dlm ISA kasi ingat balik asal-usul dan perlembagaan. sepatutnya ini Belinda Boon kena pegi BTN, suruh hafal sejarah biar lekat dlm kepala…

  51. Farah Azwani says:

    Bila kita bekerja
    Kita dah jadi hamba kontrek. So make your choice
    Kado
    Fight/Negetiate for win win situation for Muslim right.
    Fadu kifayah Buat Muslim Company
    Find Knowlege and Skill form Your own Company.

  52. zzzz says:

    hai org2 yg briman,dirikanlah solat jumaat dan tinggalkanlah jual beli(pekerjaan), itu lebih baik jika kamu mengetahui..

    selepas solat betebaranlah kamu di muka bumi ini mencari kurniaan Allah,dan ingatlah Allah banyak supaya kamu beruntung

    dan jika mereka meninggalkan solat jumaat dan pergi kepada pekerjaan, katakanlah kepada mereka apa yg ade di sisi Allah lebih baik dari pekerjaan, sesungguhnye Allah sebaik-baik pemberi rezeki.
    (surah juma’at ayat 9,10&11)

  53. priprat says:

    aku pun mengalami nasib yg sama. utk pengetahuan, aku technician. dlm smggu byk kali kitorg kena kuar n wat keje luar. klu kat opis, xde mslh psl solat. tp klu g kat tempat customer (kilang biasenye) boss x kasi solat. walaupun dh jenuh aku explain solat cuma amik masa 10 minit je haram kejadah dia xkasi. lunch hour aku 12.30-1-15. kdg2 lum masuk waktu zohor pun lg 1.15 tu. tea break 3.30-4.00. lum asar lg. dan biasenye kami akan ot sampi kul 9 mlm klu byk keje. waktu yg dia bg solat cuma waktu break sdgkan waktu tu blum masuk waktu solat lg. technician lain lg 6 org, dorg sume mmg x solat. so aku berjuang sorg2. dl masa inteview bos ckp xpe bleh solat walau keje luar. tetiba semlm dia pggil aku n ckp xboleh pulak. n dia suh aku wat pilihan nak keje ke x. aku dh g pejabat buruh. pgwai tu ckp xde akta psl solat ni.

    pelik yer, kita duk negara islam kononnya, tp org kafir bermaharajalela.

    kpd sesiapa yg kije konpeni org bkn islam ingatlah anda mgkn beruntung kerana;

    1. bos anda bpleh bertoleransi.
    2. waktu lunch hour n balik ngam utk solat.

    tp bkn sume org bernasib baik mcm anda. bersyukurlah dan jgn pandai mengata je.