Written by AbangNara | January 28th, 2014

Alhamdulillah. Setelah gagal dalam perkahwinan sebelum ini, Cico Harahap sudah pun bertunang dengan seorang gadis berketurunan Cina. Masih belum memeluk Islam, gadis tersebut sudah pun menjadi tunangan Cico sejak setahun lalu. Cico mahu memastikan tunangnya mengenali Islam dengan mendalam terlebih dahulu dan bukan memeluk Islam semata-mata mahu berkahwin dengannya. Satu langkah yang bijak pada pandangan Abang Nara.

cico tunang

Kata Cico kepada MediaHiburan:-

Status bertunang ini sebenarnya hanya mahu mengikat janji. Itu sahaja. Jadi tidak bermakna dia tidak peluk islam, maka saya tidak boleh bertunang dengan dia

Betul kata Cico. Semoga dalam tempoh pertunangan ini, tunang Cico akan belajar lebih mendalam mengenai Islam dan akan terbuka hati memeluk agama Islam sebelum berkahwin kelak. Sama-samalah kita doakan. Tahniah buat Cico dan tunang atas berita gembira ini.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

33 responses to Cico Harahap Sudah Bertunang Dengan Gadis Bukan Islam

  1. aussie girl says:

    semoga Allah memberkati kalian.. amin

    0

    0
    • amore says:

      eee tak suka betul lelaki yang pakai rantai2 ni..haip!

      0

      0
      • Lembu Gemok says:

        nak suh tunang kenal islam, diri sendiri pon kena kenal islam gak bro…jangan kerana dalam IC islam, bermakna ko dah Islam sepenuhnya..nak kawin nanti lg berat tanggungjawab bro…so sama2 muhasabah diri utk jadi lebih baik..in shaa Allah…

        P/S: Rantai tu takyah pakai kot..ke tu gambar lama?kalau gambar lama,nara, please jangan timbulkan fitnah orang….

        0

        0
        • Aaron Aziz says:

          ko igt ko pkai rantai ko hot?

          0

          0
        • Maria Mersadis says:

          GAY

          0

          0
        • One Direction says:

          kawin dgn cina ? eewwwww. rosak keturunan kawin dgn cina..cina mana ada cantik. semua sepet eyes monkey yellow skin. kalau dah kebulur sgt nk kawin dgn non muslim..baik pilih omputih, semua cantik. dada besar lagi…chinese punyer so kecik lah.

          0

          0
        • Maria Mersadis says:

          tu salah satu cara org cina tu baiki keturunan . Kalo Melayu mix dgn cina or indian mesti anak hot2 . Cina tu pon dah bosan dgn muka penyet lettew .

          0

          0
        • miss m says:

          One Direction: hey one direction.. jangan hina orang mata sepet.. fyi aku bermata sepet dan aku anak melayu.. –.”””

          0

          0
      • Fahrin Ahmad says:

        takde wanita islam ke ko nak kahwin,
        ko pun msih pkai rntai nk bimbing cmna?

        0

        0
        • jue says:

          alahai lah fahrin. kecewa kalau mana2 mualaf dengar ayat tu dari org islam sendiri. seolah2 dorg tak dialukan2 menjadi saudara baru kamu. yg berhasrat nak peluk islam pun mungkin fikir dua tiga kali sebelum peluk islam takut tak diterima.

          0

          0
      • Neelofa says:

        plizz lah, takde taste ngn laki camni…pakai rantai bagai ni..

        0

        0
        • One Direction says:

          aku rasa taste kau dengan One Direction. sape yg tak minat dengan 5 jejaka tampan, famous, muda lagi. kalau nak banding kan 1D dengan Cico Hararap…1D lah yg memang. hey Neelofa fans jangan lupa undi One Direction, the best boy band ever

          0

          1
      • Wawa Zainal says:

        islamkan diri tu dulu sbelum islamkan orang lain…

        0

        0
    • miss m says:

      bukan ke tunang itu ada adalah adat sahaja. rasa nya tak salah kalau bertunang dulu before peluk islam. even dalam proses pertunangan tu pun, dia boleh pegi convert to islam.. tunang, bukan nye nikah pun dorang ni..

      0

      0
  2. gegirl says:

    macam seram je tengok muke die ni..

    0

    0
  3. Sylvester The Cat says:

    Huh! Sylvester Stallone Malaysia.

    0

    0
  4. mammarazi says:

    tattoo di badan cico bila nak buang??

    0

    0
  5. anakmurid UAI says:

    Ustaz Azhar Idrus kata, salah satu hidayah Allah swt ialah dari perkahwinan non-muslim to muslim. Untung amoi ni ada peluang cium bau syurga. Niat memeluk islam kerana berkahwin dgn pasangan islam itu adalah tanda org itu mencari petunjuk Allah. Misalnya jika seseorang itu sangsi bahawa agama yg dianutinya (selain islam) entah betul entah tidak. Kalau sedikit pun dia ingin mencari kebenaran Insya-Allah hidayah Allah swt akan sampai. Allahu’alam.

    0

    0
  6. umat says:

    jangan miss tunang jek kena mendalami Islam
    encik cico jugak kena mendalami Islam & mempraktikkan
    lelaki HARAM memakai rantai sebagai perhiasan

    0

    0
  7. Anonymous says:

    etah nape aku x minat cico ni la..

    0

    0
  8. skrillex says:

    pernah nampak cico ni dengan tunang dia @ motocross competition.. cico best x sombong.. tunang dia pun comel.

    0

    0
  9. zikir fikir says:

    masuk Islam memang senang….lafaz syahadah dah Islam…tpi untuk menjadi org Islam beriman dan bertakwa bukan senang..

    orang mukmin dan org Islam tu jauh berbeza…

    0

    0
  10. peanut says:

    3 kali serempak ngan dia ni. 3 kali tu gak lain muka gilfren dia. ni nak ajak org masuk islam, kena didik tunang tu betul2. kang half2 dah masuk balik agama asal dia..

    0

    0
  11. kita kawan sama2 belajar says:

    salam,
    persoalan agama jgn dibuat main. setelah ditanya pakcik google (sumber dari Gempak), ini antara yg diperolehi. jgn kira adat saja atau tafsir sendiri hukum kalau tidak tahu-belajar! adat org melayu msia banyak adat yg diceduk dari entah mana2 asalnya.

    Soalan
    boleh kah seseorang itu bertunang dengan seseorang yang belum memeluk agama islam, sementara menunggu tempoh untuk berkahwin dan memeluk agama islam?
    Jawapan
    Assalamualaikum w.b.t
    Perkahwinan adalah suatu yang digalakkan dalam Islam sebagaimana hadis
    yang diriwayatkan oleh al-baihaqi yang bermaksud : Apabila seorang hamba
    Allah telah beristeri/suami ,dia telah menyempurnakan agamnya, Maka
    separuh yang lain hendaklah dia berusaha bertakwa kepada Allah SWT .

    Hukum lelaki muslim bertunang dengan perempuan bukan muslim adalah tidak sah. Anda dinasihatkan untuk membimbing pasangan non muslim anda untuk mempelajari Islam dan seterusnya memeluk Islam dengan rela hati. Sekiranya dia telah
    memeluk Islam barulah anda boleh berkahwin..

    Sekian .Terima Kasih.

    http://kemusykilan.islamgrid.gov.my/…ons/view/39807

    0

    0
    • Anon says:

      Saya belajar kat luar negara & penah ikut course islamic kat sini. Course tu ckp lelaki muslim dibolehkan berkahwin dgn ahli kitab (khilaf), mksdnye kalau perempuan tu kristian atau jew ke, dibolehkan kahwin. Wallahua’lam

      0

      0
      • alim says:

        ahli kitab zaman sekarang tak wujud dah,ahli kitab yang berpegang pada kitab macam injil dan zabur yang belum di ubah kandungannya, itu maksud ahli kitab.ada lagi ke kitab2 injil dan zabur yang belum diubah isinya?

        0

        0
      • alim says:

        ahli kitab ni merujuk pada orang yg berpegang pada kitab2 seperti injil dan zabur yang asal.zaman sekarang dah tak ada kitab2 ni yg asal, yg belum diubah isinya,maknanya ahli ktiab dah tak wujud.

        0

        0
  12. kak bedah says:

    sendu

    0

    0
  13. azman says:

    MELAYU BANGKAI SEKALIAN,

    TUNANG TU TAK ADA PUN ISTILAH DALAM ISLAM, HANYALAH ADAT SESUATU BANGSA DI DUNIA NI… TUNANG TIDAK MENGHALAL APA PUN…. JADI DIA NAK TUNANG DENGAN BATU SEKALIPUN SILAKAN!

    YANG PENTING WAKTU AKAD NANTI!

    MELAYU SEMUA NI MMG BANGKAI LA…. APE BENDA PUN BANGANG!

    0

    0
    • miss m says:

      wow ayat kau azman! takde yang kasaq lagi ke? kau bukan melayu ke? ke kau ni hindu…

      0

      0
    • aku anak melayu says:

      azman…
      ko agak2 la nak kutuk “melayu bangkai”
      ko tu bangsa pa????
      ker ko bangsa paria pundek????

      0

      0
  14. NALIYA says:

    ermm….suh tunang mendalami islam…?? bguslah klu niat tue mmg ikhlas dr ati n utk same2 berubah ke jln islam… tpi klu setakat utk cover dr media n public camne life ko kat luar tue mmg munafik arr kan. 2x aku terserempak dgn dia ni kat langkawi. OMG! mcm samseng aku tgk dia n kengkawan.. siap bertatu.. first yg terlintas kat fikiran aku time tue islam lg ker dia ni or dh murtad. mudah2an diberi hidayah. aminnn…

    0

    0
  15. Kazam says:

    Semoga dapat petunjuk drpd yg maha esa. insafkan diri sebelum menginsafkan org lain. Jgn memaki bangsa sendiri bertaubatlah sebelum jadi bangkai Ye azman faham2 je la.

    0

    0