Written by AbangNara | June 28th, 2017

Hari Raya sememangnya meriah dengan kehadiran para tetamu ke rumah kita. Seronok sekali sekala dapat berjumpa saudara mara dan kawan-kawan lama. Berborak sambil makan kuih raya. Namun sudah tentu, kehadiran kanak-kanak kecil yang tidak dikawal oleh ibu bapa sedikit sebanyak mencacatkan kemeriah Aidilfitri. Terbaru, Chef Wan menerusi akaun Instagramnya telah menegur ibu bapa yang tidak mendidik anak-anak mereka menjaga adab ketika bertandang ke rumah orang.

chef wan

Tulis Chef Wan:-

Setiap Hari Raya saya pasti ada masalah all this Rendang atau kuah kacang yg leave a stain on my dining chair.
My bro kata ada guests tadi anaknya jatuhkan di atas kerusi.

Over the years mcm2 tetamu yg ziarahi kami at times yg anak2 mereka yg kecil main2 ramas kueh dan tabur2 atas lantai mak bapak kisah pun tidak.

Off course saya akan tegur mcm saya tegur some guests yg ambil cakes dan cookies and left on the plate with out eating them.
Saya tegur mereka and said jika tak nak makan jangan membazir makanan mcm tu.

This goes with adults mau pun kanak2. Ramai lagi yg nak menjamunya lagi. Emak pernah tegur saya tegur anak2 tetamu as she said nanti mereka kecil hati. I told my mother guests yg behave that manner need to be told otherwise that bad habits mereka bawa ke rumah orang lain.
I dont believed in sweeping all that issue under the carpet and later mengata behind mereka kerana kita tak suka apa yg mereka laku kan.
Saya suka tegur depan2 secara baik.

I rather not have such a guests that does not learned how to menghormati rumah tetamu mereka. Segala adap nak masuk kerumah orang mereka mesti pelihara dgn baik. Saya pantang juga org bila datang kerumah saya suka meraba itu dan ini. Ada yg sering suka tanya berapa harga itu dan ini.

At time ada yg tanya berapa harga nilai rumah atau harga almari antique itu dan ini? Pasti saya bahasa kan” Nak tolong bayar kan hutang ke sibuk menanya itu dan ini harga berapa. Its so tacky to do that.

Yg guna tandas tetamu tak flush atau kencing bertabur pun ada. Mcm2 manusia yg tak ambil kisah. Baik apa pun tak la semua yg perangai mcm tu. Ini hanya segelintir sahaja that u see also di mana2 juga. Yg anak lari sana sini mcm di rasuk dik pelesit pun ada. Langsung tak makan saman. Kena jerit dgn saya a few years ago langsung tak dtg lagi.

Mana tidak emak bapak boleh pandang mcm tunggul lagi. Jika cucu2 saya lama dah kena tangan mcm my arwah dad did to us masa kecil.
Emak cubit adik2 sampai lebam yg saya ingat. Pelik bila kita jadi mak bapak tak boleh lentur anak2 sejak kecil lagi.

Anak2 pagi2 kena lepas masjid beri peluang pada Tuan rumah untuk bermaafan bersama keluarga dahulu baru after 10.30am nak ziarah rumah tetamu itu.

chef wan

Secara jujurnya, teguran Chef Wan ini memang pedas namun itulah kebenarannya. Abang Nara pun kadangkala terlepas pandang anak sendiri. Iyerlah terlalu asyik berborak sambil terlupa nak tengok keletah anak. Semoga teguran dari Chef Wan ini membuka mata kita dan lebih berhati-hati ketika bertandang ke rumah kawan-kawan di Hari Raya ini. Terima kasih Chef Wan atas nasihat yang amat berguna.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

204 responses to Chef Wan Tegur Ibu Bapa Yang Tak Pandai Didik Anak Berhari Raya Di Rumah Orang

  1. YAYA says:

    SETUJU.. ADA ANAK2 YG DATANG RUMAH SIAP BUKA ALMARI HIASAN LAGI.. DAN ADA YG SIAP JENGAH BILIK TIDUR DAN DAPUR. MAK BAPAK CUMA TEGUR ALA2 MANJA GITU.. MACAMANA ANAK NAK TAKUT. APA PERASAAN KALO ANAK KITA BUAT MACAM TU KAT RUMAH DEPA??

    135

    0
    • Moi says:

      Budak2 ni ibu bapa jgn lepas pandang je dia ke mana2. Ni mak bapak bersembang nk rak, anak lari merata2, tumpah air, pijak sisa mknn, bertompok minyak 1 rumah. Ade tu yg masuk bilik tidur aku, apehal? Main kat depan dah le. Eii geram kekdg. Mak bapak tlg la jgn pakai alasan ‘Ala budak2 biasela.’ Kawal anak masing2

      102

      0
      • shrek says:

        kdg2 some parents malu nak tunjuk garang depan tuan rumah.takut org kritik gaya parenting kita.ada tu mcm judgemental tengok kita.kita serba salah nak marah sgt2 anak2 kita depan org.thats why ada yg cuma tegur manja tp dlm hati membara.tp klu dah balik rumah sndri siaplah anak2 dbasuh cukup2.itu mungkin utk org yg ada anak2 normal.klu saya lain kisahnya.saya ada anak2 autustik 2 org.susah nak dkawal.mmg tidak dpt duduk diam.asyik2 nak melawat dapur lah bilik lah.mendidik anak2 autistik tdk sama mcm mendidik anak normal.hanya org2 yg sama kapal mcm saya sj yg faham.saya sdh puas merasa org sekeliling yg tdk memahami keadaan anak.mereka anggap kmi ibu bapa yg tdk tahu mengajar anak & terlalu manjakan anak.tp alhamdulillah keluarga terdekat memahami.cuma itulah keluarga jauh & org2 lain kmi cuba elakkan utk tdk dtg braya krumah mereka.mmg jenuh nak explain yg anak2 kmi anak2 istimewa.terutama sedara yg sdh tua2 tak faham apa makna autistik.mrk tengok anak2 kmi tak cacat.sempurna fizikalnya tak ada beza dgn anak2 normal.

        58

        0
      • minah jambu suka saahara yaakop says:

        memang mak bapak budak2 tu semua macm tak kesah aje anak2 dorang buat n main ape n tk tegor tk marah konon ingat prangai budak2 memang macm gitu bongok pnye mak bapak !! kalau gi ru,ah orang pesan ngan anak2 dudok diam2 jangan lari sana lari sini bongkar rumah orang huh ! jangan beranak lagi bagos kalau kawin !

        10

        3
        • amoi says:

          aku plg pantang makbapak yg biarkan anak menjerit2 melalak2 sana sini…bukan nak tegur or marah…siap duduk melantak kat meja mkn..anak tumpahkan mknan kat carpet or sofa pun boleh buat mcm x bersalah..itu x kira bab bg pecah barang2 lg…

          kekdg, bukan anak2 je…perangai makpak sendiri pon gitu..dtg umah org, siap terus terjah masuk bilik org…jln2 tgk sekeliling umah..ala2 kepoci gitu…yer lah..tuan umah baru beli umah..then adab tetamu x reti nak mintak izin..main terjah jer masuk bilik org..tahu la nak tgk umah baru..tp agak2 la kannnnn…perangai makpak pon nonhado..so anak2 ikut lah…dorg akan pk “ala, makpak aku pon gitu..aku buat, bukan salah pon”

          didiklah anak2 supaya jd manusia…adab mendidik tu dari tuanpuan sendiri…tmbh2 g umah org…kurang2 malu dkt org lain sbb anak2 anda buat perangai huduh tu melambangkan sikap makpak sendiri..sekian..

          28

          0
      • Mat terengganu says:

        Raya keempat mak aku ada buat open house… tepi rumah tu ada lah kolam ikan koi… budak mana ntah masuk dalam kolam nk tangkap ikan.. lepas tu naik basah2 gi lompat atas sofa mak aku. Mak bapak budak tu ader.. duk sedap pelahap makanan x kisah pun anak dia wat aper. Lepas tu mak bapak dia boleh plak tanya anak dia.. “sedap boy mandi kolam…dapat tangkap ikan tak ??? ” wtf.. mak bapak spesis lembu rupanya…anak pun lembu lah. Nak ajar tegur x boleh… maklum lah sekor2 perasan kaya.. tapi perangai jakun kalah vavi hutan. puiihh !!!

        65

        0
        • Anonymous says:

          Ada sekor anak sedara aku dtg rmh aku..dia punya anak…kira cucu sedara lah…sebelah laki aku…muda2 dh ada title nenek gituu….main kipas angin sampai rosak..bapak dia main tegk ajer..bodoh nk mampus punya bapak…tkkan tuan rmah nk ambik rotan pukul budak tukan…ni namanya makbapak tkde kepala otak..menyumpah aku bila dorang dh berambus..baik2 dah minta maaf..jadi dosa pulak..

          21

          1
        • Mat Terengganu zzzzzzzzzz says:

          @anon 3:06pm
          Sepupu saya pun ada anak dia nakal cam tuh..mak bapak manjakan sangat anak.. anak pun jadi x makan nasihat. Bila kita ajar tegur… mak bapak bukan nak dengar pun .. tetap sebelah anak dia..anak dia baik x buat benda salah. Geram jugak lah… last2 saya malas nak gaduh…sabar jelah sampai dia balik.

          8

          0
        • mak c kina says:

          tiber teringat kes cermin pintu sliding rmh mak aku pecah..ank buah cousin aku (blah bini dia)..dtg mcm rombongan khwn tu aku xde la hal sgt, sbb fmli aku mmg ramai..tp ank2 yg xcontrol ni..sedap2 je main kerusi kecik tu,terbaling plak ke pintu sliding..apa ke pecah..mmg ler mak pak dia mintak maaf,tp xkan mintak maaf je..xdpt nk byr kt tokei kedai tu dgn maaf ko je..dia ada la ulur duit (aku xnmpk berapa)..xkan ko hulur,pak aku terus terima je..mesti la ada drama skit..bapak aku dah tolak,xde la usaha utk btl2 nk byr ganti rugi pintu tu…klu org btl2 nk ganti,mesti dia usaha sampai tuan rmh terima

          25

          2
    • Mak millennium says:

      Yaa betul tu. Ibu bapa kena ajar anak2 beradab. Budak2 memang perangai suka nak explore itu ini. Tapi kalau kat rumah sendiri, biarkan je la. Bila dah datang rumah orang tu kena jaga batas, jaga adab. Jangan dibiar je macam tuan rumah pula yang kena jaga anak kau.
      Ada pulak yang anak ganas konon2 dia lah ultraman, superman, batman habis semua anak orang dia nak belasah. Haritu kena dekat anak aku. Datang rumah aku untuk majlis tahlil, anak nya 4 tahun jatuhkan dan pijak pula anak aku yang umur setahun lebih. Mak dia boleh tengok je. Memang tak la aku biar. Spontan aku rotan kaki dia. Baru tau duduk diam.

      46

      0
    • Pro chefwan says:

      No one should disagree with this.
      No matter how we can be annoyed with chefwan sometimes, benda betul yg dia ckp mcm ni mmg takboleh dinafikan.
      MELAYU TERLALU TAKUT utk ckp direct, semua nak berlapik.
      Padahal org mcm chefwan yg ckp direct nilah jauh lagi honest, TAK HIPOKRIT.
      Dia ckp je depan2 drpd ckp belakang, pastu hal tu terus settle, takyah simpan dlm hati dah.
      If only all of us boleh buat mcm ni..

      79

      0
      • Sambal belacan says:

        Aku setuju sgt part melayu takut ckp direct tu.. Berkias tak paham biasa lk nanti, even direct ckp elok2 pun nanti mulalah itu ini kadang2 kita kena balik pas tu cepat sentap.. Padahal betul je aku ckp tu. Skrg mmg aku tak peduli, mmg straighforward je

        13

        0
      • minah jambu suka saahara yaakop says:

        stuju ! idop jangan suka hipokrit..berterus terang..macm minah2 tudung ni semua pijak semot tak mati…! jalan tongek2 eksen baik tapi padahal padahal padahal…lov jamal abdillah..

        5

        0
    • penat nak baca, lukis je tak leh ke, bangsa malas membaca. =,=

      2

      3
    • minah jambu suka saahara yaakop says:

      bang nara ni maseh beraya lagi ke ? minah jambu 3rd hari raya dh start keja..nenek minah jambu dia beraya kt hspital pasal dia punye paru2 ada air ..nenek minah jambu dia suka minum air batu..kalau tengok nenek minah jambu minum air batu macm hepening gitu dia minum..mungkin next week nenek minah jambu balek dari hspital..air kt paru2 dh di keluarkn nampak macm dh ok…

      0

      0
    • minah jambu suka saahara yaakop says:

      hensem betol ustaz kazim kt tv1 ni …lov u ustaz kazimm

      3

      0
      • Terkesah kah aku ? says:

        Jambu ke tak jambu, tu aku tak mo ambil tahu….. tolong jangan perasan sangat, topik kau memang lari………

        1

        0
    • Liana says:

      Aku pernah penampar budak umur 6 dengan 10 ahun depan mak bapak dia,geram sangat. Datang rumah dok lari2 sekeliling rumah. Then boleh pulak main conteng dinding. Lepas penampar budak tu, oergi ambil rotan, sebat lagi punggung budak tu sambil cubit peha. Mak bapak budak tu pun tak berani nak buat apa sebab masa tu aku dah tak boleh kawal diri. Nasib la somi aku tenangkan aku. Kalau tak, x tau la apa nasib budak2 tu.hoho

      3

      7
      • Roxette says:

        Bodohnya ko ni..aku arap nnt xde org nk dtg rmh ko dh sampai bila2…mati nnt ko jln masuk kubur sdri la…

        2

        9
    • Hohoo says:

      Aku pnh lempang anak orang sbb mulut mcm siot terpekik2 sana sini, berlari kehulur kehilir xreti dok diam dlm rmh. Mak bpk buat2 buta n pekak. Dah la dtg buat semak je. Bpk dia anak angkat makcik aku. Menangis x hengat dunia budak tu. Yg bestnya aku lempang dia dpn mak dia.. Ko rase?? Yg penting aku rase sgtttttttttt puas..

      4

      5
  2. Anonymous says:

    mmg xguna. tau beranak je. ank prangai serupe beruk mat yeh!

    28

    1
  3. sokong CW says:

    yang ni memg tak boleh disangkal lg. sangat2 setuju dgn CW.

    43

    0
  4. Rai says:

    Sepatutnya anak2 sudah dilatih untuk beradap bila datang ziarah rumah orang…setuju dgn CW..jangan jadi macam dongk ey and monkey bila berada di rumah orang…saya sendiri cukup pantang melihat mak bapak membiarkan anak2 membuat sesuka hati dirumah orang..membazir makanan..makan bersepah..tidak reti duduk diam…melompat2..

    47

    0
  5. Aku says:

    Tumpang geram dengan anak2 kecik siap perang baling kueh. Tn rumah mampu dok tengok je and his/her parents buat donno. Tegur pun just calling their name.. -_-
    1 more, I pun pantang tgok adult membazir makanan. Ambik bebanyak mcm kebulur setahun tp makan tak sampai separuh? Takde nikmat bersyukur! I salute CW tegur tetamu depan2 drpd mengata blkg cam aku.. Hekhekhek..

    69

    0
  6. Anonymous says:

    betul tu, saya pun tak suka bila ada tetamu yang suka bazir makanan. Sayang sangat bila time nak kemas tengok kat pinggan ada lagi makanan belum berusik. Yang dewasa pun berperangai macam tu, anak2 akan ikutlah nanti

    37

    0
  7. jjjjjj says:

    bodoh chef wan..bahasa jangan rojak sgt…campur BM & BI….

    3

    105
    • jiujiujaaa says:

      orang malaysia, singapore, indonesia, brunei kan bilingual, suka cakap campur2, ko dah kenapa terlalu nooob ni jibai, kau sakit hati pesal

      14

      0
    • Selipar jepun says:

      Apa mslh cakap rojak? Kang dia speaking full..kau jgk yg kata acah2 mat saleh.lupa bahasa ibunda.spesis kau ni busuk hati dan acah2 bijak.pdhal bodo piang.

      18

      0
      • kesianjuijuiu says:

        betul3..dia fool..mcm bodoh gittew..x open minded..mgkin surrounding dia krg org bijak pandai mcm kita?kihkih..(ketawa tutup mulut)

        0

        0
  8. mak aku says:

    Bagi aku itu semua sifat manusia..apatah lagi anak2 kecil.Apalah sngt cawan pinggan kalau pecah kalau nak dibandingkan ikatan silaturahim.Tak jadi isu pun kalau tak flush jamban.Musim2 raya nie banyak2 sabar.Doklah sorang2 kalau xsuka sikap manusia.manusia nie mcm2 ragam.Buruk2 pun orang yg kita kenal.bukannya orang lain.

    0

    186
    • Anonymous says:

      kau ni mesti jenis yang lepas guna tandas tak flush kan

      92

      0
    • Hish says:

      Hahaha, semoga tetamu awak datang tinggalkan poo tak flush jamban sebagai tanda ikatan silaturahim. Bengong!

      85

      0
    • Anonymous says:

      mana rumah kauu aku nak berak tak flush kat rumah kauuu biar kau tengok tahi akuuu

      39

      1
    • Anonymous says:

      bdk2 mmg xsalah. yg bangang ialah mak bapak yg xpandai didik anak adab dtg rumah tetamu

      28

      0
    • Anonymous says:

      Mmg silaturahim tu perlu.. tp CW bckp bab adab bile dtg rumah org. Mak bpk kena noted!

      16

      0
    • Rahim says:

      Ada kes mak ayah minta cikgu tarik balik polis report apabila anak kecilnya dirogol bapa saudara. Alasan : jaga silaturahim.
      Ada menantu perempuan dicabul bapa mertua dan tak berani report kat suami. Alasan : jaga silaturahim.
      Ada suami biarkan isteri dianiaya ibu dan saudara mara. Alasan : jaga silaturahim.
      Ada ibu bapa biarkan anak perempuan disindir di khalayak ramai sebab tak kawin lagi. Alasan: jaga silaturahim.
      Roper2nya silaturahim itu dicapai dengan menjatuhkan maruah sebelah pihak.pihak yang teraniaya mesti redha.alasan : jaga silaturahim

      81

      0
    • nana says:

      ko ni mesti spesis manusia yg bodoh tak boleh ajor. tegur la dol. kalo dh tak ada adab ko rase manusia ke binatang. abis nk tggu beso baru tgr. tu yg selalu kluar ayat carut n tunjuk jari tgh. tu yg kalo ditegur naik tgn ajak bertumbuk sbb dr kecik tak diajor. elok sgt perangai jd bingai mcm ko.

      5

      0
    • anon says:

      Apelah sngt cawan pinggan pecah??? Ko tak pernah rase ke cawan pinggan dipecahkan oleh anak2 org yg tak berdisiplin?? Kalau setakat cwn pinggan yg dibeli kat M’sia tu tak apelah, tapi kalau yg kita wat balek dari luar begara mcm mana?? Ingt senang ke nak ganti. Aku bkn nak riak, tapi mangkuk besar bone china royal doulton yg aku beli kat UK pernah anak sedara wat pecah tudung dia. Mangkuk tu harga rm1k+ satu. Tak terganti pun lagi. Kdg2 geram jgk bila mak bapak tak nak disiplinkan anak2 mereka & kita sebagai hos yg terkena. Mmg aku cukup meluat dgn parents yg tak rase nak tegur/marah anak2 mereka bila mereka wat salah. Kalau dari kecik tak diajar, nak tunggu bila baru nak ajar????

      29

      0
      • Kedondong says:

        Bone China ni bukan halal pun. Guna tulang temulang vavi kan? Itulah aturan Allah untuk kurangkan dosa kau…menjamu guna mangkuk haram tu.kau patut bersyukur dekat anak buah kau tu.

        2

        3
        • DX says:

          Bone china diperbuat dari tulang LEMBU. Tolong selidik dan gunakan “due diligence” sebelum kasi comment… But then again an empty vessel makes the most noise

          7

          0
    • chhhh says:

      ni contoh mak bapak yg chef wan cakap..anak perangai mcm lembu gila sbb mak bapaknya mmg species lembu mcm dia ni la..asalkan ikatan silaturrahim tersimpul katanya, kau tak belajar agama ke? mcm mana didik anak, macam mana adab sopan..apa adab bertandang ke rumah org? kalau kau tak reti didik diri sendiri, anak kau semua perangai mcm lembu gila, termasuklah kau..jgn bercampur dgn org sbb manusia tak bercampur dgn binatang

      11

      0
    • Fidot says:

      Nmpk sgt ko ni jenis lepas berak slalu x flush. Tetamu mcm ni patut kene hambat kuar je. X reri beradapnpg beraya kt rumah sendiri. Bongok pnye komen.

      2

      1
    • Mat Terengganu zzzzzzzzzz says:

      @mak aku
      hahahaha…. ni mesti jenis x flush jamban lepas berak… x pung jenis suka tengok taik terapung…uweekk geli tekak hoi.

      2

      0
    • Yekeni says:

      Itu pasal terlalu ramai anak2 liar, biadap, tak tau adat. Mak bapak perangai mcm you lah. Menyusahkan hidup orang lain. Kalau tak tau ajar anak adab, lebih baik jangan beranak. Keturunan habis kat situ. Mak bapak ginilah yg selalunya beranak berderet2, jenis setahun satu anak beranak. Lepas tu, biarkan anak berkeliaran.

      10

      0
    • Saper2 je la says:

      Yg tulis membela perangai bdk2 hazab n mak pak hazab demi silaturahim ni mesti datang dari famili yg hazab n rumahnya hazab bau pekung n tak de disiplin…eeeww boleh dibayangkan perangai spesies mcm ni…anak2 ko jd setan la beso esok kalo dibagi muka tau tak?!

      5

      0
    • Elle says:

      Orang jawa cakap ko ni sure spesis yg kempro, semua asal boleh je. Ko tau x adab tu ape? Dtg ziarah org buat lah cara tetamu, ini tidak semua peti ais segala nye nak dibuka tgk jengah ade apa dlm tu, mcm kat rumah x makan pelahap sgt semua yg dlm peti ais org nak ditengoknye n tanye ape tu ape ni.

      4

      0
    • Mak aih says:

      Saya setuju dengan mak aku..biarlah besar anak2 jadi kurang ajar dan tak tau adab yang penting ikatan silaturrahim kan..biarlah anak2 sok besar tinggal rumah sewa tak tau flush toilet lepas guna yang penting silaturrahim..biarlah kita masak lauk pauk untuk raya sampai tak cukup tidur untuk jamu kat orang yang suka membazir makanan yang penting ikatan silaturrahim kan..tak penting pun jaga hati tuan rumah, jaga hati tetamu paling penting..yela, takut sok2 orang taknak datang beraya kat rumah kita lagi dah..sape nak sepahkan rumah..sape nak membazir makanan lagi kan..betul la tu..hmmm

      1

      0
    • Minah Kilang says:

      kena kat batang hidung sendiri baru kau tau jibaok

      0

      0
  9. Hamba Allah says:

    I agreed with Chef Wan. He is absolutely right. Agama Islam kita dah ajar cara adap sopan yang very simple and yet easy to adapt too. Nak salahkan the kids 100% tak boleh lah juga. But then obviously as a parents please do your part to educate them. Kesian dekat the kids sampai grown up nanti tak tau nak beza akhlak bagus atau tak.

    53

    0
  10. Ibu qaseh says:

    Bg saya tiada isu bab anak2 ni. Kdg2 mrk teruja tngk rumah kita.. lgpun sapa tahu hr ni dia kotorkan rumah kita.. esok2 dia kotorkan tangan dia tolong kita masa nk masuk dlm kubur nnt. Manusia ni tak sempurna.. apatah lg knk2.. mana tahu dgn ramainya tetamu yg bermcn ragam lg bnyk rezeki yg dtg.. boleh beli kerusi baru.. tetapi walau apapun didiklah anak2 kita sebaiknya. Anak org diluar kawalan kita. Bersangka baik ya….

    2

    55
    • Anonymous says:

      Memang kanak kanak ni naluri mereka nak bermain je & tak faham sangat dengan keadaan sekeliling. Tapi yang buat orang marah bila mak bapak yang buat tak reti nak tegur bila anak dah nakal sangat. Asyik bagi alasan ‘ala,budak budak’. Memang budak lagi,tapi kalau tak ajar dari kecik takkan nak tunggu dah tua bangka tahap tak boleh diajar baru nak disiplinkan. And yes,saya dah ada anak anak kecik yang kekadang susah nak dikawal.

      58

      0
    • Pemerhati says:

      Kanak2 akan tetap jadi kanak2.. berlari.. makan bersepah.. yep.. itu mmg kanak2.. tapi mak ayah yg bawak kanak2 tu boleh je tegur kanak2 tu menjadi lebih sopan dan tertib di rumah tetamu.. pokok pangkalnya dari cara didikan mak ayah dari kecil.. cukup2 lah stakat kata2 “biarlah, dorang budak lagi..” kalau mcam tu caranya.. memang sampai ke tua la perangai kanak2 tu mcm tu.. atau.. sememangny atuk nenek nya ajar mak ayah nya macam tu..itu sebab lah anak2 pun macam tu juga..

      28

      0
    • aan says:

      kanak-kanak memang lah nak main je, tapi dari kecil lah nak kena ajar kanak-kanak ni what is right and what is wrong. kalau adab tak diajar dari kecil, sampai ke tua bangka lah kita akan ada mentaliti “tak apa”.

      to be honest, saya memang hangin bila mak saya sampai kena tuka sofa sebab anak orang terloncat-loncat macam bukan orang dan mak bapak mereka tak tegur langsung.

      25

      0
    • dd says:

      sorry to say, i geram betul dengan parents yang tak reti nak cubit or pukul sikit anak tu bila mengada kat public. alasan budak kecik tak relevant lah sebab ada je parents yang boleh didik anak dia jadi well mannered, tak tantrum kat public. kita tak marah kids, kita marah dengan parents dia yang buat bodoh je bila their kids mengada ngada, kacau babies orang lain. ada yang ganas sampai sepak sepak anak orang. kalau budak tu depan i, i bagi je pandangan maut kat dia sampai dia senyap. yelah…. anak orang kan diluar kawalan kita.

      9

      2
      • Ada Aku Kisah says:

        Sbb tulaa aku x suka pegi rumah org sebab anak2 aku mmg jenis yg suka lari2 & suka usik2 brg org…Tp kalo x pegi umah org xblh jugak nnt org kata mcm kera sumbang plak kan…So apa yg aku buat kalo anak2 aku xnak duk diam…Mmg aku cubit & pukul je anak2 aku depan2 dorang…Aku x peduli..Drpd org kata aku belakang2 konon x reti jaga & larang anak2…Baik aku buat camtu…Sbb aku pun pantang anak sapa2 dtg umah aku bg sepah bilik mainan…So kalo anak2 aku pegi ke dapur atau masuk bilik umah org…Mmg aku bangun & tarik telinga anak2 smp dorang duduk…hahahaha…Mmg la nampak agak kejam…tp sekurang2nya aku ajar anak aku utk behave di rumah org…

        7

        0
      • greenfingers says:

        Sebut psl didik anak dpn public, teringat kat mall anak aku melalak buat perangai. Aku marah la anak aku dpn2, jgn no, no, tak boleh beli mainan lg. Then, aku pukul tapak tgn anak aku bila dia guling2 atas lantai. Dua tiga org monyet ni buat muka mcm aku ni mak yg tak reti didik anak, anak still guling2 even mak dia marah. Bila marah anak, org kata garang sgtla, bila cubit anak kata jgn guna physical la utk didik anak. Bila kita ckp lembut2 dgn anak, ckp anak kita pijak kepala la. Korang semua ni nak kami mak bapak buat apa haa??!! Sb tu aku rasa ada mak bapak yg tak nak marah anak dpn public, takut org sekeliling judge cara didik anak masing2. Ada mak bapak rezeki dpt anak behave, xyah susah2 ajar pon anak dh pndai, anak dh behave. Ada yg mak pak dpt anak yg aktif kemain even bapak garang mcm singa. N ada mak pak yg ada autisme yg mana ramai org luar tak paham autisme tu mcm mana, tau nk kondem ja.. Plg hanat, yg judge tu beranak pon belum!

        0

        0
  11. Ira says:

    Betul tu setuju sangat. Ini adalah tanggungjawab ibu bapa. Anak ibarat kain putih kitalah yg akan mencorakkannya. Bukan salah budak tu buas tapi salah ibu bapa yg tak mendidik/lepas tangan. Bak kata pepatah melentur buluh biarlah dari rebungnya. Kalau dari kecik educate diorang dgn betul, percayalah takkan jadi benda2 macamni.

    33

    0
  12. Anna says:

    Setuju dengan Chef Wan. Sya memang jaga betul anak2 sya bila bertandang ke rumah orang. Kat rumah sendiri nk mkn berapa banyak pn x apa..jangan buat perangai kat umah orang. Jgn smpai orang tengok anak2 kita mcm org kebulur x pernah jumpa makanan. Sampai sekarang waima kat umah atok sendiri pn mereka makan sikit je walaupn makanan sedap. Bila balik rumah…hah, 2 – 3 pinggan mkn nasi

    34

    0
  13. Anna says:

    Setuju dengan Chef Wan. Sya memang jaga betul anak2 sya bila bertandang ke rumah orang. Kat rumah sendiri nk mkn berapa banyak pn x apa..jangan buat perangai kat umah orang. Jgn smpai orang tengok anak2 kita mcm org kebulur x pernah jumpa makanan. Sampai sekarang waima kat umah atok sendiri pn mereka makan sikit je walaupn makanan sedap, suruh tambah pn diaorg diam je. Bila balik rumah…hah, 2 – 3 pinggan mkn nasi

    13

    1
  14. Anonymous says:

    Aku sedar diri ada anak nakal sebab tu jarang beraya lama2 kat rmh org. Setakat ziarah n kunjung mengunjung, mkn sikit sembang sikit pastu dah la. Tp rasanya taklah blh raya rmh chef wan hehehe.

    22

    0
    • milah says:

      kita geng, bkn xreti nak didik anak. tp bdk2 ni bila terlepas dirumah org, nakal lebih sikit. lebih baik pegi kjb2 je, risau anak pecahkan pggn mangkuk org. naknya sy ada anak oku (autisme). Bkn anak xbole dok diam, time mkn dia dok je diam smabl mkn. sy pon bkn tak tegur, tp xde lah sampai nak menampar, pukul, cubit sampai lebam. bdk pon ada rasa malu kalau kita jerit2 dia dpn org. tak berayalah sy rumah org mcm ni, biarlah dok umah je pon.

      8

      0
      • Tong biskut says:

        Baguslah sedar diri.pandai2 lah tgk situasi kita.kalo kita rasa tak mpu nk kawal anak oku, better duk umah diam2 tgk tv citer2 raya.tp kalo rasa nk beraya sgt umah org, mcm chef wan pesan tu lah ye.

        9

        3
        • Rozita chefwan says:

          Amboi komen mcm org kafir je ko ni…herm..arap2 xde sape dah nk btandang umh ko sampai bila2..

          2

          3
  15. Ketupat Palas says:

    Betol tu CW..kita dari ikhlas nak terima tetamu sebab tetamu itu rezeki..tapi bila jadi mcm ni buat dosa pulak..lepas deorang balik kita lak mulut tak abis2 cakap pasal anak2 deorang yang xada adab..buka ice box ambil makanan tanpa minta izin..turun naik tangga..penah sekali tetamu umah mak anak die poo kat lantai bilik air..si emaknya bersih kan ala kadar jer..ade lg sisa kat celah toilet bowl n sink..kita pulak yang kene bersihkan..

    21

    0
  16. tina fazlita says:

    alah chef wan hang pun tak tau didik anak,…….anak hang tabuh bekas bini dia tak parrrrrr..hang beruk mak yeh…hang gila bapuk oiiii………takat kerusi kena minyak bukan nak bawaa masuk kubuqQQQ yang senang tok sah bagi orang mai rumah hang…pi duddukl dalam peti kaca!!! suruh kamal daud jadi guard rumah hang..kah kah kah,……apa rahsia hang wan oi….kamal tu comei!!! ke keke

    2

    35
    • timah says:

      ATTENTION SEEKER!!!!

      1

      8
    • Abg cool says:

      Spesis mcm kau ni patut ditembak smpai mati.cw try to educate people agar masyarakat kita ni lbh peka dgn isu2 camni.supayaaaa…generasi akan dtg tak jd sebijik mcm kauuuu.jahat mcm yahudi.

      8

      0
  17. Polaris says:

    dulu ayah mak didik kami adik beradik jgn nakal2 dekat rumah orang, end up setiap kali pergi beraya, mesti duduk bertempek 4 beradik dgn mak, dkt kerusi pun iya lah, dekat lantai pun iya lah kan jugak. Nak ambil duit raya tuan rumah bagi pun segan2. Lepas tu, ayah mak ajar, kalau tuan rumah tak jemput jgn suka2 pergi, takut2 tuan rumah tu tak ready. Kalau tuan rumah jemput pula, bukan semua ahli keluarga boleh join sbb nanti kesian tuan rumah nak kena buat air banyak2, cuma yg kecil2 je boleh ikut beraya dgn ayah dan mak. Lepas tu, ayah mak ajar, lepas minum dan makan, yg anak2 dara ni jgn buat tak faham and duduk menyengih je kat ruang tamy. Angkat punggung tolong basuh cawan mangkuk. Kalau boleh tolong jadi tuan rumah sekali layan tetamu2 lain yg dtg. Last2 bila dah besar, memang rasa malas nak pergi beraya. Lebih baik duduk rumah tgk tv je lah. Duit raya pun dah tak dapat. Sob sob sob.

    14

    1
  18. Nina says:

    Memang lah silaturrahim lebih penting kalo nk dibanding dgn pinggan pecah, mknan x habis, berak x flush..tapi cuba pikir, lps tetamu tu sume dah balik, kita ngomel lagi pokpek2 anak si anu cenggini bla bla bla kan ker lagi teruk sbb hujung nya mengata jugak sebab penat2 kemas ke ape.. tadi dtg dah bmaaf2 an, pastu org tu da balik ko buat dosa kutuk pulak.. i agreed utk start ge ziarah elok lah lambat ckit sbb pagi dah solat raya, balik nk bmaaf2an dgn keluarga lagi dahtu tetamu dtg, biskut mmg la dah blh letak dlm jar siap2, mendalah rendang sume takkan nk hidang awal tetamu lom dtg? x ker sejuk kang kena kecam gak..umah si polan nih hidang lauk sejuk x fresh bagai.. org kaya xpelah kot, ade bibik leh set, takpun bekas mknnan siap buffet hidang set ade warmer..tapi org2 biasa, sederhana? terkenang zaman dulu2, budak2 nakal kat umah sendiri je..umah orang..mmg behave abeh..mak cuma besarkan mata jer dah kecut.. budak2 zaman sekarang mmg jauh beza nya ngan budak2 dulu..x kesah lah budak anak org kaya ke budak anak org biasa ke anak miskin ke..semua dah lain..zaman dah berubah..tu lom kira anak2 anti sosial, ge beraya selfie bagai dlm insta ke fb ke mcm gempak beraya padahal dok tenung hp jer..sedara mara pon x kenal…so point nya, mmg mak bapak kena lentur anak tu betul2.. ni kalo mak bapak pon sama dok tenung hp gak, anak ke mana, dia nye ke mana.. pastu ade la pulak nnt ckp anak ade penyakit, hyper la itu lah ini lah.. dah puas tegur la mmg nakal lah.. dah tau ade anak2 cegitu, elok nya ko jaga dia betul2 bila dah smpi umah org.. xde alasan anak ko nakal sgt smpi pecahkan kipas umah org pastu ckp maaf, anak ade sakit bla bla bla.. pastu bila suh tinggal anak hyper kat umah, ko ckp kesian anak x berasa feel raya..ok lah kalau betul nk sgt dia rasa suasana beraya, please lah jaga anak, keep an eyes on them setiap saat.. ok bila ckp ceggini org ckp dah tu kalau duk jaga anak ge umah org, mana nye feel beraya..see? byk sgt alasan… kalo xnk jaga anak hyper masa beraya, dok lah ontok2 kat umah, ade lampu raya, kuih raya, haa..mana lagi ko nk feeling raya? nk gantung kad raya? xde makna nya ..wish raya pon dok copy n paste dahtu forward kat group sana sini..kononnya keihklasan dari kami sekeluarga bla bla bla…RENUNG2 KAN LAH

    6

    0
  19. mak jemah says:

    Sangat setuju…. bukan masa perayaan je nak kena pantau adab dan kebebasan ank2 tp ms hari biasa2 pon kena pantau juga. Kita x tau apa perasaan tuan rumah. Agaknya kita sendiri pon rimas….

    14

    0
  20. siti says:

    Setuju cw islam mementingkan kebersihan.

    8

    0
  21. Anonymous says:

    Kesian,ada juga sedara yg tak flush jamban CW.Belum penah lg jadi kat rumah.kat mall biasala.

    7

    1
  22. anon says:

    aku setuju dengan CW.. ada yg anak sepupu sampai lompat atas meja, lepas tu panjat rak yg gelas kaca, mak bapak boleh tengok buat bodoh. rumah yg awal2 kita kemas elok2, habis je orang balik nampak rumah mcm tempat sampah.. sampah tisu pakai buang atas lantai mcm tu je, sakit hati gila tengok rumah sendiri jd mcm ni.. kadang2 bukan budak2 yg tak reti adab, orang yg dah besar panjang pun tak reti nak beradab kat rumah orang.. bukan tak nak bagi orang datang rumah, kalau datang pandai2 la jaga tingkah laku dan adab.. bila jadi macam ni memang rasa orang tak datang rumah pun tak pe..

    13

    0
  23. mak anak 3 says:

    setuju CW tegur depan2 bukan mengata tetamu di belakang. Anak2 memang kurang makan saman tetapi ibu bapa yg sedar diri pergi rumah orang tegur dan kawal anak2 tu..

    Ialah semua tahu didikan bermula dari rumah sendiri, kalau kerap diasak ke telinga anak2 tu tentang adab bertandang, lama kelamaan tentu mereka lebih disiplin …kata orang ” melentur biar dari rebung”.

    7

    0
  24. Anonymous says:

    Yg beraya convoy 7/8 keta pn menyusahkan tuan rmh..kelamkabut nk sediakn mknan n minuman agar rata..x enjoy sembang sbb ramai sgt at a time..dh la wktu raya je baru jmpa n nk kenal sedara…nothing to be proud of jln raya cm anta pengantin..ada tu x respect time…dh dkt senja pn still bagi salam..tuan rmh nk solat..yg sakit pn x snang ada oelawat yg x di undang masuk skali (jin n syaitan)…..enjoy your visit n food n drinks dgn beradapl….dh tua2 pn raya cm budak2..

    26

    0
    • lemang says:

      setuju sgt..yg berkonvoi ni byk nyusahkan tuan rumah..sekali dtg terlalu ramai..tetamu tak fikir pun tuan rumah terkangkang koyak sorang2 nak layan tetamu yg kemain ramai..dah tu mostly anak2 zaman skrg dah besar panjang pun pemalas, takde nak tolong ke dapur..makan pakai pinggan kertas pun ditinggal aje kat mana dia sempat tinggal, pastu ambik lagi pinggan lain sbb nak mkn bnda lain plk..yg makanan bersepah, tumpah etc jgn ckp laa..sy mmg tak suka konvoi raya mcm ni..dtg ke rumah org baik waktu raya atau bukan waktu raya, make sure kita tak menyusahkan tuan rumah..kalau mmg perlu dtg waktu nak lunch, bawa la lauk pauk sekali, bukannya expect tuan rumah nak pi masakkan utk kita..sekalipun tuan rumah mmg memasak sbb nak jamu kita, tapi kurang2 pun kita bawa sesuatu utk sama2 berkongsi rezeki..byk org skrg yg berperangai buruk bab ziarah..dtg rumah org betul2 waktu lunch dgn harapan nak makan di rumah org..ada fikir ke tuan rumah ni masak lebih ke, ada lauk ke tak, ada duit ke tak nak jamu kita yg tiba2 terpacul ni? adab bertandang tu mmg diajar dalam Islam..kenapa masih tak reti2 adab/ pelik la manusia skrg

      20

      0
    • niss says:

      tahu xpe ,ari tu .sedara nenek datang 12 biji kereta .penat wooooo ;(

      5

      0
  25. Yun says:

    Yg beraya convoy 7/8 keta pn menyusahkan tuan rmh..kelamkabut nk sediakn mknan n minuman agar rata..x enjoy sembang sbb ramai sgt at a time..dh la wktu raya je baru jmpa n nk kenal sedara…nothing to be proud of jln raya cm anta pengantin..ada tu x respect time…dh dkt senja pn still bagi salam..tuan rmh nk solat..yg sakit pn x snang ada oelawat yg x di undang masuk skali (jin n syaitan)…..enjoy your visit n food n drinks dgn beradapl….dh tua2 pn raya cm budak2..

    8

    0
  26. aku says:

    high disipline……

    1

    1
  27. mama1981 says:

    Ada sesetengah tu mak duk sibuk selfie bagai anak2 tumpahkan air pun tak sedar…bila tuan rumah duk sibuk lapkan air tumpah blh wat bodoh je…angin jer tgk

    7

    0
  28. mak c kina says:

    paling bes bila ank dia plak yg arh2 ank kita apa nk main…siap rampas hp/games ank cucu tuan rmh…blh pulak mintak bw balik..apa kes??…

    7

    0
  29. Anonymous says:

    Setuju dengan CW, rimas bila budak-budak tak beradab & mak ayah dorang buat tak tau je. Sy pun ada anak-anak kecil dan sorg hero yang boleh tahan nakal. Tapi kalau bertandang ke rumah org, mmg siap kalau buat perangai. Takde maknanya nak bagi muka sebab kat rumah orang lain. Dan tahun ni, pagi-pagi raya tak sempat nak bermaafan dah ada sekumpulan budak-budak datang rumah nak beraya tapi tak nak makan minum.Tujuan, nak duit raya je. Please parents, nak bagi anak-anak beraya ke rumah orang pun at least lepas pukul 10. Bagilah tuan rumah bermaafan dan makan bersama-sama ahli keluarga dulu,

    12

    0
  30. Intan says:

    Sebb tu anak saya kat rumah sebelum keluar . Suami saya dah suruh duduk kat kerusi ckp ngan dorang. Kalau ade yang tertumpah air ke . Lari dalam rumah ke terpekik terpekau nangis makan kuih org lepas tu buang merata. Ambik makan sendiri tak tunggu ummi ,abi. Semua balik. Kena rembat lepas tu tak boleh jalan lagi tak dapat duit raya semua nya duduk diam2 kat rumah. Kalau yang masih baby saya akan letak kan kat atas kerusi saya pegang betol2. Mata ni berbual2. Tapi lepas tgok anak. Saya suka rumah org yang ada bilik mainan. Semua budak.lantak ah kat situ.

    3

    0
  31. IDA says:

    SETUJU SANGAT2..
    dr kecil anak2 perlu dididik semua ni supaya bile ke mane2 dieorng pergi even dah besar panjang nnt, ajaran ni semua dieorang akan ingat.

    1

    0
  32. hud hud says:

    raya tahun depan..makanan bagi tapau suruh makan dekat rumah..

    0

    0
  33. ana says:

    Mak… Bapak busy with hp all the time!! selfie n post at facebook more important!!

    3

    0
    • Kak Pah says:

      Kann .. satu family tp bawa haluan masing2 dgn henpon.

      Saya suka perati keliling bila keluar makan .. hampir kesemua pasangan yg bawa anak2 makan kt stall ke, mamak ke, fast food ke ..sebok layan henpon masing2 . Tak bercakap pun. Anak2 terbiar le gamaknya.

      Anak2 gak akhirnya jadi mangsa mak bapak gini.

      4

      0
  34. ash says:

    kejadian tu berlaku kat mana2
    cakap mmg la senang, lentur buluh dr rebung
    x de sapa pn nak malukan diri dgn perangai anak2
    selalunya budak2 ni bila ada org lain selain mak bapak dia samada di rumah sendiri atau rumah org lain perangai nakal tu mmg EXTRA BERGANZA la
    sy selalu dengar dr pengalam ibubapa lain sbb anak sy pn mmg agresif
    dorg ckp itu mmg perangai budak2 mcmana pn kita buat dia tetap akan main
    x pernah kami biarkan mcm tu jer dorg pn tahu bila kita dh tenung semacam tu
    Alhamdulillah tuan rumah pn faham
    kalau kita nk buat LAW bagai alamatnya kita x rasa nikmat raya lagi
    x rasa kunjungan dari sanak saudara
    bila kita dh meniti usia tua
    mak bapak dh x ada
    adik beradik pn dh tua dan ada yang dh meninggal
    anak2 pn beraya atau bercuti tempat lain
    kita akan sedih di hari raya x de sapa yg nk dtg berkunjung
    percayalah
    jangan sombong dgn harta dunia semua tu Allah yg bagi pinjam
    sekelip mata boleh hilang jika itu yg Allah takdirkan

    4

    14
    • kamal daud says:

      setuju dengan awak…10%% nabi muhammad saw pun tegur orang dengan berhemah. wan pon tu bapuk tua…apa dia tau…..berlagak…suruh pi jaga anak sendirilag orang tua oi….. hang lupa hang pun pernah susah wan pion oiii..lagak berlagak bagai..mapuih esuk baru hang dada akai.,.bawa kuih raya and kushion hang masuk dalam kuboq!!! bawa kamal sama ok…bye bye wan pon!!!! tweet tweetttttt

      1

      16
    • didi says:

      Paham sgt jenis org cam ko ni. Sentap kan sbb peel ko lebih kurang yang CW refer. Hahaha

      4

      1
  35. Kak Pah says:

    Setuju ngan CW. Bukan saja parents kena didik anak adab ‘DOs & DON’Ts’ ketika bertandang tp juga kt mana2 terutama tmpt awam spt dpm komuter, LRT, fast food, restoran dsbgnya.

    Jangan le bior je anak2 mengganggu privasi dan keselesaan org lain.

    11

    0
  36. Haihhh.. says:

    Jamu air kosong jer la chef wan..tok wan tak habih2 bebel…hrmmmm.

    0

    11
    • Anonymous says:

      Aku suka tetamu datang. Palit ke tumpah ke,konvoi ke…kekadang makanan tak cukup,masak apa yang ada,maggi goreng pun habis. Bila tetamu balik,rasa puas dan seronok. Sekali atau dua kali je dalam setahun. Kenapa perlu nak rasa terkilan,marah,kecewa bagai. Jika tak mampu hadapi….buat rumah tertutup. Betul..adab bertandang menziarah dah termaktub..tetapi,kekadang terlepas pandang terutama ketika ramai tamu. Kita teruja jumpa saudara sahabat yang bertahun tahun tak tahu khabar berita. Anak2 teruja jumpa rakan sebaya. Tak semua anak2 berjiwa santun sentiasa. Ada ketika terkeluar sifat nakal mereka.

      11

      7
      • Air bandung says:

        Bodo lah kau ni..ni bkn soal marah kat bebudak.ni marah kat mak vudak yg bodo mcm kau ni lah. Takat tumpah kuah rendang atas karpet 2 hengget takpe lah..ni karpet beribu2 hengget.kau ingat kos nk cleaning tu murah?tak kena ats btg hidung kau..sedaplah kau sembang.budak2 harus di didik sedari kecik.faham?kalo semua bnde nk biarkan..jdkan diorg peel perangai dan mentaliti mcm kau.mentaliti sampah.

        0

        3
  37. Anonymous says:

    Setuju rasa nak mak bapa kita dulu2 didik supaya beradap sopan …kecik lagi nak lalu depan orang tua kena tunduk tangan kedepan minta ruang … dating umah orang kena duduk diam2 je sebelah mak ..nakal dan 2 tu kena cubit… yang mak ayah x ajar tu kut yang x setuju dgn chef wan ni….

    9

    0
  38. chefwan says:

    wan gila…………………….pui mampuih lah..raya dalam perigi lah..senang….

    0

    14
  39. dreamer says:

    Mmg betol, aku sokong chef wan 100%. Aku pernah wat open house, anak2 kawan2 yg datang tu nakal2 wat tumpah minuman atas carpet, wat jatuh makanan, duk terlompat2 atas kerusi, sampai aku pening kepala. Naik menyampah tengok mak bapak yg tak rasa nak tegur anak anak dia orang. Hmm….that was the first & the last time aku buat open house, mmg rasa tak larat nak melayan kerenah budak budak tu. Kan senang kalau open house utk orang dewasa je.
    Parents should discipline their children, kalau tak orang memang meluat giler dengan mereka.

    16

    0
  40. Nakbagitau says:

    Setuju..sgt apa yg ChefWan..bagitau tue..
    Adab tetamu seboleh2nya jgn susahkan tuan rumah..
    Satu lagi klau ada ank2 yg pkai pampers or tetamu wanita yg on period sila la jaga dan buang segala pads & pampers sebaik mungkin dlm plastik beg..jgn pulak tuan rumah terpaksa kutip dan buangkan.

    8

    0
  41. Lily says:

    Ada sedara aku tu lagi ambik balang kuih kasi kat anak dia yg 1thn lebih main. Pasal anak dia nangis nak kan balang tu. Balang tu penuh tau dgn kuih..bila isteri dia marah..dia ckp ni kan budak. Ehhh menyirapnya darah aku…pakkal jer time tu rumah penuh dgn tetamu..aku tak nak malu kan dia..?

    3

    0
    • niss says:

      Sama lah mcm sy kena ,kt rumah memg letak kueh dalam balang yang plastik . .datang pulak sepupu saya ,anak2 dia amek pastu golek2 pakai kaki dan tendang macam bola balang tu .mak bapak dia boleh tgk sambil tersengih aje .menyirap betul .adoii ,kalau masuk bilik jangan cakap .bukak tutup pintu tu ,macam nk pecah pintu ditutup nye …urmm ,naseb lah .

      6

      0
  42. xxxxxxxxxxxxx says:

    sgt setuju dgn chef wan. anak2 mmg sifatnya nakal, itu kita faham..tapi bila mak bapak TAK BERFUNGSI itu menjengkelkan.
    pernah sekumpulan anak2 lelaki perempuan seramai 4 org (adik beradik) yg dibawa ibu bapa mereka ke klinik gigi bersebelahan dgn pejabat sy. anak2 ini dan ibu mereka menunggu di luar sementara bapa mereka dirawat di dalam klinik. di koridor klinik anak2 ini bermain bola sepak, berlari2, bola ditendang ke sana kemari (bola besar yg dimain lelaki dewasa)..mereka bermain di sepanjang koridor termasuk di depan pejabat saya. tendangan bola dan larian serta langgaran badan mereka ke dinding pejabat sy, pintu pejabat dan cermin depan (cermin besar di dinding) dgn suara yg haruk pikuk sgt2 mengganggu aktiviti di pejabat sy. client tersentak dgn buinyi hentakan pada dinding/pintu..dgn bunyi bising dan sebagainya..IBU MEREKA HANYA MELIHAT MEREKA BERMAIN..setelah hampir 10 – 15 minit sy tak tahan dan fikir sy perlu tegur..sy keluar dan melihat dahulu bagaimana keadaan di luar incase ada ibu bapa mereka, ternyata ibunya ada dan hanya melihat seolah2 tak ada apa berlaku..lalu sy tegur anak2 ini tapi ibu mereka memandang sy seolah2 sy tak patut memarahi anak2nya, tapi dia tak bersuara cuma memandang dgn muka tak puas hati..mereka berhenti main bola namun bila saya masuk mereka kembali bermain dgn sengaja menendang bola ke arah cermin dinding sy lalu bersorak..sy keluar sekali lagi dan kali ini sy memarahi mereka termasuk si ibu kerana gagal didik anak2 yg buas. si ibu tak menjawab tapi memandang sy dgn marah. Saya ambil bola sepak anak2 ini dan sy bawa masuk ke pejabat sy..sy tak peduli..bila si bapa habis rawatan, mereka barjalan di depan pejabat sy utk pulang, anak2 ini sengaja berlari dan langgar pintu pejabat sy tanda protest. apabila sy buka pintu pejabat, anak2 ini berlari takut ke arah ibu mereka namun si ibu hanya memandang sy penuh benci. bola itu kemudiannya sy beri pada anak jalanan berdekatan pej sy. IBU JENIS INI ELOKNYA JGN BERANAK LAGI..ANAK2 NYA BUAS MACAM BINATANG DAN DIA TAK MENEGUR MALAH MEMENANGKAN ANAK..ESOK2 ANAK JADI KURANG AJAR DGN IBU SENDIRI..BARU PADAN MUKA

    8

    0
  43. mrs pip says:

    setuju dgn teguran Chef Wan.
    mana yg baik kita ambillah dari teguran Chef Wan tu, mana yang tak tolak tepi sajalah …
    saya pun kalau bawa anak dtg bertandang kat rumah orang, akan pastikan anak anak tak buat perangai, tak sepah2 kan rumah orang .. biasanya saya dan suami saling berganti jaga anak .. kita dtg bertandang, perlulah ada adab masuk rumah orang, tak kisah lah raya ke tak … apapun, think positive ya semua … selamat hari raya.

    6

    0
  44. Si Kawan says:

    Hari tu saya house warming, ajak kawan2 dtg rumah. Some of them bawa anak2 mereka. Saya x kisah, lagi ramai lagi meriah. But anak2 mereka main lompat2 kerusi, tepuk2 skrin tv, sy tgk kawan saya, kwn sy kata; “biasalah budak2.” Sy jawab, tv saya besar 48 inci, sofa sy pun mahal. Nanti kalau rosak, saya minta beli ko baru ya. Lepas itu persahabatan saya dgn kawan putus..
    anak2 buah saya, nakal sikit saya rotan. Kena ajar adab & cara bertutur dari kecil.

    22

    0
  45. Jamilah says:

    Adoi memang kita ibu bapa susah nak terima kritikan begini tapi hakikatnya inilah realiti. Akak perhatikan ada kalangan kita yang tak mampu kawal anak buat alasan ‘budak2 memang nakal sebagai’ ayat nak melindungi diri. Akak dulu anak nombor 3 lelaki, memang buas dari kakak2nya masa 2-5 tahun. Seriyes, kami suami isteri memang pay attention to him. Kami kawal pergerakan dia. Nampak dah tak mau dgr cakap, kami segerakan kunjungan supaya tuan rumah tak meluat dan terganggu. Kalau serbuk biskut yang dia tumpahkan suami akak akan bersihkan sebelum balik walau tuan rumah dok kata takapa. Anak kita tanggungjawab kita. Jangan bila orang yang tegur, kita pula yang tersentap

    17

    0
    • nenek tua says:

      Betul2..nenek pin cm gitooo…klu zaman muda2 remeja dulu, makan gilir2 dgan atoknyer..sbb nk kawal ank kecik..mmg la ank xtau paper…keja nk main jer…tmbah2 pula klu jumpe yg lebih kurang sebaya..lagi la menjadi perangai tu…sbb tu kita sebagai parent kne pndai tact situation tue..smpai smpai tuan rumah rs annoyed…klu mak tgah sembang, bapanya kne take turn tgok ank kejap..klu bapa plk nk sembang or makan mak pula tgokkan ank2..klu dh 2-2 kalut nk meyembang saper nk tgok ank2? jgn expect ank2 ni akan behave sbb dh nama pon budak kecik kan..mmg mind dia nk explore bnda baru, tambahan klu rumah yg jarang or xpernah p…
      ada sekali tu, atoknya dh makan, so time nenek pula nk makan…anak2 rancak bermain as usual..blh plak si atoknya kalut nk bersembang smpai ank tertumpahkan kuih dlm balang..apa lagi, nenek bg jelingan MAUT kat atoknya n cepat2 ambik kain n lap smpai abih yg tertumpah tu..mujur dlm balang tu tinggai 2 keping biskut..klu x…kat situ jugak la mendapat si ank n si atoknye tue…
      SIap sindir atok lagi…”awk dh makan, sy nk minta izin nk makan bleh x, smbil jeling ke arah ank”…hehehehhe

      1

      0
  46. Mia says:

    Kalau anak aku la bt perangai dkt umah org dh lama kene…tau² dh merembes air mata sebab kene cubit ngn bapak dia.. Tp kalau kt umah aku biarkan je asal xbt benda merbahaya atau jahanamlan harta benda. Budak² mmg suka explore. Tu tanda otak nya sedang berhubung..yg penting makpak kene main peranan…kecik²la patut diajar jgn dh besar jd kurang ajar.

    7

    0
  47. Haha says:

    Aku kan, bukan nak cakap apa la, memang tak berani nak bawak anak aku beraya rumah orang! Sebab anak aku sangatlah active! Memang jenis tak duduk diam! So aku mengambil langkah selamat utk tidak beraya esp kalau laki aku bekerja. Sebab aku tau memang susah aku nak kawal anak aku. Ada sekali aku bawak anak aku pegi open house runah sedara tahan aku tak makan melayan anak aku main kat laman je. Lebih baik lah dari anak aku duduk dln runah org. Pokok pangkal mak napak la wei. Kena tau anak tu perangai cmna. Kalau dh tau anak tu tak reti diam or nakal, tau la plan la cmna nak kawal kalau pegi rumah orang. Ni kencing tak flush, tuka pampers taik dlm jamban tak bersih. Malu woii!

    10

    0
    • Semperit dahlia says:

      Haaa..org mcm kau bagus.reti berpikir.ini tak..anak sampai masuk abis serata ceruk bilik org, main brg2 tuan umah, tp mak pak sibuk berselpi.pastu haplod dlm fb kata anak2ku tersayang, penyambung generasiku.generasi apa? pemusnah dunia.mak pak yg bodoh lembu camtu sila hadam.

      7

      0
  48. ku lily says:

    Setuju ngan chef wan 200%
    Org skang tahu beranak beranak beranak
    didik adap & disiplin anak tak tahu
    anak mcm pelesit melompat2 , tumpah sana tumpah sini panjat sana panjat sini bwat sepah umah org .. mak bapak dia blh bwat derk jea !! hanatttt

    5

    0
  49. Anonymous says:

    Paling penting pesan pada anak anak duduk diam diam. jangan merayau dalam rumah orang. Mak bapak pun kna tahu etiket. kalau nak tenguk rumah minta ajerla pada hos for tour of the house.

    1

    1
  50. Nona says:

    Aku pun setuju sangat….. Kita org pun raya selalu convoy… tapi sebelum start the trips memang siap2 pesan dengn anak2 to behave. Memang ada 2-3 yg akan in charge make sure anak2 x ambil makanan blebihan..x running around..x usik it ini. Alhamdulillah so far x de la kes anak2 buat hal Kat rumah org. Ada sorang dua yg try langgar pesan..terus kena suruh duduk between the parents sampai habis bertandang… hahaha haha… a bit extreme..but at least Kita harap dia faham n behave well after that.. better Kita bagi pengajaran Dari jadi bahan umpatan… Tuan rumah pun x la serik jemput lagi raya depan..

    5

    0
  51. hiks says:

    18tahun lepas zaman komputer kotak. anak jiran aku ketuk cpu sampai screen gelap terus adiknya pecahkan cawan corelle mak aku. mak ayah dia wat dek je.. 2 jam dia beraya umpama 20jam. rupanya jiran2 lain yang lama duduk situ dah faham sangat. so bila family ni datang beraya diaorg akan simpan semua barang yang berpotensi untuk dihancurkan. paling kesian jiran depan rumah aku, pintu almari terpatah sebab budak2 tu senggayut..

    3

    0
  52. Yekeni says:

    Macam mana perangai anak, itulah perangai mak bapaknya. Mcm mana dorang nak ajar anak2 dorang sebab dorang pun mcm tu….

    4

    0
  53. Langsir baru says:

    Setuju sgt. Ada parents sibuk makan atau main hpon sampai anak2 tumpahkan makanan atau minuman merata2. Lps tu parents buat tak tahu je, bukan nak tegur anak2 diaorg. Setuju sgt apa yg chef wan ckp. Cuba ketil sekali kat anak2 tu…baru diaorg serik

    1

    0
  54. Langsir baru says:

    Patutnya dlm kereta sblm sampai rmh yg ingin dilawati, parents esp ibu kena pesan atau warning anak2 supaya jaga adab..adab berckp dgn org tua, adab makan dll. Klu buat perangai, ketil je anak2 tu dlm keta masa balik ke rmh. Anak2 tak berani buat lg. Itu cara ibu mendidik kami dulu2

    5

    0
  55. Kak Kiah says:

    Macam ni laaaaa… kalau takut bende kotor, rosak, pecah dan etc… Sila jgn buat open house. Sila kunci pintu rumah dan off handphone! Dok aje la dalam rumah tu senyap senay and enjoy harta sendiri!

    1

    7
  56. Kak Kiah says:

    Macam ni laaaaa… kalau takut bende kotor, rosak, pecah dan etc… Sila jgn buat open house. Sila kunci pintu rumah dan off handphone! Dok aje la dalam rumah tu senyap senyap and enjoy harta sendiri!

    1

    13
  57. Anonymous says:

    buat open house kat rumah ke, kt restoran ke, kt dewan ke kita semua MESTI berdisiplin. Jangan biar anak berkejar kesana sini. Pasal makanan ni jangan lamembazir. Dari kecil bapak aku latih Ambil makanan sikit sikit. Kemudian tambah lagi ikut kemampuan perut. Jangan tamak. Kalau aku degil mbik makanan banyak2, siap la, bapak aku tunggu dan paksa aku habiskan. Menggeliat la aku tak larat nk abiskan makanan. Padan muka aku.

    10

    0
    • Kak Kiah says:

      Sedangkan kem askar pun ade mahkamah disiplin… inikan rakyat biasa! Kita kena tahu bezakan impian dan kenyataan. Bersedia lah menghadapi kenyataan! Bukan semua budak boleh dengar cakap dan bukan semua budak dengan sengajanya buat hal… Sebagai org dewasa, kita perlu memahami dan jgn asyik nak menghukumi.

      1

      8
      • Bapak Kak Kiah says:

        Kak Kiah sentap sbb Kak Kiah peel mcm tetamu CW yek? Huhu

        5

        1
        • Kak Kiah says:

          Kak tak sekaya CW, tetapi Kak tak pernah complain bende bende macam ni. Kak tak kisah budak budak buat perangai di rumah akak time open house. Siapakah diri kita nak tegur mak bapak budak budak ni??!! Sedangkan diri sendiri tak sempurna… Ada hati nak tegur mak bapak org!

          1

          10
  58. Mak Becok says:

    Aku setuju pula dgn. CW psl isu ni; walaupun kdg2 lemas dg. sifat bongkak dia. Tapi anak2 muda zaman sekrg; memang makin tak tau diajaq ibubapa! Makan pun, main video game kat hp depa; apahal boleh dibiaqkan ni?!

    Lepas tu bila org. lain tegoq anak2 depa yag. biadap; kita pula ditempelak depa. Kalau mak bapak aku dulu; kami yg. kena tempeleng kalau tak tau beradap depan org; apalagi yg. lebih tua! Nak bebas lari sini sana, bercakap sesuak hati atau gelojoh menjamu selera waktu bertandang ke rumah sesiapa pun; jgn. haraplah!

    2

    0
  59. Oo says:

    Yg sokong cw tu bagusss..tpi cw tu dh cukup bagus ke didik dn mndisplinkn ank2 dia! Kalu dia cukup bgus…tak de dia maki2 ank sndiri dlm insta. Satu jer cadangan bila hari raya tak yah nk open house @ nk jemput saudara2 @ sahabat2 dtng rmh..masak dn mkan enjoy masakan sendiri..tak yah susah2 takut lapik meja belemiuh, pinggan mangkuk pecah, rumah sepah dn lain yg mnyebabkan sakit hati sendiri..

    4

    9
  60. santara says:

    Orang jenis tak tegur anak dia buat kotor dan sepahkan rumah orang, percayalah rumah dia sendiri sarung kusyen dah naik hitam dan lantai pun berdaki sebab dia memang pengotor dan jenis buat tak kisah. Pastu keje berjalan rumah orang dan harapkan tuan rumah dapat terima peel anak – anak dia sama. What the hell?? Aku dan husband memang akan balik awal bila anak dah meragam. Janji dah bermaafan dan ziarah. Orang pun faham bila kita minta diri balik awal bila tengok anak dah melalak. Yang dah faham bahasa sikit, aku dan suami warning sebelum sampai rumah tetamu jangan berambat sana sini, makan dan duduk atau lain kali aku tak bawak lagi.

    14

    0
  61. Anonymous says:

    aku sokong chef Wan ,,aku kalau pg rumah org, aku pantau apa yang anak main dn makan,.aku x suka susah kan tuan rumah,kalau anak org dtg rumah kita,kalau buat sepah dn main macam2,aku pun x suka,
    tp memang kebanyakan mak bapak x kisah anak2 nak sepah ke apa,
    al maklum la rumah org,bukan dia yang kemas,

    4

    1
  62. Cik Cahaya says:

    pena jadi kat aku dapat budak2 nakal macam ni. bagi nasihat tak nak dengar, marah pun tak dengar. last2 cubit je dia, baru la jadi budak baik.

    6

    0
  63. Salma says:

    Saya setuju dengan chef wan. Saya ada anak lelaki autism berumur 8 tahun. Sebenarnya mereka pun boleh faham kalau kita didik dan disiplinkan mereka dari kecil. Setiap masa saya akan ingatkan dia untuk beradab bila bercakap. Kalau ke rumah orang jangan merayau ke sana sini terutama bilik tidur. Bila bertandang ke rumah orang saya akan pastikan dia duduk di sebelah saya dan segala makan minum dia saya uruskan. Alhamdulillah setakat ini tidak menjadi masalah walau bawa dia ke mana sahaja. Yang penting kita sebagai ibubapa kena mendidik dan mendisiplinkan anak-anak dari kecil lagi. Begitulah ibubapa saya didik kami lima beradik dulu. Kalau ada tetamu bertandang ke rumah, ibubapa suruh kami 5 beradik duduk dalam bilik sebab rumah kami kecil. Bila tetamu sudah pulang baru kami boleh keluar ke ruang tamu. Bagi saya bagus ibubapa saya mendidik kami sebegitu. Sekarang saya dapat menarik nafas lega sebab anak saya ada disiplin yang begitu.

    6

    0
  64. dalita says:

    memang memenatkan kalau tetamu datang beramai2 lepas solat Raya..sedangkan Tuan Rumah telekung pun belum sempat bukak, terkejar2 ke sana ke mari nak make sure semua tetamu dapat menjamah hidangan..kadang terdetik di hati baik kita gi holiday, kata raya dapat rehat rupanya dapat kepenatan..duit habis, tenaga habis, balik raya, dompet kosong..haha

    4

    0
  65. dalita says:

    ni biasanya kalau org dari Masjid terus ikut dari Masjid lepas solat Raya, lagi parah Tuan Rumah, tak sempat nak bukak telekung terus serbu.

    1

    1
  66. Anonymous says:

    Kak kiah. Kita kna kisah klu budak budak buat perangai di rumah kita. Kita penat masak deme ambik makanan mcm gunung atas pinggan. Pastu Tak habis dan terbuang membazir. Kita kna tegur anak yg tak disiplin tu klu mak bapak tak kisah. Dari kita pendam rasa, sakit hati Bior ler kita luah saja tapi dg Cara baik la. Klu deme terasa hati. Too bad la.

    3

    0
    • Kak Kiah says:

      Kak Kiah harap adik bertanyalah dgn budak itu kenapa ambik makanan banyak sebelum menegur ibu bapanya. Kita tak tahu, mungkin mak bapak dia tak pernah masak makanan kegemaran dia atau lebih sedih lagi, kalau mak bapak dia tak mampu masak ayam/daging dan hari itu sajalah dia merasa ayam/daging rendang. Akak tak pernah halang nak ambik makanan byk mana. Kalau open house, biar budget makanan lebih dari tak cukup. Kalau habis, beli lah makanan dari kedai. Ni semua rezeki sementara di dunia, tetapi rezeki selama lamanya di akhirat. Membazir atau tidak, itu bukan hak kita, itu hak pengambil makanan…

      1

      0
    • Kak Kiah says:

      Memang naluri manusia untuk mengambil banyak makanan bila lapar atau makanan kegemaran. Cuba ingat buffet buka puasa, ramai org ambil byk makanan dan membazir, terutama yg dewasa… Akak rasa banyak yg baca comment akak ni pun perangai sama aje kat buffet ramadhan. Inikan budak budak. Bagi Akak, Hari raya patut hari bergembira, jgnlah sakitkan hati menegur benda yg remeh temeh. Kita patut bersyukur ada org nak ziarah, kenalkan kita dgn anak anak mereka…

      0

      2
    • Kak Kiah says:

      Ohh lagi satu – kadang kadang kuih yg diambil tu tak sedap atau dah masuk angin, jadi Kak Kiah tak makan laaaaa! Tuan rumah jgn marah marah… dah tak sedap, nak buat macam mana :-P

      0

      3
  67. Anonymous says:

    Chef Wan. Good one. K A Singapore

    1

    0
  68. Anonymous says:

    Setuju meraikan tetama. Rasulullah pun raikan tetamu. Tapi yang jadi tetamu ni kena la pandai bawa diri. Rumah orang tetap rumah orang.

    9

    0
  69. Che wan chef rozita says:

    Kalau xsuka bdk2..xpyh bt house warming ke apa2..jemput org dewasa dh p jamuan rmh ko..xpon jgn jemput lgsung..dosa free je dpt…yg ade ank2 kcik tu xpyh la mengunjung ziarah org..dduk rmh tgk tv je..xpon time perayaan pergi je bercuti..sonang bhai…xpyh nk jg silatulrahim sgt..dduk rmh diam2 layan movie lg b?us

    1

    7
    • Mak Becok says:

      Oi bangang; ini psl. budak2 yg. dibiaqkan ibubapa bangang, agar membesar dgn. perangai mcm. pele*it! Dalam Islam pun dilarang oi! Hang ni agaknya perangai sama tak; sbb tu suka budak2 perangai mcm. tu!

      1

      0
    • Anonymous says:

      ko ni msti jenis suka brtandang ke rumah orang kuat melahap free, buat mcm rumah sndiri.. sbb tu bila org tegur anak srupe mat yeh ko melenting

      3

      0
  70. Anonymous says:

    Ini bukan isu tak suka budak budak. Tapi isunya ada budak yg tak disiplin bila bertandang rumah orang ibu bapa pulak tak kisah. Klu kita tak disiplinkan anak kita. Bila lagi ya. Dari kecil ka……,

    4

    0
  71. Anonymous says:

    Zaman aku kecik dulu klu aku nakal mak tak marah aku depan orang. mak “signal” jer dengan jelingan mata berapi dg ketamkan bibir kumat kumit ” jimat ko” !!!! Klu masih tak makan samam mak akan panggil aku duduk sebelah. Maka lumat la ko peha kna cubit. Terima kasih mak kerana disiplinkan anak ana. Saya pasti ramai yang ada pengalam sama

    7

    0
  72. Zaman skrg dh berubah. x cam dulu dh. sedihnyer

    2

    0
  73. Adiba says:

    Sekarang ni kalau time Raya elok buat khemah kat luar je…buat satu hari Open House – biar org ramai yang kita jarang jumpa dan yang tak berapa kenal dtg raya jamu di luar aje, tak payah lagi masuk dalam rumah. Kecuali yang saudara mara tua dan kenalan yang lama. Kalau rumah cantik dan interior mahal2 mmg lah bahana kalau biar budak2 yg out of control masuk dalam…mau habis pecah pinggan mahal dan tercalar almari antik!

    Si Bapak biasa nya tak mau ambik tau perangai anak2 time Raya…asyik duduk bersembang sambil hisap rokok. Si anak2 time ni lah nak ambik kesempatan jadi extra degil sebab diorang tau mak bapak takkan berani marah depan orang ramai. Semua buat tak tau aje sebab bukan rumah masing2.

    Keluarga macam ni mmg jadi kebencian orang bila pergi Raya. Spoil mood Raya sebab org macam ni. Dah habis cepat2 beratur expect duit Raya, lepas tu blah…Tolong bawak cawan ke dapur pun tak nak. Tuan rumah lah yang kena bersihkan semua.

    Satu lagi type family yang conveniently datang time lunch. Terus pegi kedapur bukak periok tengok lauk masak ape…lepas tu invite themselves makan tengahari walaupun tuan rumah mmg tak ada intention nak jemput org datang Raya makan lunch. Then lauk untuk family tuan rumah dah tak cukup – kena masak lagi!!

    0

    0
  74. Anonymous says:

    Ariana. Anak anak saya di latih disiplin dan faham signal jelingan berapi dan cubit yang sama.

    2

    0
  75. Mak Becok says:

    Bangangnya ramai ibubapa jenerasi muda sekrg! Saudara mara aku sendiri; yg. pompuan; tau tgk TV aja waktu raya; bukan nak mengemas/basuh pinggan; nenek & mak2 saudara2 yg. dah tua pula kena buat! Pemalas betul anak2 pompuan zaman sekrg!

    Dan hang si kiahBangang; baik hang jgn. pi rumah sesiapa dgn. anak beranak hang; melemaskan aja! Mcm. pengotoq aja! Apa yg. dia anti sgt. dg. nak disiplinkan anak2 muda?

    1

    0
    • Mak Becok says:

      Sbb. tu si pemalas2 ni dok berlagak tak nak ke rumah aku; sbb. aku suka tegoq! Biaq pi; aku pun lemas pompuan2 muda pemalas mcm. ni! Aman dan kemas rumah aku!

      0

      0
  76. Anonymous says:

    Walau zaman dah berubah aku terus dan tetap disiplin anak aku gimana aku dilatih mak bapak aku. Klu gi rumah orang, kna jaga sopan santun. Klu bermalam rumah orang, tmpat tidur kita kemas sendiri. aku dan anak pompuan tolong masak dan basuh lap pinggan mangkuk di dapur.

    0

    0
  77. lantaklah says:

    Sebab tu kau kena biasakan diri, ziarah saudara mara, sahabat handai, bukan masa raya je. Ni jadi bila kau tak pernah pun bawak anak kau pergi rumah orang selain waktu raya, budak tu pun jadi terlebih excited datang rumah orang, tu yang buat perangai pelik-pelik. Nak ajar anak tu, ye, memang susah. Tapi kalau kau jadikan ziarah tu satu habit, mereka akan jadi dah tak kisah untuk jumpa orang sekerat, akan buat biasa je, tanpa keluarkan perangai luar alam.

    1

    0
  78. Anonymous says:

    Sretuju LANTAKLAH

    0

    0
  79. Ada Aku Kisah says:

    Sbb tulaa aku x suka pegi rumah org sebab anak2 aku mmg jenis yg suka lari2 & suka usik2 brg org…Tp kalo x pegi umah org xblh jugak nnt org kata mcm kera sumbang plak kan…So apa yg aku buat kalo anak2 aku xnak duk diam…Mmg aku cubit & pukul je anak2 aku depan2 dorang…Aku x peduli..Drpd org kata aku belakang2 konon x reti jaga & larang anak2…Baik aku buat camtu…Sbb aku pun pantang anak sapa2 dtg umah aku bg sepah bilik mainan…So kalo anak2 aku pegi ke dapur atau masuk bilik umah org…Mmg aku bangun & tarik telinga anak2 smp dorang duduk…hahahaha…Mmg la nampak agak kejam…tp sekurang2nya aku ajar anak aku utk behave di rumah org…

    2

    0
  80. So called grumpy.. says:

    Betul kata chef wan.. budak2 sekarang bukan je kurang disiplin.. adab pun kurang.. jenuh la nk tgk anak2 sekarang kalau lalu depan org tua menunduk.. yg ada main langgar je.. minta maaf pun tak.. parents yg ada dok perati je, tade la nk suh anak tu mintak maaf ke apa.. ada skali masa raya berberapa tahun lepas.. anak2 spupu lari dr dpn ke belakang.. belakang ke depan.. sudahnya aku cekak sorang2.. jegil mata pastu warning, kalau terasa nak kena kurung dlm stor belakang.. try la lari2 lagi.. yep.. smpi sekarang budak2 tu diam kalau dtg umah.. org skrg tkyh nk.kias2 daa.. ckp direct je.. kdg2 yg dtg umah kita bkn jenis reti bahasa pun..

    1

    0
  81. Wany Hasrita Berdangdut says:

    chef wan ni ada study accounting theory.. cara chef wan cakap ni mungkin dia saja paham.. tapi mesej tak sampai pun kepada pembaca.. apa kejadah chef wan membebel ni.. rumah terbuka.. what you expect?? hadap je la macam-macam perangai manusia lagi-lagi budak-budak.. senang cite ko jamu air mineral je la.. tak payah serabut kepala nak mengemas pinggan mangkuk bersepah di meja dan dapur..

    1

    3
  82. Anonymous says:

    Ha ha you are in denial. Ada beratus orang respon bagi pendapat. Itu maknanya orang paham le mesej CW kongsikan. Tak kisahla kelulusan n belajar teori apapun, our budi pekerti dilatih dari kecik oleh ibu bapa. Maknanyer it depends a lot on our upbringing …..,

    4

    1
  83. nurul Iman says:

    aku suka cara maka aku….sesiapa saja yang dtg..bpe ramai pown yang datang…bpe macam peel tetamu yg dtg dengan anak2 lagi…terjerit terpekik lari satu rumah…masuk ikut pintu atas keluar ikut pintu belakang…berapa macam perangai pown mak ngn ayah aku xpernah merungut walaupun kadang2 buat aku geram..kacau aku men komputer dan sebagainya…..mak ayah tetap kata “xpa biarla diornag nak main, klau x bila lagi lagi diorang nak dtg main”…..apa yg aku tgk skang ni…ya Allah rezeki ayah dan mak xpernah putus2….ada jer rezeki diorang….sbb tu la walau bukan raya skalipun ada ja org datang umah mak ayah…org yang datang umah kita ni pembawa rezeki….dr situ aku belajar utk terima tetamu walau mcmna pun perangai meraka….semoga bertambah rezeki kita bukan saja didunia tetapi di akhirat juga aminn……

    0

    0
  84. anak kuang ajar sbb makbapak says:

    aku pulak tak kira raya atau tak kelantan bertukang 24 jam kat luar tak kira waktu maghrib ke tak tgh mlm ke x pastu biar ajer anak terjerit2 kat luar teman dia buat kerja…dahla bapak dia memekak anak2 dia memekak..bila tegur taulah kelantan cari gaduh nombor satu..padahal dia yang cari pasal..kelantan mana2 pun memang jenis kepoh

    0

    0
  85. Anonymous says:

    masa terawih mak bapak ignore je anak2 terjerit apatah lagi hari raya jgn harap

    0

    0
  86. Anonymous says:

    rumah saya pn mcm tu…masa raya tahun lepas 1 family datang umah… mak , anak 2 org dgn atuk n nenek dia…dtg dh lewat pkl 11 mlm…sampai pkl 12.30 mlm x balik lg..kebetulan husband kerja mlm pkl 12 nak kluar umah dah..husband memg x tunggu sbb nak p keja…tu pn depa x mau balik lg…pastu plak anak2 dia siap melompat2 atas sofa, duk terjun2..adoi sabar je la..yg paling best, mak ngan atuk nenek boleh tgk saja apa pn x kata…dekat2 pkl 1 pg br depa balik tu pn jenuh 40 kali kita menguap sbb ngantuk huhuhu..tahun ni rsau jugak klu depa datang…
    tetamu datang memg membawa rezeki tp part yg melompat2 atas sofa..pastu balik lewat , rasa serik pn ada..huhuhu

    0

    0
    • Anonymous says:

      Hmm…rumah saya kids’ friendly. sebab cucu2 my parents pun dah mmg siap ramai. Diaorg nak lompat ke main ke..ok je. Sebab mmg ruang family tu tak kisah terbalik pun…then kemas la semula. Untuk adults ada ruang yang untuk sembang2 orang tua.. so, there’s not tv. budak2 tak melepak la situ. Kesimpulannya, kalau time hari raya dah tau kemungkinan ada tetamu, barang2 perhiasan mahal dan delicate simpan dulu. Nak elak pecah, nanti makan hati. Tapi bab tetamu korang yg tak tahu tgk jam tu…I rest my case. sebab tetamu saya semuanya sekolah. faham tgk jam.

      2

      0
  87. MAK NING says:

    SAYA ADA 2 ORG ANAK , SORANG AUTIS, SELALUNYE KLU NK BERAYA RUMAH ORG, SAYA PASTIKAN RUMAH SAPA NK PEGI, KLU TUAN RUMAH CEREWET, NAK PLAK KLU YG TKLEH USIK SIKIT BARANG DIA, MINTA MAAP LA NK PEGI, KLU TUAN RUMAH YG OK, SAYA PEGI, TP TU PON SAYA PANTAU ANK SAYA, ADA MASA NYE SAYA PON TK SENTUH MKNAN YG TRHIDANG SEBAB TERLALU TUMPU KAT DIA, MAKLUMLAH, TK SEMUA ORG PAHAM ANK AUTIS NI, MASIH TERGIANG2 KAT TINGER SAYA ADA ORG CKP “DAH TAU ANK AUTIS NAPE DIBAWAK? NYUSAHKAN ORG JE”. START DARI TU MMG DAH PEGI UMAH ORG TU, WALAUPON DPT JEMPUTAN, SAMPAI ORG TU CKP KITA NI SOMBONG,,, TP BG SAYA SAYA LEBIH SUKA KLU RAMAI BUDAK2 DTG BERAYA KAT RUMAH SAYA, TIAP RAYA MMG SAYA SEDIAKAN 2 BALANG GULA2 UTK MEREKA, SAYA SEDIAKAN TONG SAMPAH MINI YG COMEL UTK LETAK KERTAS GULA2 KAT TEPI,, PESAN ELOK2 KAT DORANG DGN LEMAH LEMBUT DAN KASIH SAYANG…INSYA ALLAH MEREKA DGR KATE,,,NK PECAH CWN KE APE KE PON TK KISAH,, SEBAB SAYA SEDIAKAN CWN PLASTIK, JUG PLASTIK, TKDE KARPET MAHAL2, BAHAN PERHIASAN PON KURANG,,, SEBAB ANK SAYA AUTIS,, RUMAH KENE KOSONG,, YG ADA SOFA BIASA, MEJA MKN, TV CABINET BIASA2 JE,, SETAKAT AIR/MKNAN TUMPAH TU PERKARA BIASA,, STANDBY MOP JE… TK SUSAH PUN…SYUKUR SAYA DIANUGERAHKAN ANAK SURGA,, SEBAB ANAK INI LAH YG AJAR ERTI KESABARAN… BAGI SAYA LEBIH MUDAH MELAYAN BUDAK2 DARI ORG DEWASA,,BUDAK2 NI HATINYE BERSIH… DTG RUMAH KITA,, DPT GULA2 & DUIT RAYA PON DAH SUKA,, TP WALAU MCMMANA PON KPD IBUBAPA TU DIDIK LAH ANAK2 SUPAYA BERSOPAN SI RUMAH ORG,, DAN KPD TUAN2 RUMAH TU KENE LE IKHLAS & REDHA,, KLU TKNAK RUMAH TU KOTOR,, TK YAH JEMPOT ORG DTG RUMAH,, JEMPOT ORG TERTENTU JE DAH ABIS CITER,,,, SEKADAR PENDAPAT…

    0

    0
  88. Anonymous says:

    saya suka tetamu datang berkunjung. Kita boleh faham perangai budak. Tapi sabar ada had. Kebanyakkan tamu dan anak2 beradab. Tapi ada segelintir mak bapak bawa anak Nakal beghantu.. langsir dapur rmh saya dia tarik nk bergayut sampai runtuh, lari bergedudup ke hulu kehilir, ikan kt akuarium dia tangkap dan buang ikan dalam longkang. Bila mkn Bergendang ketuk meja makan dengan sudu senduk sampai kayu meja berlekuk jahanam. Mak bapak buat derkk jer. Boleh tahan sabar? Tenguk jer dan kata “tak per. Tu budak2 tak ada akal” memang budak tak ada akal. Tapi mak bapaknyer akal letak kt mana?

    0

    0
  89. yana says:

    apa yg chef wan ckp mmg btl..budak2 ni kena di asuh dari rumah..ni pergi umh org lari sana sini kasi tumpah air bagai..sy sendiri xsuka mcm tu..mak ayah dulu2 dia xjerkah kt dpan org ramai..dia dtg kat kita..pastu kena piap sekali(cubit)..ha masa tu terus kita duduk diam sampai ke sudah..mcmna kt ajar di rumah,mcm tu la jgk anak2 if pergi rumah org..

    0

    0
  90. Anonymous says:

    Mende2 ni semua memang boleh buat ( displin kan anak2 ) cuma malas atau rajin je nak buat….

    0

    0
  91. c says:

    yg buat peragai anak melayu, yg komen anak melayu, mmg melayu mcm tu peragai..semua sama…apa nk buat, saya pun melayu, kalau nk anak jdi baik dgr ckp, tak buat mcm tu peragai, kawenlah bukan melayu..dn sekolahkan di bukan sekolah melayu…

    apamcm semua…ada marah x korang

    0

    0
  92. ayin says:

    Anak2 jiran selalu datang beraya, siap bawa adik kecil lagi. Elok je kakak & abang diorg jaga, padahal diorg baru darjah 1 / 2. Siap tegur adik2 diorg kalau makan berterabur. Kalau air tumpah lg kelakar, kelam-kabut mengalahkan mak bapak. Ada yg siap tolong pegangkan cawan masa adik nk minum air. Elok je jaga adik2.

    Ada yg dtg raya bawa anak tp biarkan je, sampaikan ada yg buka peti ais cari coklat & aiskrim.

    0

    0
  93. Anonymous says:

    Jangan komen Anak Melayu saja yang buat perangai. Tak kisah le ko Melayu ke. Cina ke, india ke, mat Salleh ke, masalah kenakalan anak, anak buat perangai adalah universal. Dulu tamu aku bukan Melayu. Dia bawak anak nakal nyerrrr. Anak umur 10 tahun. Dia lompat sana sini dan jerit melolong mcm kna cekik jin depan tetamu. Mak bapak explain Anaknya hyper. Tamu tu faham aku tak selesa dg perangai anak ganggu majlis. Tamu tu seret anak balik segera. kami masih kawan baik hingga sekarang.

    1

    0
  94. Anonymous says:

    Aku ingat ramai yg baca nih anak nereka dilatih disiplin. Masuk rumah orang kena salam dengan tuan rumah. Pastu duduk sopan dan kunci mulut. Jangan nyampuk cakap org tua. Anak dara pompuan tolong apa patut di dapur. Yg kecil jangan buka peti ais, jangan sentuh barang hiasan, jangan lari berkejar dan jangan merayau masuk bilik tuan rumah. Ni basic dicsipline la yg tutun temurun dalam keluarga aku.

    1

    0
  95. blur says:

    terus ter trobek juga..perangai ank saudara mara sendiri…dtg raya mcm biasalah, buat mcm rumah sndiri…itu xkisahlah…bile time die mandi dlm bilik air mak aku, die sembur nye mentol bilik air tu pakai getah paip smpai pecah….ade time xraya pun fmly dorg ade dtg jgk, anaknye gayutnye kt sinki toilet tu smpai pecah berderai sinki tu…dah bertahun lepas kejadian ni, mak aku buat bodo je xrepair pon sinki tu..n kemuncak nye…pagar kt rumah mak aku jenis tolak tarik, bukan auto gate, die pi main tolak tarik tolak tarik, pagar yang lebih kurang tggi aku 163cm ni jatuh sbb tergelongsor dari tayar kecik dia..still, mak ayah rilek serilek rileknya..kalau x silap, xde kate maaf kot dari mak bapak bdk ni…kesemua kes adalah dari budak yang sama, dan budak itu bukan autisme pun, kalau autisme dimaaf kan lg..dia adalah normal…

    0

    0

Leave a Comment

Optional