Written by serenity | February 23rd, 2015

Isu warga Indonesia tidak berpuas hati dan mendakwa pelbagai warisan budaya Malaysia berasal dari negara mereka bukanlah isu baru. Terbaru, ‘Save Lunpia’ yang diadakan oleh sekumpulan rakyat Indonesia di hadapan Kedutaan Besar Malaysia di Jakarta dianjurkan oleh Forum Masyarakat Peduli Budaya Indonesia (FormasBudi).

Ia bertujuan untuk mendesak Malaysia agar tidak membuat tuntutan mengenai kulit popiah atau ‘lunpia’ yang dikatakan merupakan warisan asli Indonesia.

Chef selebriti Datuk Chef Wan telah memberikan komen mengenai isu itu di akaun Instagram miliknya. Beliau menyifatkan golongan itu berfikiran cetek dan pendek akal memandangkan popiah sebenarnya terdapat pelbagai versi di pelbagai negara, bukan sahaja di Malaysia.

Susah apabila manusia berfikiran cetek dan pendek akal mereka. Dah la kebanyakan mereka itu keluar negara sendiri pun tak pernah dan melihat popia atau Spring Roll need di serata dunia orang dan reka berzaman zaman lagi menguna pelbagai nama. From negara China tu Filipina yg mereka panggil Lumpia sehingga la ke Mexico yg diberi nama Chimicanga dan mcm2 lagi la.

The idea is always the same.Food that is wrap and roll lalu di goreng. Even di Thailand pun mau pun Vietnam have their own version of Spring roll..tak pulak mereka2 itu meyalak ke negara Asing seperti apa yg Indonesia is doing. Sungguh memalu kan.

Tak ada issue lain ke nak cari pasal? Dah la dunia di luar itu kecoh orang bergaduh pasal all kind of issue ini kita Allah turun kan makanan enak2 supaya kita menjamu serta bergembira dan bersahabat dan bukan suruh berperang. Islam ke orang2 mcm tu?

Komen Chef Wan memang ada benarnya kerana popiah atau spring roll dalam bahasa Inggeris dikatakan merupakan makanan cina. Ia boleh diisi dengan pelbagai jenis inti bergantung kepada tempat dan popiah Malaysia ialah versi Malaysia dan tidak sama dengan popiah di negara itu.

Ia juga sama dengan isu batik, di mana mengikut Wikipedia, batik berasal dari negara China dan juga Mesir. Batik Indonesia dan batik Malaysia berbeza dari segi corak setelah melalui peredaran masa dan pengaruh setempat dan langsung tidak sama serta menghasilkan corak yang berbeza.

Mungkin rakyat yang tidak gembira akan mencari satu-satu isu walaupun yang remeh dan tidak masuk akal, apa saja yang boleh membuat mereka lupa akan kekurangan dalam kehidupan seharian mereka.

Jadi bersyukurlah dengan apa yang ada, memang tak cool langsung bila berebut dan bergaduh tentang makanan yang merupakan kurniaan dan nikmat tuhan untuk umat manusia. Tak gitu?

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

115 responses to Chef Wan – Bergaduh Tentang Asal Usul Popiah Memalukan

  1. poyos la says:

    kecoh la org indon..da la dtg negara kita wt mcm negara dorg klu time cuti sabtu ahad penuh soping komplek muke pdatang..kang rakyat mesia xbg korg masuk mane2 soping komplek bru rasa pdn muke..xaman la negara klu ade spesis mcmni.. byk indon jdi perompak dorg main serang pakai parang kasi libas lgi xde belas kasihan kt org mesia lg nk bg muke ke??..pegi balik la negara korg klu byk sgt bunyi.. maid indon pn kdg muke mcm nk mntak kaki..mcm la org mesia batak sgt nk mkn popia ari2..

    0

    0
    • Amy Singapore Girl says:

      indon dekat Spore pun sama, hari tu Amy pergi lunch makan ikan goreng, lepas tu ada indon cakap2….”bangga warisan kita ikan goreng udah sampai di Spore”. Amy dalam hati just be like…….since when ikan goreng tu warisan indon ?

      0

      0
      • Anonymous says:

        first time aku tgk komen ko x merepek..

        0

        0
        • babe says:

          Wow boleh tahan bahasa2 kesat dan makian orang2 malaysia kita ni. Kalau macam ni lah respon orang2 kita, apa beza kita dengan orang indon yg kita kutul2 bodoh, dumb, bongok, etc? To me we look worse than them. Malula jadi rakyat malaysia konon penuh dengan adab ketimuran. Ketimuran la sangat bila guna bahasa kesat
          Lol

          0

          0
        • Cik Jelita says:

          Cik Jelita rasalah, komen Chef Wan kali ni ada benarnya.
          Kenapalah harus bergaduh soal isu ini.
          Banyak lagi isu berat dan kritikal yang perlu difikirkan.

          0

          0
      • Anonymous says:

        Simple je indon jeles dgn Malaysia maju aman sentosa..

        0

        0
      • jeni says:

        Amy dah tak gersang…..lepas makan ikan goreng.

        0

        0
      • Abg kulup ludin says:

        Kau biar betul Amy..
        Setahu pak kulup org spore panggil FRIED FISH.. Mana ada cakap ikan goreng???
        Ntah mtah ko yg nk goreng pulak .. !!! Hahahahha
        Cepat buatkan abg kopi . Abg kulup da haus ni

        0

        0
        • Anonymous says:

          Hei! Org spore bahasa melayu adalah bahasa kedua lah.. kalau tak tahu,jangan comment… stupiak

          0

          0
      • kutuk mengutuk amalan yg keji says:

        Tapi aku tengok org malaysia ni mmg byk copypaste brg2/realiti tv show/etc. Aku ingat lagi dulu kemain kutuk tudung indon. Sekali ramai jgk pakai, pastu alter2 kasi labuci la, layer la, butang ultraman power la. Tengok la seller2 kat jalan tar ke, ig ke, tudung2, baju2, blouse2, telekung2, banyak made in indonesia.. Beli barang kat indon murah tapi jual balik mahal nak mampos.. haha perasan bagus je malaysia ni.. kalau kat mata dunia, takde sapa hadap malaysia ni la.. indon tu kalau korang nak tau, selain korea n jepun, dia yg menguasai ekonomi asia ni.. malaysia ni pandai ciplak je.. lagu pun suka guna perkataan2 dari indon.. selain ciplak indon, suka jugak ciplak korea.. fesyen ala2 korea lah konon.. kulit gelap ada hati nak pakai warna striking2.. haha malaysia2.. ntah kemana la identiti org malaysia ni.. mengutuk nombor satu..

        0

        0
        • ani says:

          abis yg ko ni kutuk org bagai…xsedar diri ..dh la kutuk malaysia.. negara sendiri.. ke ko pn org indon jugak??

          0

          0
        • erni says:

          at least.. org malaysia kalau xsuke, xde la smpi buat demo dpn kedutaan.. pijak2 bendera negara org… even ramai penjenayah dr indon pn, n ramai org malaysia geram ngn segelintir org indon, ade ke kitorang ni buat demo bagai…??? pk la.. jgn cetek sgt akal tu…

          0

          0
        • azreen says:

          Kau dah kenapa? kalau kau orang malaysia..aku kesian kat kau sebab kau tk nmpak langsung kebaikan malaysia..tapi kalau kau orang luar…kau boleh pegi jahanam!

          0

          0
        • Seppamar says:

          Dia indon….. Mmg le indon menguasai asia jd pendatang… Kalau ekonomi power Mcm je pun dgn Korea… X de nya melambak kat sini…

          0

          0
        • YOU WHO CAME FROM TEH STAR says:

          yang suka ciplak realiti tv show tu INDON.
          abis semua reality show, boyband, drama korea….INDON tu copypaste.
          drama popular korea You Who Came From The Star…indon copy 100% sampai2 org korea & internasional fans kutuk Indon. Pihak production Korea pun nak saman indon sebab indon ciplak drama dorang.

          0

          0
        • ku latifah says:

          yang menguasai ekonomi Asia…..China, Jepun, Korea.
          negara besar tak semestinya power dalam ekonomi. Aku nak tergelak bila ader orang indon cakap ekonomi dorang lebih bagus dari China. Hello….China tu kuasa besar dunia. Sikit masa lagi boleh pintas Amerika. Boleh pulak indon tu cakap negara indon lebih bagus China. Indon ni kena tipu dengan media negara dorang jer.

          0

          0
        • unknown says:

          aku setuju bab xde identiti sendiri (ak baru tau british india local ok).. itu fakta.. but pleaseeeeeee jangan compare ngan indon.. jauh beza kotttttttt

          0

          0
        • murukuya sateri says:

          Menguasai ekonomi asia? Apa jahil sangat…pengetahuan am pun tak lepas..indon bersepahsepah kat sini cari keja…menguasai ekonomi asia kepala bana
          dan..kualiti tudung indon sangat low..orang malaysia tak pakai okey, bawal no.3 lagi class dari tudung indon awning guna span labucey labucey….
          mak kau orang indon ke..kemain sentap.?

          0

          0
        • lala says:

          hahaha..komen yg sgt kelakar. Psl tdung…ko tau kat indon skrg baru hot pkai tudung bawal yg org kat malaysia dah sedekah je kat org. Kita dah 4 thn lebih pkai tdng shawl style yuna & jubah/hijabster dll..kat indon, baru nak in fesyen cam ni. Tu pon si penyanyi Fatin tiru Shila Amzah, x nk mngaku. Nk ckp kita tiru fesyen korea…kat indon tak tiru ke..cer tgk kat Jakarta..sampai artis2 pon nk tiru korea..cherrybelle, smash, etc. Baru2 ni, lagu “Pusing Kepala Baby” nyanyian dari Puteri Bahar tu 100% ciplak lag barat tapi tak nk mengaku…ada persamaan katanya. Pakaian artis mcm zaskia gotik, siti badriah, ayu ting-ting tu sume pakai kebaya je ke klau perform..tak kan? Mmg indon ekonomi besar sbb penduduk ko berape juta org…tapi indon dah ada kereta jenama sendiri dgn compan, teknologi yg dibuat oleh anak2 tempatan macam Proton? tak de kan..yg ada usahasama je dgn syarikat jepun lepas tu tukar nama jd kijang dll. Kita dh lama ada lrt/monorel/erl bagai…indon baru nak ada…tu tiru sape pulak? Makanan barat pon baru nak popular kat indon..baru nak pandai makan spagetthi & pizza sekarang ni. Bila tak pernah gi oversea, tak nk buka minda belajar makanan, adat & budaya sesebuah negara dan buta sejarah…ni la jadi nya.

          0

          0
        • erm says:

          bangsat negara tul ko nih…

          0

          0
      • Anonymous says:

        Ikan goring warisan indon. Ha ha semua maid l ngaku tk pernah makan ika ,ayam ,daging udang..cuma makan nasi dgn sayur rebus aje cecah sambal tumbuk tu warisan mereka ke.aku belikan burger terus muntah.nanti burger jadi warisan pula.pakai public phone berjam2.pakai seluar pendek kalahkan Sporean.cakap dahlah terpekik2 kat mana2 menyakitkan mata.mereka datang bukan nk kerja tapi nk berlagak macam spore girl konon speaking dah lah merepek2 ..kami kat spore ni macam tembok pula suka2 mereka nak pegang belai apek2 tu. Ini betul depan mata ..dah lupa asal usul lah tu.,,warisan konon..tk bolih angkat seh..macam lah lelaki spore tk pernah tenguk perempuan dh tk dapat apek tua pun jadi..

        0

        0
      • lala says:

        org korea pon mkn ikn goreng kan…sume benda nk claim dr negara diaorg..kang ckp bodo marah..

        0

        0
    • indon low class says:

      bodoh nyer indon….dasar katak bawah tempurung.
      cuba tengok Korea-Jepun, culture hampir sama….tak ada pulak Jepun/Korea gaduh.

      0

      0
      • yml says:

        The truth is,Korea-Jepun pun gaduh gak Lg dahsyat. Psl kimchi esp. Cuma cara diorg gaduh tu mungkin bijak sikit? Xde main pijak2 bendera, pegi depan kedutaan merepek2 mcm ni. Nmpk x beza mentaliti tu? Jadi kita org Malaysia dh nmpk buruk perangai tu jgn la ikut. Jgn maki2 teruk2 mcm tu. Sbnrnye org yg suka guna kata2 kesat ni boleh nmpk mentaliti & sahsiah dia tahap mana. Haaa gittew.

        0

        0
    • yml says:

      Alang2 dah ada isu indo ni kan. Just nk bgtau something. Kita org Malaysia better jgn ckp berlagak sgt kutuk2 org seberang mcm2. Last2 kemain kemaruk dgr jgk lagu indon kt radio tu ha. Org2 ekonomi byk yg jangka indon boleh jd salah satu economic powerhouse dlm jangka masa panjang (faktor sumber buruh murah,kedudukan geografi luas,etc). Jadi kita Malaysians sila la lebihkan masa rajin2 kan diri tingkatkan ekonomi dan sahsiah negara. Sekian. Maaf menyelit dlm lama gosip. Nk bg info sikit je sambil baca2 tu.

      0

      0
      • noks says:

        I second that. Kutuk2 indon tapi dalam tak sedar indon jugak yg dipuja..kahkahkah ketahian apakah meleisians ini..pasal ekonomi, indon mungkin nampak miskin, tapi hakikatnya ekonomi mereka lagi power dari kita..oh well most melesians mana tahu benda2 macam ni..tahu makihamun and berhibur je..pity meleisians

        0

        0
        • nonononononn says:

          ekonomi power taik kau…dkt indon tu komuter pun xde..ko penah gi indon tak ni?

          0

          0
        • eni says:

          kalo power sgt… awat la mai trn sni, cari kerja? kalo negara sndri dh power, for sure byk kerja kan? awat still mai negara org… ??

          0

          0
        • ku latifah says:

          negara besar tak semestinya ekonomi power.
          kalau power kenapa datang sini kerja…ader juga yg sanggup gadai nyawa naik tongkang haram. Kenapa tak ader duit ker nak buat passport ???? kata ekonomi power..

          0

          0
        • Dragon Ball says:

          indon tu kena brainwash dgn media indon jer…..kat sana kalau bab2 negara, budaya, ratu cantik memang akan “angkat bakul sendiri”. Tak pernah nak buat laporan pasal Jakarta tu kurang kemudahan…dorang buat laporan Jakarta bandaraya moden di Asia. Rakyat yg noob tu pun percaya lah bulat2. Tu pasal lah ramai sgt indon x sedar diri ckp negara dorang bagus sgt

          0

          0
        • azul says:

          Ni orang indon sebenarnya… konon nak jd org malaysia puji indon bagai….bahasa pun berbelit…bodoh kot

          0

          0
      • Anonymous says:

        Four Asian Tigers – Hong Kong, Singapore, South Korea, and Taiwan.

        0

        0
    • sarcasm says:

      Esok FIRAUN DAN PYRAMID kat tanah arab tu pun claim diorg punya. pasar chow kit tu pun dah jadi negara diorg dah. Tak ada lagi kebanggaan mcm lagu arwah sudirman Chow Kit Road. Pendatang2 ni masing2 pulun beranak dekat sini sampai bersaka-saka. Pakat dok pulun Green Card from Malaysia. Once dah duduk sini jgn harap nak balik ke sana. Pernah tengok IC diorang? Potostat &!Laminate je

      0

      0
  2. sepakTiang says:

    takde komen kat artikel ni…

    0

    0
  3. rora says:

    indon ni bodoh , tk malu ! dh la menyemak kt negara org !! puiiiii

    0

    0
  4. Anonymous says:

    Orang indon ni tak ada kerja je? Kita org kat spore ni study,study…& for those who r working,kerja, kerja etc…. tak ada masa nak buat benda2 ni..macam mana nak maju?

    0

    0
  5. Anonymous says:

    Last year aku tengah q nak naik bus… 2 indon ni saje je naik bus tak beratur…aku tegur lah “eh semua org q,kenapa kau tak beratur” … than dorang beratur….lepas tu dlm bus,they talk to each other “if aku in indo,dah kena belasah ni”…..tapi dorang berani cakap je… takut dgn hukuman yg berat in spore… dah lah datang spore cari kerja,tak sedar diri!!!!

    0

    0
  6. ok says:

    indon indon indon indon..tak habis habis…ishishish..sudah la tu..

    0

    0
  7. Awan says:

    nanti klcc pun diorang kata diorang punya

    0

    0
  8. jeni says:

    Biasala…orang mcm ni…low self esteem…apa benda tadak..jadik cari pasal la…baik dari presiden..sampai rakyat jelata semangat keindonan tinggi…yangnpresiden malu bila rakyat dia jadi bibik…tapi dia ada pikir camner nak tingktkan ekonomi supaya rakyat tak bersepah cari rezeki negeri orang…yang rakyat bila dah datang tempat org lain nak jugak bawak sifat indon tu…baik yang datg haram atau tak haram mcm afghan…3 tahun dok malaysia belajar satu gambar dekat malaysia haram dia nak upload kecuali konsert dia…dan datuk ctdk.nampak sangat nyampah dengan malaysia..tapi nak pegi study obersee mcm tak mampu…dah jamu oranb malaysia tak boleh guna….kata pemilik mustika jamu….bila aku pikir2 balik…semangat mcm ni ada dalam diri rakyat2 di negeri serambi mekah bahagian timur malaysia yangbbaru2 ni dilanda banjir….yang rakyatnya bersepah cari rezeki di negeri lain tapi masih mengutuk negeri tempat beri rezeki…ada persamaan…..

    0

    0
    • anon says:

      “semangat mcm ni ada dalam diri rakyat2 di negeri serambi mekah bahagian timur malaysia yangbbaru2 ni dilanda banjir….yang rakyatnya bersepah cari rezeki di negeri lain tapi masih mengutuk negeri tempat beri rezeki…ada persamaan…..”

      orang dari negara sendiri pn nak kutuk2..hemmm…

      0

      0
  9. lebih elok aku ngaku org asli says:

    Most of them are DUMB. And their MEDIA even DUMBESTTTT. ENDON MEDIA you should educate your people and don’t use your tools to create chaos only!!! Big country with minute brain!! Stop smuggling them here.

    0

    0
  10. letihh says:

    Nanti asal usul NASI pun claim asal sana. Itu jam kau menyalak la sama korea, jepun, china, singapore, malaysia, arab, india, burma, thai, viet, AND NGADAP LA DGN SATU DUNIA SEBAB western pun makan nasi, risoto, paela etc. What a stupid species!

    0

    0
  11. Popia says:

    Nampak sgt mentaliti mereka yang disana tue low! Attitude pun teruk! Popia pun nak djadikan isu.. Kesian

    0

    0
  12. anti indon says:

    dulu indon klaim Datuk Siti Nurhaliza milik dorang. Memang nak kena penampar lah indon ni !

    0

    0
  13. lily says:

    mentaliti diorang mmg bangang.tgk jela sinetron2 kt tv..yang aku hairan kenapalah sinetron2 bodoh indonesia tu masih banyak kt tv malaysia.

    0

    0
    • SUKA HATI AKU says:

      INDON MEMANG BATAK NK MAMPOS…..CITER INDON KAT TV YANG BYK TAYANG TO SEBAB ORNG MALAYSIA MEMANG MINAT CITER INDON YG BODOH TO..ENTAH APE LA YG DIORNG NK SGT TAYANG CITER INDON TO ENTAH LA….

      0

      0
      • Redvine says:

        sinetron indon still lagi tayang kat malaysia ni sbb maid2 indon yg tgk tv time majikan diorg pegi keje…cube perati tayangan nye kul bape??time2 org gi keje…

        0

        0
        • Kaki Sinetron says:

          TV3 – Isnin-Khamis jam 2.00 petang; Jumaat jam 3.30 petang
          TV9 – Isnin-Jumaat jam 5.37 petang
          Astro Ria – Isnin-Jumaat jam 6.30 petang (ada siaran ulangannya)

          Semuanya berdurasi sejam (jika terselit iklan sebagai selingan rehat sebentar)

          0

          0
    • safina says:

      Sinetron bnyk kr tv coz rating tinggi sgt la tu.rating tinggi coz bibik2 yg mengadap hari2 @ surirumah yg tgh boring tggu anak2 & husband blk kerja. Yang lain sibuk berkerja @ study mana sempat nk tgok tv pun. Aku tension betul bila ada masa free nk menonton…bukak tv je sinetron. Dah la skrip asyik menjerit & kasar je bila bercakap. Drama korea jarang ada yg menjerit 2 & kasar bila berckp. Bkn nk puji korea sgt xuma maba yg baik kita boleh jadikn teladan. Sintreon ni klu bdk2 tgok selalu…bahasa bdk2 pun jadi kasar.

      0

      0
  14. mina jambu sayang nenek says:

    Ai ! pasal popiah pon orang2 ni nk gadoh ! orang2 indon ni dh kenape ??? asal usul popiah daripada mana kenape nk peduli n sebok kn ????????? dh kasi stay kt Malaysia tu dudok la diam2 ni tak nk cari pasal pulak pasal popiah !! mana la orang2 tau asal popiah daripada mana tol tak ?????????? jangan2asal usul popiah daripada negeri china mana tau kan tol tak …jadi kalau tk tau asal usul popiah tu diam2 sudaaaaa jangan cari pasallll…popiah dh ada depan mate haaaa makan aje lah !!!

    0

    0
  15. puan nore says:

    yang aku tahu popiah tu milik perut jer… tak kesah la perut sapa.. masuk mulut smpai perut kalau ada yg kenyang jgn lupa ucap Alhamdulillah..

    nota lapar: kalau dah msk perut nak gadoh jadi bahan kumbahan pun tak per

    0

    0
  16. yy says:

    orang indon bodo sangat,,,semua nya dia kat dari dia…nabi sulaiman pn dia kata dok di indon…atlantis yang hilang pun dikata asal nya di kawasan kepulauan Indon…macam2 diorang perasan…

    0

    0
  17. siang malam says:

    haaa.. ini bodoh… sungguh bodoh.. x pernah lg la ade org sebodoh mereka ni… gelak guling2 aku bace artikel pasal ni tau…

    yang mane buat demo tu.. silekan bunuh diri.. sbb terlalu bodoh..

    sekian..

    0

    0
  18. aku says:

    Alah mana2 pegy smua nye sama lah… wen mkn dgn org A nanti drg ckp maknan asal dari A.Wen mkn dgn org B nanti drg ckp mkanan B nie asal dari B. Sama jer smua.. tak de keje lain…mkn jer lah… if drg nk gaduh ckp asal mkanan tu dari mana biar kan lah asal kan perut kenyang sudah… we nk gaduh pasal nie pun tk guna… ingat cite seniman bujang lapuk.. pasal blacan mau gaduh kah….hahaha… we gaduh tak de faedah nye nanti bole jadi perang dunia ke brp…hehehe.

    0

    0
  19. mommy mommy says:

    ok..mommy nak bagi resepi popiah
    nnt kempunan plak..

    Bahan-bahan
    1/3 sengkuang
    1/2 bawang besar – dadu
    isi ayam dan udang – cincang
    3 biji bawang putih-dadu
    1/2 batang lobak merah-potong batang mancis
    1 peket kulit popia
    sedikit minyak dan garam
    sedikit serbuk lada hitam
    sedikit serbuk lada sulah
    1 biji telur

    Cara-caranya
    Tumis bawang putih dan bawang besar sehingga naik bau
    Masukkan isi ayam dan udang dan kacau sehingga sebati
    Masukkan garam dan sedikit serbuk lada hitam
    Masukkan sengkuang dan lobak dan kacau lagi sehingga masak.
    Akhir sekali masukkan telur dan kacau sebati dan bolehlah di angkat
    Sejukkan sebentar dan bolehlah di di gulung dengan kulit popia.
    Goreng dengan api kecil sehingga keperangan

    0

    0
  20. Anonymous says:

    mcm vongok…da x de keja ke woi..sblm nk claim popiah tu indon punye baik amik dulu orang2 ko yang menyemak kat malaysia ni…serabut weh…p dok indon tu blk jgn nak semakkan negara kitorang ni…dhla dtg negara org buat muka x malu buat mcm negara korang..klu p kompleks dhla muka sekor2 mntak kaki…aku nak berjln pn takut2..blah la lu indon..phuiii

    0

    0
  21. anonimus says:

    ntah.. typical Indonesian..selalu tuduh kita curi idea dorang n label Malaysia as Malingsia….pdhal kan dah kita Asia lagi2 Asia Tenggara ni serumpun…kebudayaan hampir2 sama

    0

    0
  22. Anonymous says:

    Indon ni jeles sebab malaysia maju dari diorang. Dari zaman soekarno ganyang malaysia sampai sekarang tak habis. Pasal bola dulu pun nak gaduh. Kita kalah ngan thailand, ok je. Orang malaysia lebih waras dari indon gila, bodoh

    0

    0
    • Lulz says:

      Aku pun dulu ingt kite lg maju dr indon..tp lepas bercuti gi sana beberapa kali, terkejut aku wehh..dorang sebenarnya lg maju dr kita..mall sana lebih canggih dr mall kite kat msia ni..takat klcc/pavi tu kira cm mall biaser je kt sane..actually indonesia lebih dikenali dimata dunia..aku dr dulu dok perati, kalau beli brg2 elektrik, manual dia ada bhs indon..tak byk yg ada bahasa malaysia…

      0

      0
      • haha. says:

        hahhaha… r u sure??? aku sll gak g indon.terpakse la kan.. tp for me, low yatt yg mcm ape 2 pon lg maju dr mall kat sne.. lgpon, indon 2 terkenal sbb pemberontakan, pengemis, n kemunduran. tp sll bajet dorg 2 bagus sgt. ak ingt kn ko beli gajet made in indonesia la, mmg la manual die in indon. klu bli gajet made in china, manual die in chinese la.

        0

        0
        • lulz says:

          gajet? Since when i mentioned gajet there? Aku ckp brg2 elektrik, n brg2 tu aku beli kat malaysia. Oh btw, negara maju selalu belajar guna bahasa dia sendiri kan (simple example : jepun dan korea). kebanyakan buku2 international yg ada diindonesia telah dialihbahasa jadi bahasa indon. Aku rasa aku kagum disitu. Negara miskin mana mampu nak translate2 alih bahasa ni.. Malaysia? sebijik2 guna international edition bahasa inggeris..internet? Sana internet murah gila. Speed internet kat lebuhraya pun laju. Malaysia? Dapat E jela kita kalau kt lebuhraya..dr segi perniagaan, ramai org kita pergi indon borong barang byk2 dari sana (pasar baru, bandung n tanah abg, jakarta), then jual blk kat msia..all made in indonesia..be it blouse, telekung, tudung, kurta lelaki, mcm2 lagila..sana nampak miskin sbb kadar corruption dia tinggi..well it seems malaysia is the same, cuma tak nampak teruk sbb msia tak sebenar indonesia..dah2la kita mengeji negara luar..bangla ke, indon ke, dorang cari rezeki halal kat sini..walaupun cuma buruh kasar/cleaner/etc tp at least diaorang sanggup kerja drpd anak melayu kita yg demand nk kerja gaji mahal tapi malas belajar..asyik nk berhibur je..its painful to hear, but thats the truth to be told.

          0

          0
        • che thor says:

          alahaii bia kan je la si lulz ni dok puji sgt indon , indon lah di kenal di mata dunia itu ini , negara dia tu kan mmg die puji malaysia ni bkn ngre die itu x kene ini x kene , pasal alih bahasa blh jd isu , ni same la mcm geng2 popia tu.

          0

          0
        • bedah says:

          @lulz
          kalau semua buku internasional di alih ke bahasa melayu….bila kita nak belajar english ? ader pelancong Filipina kat indon terpaksa patah balik hotel cari peta sebab masyarakat sekeliling x boleh speaking simple english.
          Soal internet tu menurut statik…internet di indon adalah paling lambat di Asia.

          0

          0
        • just saying says:

          produk indon nama Tabita korang jangan makan….boleh beri kesan buruk pada kesihatan. KKM pun tak lulus produk tu.

          0

          0
        • indonopopia says:

          kau pergi ibu negeri dia je . cuba kau pergi negeri lain , mundur habis . sampaikan sanggup scam pelancong sebab nak dapat duit. nak melancong kat sana memang tak aman. ada je yang dtg mintak sedekah , jual ini , jual itu . padahal kualiti haram. ya , memang negara diorang lagi popular dr malaysia , sebab apa ? sebab negara diorang tu termasuk antara negara yg paling ramai orang n negara mundur n negara miskin.

          0

          0
        • lily says:

          Indon famous sbb Bali jer…ada je mat salleh yg hanya kenal Bali tapi tak tau pun yg Bali tu kat Indonesia.

          0

          0
      • nonononononn says:

        kat sana komuter pun xde…ko nak bandingkan ngan mall? org tgk fascility la ngok

        0

        0
        • che thor says:

          Ehhh indon lg canggih , mall canggih…dikenali di mata dunia…buku international alih bahasa….internet pon bagus….huhuhuhu

          0

          0
      • ernita says:

        kalo agak2 ko rase bangga sgt ngn indon kan, gi la pindah sane? kite ni kne bersyukur dgn ape adenye kt kite ni.. xperlu nk jeles2 pn.. kalo itu ini xpuas ati, mmg dasar manusia yg xtahu bersyukur la kan…

        0

        0
      • sarcasm says:

        Utk translation, biasanya kita akan mengambil kira majority. Since their country is very populated, so the translation ambil yang majority memandangkan terdapat kelebihkurangsamaan bahasa ye cikkk. Sama mcm al-quran masa awal2 dulu. Sila kaji ye. Sama macam chinese translation.mandarin. Sedangkan chinese tu ada yang memang lain bahasanya macam beza tamil nadu dengan punjab. Ada tulisan utk bahasa sendiri lagi. Buruk-burukkan negara sendiri, berakar umbi jgk disini.

        0

        0
      • jeni says:

        Aku rasa kau cuma pernah pergi kb mall atau giant supermarket..

        0

        0
  23. Abg kulup ludin says:

    Mana pulak mak chik Bedah ni ???
    Oh bedah , bedah oi …
    Awak cuba urutkan badan kita ni wak..
    Lesu la ..
    Da lama tak buat latihan pisikal bersatu.

    0

    0
  24. Anonymous says:

    Bila bab makan ni tak payah la bergaduh2. Tak kira la asal dari negara mana , yang penting boleh makan. Orang Itali tak bising pun kita makan spageti, orang Cina tak bising pun kita makan yong tau fu , orang India tak bising pun kita makan nasi Briyani. Ini baru popiah yang dah berkurun seluruh dunia makan pun nak bising2. Memang betul apa Chef Wan cakap. Mungkin orang yang kata popiah asal negara Indon tu tak pernah ke luar negara. Mereka cuma kenal Malaysia je kot. Dah tak ada benda lain ke nak digaduhkan.

    0

    0
  25. azwan ali dijangka masuk syurga says:

    Sbodoh2 bapak presiden indon si joko tuh..ada gak bangang2 biru putih ngan ijau putih dok compare ngan DS najib..siap puji mlambong bagai..wat de…

    0

    0
  26. belle sha says:

    Klau daruk chef wan pnye komen aku sgt stuju popia tu dgunakan oleh sluruh dunia cuma inti je lain2.

    0

    0
  27. Anonymous says:

    indon ni mmg batak….layak dibuat kuli jer….bangsa tak sedar diri….

    0

    0
  28. lolo says:

    haha..skrg indon kecoh pasal coin for australia..nmpak sgt indon butthurt

    0

    0
  29. aa says:

    pe yg aku perasan indon ni bangsa yg x leh di buat baik,,die akn ngap kite balik..

    0

    0
  30. as says:

    aku jumpe ni kt page indon,panas hati lak aih

    “prasetyo basuki rahman
    Jumat, 20 Februari 2015 | 14:03 WIB
    Satu kata ” Malu ” kalau seandainya saya jadi WN Malaysia,apa pun yang bagus quality nya punya Indonesia,langsung saja di klaim menjadi miliknya,mikirrrr.”

    0

    0
  31. Felicia Yong Phu Kee says:

    Laaaa.. Indon haritu pun claim yang Qu Puteh asal dari Indonesia.. Datuk Vida dia org cakap asal dari Surabaya.. Entah apa kejadah Indon nih huhu… ;(

    0

    0
  32. Anonymous says:

    Indon memang dari dulu tak puas hati dengan Malaysia. Semua benda nak claim asal dari indon padahal sejarah menunjukkan fakta yang berbeza dari apa yang indon claim. Agaknya sifat busuk hati dan dendam tak sudah memang dah berakar umbi dalam jiwa mereka. Biadap dan kasar orangnya. Apa kata indon majukan dulu ekonomi negara barulah fikir perkara-perkara lain yang tak berapa penting untuk difikir pun.

    0

    0
  33. Anonymous says:

    I suka apa Jokowi… dia ok pe bagi speech ad lib and cakap bahasa indonesia …
    tapi bab isu ni segelintir je org2 indonesia yg macam tu sama gak dgn negara kita ada yg bodoh n emosi x tentu pasal…
    Orang2 Indonesia yang saya kenal semua ok2 je and intelligent… birds of the same feathers flock together gether…

    0

    0
  34. pipipipooooo says:

    Kali ni chef wan mmg betul… X kisah la popia asal indon ke msia ke…zimbabwe ke.. Xde pekdah nk brebut bnda gtu… Memalukan… Len kli cik pipipioo nk kluarkan kueh name pipipiooohhhh… Adik bradik popiahhh

    0

    0
  35. buluh runcing ya bapak says:

    orang indon ni kalau gaduh mesti berdemo depan kedutaan.
    hari tu indon berdemo depan kedutaan mana ntah pasal isu kecik. Bukan masalah negara pun. Ish memang tak ada kerja betul Indon ni.

    0

    0
    • freedom says:

      indon2 yg demo tu sebenarnya homeless..mereka ni duduk bawah jambatan/dalam kotak, etc..mereka dibayar oleh org2 tertentu utk buat demonstrasi dan mereka tak tahu apa pun apa yg didemo kan..mereka cuma diberi duit, sometimes baju/tshirt demo atau makanan dan mereka melalak tak tentu hala tanpa hala tuju..mcm lembu dicucuk hidung. dulu sy pernah duduk di jakarta mengikut ayah yg buka biz disana. mmg org2 ini tak boleh dipakai lgsg..asalkan mereka dibayar, buat apa pun mereka sanggup. jd kalau lihat demo sebegini, jgn lah percaya..byk lakonan aje..

      0

      0
  36. Kelilawau says:

    Maafkanlah diorg. Diorang baru baru je berevolusi dari beruk kpd manusia.

    0

    0
  37. pencerita says:

    East Timor suffer teruk masa tribes ni rampas tanah diorang. Sama perasaan tanah palestine dirampas israel. Habis semua di ”libas” tanpa perikemanusiaan. Sama macam penindasan Uyghur, xinjiang province. Disebabkan terlalu pahit dan getir utk diingat, sampai negara Timur Leste ditukar jadi Timur Timor/ East Timor. Long live EAst Timor, saya bersama anda semua.

    0

    0
  38. nana says:

    Hahahaha amek ko….menyalak pasal menda yg xberfaedah je org endon ni

    0

    0
  39. unknown says:

    eeeuuwww batik indon buruk kot!! hambek laaa

    0

    0
  40. mimilova says:

    masa aku gi indon dulu…diorang pernah cakap Melaka adalah hak indon dan termaktub dalam buku sejarah diorang…hehehehe..aku gelak sampai keluar hingusss..hehehe

    0

    0
  41. makan apa pun sedap says:

    Esok2 mi bandung muar, pun jadi isu.. kenapa pinjam nama bandung. Huhuhu..

    0

    0
  42. damai says:

    Kulit popiah pun mahu jadi issue. karang mee bandung, air bandung dan ayam penyet pun jadi issue juga. ini bukan tanah mah just mknan aja, mahu kecoh2 apa pasal pula, dah keje negara org beradap lah sikit, sikit2 nak tunjuk memberontak, hiss hiss hiss, ingatkan budak2 aja akal pendek, ini org tua pun

    0

    0
  43. Kelilawau says:

    Minta Wak Doyok tukar nama kerana tidak mahu ada isu curi nama pulak…

    0

    0
  44. baby come says:

    Cerrrr korng fiki,kalau nasi lemak diclaim orang indonesia korang marah tak? Ke korang senyum je?

    0

    0
    • azul says:

      Hahahaha…kalau orang indon nak claim nasi lemak tu dorang punya…..aku gelak beso….hahaahahaha ambikkkk la ko….makan sampai kenyang ye nak……

      0

      0
  45. kukupandakupendek says:

    hahahaha..sy sangat sangat sangat saaaaaaaangatttttt sokong apa DCW cakap..sy tergelak bila baca pasal bantahan popia ni di FB beberapa hari lepas..macam la dah tak ada isu lain yg lebih bermakna utk dikupas, utk dipertahankan..apa dah bodoh sgt ke mat2 dan minah2 indon ni? dan sy tak faham atas sbb apa mereka mengenengahkan isu sebodoh asal usul popia ini. its just food!! just enjoy the food..Indonesia and Malaysia is just neighbour next door, thus similarity in many aspect is expected. popia is Malaysian traditional kueh, can also be found in many countries just like DCW mentioned earlier on. Tapi yg lebih kelakar, pemerintahan di Indon tak pulak ambik tahu pasal bantahan2 bodoh mcm ni ye? ke semua Menteri Indon ni bodoh belaka hanya cerdik bab rasuah saja?

    0

    0
  46. indon adalah species bodoh 4ever says:

    indon mmg bebal serba serbi..maid aku indon mmg species bangang!

    0

    0
  47. indonopopia says:

    pasal popia nak gaduh . pergi selesaikan kes daging tikus dalam bakso kau tu dulu. kalau semua rakyat malaysia boikot lagu kau , habislah negara kau . malaysia ni dah cukup baik bagi rakyat kau cari makan kat sini. dhlah org indon duduk kat malaysia ni jenis show off.. sanggup tak makan semata-mata nak tunjuk kaya. ei , tolonglah boikot semua lagu indon.. semak. sumber utama pendapatan negara kau tu lagu n sinetron kau kan.

    0

    0
  48. nani says:

    weh pisang goreng cheese x lama lagi kena claim gak tu…..

    0

    0