Written by Bella | February 23rd, 2017

Bukan mudah sebenarnya untuk Rozita Che Wan bergelar anak seni dan terus mempunyai kehidupan mewah seperti yang anda lihat sekarang.

Ketika zaman susahnya, Che Ta akui beliau pernah bekerja dengan sebuah syarikat swasta dengan gaji RM4000. Mungkin pada anda nilai RM4000 itu agak besar tetapi ia tidak cukup untuk Che Ta yang pada waktu itu seorang ibu tunggal yang mempunyai dua orang anak lelaki yang masih kecil. Tentu sekali, perbelanjaan mereka sekeluarga agak tinggi.

Merasakan gaji yang diterima tidak mencukupi, Che Ta kemudiannya berhenti kerja dan memberanikan diri untuk bergelar pelakon. Setiap apa yang dilakukan beliau adalah demi keselesaan anak-anaknya.

Selepas bercerai sebelum ini saya pernah bekerja dengan sebuah syarikat swasta. Ketika itu saya merasakan gaji RM4,000 terlalu kecil. Saya kemudian mendapat tawaran membuat iklan, makin lama rezeki saya dalam dunia modelling semakin murah dan saya dapati ia lebih lumayan daripada kerja makan gaji saya.

Jadi saya berhenti sahaja kerja dengan syarikat itu. Selepas sahaja berhenti saya pun mendapat tawaran berlakon.  Rupanya berlakon lebih berbaloi kerana kita tidak perlu kerja setiap hari tetapi saya terima bayaran lebih daripada apa yang tempat kerja saya bagi. Lagipun saya bekerja untuk menyara anak. Saya mencari rezeki untuk mereka, jadi saya mahu mereka selesa.

Kalau tidak berani mengambil risiko untuk mengubah kehidupan kita, maka kita akan berada di takuk yang sama sahaja. Kata orang, kalau hendak hidup senang kita perlu berusaha dan jangan mudah putus asa.

Sumber Berita : Astro Gempak

[jetpack-related-posts]

138 responses to Che Ta Kongsi Kisah Ketika Zaman Susah : Pernah Berhenti Kerja Kerana Gaji RM4000 Tidak Cukup

  1. apple says:

    tahniah che ta…sekarang dah bahagia…

    15

    2
  2. what a life!! says:

    maintenance tinggi sgt tu sebab asyik rasa tak cukup jer..nafsu mengatasi segalanya..dah bergelar jutawan pun masih tak cukup lagi..belajarlah bersyukur dengan pemberian Allah..maka terdapat keberkatan di situ walaupun gaji 1000 je sebulan..

    83

    1
  3. Anonymous says:

    Aku pekerja syarikat swasta dgn gaji RM4k juga.

    Sejujurnya sangat setuju. Gaji RM4K kalau kita single and solo, memang lebih dari cukup. Tapi kalau dah berkeluarga…..alahai sekejap benar habisnya

    12

    18
    • Kak Mah says:

      harus pandai jaga kewangan dik. 30 ribu pun kalau shopping tudung saja sehelai rm 200, beg branded…mana nya nk cukup.

      56

      0
      • Anonymous says:

        Takdenya shopping tudung rm200 and beg branded kak mah. Kami hidup bersederhana, tapi dengan 4k saja memang cukup2 makan sahaja. Hakikat

        9

        2
        • Banyak tuu says:

          Korang faham tak? Sekarang ni che ta kata 4000 sebulan tu bukan zaman sekarang ni. Tapi dulu2 punya cerita. Berapa belas tahun punya cerita tu.
          Nilai 4000 untuk masa tu memang besar weh. Boleh tak sebelum nak komen baca bagi faham dulu

          54

          1
        • Malas layan says:

          Che ta tu cite tahun bila?? yang ko ni 4k tahun bila?? budak2 tu pun dah besar dah..che ta masuk bidang ni pun tah berapa lama dah..kalo 7,8thn lepas pun aku rasa boleh je nak hidup 4k tu..ikut kehendak masing2 lah. kalo 2017 ni memang melingkup nak tanggung semua..

          26

          0
    • ZR says:

      Hidup single tak bermakna tak brerkeluarga..mak ayah pun tanggungjawab.

      20

      1
      • Mat Terengganu suka mkn nasi ayam says:

        Ye betul.. duit gaji kena bagi kat mak ayah jugak. Mak saya selalu pesan… duit gaji kena bagi kat mak ayah walaupun sedikit untuk ambil berkat… baru lah rezeki makin bertambah. Itu pesan mak aku lah.

        10

        0
  4. Anonymous says:

    x payah nk show off…tiada apa kekal dlm dunia ni. yg kekal…alam barzakh.

    19

    0
  5. pro vida says:

    kokdiang punya mentaliti. x habis2 show off. gst pon terketer-ketar nk bayor. sudaaaaaahhhhhh!!!

    18

    0
  6. LOL says:

    beli banglo lah, berjalan bawak beg 70 bijik lah, pendapatan sehari 4.2 juta lah…..sembang kencang makcik ni. x pernah jatuh. hakikatnya…cukai..tertangguh.
    lariiiiii !!!

    21

    0
  7. pak tongkol says:

    Bagi aku yg ada keluarga skali pun, 4k tu dah terlebih cukup. Macam mna nk cukup kalau duduk kt rumah mewah, selalu shopping, semua nak perfect, anak2 x diajar hidup susah. Bersyukur la org lain lagi susah ada anak ramai duduk di ibu kota. Engko bru ada ank dua. Che ta semuanya nak perfect. Anak dia konon2 nak jadi mcm ank tom cruise tu.

    41

    0
    • Anonymous says:

      Nama pun bodoh pak tongkol, bercakap taknak jatuh.

      Kau try dulu hidup kat KL ni macam mana, dengan duit minyak, tol, ansuran kereta and rumah, bil letrik air, Astro, Internet, yuran sekolah, yuran taska, yuran tuisyen, pastu baru kau cakap 4k tu terlebih cukup ke tak?

      Tak duduk rumah mewah pun, rumah teres 2 tingkat aje. Kereta pun Proton aje. Berfikir sebelum cakap bai

      6

      17
      • aku heran says:

        Aku gaji laki bini total boleh la 4k. tapi tak pernah cukup. ngam2 hujung bulan. pikir 2 kali kalau ada benda dalam rumah rosak nak kena repair. motor rosak. bayar sewa rumah lagi, loan kereta lagi. tiap2 hari masak bawak bekal laki bini. sekarang seminggu tak cukup ulang alik kerja kalau isi rm50 tak macam dulu. nak isi full tank mau 70-80. aku memang salute che ta! memang tak cukup gaji 4K wei.. ni aku takdak anak lagi. pakai pon viva je. ko rase? mewah celah mana?

        8

        6
        • wahatttt says:

          dah tahu kos sara hidup kl tinggi gaji cipot pakai kereta lagi. tv wow… astro.
          che kak, indon2 dtg kl kerja naik lrt pagi2 buta.. tv layan rtm 1..rumah kena ada wi-fi. . benda2 tu semua ‘komitment’. nmpk sikit tapi sbnrnya bazir jika darab 12 bulan. minyak, tol, insurance, maintanance, yuran bulanan..mana nk cukup duit. pastu perancangan keluarga xde. anak sampai 4-5 org. mana boleh camtu..

          17

          2
        • Anonymous says:

          Wahatt, kau ingat gaji RM4k ni ciput? Kau try tengok gaji Exec fresh grad berapa sekarang?

          Jangan nak samakan indon2 naik lrt dengan orang kita, kau Indon ke?

          Eja “commitment” pun gagal

          And kalau dah berkeluarga, memang kena ada kereta, kalau tak siapa nak hantar anak kau pergi sekolah time hujan lebat? Kau nak biar diorang kebasahan and tak selesa ke?

          Bercakap pakai otak, jangan pakai jubur

          10

          1
        • aku heran says:

          oi wahatttt….!! rumah aku takdak astro. aku pakai kereta viva sebab nak ulang alik kerja. suami aku naik motor je pergi kerja. fyi, full tank moto sekarang rm12 da sekang. aku sewa rumah paling murah aku dapat tu pon 700. jauh dari rumah. lau dekat ngan rumah 850 tapi dapat rumah flat jek..kitorang hidup sangat berjimat cermat tak shoping pon hanya beli keperluan,bil, loan, bayar minyak, tol, bayar cukai kat najib, duit mak bapak kat kampung itu aje. rumah aku takdak lrt nak g kerja ko jangan samakan hidup dengan orang indon ok?!

          16

          1
        • wahattt!!! says:

          Hendak seribu daya xnk seribu dalih. Balik kampung la senang. Dah mmg kos tinggi. Satu dunia camtu. Berniaga la apa yg patut nk tambah duit.

          11

          0
        • Batu Api says:

          setuju dgn wahatt. dah tahu tkde duit, lagi mau subscribe astro. tengok je lah ntv7 tu. puiihhh….jual bubur atau jubur… terserah…memekak apoooo!

          8

          1
        • Konah Kemban Sambil Menaip says:

          bangla2 dan indon2 boleh buat 2 kerja dik, bukak kedai nasi campur, jadi cleaner waktu pagi, jual kueh petang2, niaga pasar malam, bawak uber. yg melayu2 loser,la dok main internet…bergosip, complain 24 jam….. tunggu duit jatuh dr kayangan gak nye. usaha x nk….. mencirit dlm internet je tahu!!

          23

          0
        • Kak Bed says:

          Apa yg korang harapkan bila makan gaji? Terpaksa lah buat business lain apa yang patut demi nak survive. Beranak tahu, nak uruskan kewangan failed. Main pandai.. ingat sedap kangkang je.

          10

          0
        • Anonymous says:

          Kenapa xleh samakn dgn indon??dorg manusia jgk…dorg boleh keje keras..dtg KL boleh survive…korg ni bangsawan ke kturunan diraja ke xleh nk smakan dgn dorg??sama2 cari rezeki kan??mngkin xleh smakan sbb dorg lg bagus kot cari dan kumpul duit…

          5

          0
  8. Makcik kayo says:

    Nak citer hidup susah tapi ada bau2 berlagak lagi. Hidup susah dengan gaji 4000. Berlagaknya. Kalau gaji 400 aku nak la juga kesian. Hmm.

    19

    0
  9. Anonymous says:

    aku kesian manusia mcm ni…x habis2 riak..bongkak dan ujub. :(

    11

    0
  10. Anonymous says:

    move on please…next?

    4

    0
  11. Ohyeah.. says:

    Setakat RM 4k tahap miskin bandar. Duk kt kedah/ perak ke boleh lah hidup selesa. Tkda salah ckp CT . Tapi duit banyak mana pun menang lah sentiasa tk cukup selagi ikut nafsu nk belanja itu ini.godaan….

    14

    0
    • Anonymous says:

      Tepat sekali, kalau RM4K memang miskin bandar. Orang yg komen dalam ni cakap senang, cuba merasa sendiri dulu baru tau betapa cepatnya RM4k tu habis bila kau dah ada family sendiri

      4

      1
  12. Anonymous says:

    cukai dah setel ke belom? huhuhu

    3

    0
  13. Sporean Gurl says:

    kalau x reti bersyukur….10 ribu pun belum tentu cukup sebulan….

    12

    0
    • melati says:

      tk segan ker ngaku Sporean Gurl…!!! melayu Singapore kasta jew kt sana cuma Che Ta ni kasta tinggi skit dr Melayu Singapore..!!!

      0

      9
      • Sporean Gurl says:

        Neklehhh, ko pehal sial. Nama melati perangai ??? mcm jamban berkepam! Melataik je…x sesuai letak nama bunga. Bunga dengan taik. Jauh beza tu kot :(((

        0

        0
      • Yuck!! says:

        Apa nak segan..kau lah patut segan..nama bunga tpi perangai…najisss!

        Melataik nama baru kau! Lol

        8

        0
    • Sporean Gurl says:

      melatahi buat lawak tu.. gelak la kekawan! Kesian dia…

      7

      0
      • melati says:

        eeeee sian nya Melayu Singapore , kana Hanjing jew kt Negara sendiri..!!!

        1

        6
        • Sporean Gurl says:

          Hanjing x hanjing aku tukar duit SING dollar, gaji aku 3 kali ganda berkepok dr gaji kau tu! Tukang sapu Indon pun tinggi dri gaji kau yg kuat menyalak habuk pon tarak ni :)

          11

          1
    • wekkkk says:

      oi org singapore. kt negara ko dh tkde artis ke nk gosip2. dtg blog gosip artis malaysia ni. ops lupa kt sana balik2 taufik batisyah je kan. artis yg lain2 pun dtg tumpang jadi artis malaysia

      3

      2
  14. Anonymous says:

    mak ayah aku dulu gaji tak sampai lima ratus sorang, okey je tanggung kami enam adik beradik.Yang penting sentiasa bersyukur pada Allah swt,Siapa yang bersyukur pada Allah swt maka Allah swt akan tambah rezekinya dan Allah swt akan cukupkan kekurangan untuk orang itu.

    15

    3
    • Anonymous says:

      Zaman dah berubah. Zaman sekarang tak sama dengan zaman mak bapak kau. Lagipun mak bapak kau duduk kampung ke duduk KL?

      2

      3
      • Anonymous says:

        duduk kl lah,kau ni mesti budak2 lagi,jika ikut umur cheetah tu,masa dia kerja gaji 4000 tu,rata rata orang lain cuma dapat gaji basic antara 480 – 600 je,boleh plak orang lain hidup bekeluarga tanggung lima nam orang anak.

        14

        -1
        • Anonymous says:

          tarikh lahir minah tu 1973,maknanya umur dia 43,baya akak aku, maknanya dia kerja pun awal 90an dulu,sama lebih kurang ngan aku je,rata rata tempat awal 90an hingga pertengahan 90an basic gaji hanya rm 450 – rm 800, jika ada diploma pun hanya takat rm 1500 – rm 2000, dia kata gajinya rm 4000, besar lah tu, bohonglah kata tak cukup, awal 90 an dulu, rumah sewa hanya berapa je,barang2 dan minyak pun murah.

          29

          0
        • Anonymous says:

          Takde kaitan dengan CheTa komen ni.

          Mak ayah kau besarkan anak 6 orang dgn gaji total RM1k, betapa besarnya pengorbanan diorang.

          Kau senanglah cakap “ok aje tanggung kami enam beradik”, tapi diorang punya sakit and sabar tu siapa yg mengerti? Anak sendiri pun cakap “ok aje”

          10

          0
      • kak wan jah says:

        ni lah dia, dah tahu gaji sikit lagi mau beranak byk2. tengah sedap ber ahh ahhh di ranjang x pikir sume tu….ternga-nga mcm digeletek ekor kuda tpi…. bila anak2 ko dh besar besuk nk masuk sekolah baru nk rasa perit nk bayar yuran2, bas2, tuisyen2 dan peralatan2 sekolah pelbagai. common sense lah. soory kenyataan. melayu x pikir panjang…

        9

        0
  15. Abc123 says:

    Wow..thn 90an (lbh kurang sebaya anak 1st die),rm4k tu trsgt2 besar nilai nye…nasib baik aku diajar utk menabung dgn keadaan ekonomi skrg.

    22

    -1
    • ash says:

      tu yg hairan nya
      RM4K x cukup zaman 90an tu agak melampau
      anak pn dua jer
      kecik lg masa tu
      harga menan pn murah
      walaupun korg ckp dok KL
      zaman tu cukai semua rendah lg
      GST pn x de
      petrol fees pn still low
      shopping kat singapore pn murah lg masa tu
      apatah lagi kat malaysia ni
      nk ckp besau pn patut2 la che ta
      bukan benci tp kdg2 jd meluat
      skrg ni pn RM4K tu masih boleh hidup kalau kita gayakan ikut kemampuan

      29

      0
  16. noname says:

    cik ta ni bercakap macam bekas laki dia tak tanggung anak2 dia pulak

    21

    0
  17. Anonymous says:

    tak bersyukur langsung..step aje lebih podah…hantar kat hutan baru tau kang..beli bulu mata palsu bag mahal memang la tak cukup.

    4

    1
  18. anak nogori says:

    che ta, ramai org lg susah dari hang tau… hang keja opis dok lam ekon, dpt 4K. penoreh bangun pagi2, dok lam kebun, 400 pun susah mau dpt. tu x kira lantun kena rembat tu. sara anak bini… jgn hang ingat hang je penah susah che ta…

    16

    0
    • Anonymous says:

      Setuju. Aku ni budak kampung je. Tapi ada lah diploma seketul. Jadi lah untuk aku yang nak belajar pun susah sebab family aku tak mampu nak sara aku. Tu pun nasib baik study sama tempat dengan Jihan Muse. Yuran murah. Malam malam part time dapat rm30, jadilah nak tanggung hidup zaman study. Then habis study dapat lah starting gaji rm2k macam tu je. Tak pernah cukup. Sumpah. Padahal bujang, dok Ipoh bukan mahal sangat maintenance. Cuma parents aku tak pernah hulur. Time tu budak lagi. Tak fikir sangat kot. Then bertahun tahun kemudian, aku yg susah ni ditimpa lg susah. Kerja gaji 700 je sebulan. Masha Allah nikmat nya. Gaji sentiasa cukup. Pusing ikut mana pun cukup je. Ada lah shopping, tapi shopping ikut kemampuan aku je lah. Beza nya aku hulur kat mak bapak. So aku nampak lah keberkatan sebuah gaji tu. Bila aku baca statement Che Ta aku rasa kerdil sangat pulak. Macam papa kedana sungguh aku ni. Hmmm

      2

      0
  19. Minah Gossip says:

    RM 4k sebulan tuk 10 tahun lepas mmg lebih dr cukup.. duduk pn time tu tumpang umah adik dia.. so gaji dia dpt tu hanyalah utk dia.. ex husband dia bg duit nafkah tuk anak2 dia.. tp che ta ni jenis yg dh biasa hidup mewah sbb ex husband dia kn pilot.. so anak2 dia dh biasa hidup mewah (especially ammar).. tu yg rs 4k tu x cukup..

    26

    0
  20. mami penang says:

    4k masih x cukup???. Angin tinggi nih.. mcik pun 4k gaji … selesa ja hidup anak bernak – Alhamdullillah

    9

    0
  21. Anonymous says:

    dalam kepala dia maybe duit…duit…duit je..4k x ckup pada masa tu…fuhh…maybe jnis belanja lebih dari pendapatan…dlm hidup ni kene sentiasa rasa bersyukur…..huhuhu

    12

    0
  22. shahz says:

    RM4k gaji dia 12 ke 13 thn lps. Ok dah tu kot. Maintenance tinggi ni. Untung che ta sbb rupa komersial. Boleh la berlakon iklan. Rindu nak tgk muka che ta kat billboard iklan AmAssurance dulu. Yg dia pakai blazer merah n ada head phone tu. Aku masa stay wangsa maju dulu everyday nak pegi keje lalu tgk muka dia besar2 kat billboard tu. Hahaha.

    0

    0
  23. melati says:

    saya simpati dgn Che Ta….!! kalau masuk Maharaja Lawak 2017 mesti Che Ta menang, nk citer zaman Mahathir gaji RM4k…Pegurus Bank punya taraf bukan nya org tk berlajar ..!!! apa taraf pendidikan ko masa tu Che Ta.. kalau ko ckp gaji ko RM1k masa tu tk cukup saya percaya..!!! agak2 ler Che Ta, Zaman Mahathir dulu kalau RM4K katergori mewah lagi…lain lew kalo ko ckp sekarang gaji RM4k memang tk cukup..!! nk poyo pun mcm lew penduduk Malaysia ni dibawah kemiskinan..!!! entah2 Nelayan2 kt Pantai Timor tu tgh ketawakan Che Ta..Nelayan akan bercakap camgini “( Ingat kan gila pucuk muda Mokcik ni rupa nya Otak pun Gila)” apa kewahan ko sekarang Che Ta..!! lain lah kalo ko promote dlm TV cam Dato Vida , Banglo RM20juta , kete Lamborghini..ni baru katergori mewah..!!! ni Che Ta setakat bergambar kt Banglo Tukun yg Area tah maner2 konon nk Beli tapi sonyap jer ko kater ko Mewah ..!!! setakat bergambar bercuti kt Obersi Nelayan pun boleh pergi tiap2 minggu..!! lain lew setiap X ko bercuti naik kapal terbang kelas 1…saya jamin 10peratus jew Rakyat Malaysia yg terpegun dgn ko punya Show Off yg 90% tgh guling2 ketawakan Che Ta ni ..tk caya tgk berapa org Like……wakakakakaakaa

    3

    0
  24. Anonymous says:

    Che Ta & anak2 x rasa selesa hidup dgn 4k sebulan pada tahun 2004/5. Oleh sebab tu dia berusaha buat kerja lain untuk tambah pendapatan. Apa yg x bersyukurnye? Kalau anda yang gaji RM4k kebawah dah rasa cukup sempurna, congrats le. Tak payah le susah2 nak tambah pendapatan, tapi ingat, tolong jgn menyusahkan org lain.

    3

    1
  25. Anonymous says:

    mcm mana nk cukup….astro, handphone, tuisyen, kredit card, kereta, aircond kena ada org skrg..pastu komplain meroyan.

    6

    0
  26. Anonymous says:

    gaji 4000 tahun 90an x cukup?…dia ni pun mula nk naik mid of 2000 kan? itupun sebab berkepit dgn anak ikan…bukan sebab kerja seni dia. please do not brag…apa ya kelulusan dia ni untuk dapat kerja di syarikat swasta and dibayar gaji RM 4k???…budak2 graduan sekarang pun basic 1900++ shj. Please jangan cakap besar kak…ada org yang jauh lebih mewah, kaya, berpendidikan and dh ke serata dunia dah…tapi mampu untuk bercakap dengan penuh rendah diri.

    18

    0
    • abam laa says:

      Ape pulak gaji RM4k dia tu di tahun 90an?? Seingat aku lps SPM awal 90an dulu dia masuk dewi remaja n join pramugari kan? Pastu kawin dgn pilot thn 95. So, lps jadi ibu tunggal baru dia join keje gaji RM4k tu. Maybe in 2004 or 2005. Tapi betul la dia cakap, masuk bidang iklan komersil ni blh dpt income byk. Setau aku dulu iklan2 komersil dia byk jadi lead.

      3

      1
    • Anonymous says:

      dy kerja pramugari kat mas..

      0

      0
  27. Yusniza says:

    X cukup la jenis mata duitan mcm dia ni. Org materialistik…mana pernah puas.

    2

    0
  28. lelaki selamat says:

    org cantik bolehla jadi model ke artis segale..sanggup tayang body boleh la cakap gaji 4k x cukup..kalau nak selamat masa depan eloklah sederhana n jimat walaupon gaji byk mana pon..

    1

    0
  29. SilaLah Terasa says:

    4 ribu tahun 90an cukup dik. Dia retis berangan Kim Kardashian. Yg x cukup skrg sbb korang yg biasa2 ni pakai kereta, ambik bank loan, berutang…biar papa asalkan bergaya. Kredit kad 2-3! Tak ukur baju dek ke badan. Pantang ada duit tukar kereta pergi holiday. Org kumpul duit beli property dulu. Korang tak.. beli kereta dulu awal2 kerja sb nk angkut awek! Kereta jadi besi buruk 10 tahun. Rumah naik harga makin lama. Bila suruh naik bas..katanya low class kak. Habistu mcm mana nk cukup2. Hutang PTPN lagi nk settle. Belum apa2 dah nak bawak Honda ..naik la dulu tu bas Intrakota!

    6

    0
  30. AKU says:

    mane nk cukup kalau 4k…kalau nk mewah jer…puiiii

    0

    0
  31. sakura says:

    bior laaa dia nak kata 4k tu cukup ke tak….. dia bkn mintak duit kita pun.. cuba kita amik yg positif je. kenapa seorang wanita yg bergelar ibu tunggal mampu berjaya dan tidak semata-mata berada di zon selesa. walaupun dia masuk kedalam industri seni ni pada usia yang lewat.. tapi rezeki dia lebih drpd org yg dah jd artis dr kecik. ade yg kata dia makcik bimbo.. bimbo bimbo dia pun, dia tetap berusaha.. ko ade?!?!?!

    1

    1
  32. melati says:

    jual body mcam aku ni kt chow kit. pelangggan2 aku semua india, mynmar dan pakistan je. x kisah lah…asalkan beras, gula, telur tersedia kat umah. x komplen x menyushkn sesiapa!

    0

    4
  33. melati says:

    zaman Mahathir RM4K…dh kira mewah lew Che Ta oiiii..lain lew kalo sekarang..!!! menipu pun agak2 lah…bergambar kt Banglo tukun yg Area kt maner tu yg kater nk beli tahun lepas tu boleh panggil Mewah ker??? Abg Nara oiii ..pastu bergambar kt Obersi dgn tiket Kapal Terbang Ekonomi “(kalau first Class mesti Che Ta dh Tunjuk)” boleh di katergori Mewah ke? Nelayan pun mampu bercuti tiap2 bulan..!!! Che Ta tk sedor ker 90% org Melayu ketawa kan Che Ta , yg terpegun dgn Che Ta punya Show Off Mat2 Rempit & Group Kete Tayar terkangkang jer …Kalau Mizz NIna terbaca lah Mesti Mizz Nina bersedih sebab bangsa dia masih ader lag pepatah ” Biar Papa asal bergaya”…hmmmmm

    3

    3
  34. Spy Retis says:

    Artis hurmm..x leh percaya…dalam senyap2 kangkang…jual kerang…jadi escort VVIP!

    Podaaahhh!!

    9

    0
  35. Anonymous says:

    Dengar boleh percaya ….? Kata model era 90an…x pernah nmpk muka pon. Tiba2 je muncul. Dah lah bakat pon nan hado je!

    7

    0
  36. Anonymous says:

    Bersara je lah opah ni x relevan pun!

    3

    0
  37. Nona says:

    Masa gaji aku laki bini 5k iaitu 7thn lepas sampai sekarang dh lebih 13k ‘tetap merasakan’ x pernah cukup..muhasabah diri balik..mgkn byk benda yg kita lalai..byk2kan mensucikan harta..peringatan utk aku jugak..chill

    0

    3
  38. Anonymous says:

    Terpanggil nak komen… Alhamdulillah syukuri rezeki yg Allah bagi memberi nikmat yg besar.. Kita rasa sentiasa cukup bila kita bersyukur… Semoga Allah permudahkan rezeki kita semua.. Sihat dan bernafas itu pun rezeki.. Sebab saya dah rasa dr pendapatan isi rmh 500 awal perkahwinan sebab kawin masa study di kl 2002 hingga sekarang alhamdulillah boleh berbagi rezeki dgn org lain..

    2

    0
  39. Anonymous says:

    pakai je hijab..bila buka mulut..duit..duit..duit.

    2

    0
  40. . says:

    Sungguh menghina,tak bersyukur Rm4k tak cukup katanya.kejarlah dunia sebanyak mana pun masih tak cukup.Riak!Sombong sangat,ingat ada sesama kita yg susah.hidup bukan hanya pikir temolok kita anak beranak saja..

    3

    0
  41. Anonymous says:

    HAIRAN 4K X CUKUP?

    0

    0
  42. Anonymous says:

    4k x cukup???
    HAHAHAHAHAHAH
    Mak saye dulu ibu tunggal gaji mungkin 2k++ jaga anak 6 orang, okay je.

    0

    0
  43. Pengomen tegar says:

    Gampang…4k xcukup…kalo zaman sekarang boleh la kira kalo xcukup..ini ntah 90an xpun bawah 2005…ex suami pulak konfem2 bagi nafkah..pilot lah katakan..sembang xnak kalah..hanat hawau punya che ta

    2

    0
  44. Mak Becok says:

    Makin meluat aku si geng penjilat-madey ni! Takkan berlakon boleh jadi jutawan mcm ni – dahlah kedua ni bukan pelakon terkenal pun! Ckplah biz apa depa buat sampai jadi jutawan?!! Lepas tu asyik nak berselfie glamer habis walau kat Mekah; heran betul aku!

    0

    1
  45. Yekeni says:

    And……..? What’s the purpose of this story?

    So, 4k is not enough for her… many people survive on 4? and lower.

    Kita harus belanja mengikut kemampuan. Kalau gaji 4k tapi nak berbelanja mcm gaji 10k memanglah tak cukup…. orang yg gaji 20k tapi bebelanja mcm gaji 50k pun akan cakap tak cukup…

    Bersyukur dgn rezeki Allah. Walaupun gaji kecil akan rasa kecukupannya. Itu namanya rezeki yg berkat.

    4

    0
  46. Anonymous says:

    Zaman anak ppuan ni kecik..nilai rm4000 ni masih dianggap boleh tahan senang..lainlah skrg..camner blh kuar statement rm4000 xcukup?aku peliklh..dia ni dh npk dh jenis sukakan kemewahan semata…anak ditatang bagai nak rak..kita xtau bila kita akan susah..bkn nak doakan yg buruk tp sekiranya ujian tu tiba utk c akak ni, merangkak anak2 dia tu..xdpt nak survive sbb dah terlalu biasa dgn kmewahan dunia..

    1

    0
  47. c buntat says:

    Zaman anak ppuan ni kecik..nilai rm4000 ni masih dianggap boleh tahan senang..lainlah skrg..camner blh kuar statement rm4000 xcukup?aku peliklh..dia ni dh npk dh jenis sukakan kemewahan semata…anak ditatang bagai nak rak..kita xtau bila kita akan susah..bkn nak doakan yg buruk tp sekiranya ujian tu tiba utk c akak ni, merangkak anak2 dia tu..xdpt nak survive sbb dah terlalu biasa dgn kmewahan dunia..

    0

    0
  48. kasturi hijau says:

    x reti bersyukur betul sape yg cakap gaji 4k xckp kat Kl.. hello suami saya gaji 3k lebih sikit nk sampai ke 4k.. hntar kat mak bapak dia je dah 1k… bayar rumah, ansuran kete, kad kredit, utilities, groceries, utk anak2.. belum masuk utk kucing saya yg nk dekat 15ekor tu.. insurance lg…saya boleh save utk emergency sebulan RM300.. tu belum tabung syilling dgn RM1… money management kena pandai… ni dapat duit mcm2 ye joli… drp saya hntr anak tuisyen dan taska baik saya berhenti keje jaga anak tu sendiri… ni buat pe keje, at the end duit habis utk bayar benda2 camni..apa guna belajar tinggi tapi kesudahannya hntr anak tuisyen.. nak anak cerdik makbapak pun kena cerdik … yg rasa x ckp tu selalunya duit yg korang dapat tu x berkat.. iyalah bila dapat gaji mesti akan cakap ‘x cukup ni’… org ucaplah Alhamdullilah… Inn Sha Allah ckup..

    1

    0
  49. Zila says:

    Sy kt jb,gaji laki tak sampai 3 ribu,sy tak keje,ank 3..alhamdulillah cukup..belanjanikut kemmpuan insya allah cukup…rezeki anak2 sentiasa ada…amin

    1

    0
  50. Ila says:

    Propa aje

    1

    0
  51. Anonymous says:

    memang lah tak cukup kalau kst sklh ank pun nak jenama LV…ni che ta sendiri prnh ckp. ank menangis tngl rmh kecil sbb dah biasa tinggal dlm banglo. ank2 bercuti dgn ex husband ke paris 8 hari bagi 2k stp seorg.tak cukup, ank minta bank in.dia bank in ka je. mana lah nak ckp 4k gaji tu. belum lagi maintance dia serba serbi. aku rs ank che ta ni ptt tngl seminggu kat rmh ank yatim tu supaya bljr bersederhana dan bersyukur.

    0

    0
  52. elle says:

    che ta sembang gaji 4k x ckup tu belasan thn lepas ler, yg korang sembang gaji 4k x ckup tu sekarang, bley hadam tak perbezaan dlu dgn sekarang?? korang pon same bimbo mcm che ta. aduhaiii..

    0

    0
  53. Anonymous says:

    X abis2 ttg duit duit duitt. Memang lah x cukup kalau citarasa kau tinggi sangat.

    0

    0
  54. Fifie says:

    rm4k kalau katakan 10 tahun dulu cukup untuk tanggung 4 org (sbb kata anaknya kecil2 time tu). zaman skrg of course la x cukup kalau nak beli dgn contact lenses, bulu mata palsu, heels, anak nk gi gym pelbagai. dulu cukup dgn syarat perbelanjaan x mewah (contact lenses pakai buang kena tambah dengan pencuci dan juga eyemore takut mata kering, bulu mata palese kena standby gluenya sekali in case cpt habis, mekap lagi kena top-up kalau jenis tak reti keluar rumah kalau tak bermekap, kasut dan beg tangan pula buatan Malaysia la, bukan LV atau gucci)

    0

    0
  55. Fifie says:

    komen orang tua – RM4k kalau 10 tahun dulu kata tak cukup untuk 3 org maknanya hidup tak berkat (tp dia dah berlakon lebih 10 tahun, kan? maknanya 4k tu gaji dia sebelum tahun 2000). mana ada rakyat malaysia minimum 4k 10 tahun dulu tapi masih boleh hidup (gelak jer bila dengar komen ni)

    0

    0
  56. ouch! says:

    korang kena faham, che ta ni busines woman..business dia ni melibatkan ramai downline yg ambil barang dgn dia..sembang mesti juta2..korang takkan tak pernah tgk org MLM, sembang mesti juta2 esp depan org, padahal dok rumah sewa teres kecik kongsi 10 org..kalau tak, org tak percaya..cuma che ta ni jauh lebih cerdik dr menjadi pengkut, tapi dia jadi supplier..tapi modus operandi tetap sama..SEMBANG MESTI JUTA2..dia untung besar, org bawahan dia untung tak seberapa pun..

    1

    0
  57. x gf zain saidin says:

    hamba duit, irritating da tahap show off …

    1

    0
  58. NITA says:

    AKU KERJA CLEANER JE,DARI PUKUL 9 PAGI TILL 6 PETANG.SEMINGGU 6 HARI AHAD CUTI.GAJI STARTING RM900.AKU RASA SUDAH CUKUP BERSYUKUR.NEXT MONTH BOSS UP KAN LAGI GAJI..SYUKUR SANGAT2.APA YG PENTING CARI KEBERKATAN DALAM REZEKI,BUKAN MERUNGUT DAN KITA KENA INGAT JUGA,DALAM REZEKI KITA ADA BAHAGIAN ORANG LAIN.

    1

    0
  59. Anonymous says:

    janganlah korang jadi kurang cerdik mcm che ta ni. minah ni jual muka nak jadi pelakon biar dia banyak duit. kemon guys, dia jual bakat dia baru dapat duit.. kita jual otak and pakai otak utk berkeja. jgn sama kan kita dengan dia yg jual bakat utk duit. ingat tu, artis ni jual muka nak duit kita tak perlu, pegi interview, lebih dari gaji 4k kita boleh dapat. hahah kesian kau che ta. gah kau ntah hape-hape lah. jadi atris je kot and buat business, kau belom jadi GM EVP or president dalam sesebuah company. pity u

    0

    0
  60. pundek says:

    Aku gaji rm1500, tengah tanggung diri aku, dua adik aku, bil letrik dan air dan makan minum adik adik. tak cukup, tapi hidup bersederhana. dan bersyukur dengan apa yang ada. gaji rm4000 kecik? mungkin la kalau family jenis high demand.

    0

    0
  61. Batang besar says:

    Perempuan tetek besar mmg hi maintanence ke? 4k xcukup tu..nak aje tits fuck che ta ni..

    0

    0
  62. johnny bravo says:

    Bende gini pun nak bagi tau org ke, makcik low IQ???? irrelevant…Bende2 lama & yg tak penting takyah dikorek la makcik ooi, nobody wants to know….org naik menyampah adelah.. Pls get lost makcik..

    1

    0
  63. anon says:

    Nenek ni tak habis habis nak bercerita psl duit, riak sungguhlah….

    0

    0
  64. Fun says:

    Hmm . Baca komen2 lagi fun weh dari baca gosip2 sebenarnya . em .kbai.ahahah

    0

    0

Leave a Comment

Optional