Written by AbangNara | January 19th, 2015

Power!!! Memang menjadi kejutan yang dilakukan oleh Edry KRU apabila membawa kumpulan Caliph Buskers ke atas pentas AJL29 untuk menyanyikan lagu Romancinta bersama Mojo. Untuk makluman, Caliph Buskers merupakan orang kurang upaya cacat penglihatan. Persembahan mereka membuatkan Abang Nara terharu dan meremang bulu roma. Malah ada yang menyatakan air mata mereka mengalir melihat persembahan Caliph Buskers semalam.
biodata caliph buskersKepoweran mereka terbukti apabila berjaya membawa pulang Persembahan Terbaik yang diputuskan melalui undian SMS. Untuk makluman, Edry telah menemui Caliph Buskers ketika mereka sedang menyanyi di hadapan kompleks membeli-belah Sogo. Memang betullah orang kata setiap perkara yang berlaku ada hikmahnya. Keluarnya Aweera daripada Mojo membuka pintu rezeki buat Caliph Buskers.
biodata caliph buskers

Nama penyanyi kumpulan Caliph Buskers ini ialah Azmi Saat. Walaupun pada mulanya kelihatan agak gementar, tetapi akhirnya kelantangan suara Azmi memukau jutaan penonton. Untuk persembahan kali pertama, ia adalah amat mantap sekali. Hari ini, Caliph Buskers telah muncul di radio Era untuk sesi temubual. Semoga semakin dimurahkan rezeki selepas ini.
biodata caliph buskersTahniah diucapkan kepada Edry KRU kerana tidak takut untuk mempertengahkan bakat sebegini. Semoga akan ada kerjasama antara KRU dan Caliph Buskers. Buat anda yang berminat untuk mengetahui lebih lanjut tentang kumpulan ini, bolehlah LIKE Facebook Caliph Buskers.

49 responses to Caliph Buskers, Dari Depan Sogo Ke Pentas AJL29

  1. lotusinmud says:

    tahniah n terima kasih edry…semoga dirahmati allah sbb anda buka pintu rezeki utk org lain..amin…terharu..kpd aweera lupakan sengeketa terus berusaha…semoga terus sukses

    0

    0
  2. AURELL says:

    Aku tanya apa kabarrrr…………………..

    0

    0
  3. jejai says:

    yesss akhirnya….., aku slalu lepak dpn sogo after work…mmg kenal sgt diaorg ni, klu diaorg xmasuk AJL pun, diaorg mmg dh terkenal depan sogo tu, suara mmg power, ada jugak busker2 lain yg mmg x kurang hebat juga yg menyanyi di sekitar sogo n jln tar…mmg meriah & hilang tension

    0

    0
  4. Nani says:

    Terbaikkk lah Edry…mmg respect dekat u, pengiktirafan golongan sebegini tak ramai masyarakat diluar sana yang berani mengambil tindakan seperti kamu. Seandainya peluang ini telah membuka pintu rezeki kepada ‘ Caliph Buskers’, percayalah sesungguhnya Allah akan membuka pintu rezeki kamu dengan lebih meluas. In Shaa Allah.

    0

    0
  5. Mat K says:

    Semua hebat. vokalis punya tarik memang buat bulu roma meremang.

    Gua harap dapat jumpa lu orang live depan mata satu hari nanti.

    InsyaAllah. Semoga sukses bersama Edry!

    0

    0
  6. Anonymous says:

    Aku tanya apa khabar… aku tanya apa khabar…. aku tanya apa khabar Aweera

    0

    0
  7. ate komerrr says:

    jgn disamakan aweera & azmi,masing2 ada kelebihan…walaupun Tuhan x bg mereka ini untuk melihat,tp Tuhan dh bukk mata kita nih yg mmg celik utk tgk bakat&kemampuan diorg nk sara idup ari2…support diorg…sbb diorg jgk menyanyi utk tlg org lain yg istimewa…x rugi dunia akhirat tolong org mcm nih.

    0

    0
  8. jadore says:

    Bravo Caliph Buskers! setiap kekurangan ada kelebihannya… Tuhan itu maha adil… semoga selepas ini bertambah lg rezeki buat Edry dan Caliph Buskers…. Tahniah Azmi Saat dan Caliph Buskers memenangi ketagory Persembahan Terbaik….

    0

    0
  9. aminah says:

    thumbs up edry and caliph busker..
    good job edry.. anda buat pilihan yang tepat.
    membuka peluang kepada golongan yang memerlukan.
    tahniah..

    0

    0
  10. sentap nakkk says:

    rase sebak plak dengar lagu nie. bila tgok dia perform dgn suara dia, rasa mcm meremang bulu roma.

    0

    0
  11. cantiq says:

    best gile..memang terbaik..aku menangis kt uma.rasa sebak tiba tiba

    0

    0
  12. anon says:

    kenapa nara tak masukkan video dia org nyanyi tu dlm blog ni, aku nak dengar jugak, bukan semua org suka tengok TV…

    0

    0
  13. mulut celupar says:

    mmg power suara vokalis caliph busker ni..

    0

    0
  14. mak tiri says:

    ALLAH dah letakan rezeki untuk caliph buskers.

    0

    0
  15. Ibumerah@69 says:

    Pujian harus diberikan kepada Edry, kerana tidak memandang pada paras rupa tapi pada bakat yg luarbiasa.Semuga Allah memberkati niat murni Edry dan selamat maju jaya kepada Azmi Saat n Calips Busker. Memang terpukaulah Ibumerah menyaksikan persembahan mereka mlm tadi. Syabas atas kejayaan kalian..

    0

    0
  16. safiq copot says:

    cri kat utiub…diorang nyanyi lagu she’s gone…perghhhhh
    memang dasattttt…

    0

    0
  17. Anonymous says:

    Alhamdulillah dan Tahniah. Saya rasa bangga amat sgt kpd Edr KRU. Tuah Ayam nampak di kaki tuah manusia siapa yg tahu… begitu juga dengan kumpulan Caliph Buskers.. Alhamdulillah…

    0

    0
  18. Anonymous says:

    Caliph Buskers is the best. Sebab tu jika kita melihat penyanyi jalanan, jangan la dipandang rendah. Kebolehan mereka dapat mengatasi penyanyi yang ada sekarang. Siapa sangka kehadiran Caliph Buskers membuatkan orang lupa yang bertanding adalah Mojo kerana semua perhatian ditumpukan kepada mereka terutama nyayian penyanyinya. Rasanya Edry membawa mereka pertama kerana nak menunjukan pada Aweera , penyanyi jalanan pun mempunyai suara sedap juga dan keduanya mungkin sebab nak meraih simpati penonton dengan membawa orang OKU sebab Mojo mungkin sedar untuk memenangi award juara lagu agak sukar jadi dengan meraih simpati penonton at least dapat persembahan terbaik pun sudah memadai. Tahniah Caliph Buskers.

    0

    0
    • Tahniah Caliph Buskers. says:

      Weii … edry tu dah insaf lah sbb takut kena kutuk …. Mula2 mmg dia nak ambik Penyanyi Indon. Dah ramai yg kutuk baru NAMPAK Caliph Bskrs ni. Cuba klu org ramai tak melenting mengamok dulu …. Cnfrm dia ambik Indon tu. Jngn harap Caliph Buskers kita akn kenal skrang …. ko ingt dia nampak sgt ke Caliph Buskers tu. Ramai yg dah kenal dorng ni.

      Bukan nak tunjukkan pd aweera tu tp nak SELAMATKN DIRI SNDRI dr kena kutuk. Politik seni. Edry mana penyanyi Indon yg kata nak bawa tu …. ?.

      0

      0
      • koko says:

        dahlah jgn nak buat cerita tak betol…plan asal mojo memang nak ambil seorg vokalis dr indonesia…psl bukan semua penyany boleh sampai range tinggi mcm aweera tu..tapi edry tukar last minute bukan sebab org kutuk decision dia nak ambil penyanyi luar tapi dah Allah nak jumpe kan dia dgn caliph busker kat sogo waktu nyanyi lagu romancinta…jadi edry secara spontan tukar plan cancel penyanyi indonesia tu dan dia ambil caliph busker…dia tak kenal pun caliph buskers ni awalnya…tpi time jln2x kat sogo terserempak dorang tgh nyanyi lagu romancinta.

        0

        0
        • ahh sudah ... says:

          Edry mmg mcm tu ke perangai dia? suka2 hati nak buat org mcm mana pun … Esok2 jgn dia buat mcm tu pd Caliph Buskers sdh. Cerita koko ni mcm nak tambah garam kat luka. Edry ni asal lps tengkuk dia ke?. Mmglah dia x kenal mula2 tp bila nmpk jalan kluar dpn mata. Mestilah tukar strategi .. kenalh buat sesuatu dr kena kritik. Rasa2nya mesti dia britahu pd singer Indon tu klu dia prfrm nnti kntrvrsi brlaku jd Indon tu pun stujulh. Tp klu Indon nyanyi AJL mmg truk Edry kena kritik. Klu dia buat suka2 ht mcm tu pd Chaliph tu mmg melampau. Ubahlh attitude tu.

          0

          0
  19. Anonymous says:

    terbaik 50peratus

    0

    0
  20. menitis air mata says:

    Nah amik link nie bagi sapa yg terlepas ngk..yak lain2 dah kene BLOCK!!..
    demm!

    http://youtu.be/ryC9SjGF5co

    0

    0
    • minah jambu rindu maliqe says:

      suara POWER nk mampos !!!! tahniah edry !! tk jadi juara tkpe asalkn u dah puaskn hati semua orang dngan nyanyian yg power oleh Caliph Buskers !!

      0

      0
    • wki-wki says:

      semalam tak sempat nak tengok AJL. sekali adik aku cakap, persembahan mojo giler bagus.. aku pun apa lagi search lah kat youtube.. alhasilnya meleleh air mataku… persembahan yg sangat jujur.. sib baik aku tengok sendiri.. kalau tak.. malu kat mak aku..hehehe

      0

      0
  21. hannah says:

    lol Edry (x termasuk org lain) tektik raih simpati really works that night. Kata nak ‘perkenalkan’ penyanyi baru dari Indonesia? Kenapa tak jadi? Tak boleh bawak not tinggi? p/s aku memang fan Caliph Buskers ni sejak sebelum di’mainstream’ kan lagi oleh Edry.

    0

    0
  22. ntah.. says:

    Hope caliph buskers ni x kena kelentong pasni… Sbb kru & yusof haslam blh ddk serumah.. Kaki putaq.. Lps tengkuk sndr je bab2 duit ni..

    0

    0
  23. Acik Mah says:

    Acik teringatkan penyanyi S Jibeng….penyanyi 60/70 an dulu. Dia pun cacat penglihatan tapi suara mmg kaw!

    0

    0
  24. kl sentral says:

    Caliph buskers ni same ke yg area kl sentral dlu?

    0

    0
  25. ziyra says:

    edry mmg nak cari penyanyi lain untuk nyanyi kan lagu roman cinta kat ajl . penyanyi indon yang ryan tu kan ade single tajuk dahsyat dgn mojo (kalau tak salah)

    0

    0
  26. Bulu Roma Tegak says:

    Dah terang2 nampak sapa sepatutnya juara uolls…penonton semua tabik spring kat Caliph Buskers, tp tak dak rezeki. Atleast Caliph Buskers ‘Juara’ dihati penonton. Hakak tgk video ni dekat 6 kali kot, stil remang bulu roma!

    0

    0
  27. mat lajim says:

    kalau penjurian diserahkan kpd penonton macam AF pasti Lagu Romancinta oleh Mojo ft Caliph Buskers terpilih jdi juara…tengok saje sorakan dan standing Ovation penonton dlm stadium…hebat tak pernah berlaku dlm sejarah AJL…sebenarnya kalu saya tak silaplah penjurian dah dilakukan lebih awal oleh juri2..mereka dah set dlm minda masing2..yg leh diubah hanya persembahan terbaik..itu pun diselamatkan undian penonton seluruh negara!

    0

    0
  28. steven gerrard hebat says:

    cerita benar keputusan juara, naib juara, tempat ketiga telah pun ditentukan oleh juri berdasarkan persembahan separuh akhir dan rakaman lagu dalam cd. macam tu je penjurian ajl ni takdelah sesuatu yang terlalu megah untuk diharapkan. keputusan ajl telah diketahui pun beberapa jam sebelum 9 malam ahad tu. cuma dirahsiakan antara juri-juri, krew produksi. senang nak atur gimik, nak atur suasana. lagu-lagu top3 diletakkan last-last untuk pastikan rating mencanak naik kerana penonton tak tukar channel. hadiah 50 ribu,30ribu,20 ribu tu semua dah tau nak bagi kat finalis mana sebelum jam 9 malam lagi.

    anugerah juara lagu secara langsung bermula jam 9 malam di stadium putra bukit jalil. yang betul-betul dinilai untuk 12 persembahan finalis live malam ahad tu hanyalah untuk merebut anugerah vokal terbaik dan persembahan terbaik yang bernilai rm12 ribu dan trofi di samping fame, high reputation.

    formula ajl ini direcycle setiap tahun sepanjang 29 tahun ajl berlangsung. selalunya pemenang ni dilobi oleh pihak berkepentingan. ingat senang-senang ke nak jadi juara lagu? mestilah ada orang kenamaan yang melobi. tiada benda yang indah pun dalam industri seni. peminat hanya buang duit buang masa minat artis. artis, management, recording label peduli apa yang penting dapat duit itulah periuk nasi mereka. tapi artis mestilah tunjuk sikit kesenian suara, kecantikan wajah tu untuk memujuk rayu peminat. itulah juga yang berlaku kepada setiap reality show nonsense kan semua ni.

    0

    0
  29. Fikrie Omar says:

    Memang mantap persembahan vokalis Caliph Bunkers di AJL 29 malam tu. Meremang bulu roma seawal beliau mula mengalun lagu. Tahniah buat Caliph Bunkers dan juga Endry KRU yang telah membuat pilihan yang tepat.

    0

    0
  30. Anonymous says:

    Mojo & The Caliph Baskers are amazing !…the best musical band discovery this year ! congrats to Edry KRU!…AJL 29 is simply great !

    0

    0
  31. From the bottom of my heart says:

    Things happen for a reason.
    Mojo dan Caliph Buskers dijodohkan untuk bertemu.
    Great performance at the recent AJL 29.
    You guys make such a great team….congrats and good luck!

    0

    0