Written by AbangNara | February 29th, 2012

Cahaya Malaika. Itulah nama anak puteri Mawi dan Ekin yang telah dilahirkan semalam. Sedap sungguh namanya. Maksud nama tersebut ialah “Cahaya Permaisuriku”. Nama tersebut telah dipilih dan dipersetujui oleh Mawi dan Ekin.

nama anak mawi dan ekin

Berkenaan dengan gambar anak sulungnya, Mawi berkata yang dia sedang menunggu masa yang sesuai untuk berkongsi wajah puterinya. Kata Mawi:-

Saya tahu ramai peminat yang ingin lihat anak saya, tapi tunggulah dahulu. Buat masa ini saya dan Ekin tidak selesa hendak berkongsi. wajah Bukan hendak sembunyikan selama-lamanya, tapi saya menunggu waktu yang sesuai. Mungkin saya benarkan pihak media rakamkan gambar anak ketika saya buat kenduri kesyukuran nanti.

Tak apa Mawi, Abang Nara faham. Bila dah bersedia nanti kongsikanlah gambar puteri sulung anda. Semua orang pun tak sabar nak melihat kecomelannya. Tak gitu? Kredit info sepenuhnya kepada portal GUA.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

147 responses to “Cahaya Malaika” Nama Anak Mawi Dan Ekin

  1. hehehuhuhaha says:

    sedap nama tu..hehe..

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 32 Thumb down 2
    • McDonalds vs KFC, mana lebih sedap??? says:

      Hidden due to low comment rating. Click here to see.

      Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 18 Thumb down 123
      • dyna says:

        asalkan maksudnya sedap….mn u taw die x ikhlas….boleh baca isi hati org ek???..untung laaa….

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 52 Thumb down 7
      • cahaya mahkota says:

        Hidden due to low comment rating. Click here to see.

        Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 21 Thumb down 43
      • Selitone Impreza says:

        Sedikit info nak aku kongsi… Tak der berkaitan dengan entry Mawi ni yer…

        SEBOLEHNYA jangan letak nama anak terlalu panjang atau lebih dari 2 nama… Contohnya;

        Sekian (1) Sekian (2) Sekian (3) Sekian (4) binti / bin Sekian ( 4 nama), kerana nama tersebut akan menjadi terlalu ‘berat’ untuk dibawa olehnya nanti. Ini info yang aku dapat dari sorang alim.

        Tapi kalau korang nak letak gak, ikut korang ler… thhehehe.

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 66 Thumb down 6
    • sufi anja says:

      tak yah lah pelik2 letak name anak..mawi mawi selera lah apa2 pun tahniah

      Hot debate. What do you think? Thumb up 24 Thumb down 17
    • malam sikit says:

      nama mcam watak dalam cina anak betung yg sheila rusli berlakon kat tv3…MALIKA………..

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 20 Thumb down 3
      • kasut.biru.polka.dot. says:

        korang sume ni memang suka cari modal nak mengutuk. sume nak cari isu nak dibangkit: dari nama anak, sanggul, pakaian terdedah.

        Kalau nak mengutuk, pegi tegur terus pada ekin n mawi, baru dapat pahala. kalo pot pet kat sini dapat dosa je, sama ngn tuan belog nih.

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 25 Thumb down 4
      • Anonymous says:

        kau sukA TGK TV EH?

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 2
    • sah says:

      Nur Malaika kan lagi senang

      Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 2
      • hasma says:

        sy setuju Nur Malaika (Nur)cahaya … Insyallah mana tahu REZEKI KELAHIRAN ke2 Sis Ekin,, nama lgi indah ;)

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
  2. kejora says:

    sedap nama 2…. mst baby comel….

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 39 Thumb down 3
    • Nyah Cantek says:

      tetiba teringat dlm crita jodha akhbar , permaisuri tu dipanggil “Malaika ya alam” =)

      Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  3. zasyagirlgirl says:

    sedap nama anaknye tahniah mawi n ekin

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 28 Thumb down 1
    • Nyah Cantek says:

      tapi nama anak mawi mcm ada iras2 actress diva bollywood , Malaika Arora Khan , apa2 pon smoga menjadi anak yg solehah :D

      Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 1
  4. anja says:

    mesti comel mcm ikin..hidung mancung…

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 27 Thumb down 8
  5. suka suki says:

    sedap dan unik nama tu..semoga bayi mawi n ekin membesar seindah namanya..

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 31 Thumb down 2
  6. Please la Nara says:

    Kenapa iklan Dettol plak nie…menyemak la iklan abang Nara ni. Menghabiskan bandwith jer…

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 23 Thumb down 3
    • moshi moshi says:

      Betul3x.Apa2 aje. jgnlah tarok iklan kt crite yg nk di baca.aku slalu ingat iklan tu dia punya pemulaan.apadah…y not iklan tu tarok 1 corner?

      Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 1
  7. yip says:

    mesti nnti panggilan manja ‘ika’…

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 14 Thumb down 3
  8. unta says:

    Tahniah..tapi Mawi, ko tegur la isteri ko tu, pakai tudung ada bonggol unta kat belakang tu..not nice la. sorry eh. kot terasa lak…lalalalaaaa

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 54 Thumb down 12
    • lulu says:

      Hidden due to low comment rating. Click here to see.

      Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 24 Thumb down 55
      • abu says:

        dia bukan mengata..dia ckp bende betul.. sanggul betul pun xbleh.. haram jugak.. x dengar ke ceramah ustad2? ko lg memandai..

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 64 Thumb down 3
      • Sitty says:

        saudara/i lulu – kalau rambut panjang sekalipun, pastikan ia disanggul tidak menyerupai bentuk bonggol unta, boleh apa kalau direndahkan sanggul tu….dengan syarat sanggul tu adalah semulajadi bukan diada2kan @ ditambah.

        silla rujuk yg lebih pakar sebelum menerima-pakai komen sy ni. terima kasih.

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 54 Thumb down 2
      • lulu says:

        Hidden due to low comment rating. Click here to see.

        Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 23
      • no namelah aku says:

        semalam baru tgk 30 minit ustaz don berkaitan tentang sanggul ni . Ustaz cakap,sanggullah macam mana bentuk pun asalkan ia tidak menyerupai bonggol unta . Even sanggul menegak, lurus ke belakang yang nampak mcm kepala alien tu ke atau kebawah sikit, tp bila view dari sisi, is tidak menyerupai bonggol unta, then dibolehkan . tak salah pun . tapi pakai sanggul palsu sbg tambahan tu x boleh. sekian :)

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 46 Thumb down 0
      • Anonymous says:

        Hidden due to low comment rating. Click here to see.

        Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 45
      • jadi anda menidakkan ustaz don sebab dia hensem walaupun bagus ilmunya. begitu?

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 31 Thumb down 0
      • Cinta Chanduri says:

        Adeyhhhh…korang ni…pasal mawi n ekin dpt anak pon meleret smpi ustaz don…adoiyai pon…

        yang tegur mawi suh tegur ekin sanggul tggi sgt tu, macam la mawi baca komen ko kat cni…ko tegur mmg la bagus tp kan LAGI bagus ko ckp depan2 mawi sendiri…ni just drop a msg here…mmg tak la mawi baca…ada berani?

        1 more…klau u olz nk debat pasal sanggul manggul bonggol unta bagai ni buat la dgn cara yg betol…guna medium yg betul n dptkan source yg sahih…buat musyawarah…dan lain2…hmmmm…

        Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 1
      • lulu says:

        Hidden due to low comment rating. Click here to see.

        Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 19
    • pemerhatibebas says:

      Hidden due to low comment rating. Click here to see.

      Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 8 Thumb down 24
      • pandangan org bukan islam says:

        hairan lah juga, dah betul pakai tudung ..kes sanggul pun lagi mau gaduh ka???/ adoiii

        Hot debate. What do you think? Thumb up 10 Thumb down 3
      • awan nano menang says:

        nk berkata2 tu hati2,takot nnti mcm mempertikaikn hukum plak..nak sanggul,sanggul la tp jgn smpai nmpak BONGGOL UNTA. blh jer sanggul tu direndahkan sikit. org nmpak pn manis la sikit.. ramai jer org tudung labuh yg dh kawin n berambut panjang, tp penah nmpak dorang wat sanggul tinggi2,xde kan? kne bijakla adjust. sory klau terasa

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 21 Thumb down 0
      • zai says:

        saya pun rambut panjang tapi tiap kali pakai tudung takde pun nampak sanggul saya…takde masalah pun sanggul tu…tak nampak tinggi pun sanggul tu….

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 14 Thumb down 0
      • ron says:

        rmbt klu pnjg bila sggul bawah2 atau pada kadar ketinggian normal ok je..xde lak jd mcm bonggol unta… klu dah menyanggol tinggi macam org dalam pantang tu bila pkai tudung confirm la jd bonggol unta walaupon rambut x berapa nk pnjg..

        kesimpulannya kpd wanita yg b’rambut pnj dan bertudung…jgn la sanggol rambut tu mcm tengah dlm pantang…xde la nampak bonggol..

        Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 0
    • gagah says:

      bila bersanggul lelaki lelaki akan “besarnya sanggul, mesti rambut dia panjang, mengurai, cantik, yada yada”. tak elok bukan?

      Like or Dislike: Thumb up 8 Thumb down 0
  9. Nurul says:

    Hidden due to low comment rating. Click here to see.

    Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 17
  10. JEJARI KONTOT says:

    Letak Lah nama INA.. hehe

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 32 Thumb down 10
  11. edaizn says:

    Hidden due to low comment rating. Click here to see.

    Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 11 Thumb down 57
    • negatif aja ko ni says:

      pelik sungguh lah ko ni..org nak berkongsi kegembiraan pun ko kutuk..hidung mancung mcm burung belatuk pun ciptaan tuhan kan..

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 36 Thumb down 2
      • me myself says:

        ntahnya…idung belatuk ke unta ke da ciptaan Allah..buat pe nk hina2 n buat speku gitu!hishhh

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 22 Thumb down 0
    • lola says:

      ade jgak manusia mcm ni kt dunia ==..moga ko dpt hidayah ALLAH :)

      Like or Dislike: Thumb up 9 Thumb down 0
    • Aisara says:

      Wartawan nak amik gambar dia anak dia la..konpom ar wartawan tahu ada yang nak tgk gambar anak dia..haha

      Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  12. Lols says:

    congrats and nice name… tapi mcm lebih klasik kalau Nur Malaika :)

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 38 Thumb down 0
  13. boyot says:

    cantik nama.. but it will be nice kalau letak nama yg ada ciri2 islam.. pelik2 la artis sekarang… nama mcm nur, siti, x sedap ker?

    Hot debate. What do you think? Thumb up 14 Thumb down 13
    • lili says:

      abis cahaya xde ciri islam ke? bahasa melayu xde ciri islam ke? kau kenapa x komen bahasa arab je??

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 18 Thumb down 3
    • feez says:

      Siti tu bukan nama islam pun…malaysia je ckp nama siti aminah, siti aishah..yg betul nama2 tu Aminah dan Aishah…tapi SITI tu menunjukkan perempuan..ngok la ko ni…

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 17 Thumb down 0
    • Kak ngah says:

      Nur tu dlm bhse arab, klu mlyu mknanya Cahaya le..

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 14 Thumb down 0
    • Azlan says:

      Apakah nama yg berciri Islam?
      Orang Arab Kristian pun guna nama mcm orang Arab Islam.
      Kenapa?
      Sebab nama2 yg diorang guna tu asal usul dari bahasa Arab.
      Bkn khas untuk orang Arab Islam je.

      Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 0
    • nina says:

      lebih baik ko letak nama ko sendiri utk komen, drpd letak nama ‘boyot’..

      Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 0
    • pija says:

      cahaya=nur. maksud sama aje (:

      Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  14. lampu says:

    Hidden due to low comment rating. Click here to see.

    Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 9 Thumb down 38
  15. Cik Rini says:

    kalau nama nur malaika pun sedap..
    tp takper..yg penting maksudnya baik2.alhamdulillah..bertmbh lg umat nabi Muhammad SAW. didiklah anakanda menjadi anak yg solehah dan anak yg baik..

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 22 Thumb down 0
  16. bkn siapa2 says:

    Hidden due to low comment rating. Click here to see.

    Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 19 Thumb down 53
    • what the? says:

      bukan diva dik, bahaya bayi baru lahir kena flash kamera, kalau sorang dah tangkap nanti berdoyon-doyon nak jugak, mata bayi paling sensitif .. jadi mawi cuma nak anak dia ok .. lepas ni dia publish ko tengokla pepuas ..

      tak sabar nak tengok cahaya malaika ..

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 60 Thumb down 2
      • hamba says:

        la nee kan camera/hp changgih2…. amik gambar tak guna flash pom boleh kan.

        Hot debate. What do you think? Thumb up 7 Thumb down 14
    • dell says:

      Dah diorang tak kasi nak sibuk apa? Anak dia, hak dia la.

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 53 Thumb down 1
      • me myself says:

        ntahnye..suka ati dia la…

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 31 Thumb down 1
      • filah says:

        tu anak dia,, hak dia lah nak bg ke tidak.. cuba anak ko baru lahir, org laen sibuk2 nak amek pic.. tak mintak izin lak tu.. pastu dia sendri pun blum ade pic anak die lg.. mst ko pun tak suka jgak kannnn..

        neway taniahh..

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 11 Thumb down 1
      • Bukan aku yg kebas pemadam ko says:

        Ade aku kesah??? aku pon xhingin lgsg nk tgk rope ank mawi tu? die bknnya popular pon skrg ni..xde kepentingannya family die dgn aku…

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 2
    • poyo says:

      jgn gelojoh..lek luuuuu

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 18 Thumb down 2
    • ron says:

      ade sbb nape dia x bg.. n member ko tu lak apsal sebok2 nk amik gmbr anak dia? nk heboh kt org la tu kononnye dia dpt tgk anak mawi dlu…

      p/s: ade hikmah disebalik kejadian.. Tuhan x nak member ko tu jd riak.. ~~peace…

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 28 Thumb down 1
      • kemakemo says:

        JELESSS LAH TUEEEE ANAK DIE X DE ORG NAK AMIK GAMBO THEN PITENAH MCM2 !MUAHAHAHAHHAHAHAA

        EHH ANK ORG IKOT SUKE LAAAAAAA NK BG KER TAK.. KALAU TETIBE ANAK KO KNE AMBIL GAMBAR DAN D POST KT FB ”BAYI UNTUK DI JUAL ” ~APE KO RASE? HAHAHHAHA BOLEH EK AKU BG CONTOH MCM NI??

        Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 2
  17. JEJARI KONTOT says:

    CAHAYA INA, ok gak

    Hot debate. What do you think? Thumb up 21 Thumb down 16
    • meehoon says:

      haha…kelaka la ko ni..”cahaya ina” best2, atau nur ina ke.. :) joking. nway, tahniah mawikin :)

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 2
  18. JEJARI KONTOT says:

    Hidden due to low comment rating. Click here to see.

    Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 15 Thumb down 38
  19. Hidden due to low comment rating. Click here to see.

    Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 11 Thumb down 34
  20. congrats..sedap nama ank korang…aku pon nk letak nama anak CAHAYA LAMPU MINYAK TANAH lah..hihihi…

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 33 Thumb down 12
    • pemerhati123 says:

      dok syok2 tgk komen2..tetiba tergelak sakan aku dowh..rasa nk terburai urat perot lps baca komen kau ni wahai viva biru izzah…nak cahaya sgt ka…nah hambek ko segala cahaya….wakakaakakaka

      pepon..tahniah buat mawi & ikin (walau aku x minat mawi)peace yooooo

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 10 Thumb down 0
    • TIQ says:

      Wakakakakakakakakakakakakaka…lawak la ko viva biru izzah…tu name paling best skali ak pernah baca / dgr / tahu =P TERBAIKKKK~

      kawan2 yg lain…xyah dok kecoh2 pasal nama anak mawi n ekin…kita sepatutnya doakan diorg sebab ekin kan pernah gugur 2 kali…so bila dpt anak ni mesti nk bubuh name yg cantek pd firasat diorg, same gak mcm korg nnt bila dah dpt anak nk bubuh name cantek2 sedap2…huhuhu didoakan mereka sentiasa dlm rahmat ALLAH SWT dan Cahaya Malaika menjadi anak yg solehah…peace no fight2 k =D

      Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 0
  21. Hidden due to low comment rating. Click here to see.

    Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 15 Thumb down 41
    • armizan says:

      sakit jiwa ko ni..xsuke dahle..buat dosa ja..msti suke ngumpat org ni..mulut selaser cahaya…

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 14 Thumb down 0
  22. kimi says:

    mcm name pelakon bollywood tu jer…malaika arora khan….

    Like or Dislike: Thumb up 8 Thumb down 1
  23. Cik_Chenta says:

    tambah ‘T’ kat belakang jadi malaikat . :)
    tahniah ekin n mawi…^_^

    Like or Dislike: Thumb up 8 Thumb down 0
  24. kimi says:

    mcm name pelakon bollywood tu jer…malaika arora khan…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
  25. aznaini says:

    BAGUS MAWI..CANTIK NAME ANAK TU…DRPD SESETENGAH ORG BG NAMA KONON2 NK MACAM NAMA MAT SALLEH LG XBLH BLA…TERUTAMA ARTIS..

    Like or Dislike: Thumb up 9 Thumb down 0
  26. Hidden due to low comment rating. Click here to see.

    Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 19
  27. Alahai says:

    Adoiiii manusia zaman skarang.. Letak nama ala2 arab di kutuk, letak name ala2 barat pun di kutuk gak.. Habis 2 nk letak nama ala2 ape? Biar ler kat dia org nk letak name ape utk ank dia org.. Kita seharusnyer m’doakn yg baik2 jer..

    Ape2 pun sy doakn agar ank Mawi & Ekin m’jadi ank yg solehah, dpt b’bakti pd Ibu, Ayah, agama & negara… Ameen…

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 26 Thumb down 0
  28. JEJARI KONTOT says:

    Hidden due to low comment rating. Click here to see.

    Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 8 Thumb down 21
  29. Triple_j says:

    jangan perangai mcm malaika aurora dah la huhu :)

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
  30. :) says:

    ‘Malaika’ tu mmg permaisuri eh? Kalau ikut, cam ‘Malaikat’ je..Tgk kat kamus pun cmni ‘Malaika’s language of origin is Arabic. It is predominantly used in African, Arabic, Indian, and Swahili. The name is derived from the plural form of the Arabic malak (‘angel’). ‘

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 14 Thumb down 0
  31. manusia says:

    hai laa commentors2 sekalian. letak nama melayu salah, mat salleh salah. Cahaya tu bahasa melayu, sama lah dgn nur bahasa arab. Awak berdoa pun dalam bahasa melayu kan? Asalkan makna nye baik sudah la. Aduhai. pemikiran tu biar la meluas, jauh pemandangan.

    Tahniah ye ekin & mawi :)

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 12 Thumb down 1
    • :) says:

      Bukan “Cahaya”, tapi “Malaika” yg membuatkan saye berfikir..:)

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 12 Thumb down 1
      • Anonymous says:

        malaeka maksudnya bidadari atau permaisuri.. ape yg peliknya malaika?

        Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
      • :) says:

        Bidadari, Permaisuri, Malaikat tu lain..’Malaika’ bermaksud ‘Angel’. Angel tu “messenger”, which indirectly means, ‘Malaikat’, bukan ‘Bidadari’ atau ‘Permaisuri’. Anyway, can correct me if I’m wrong.

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 10 Thumb down 0
  32. NenekBurberry says:

    tak kisah dia nak letak nama apa pun
    tapi nak letak tu agak2 lah yer… malaika..tambah ‘t’ jadi malaikat…
    dah abis nama kot nak taruk…
    apapun..anak dia… sukati ler….
    jangan dah besar nanti budak tu kena ejek kat sekolah sudah lah yer…

    Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 2
    • lili says:

      malaika maksudnya bidadari.. kalau bdk2 mengejek, maknanye kau la mak bdk tu, sbb asal usul bdk2 ni tau mengejek dpd mak ayah yg suka mengejek nama org…

      Hot debate. What do you think? Thumb up 11 Thumb down 2
      • :) says:

        dkt mana eh sumber yg inform bidadari tu malaika..sorry, but just wondering..

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 10 Thumb down 0
      • ggrrrrrr says:

        pegi google malaeka, xpun malaika..

        Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
      • Anonymous says:

        suka atik kau la..

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • kami masih sayang says:

        to ‘grrrrrrrrrr’… percaya sgt dekat google. Ko tak tau ke google pernah translate Quran/Al Quran dan yg seangkatan denganyer as Syaitan??? tak tau laa tu kan…

        orang buat research pasal agama bukan through google sahaja especially bila ade timbul hal yg meragukan…hal2 duniawi lain xperlaaa…

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • ggrrrrr says:

        to kami masih sayang,kalau kau x refer google or org berilmu,kau ni pandai sgt bahasa arab ke? then ape yg meragukan pasal nama malaika? kau ni sekolah mana dulu? apsal ortodok sgt?? tu la org suruh belajar kau pegi berdating je kejenye

        Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
      • ggrrrrrrr says:

        and jgn la bongok sgt, google x bermaksud guna google translate, google means cari la kat website2 yg dipercayai..heee susah nak ckp dgn org x sekolah ni..

        Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  33. Anonymous says:

    aku ingat nama pelakun hindustan …ada sikit-sikit iras nama tu…apa namanya ye??

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  34. yusri poyo says:

    adoiiiii psl nama pn korang nk kecoh2,, biar lah dia nk letak nama apa pun,, anak dia kan… dia punya suka la,, asal kan bayi dia sihat walfiat sdh la… kta doa kn yg trbaik utk anak yg di anugerah kan ALLAH SWT utk dia,, mudah-mudahan dia didik anak dia dgn sempurna amin… jgn dia bg anak di pkai mcm bini dia sdh la… pakai tudung tp still ada ketat2 kn… x gitu abg nara…..

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1
  35. Hot stuff says:

    Hidden due to low comment rating. Click here to see.

    Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 12
  36. syam says:

    abg nara, nape tetiba ada link “holy bible” lak kt situ ????

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  37. SWEET SGT NM TU NNT AKU PON NK LETAK NM CAHAYA MATAHARI BULAN BINTANG LG SEDAP MELETUP TU…WUAWUAHAAHAA…

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
  38. non says:

    Betul tu..sy pun terpikir..btol ke malaika tu mksudnye permaisuri?? xpnh jumpa plak dlm bhs arab malaika mksdnye permaisuri..tukar la nama lain..yg ada mksud yg lbh indah..better ltk nama yg bhs arab..lg afdal.

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 1
    • senyumm says:

      malaika=bidadari

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • ggrrrrrr says:

      wahhh hebat sgt ke bahasa arab sampai x penah jumpa perkataan malaika? mesti stok2 baca quran faham maksud xyah bukak tafsir kan kan?? hebatnya!!

      Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 2
    • kasut.biru.polka.dot. says:

      google translater:

      queen = ????

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • :) says:

        tak jumpa pun???
        anyway..whatever lah..malas dah nak comment.
        it’s my personal opinion.
        kalau boleh elakkan nama2 yg boleh mendatangkan keraguan..
        apepun,congrats..

        Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
      • :) says:

        Read this..

        Angels, in a variety of religions, are regarded as spiritual beings. They are often depicted as messengers of God in the Hebrew and Christian Bibles and the Quran.
        The Hebrew and Greek words originally meant messenger, and depending on the context may refer either to a human messenger (possibly a prophet or priest).

        Sbb pernah belajar Bahasa Arab lah, saya komen kemusykilan. Anyway,peace..

        Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
      • Anonymous says:

        jgn la google translator, ohh penah blaja bahasa arab, kira betul la kau ni hebat sgt ye?? jgn la nak berlagak pandai sgt..

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • ggrrrrrrrrr says:

        and btw, ape keraguan dgn nama malaika tu??ade maksud x elok ke? kau jgn nak tunjuk pandai boleh, as long nama itu elok, xde maksud xbaik..theres nothing wrong..belajar bahasa arab tu bg abis dulu, setakat spm je amik bahasa arab xpayah nak berlagak kat sini la poyo..guna google pun x reti..pegi check dgn ustaz, blajar bahasa arab, xkan ustaz pun x kenal!

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • senyumm says:

        buka buku pilihan nama-nama bayi Islam..malaika-bidadari

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  39. ano says:

    biar btol u all??

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  40. anon says:

    bnyk2 name2 anak artis y ak tau.. pling ak suka anak erra+emran..engku aleesya.. sweet je.. xpnjg n xde org nk pertikaikan..just nice

    Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 1
  41. awatif says:

    suka nama Awatif :)

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  42. mek nab says:

    pada perasaan mek nama cahaya malaika sekali dengar memang laa unik..2x dengar pelik pun ada…3x dengar macam seram pulok…

    Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 0
  43. World kepala otak kau says:

    Hidden due to low comment rating. Click here to see.

    Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 15
  44. kemakemo says:

    NAK TANYE JER KENAPA MESTI CAHAYA?? KENAPA X LETAK ‘NUR’ ? MMG LAH SAMA MAKSUD NYER TP TAK PELIK KER BESAR NANTI MASE DALAM KELAS BLAJA PUISI ‘CAHAYA MENERANGI PAGI YANG KELAM’ SEMUA ORG AKN PANDANG ANK DIE
    THEN BLAJA SAINS CIKGU SEBUT CAHAYA MATAHARI???THEN MESTI BUDAK3 EJEK2 NAME CAHAYA2 CAHAYA LAMPU LIPLAP ..KALAU LETAK ‘NUR; XDE LAH TERPERASAN SANGT ~EKEKEKEKE
    KORANG RASE MCM MANE???????
    AKU BUKAN NK KUTOK NAME ANK DIE TP KENAPA CAHAYA???? MMG LAH ANK DIE,IKOT DIE NAK LETAK NAME APE TP KORANG X TERPIKIR KER BILAH DIE DEWASA NANTI~ FUTURE SIKIT LAH KAN~HAHAHAHA

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 4
    • che irfan nazri tengku ahmad says:

      xpe rasanya. sebab ‘cahaya’ walaupun bukan bahasa arab, masih membawa makna yang baik. memang orang islam digalakkan menamakan anak dengan bahasa syurga tapi bukan halangan kalau nk guna bahasa melayu. Kalau ‘cahaya’ xboleh, macamana dgn org2 muslim di China, India, Mexico dan sebagainya. Dorg tentu menamakan anak2 dengan bahasa sendiri yang mmbawa makna yang baik, kalau bukan bahasa arab.

      Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 0
      • kemakemo says:

        owh terima kasih atas perkongsian ..sy dapat satu ilmu baru hari ini~ terima kasih cik irfan :)

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • malas lah nak mengulang. sila rujuk pendapat sedara di atas. cuma bila ko pakai CAPSLOCK ko nampak BAGHAL.

      Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0
      • kemakemo says:

        hahahhaahhaha lawak lah ,,hak memasing ler nak pakai caps lock ker ape~ adehh manusia mmg ler x penah puas! ! then senang2 jer ckp org baghal~ tak sedar diri sendiru pun same ,ekekekek chill k

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • Anonymous says:

        muahaha..aku suka dgn nama ko, mmg baghal! muahaha

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • tapi betul, memang annoying. pensyarah saya pernah bagitau, kalau hantar tugasan kat dia dgn tulisan semua capslock, seolah-olah macam kita menjerit kat orang. samada kita nak perhatian or else, tu lain cerita lah. yg saya tau, balai polis je suka pakai semua capslock kalau kita buat report tapi tu make sense lah sebab yang buat report tu semua muka tak puas hati.

        Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
    • haku says:

      kawan aku ada nama Nur Cahaya..relex je hidup besar panjang sampai sekarang..keje elok je..apa sengal ko nie

      Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  45. Quteymucuk says:

    Cantik mne 2, i like hehehe:-)

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  46. bijak pandai ku says:

    tahniah mawi dan ekin kerana sudah bergelar ayah dan iibu…msti cute anak tu secute namanya,,,,cahaya permaisuri..fuuhhhhhhhh

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  47. Adibah says:

    apa maksud “cahaya malaika”?
    =cahaya malaikat ke? ;)
    anyway, sedap namanya…

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  48. taik hang says:

    eh apasal avatar aku tak sama pun ngan kau ? hahaha.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 3
  49. sedar says:

    tahniah! mawi n ekin
    semoga dgn kehadiran CAHAYA ni akan menambahkan lagi rezeki anda berdua.
    sabar jelah dgn org yg mengutk nama anak anda… mereka dpt dosa ko dpt PAHALA

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  50. astray87 says:

    tentu ramai peminat yg ingin lihat anak saya

    abg mawi, ko ade peminat lagi ker?

    tah sape2 la yg thegeh2 nk tgok. tau la excited dapat baby, tp tak payah la kuar statement poyo amat mcm tu.

    ingat da berubah and da pandai menjawab soalan dengan berhemah dan merendah diri.

    upenye mawi tetap mawi yg dlu…

    hurm…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0