Written by AbangNara | February 29th, 2012

Cahaya Malaika. Itulah nama anak puteri Mawi dan Ekin yang telah dilahirkan semalam. Sedap sungguh namanya. Maksud nama tersebut ialah “Cahaya Permaisuriku”. Nama tersebut telah dipilih dan dipersetujui oleh Mawi dan Ekin.

nama anak mawi dan ekin

Berkenaan dengan gambar anak sulungnya, Mawi berkata yang dia sedang menunggu masa yang sesuai untuk berkongsi wajah puterinya. Kata Mawi:-

Saya tahu ramai peminat yang ingin lihat anak saya, tapi tunggulah dahulu. Buat masa ini saya dan Ekin tidak selesa hendak berkongsi. wajah Bukan hendak sembunyikan selama-lamanya, tapi saya menunggu waktu yang sesuai. Mungkin saya benarkan pihak media rakamkan gambar anak ketika saya buat kenduri kesyukuran nanti.

Tak apa Mawi, Abang Nara faham. Bila dah bersedia nanti kongsikanlah gambar puteri sulung anda. Semua orang pun tak sabar nak melihat kecomelannya. Tak gitu? Kredit info sepenuhnya kepada portal GUA.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

147 responses to “Cahaya Malaika” Nama Anak Mawi Dan Ekin

  1. hehehuhuhaha says:

    sedap nama tu..hehe..

    0
    0
    • McDonalds vs KFC, mana lebih sedap??? says:

      mcm x ikhlas je letak nama anak..mcm cari publisiti nama anak (jgn click dislike ..heheheh)

      0
      0
      • dyna says:

        asalkan maksudnya sedap….mn u taw die x ikhlas….boleh baca isi hati org ek???..untung laaa….

        0
        0
      • cahaya mahkota says:

        cam nama anak indon je

        0
        0
      • Selitone Impreza says:

        Sedikit info nak aku kongsi… Tak der berkaitan dengan entry Mawi ni yer…

        SEBOLEHNYA jangan letak nama anak terlalu panjang atau lebih dari 2 nama… Contohnya;

        Sekian (1) Sekian (2) Sekian (3) Sekian (4) binti / bin Sekian ( 4 nama), kerana nama tersebut akan menjadi terlalu ‘berat’ untuk dibawa olehnya nanti. Ini info yang aku dapat dari sorang alim.

        Tapi kalau korang nak letak gak, ikut korang ler… thhehehe.

        0
        0
    • sufi anja says:

      tak yah lah pelik2 letak name anak..mawi mawi selera lah apa2 pun tahniah

      0
      0
    • malam sikit says:

      nama mcam watak dalam cina anak betung yg sheila rusli berlakon kat tv3…MALIKA………..

      0
      0
      • kasut.biru.polka.dot. says:

        korang sume ni memang suka cari modal nak mengutuk. sume nak cari isu nak dibangkit: dari nama anak, sanggul, pakaian terdedah.

        Kalau nak mengutuk, pegi tegur terus pada ekin n mawi, baru dapat pahala. kalo pot pet kat sini dapat dosa je, sama ngn tuan belog nih.

        0
        0
      • Anonymous says:

        kau sukA TGK TV EH?

        0
        0
    • sah says:

      Nur Malaika kan lagi senang

      0
      0
      • hasma says:

        sy setuju Nur Malaika (Nur)cahaya … Insyallah mana tahu REZEKI KELAHIRAN ke2 Sis Ekin,, nama lgi indah ;)

        0
        0
  2. kejora says:

    sedap nama 2…. mst baby comel….

    0
    0
    • Nyah Cantek says:

      tetiba teringat dlm crita jodha akhbar , permaisuri tu dipanggil “Malaika ya alam” =)

      0
      0
  3. zasyagirlgirl says:

    sedap nama anaknye tahniah mawi n ekin

    0
    0
    • Nyah Cantek says:

      tapi nama anak mawi mcm ada iras2 actress diva bollywood , Malaika Arora Khan , apa2 pon smoga menjadi anak yg solehah :D

      0
      0
  4. anja says:

    mesti comel mcm ikin..hidung mancung…

    0
    0
  5. suka suki says:

    sedap dan unik nama tu..semoga bayi mawi n ekin membesar seindah namanya..

    0
    0
  6. Please la Nara says:

    Kenapa iklan Dettol plak nie…menyemak la iklan abang Nara ni. Menghabiskan bandwith jer…

    0
    0
    • moshi moshi says:

      Betul3x.Apa2 aje. jgnlah tarok iklan kt crite yg nk di baca.aku slalu ingat iklan tu dia punya pemulaan.apadah…y not iklan tu tarok 1 corner?

      0
      0
  7. yip says:

    mesti nnti panggilan manja ‘ika’…

    0
    0
  8. unta says:

    Tahniah..tapi Mawi, ko tegur la isteri ko tu, pakai tudung ada bonggol unta kat belakang tu..not nice la. sorry eh. kot terasa lak…lalalalaaaa

    0
    0
    • lulu says:

      bonggol unta yg x boleh klu pakai sanggul palsu, klu rambut die mmg panjang2, sanggul jadi tinggi, xapa.. ikut sedap je nak mengata..

      0
      0
      • abu says:

        dia bukan mengata..dia ckp bende betul.. sanggul betul pun xbleh.. haram jugak.. x dengar ke ceramah ustad2? ko lg memandai..

        0
        0
      • Sitty says:

        saudara/i lulu – kalau rambut panjang sekalipun, pastikan ia disanggul tidak menyerupai bentuk bonggol unta, boleh apa kalau direndahkan sanggul tu….dengan syarat sanggul tu adalah semulajadi bukan diada2kan @ ditambah.

        silla rujuk yg lebih pakar sebelum menerima-pakai komen sy ni. terima kasih.

        0
        0
      • lulu says:

        amboi2, ko ni abu mesti jarang pergi majlis ilmu kan? pergi laa check balik.. kalau sanggul tinggi tidak disengajakan sbb rambut panjang, hukumnya tak haram..

        0
        0
      • no namelah aku says:

        semalam baru tgk 30 minit ustaz don berkaitan tentang sanggul ni . Ustaz cakap,sanggullah macam mana bentuk pun asalkan ia tidak menyerupai bonggol unta . Even sanggul menegak, lurus ke belakang yang nampak mcm kepala alien tu ke atau kebawah sikit, tp bila view dari sisi, is tidak menyerupai bonggol unta, then dibolehkan . tak salah pun . tapi pakai sanggul palsu sbg tambahan tu x boleh. sekian :)

        0
        0
      • Anonymous says:

        jgn hanya dgr ustaz don sbb dia handsome no name oii.. pegi la dgr ustaz2 lain punya pandangan pulak, ke x kenal ustaz lain selain don daniyal? bagus la suka ustaz sbb hensem..

        0
        0
      • jadi anda menidakkan ustaz don sebab dia hensem walaupun bagus ilmunya. begitu?

        0
        0
      • Cinta Chanduri says:

        Adeyhhhh…korang ni…pasal mawi n ekin dpt anak pon meleret smpi ustaz don…adoiyai pon…

        yang tegur mawi suh tegur ekin sanggul tggi sgt tu, macam la mawi baca komen ko kat cni…ko tegur mmg la bagus tp kan LAGI bagus ko ckp depan2 mawi sendiri…ni just drop a msg here…mmg tak la mawi baca…ada berani?

        1 more…klau u olz nk debat pasal sanggul manggul bonggol unta bagai ni buat la dgn cara yg betol…guna medium yg betul n dptkan source yg sahih…buat musyawarah…dan lain2…hmmmm…

        0
        0
      • lulu says:

        aku tak menidakkan ilmu ustaz don, tapi aku suruh dgr pendapat org lain jgk..hee susah betul nak ckp pompuan2 gila ustaz don nii…

        0
        0
    • pemerhatibebas says:

      tapi kalau suami suka tengok isteri rambut panjang, takkan nak pakai tudung pon xleh ikat sanggul utk tutup rambut bawah tudung? kene rambut pendek sebb tak nak orang marah sanggul unta? orang ramai lagi utama dari suami?atau pakai tudung biar rambut berjurai sbb ada orang tak puas ati dengan sanggul? jangan nak menyusahkan semua benda. kalau semua tak boleh, bagi impression kepada orang seolah2 islam itu menyusahkan, yang mana tak menyusahkan pon.

      0
      0
      • pandangan org bukan islam says:

        hairan lah juga, dah betul pakai tudung ..kes sanggul pun lagi mau gaduh ka???/ adoiii

        0
        0
      • awan nano menang says:

        nk berkata2 tu hati2,takot nnti mcm mempertikaikn hukum plak..nak sanggul,sanggul la tp jgn smpai nmpak BONGGOL UNTA. blh jer sanggul tu direndahkan sikit. org nmpak pn manis la sikit.. ramai jer org tudung labuh yg dh kawin n berambut panjang, tp penah nmpak dorang wat sanggul tinggi2,xde kan? kne bijakla adjust. sory klau terasa

        0
        0
      • zai says:

        saya pun rambut panjang tapi tiap kali pakai tudung takde pun nampak sanggul saya…takde masalah pun sanggul tu…tak nampak tinggi pun sanggul tu….

        0
        0
      • ron says:

        rmbt klu pnjg bila sggul bawah2 atau pada kadar ketinggian normal ok je..xde lak jd mcm bonggol unta… klu dah menyanggol tinggi macam org dalam pantang tu bila pkai tudung confirm la jd bonggol unta walaupon rambut x berapa nk pnjg..

        kesimpulannya kpd wanita yg b’rambut pnj dan bertudung…jgn la sanggol rambut tu mcm tengah dlm pantang…xde la nampak bonggol..

        0
        0
    • gagah says:

      bila bersanggul lelaki lelaki akan “besarnya sanggul, mesti rambut dia panjang, mengurai, cantik, yada yada”. tak elok bukan?

      0
      0
  9. Nurul says:

    abng nara betul x ade sumber ckp Mawiiiii kan dia………betul x?hihiii anyway tahniah ekin n mawi

    0
    0
  10. JEJARI KONTOT says:

    Letak Lah nama INA.. hehe

    0
    0
  11. edaizn says:

    ade ke org nk tgk, perasannnnnnnnnn!! bajet bagus c mawi ni, ntah2 mcm hidung burung belatukk,kah3!!

    0
    0
    • negatif aja ko ni says:

      pelik sungguh lah ko ni..org nak berkongsi kegembiraan pun ko kutuk..hidung mancung mcm burung belatuk pun ciptaan tuhan kan..

      0
      0
      • me myself says:

        ntahnya…idung belatuk ke unta ke da ciptaan Allah..buat pe nk hina2 n buat speku gitu!hishhh

        0
        0
    • lola says:

      ade jgak manusia mcm ni kt dunia ==..moga ko dpt hidayah ALLAH :)

      0
      0
    • Aisara says:

      Wartawan nak amik gambar dia anak dia la..konpom ar wartawan tahu ada yang nak tgk gambar anak dia..haha

      0
      0
  12. Lols says:

    congrats and nice name… tapi mcm lebih klasik kalau Nur Malaika :)

    0
    0
  13. boyot says:

    cantik nama.. but it will be nice kalau letak nama yg ada ciri2 islam.. pelik2 la artis sekarang… nama mcm nur, siti, x sedap ker?

    0
    0
    • lili says:

      abis cahaya xde ciri islam ke? bahasa melayu xde ciri islam ke? kau kenapa x komen bahasa arab je??

      0
      0
    • feez says:

      Siti tu bukan nama islam pun…malaysia je ckp nama siti aminah, siti aishah..yg betul nama2 tu Aminah dan Aishah…tapi SITI tu menunjukkan perempuan..ngok la ko ni…

      0
      0
    • Kak ngah says:

      Nur tu dlm bhse arab, klu mlyu mknanya Cahaya le..

      0
      0
    • Azlan says:

      Apakah nama yg berciri Islam?
      Orang Arab Kristian pun guna nama mcm orang Arab Islam.
      Kenapa?
      Sebab nama2 yg diorang guna tu asal usul dari bahasa Arab.
      Bkn khas untuk orang Arab Islam je.

      0
      0
    • nina says:

      lebih baik ko letak nama ko sendiri utk komen, drpd letak nama ‘boyot’..

      0
      0
    • pija says:

      cahaya=nur. maksud sama aje (:

      0
      0
  14. lampu says:

    cahaya lah sangaaaaaatttt…………………………..!

    0
    0
  15. Cik Rini says:

    kalau nama nur malaika pun sedap..
    tp takper..yg penting maksudnya baik2.alhamdulillah..bertmbh lg umat nabi Muhammad SAW. didiklah anakanda menjadi anak yg solehah dan anak yg baik..

    0
    0
  16. bkn siapa2 says:

    ekin bersalin sama ngan member kat opis saya, mlm tu mmg kecoh pasal ekin bersalin tp yg tak best nyee bila member nak amik gambar bby tu tak boleh, nurse tak bg kata mawi tak benarkan…. cam anak retis holiwood jew nee (berlagak diva)…. kekwat tul arr..

    0
    0
    • what the? says:

      bukan diva dik, bahaya bayi baru lahir kena flash kamera, kalau sorang dah tangkap nanti berdoyon-doyon nak jugak, mata bayi paling sensitif .. jadi mawi cuma nak anak dia ok .. lepas ni dia publish ko tengokla pepuas ..

      tak sabar nak tengok cahaya malaika ..

      0
      0
    • dell says:

      Dah diorang tak kasi nak sibuk apa? Anak dia, hak dia la.

      0
      0
      • me myself says:

        ntahnye..suka ati dia la…

        0
        0
      • filah says:

        tu anak dia,, hak dia lah nak bg ke tidak.. cuba anak ko baru lahir, org laen sibuk2 nak amek pic.. tak mintak izin lak tu.. pastu dia sendri pun blum ade pic anak die lg.. mst ko pun tak suka jgak kannnn..

        neway taniahh..

        0
        0
      • Bukan aku yg kebas pemadam ko says:

        Ade aku kesah??? aku pon xhingin lgsg nk tgk rope ank mawi tu? die bknnya popular pon skrg ni..xde kepentingannya family die dgn aku…

        0
        0
    • poyo says:

      jgn gelojoh..lek luuuuu

      0
      0
    • ron says:

      ade sbb nape dia x bg.. n member ko tu lak apsal sebok2 nk amik gmbr anak dia? nk heboh kt org la tu kononnye dia dpt tgk anak mawi dlu…

      p/s: ade hikmah disebalik kejadian.. Tuhan x nak member ko tu jd riak.. ~~peace…

      0
      0
      • kemakemo says:

        JELESSS LAH TUEEEE ANAK DIE X DE ORG NAK AMIK GAMBO THEN PITENAH MCM2 !MUAHAHAHAHHAHAHAA

        EHH ANK ORG IKOT SUKE LAAAAAAA NK BG KER TAK.. KALAU TETIBE ANAK KO KNE AMBIL GAMBAR DAN D POST KT FB ”BAYI UNTUK DI JUAL ” ~APE KO RASE? HAHAHHAHA BOLEH EK AKU BG CONTOH MCM NI??

        0
        0
  17. JEJARI KONTOT says:

    CAHAYA INA, ok gak

    0
    0
    • meehoon says:

      haha…kelaka la ko ni..”cahaya ina” best2, atau nur ina ke.. :) joking. nway, tahniah mawikin :)

      0
      0
  18. JEJARI KONTOT says:

    muka ekin mcm Senduk

    0
    0
  19. bajet bgus mcm org nk tguu tgk pic ank dia sgt.konon mcm dia tu bgus.blahlaa..slama ni lpas ko khwin pon crita ko bkn kluar pon ni pon sbb bini ko brsalin ja konon nk pggey smua rkn media abl foto ank ko.blahlaaa..

    0
    0
  20. congrats..sedap nama ank korang…aku pon nk letak nama anak CAHAYA LAMPU MINYAK TANAH lah..hihihi…

    0
    0
    • pemerhati123 says:

      dok syok2 tgk komen2..tetiba tergelak sakan aku dowh..rasa nk terburai urat perot lps baca komen kau ni wahai viva biru izzah…nak cahaya sgt ka…nah hambek ko segala cahaya….wakakaakakaka

      pepon..tahniah buat mawi & ikin (walau aku x minat mawi)peace yooooo

      0
      0
    • TIQ says:

      Wakakakakakakakakakakakakaka…lawak la ko viva biru izzah…tu name paling best skali ak pernah baca / dgr / tahu =P TERBAIKKKK~

      kawan2 yg lain…xyah dok kecoh2 pasal nama anak mawi n ekin…kita sepatutnya doakan diorg sebab ekin kan pernah gugur 2 kali…so bila dpt anak ni mesti nk bubuh name yg cantek pd firasat diorg, same gak mcm korg nnt bila dah dpt anak nk bubuh name cantek2 sedap2…huhuhu didoakan mereka sentiasa dlm rahmat ALLAH SWT dan Cahaya Malaika menjadi anak yg solehah…peace no fight2 k =D

      0
      0
  21. LEBIH BAEK AKU TUNGGU GMBAR HONEYMOO LISA&YUSRI DRPD NK TUNGGU PIC ANK KO.BUWEEKKK.DR DL PON RMAI YG TK SUKA KO ORG BER2 NI POYO LA

    0
    0
  22. kimi says:

    mcm name pelakon bollywood tu jer…malaika arora khan….

    0
    0
  23. Cik_Chenta says:

    tambah ‘T’ kat belakang jadi malaikat . :)
    tahniah ekin n mawi…^_^

    0
    0
  24. kimi says:

    mcm name pelakon bollywood tu jer…malaika arora khan…

    0
    0
  25. aznaini says:

    BAGUS MAWI..CANTIK NAME ANAK TU…DRPD SESETENGAH ORG BG NAMA KONON2 NK MACAM NAMA MAT SALLEH LG XBLH BLA…TERUTAMA ARTIS..

    0
    0
  26. BAJET NNT DPT ANK LAKI NK LETAK NM CAHAYA MEKAEL LA TU BUWEEK..DH BRCMBAH DH NM NI.

    0
    0
  27. Alahai says:

    Adoiiii manusia zaman skarang.. Letak nama ala2 arab di kutuk, letak name ala2 barat pun di kutuk gak.. Habis 2 nk letak nama ala2 ape? Biar ler kat dia org nk letak name ape utk ank dia org.. Kita seharusnyer m’doakn yg baik2 jer..

    Ape2 pun sy doakn agar ank Mawi & Ekin m’jadi ank yg solehah, dpt b’bakti pd Ibu, Ayah, agama & negara… Ameen…

    0
    0
  28. JEJARI KONTOT says:

    Ekin busuk

    0
    0
  29. Triple_j says:

    jangan perangai mcm malaika aurora dah la huhu :)

    0
    0
  30. :) says:

    ‘Malaika’ tu mmg permaisuri eh? Kalau ikut, cam ‘Malaikat’ je..Tgk kat kamus pun cmni ‘Malaika’s language of origin is Arabic. It is predominantly used in African, Arabic, Indian, and Swahili. The name is derived from the plural form of the Arabic malak (‘angel’). ‘

    0
    0
  31. manusia says:

    hai laa commentors2 sekalian. letak nama melayu salah, mat salleh salah. Cahaya tu bahasa melayu, sama lah dgn nur bahasa arab. Awak berdoa pun dalam bahasa melayu kan? Asalkan makna nye baik sudah la. Aduhai. pemikiran tu biar la meluas, jauh pemandangan.

    Tahniah ye ekin & mawi :)

    0
    0
    • :) says:

      Bukan “Cahaya”, tapi “Malaika” yg membuatkan saye berfikir..:)

      0
      0
      • Anonymous says:

        malaeka maksudnya bidadari atau permaisuri.. ape yg peliknya malaika?

        0
        0
      • :) says:

        Bidadari, Permaisuri, Malaikat tu lain..’Malaika’ bermaksud ‘Angel’. Angel tu “messenger”, which indirectly means, ‘Malaikat’, bukan ‘Bidadari’ atau ‘Permaisuri’. Anyway, can correct me if I’m wrong.

        0
        0
  32. NenekBurberry says:

    tak kisah dia nak letak nama apa pun
    tapi nak letak tu agak2 lah yer… malaika..tambah ‘t’ jadi malaikat…
    dah abis nama kot nak taruk…
    apapun..anak dia… sukati ler….
    jangan dah besar nanti budak tu kena ejek kat sekolah sudah lah yer…

    0
    0
    • lili says:

      malaika maksudnya bidadari.. kalau bdk2 mengejek, maknanye kau la mak bdk tu, sbb asal usul bdk2 ni tau mengejek dpd mak ayah yg suka mengejek nama org…

      0
      0
      • :) says:

        dkt mana eh sumber yg inform bidadari tu malaika..sorry, but just wondering..

        0
        0
      • ggrrrrrr says:

        pegi google malaeka, xpun malaika..

        0
        0
      • Anonymous says:

        suka atik kau la..

        0
        0
      • kami masih sayang says:

        to ‘grrrrrrrrrr’… percaya sgt dekat google. Ko tak tau ke google pernah translate Quran/Al Quran dan yg seangkatan denganyer as Syaitan??? tak tau laa tu kan…

        orang buat research pasal agama bukan through google sahaja especially bila ade timbul hal yg meragukan…hal2 duniawi lain xperlaaa…

        0
        0
      • ggrrrrr says:

        to kami masih sayang,kalau kau x refer google or org berilmu,kau ni pandai sgt bahasa arab ke? then ape yg meragukan pasal nama malaika? kau ni sekolah mana dulu? apsal ortodok sgt?? tu la org suruh belajar kau pegi berdating je kejenye

        0
        0
      • ggrrrrrrr says:

        and jgn la bongok sgt, google x bermaksud guna google translate, google means cari la kat website2 yg dipercayai..heee susah nak ckp dgn org x sekolah ni..

        0
        0
  33. Anonymous says:

    aku ingat nama pelakun hindustan …ada sikit-sikit iras nama tu…apa namanya ye??

    0
    0
  34. yusri poyo says:

    adoiiiii psl nama pn korang nk kecoh2,, biar lah dia nk letak nama apa pun,, anak dia kan… dia punya suka la,, asal kan bayi dia sihat walfiat sdh la… kta doa kn yg trbaik utk anak yg di anugerah kan ALLAH SWT utk dia,, mudah-mudahan dia didik anak dia dgn sempurna amin… jgn dia bg anak di pkai mcm bini dia sdh la… pakai tudung tp still ada ketat2 kn… x gitu abg nara…..

    0
    0
  35. Hot stuff says:

    Aku ada anak nnt, nak letak nama anak Cahaya Bidadar xD

    0
    0
  36. syam says:

    abg nara, nape tetiba ada link “holy bible” lak kt situ ????

    0
    0
  37. SWEET SGT NM TU NNT AKU PON NK LETAK NM CAHAYA MATAHARI BULAN BINTANG LG SEDAP MELETUP TU…WUAWUAHAAHAA…

    0
    0
  38. non says:

    Betul tu..sy pun terpikir..btol ke malaika tu mksudnye permaisuri?? xpnh jumpa plak dlm bhs arab malaika mksdnye permaisuri..tukar la nama lain..yg ada mksud yg lbh indah..better ltk nama yg bhs arab..lg afdal.

    0
    0
    • senyumm says:

      malaika=bidadari

      0
      0
    • ggrrrrrr says:

      wahhh hebat sgt ke bahasa arab sampai x penah jumpa perkataan malaika? mesti stok2 baca quran faham maksud xyah bukak tafsir kan kan?? hebatnya!!

      0
      0
    • kasut.biru.polka.dot. says:

      google translater:

      queen = ????

      0
      0
      • :) says:

        tak jumpa pun???
        anyway..whatever lah..malas dah nak comment.
        it’s my personal opinion.
        kalau boleh elakkan nama2 yg boleh mendatangkan keraguan..
        apepun,congrats..

        0
        0
      • :) says:

        Read this..

        Angels, in a variety of religions, are regarded as spiritual beings. They are often depicted as messengers of God in the Hebrew and Christian Bibles and the Quran.
        The Hebrew and Greek words originally meant messenger, and depending on the context may refer either to a human messenger (possibly a prophet or priest).

        Sbb pernah belajar Bahasa Arab lah, saya komen kemusykilan. Anyway,peace..

        0
        0
      • Anonymous says:

        jgn la google translator, ohh penah blaja bahasa arab, kira betul la kau ni hebat sgt ye?? jgn la nak berlagak pandai sgt..

        0
        0
      • ggrrrrrrrrr says:

        and btw, ape keraguan dgn nama malaika tu??ade maksud x elok ke? kau jgn nak tunjuk pandai boleh, as long nama itu elok, xde maksud xbaik..theres nothing wrong..belajar bahasa arab tu bg abis dulu, setakat spm je amik bahasa arab xpayah nak berlagak kat sini la poyo..guna google pun x reti..pegi check dgn ustaz, blajar bahasa arab, xkan ustaz pun x kenal!

        0
        0
      • senyumm says:

        buka buku pilihan nama-nama bayi Islam..malaika-bidadari

        0
        0
  39. ano says:

    biar btol u all??

    0
    0
  40. anon says:

    bnyk2 name2 anak artis y ak tau.. pling ak suka anak erra+emran..engku aleesya.. sweet je.. xpnjg n xde org nk pertikaikan..just nice

    0
    0
  41. awatif says:

    suka nama Awatif :)

    0
    0
  42. mek nab says:

    pada perasaan mek nama cahaya malaika sekali dengar memang laa unik..2x dengar pelik pun ada…3x dengar macam seram pulok…

    0
    0
  43. World kepala otak kau says:

    Bodoh betul Nama anak ko mawi,sama bodoh cam ko laki bini

    0
    0
  44. kemakemo says:

    NAK TANYE JER KENAPA MESTI CAHAYA?? KENAPA X LETAK ‘NUR’ ? MMG LAH SAMA MAKSUD NYER TP TAK PELIK KER BESAR NANTI MASE DALAM KELAS BLAJA PUISI ‘CAHAYA MENERANGI PAGI YANG KELAM’ SEMUA ORG AKN PANDANG ANK DIE
    THEN BLAJA SAINS CIKGU SEBUT CAHAYA MATAHARI???THEN MESTI BUDAK3 EJEK2 NAME CAHAYA2 CAHAYA LAMPU LIPLAP ..KALAU LETAK ‘NUR; XDE LAH TERPERASAN SANGT ~EKEKEKEKE
    KORANG RASE MCM MANE???????
    AKU BUKAN NK KUTOK NAME ANK DIE TP KENAPA CAHAYA???? MMG LAH ANK DIE,IKOT DIE NAK LETAK NAME APE TP KORANG X TERPIKIR KER BILAH DIE DEWASA NANTI~ FUTURE SIKIT LAH KAN~HAHAHAHA

    0
    0
    • che irfan nazri tengku ahmad says:

      xpe rasanya. sebab ‘cahaya’ walaupun bukan bahasa arab, masih membawa makna yang baik. memang orang islam digalakkan menamakan anak dengan bahasa syurga tapi bukan halangan kalau nk guna bahasa melayu. Kalau ‘cahaya’ xboleh, macamana dgn org2 muslim di China, India, Mexico dan sebagainya. Dorg tentu menamakan anak2 dengan bahasa sendiri yang mmbawa makna yang baik, kalau bukan bahasa arab.

      0
      0
      • kemakemo says:

        owh terima kasih atas perkongsian ..sy dapat satu ilmu baru hari ini~ terima kasih cik irfan :)

        0
        0
    • malas lah nak mengulang. sila rujuk pendapat sedara di atas. cuma bila ko pakai CAPSLOCK ko nampak BAGHAL.

      0
      0
      • kemakemo says:

        hahahhaahhaha lawak lah ,,hak memasing ler nak pakai caps lock ker ape~ adehh manusia mmg ler x penah puas! ! then senang2 jer ckp org baghal~ tak sedar diri sendiru pun same ,ekekekek chill k

        0
        0
      • Anonymous says:

        muahaha..aku suka dgn nama ko, mmg baghal! muahaha

        0
        0
      • tapi betul, memang annoying. pensyarah saya pernah bagitau, kalau hantar tugasan kat dia dgn tulisan semua capslock, seolah-olah macam kita menjerit kat orang. samada kita nak perhatian or else, tu lain cerita lah. yg saya tau, balai polis je suka pakai semua capslock kalau kita buat report tapi tu make sense lah sebab yang buat report tu semua muka tak puas hati.

        0
        0
    • haku says:

      kawan aku ada nama Nur Cahaya..relex je hidup besar panjang sampai sekarang..keje elok je..apa sengal ko nie

      0
      0
  45. Quteymucuk says:

    Cantik mne 2, i like hehehe:-)

    0
    0
  46. bijak pandai ku says:

    tahniah mawi dan ekin kerana sudah bergelar ayah dan iibu…msti cute anak tu secute namanya,,,,cahaya permaisuri..fuuhhhhhhhh

    0
    0
  47. Adibah says:

    apa maksud “cahaya malaika”?
    =cahaya malaikat ke? ;)
    anyway, sedap namanya…

    0
    0
  48. taik hang says:

    eh apasal avatar aku tak sama pun ngan kau ? hahaha.

    0
    0
  49. sedar says:

    tahniah! mawi n ekin
    semoga dgn kehadiran CAHAYA ni akan menambahkan lagi rezeki anda berdua.
    sabar jelah dgn org yg mengutk nama anak anda… mereka dpt dosa ko dpt PAHALA

    0
    0
  50. astray87 says:

    tentu ramai peminat yg ingin lihat anak saya

    abg mawi, ko ade peminat lagi ker?

    tah sape2 la yg thegeh2 nk tgok. tau la excited dapat baby, tp tak payah la kuar statement poyo amat mcm tu.

    ingat da berubah and da pandai menjawab soalan dengan berhemah dan merendah diri.

    upenye mawi tetap mawi yg dlu…

    hurm…

    0
    0