Written by AbangNara | May 20th, 2010

bung mokhtar dan zizie ezette

Pengajaran buat Bung Mokhtar dan kita semua, kalau rasa nak berpoligami tirulah Abang Salleh Yaakob. Abang SY kita sentiasa mintak izin kepada isteri-isteri dia bila dia nak berkahwin lain. Sekarang hidup aman bahagia dan tak perlu turun naik mahkamah macam Bung Mokhtar dan Zizie Ezette. Semalam pihak mahkamah dah pun menjatuhkan hukuman penjara sebulan kepada Bung Mokhtar dan denda RM10o0 kepada Zizie Ezette kerana berpoligami tanpa izin.

Katanya mereka berdua nie dinikahkan di sebuah rumah di Gombak. Kira ok lagilah tue. Ingatkan lari pergi sampai ke Thailand. Kami rasa memang Bung nak bagitau kat bini first dia, tapi tak sempat. Almaklumlah orang Parlimen mestilah sibuk nak pergi melawat rakyat. Dengar cerita orang politik kat Malaysia nie ada yang sampai sebulan tak balik rumah. Almaklumlah sibuk berbakti kepada rakyat.

Terbaru kami dengar hukuman ini bakal ditangguhkan sebab Bung Mokhtar dan Zizie Ezette nak buat rayuan. Oh ya terlupa plak yang Shaheizy Sam (hero Adnan Sempit) turut didenda RM1000 kerana bersubahat. Ish-ish. Masa wartawan tanya hari tue taknak mengaku. Tetiba sekarang dah kena denda. Mungkin dia ada short term memory loss kot.

Yang penting Zizie dah sah pun jadi isteri Bung. Kalau kena denda tue bayar jerlah. Duit kan banyak. Tak gitu?

117 responses to Bung Mokhtar Dipenjara Sebulan, Zizie Didenda RM1000 Akibat Berpoligami Tanpa Izin

  1. ariz says:

    woot.. woot..woot…
    1st?

  2. ariz says:

    woot.. woot..woot…

  3. yaddy says:

    2nd!

  4. puteriaquarius81 says:

    ala klu kena pnjara pun mgkin dpt layanan istimewa. .. huhuhu almklum org ada nama… wat syarat je tu spya rkyat fkr undg2 kita ni berlaku adil wlupun pada menteri… huhu ntahla..

    • SIOT says:

      BETUL3

      • futuremg says:

        VVIP kat Msia masuk penjara pastuh kuar ikut pintu belakang…kunun dapat kene penjara nak tunjuk adil lar tuh..poorraah!

    • thephenom says:

      tak perlu nak mengarut tak tentu hala.

      Bila tak penjara, korang kata mahkamah tak adil
      Bila dipenjara, korang kata mahkamah buat adil2

      Abis tu nak mahkamah buat apa ? nak suh penjarakan korang baru adil ?

      • opah.roxx says:

        hahaha…sendiri mau ingat! XD

      • futuremg says:

        mengarut tak tentu hala?…silap org lar kalo nak ckp cenggitu sbb aku lagi tau dr ko…

        • Fact-oriented Person says:

          Let’s be realistic here. Trus terang cakap, aku tak yakin yg Bung akan masuk penjara walau sehari, to begin with. Dia adalah antara orang kuat parti politik yg sememangnya menguasai Polis & mahkamah, so jujurnya dia adalah ‘immune’ dari tindakan2 mahkamah. Setakat bayar denda mahkamah Syariah tu anytime boley bayar..

          Satu lagi, hakikatnya Bung masa mula2 didakwa di mahkamah pun trus kakitangan & pegawai atasan mahkamah Syariah dpt call dari ‘orang atasan’ yg memesan (in other word; mengarah) supaya tak mengenakan tindakan maksimum yg boley jejaskan kedudukan Bung dlm parlimen, ini kisah benar yg dilaporkan oleh rakan sejawat di JKSM.

          Skrg ni hukuman penjara Bung tu tak dapat laksana atas sebab dia (or peguam dia) memohon penangguhan perlaksanaan perintah penjara sebulan tu sampai selesai rayuan bagi kes tu. Memang takkan masuk penjara dlm masa terdekat ni…

        • Fact-oriented Person says:

          Bukan nak menghina mahkamah sama sekali, namun campurtangan pihak2 tertentu ni mengatasi perintah mahkamah..jelas2 begitu skrg ni. Kita jarang komplen berkenaan hukuman, namun ttg perlaksanaan perintah bila melibatkan ahli politik. Bayangkan isu Kartika sebenarnya adalah simple, tapi campurtangan golongan2 jahil parti politik menyebabkan kes tu berlarutan sampai mahkamah Syariah diberi tanggapan negatif.

        • lara says:

          stuju!! stuju!! stuju!!! tau same tau lar naper :P

      • cik lopes says:

        aku setuju dengan thephenom. betul lah. bila mahkamah dah letak hukuman. korang bising. bila tak letak korang hangin. dah tuuu?

        • don nachos says:

          letak hukuman n menjalankan hukuman tu lain. letak hukuman penjara sebulan (kenapa sebulan, bukan 6 bulan?) n then tiba2 terima rayuan, then denda 1k je (kenapa tak lebih 1k…dia bukan org susah)…buat apa. mahkamah memang tak boleh pakai. dah la SLOW. tak independent. wife aku lawyer…diorg tau l hakikat sebenar. SAPA2 YG CAKAP COURT KAT MALAYSIA NI BAGUS & CEKAP ADALAH ORG2 YG TAK PENAH PEGI ATAU DEAL DGN COURT. naive n ignorant.

    • entahle says:

      alaaaa…sbb bung tu satu malaysia kenal..kawen pulak dgn artis yg satu malaysia kenal….sume nak kecoh….nak ikutkan kat luar tu ramai lg kawen xminta izin…kalo nak tangkap sume rasenye separuh dr rakyat kot..hahah

      • olang says:

        sbb org kenal r die xpatut macam ni dr awal dulu… aku rase isu mintak izin 2 sbnarnye perkare biase… cume die dah langgar undang2 negara… dah r die ni ahli politik… so hukuman pn mesti lebeh r…

  5. megahertz says:

    bebanyak sabar ye Tok Bung n Zizi..

    “gunung nan tinggi sanggup ku daki,
    lautan api sanggup ku renangi,
    demi utk mu; cinta ku Zizi…”

  6. acquagirlz says:

    kekeh..tergelak baca komen bang nara..betoi dia x smpt pn nak bgtau isteri 1 sb sibuk melawat rakyat (nak wat calon bini 2,3,4)????.memang jd musang berjanggut sebln tak blik..alahai bung moktar trn jawatan la jwbnya ko!

  7. aku says:

    undang2 dunia…padahal diorg dh nikah dh..redha je la..

    • megahertz says:

      setujuuuu…

      • entahle says:

        tula pasallllll…pasni bley la artis2 kawen x minta izin mahkamah (walopon sah secara islam) bley la mintak denda riban2……hahahh…senang jeeeeeeee nak minta dui org kannn

  8. c says:

    sampai kene penjara ke?? bukan kene byr denda then should b ok ke?huhu naseb badan bung…

    • olang says:

      kalo kene bayar xde pengajaran r wat org lain sbb rata2 semua yg berpoligami banyak duit… pengajarannye bukan sekadar balasan x mintak izin… tp yg paling besar sbb x ikut undang2 negara… lu pikir la sendri…

  9. FROGY says:

    kesiannn… tp rasanye pas wat rayuan nanti… penjara tu xde la kot… MACAM BIASA… HEHEHEHE

  10. senyumseindahsuria says:

    Aku tak back up sape2. CUMA, keputusan mahkamah sangat pelik.. orang yang kahwin, DIPENJARA… orang yang khalwat, DIDENDA…apa nih? Walaupun saya kurang arif soal undang2, pada saya, andai sesorang poligami tanpa izin mahkamah, denda merupakan hukuman yang ‘ok’ daripada penjara. Satu lagi, NGO NGO yang kecoh kat luar mahkamah tu pun satu..tagline mereka, ‘Bung Mokhtar poligami tanpa izin mahkamah merupakan satu penganiayaan kepada wanita’…celah mana aniaya wanita pn aku taktau la..kalau dia kata menganiaya isteri pertama Bung takpela lagi..logik jugakla aku nak memikir..

    • za says:

      yup…terpike jgk psl benda ni..sepatutnya hukuman utk yg berkhalwat tu kena lg berat drpd hukuman denda sahaja.

      • aakoo says:

        hukum dunia.. kita y wat dia.. bukan dia buat kita.. anytime boleh tambah n buang.. lain la hukum Allah..

        • Rija|udDin uL-haQ says:

          bro-bro semua…lekla….
          .
          dah ramai dah kat malaysia nih yang khalwat kena penjara+denda
          .
          nak cakap biar berilmu,jgn nanti biler berkata2 awal2 lagi dah nampak buduh
          .
          keputusan mahkmah berdasarkan budibicara hakim dan kepentingan syariat..

      • nurul says:

        setuju… sbb diaorg dah kawen… x de masalah dah…

        yg tak kawen tue yg kena ditunjuk ajar… buat lah denda kena ikut kelas agama setahun ke 1/2 tahun ke? baru lah ada usaha nak bagi ilmu kat diorg yg kena tangkap ni… kalau diaorg x pergi kelas nie keluar waran tangkap… aku rasa cara tue lagi berkesan kot???

        satu lagi, aku x pernah baca ada wartawan pergi interview bini 1st BUNG ni… nak gak tau apa kata dia…

        • Rija|udDin uL-haQ says:

          bro-bro semua…lekla….
          .
          dah ramai dah kat malaysia nih yang khalwat kena penjara+denda
          .
          nak cakap biar berilmu,jgn nanti biler berkata2 awal2 lagi dah nampak buduh

        • sengal lah ko says:

          ko ni dr td duk sound org lain bodoh…

          “senyumseindahsuria” tu komen sbb ada yg takat kena denda je…mmg lah ada yg kena penjara tp ada gak yg kena denda sahaja

          kalau nak sound org lain pun, tegur dgn ayat berhemah sket

        • entahle says:

          die kan da pandai sgt..ade phd berkeping2….org2 lain ni sume buduh la pada dia….bacela komen2 senyumseindahsuria tu dr segi org pandai pulak cik abg……x sume..sebilangan…adoyaiiii….tunjuk “kepandaian” sendiri dulu lak die..kekke

        • jane says:

          ha betul tu… yg berkhalwat patut kene sekel kat kepala… lebih2 lagi si normiang ngan memek tu….. hehehe…

        • Fact-oriented Person says:

          Sy tak bersetuju dgn perkataan ‘buduh’ tu, namun hakikatnya amat jarang orang yg berpoligami tanpa kebenaran ni kena penjara kalau kesalahan pertama..amat jarang kecuali yg tak mampu bayar denda! Cuma kes Bung & Zizie ni lain sket..ada sebab Hakim Syarie Tuan Wan Mahyuddin berpendapat penjara sebulan sesuai bagi kes ni. Bercakap biar ada ilmu, itu betul. Jangan kerana satu kes poligami kena penjara, kita kata semua kes poligami tanpa kebenaran kena penjara..

          Kes khalwat adalah lebih banyak kena penjara dari kes macam Bung ni, bergantung pd budi bicara hakim & fakta kes setelah mengambil kira mitigasi tertuduh2. Budak2 bujang kalau kena khalwat memang biasanya denda kalau sekali mention trus mengaku salah & mitigate. Tapi kalau isteri orang ditangkap khalwat dgn laki orang sambil berbogel, maka hukumannya boley lagi berat (penjara)..or yg kena tangkap dgn bukan Islam. Wallahu’alam.

        • olang says:

          ko p r test khalwat… tngok kne penjare or kne dende… cnfirm kne dende then xbayar baru penjare… kalo penjare pn leh jamin kasi kuar…

        • aakoo says:

          maksud aku.. undang2 dunia.. biasa la, rapuh, boleh diubah2 ikut keadaan.. sape2 lh pertikai..

  11. Ada aku kesah says:

    Betul!..Betul..!!Betul….!!!!! di pikir-pikir Memang betul pun…

  12. fifie says:

    seriban je??alahai mmg bole sgt ko bayo zizie oiii..terlebih dr mampu kot…

  13. pahlawan says:

    padam muka….geli tgkk..

    • megahertz says:

      x baik ckp camtu.. poligami bkn nye dose. pelik st ke poligami dlm islam?? lg geli tgk org x kawin yg bebas b’kepit sana sini.. ni klu yg jd isu bkn Tok Bung n Zizi tp org b’janggut b’songkok, msti org puji. konon2 nk selamatkn martabat n maruah wanita..

      • entahle says:

        entahnye…..lainle belom kawen tp dok bekepit sana sini…semua cukup..cuma x mintak izin MAHMKAMAH sahaja

      • olang says:

        2 r masalahnye… undang2 malaysia dah tulis kalo nak berpoligami kene mintak izin… tp yg berkepit xkawin xde dlm 2… hehe… cam2 r hakikat sebuah negara islam… bini pemimpin pn xpkai tudung…

  14. atuk says:

    sayur jer..tu…yg penting dah sah…..dulu zizie kata kenal pihak yg lagi satu, dan pihak tu sngat baik dan dia amat menghormati nya…betul ke zizie dah kenal….cantek baju zizie…

  15. straberi_ijau says:

    kalo aku tup muker dh..xder senyum2 ag.
    malu siot

    • entahle says:

      itu senyum sbb die pro..bukan sesetengah artis bile gelabah kantoi…start la kuarkan statement2 yg boley menjerat balik diri sendiri..

  16. haza says:

    yang salah tetap dihukum.
    tapi tak sangka abang2 n adik dia komplot sekali.
    masa reporter interview sam dulu,konon wat2 tak tau je zizie dah kawen.tapi dia yg jadi saksi…
    kecewaaaaaaaaa….

    • entahle says:

      die mgkin nak menutup aib keluarga die…tu sbb malas komen panjang2…tp die sendiri dlm b mengaku adik die kawen kan…

  17. cili says:

    haha…klakar lah diaorg nih.

  18. rizz says:

    berpoligami pun kne msk penjara ke??? islam kan mbenarkan bpoligami. org lain de gak yg bpoligami tp nape x msk penjara. pelik

    • Rija|udDin uL-haQ says:

      undg sedia ada ikut je,ada la peruntukan tertentu tue…
      .
      kalau pelik,bukak buku undang-undang kesalahan jenayah syariah….
      .
      kes nih ada 2,nikah sendiket dan poligami tanpa kebenaran mahkamah.
      .
      rizz,baykkan membaca,jgn biol dan provoke tak tentu pasal..

      • kiki says:

        yang berpoligami xmasuk penjara tu dapat izin dr is3 dia… kes nie kan berpoligami tanpa izin is3…bygkan la klu suami berpoligami tanpa izin is3, diabaikan is3 pertama tu,makan minum is3, nafkah is3 ngan anak2…takut bila buat tanpa izin, suami xadil terhadap is3-is3 dier…sbb tu kena mintak izin dulu.

      • sengal lah ko says:

        sesedap hati je panggil org lain biol…

        ko ni kadang2 aku rase nak berlagak pandai…tp agak2 lah beb. jgn sampai nak jatuhkan org lain plk.

        • entahle says:

          weh yg rita kawen kat siam tu da minta izin mahkamah lom eh..ak x pandai mcm ko rijal..tu sbb bertanye…kekkeke

  19. Izat says:

    aah xkan la sampai kena pjara…
    denda 2 3 juta pun ok..

  20. velasrizal says:

    adeh.. tu la sbbnya kalo kawen nk sorok2.. x cukup hemsem konon..

    Jom Berpoligami Cara Salih Yaakob !

  21. FTNer says:

    banyak peel la..aku rasa sebab isteri dia artis tu pasal jadi kes besar..ramai lagi yang poligami kat parlimen tu..apsal si Bung ni je jadi issue??

    lantak la korang..janji jangan kacau aku tengok world cup nanti..kalau kacau jugak, aku kasi red card!

    • Zaza Muhammad says:

      jadi isu sbb dia tak mintak permission.. lelain tu mmg nikah lebih dari satu tp ikut saluran yang betul, ade kebenaran mahkamah etc.. so tak jadi isu aaa. member aku pun ade yg berpoligami, apply aa cam biasa. pastu tnggu aaa dpt approval mmg takes time, sabo aaaa sketttt. la ni dah beranak pinak. elok je. alhamdulillah.

  22. winter_gurl says:

    kasihan Bung Mokthar .

    Satu hole x cukup nak cocok banyak2 apasal?

    • Nine says:

      sbb kasihan la dia kawin lagi.. hoho.. cuba jgn tuduh melulu… kita tak tau pe msalah dia ngan 1st wife…

  23. SIOT says:

    CI KE CI KE BUNG KE BUNG BUNG BUNG BUNYI LAGU

  24. hentikan says:

    Pelik bin ajaib dunia skg. yg sah disisi agama didenda dan dipenjara. skg masaalah buang anak, perjudiaan yg haram dapat license tak pula mrk nak pkkan. dah mrk nikah secara sah disisi hukum dengan bersaksi pada saksi yang sah, knp pula dikatakan salah. knp hukum manusia yg dibuat mengatasi hukum Allah. heran2

    • hang jebat says:

      bagus ko pi baca quran sampai habis br bg komen.
      org macam ko nie la jenis menjatuhkan maruah org melayu beragama islam. pk sendiri tak tau tanyer bukan hentam kromo je bai……..

  25. fiza says:

    aku pon setuju..cubalah ikut undang2 islam sikit.diorg dah kawin,x payah la nak penjara plak,denda jelah.yg berzina tu patut dipenjara,direjam

  26. SIti says:

    kalau kena denda seribu tu mcm celah gigi jer.. kawin lg dua pun blh kan.. haha

  27. idam says:

    aku pun tak faham dengan mahkamah syariah ne… ? Tuan Hakim tolong jawab..

  28. Zaza Muhammad says:

    tu lah.. undang2 ade sapa suh skip… gatei bebenor nk bernikah. kang dah kena. btul wpun sah disisi hukum syarak tp hormatilah undang2 M’sia yg digubal utk kebaikan dan kemudahan semua utk keperluan akan dtg terutamanya. biarlah semenye berekod so that klu ade apa2 mslh akan dtg senang nk rujuk misalnya pembahagian harta ke..opsss bkn nk kate bung tu meninggal cepat dr diaorg tp sekadar contoh….

    • adoaaiiii says:

      nikah tu utk org2 gatei ke?

      • Zaza Muhammad says:

        secara general gatei tu perkataan yg agak kasar dan ‘kureng’ yg sama maknanya dengan “keinginan untuk berkahwin”.
        dlm Islam pun klu sesiapa tu tak ada keinginan untuk berkahwin kemudian terpaksa berkahwin dan pasangannya menderita dan teraniaya hukum dia apa, haram kan.. so keinginan untuk berkahwin aka gatei tu adalah salah satu faktor org nk berkahwin..

  29. penbiru says:

    susah benar ke nak bgtau isteri? tkde perasaan nk berhemah langsung ke? dah la bakal nk menyakiti hati isteri tua yg bakal dimadukn tu. at least hve some ball. bawak berbincang elok2, be a man!
    poligami mmg hak lelaki, tapi tujuannya nk tolong wanita, sile jgn lupe dan pikir kut sedap napsu je.

    • Zaza Muhammad says:

      entah le.. susah kot. kes bung ni tatau le psl apa. tp ade satu kes tu, mmg sengaja tak mahu bgtau isteri pertama sbb isteri pertama tetapkan syarat misalnya dia suh wakk terus pembahagian harta etc. so si isteri ni akan sign dokumen berkenaan setelah dokumen pembahagian harta secara rasminye telah diendorsed. kekdg tu ade jugak isteri pertama yg bijak demi mase depan dia dan anak2 terutamanya, almaklum le byk sgt kes keluarga isteri pertama terabai dek asyik masyuk ngan isteri baru… sekadar contoh..

  30. akula says:

    brani buat, brani tanggung lah, baru gentle

  31. apa2 ajer says:

    tak kawin susah… dah kawin lagiiii susahh kan zizie kan! kan! kan!

  32. pooo... says:

    ape kejadah nyer…camtu….takde mulut ke nak cakap kat isteri pertama…lau aku jadi isteri die…emang aku lenyek2 muke..die..tulah lelaki nak pasang lebih dri satu…….

  33. Jay Ar says:

    bung mokhtar kononnye salah sorag pemimpin negara tetapi dia telah melanggar undang-undang negara.
    lepas ni sesuai lagikah dia kekal memegang jawatan tu? tidakkah nanti kita ditertawakan?

  34. MIEY says:

    biarkan lah

  35. ginger says:

    keh…keh..keh…nk tegelak aku dgr citer bung ngan zizie nih… aduyai…

  36. Korang ingat tak? says:

    korang ingat tak..?
    dulu dlam parlimen ada kes panas so Bung nie..
    NGO n kaum wanita semua mengamuk..
    masa tue cei;ing parlimen bocor..
    maka YB2 sume menuding jari la siapa yg patut dislahkan..
    ada YB pompuan cina tue bangun n masuk campur..
    si BUng nie pun berlagak hero ckp kt YB wanita tue..
    Cakap ‘alaaaaa..u pun bocor taip2 bulan’…

    jadi kes hangat dulu tue..
    tup2 tgok Bung nak lagi tambah bini..
    kutuk org mcam2 tgok2 dia pun gatal mak bini bocor..

    yg paling tak bley blah dlam kes nie si adik sam dia tue..
    PENIPU TAHAP GABAN!!!
    ble ditanye bout akak dia, dia slumber ckap da lame tak jumpe si zizie..
    padahal dia ada sbagai jurunikah..
    menipu rakyat malaysia!!!

  37. mini says:

    biarkan la dia nk kawen.daripada dia xkawen buat maksiat..baek dia kawen.dia kawen salah,xkawen salah….

    • Rozita Che Ani says:

      bukan masalah kawin salah KE xsalah.. masalah nya kuar muka kt TV leh senyum cam tengah sanding jer.. malu la skit pompuan, kerana duit dlm Ringgit Malaysia petik skit jatuh keriba..
      ayat standard – “sumpah bang sy cintakan abg sepenuh jiwa raga bukan kerana ringgit..”

  38. Fact-oriented Person says:

    Mintak maaf, di sini sy tak berniat nak cakap sapa btul sapa salah, cuma nak perjelaskan beberapa salahtanggapan beberapa pihak isu poligami tanpa kebenaran ni boley dipenjara..

    Pertamanya, ia adalah peruntukan undang-undang Syariah dlm Enakmen setiap negeri2 di bawah yg diluluskan oleh Sultan sbg Ketua Agama Islam..dan ianya bukan hukum hudud, tapi takzir semata2. Ianya tak bercanggah sama sekali dgn hukum Islam, kerana konsepnya adalah lebih kpd masalih mursalah.

    Dlm hal ni, namun hakikatnya amat jarang orang yg berpoligami tanpa kebenaran ni kena penjara kalau kesalahan pertama..amat jarang kecuali yg tak mampu bayar denda! Cuma kes Bung & Zizie ni lain sket..ada sebab Hakim Syarie Tuan Wan Mahyuddin berpendapat penjara sebulan sesuai bagi kes ni. Bercakap biar ada ilmu, itu betul. Jangan kerana satu kes poligami kena penjara, kita kata semua kes poligami tanpa kebenaran kena penjara..

    Kes khalwat adalah lebih banyak kena penjara dari kes macam Bung ni, bergantung pd budi bicara hakim & fakta kes setelah mengambil kira mitigasi tertuduh2. Budak2 bujang kalau kena khalwat memang biasanya denda kalau sekali mention trus mengaku salah & mitigate. Tapi kalau isteri orang ditangkap khalwat dgn laki orang sambil berbogel, maka hukumannya boley lagi berat (penjara)..or yg kena tangkap dgn bukan Islam.

    Wallahu’alam.

    p/s: Saya bukanlah ‘alim dlm segala hal, tapi ada la sekelumit ilmu dlm perundangan..tapi tak sehebat futuremg rasanya;-)

  39. atuk says:

    betul tu fact oriented. setiap undang2 di buat tu mestilah mengikut hukum2 yg sepatutnya…memanglah nikah sah, tapi negara ada undang2..takkan hakim suka2 buat keputusan…

  40. anna says:

    undang2 tetap undang2………………

  41. sikitnye denda, celah gigi je tu.. janji dapat yg meletup..

  42. ayu says:

    berpoligami tu satu dosa ka ?

  43. hehehe…aku pelik btul bung ni blajor law…yg pelik cmner leh terlepas tuuu islamic law kat situuu

    hehehe maner org yg menikah tuuu xhadap sekali ka?

    adoi yai malu nyerrr…duwit disyg2kn klu dh xde duwit ditiggal2kn huhuhu

  44. atuk says:

    poligami tak dosa…cube baca betul2…poligami buleh tapi kan ade syarat…macam2 syarat….cukup syarat bulehle…undang2 pun sama…tak salah tak le kena….

  45. Fact-oriented Person says:

    Beginilah..kita jangan mudah pertikai undang-undang yg telah digubal dgn teliti berkenaan isu ni..memang bukan hukum Allah, namun mematuhi sesuatu undang2 dlm sebuah negara buatan manusia (qanun al-wadh’ii) juga adalah dari konsep masalih al-mursalah, undang2 yg dibuat demi kemaslahatan umum..contohnya diwujudkan penjara, undang2 trafik dan pendaftaran nikah.

    Poligami dgn kebenaran adalah salah satu dari konsep tersebut demi menjaga kemaslahatan & kebajikan wanita (isteri2) dari teraniaya & tertindas bila suami berpoligami tanpa kawalan undang2. Hukum poligami tetap harus takkan berubah, namun ada syarat2 tertentu ditetapkan supaya manusia tak melampaui batas.. Dalam Quran pun jelas menyatakan syarat dlm poligami yakni kalau tak mampu berlaku adil (kepada setiap isteri2), maka kahwin sorang pun cukup utk tak menyebabkan darar syarie kpd wanita.

    Harap2 dgn penjelasan ni orang tak salah tanggap dgn undang2 Syariah dlm Enakmen2 di Malaysia..dan ketahuilah bahawa hukuman khalwat yg diperuntukkan adalah lebih berat dari hukuman poligami tanpa kebenaran..cuba kaji Enakmen baru bagi verdict, bukan cakap semberono dek cakap2 orang..

  46. normala says:

    suami pergi…boyfriend mari!

  47. mejah says:

    tu la orang zaman sekarang…belajo tinggi2…tapi akai cetek….klu bab agama..tak tau nak cakap apa lagi…yang bersubahat pun sama…pasaia duit semua depa lupa…

  48. yg duduk dalam mahkamah says:

    part ada org call bgtau jgn bagi bung kene denda atau penjara yg boleh jejaskan seat, i beg to differ..

    kalau betul, kenapa bung kena penjara sdgkan mahkamah boleh bagi denda yg tak sampi seribu pung..

    hukuman yg bung kena sebenarnya yagng paling berat mana-mana lelaki berpoligami tanpa kebenaran penah kena, tak pecaya, tanyalah mana-mana peguam syarie…

    selama nie mahkamah hanya bagi denda jer, mungkin dengan cara ini, org tak salah guna atau pandang enteng mahkamah syariah.

    nasib bung tak baik sbb pada masa hakim nak bertegas, terkena pada dia.

    bung takkan masuk penjara? ako mustapha yang mengaku bersalah berkhalwat pung sampai sekarang tak masuk penjara sdgkan dia bukan ahli politik pung…

    • Anti Indon & Lagu2 Indon says:

      Ko kena paham yg orang call bagi arahan tu bukan semestinya arahan tu akan dipatuhi oleh Hakim Syarie waktu tu..tak perlu tanya peguam syarie my friend, sebab tak semua kes poligami tanpa kebenaran ni pakai lawyer syarie..kebanyakan kes mengaku bersalah trus hakim jatuh hukuman je..

      Hakim Sayrie Wan Mahyuddin memang dikenali dlm JKSM kerana ketegasannya dlm beberapa tindakan. Orang atasan yg call tu sebenarnya menggunakan kedudukannya sbg pemimpin or menteri tapi bukan semua keadaan suara diorang didengari. Di KL & Selangor terutamanya, memang jadi kebiasaan bilamana ada orang kenamaan kena dakwa, maka akan ada panggilan2 tertentu mintak supaya dipermudahkan, atau supaya diringankan hukuman. Itu biasa.

      And by the way ‘yg duduk dlm mahkamah’, benda ni tak perlu tanya peguam Syarie kerana konfem diorang taktau sebab diorang keje di firm diorang, diorang ke mahkamah bila ada mention case or hearing, that’s all. Tanya la Zainul Rijal ke..Mohd Isa Ralib ke..Roshdan Sujak ke. insya-Allah diorang taktau hal ni. Kalau nak tanya jugak, tanya lah pegawai Syariah or Ketua Pendaftar..diorang tau!

  49. x mungkin akan dipenjara
    kan kan

  50. chaosbozack says:

    ..mesti pandai membohong..
    ..mesti pandai temberang..
    ..tapi jangan lah sampai pecah temberang >.<..

    Abg Bung berani buat berani tanggung yer lelaki sejati yooo….

  51. Nine says:

    1. dia mampu nk kawin lagi, tak kisah la nak kawin sape pun, artis ke sape, tua ke muda…huhuu… x paham nape suka nak kutuk2 dapat dosa kering jer…
    2. ntah2 dia mintak izin 1st wife, cuma tak sign borang je… bukan kita tau.. huhuu…
    3. penjara ok la kalo dia dah abaikan tgungjwab kat family dia lepas kawin Zizie… kalo tak, memang tak stimpal/ munasabah.. wlpun penjara tu kptusan mahkamah tpi sume hukuman bukan ke atas budi bicara mahkamah.. Jarang2 dengar org yg kawin tpi tak mintak izin 1st wife/mahkamah kena penjara? saje la tu kasi cuak kat bung..

  52. hidup abang bung kite…..hehe

  53. virGiN says:

    ErMmM…
    aQ

  54. virGiN says:

    ErMmM…
    aQ mnaT gley at ziziE niE…..!!!!!!!
    Tpy syG suami orang gak yg die nkkkk…!!!!!
    Urmmmmmm…
    X phaM aQ!!!????

  55. What a waste of time. You’re poor english made this article hard to read. Learn to write.

  56. Hana Maker says:

    Well, this was kind of boring but whatever.

  57. porno izle says:

    Hey site owner, I like blogengine.net but why did you chose it? I mean it’s so neat with the random avatars and draws people in, but what speficially made you want to install it?

  58. A thoughtful information and ideas I will use on my blog. You have obviously spent some time on this. Congratulations!

  59. Retirement says:

    G’day. My aunt recommended your blog to me. Thanks for sharing!