Written by AbangNara | July 20th, 2010

gelang ac mizal

Kami bukan nak kondem AC Mizal atau mana-mana artis yang buat business. Kami suka dan kami sangat berbangga sebab kebanyakkannya semua maju-maju belaka. Tapi berdasarkan gambar di atas, ada kemungkinan ke gelang AC Mizal nie tak berfungsi seperti yang digembar-gemburkan?

Kami dari dulu lagi dah pelik sikit sebab takkanlah pakai gelang je dah boleh meningkatkan kecergasan. Hebat gak kalau ada gelang macam tue. Apa pendapat anda? Betul ke apa yang ditulis oleh orang kat atas tue? Atau sememangnya produk gelang AC Mizal nie mengarut?

Oh ye sebelum terlupa, pesanan buat AC Mizal dan mana-mana laki yang pandai ceraikan bini diorang. Sila jangan lupa bagi nafkah kat bini dan anak anda. Kata duit banyak, takkan nafkah pun payah nak bagi. Aih ~~

P.S: Tengok gambar panda yang comel nie lagi dapat tingkatkan kecergasan kot.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

119 responses to Boleh Percaya Ke Dengan Gelang AC Mizal Nie?

  1. misnur says:

    Amalkan pemakanan dn hidup yg sihat je..

    0
    0
  2. UMIE ALIF ALYAA says:

    x nak komen la…x suke..

    0
    0
  3. elya says:

    xyah saman2 ex wife ko tu.. Lau ad kburukn dia pn ex wife ko jgk jga anak2 ko.. Drh daging ko jgk kn? Btimbang rsa lh sikit.. Ad rezeki hulur2lh dgn ikhlas..

    0
    0
  4. red says:

    gelang AC aku tak tau arrr…tapi aku penah try pakai rantai dia wat cam batu dari lava gunung berapi….memang ader different la…ni pengalaman aku sendrik arrr….tapi actually mind power gak kot…selain cuba rawatan yg lain tak salah kita guna alternatif dolu2 nih….u never know how powerful our mind can do…:)…

    0
    0
    • et says:

      bg aku sume tu saiko je..jangan sampai jatuh syirik..kalau kita percaya ada benda lain yg leh buat kita sihat or kuat or berkeyakinan diri..n bila kita x pakai kita x rasa cmtu..itu dah syirik..sbb kita percaya kuasa lain selain Allah SWT.

      0
      0
      • rosh says:

        btul kata et dan misnur

        Amalkan pemakanan dn hidup yg sihat je..

        0
        0
      • pipi says:

        kalo camtu, makan ubat dr klinik/hospital pun blh jadi syirik la tol tak..

        selame ni kite demam gi klinik, doktor bagi ubat, kite sembuh, kite berterima kasih kat sape? “nasib baik aku gi klinik cepat, trime kasih doktor”

        0
        0
  5. sarahQ says:

    aku x percaya le kuasa2 magnet ni..kristal ke..batu gunung ka..kuasa Allah swt tiada tandingan..kita kene doa selalu padaNya..
    tapi aku xle kata ia xde kesan kat badan..sebab body kita ni kan ada ion2 -ve n +ve n etc ..cuma bagi aku benda2 ni sume more to advertisement hype je..

    0
    0
  6. far ai says:

    hi first of all i tak back up ac mizal ke apa disini but out there there are so many products that identical to his. medication bracelet, even jade, crystal etc etc apa sume that usually practice in chinese cultures.
    so it wouldnt be fair kalau nak pertikaikan kegunaan product dia.. orang berniaga, macam u lah nara berniaga bergosip pasal orang :)

    0
    0
  7. red says:

    doa kena iring ngan usaha……

    0
    0
  8. iris says:

    eleh tipu jer gelang2 nie… kalau ac kaya pun tp kedekut dgn anak2 sendiri, apa punya bapak lerr…pandai wat anak jer..eeeeewwwkkk…

    0
    0
    • akuxstatik says:

      ha kalo komen ni aku sokong….bisnes sane sini tapi nafkah anak terabai…hai…walaucamne pown,sebagai bumiputera aku menyokong si AC ni kerana berjaya sebagai usahawan sekaligus membantu perkembangan ekonomi malaysia…yang penting cari rezeki yang halal n xmelanggar syarak n batas dalam agame..good luck…cume pastikan produk yang dijual 2 berkualiti…k…awegooosss….

      0
      0
    • pipi says:

      drp ko mengumpat pasal orang baik ko buat bende lagi berfaedah utk tingkatkan iman sendiri

      0
      0
      • nanaTHeWitch says:

        kite mmg bole pakai tapi kne la dpat pngsahan dri experts ke ape?kuase mgnet tu neutralkn mcm mne?? kite mmg bole brusaha tp xbole la aggp sume tu mnmbuhkn pnyakit..allah s.w.t je y bkuasa..

        0
        0
  9. BLaCK MaMBa says:

    ‘psikologi’ je bnda2 cmni ..

    0
    0
  10. tuperware says:

    bg nara carik ler ceta rumahtangga artis realiti yg sekrg nie tgh huru hara, suaminya cari lain. ayu oiam ke?

    0
    0
    • shahs says:

      haah laa bang nara…carik la cite tu..ntah2 rosma AF kot? umo anak dia pon setahun lebih gak…

      0
      0
  11. KUKUHITAM says:

    dia dah kaya.. nanti dia bagi le nafkah anak2 dia.. hihih

    0
    0
    • amy says:

      kereta mewah berderet…rumah banglo..duit berjuta2..duta sana sini..nk kasi anak2 duit pn x sanggup..ada je alasan kat dunia ni klau g mahkamah..tunggu la kat akhirat nanti..taulah ko balasan ALLAH bg org yg abaikan tggjwb pd darah daging sndiri..

      0
      0
  12. pasha panda says:

    duit dia mmg banyak tapi kesian duit nafkah anak yg dulu tu 150 sebulan sorang pun tak lepas.kesian la bini dia kuar masuk mahkamah melodi ,sampai kena halau dari mahkamah sebab improper dressing,judge tu cakap dia pakai baju ketat dan pakai vest macam nak pergi perang.

    padahal dulu aku jumpa dia siap berlagak2 cakap kat bf aku,dia ada kereta ferrari siap cakap nak pergi melancong satu europe ngan family dia sbb kat europe shopping murah(katanya).dia pakai semua branded baju prada rantai leher prada bodyguard 2-3 orang

    tapi sedih…..

    0
    0
  13. scorpioncat says:

    hhmmm. payah jugak nak cakap kan, tapi semuanya ketentuan daripada Allah swt.. usaha seiring doa… insyaAllah

    0
    0
  14. sms says:

    alhamduliilah, Allah telah mengurniakan akal dan kebijaksanaan yg tinggi kpd engineer kita sorang ni…
    1st of all, tak perlu nak salahkan kerajaan psl benda2 ni. sepatutnya, orang bijak pandai mcm u ni kena berani tampil dan menegakkan yang hak. i bukan tak berani bersuara, but i’ve got no knowledge about this compare to u..so, gunakanlah akal yg diberi tuhan tu, bentang u punya dapatan, insya allah kerajaan akan bertindak selepas tu..kalau benar AC bersalah (kerana menipu duit orang ramai), dia akan mendapat balasannya…

    0
    0
  15. lili says:

    isteri boleh la nak di ex2 kan tapi takkan anak pun nak di ex kan jugak. tak patut…..

    0
    0
  16. hem says:

    kan AC dah tunjuk bukti transaction tiap bulan hari tu….kalau anak tak makan lepas diberi duit maksudnya isterinya yang tak bagi duit tu..apala….

    0
    0
    • faezah says:

      dengar cerita duit tu simpan dalam bank…buku lak dia yg pegang…so mcm mana nak dapat duit tu…pikir sendiri

      0
      0
      • x tahu says:

        entah.. buku tu pun baru lagi dia bukak.. x termasuk yang tertunggak.. dulu dia cakap anak dia nga amelia je.. pastu bila kuar isu nak duit nafkah baru sibuk2 nak ambik anak dia.. huhuhu

        0
        0
  17. Cergas ke pakai gelang macam ni?? Lebih baik jaga makan, pergi bersenam badan lebih cergas.

    0
    0
  18. [email protected] says:

    cakap Modal Bukak syarikat ni 300.0juta xkan xleh nak bagi anak makan

    LAGI PUN KALAU LAKI PAKAI GELANG…. MEMANG HARAM DALAM ISLAM

    Larangan memakai gelang tangan wlpun untuk tujuan kesihatan, telah
    ditegaskan oleh Rasullulah s.a.w.:
    Hadis Imran bin Hussein r.a., bahawasanya Rasullulah s.a.w. telah melihat pergelangan tangan seorang lelaki yang memakai gelang yang diperbuat daripada tembaga, maka baginda bertanya kepada lelaki berkenaan. “Apakah bendanya ini”?Lelaki itu berkata,”Ia adalah gelang perubatan”. Rasullulalah bersabda,”Sesungguhnya benda itu tidak memberi apa-apa(faedah wlpun utk tujuan perubatan),buangkan benda itu drp. diri anda, jika sekiranya anda mati dan benda itu ada pada diri anda, maka anda tidak akan berjaya (selamat) untuk selama-lamanya.”

    Hadis Sahih yg ke-19,885 Riwayat Imam Ahmad.

    Pemakaian gelang pada hari ini, melibatkan ustaz2,pegawai2 kerajaan,
    menteri2 bahkan perdana menteri sekali pun…sesungguhnya mereka semua
    telah tertipu dengan perancangan musuh yang mahu menghancurkan pegangan
    akidah umat Islam.

    Di Malaysia trend ini bermula di mana gelang hitam diberikan sebagai
    hadiah orang yang baru balik dari Mekah.Sekarang ini dibenarkan oleh
    Tabung Haji kepada jemaah haji apabila berada di Tanah Suci supaya
    faktor mudah di kenali atau sebarang kes hilang , kemalangan dsb.

    Jenis-jenis gelang yang di haramkan bagi lelaki:-
    1) Gelang Kayu koka
    2) Gelang Kristal
    3) Gelang Tasbih
    4) Gelang Getah plastik
    5) Gelang Besi magnet
    6) Gelang Besi Tabung Haji (apabila berada di Malaysia)

    Jenis2 gelang yang diharuskan:-
    1) Gelang pesakit semasa berada di hospital (di tanda nama pesakit dan
    wad)
    2) Gelang pesalah/penjenayah (dipakai oleh penjenayah yg telah di
    tangkap polis)
    3) Gelang kaki bagi pesakit gila/jiwa.

    Sekiranya ada yang hendak pakai sangat, maka dia hendaklah berusaha
    menjadi salah satu daripada 3 golongan ini.

    0
    0
    • BumbleBee says:

      setuju….for “red” yg memberi komen pakai rantai tu.. kalo anda seorang lelaki…bwk2 laa bukak yer.

      0
      0
    • wak kordi says:

      kalau pakai jam tangan macam mane? jam tangan pun ala2 gelang jugak. ke nak kena lilit dekat perut. nk tgk jam selak baju.

      0
      0
      • qimie says:

        mana ada orang panggil jam tu gelang!!

        0
        0
        • BumbleBee says:

          Berkenaan pemakaian jam, ia bertujuan mengetahui waktu dan juga sebagai hiasan. Bukanlah mereka bergantung kepadanya seperti penggunaan tangkal secara tahyul dan mistik. Maka hukumnya harus sebagaimana kaedah fiqh, “Asal sesuatu perkara itu adalah MUBAH (dibolehkan)”. Namun ia menjadi haram apabila seorang lelaki memakai jam dari emas atau sutera.

          0
          0
        • org pntai tmur says:

          setuju…tp ia akan jd haram sekiranya jam yg dipakai utk tujuan bermegah2 atau menunjuk nunjuk. biase la..org kaya2 la tu..jam mahal katakan..

          0
          0
      • hmm... says:

        nampak sgt ko ni x cukup akal…islam tu hanya pada nama. benda simple camtu pun x tau! jam tu kan utk tujuan mengetahui waktu! apelaaa…..

        0
        0
        • Fact-oriented Person says:

          Rasa2nya wak kordi tu buat lawak je tu..nak ceria2kan suasana. Takkan la dia tergamak nak buat comparison antara jam tangan & gelang magnet tu..;-)

          0
          0
    • Fact-oriented Person says:

      Tapi sgt setuju dgn komen [email protected].very informative & reliable. Anda semua boley search sendiri dlm internet ttg kajian & research yg saintis & doktor dah jalankan berkenaan dgn keberkesanan gelang magnet ni..dan boley dikatakan most of the verdicts dari saintis & doktor mengatakan bahawa gelang magnet ni TIADA BUKTI SAINTIFIK yg membuktikan ianya menyembuhkan penyakit, mahupun menghilangkan / mengurangkan sakit2.

      Maklumbalas ttg kesannya hanya diambil dari responden2 yg diuji melalui survey diorang setelah menggunakan gelang magnet tu selama beberapa minggu / bulan..semuanya testimoni. Kadang2 ianya ada melibatkan ‘kuasa’ psikologi dari kuasa magnet tu sendiri..Ada saintis yg mengatakan ianya boleh membahayakan pengguna, ada jugak yg kata ianya ‘waste of money’ & mcm2 lagi. Nak je paste address2 web yg ada artikel ttg kajian gelang magnet ni, tapi eloknya korang cari la sendiri..semua dah besar pandai belaka dah..;-)

      By the way, mak sy sendiri pun pakai gelang magnet ni lama jgk, akak sy hadiahkan sbb mak selalu ngadu sakit2 kat lengan & tangan, bahu, lenguh2 sengal badan, sakit lutut & mcm2 lagi (biasala org2 tuaa)..dan hasilnya? Rasanya TIADA. Sakit2 still tak ilang..keadaan still mcmtu jgk & makan ubat pun banyak tu jugak.. Sy pun perasan, tanya mak pun dia taktau apa kesannya sampai skrg..

      Just pandangan & kongsian info sket dari FACT-oriented Person. I LOVE FACTS!

      0
      0
      • akuxstatik says:

        yup…..intelligents..thanks u guys 4 that info untuk orang yang jahil cam aku nie….huhu….ade gak positifnye aku layan blog niew…..

        0
        0
        • [email protected] says:

          BEE, KO DAH XKENAL AKU KER… aku le ni PET, lama xjoin korang,,,, rindu lak rasanya kat korang…

          ramai lak yang komen gan komen aku yang kat atas ni…..

          ok lah u all sapa rasa dia lelaki xyah le pakai gelang, rantai subang,… nant dapat dosa free jer

          0
          0
        • BumbleBee says:

          kenal dowh… x kan laa x kenal plak…..

          0
          0
    • sejahtera says:

      bagus !!! hujah dengan hukum hakam macam ni yang kita mau…alhamdulillah… bagus2 teruskan !!!

      0
      0
  19. gula_melaka says:

    aku masih tak faham apa faedah sebenar gelang ini. dan aku setuju sangat dengan pendapat blogger di bawah ni,

    http://obefiend.blogspot.com/2008/06/ac-mizal-dan-gelang-magnetnya.html

    aku hampir2 nak tergelak bila tengok makcik pakcik sepupu sepapat kat kampung pakai benda yang sama! karut!

    0
    0
  20. alfablue7 says:

    mgkn bole tarik radikal2 bebas dlm bdn (hoh?)

    0
    0
  21. Zaza Muhammad says:

    gelang aku tak try lai tp pendant tu dah. alhamdulillah mmg leh legakan aku punye migrain, period pain misalnya. memula xcaya gak, dah le tu mahal giler smpi 500. pastu aku beli yg murah punye, menjadi plak.. hmm sesuai kot…
    produk2 kesihatan ni sama gak cam kosmetik, bergantung kpd diri seseorg tu.. klu sesuai menjadi klu tak xde pe effect langsung…

    0
    0
    • et says:

      jgn smpai jatuh syirik sbb percayakan ada kuasa lain selain Allah SWT..

      0
      0
      • khairol says:

        apa plak syirik… cuba opened minded sikit..
        jgn berpikiran cam org kampung..
        ini usaha je..
        pakai gelang utk lancar aliran darah..
        solat kerana allah..
        berdoa dari dia..
        insyaallah dapat.. x cakap pakai gelang then bleh tinggal solat ek..

        0
        0
  22. putry sarah adlyeeyana says:

    kaya tp duit nafkah pn x dpt bg..cheettttttt podarrrrr

    0
    0
  23. hujanlebat says:

    nowadays, rm 150 berapa banyak sahaja boleh guna?????

    0
    0
  24. Titanickaram says:

    Tgk rantai leher yg dijual “Malik Nor” lagi best. pakai ja, tak dimakan dek api/panas. siap kuar MHI lg. haha

    badan besor otak takda

    0
    0
  25. alim says:

    sehat atau tidak nya kita atas diri kita sendiri kalau pandai jaga kesihatan tak payah pakai apa-apa pun boleh sehat

    0
    0
  26. jangan lupa beri nafkah pada anak2 dan bini sudah

    0
    0
  27. gosipgurl_fea says:

    merepekla ni…

    0
    0
  28. soundbass says:

    semua tu ketentuan ilahi…berdoa byk2…jgn percya sangat gelang tu..nant jd kot lain plak…

    0
    0
  29. try usha sini…

    0
    0
  30. echumpzrahman says:

    entala, xknla pki gelang ley jdi cergas.

    0
    0
  31. sukasuke says:

    aku pun penah try gelang magnet harga dlm 300++ (bkn brand ac ni la) kwn aku yg syorkan sbb slalu sakit2 time period muntah2 xleh bangun klau 1st n 2nd day period.kwn aku try ok,then die suggest aku.then alhamdulillah lps pakai gelan magnet tu,mmg sampai skrg period ok.xde sakit2 dah.xde dah 1st day period terpaksa mintak mc ngn bos.ini pengalaman aku ni.dgn kuasa Allah la kan.kirenye benda2 ni bukan lah xde kesan lansung,ade,insyaAllah..xkan la org jual gelang ni sukesuki hati ckp itu ini pdhal xde bukti.mesti ade bukti kukuh ni.klau x sape yg penah bli gelang die mesti dah kondem dah kan.ini pendapat aku laa

    0
    0
  32. Gelanggang says:

    Cacing gelang…anyone…?? kahkahkah…

    0
    0
  33. basshunter says:

    gelang magnet ni bkn ade negatif side effect ke???

    0
    0
  34. x tahu says:

    bisness semata-mata….

    0
    0
  35. TOK WAN says:

    Semua yang baik datang daripada Allah, bukannya daripada manusia, objek, dll.

    AC daripada buang duit saman ex ko tu, gunalah duit tu untuk perbelanjaan dan pendidikan anak2 ko ngan ex-wife. Kos guaman bukannya murah. Kos guaman tu kalau dihitung-hitung, silap-silap boleh biaya dia orang belajar sampai u.

    0
    0
    • x tahu says:

      AC berkira nga anak2 dia ke?

      0
      0
      • TOK WAN says:

        X tahu,

        AC tu macam berkira ja. Kalau dia rasa Syafnie tu makan duit anak, masuk ja la dalam akaun khas yang mahkamah tentukan, letak di bawah nama waris yang dinamakan oleh AC.

        Anak2 dengan bini la boleh pakai LV, Guess, Prada. Tak adil la macam tu.

        0
        0
  36. wonderpet says:

    my hubby ada join dgn ac konsortium pasal gelang nie…katanya bukan MLM, cuma nk tolong budak2 gomen…dari dis 2009, diorang bukak account dgn benda ni, tp sampai skrg, habuk pon xde…gelang mahal, rm1K…tp bila i tengok, skrg ni dh tercabut manik/kristal kat gelang tu…mcm xde perbezaan apa pon…yg penting, i x pecaye bende2 nie….sekian

    0
    0
  37. eva says:

    ya betul, suami suami yang pandai ceraikan bini bini tu, bayar jelah nafkah bila dituntut. hey ac mizal .. jika awak ditempat anak awak… ape rasanye ??? bayangkan, bapa sendiri sanggup turn naik mahkamah sbb xnak bayar nafkah, dahlah xnak berjumpa… asyik salahlah bekas bini… ape salahnya anak bini pertama turut merasa kesenangan.. bukan dia mintak 2,3 juta…

    0
    0
    • wak luuu says:

      sokong tu…. nak kasi duit kat darah daging sendiri pun liat.. buka buku akaun pun pggng sdiri… ada hati nak tegakkn benang yang basah….

      0
      0
  38. Kay says:

    Dah alang-alang ramai bertukar-tukar ilmu kat sini, so aku nak perbetulkan laaa beberapa statement dari beberapa pengkomen kat atas nun…

    Boleh ke lelaki pakai gelang??
    Jawapannya…HARAM bagi lelaki pakai gelang kerana gelang tu perhiasan pompuan je..tak kisahla gelang getah ke,besi ke,perak ke,emas lagila tak boleh..

    Gelang untuk perubatan???
    HARUS hukumnya pakai gelang perubatan..DENGAN SYARAT gelang tu takde design macam gelang pompuan, dibuktikan dengan kajian, diiktiraf oleh perubatan, semata-mata untuk perubatan je (bukan nak riak-riak sebab gelang mahal) dan yakinilah bahawa Allah yang menyembuhkan,bukan gelang tu..

    tak percaya??korang pergila kat semua website mufti-mufti setiap negeri,tanya…korang akan dapat jawapan sama..tapi kenapa ada ustaz lain kata haram??ntah..aku pon tak tau…

    Kat atas nun ada sahabat keluarkan hadis pengharaman pakai gelang untuk lelaki..para Ulama tak sepakat dalam mensahih / mendhoifkan hadis tu..Hadus larangan memakai gelang kat atas tu bukan merujuk kepada gelang semata-mata dan bukan juga merujuk kepada larangan berubat dengan gelang, sebaliknya ia merujuk kepada merubat dengan tangkal (al-wahinah) atau gelang yang hanya semata-mata tangkal.

    Paham betul-betul..Rujuk pada yang berilmu.Jangan setakat baca buku sikit,search kat internet sikit, tanya sorang dua ustaz rock, terus keras mengharam sesuatu yang sebenarnya tidak haram seperti yang kita sangka.

    0
    0
    • hehehe tany sorg dua ustaz rock?leh tahu ustaz rock maner?ko tahu ker ustaz tu rock?

      hehehe…gelang perubatan ni leh jadi haram daaa…;p sebb org yg beli tuuu akn lebih mgharapkn gelang tu sembuh penyakit mereka;p mlenkn tidak haram gelang tu dengan ko guna kn untk ikhtiar untk menyembuhkn penyakit tp pale otak korg mesti tanam Allah dlu…baru gelang…eeiii pe daaa…

      tp better…korg xyah pakai gelang lh untk perubatan ini…better korg guna ayat al-quran untk berubat…lg bagus…

      dan lg satu aku rs gelang n semua gelang xbagus…bek korg guna cermin yg dlm dia de segala mcm mineral aku pn xingt…sbb de ustaz aku berubat tu promote…ntah pe nama cermin ntah….kira cermin tuuu banyak kelebihan…leh budget gas dapur…gas petrol mcm2lh…lg bagus dia dpt menyembuhkn penyakit…korg searchlh aku pn xingt pe nama cermin tuuu…aku xckp kosong sbb ustaz tu dh berubatkn dgn bbrp pesakit mmg cermin tu bgus…tp dgn keizinan Allah s.w.t k..

      0
      0
    • Fact-oriented Person says:

      Hukum memakai gelang magnet memang tidak jelas kerana tujuannya pemakaiannya yg pelbagai. Jika kerana nak menyamai wanita atau sbg perhiasan bg kaum lelaki, hukumnya sudah jelas & tak perlu sy sebut di sini. Hukum pd gelang magnet ini boley dikatakan khilaf di kalangan ahli2 ilmu yg berbincang ttg pemakaian gelang magnet utk tujuan perubatan. Ada yg mengatakan harus, ada juga mengatakan haram, dgn hujah masing2.

      Sy cenderung ke arah makruh lit tahriim. Itu pandangan sy secara peribadi & rasanya kalau boleh janganlah dlm hal ni kita rasa kita lebih pandai dari org lain lalu memerli pd ayat2 last tu.. Sama2 kita berkongsi pandangan secara beradab, anda juga tahu ttg adabul ikhtilaaf (walaupub kita bukanlah ‘alim, namun pd membincangkan perkara yg tidak jelas pd hukumnya).

      Bg sy, pemakaian gelang ini mungkin ada manfaat, dan memang terdapat mudharatnya. Manfaatnya tidak jelas memandangkan TIADA BUKTI SAINTIFIK akan keberkesanannya dlm penyembuhan penyakit (perubatan). Jika ada, sy pohon anda buktikan (paste link / address) memandangkan bukti yg ada setakat ini hanyalah testimoni2 dari pemakai. Kesan pd pemakainya juga didapati berbeza2 kerana ada yg terasa kesannya, dan ada yg tak rasa sbrg perubahan.

      Manakala mudharatnya pula, pd sy lebih kpd kemungkinan timbulnya unsur2 syirik khofiyy..& mungkin ada yg riak. Syirik khofiyy ini kerana ramai yg seolah2 terlalu yakin akan ‘kehebatan’ gelang magnet & ‘kuasa’ perubatan pdnya sehingga lupa akan kuasa & izin Allah dlm hal tersebut. Sy mengenali ramai pemakai gelang ini, termasuk rakan sy (yg dah lost contact), merupakan antara org terawal dlm E-Dymium yg kini merupakan upline besar syarikat tersebut. Dlm percakapannya & mereka2 ni, amat jarang & kadang2 tiada langsung disebut ttg izin Allah dlm penyembuhan penyakit melalui gelang magnet, malah mereka terlalu mengagung2kan ‘kehebatan’ & keberkesanan’ benda tu. Ini memberi kesan psikologi kpd pemakai yg jika mereka try gelang & dgn izin Allah, berkurang atau sembuh penyakit2 mereka, ditakuti mereka percaya bulat2 pd ‘kuasa’ gelang tersebut & lupa pd Allah yg mengizinkan ianya terjadi..

      Wallaahu’alam. Oh ya, Ustaz rock tu Ust Akhil Hayy ke?;-)

      0
      0
      • Fact-oriented Person says:

        Allah & Rasulullah dah bagi hint2 akan beberapa ubat yg jauh lebih berkesan dari gelang magnet, & jauh lebih murah rasanya.. Antaranya ayat2 syifa’, makanan2 spt habbatus saudaa’, madu, kurma serta pelbagai lg perkara2 ‘ajaib’ yg baginda cadangkan. Ntah2 ramai yg ragu2 kesan dari cadangan Rasulullah ni berbanding kesan gelang magnet? Wal’iyaazubillahi min zaalik.

        0
        0
        • Zaza Muhammad says:

          Memandangkan tahap kesihatan dan daya tahanan manusia ni berbeza2, kena lah berikhtiar utk mendapatkan tahap kesihatan yg baik. klu tak berusaha, tak boleh gak. kekdg sesuatu ubat atau rawatan alternatif tu tak berkesan kpd sesetengah org tp berkesan kpd org lain. ini bkn soal percaya atau syirik smpi tahap menyekutukan kuasa tuhan tapi sebagai manusia kita digalakkan mencuba dan berikhtiar sbb tu sebelum melakukan sesuatu kena niat berikhtiar. sembuh ke tak ke berkesan ke tak ada kesan apa2 tu semua dengan izinNya.
          frankly, aku pun susah nk konfiden dgn mende2 mcm gelang atau pendant wpun aku dah guna. setakat melegakan tu ade lah, alhamdulillah sesuai ngan aku tapi mengubati tu agak mustahil. klu seseorg tu dah sakit, tetap kena berubat. aku rasa bab2 gelang magnet atau apa2 yg sewaktu dengannya sekadar utk menjaga kesihatan tp bkn untuk mengubati. aku bg cth diri aku sendri je, aku guna pendant sekadar melegakan migrain tapi tidak menyembuhkan 100%, maknanya sblm ni klu sakit tu smpi terpaksa cuti, langsung tak boleh bangun, berhari2, skarang ni boleh lah control sket. lama plak pastu klu terkena panas ke, tekanan darah rendah ke sakit semula, takan pulihnya tetapi boleh melegakan dgn izin Allah…

          0
          0
        • Fact-oriented Person says:

          Sy setuju kata2 Zaza..cuma tak ramai yg berfikiran mcm Zaza bila gune bende alah tu.. Sy penah try pakai pendant, mak sy plak memang tak buang2 sampai skrg gelang magnet tu. Kesan? Certainly mcm sy cakap tadi..kesannya tak sama kpd setiap org. Tadi jugak sy cakap bukti ttg kesannya hanya ada pd testimoni, & yes you’ve given another testimony..a positive one I guess.

          Ikhtiar itu tidak salah Zaza..cuma cara ikhtiar juga perlu diambil kira. Bg sy, kalau perempuan pakai bende tak jadi isu sangat..laki2 ni lain sket. Bab syirik ni bukan spt yg anda sebutkan tadi Zaza..menyekutukan kuasa Allah adalah pd bab Syirik Jali. Itu dosa besar. Cuma percaya pd ‘kuasa’ penyembuhan gelang magnet PADA SESETENGAH ORANG kadang2 boleh termasuk dlm Syirik Khofiyy, syirik kecil & tersembunyi yg biasa berlaku dlm amalan seharian seseorang kalau tak berhati2 dgn hati kita. Apapun pd sy hukumnya mungkin bukanlah haram..so terpulang pd masing2 utk interpret pemakaian gelang magnet ni & mudah2an semua terhindar dari Syirik Khofiyy..

          Itu hanya pandangan sy Zaza..sy hormati pandangan anda jugak. It’s a win-win opinion alright?;-)

          0
          0
        • mamy oren says:

          sangat setuju tu zaza!~kita hanya ikhtiar mana yang boleh yang menyembuh tu tuhan punya kuasa..

          0
          0
  39. ntahla…aku xminat dgn gelang2 ni

    cincin pon xpakai

    nak pakai gelang2

    nampak mcm wat semak kat badan lagi ade

    0
    0
  40. jentayu says:

    Apasal pihak hospital tak guna gelang tu (atau sewaktu dengannya) untuk dipakaikan pada pesakit ?

    0
    0
  41. lynda says:

    gelang2 nie mgarut….menguntungkn owg tertentu jer. lbh baek jge makan, minum air msk byk2 n bdoa byk2 pd tuhan…insyaallah

    0
    0
  42. khairol says:

    salam.. bongok kan suma pembaca nara ni..
    korang da try ke gelang tu??
    x try jgn la komen yg teruk2, fitnah namanye..
    ada lg yg ckp pakai gelang cukup, xyah b’doa pada allah apa suma.. ada ke ac ckp cmtu kat dalam brochure dia??
    xde kan?? opened minded la skit.. mana2 ustaz pon cakap.. kita BERUSAHA.. ALLAH yang MENENTUKAN..
    so gelang ni salah satu usaha yg kita leh wat..
    joging n exercise pon usaha gak.. minum air byk2 pon usaha gak.. kalau duk doa je tp x usaha allah xnk tolong gak… ALLAH hanya tolong org yg tolong diri sendiri..
    ada plak yg cakap syirik… astagha.. bnda ni bkan menghalau hantu dan nasib malang or menghalau sial apa pon.. gelang ni ada magnet yang melancarkan pengaliran darah…. pengaliran darah tu penting dalam manusia… contoh la…contoh je ek…
    nape org ckp minyak lintah tu dapat besar kan kemaluan lelaki?? syirik gak ke?? minyak lintah tu membantu melancarkan peredaran darah.. itu sbb2 nye… so itu adalah salah satu usaha utk menjaga rumah tangga…
    so skrg paham x??? kalau kaki terseliuh dan ada angin dalam badan kan kita sakit?? kita gi urut kat mana2 pakcik urut.. itu urut utk apa?? utk pecahkan angin dalam badan… knp?? angin tu menhalang peredaran darah.. sbb tu kita sakit… x caye korang ikat jari korang kuat2… tmpt yg darah x masuk tu mesti sakit…..
    kalau ada duit beli la gelang tu dan try.. baru tau.. jgn beli yg ciplak punya.. bli yg ori…
    kalau btul xde pape berlaku.. kutuk la sesuka ati korang ek.. last..kalau bnda ni x elok.. nape JAKIM x wat pape…
    ada je pekerja JAKIM yg pakai gak gelang ni..
    ini nama nya USAHA ok?? USAHA…. jgn la jatuhkan kita sesama melayu… kita patut sokong… salam…

    0
    0
    • org pntai tmur says:

      first, cara tegur mr khairol kpd pengkritik BN kurang sopan. berbalik kepada isunya sekarang berkenaan gelang magnet “adakah benar2 b,kesan merawat beberapa penyakit dan boleh memberikan tenaga” .ada beberapa org yang bijak mengaitkan isu ini dengan panduan pemakaian barang hiasan dalam islam bg lelaki iaitu “larangan memakai gelang bg lelaki” . mereka telah memberikan pendapat yang boleh dijadikan panduan dan perkongsian ilmu spt mana dikupas oleh Fact-Oriented person, [email protected] dan beberapa org lg. memang betul memakai gelang salah satu usaha (jika benar dikatakan boleh merawat penyakit) tetapi usaha juga perlu berlandaskan kepada ajaran dan larangan dalam islam. sy tidak kata mr khairol salah dan org lain benar tp rasanye tak patut pulak dikaitkan dengan joging, urut, minyak lintah dan sebagainya sebab kita bercakap pasal “gelang”.

      0
      0
      • Fact-oriented Person says:

        Khairol, bukan syirik spt yg anda maksudkan di atas tu yg dikatikan dgn pemakaian gelang2 sebegini..& sy tak rasa sy perlu huraikan lebih lanjut bab2 syirik kerana bukanlah syirik dlm menyekutukan Allah atau kerana dikatakan menghalau jin atau nasib malang atau sial etc..itu tangkal! Sah2 HARAM!

        Gelang magnet ni boleh dikatikan dgn SYIRIK KECIL / TERSEMBUNYI (KHOFIYY)..takde kaitan langsung dgn pemahaman anda di atas. Semua org tau gelang tu utk so-called perubatan..bukan menghalau jin, nyamuk atau nasib malang atau sial semua2 tu..jelas anda salah faham isu syirik dlm bab gelang magnet ni lalu trus meng’counter’ balik akibat dari kekurangfahaman dlm isu syirik khofiyy tu. Diulang bahawa bukan syirik jali yg dikaitkan, tapi syirik khofiyy. Enough said.

        Isu yg anda huraikan termasuk minyak lintah etc tu, sy malas komen.. Benar itu satu ikhtiar & usaha, sama spt gelang magnet. Masalahnya gelang magnet ni dipakai sentiasa di tangan yg kelihatan kurang sesuai bg kaum lelaki, malah ada yg nampak spt samseng dgn adanya gelang di tangan (pd hemat sy).

        Ubat2an yg digunakan sbg ikhtiar tu memang adalah wajar disamping percaya bahawa kuasa Allah penentu bg penyembuhan penyakit etc.. Biasanya ubat ini dimakan mengikut prescription physician, atau bila perlu..bukan setiap masa. Ubat2 juga telah DIBUKTIKAN SECARA KLINIKAL & SAINTIFIK akan keberkesanannya, maka oleh yg demikian disarankan pengambilannya. In contrast to gelang magnet, kesannya hanyalah pd TESTIMONI, TIADA BUKTI SAINTIFIK akan kesannya melainkan jika anda dpt buktikan sebaliknya di sini.

        Wallaahu’alam.

        0
        0
  43. pegawai sains says:

    elektronik dgn sel manusia mane same.. bebal

    0
    0
  44. Zaza Muhammad says:

    well rawatan ini sekadar alternatif, better dari penggunaan dadah terutama pain killer yg ade kesan jangka masa pnjg terutama perut. pengalaman sendri, aku penah dimasukkan ke hospitak sbb muntah berdarah akibat perut luka kesan dari pain killer yg aku amik bertahun kerana migrain yg teruk. tu psl aku berusaha untuk mencari alternatif. nk elak dari mkn ubat penahan sakit.
    apa2 pun utamakan kesihatan anda. jagalah kesihatan sebelum penyakit dtg dgn jaga mkn, minum serta pergaulan….

    0
    0
  45. pasha panda says:

    nak komen sikit.

    mak aku ada pakai gelang magnet jugak tapi yang murah sikit la,bukan jenama ac.mak aku cakap sejak dia pakai tu adalah rasa ringan sikit badan dia sebab mak aku ni spesies lemah2 badan operate pun dah 3 kali macam2 la sakit dia.

    pasal gelang aura/magnet bab syirik semua ni,aku tak fikir camtu,sebab memang betul certain bahan2 bumi ni ada faedahnya untuk badan dan kesihatan kita.kita kena buka minda dan kaji.contohnya garam.kalau ikut feng shui orang cina kalau nak elak hantu dekat ngan kita,kat setiap penjuru bilik ,tabur garam.ni aku baca dalam buku lilian too.bila aku baca2 kat net,baru aku tau rupanya garam ni ada unsur tenaga macam ka me ha me ha la kiranya.sebab hantu/entiti ni pun dalam bentuk tenaga/cahaya jugak .garam ni berfungsi untuk menuetralkan unsur2 negatif sebab tu ada lampu garam bukit untuk buang ion2 negatif dalam bilik

    kalau nak ikut bab syirik2 ni,adalah sorang ustaz dia ada laman web : laman emjay .dulu ustaz ni dok kepoh2 mengharamkan produk aura seri kononnya itu syirik moden.pastu dalam tahun 2007 kot ustaz tu ada cakap kaedah rawatan pinggan putih tu pun pada pendapatnya syirik.tup tup tahun lepas produk jus tuk guru famous kan,kaedah rawatan pinggan putih jugak,siap datuk nik aziz join sekali buat demo tulis atas pinggan putih tu.

    so kesimpulannya sebelum nak syirikkan2 orang,baik zip mulut tu dulu.kalau status anda tok guru mursyid,dipersilakan komen.

    0
    0
    • org pntai tmur says:

      sy nk komen balas dr Fact-Oriented person. hope FOP sudi bg feedback. silakan…

      0
      0
      • Fact-oriented Person says:

        Senang cerita, pd sy ramai kurang faham isu syirik di sini & kurang jelas beza antara syirik jali & syirik khofiyy.

        Sy tak bermaksud sy paling faham, cuma sy dah huraikan setakat yg saya faham & dah sy huraikan dgn panjang lebar kat atas, & kalau nak tunggu tok guru mursyid yg huraikan, jangan tunggu di sini, pegi cari di pondok2 ilmu!

        Syirik khofiyy ni adalah syirik yg sering berlaku dlm perlakuan harian kita..mcm2 jenis & terlalu pelbagai. Paling utama ialah menjaga hati kita dlm tindakan2 yg boleh mengenepikan kuasa Allah dlm setiap hasil kpd urusan2 harian kita. Search la kat internet utk penerangan lanjut, atau tanyalah ustaz;-)

        0
        0
        • sms says:

          hehe..ustaz yg betul2 ustaz tau, bkn ustaz rock..kalau tak, nanti mr.khairol mrh…hihihi…

          0
          0
        • org pntai tmur says:

          terima kasih di atas pndapat anda.. banyak ilmu yg sy dpt dr FOP ni..

          0
          0
        • Fact-oriented Person says:

          “Wa maa uutiitumm minal ‘ilmi illaa qaliilaa…”

          Ilmu kita ni sekecik2 kuman je..Allah jua yg Maha Mengetahui segala sesuatu. Semoga pandangan2 sy tak bersalahan dgn kebenaran-Nya.

          0
          0
  46. wak luuu says:

    yang penting minda kata … sihat.. smua akan sihat…… Kata fasi aku lo… mmg yer…… minda mengatasi segalanya

    0
    0
  47. AsamGaramGula says:

    Ubat paling mujarab untuk mengubati penyakit ialah kekuatan mentaliti. Jika kita percaya dgn memakai gelang magnet ni akan menyihatkan badan kita maka sihat la ia. Jika kita percaya ALLAH SWT itu maha mengubati maka dgn hanya doa sahaja boleh terubati penyakit kita. Mental yang kuat untuk badan yang cerdas. Sekian

    0
    0
  48. weeee says:

    tula.. dlu mak suruh blajar sibuk nak menyibuk.. smpai benda ni pn tk reti2 lg. bdn kte kn mengandungi electron dan proton. tk silap aku mse sains form 3/15 tahun dh blaja benda kejadah ni. badan kte kn mengandungi negatif dan positif charge. magnet ni tujuan dia utk me ‘neutral’ kan voltage dlm bdn kte klu trlebih ke terkurang ke. kdg2 sbb kte slalu sgt pegang besi trlebih lah electron yg msuk dlm bdan. sbb tu ade yg sakit tu. ade slah satu dri charge tu trlebih dri yg lgi stu. so gelang ni lah yg dok mengalirkan ape yg terlebih, msk dlm gelang, yg trkurang msuk dlm aliran bdn kte. tula fungsi benda yg si AC Mizal ni tgh dok buat. meng ‘neutral’ kn blik.

    klu msuk bab2 syirik ni, aku tk brani nk sentuh sbb aku bknnye pndai sgt. tkut aku trsesatkan org pulak. tp aku mcm trtanya2 jelah. abis tu klu slama ni kte dok makan ubat kte prcaya benda tu blh mnyembuhkan kte syirik jugak ye? tak aku rse. so magnet ni same jelah situasinye. dia memulihkan kesihatan tp idak lah kte blh melawan kuasa yg maha satu ALLAH S.W.T. kte tk pcaya 100% tp klu dgn keizinan ALLAH sembuhlah kite. benda tu insyaallah blh menyembuhkan kite tp jgnlah kte terlalu prcaya sgt dgn gelang tu.. so tkdelah jdnye syirik benda tu.

    0
    0
    • Fact-oriented Person says:

      Ya, percaya pd ubat2an yg boleh menyembuhkan sesuatu penyakit tanpa beriktiqad di hati bahawa semuanya berlaku dgn izin Allah juga adalah dari syirik khofiyy..itulah yg sepatutnya kita semua hati2 dgn hati kita..

      Ttg hujah kat atas tu, itu hujah anda. Cuba bg satu artikel pakar & saintis yg sebut ttg perkara yg sama dgn hujah anda..sy mohon kerana sy jugak tak pandai sangat..;-)

      0
      0
    • joyoarmani says:

      what crap! berapa ribu dah rugi ni sampai berani mengeluarkan hujah tak masuk akal ni? yg aku tau gelang magnet ni so far dah berjaya menarik ramai melayu terutama dari golongan kakitangan kerajaan yg kurang cerdik menjadi separa muflis. Gelang murah, ada medical benefit …. NO, autoplacement… NO (yg ada cumalah AUTA placement) Bonus utk pembeli (hanya bila dah ada cukup downliner, baru lah yg atas tadi tu dapat RM1,800. Walhal masa tu ACk dah dpt at least RM12,000) Tak ker bodoh namanya org yg join ACK ni…

      0
      0
  49. sama mcm kayu kokka yg org bising2 dulula…

    0
    0
  50. lolyat gang says:

    dia islam ke bumiputera ke aku pedulik ape
    x bertanggungjawab punye jantan
    fook u AC

    0
    0
  51. selepet tahik says:

    kench je mende ni…siap kuar fakta fizik sume…made in china jgak..
    kalau betul, aku nak gelang leh jd power n ensem cam gaban..ade beran?

    0
    0
  52. Yang Benar says:

    ala, mmg bohong pun.. diorg wat demo angkat org guna jari, sebenarnya xyah guna gelang tu pun ble angkat.. kalau xcaye, buka youtube.. LOL..

    0
    0
  53. pusycat says:

    Mizal oh mizal. Mcamana rezqi ko nak berkat. Langsaikanlah hak anak & tuntutan bekas isteri. sbb tu lah ko kena ugut.

    Kalu ko bagi $ pun anak ko juga darah daging ko juga. Jangan cendekel nanti rezqi lagi tersekat2. Walau dah bpisah tapi bekas isteri tu yg besarkan & jaga bagi didikan kat anak ko.

    Jangan nak kona sana kona sini bagi alasan nak elak tanggungjwb. Dah termaktub dlm huku, la bro. Namanya nafkah. Termasuk makan minum, pakaian pendidikan tempat berteduh (rumah) kenderaan & semua keperluan yg munasabah sebagai manusia.

    Mcamana keperluan ko hdup dgn anak2 ko dgn emilia mcamtu lah anak ko dgn bekas isteri.

    Ko tak kesian ke? Kan anak ko juga. Kesian kerana nak dpt keperluan hdup yg asas pun terpaksa turun naik mahkamah mcm pengemis. Sepatutnya ko layan anak sama rata. sepatutnya ko bayar lagi kat bekas isteri kerana dia juga berhak sebagai ibu. Ko kena bayar titik peluhnya.

    Common la bro kalau ko jalankan tjwb pun maruah ko juga. Ko tak lokek Allah lagi maha pemberi. Apa ko takut miskin ke bila bagi nafkah anak.

    Mcm ni kan malu org pndang sbgai bapa yg x btanggungjwb. Berapa sen sngt nafkah anak? Baca kat paper bisnus juta2. Tapi at the same time anak fight utk nafkah. Be gentleman bro. Kalau ko lepas kat dunia ni kat akhirat ko kena jwb depan Allah tau. Mulut ko tkunci masa tu. Ko nak kona baring pun tak leh.

    Hdup lama mana? Tiba masanya kita kembali jua. Tak pakai pun gelang2 tu. Balut kain Kain putih je tau.

    Ha kan sekarang org ugut ko plak. Allah maha adil tau.

    Anak yg ada skrng ni ko syg juga. Tak ada beza. Anak darah daging ko dunia akhirat.

    0
    0
  54. noe says:

    xphm btul yg sibuk defen gelang AC ni.. kalo betul gelang ni betul2 baik utk kesihatan, knp xde bukti?
    and knape la harge sampai 1k? pas2 kantoi sistem MLM lak?
    sume bgado kat cni, last2 yang kaya AC Mizal gak. terbahak2 dy tdo dgn duit korang.

    0
    0
  55. rose says:

    org kuat biz ac adalah bini die..tulang belakang dan tunjuk ajar..patut la bini die nasihat rosnaida (adik) supya duk je umah takyah berlakon..tunggak kejayaan….!

    0
    0
  56. rose says:

    produk tipu…dengan nama ‘artis’ dan ‘popular’ dieorang wat biz..aku tahulah marketing strategy..korang yang beli dah kene tipu..

    0
    0
  57. Cheryle Opp says:

    Wow, this was a really quality post. In theory I’d like to write like this too – taking time and real effort to make a good article… but what can I say… I procrastinate a lot and never seem to get something done.

    0
    0
  58. What a waste of time. You’re poor english made this article hard to read. Learn to write.

    0
    0
  59. I understand that my daughters are fabulous devoid of these excellent feedback, but of course it may make me sense awesome.

    0
    0
  60. Come see My website concerning Full Tilt Cheats!

    0
    0
  61. I’m writing to let you understand of the brilliant experience our child had reading through your webblog. She figured out some details, including what it is like to have an excellent coaching heart to make many people without difficulty learn about a number of complicated subject matter. You actually did more than my desires. Many thanks for coming up with those practical, trusted, revealing and as well as unique tips on your topic to Gloria.

    0
    0
  62. Ken Wigley says:

    Howdy! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my good old room mate! He always kept chatting about this. I will forward this page to him. Fairly certain he will have a good read. Thank you for sharing!

    0
    0
  63. Have you ever thought about creating an e-book or guest authoring on other blogs? I have a blog centered on the same subjects you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know my viewers would appreciate your work. If you are even remotely interested, feel free to shoot me an e mail.

    0
    0
  64. Do you mind if I quote a couple of your articles as long as I provide credit and sources back to your website? My blog is in the exact same area of interest as yours and my visitors would really benefit from some of the information you provide here. Please let me know if this alright with you. Thank you!

    0
    0