Written by AbangNara | November 15th, 2008

Scha Al Yahya atau nama sebenarnya Sharifah Nor Azean Syed Mahadzir Al-Yahya memang ada ciri-ciri wanita melayu terakhir. Kalau tengok penampilan Scha dalam Melodi dan drama-drama, perwatakan Scha nampak sempoi dan menarik. Patutlah Fahrin boleh terpikat kat dia.

Untuk lihat lebih banyak gambar terbaru Scha Al-Yahya dan biodata, sila baca artikel ini selengkapnya.

Biodata Scha Al-Yahya:-

  • Nama: Sharifah Nor Azean Syed Mahadzir Al-Yahya
  • Nama Komersial: Scha Al-Yahya
  • Usia: 25 tahun
  • Tarikh Lahir: 30 Mei 1983
  • Tempat Lahir: Sungai Petani, Kedah
  • Tinggi: 5 kaki 7 inci
  • Berat: 50 kg
  • Iklan: Hotlink, Nokia, Olay
  • Filem: Antoofighter, Histeria, Papadom
  • Drama: Impian Illyana, Sadiq & Co., Honeyz, Bella
  • Muzik Kegemaran: Yang rancak
  • Minuman Kegemaran: Jus Tembikai
  • Warna Pilihan: Putih
  • Artis Kegemaran: Vanidah Imran, Afdlin Shauki, Johnny Depp, Julia Roberts
  • Tempat Kegemaran: Club Med, Cherating
  • Idola: Tun Dr Mahathir
  • Tabiat Buruk: Terlalu banyak berfikir
  • Gelaran: Juara Dewi Remaja 2006

TAGS:
PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

130 responses to Biodata Dan Gambar Terbaru Scha Al-Yahya

  1. darkknight says:

    gambar-gambar ini diambil dari http://www.murai.com.my khas untuk peminat scha

  2. pminat scha says:

    scha ni btoi2 chateq la..sye minat gler dyer!!! rse2 bole x jumpe dyer???she’s so talented,c0ol,cute,CHANTEQ,r0cks and soso sp0rting larh..
    wish to meet her..!!! plizz

  3. balqish says:

    a’ah tol ckp u…
    i pown nk sgt jmpe ngn scha nie…
    n for u darknight thanks for the picture ha…

  4. casper78 says:

    tengok tu .. fav place .. club med cherating .. nanti kalau nak datang bagitau ekk.. akak g situ

  5. isha says:

    cantik la kak scha ni.boleh jumpa tak?saya minat giler ngan scha.

    • farah liyana says:

      kak scha memang cantik,sebab tulaa dier menang pertandingan dewi remaja 06/07.memang bagus pon dier berhenti jadi pramugari…kan lebih untung kalau jadi pelakon…ramai org ambik blakon..kalau dpt jumapa kakscha…TUHAN jer yg tahu….betapa indahnyer dunia nie dpt jumper kak scha…yahoo

  6. DEBAB! says:

    comei..

  7. Huda Izni says:

    saya selalu mmpi kak scha..saya x de kakak n saya selalu nak kakak ck dia..sporting.. hrap2 dia bley jd kak angkat saya…nak sgt2..

  8. huda izni says:

    kak scha..klu kak terbaca komen saya..kol la saya.. saya nak sangat dapat kak cm kak scha. sporting..bek..ni no saya.017-4510723.. msj saya tau..bye..luv u..

    • Akak scha says:

      umur adeq bape tahun.alamat umah adeq ape.adeq leh balas cepat x sebab lepas ni akak ada shooting.ini nombor akak-017-2890537.

  9. matjan says:

    jadi adik angkat abang taknak ke huda.heheh

  10. Tr0y,a2iq says:

    Aku minat ar ngn scha ni..mule2 igtkn cite awan dania xbest..upenye best gler..sbab de scha..

  11. juztembikai says:

    ahax..haku stuju ngan kowang sumer..cayok2..scha jgn lper amek c huda tuh jd nnek angkt taw…ciyan ler kat dyer..treng..teng..teng…huhuhuhhh..keep it out scha..lurve u..

  12. issobel says:

    ini bru la artis malaysia yg bersopan.nampak sgt kemelayuan dlm diri scha.sya pun minat gak dgn scha.coz dia cantik,comel and segala2nya la yg baik.x rugi fahrin dpt scha.klu scha di bandingkn dgn linda onn..perrrgghh..jauh sgt beza dia.bagai langit dgn bumiiiii..harap2 la hubungan scha dgn fahrin kekal slamanya ye..

  13. bgoz.. says:

    kak scha..
    love u..

  14. escay gurlz says:

    eyh,sowy slp daa..ehe. urm luv u la kak scha.mmuuahh.yuhuu

  15. iena says:

    bolaeh adik kawan dengan akak?

  16. shahidah says:

    hai kak scha nie cantik la………………..saye teringin nk jadi mcm kak

  17. nina says:

    hai..hrp2 scha bce mcj ney..sye minat gle2 kt scha..aq pnye pangai gle2 sm ngan dye..hrp2 bleh brjmpe..tgkap gambr sme2,dpt no fon dye..k lh..2 jer..bye…

  18. fyna_liza says:

    sy suka kak scha…cantik,comel…i love u…

    • Akak scha says:

      nama sebenar adeq ape???????terima kasih kerana puji kak scha…………kak scha pown luv sume peminat kak scha……………….sebenarnye kak scha pown x sangka ade peminat macam fyna_liza……………… @[email protected] sch@

  19. epi sepet says:

    assalamualaikum kak scha……..ap pkmbngan kak scha skrg ni.ad terlibat ngan filem baru ke.cm xsbar nk tgk akak berlakon filem lg,akak ni ad style berlakon.tu best tgk akak berlakon.hehehe

  20. epi sepet says:

    kak scha ad friiendster x or e-mail x………

  21. NINA says:

    HAI..KAK SCHA…CBELH KAK SCHA BCE KI2WANG NYE AYT..BLS KEW PEW KEW..KI2WANG NK JMPEW KAK SCHA BLEH

  22. NINA says:

    JMPEW KT JJ SEMBAN..HEHEHE..PLIZZZ..2NAIKN PRMINTAAN KI2WANG..BLEH KN..????????????????????????????????????????????????????????????????

  23. NINA says:

    BLEH KITE JMPEW KT JJ SEMBAN…PLIZZZZ…

  24. fatin says:

    saya suka sangat tengok scha berlakon dalam citer lemas dalam cinta. dalam 2 scha berlakon dengan fahrin. sweet la muka ,,suka tengok. saya harap scha berjaya dalam karier.Amin……….

  25. chantek says:

    comel sgt-sgt!

  26. flower says:

    ayu nyer berbaju kurung kan..

  27. MetalHead says:

    Ini kalau mak gua tengok, terus berkenan…

  28. sakinah says:

    akk cun are.. cntek….. sye ske pic akk

  29. Ociok says:

    Tak cantik..
    Kalau ada kerudungnya baru cantik.

  30. syam finas says:

    hyee scha..
    i peminat stia u aw..
    i minat sgt..
    i hope,,
    i can jumpe u satu ari nanti.
    kim salam kat afdlin k..
    ckp kat dye..
    mcm mane nak join program realiti 2tu ek???

  31. sya says:

    hai kak scha..good luck!!

  32. sya says:

    hai..hehe..

  33. nur aida says:

    hye kak scha..sye ske la tgk akak..lagpown akak ad blakon kt cite evolusi kl drift 2 kn?????xsaba nk tgk akak n syamsul blakon…hope dpt jumpe akak nanti..

  34. batek malaysia says:

    tak suke scha blakon citer awan dania.. Ngader2 tul.. Ingat ngko tuh lawa sgt ker?? Nyampah aku nengok.. Hidung ngko tuh kasi adjust sket bleh tak?? Buruk tau tak?! Hahahaha

  35. lia says:

    yuhuu scha..haha,,aq wt pic ko jd wallpaper fon aq,,xkesahh an..hhaha,,

  36. afriena says:

    hye kak scha…
    u r so canthek n cute…
    sye minat gler2 kat akak…
    huhu:-)

  37. harith says:

    hye..
    kak scha is so cute..
    i like u…

  38. hangitgurlz says:

    org kedah kn?
    sama la kita..wish u gd luck!!!

  39. ieqa_1995 says:

    comel sgt la…best nyer klo dpt jmper!!!bley amik gmba hehe…acctually aritu ader jmper tp mlu nk tgur..

  40. lim says:

    lakonan awak mantaplah.awak blh jadi pelakon harapan..saya minat setiap lakonan scha.

  41. sofia nabila says:

    lakonan kakak mantaplah.lakonan akak dalam cerita awan dania memang best.x miss tengok cerita akak.teruskan lakonan akak.adeq syg akak.

    • hangat gurlz says:

      kepala otak kau,lakonan dye mantap.mcm tahi ade larrrrrrrrrrrr.aku peliklah knape sume orang minat kat dye.

  42. siti nor hanisya says:

    akak memang best bile belakon dalam cerita awan dania.akak cantik boleh belakon lagi banyak cerita. .

  43. marlina says:

    akak cantik macam barbi doll.betul ke akak putus dgn abang fahrin.kenapa?????.maafkan adeq kalau tanya yg peribad………adeq cayang akak

  44. marlina says:

    akak cantik macam barbi doll.betul ke akak putus dgn abang fahrin.kenapa?????.maafkan adeq kalau tanya yg peribadi……..adeq cayang akak

  45. fasha says:

    akak cute lah bile belakon dlm ape2 cite pon.adeq arap akak berjaya dlm bidang lakonan.GOOD LUCK. @DEQ [email protected]@NG @[email protected]

  46. suraya says:

    cute nye gmbr akak….letaklah banyak agi gmbr akak….i hope akak happy always……jgan sedih4 taw….klu sedih reply la komen adeq niw….pedulikkn ape Owang laen nk ckp pasal akak…MMMMMMMMMMMMMUUUUUUUUUUUUUAAAAAAAAAAAAAAAAAAAHHHHHHHHHHHHHH……….MISS U SO MUCH…..

  47. anonymous says:

    ayu jer..sweet sgt

  48. baby_girl says:

    hai akak scha chat x? sya minat sgt dgn akak.akak scha ni lawa n cute sgt hehehhehhehe apa petua akak ek

  49. syed_nazmin says:

    kak scha cute sngt2………………syed akan support akak dari belakang………………saye nak clash ngan awek caye pown cbb akak scha cute sngt9…………………………………………………………………….. [email protected]@ [email protected]@ng @[email protected] sch@

  50. metal_hair says:

    ni mak gua tengok ni………ya allah terus berkenan………………scha leh x awak jadi awek aku??????????????????????????hari-hari aku belanje awak makan…………saye rase fahrin tu BODOH sbb dye tinggalkan awak…………kalau awak x nak jadi awek saye,x pelah…….saye x marah pown……awak x nak jadi awek saye,apa kate kite berkawan…………kalau x ,kite jadi teman tapi mesra……………………..JANGAN MARAH YE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  51. hangat-gurlz says:

    hai……..bohsia……..wat pe tu?????????????aku nak ckp kat kau yg SELAMAT BERPUTUS DGN FAHRIN………….aku rase semua org yg puji kau dlm mesej ni,semuanye BODOH…………ok lah bohsia,aku x nak jadi org BODOH sbb mesej kau…………………..AKU DAN KAWANKU UCAPKAN “SELAMAT BERPUTUS”

    • otai_seNgkek says:

      niy la pujian yg trbaek pnh aq teng0k..!!
      ad ke ptot puji cm tuh..??
      kLu dri tu da x Laku..
      xpya la lapuji cmtu..
      k chALuw….

      • hangat_gurlz says:

        yg lu sebok pasal gua ni,apahal???????????suka hati gua lah………….gua tahu lah kau ni org BODOH………..sbb pegi puji SCHA…………..dri gua x LAKU ke lu yg x LAKU…………………..k lah gua malas nak layan org BODOH macam lu………………………………….JANGAN SAKIT HATI YE,OTAI_SEnGKEK…………………………………………

      • hangat_gurlz says:

        itu pujian yg lu kate trbaek………………dah sah2 lu pown org BODOH…………………………biOrlah gua puji macam tu…………………itu pujian yg trbaek punye……………….dri gua x LAKU ke dri lu x LAKU…………………..dan suka hati gua lah nak puji BOHSIA 2 mcm 2……………….BODOH……………k lah gua mls nak layan org BODOH mcm lu………………otai_seNgkek konon…………………..

      • hangat_gurlz says:

        itu pujian yg lu kate trbaek…………………………..gua tahu lah lu 2 org BODOH……..sbb puji BOHSIA 2 kan……dri gua x LAKU ke dri lu x LAKU…………..biOrlah gua puji mcm 2…………………..suke hati gua lah………….k lah gua mls nak layan org BODOH mcm lu…………GUA NASIHAT KAN LU………….x payah lah nak tunjuk baek dekat BOHSIA 2………………..

        • GADISMELAYU says:

          WOI BETINA XLAKU..YG KO SAKIT ATI NGAN SCHA TU PEHAL…
          KO NIE BTOL XDE MARUAH LA…
          MALU LA SKET.BHSA CAM ORG XDE AKAL..
          KLAU NK TEGUR OR NASIHAT TU BIAR LA ELOK SKET..
          MCM KENE RASUK NGAN SETAN JE KO NIE..
          SORI KLAU KATA2 AKU MENYAKITKAN ATI KO…

        • awekcun says:

          SORI…SORI..SORI….
          BKN CIAN KT HANGAT GIRL SIAL TU TP CIAN KT OTAI SENGKEK..
          GUA SALAH TAIP LA..
          GUA GERAM SGT NGAN BETINA CAM HANGAT GURL NIE…

        • GADISMELAYU says:

          CIAN KT HANGAT GURL…
          KO JGN LYN SGT ORG YG DIPENGARUHI SYAITAN NIEE..
          MAKIN KITA LAWAN MKIN MENJADI2…

    • jonny says:

      kau ni bajet a. kau yg bohsia. kau tk pandai berlakon tk yh bising. kau yg bodoh. kau jeles kan kitaorang puji kak scha. tolong la insaf. assalammualaikum

  52. otai_seNgkek says:

    aq sntiase laku tw………x cm lu………………….aq x BODOH……..
    Aq X nK dengor pown NASIHAT KAU TUW……..meski pown gua BODOH ,,, gua x lg BODOH cm lu…….OooooooOOOOOooooOOoOOooOOOKKkKKkkkkkkKKKkkkKk…………………….Gua pown agk2 malas nk layan Owg cm lu niw………

    • awekcun says:

      SABAR LE OTAI..
      JGN MARAH2..
      TAKT KANG BKEDUT MUKA KO CAM MUKA HANGAT2 TAIK AYAM TU…
      KANG KO PUN XLAKU CAM DIA..
      HEHEHEHE…

  53. arekim says:

    kak scha cetek giler….klu ler dpt jmpe dye…

  54. akim says:

    cantik kak scha ni.pandai belakon plk 2

  55. sharon says:

    very the cool girl,suka tgk stail dia yg sempoi……giler

  56. liyana says:

    assalammualaikum kak scha saya sangat minat kat akak kalau la saye dpt jadi adik angkat akak mesti syok tapi mustahil la sbb saya bukan artis.akak nk no fon? nk mesej2 ngan akak la. lagi satu akak ade YM x.

  57. alya says:

    hai kak scha saye minat sangat kat akak. jgn tinggalkan carier berlakon. pedulikan org yg suke ejek akak dia jeles akak pandai berlakon dia x pandai berlakon sbb tu dia kutuk akak. akak pandai berlakon dalam citer ape2 pun akak funny dan sporting bye and i love you so much……………………

  58. nur says:

    hangat_gurlz tu jeles akak scha pandai berlakon dia x pandai langsung. dia yg bohsia. akak jgn terasa jgn layan sngt org mcm hangat_gurlz tu saye syg akak bye…………

  59. acha says:

    kak scha ni cute,,cantekk…kalo boleh acha nak sangat jumpe dengan kak scha,,hehe

    • CUTE GIRLZ says:

      ASALAMUALAIKUM…saye cume nak komen dkt hangat _girlz SbLm KiTa cakap orang bohsia kita kena cermin diri kite dulu sblm cakp dkt org entah awak yany bohsia…..KE LA KALAU TERASA PANDAI2 LA.SBNARNYA SAYA MEMANG SENGAJA BUAT AWAK TERASA.ERM DA

  60. aisyah & dini says:

    kak scha nak minta email kak scha

  61. cha says:

    salam…hye kowunk yg bce msg aq ni,, jgan la ktuk owg…kan x baeq,,,hehe… aq ni 13 taun,,as adeq kite kene NASIHAT owg yg x btul,,,hehe…pe2 pown,,, kak scha, cha ucpkan akq suc-s dunia n akhirat tau…DAAAAAA…..sAlAm
    [email protected]_isa*

  62. adi viransyah says:

    scha nk nmbor fon?dan tmpt tinggal awk.

  63. dka says:

    akak ni cantik la, cutelagi tu

  64. are_dib says:

    salam k.scha..sye sker tgok k.scha b’lakon..k’scha nie gler2 gakz ek orgnyer..haha…jdik kkk.angkt sye leyh??….(^_^)..

  65. amira says:

    scha nie cantik kan?

    • aries_april says:

      ehm..mt giler kat dia…

      tp pas kes dia kna tngkp new year ari tu ngan awl…
      skit trkilan lah…

  66. lara says:

    sayang muke lmbut tp pangai liar..
    mluat trus kt minah nie..
    muke x mencerminkn keperibadian dia..
    xplanation lak bebelit2.. ilang minat trus :(

  67. naz says:

    oooooooooooookkkkkkkkkkkkk

  68. eyfa... says:

    5 kaki 7 inci tu bpe ek???aq x pham ah…bgy la ukran yg specifik an…157 ke…ap ke??????

  69. najwa says:

    aii kak scha…adeq mnat cgt ngn kak scha…adeq tingin cgt nk jmpe ngn kak scha…kak scha bg la 6ber fon kak scha..n alamat umah kak scha…plizzz….i’m hope 4 u..kak scha pliz reply yee…plizzz…

  70. suria says:

    semoga kak scha ngan abg awal akn jadi pasangan suami isteri yg sah dan bahagia!! i’m always pray for your happiness

  71. suhaimie says:

    sekarang you umur 27 sekarang cakap 25 tipu tipu hahahaahah

  72. hai saye sukalah akak berlakon dlm cerita awan dania best sangat2!!!!!!!!!:)

  73. zakaria says:

    akum

  74. leeya glorist says:

    Hai,kak scha adik minat dgn akak .Akak pernah memegang watak sbg Dania dlm AWAN DANIA

  75. leeya glorist says:

    KALAU TAK SILAP AKAK PERNAH DIGOSIPKAN DGN AWAL betul ke???

  76. leeya glorist says:

    akak pernah pegang watak kasar kan?

  77. leeya glorist says:

    akak ,adik nak sgt jumpe kak scha

  78. tuuuuuuuut says:

    wallllllllllllllllllahhhhhhhhh…memang cun

  79. jimmy says:

    memang cuuuuuuuuuunnnnnnnn

  80. Hey Guys!!!!THIS IS THE REAL SCHA!!!!What are you doing???

  81. Damien Buri says:

    Thanks for piecing this together – this really is a fantastic submit for those of us with our heads buried in the keyboard all day.

  82. kak scha.nie amalina nie kak scha!……saya sebenarnya nak jadi macam kak scha tau!………………….jadi datanglah kat au4 bolehtak?!dan lagi satu kak scha duduk mana?saya suka tengok awan dania tau!datang kat au4 tau,kat kl
    11 a jalan,au4/7 taman sri keramat tengah!

  83. sri lov ad says:

    u all ni kalu tak suke kat someone tak payahla tunjuk..jangan lah fikir diri tu bgs sgt…stiap manusia ade klbihan n kekurangan…. sukati scha la die nak watpe pn..yg u all skit ht np??ish2…

  84. nabila says:

    kakak ny cntk ae

  85. nadia says:

    yuahd ahd hdgw gheyw

  86. sha alyey ye says:

    cantik kew?? cute kew??

  87. tipah tertipu says:

    ??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

  88. salam syg wt kak scha,,purple_cokelat minat cgt at kak scha..hope 1 ary nnti ite jmpe ea…AMIN…nak cgt jmpe kak scha atne pown asal kn dpt jmpe..he3..i love u so much….bnyk pict kak scha purple_cokelat kumpul…i love u so much3 n miss u….

  89. bonjour, highly regarded blog on lardy loss. alike helped.

  90. acne says:

    I was very happy to find this internet-site.I needed to thanks in your time for this wonderful learn!! I undoubtedly enjoying every little little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff you blog post.

  91. Wonderful beat ! I wish to apprentice while you amend your site, how can i subscribe for a blog website? The account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast offered bright clear concept