Written by Bella | May 30th, 2016

Bila sudah tiba penghujung bulan Mei, kita sudah boleh lihat ramai yang sudah mula menjual buah durian, ada yang tawar buffet durian, makanlah sampai kenyang. Kami tahu  ada yang tidak boleh menahan godaan bau durian dan isinya yang manis,lebih-lebih lagi kalau dapat Musang King ataupun Udang Merah, perghh meleleh.

Mungkin itu juga yang dirasakan oleh Dato’ Aliff Syukri, kerana teringin untuk makan durian, beliau sanggup duduk di tengah-tengah lantai di KLIA dan menikmati durian didalam lapangan terbang antarabangsa itu sebelum berangkat ke Auckland, New Zealand. Rare bukan? Hehe..

Malah Aliff sempat berkongsi foto  beliau sedang menikmati durian di KLIA menerusi akaun Facebooknya.

Memberitahu beliau orang kampung dan beginilah cara kehidupan beliau, ada pihak nampaknya kurang bersetuju dengan kenyataan Aliff dan menganggap ia menjatuhkan maruah orang kampung.

Beberapa orang berpendapat Aliff tidak hirau dengan keadaan sekeliling dan bau durian tersebut yang mungkin menimbulkan rasa kurang senang orang lain.

Berikut antara komen netizen :-

Kami faham perasaan bila dah gian sangat hendak makan durian, tetapi mungkin Dato’ Aliff Syukri boleh sahaja makan di tempat lain dan bukan di tengah-tengah lapangan terbang seperti itu. Bukan niat kami ingin mengkritik, tetapi tiada juga orang kampung yang berbuat demikian dan kalau buat mungkin sudah kena halau dengan pengawal. Hormati juga orang lain yang mungkin tidak tahan dengan bau durian tersebut..

83 responses to Bersila Makan Durian Di Tengah-tengah KLIA : Dato’ Aliff Syukri Dikecam Netizen

  1. dina says:

    tak suka bau durian tu duduk lah jauh2…perasan urban lah tu.
    airport guard tak de pulak nak tegur…korang jer lebih2.
    ala bau ketiak masing2 lagi lah busuk dpd durian ni….lol

    0

    0
    • Donut says:

      Nak duduk jauh ke mana dik kalau kt situ semua org nak check in…This is not pasal urban atau tidak, its about manners. Tempat mcm tu pndai pikir guna otaklah..kalau kau pon nak ke duduk bersila tengah2 shopping mall makan durian? Ada je kerusi berdekatan guna jelah kerusi.

      1

      0
      • Bukan peminat dato tlajak laris says:

        Klu mat salleh yg duduk kt sna mesti dpt pujian melambung…. Jgn la lebih2 bukn dia bt maksiat pun

        0

        0
        • pramugara says:

          KLIA bukan calang2 airport tok. Pernah dapat anugerah airport terbaik suatu ketika dulu. Byk kemudahan2 disediakan kt situ. Nak makan ni ibarat solat, dibuat surau utk ketika beramal dgn bersih dan selesa. Sama mcm seat2 kt KLIA tu, banyak lagi ruang kalau rajin jalan.

          0

          0
        • Anonymous says:

          sedihnya tengok bangsaku mencerca diri sendiri dikhalayak umum demi mencari populariti segera. org2 kampung pun kalu dtg kl tkde lah kan nk gi lepak tengah2 klcc tu dato hoi. agak2 la nk sikit. simpan sikit kebodohan tu.

          0

          0
        • 1st timer says:

          Orang ramai kecam bukan pasal durian atau duduk bersila. Orang2 yang dah biasa sama KLIA tahu, airport tu besar, banyak ruang dan tempat duduk. Misalnya, diruang legar berdekatan dengan KFC tu. Kat situ banyak kerusi2. Banyak2 pelancong2 lepak tidur kadang2 disitu. Kenapa, pergi luar negara dah tak balik Malaysia lagi eh? Tak boleh tunggun makan durian? Kena juga beli dan duduk kasi orang nampak. Motif ko ambil photo? Sudahlah, hentikan taktik2 bodoh memikat orang diluar sana. Nampak macam tak berpendidikan pula.

          0

          0
        • Anonymous says:

          aliff dan raja bomoh, patut dpt gelaran RMPB…

          “rakyat marhaen paling bengap”…k bai.

          0

          0
        • minachi oi says:

          auckland tu kat swezeland ya datuk…. kahkahkah

          0

          0
      • amoi says:

        cara dia makan durian dlm dlm KLIA tu mmg x bagus la…septtnya kalau nak makan n tnjk dia tu down to earth sgt, g jer mkn kat luar KLIA..xyah mkn kat dlm ekon tu…x semua org boleh tahan bau durian…dah la dlm tu berekon…nak ilang bau dia…haih..sendiri mau ingat laaa..kena pk jgk org lain mcm mana…

        0

        0
        • skong says:

          setuju, nak tunjuk humble jgn sampai memalukan bangsa dan agama sendiri. kesedaran sivik kena ada gak. jgn sampai ditertawa orang. orang kampung byk yg tahu jaga adat. ni mmg boleh belah. murahan punya publisiti….

          0

          0
        • Yawn! says:

          This guy is so desperate for admiration and likes. Terlalu mencuba sgt hingga nmpk bodoh. Hentikan kerja2 bodoh ni. Org luar nmpk mcm sedih sgt rakyat kita.

          0

          0
      • Please Lah says:

        bodohnya pengomen2 yg sokong si lembik ni. kamon la, makan durian di tempat tertutup depan kaunter plak tu. akal mana..akal?

        0

        0
        • minah jambu anti melayu sengal says:

          tok vida walaupun gedik2 mcm tu, blum pernah lagi buat perangai bgini. pondan cover line ni dh dua kali. ari tu makan bekal pun kt airport gak. tdesak sgt nk mencari publisiti. durian je pun kecoh siak. dia n mawar pizo layak dhumban kedlm tong…TAIK! buat malu melayu2 je. emuahahahak.

          0

          0
        • Cis! says:

          org2 tkde kesedaran sivik mcm ni la sis. main belasah aje. tu ha, sejam ambulan lewat tiba dilokasi gara2 otak lembu sume dok guna lorang kecemasan waktu sesak. hauk la org2 mcm ni. low class…patut kenan report je. jatuh maruah!

          0

          0
        • Misha Ayub says:

          just because you can, it doesn’t mean you should. may allah grant you wisdom one day. insya allah.

          0

          0
      • dina says:

        manners konon…. mcm lah diaorang buat x senonoh. patutnye kita promote lah durian kat orang luar. nak hina pun agak2 lah… makanan kot. mat salleh x kecoh korang lak lelebih… x tahan bau kononnn… melayu2

        0

        0
    • Kepala kat lutut says:

      Ko dapat duit ke sokong manusia takde otak sivik ni?

      0

      0
      • Anonymous says:

        tu semua stokis2 dia la…mcm la aku x tahu..

        0

        0
        • Anonymous says:

          stokis2 dan “drop agent” dia dlm whatsapp group…merekalah yg memuji dan menyokong. mcm aku x tahu modus operasi mereka.

          0

          0
      • nekelehhhh says:

        meja dan kerusi kt klia tu bukan utk perhiasan ye. gunakan tanpa was2..

        0

        0
    • Sherry says:

      Kesian kat hang.. Common sense mana?

      0

      0
    • Kiah says:

      bagi kiah, jagalah sensiviti masyarakat. tu je. durian tu berbau kuat. pernah sekali makcik masuk bank bawak durian, sorang akak mengandung terloya. jaga la sensitiviti sekeliling. kan bau durian tu kuat lebih2 lagi dlm aircond. kat hotel dan hospital pun dilarang. kenapa jdi tk keruan sampai camni dato. nk makan boleh ..tpi bukan depan2 camtu. lebih2 airport antarabangsa. nanti org lain bawk anjing2, bisng la plak korang…

      0

      0
    • Anonymous says:

      knp guna mat salleh sebagai contoh? masaalahnya disini, dato aliff ni orang msia. patutnya peka. apa, teruk sgt ke airport malaysia hingga xde kerusi. nk promosi diri pun agak la. jdi murahan. org2 melayu tolong la. buat malu jew.

      0

      0
    • channing tatum says:

      sadly, money can’t buy…class!

      0

      0
    • sila lah terasa! says:

      malaysia ni bangunan je canggih2 berkilat-kilat tapi mentaliti sesetengah rakyat masih lagi berada dlm kelompok negara dunia ke 3. emergency lane pun guna. kecik2 xnk mampos, besar2 menyusahkan semua orang.

      alahai, kesian…

      0

      0
      • Anonymous says:

        lepas ni sapa yang dapat tangkap masuk emergency lane denda RM4000 @ 2 tahun penjara..aku suka..dulu ada iklan dont drink & drive..kalu boleh aku nak tambah 1 lagi..JANGAN BERCINTA MASA DRIVE..dalam jam korang sibuk nak bercinta..keta depan tinggalkan korang 1 batu pun tak perasan..sampai ambulans dok neng nong neng nong kat belakang pun xsedar punya masyukkk bercinta..bila aku hon panjang baru terkial2 nak ke tepi

        0

        0
    • minah jambu harapan nenek says:

      nk ikot kan betol betol mana boleh makan durian dudok kt tengah2 donia n ramai menusia lalu lalang kt situ ..walau pon tk buat kotor tapi maseh tk boleh makan di tempat tempat macm airport..helo dato aliff ni bukan tempat kampong felda tau yg u nk dudok bersila makan durian..! ni kan International Airport ..!

      0

      0
    • Anonymous says:

      OMG SEJAK BILA AUCKLAND KAT SWEZELAND

      0

      0
  2. Anonymous says:

    Alif ni retis ke? Btw, Biasala tu bekampung kt airport style gitu mkn durian segala. Aku rasa klo omputeh buat gini, mkn durian kt airport, mesti dipuja puji, rare kekonon. klo malaysian buat , dikeji gitu.

    0

    0
  3. Sherry says:

    Auckland is in NEW ZEALAND not in SWITZERLAND ! Alahai Geography fail la.

    0

    0
  4. melati says:

    kalau nk merendah diri pun ..jgn lah malu kan Malaysia, pastu bau durian tu dlm hawa dingin plak tu….2 x 5 ..lah ko dgn Bomoh Mat Zain, cuma Dato Alif ni tak bawak teropong ajaib jewww……Bodh punya spesis Dato Alif ni…!!!!!!!@#$%^&*

    0

    0
  5. kepoci says:

    musykil camana dia ni leh jadi kaya …adakah kerana ibu nya atau ….anyway dia nia sgt lah attention seeker

    0

    0
  6. abc says:

    Kalau bau arak dlm flight xde pulak org bising ye…

    0

    0
    • melati says:

      memang lew tak bising ..tapi ada kew org minum Arak kat Tgh2 KLIA.???

      0

      0
    • Anonymous says:

      arak berbau ke. arak kentut ko la tu…

      0

      0
    • Anonymous says:

      Dah ko nak compare dgn arak kenapa pulak? Kalo main nak compare je mmg xberkesudahan la. Kalo ada yang makan babi masak lemak depan ko, ko melompat x? Why melompat? Orang lain makan daging lembu bole je! Hah! gitulah perumpamaan nya kalo ko asyik2 nak compare ngan benda lain.
      Cuba ko bawak sebiji durian dalam kete pastu ko drive sejam pastu ko kuar and ko masuk balik. Pening x bau dia?
      Eh, x eh?! Ko mmg batak…

      0

      0
  7. low mentality says:

    ini lah yg dkatakan berduit tapi tak educated. bkn semua org blh bau durian, so kena la jaga sensitivity. lg satu, makan musang king pun nak show off jgk ke?

    0

    0
    • aku pon orang kampung jgk! says:

      entahnya! makin lama makin menyampah dgn dia ni. plg aku bengang dia samakan dgn org kampung, aku pon org kampung jgk tapi takdala perangai batak mcm dia ni. duit banyak2 tu spend la skit utk upgrade mentality. buat malu jer!!

      0

      0
  8. hahaha says:

    Gigihnye dia ngusung durian masuk airport. Gas durian tu kalau kuat sgt boleh sakit kepala..harap2 atas flight datuk dan rombongannya tak sendawa kaw2…hahaha

    0

    0
  9. Anonymous says:

    dato aliff ni sekolah dulu x berapa cerdik. disebabkan mak dia rozita tu je. so…pikir.

    0

    0
  10. lalaland says:

    tu kire open air laaa… x suke bau .. gi jauh2..

    0

    0
  11. lol says:

    mcm lapar sangat. baru makan durian seumur hidop ko eak?
    x boleh tunggu ke? x boleh cari meja dh ke?
    hishhhh…sampai cmtue sekali promosi diri…
    next?

    0

    0
  12. missv says:

    mcm la x boleh mkn durian tu lps balik ti…nmpk sgt attention seeker…balik ti mkn la puas2 smpi panas dato oi…nak tjk sgt kekampungan dia…aritu mkn bersila gak lauk kampung…nak org ckp dato humble la konon…

    0

    0
  13. UbahLah Bangsa Ku says:

    kalu indon2 dan bangla2 buat mcm ni boleh la diterima. ni ko org msia…mcm ak habis pmr punya perangai. duit letak dibank, otak letak dikepala lutut. please, grow up!

    0

    0
  14. Hada haku kesah says:

    Saye x suke durian…klu bau mmg loye…mkn terus muntah…mmg loye lah snng cite..btw.saye pon org kg.tpi tak dak lah masa baru first time tgok klcc..dok tgok tgok..nganga mcm jakun cgt..kemonnn…kami pon ada maruah…

    0

    0
  15. Anonymous says:

    down to earth sgt la ehh.. such an attention seeker!

    0

    0
  16. ntah pape says:

    money can buy you diamonds but money can’t buy you class~

    0

    0
  17. Kanye says:

    don’t be a fool. malaysia is not that backward. you think it is your backyard? common…grow up bitch!

    0

    0
  18. Anonymous says:

    kesian mak dia. mcm x ajar anak je.

    0

    0
  19. Anonymous says:

    publisiti yg menjerat diri sendiri. cari taktik baru la…muah taw ke..muak!

    0

    0
  20. Anonymous says:

    alaa…igtkan dia g kopek doyan dgn kulit sepah2 ke….rupanya mkn yg dlm bekas tu ye?!
    ntah2 dia mkn kat celah2 ke…tp yg snap pix amik dr belah dlm so npk la kaunter chk in bagai tuh…korg pun kalo ngutuk mmg no 1 lah. kalau betul dia bersila berjemaah kat tpt open..dh tentu security tegur lah! sabo je le…

    0

    0
    • greenfingers says:

      ni lg sorg, peminat tegar aliff yg fanatik ni. bau sama la dik oii..skang orang komplen pasal bau, mkn kat tmpt ekon. security xperasan. klu perasan, mesti dh kena hambat! or security yg tulun snap picture ni!! LOL

      0

      0
  21. Wina says:

    Ritu pkai seluar pendek singkat nampak lutut siap tersembul bentuk tuttttt mase melancong ke uk(london kot), kena kutuk. Ok laa, dia buang gambar terus tukar seluar. Pakai jubah jarang sampai nampak singlet dalam. Ok laa, dia minta maaf. Tak tau katanya, jubah tu jarang. Ni kes makan durian kat airport pulak…ayoyoyo…dato, tolong mentaliti tu aktif sikittt. Lenkali nak pos mende2 tak logik ni pikir dulu laa sebelum pos..dahhhhhh ramai orang mengata. Ok fine, dato pernah cakap, orang mengata pun, poket dato penuh. Tp sorry to say, nampak bodoh la tok…pingat dato ni dapat mane ye?

    P/s: saya pun orang kampung dan durian kegemaran saya, tapi mak saya ajar beradab semasa makan dan saya diajar untuk patuh kepada arahan. Polis klia/klia2 yang bawak menatang roda tu tolong ronda sket ye..nampak orang makan durian tengah2 dunia sila kasi amaran sket. Gi makan tempat lain. Ataupun sudah tiba masanya klia/klia2 buat penambahbaikan, sediakan bilik/ruangan untuk makan durian. Ala2 smoking room gituuuu…

    0

    0
  22. Lorat says:

    Nampak macam he trying too hard to look humble… kesian. Dah pulun durian tu pastu masuk kapalterbang ngan bau yang hazab tuh for hours, langsung tak tolerate orang lain. I pun suka durian tapi agak2 la. Btw oversea pun berlambak durian haaaa… kata kaya, beli jer la kat obersi sana.

    0

    0
  23. Hello says:

    Dato’ ni kadang aku rasa mcm menunjuk2 humble dia sgt. Mcm terlalu mencuba. Tapi segalanya nampak janggal. Serba tak kena. Sorry ye. Pendapat peribadi.

    0

    0
  24. Anonymous says:

    Dia sendiri cakap ‘nasib baik tak kena tegur dengan pengawal’ menunjukkan yang dia tau perbuatan dia tu tak sesuai or inappropriate. Memang tak salah, tapi tak beradab.

    0

    0
  25. Mimi Yang Divine says:

    saya pun org kg…tp, ada kerusi, saya duduk..saya suka durian, tapi x semua dlm famili saya suka durian. jadi, saya mkn durian kat pondok belakang rumah dgn sepupu2 yg gila durian juga.. ..jgn la stereotypekan kami hanya nak dptkan publisiti murahan..Mungkin kekampungan saya menyebabkan saya tak tau lokasi swezeland. Sila beri pencerahan ya Dato

    0

    0
  26. Nomad says:

    Try hard sangat dia ni dalam semua segi…

    Bila kena kecam family pun datang membekap

    paling lawak dia kata Auckland dekat “swezeland”

    Haha

    0

    0
  27. Anonymous says:

    mmg patut la bangkrap berkali-kali. suka mencerca diri. syukur la dgn rezeki. perlu ke mkn tanpa meja kerusi? mcm perli org kampun pun ada..

    0

    0
  28. Manners maketh men says:

    Niat di hati nak tunjuk “biarpun aku kaya, tapi aku tetap tak kisah bersila atas lantai kotor untuk makan durian”

    Tapi pembawakan tu salah sangat. U cant eat durian dalam air-conditioned area. Tak semua org boleh tolerate bau pungent buah durian. Terdesak sangat kah kena makan DURIAN MUSANG KING dalam airport sampai camtu. Nak sebut jugak Musang King Kong tu.. ikut lah.. Dah nak migrate ke sana ke? Dah tak de peluang nak makan durian lagi dah ke lepas ni yg kena hadap jugak jugak durian tu?

    If only money can buy him some clues about mannerism.

    0

    0
  29. Anonymous says:

    hmmm bukan nk kutok sesama melayu…aku tau dato aliff ni mmg seorg yg humble n ala2 kmpung sikit…aq ni pon org kmpung jgk…tp bak kata org, bila kita g tempat yg mmg kita x biasa ni slalu nyer kita akn ikut protokol kt tmpt tu…aq even mmg selesa mkn bersila, mkn guna tgn tp kalau dh g tmpt yg mmg bukn kebiasaan…bgi aq atleast try laa ikut protokol kt tmpt tu…bukn brmakna kita ni lupa daratan cuma tnjukkn rasa hormat sikit…atleast ada laa jgk rasa malu…aq kalau jdi dato aliff ni mmg mkn kt rumah je laa durian tu…sbb xnk ganggu org…ko mkn kt situ sah2 laa bau, lpas tu bila mkn konfom akn sedawa bau durian…even aq suka durian tp bila dduk kt sebelah org yg tiba2 sedawa bau duria mmg errrrrr….

    0

    0
  30. Anonymous says:

    Ala babe, attention seeker. Beli dorian, duduk atas lantai…post dlm IG.

    0

    0
  31. Cikgu MM says:

    Dato’ ni bukannya org yg berpendidikan tinggi, so kena terimalah tahap pemikiran dia. Dia hanya fikir apa yg boleh buat supaya sentiasa dikenali. Salah @ betul dia X amik kira pun…

    0

    0
  32. Anonymous says:

    Bila org ckp kaya bodoh…mengamuk pulak.

    0

    0
  33. Anonymous says:

    patut lah dia dgn fasha sandha boleh kawan rapat.. hikss..

    0

    0
  34. Yekeni says:

    I makan durian. Suka durian. Sedap giler. Tapi bau durian, tak boleh angkat. Nak nak durian yg telah disimpan. To me bau mcm gas apa pun tak tau. Sape yg simpan durian kat dalam fridge memang nak kena lah.

    Duduk on the floor tak pasallah. Quite common especially with backpackers.

    But eating durian in an enclosed, air-conditioned area?

    0

    0
  35. Bodo jgn tunjuk, simpan says:

    Allah s.w.t kan dah berpesan, kita digalakkan ikut sunnah Rasullullah s.a.w, mkn pakai tgn , duduk bersila dll, tpi harus kita hidup ikut zaman (tempat,budaya, protokol )

    Lagi satu nk tanye apasal kufur nikmat sgt, kn dh dberi rezeki kerusi dan meja dekat KLIA itu, guna lah ,

    Tak ada rezeki kerusi meja nanti Tuhan jgk disalahkan, dh ada tak nak guna,

    Tak faham aq dgn si alip ni ,

    0

    0
  36. X says:

    Nie bukan orang kampung,nie orang gua.Auckland swezeland?pening durian ke?Atau dah banyak sangat duit?

    0

    0
  37. pah santiago says:

    Kesian plk kt dato alif ni ye sampai tjadi mcm tu..pengetahuan siviknye entah kemana…yg peliknye takde ke sedaramara nk tegur perbuatan dia tu…emaknya dah le sibuk dgn iklan yg ala2 dilwale..kesian dato

    0

    0
  38. Beengai says:

    Dari dulu dah aku perati dia ni macam sengaja nak tunjuk dia down to earth. Tapi gaya hidup tak camtu pon. Beli kucing 30k. Taste orang kaya gitew sedangkan kalau kau adopt, neuter dan rehome kucing-kucing jalanan dengan jumlah tu, lebih 1000 ekor kau boleh selamatkan.

    0

    0
  39. zikry haikal says:

    dia bajet org akn comment kt pic dia tu,, wooww humble nye dato’.. hehe mcm tu kot

    0

    0
  40. wanita suka business says:

    what a good marketing..mungkin beliau sengaja..sbb dah tahu nitizen akan kecam..sekaligus mungkin ada yg tak tahu spa lagi dato aliff ni..siap google siapa dato aliff..go thru insta..fb…nak tahu apa penyebab dia digelar dato..”ohg jual produk”..tgok..copywriting pun sgja je letak salah tmpt..auckland di swetzeland..kalo x ..mana org perasan..nice..kipidap dato..

    0

    0
  41. anonymous says:

    kalau dah rasa orang kampung sgt x payah travel dgn flight..naik kapal layar ka naik kereta kuda ka..baru la rare
    gila publisiti.

    0

    0
  42. MAYA says:

    Bila masa Auckland duk kat Swezeland ??? wakakakakahhhh…
    Terlajakkkkk Kurang arif geografi

    0

    0
  43. Anonymous says:

    Auckland di New Zealand…bukan Switzerland

    0

    0
  44. Orang Kampung tak buat camtu says:

    Pondan cover line ni memang suka mencari perhatian..tak perasan ke iklan-iklan dia semua camtu..sapa je yang beli produk2 dia ni..adab mana?

    0

    0