Written by AbangNara | May 7th, 2010

jauhi zina

Tahukah anda semua yang di Malaysia seorang anak luar nikah dilahirkan setiap 17 minit? Ini bukan fakta ciptaan kami tapi adalah hasil kajian daripada badan-badan tertentu. Sebab itulah bila anda baca suratkhabar terutamanya Harian Metro, mesti ada cerita buang bayi. Buang kat tong sampah la, buang kat tepi masjid la, buang kat mangkuk tandas la. Memang kejam dan menyeramkan.

BeautifulNara dengan kesedaran sivik dan rasa bertanggungjawap ingin mengajak pembaca-pembaca semua untuk merenung situasi ini. Kami rasa perkara ini adalah tanggungjawap kita semua. Lagi-lagi untuk kita yang beragama Islam. Tak kiralah sama ada anda seseorang lelaki bujang, anak gadis, seorang ayah atau pun seorang ibu. Kita semua ada tanggungjawap masing-masing untuk membantu menghalang gejala ini daripada menjadi semakin teruk.

Untuk ibu bapa di luar sana, kalau anak-anak nak berkahwin, bagi ajerlah. Jangan dihalang-halang. Dan kalau boleh buat ibu bapa yang ada anak perempuan, janganlah “menjual” anak anda dengan meletak hantaran yang terlampau tinggi. Ukurlah baju di tangan bakal suami anak anda. Kalau bakal suami anak anda seorang pekerja kilang, janganlah bebankan dia dengan meletak hantaran puluhan ribu ringgit. Jangan susahkan anak anda untuk berkahwin. Bantulah mereka.

anak dara

Untuk lelaki dan perempuan di luar sana yang masih belum berkahwin, jom kita semua kahwin cepat-cepat bila rasa sudah sampai masanya. Tak payah tangguh-tangguh. Masuk je meminang cepat-cepat. Cuba cari jalan terbaik dengan bakal pasangan anda untuk berkahwin tanpa berbelanja terlalu besar. Setelkan yang wajib terlebih dahulu. Benda-benda sampingan tue fikirkan lain kali.

Marilah kita bersama-sama berusaha menyahut seruan gambar-gambar poster yang kami paparkan ini. Kami yakin kita semua boleh buat begini. Sebab itulah kami bekerjasama dengan SetelKahwin untuk membantu pembaca-pembaca yang belum berkahwin agar dapat berkahwin secepat mungkin.

53 responses to Bersama Hentikan Kelahiran Anak Luar Nikah, Jauhi Seks Sebelum Kahwin

  1. fifie says:

    gud ads..i like!! :)

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • mulut_becok says:

      masalah zina nie kadang2 salah diri sendiri jugak…kalau nafsu x dkawal kadang2 sedara sendiri pun dirogol jugak…itu boleh mendorong kearah zina jugak…pasal masalah buang bayi…orang yang buang bayi tuh bukan manusia atau syaitan tapi golongan iblis…baik gugurkan kandungan daripada buang bayi…walaupun dengan cara gugurkan janin..atleast bayi tu tau yang dia x kan idop dalam dunia…nie bila dah beranak belum sempat bayi kenyang perut minum susu..dia dibunuh…..memang IBLIS…

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • rosh says:

        sokong kempen nie…

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • Fact-oriented Person says:

        Gugur kandungan & buang bayi, kedua2nya dosa besar..kerana kedua2nya berpunca dari persetubuhan haram. Kalau yg dirogol sepatutnya dibimbing ke channel yg btul spaya tak terjebak dgn pembuangan bayi..

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  2. natts says:

    yup! memang kena buat sesuatu,msalah sosial yg terlalu serius.sukar di bendung lagi..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  3. audra57 says:

    every 17 minute?!!bior btl..!dahsyatnyer..ni malaysia ke?

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  4. dah says:

    malaysiaaaa. lepas ni piala dunia boleh judi plak, malaysia. walaupun utk non-muslim jer tp nombor ekor pun utk non-muslim jugak tp… lu pikirlah sendiri, malaysia.
    contohi brunei, penjualan arak diharamkan walau utk non-muslim krn takut dgn laknat Allah…
    kalo nk minum, minumla kat negara sendiri (dlm kepala terbayang mat salleh u.s, uk, xpayahla, malaysia je)…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • futuremg says:

      aku rase salah penguatkuasaan lar…sbb time Nabi dulu dia haramkan ker org2 kafir minum arak?…tak kan?…the real prob is…kalo dah org2 besar minum…’bebudak kecik’ pon mesti lar minum…oh yeah, naper yang buang anak majority org melayu erk?…jarang aku bace kat paper bangsa baby yg kena buang tuh chinese atau indian…chinese maybe dia buat abortion lar sbb diorg byk duit, indian?…hummmm….

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  5. wantie says:

    Apa hukuman kepada bapa bayi yang dibuang tu?? dorang pun kena hukum jugak ker? kenapa penangkapan ibu bayi jer yang di war warkan. Bapak kepada bayi tu takkan tak dapat nak trace kot. Test DNA dah dapat tau.

    ” seorang perempuan boleh mengandung sekali jer dlm satu mlm. Tapi budak lelaki Boleh “MENGANDUNGKAN” anak orang 10 kali dalam satu malam!!!

    lu pikirla sendiri…………

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • hafizmd says:

      ini yg patut dihighlightkan..si wanita selalunya yg kene tangkap..si lelaki bebas mencari mangsa baru..adeh

      p/s – DNA mmg boleh selesaikan masalah..tapi masalahnye..rasenye negara kite takde bank DNA..so tak dapat nk trace..tapi kalau dapat cap jari ke..bolehla padankan kat ic kite tuh..

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • futuremg says:

        DNA test tuh kalo harga dia seposen nak buat…boleh gak suh org2 tuh buat…tp let say kalo sekali nak buat RM50 (contoh)…kalo pompuan tuh buat ‘projek baik punya’ dgn lebeh dr sorang laki, baper kah cost nyer?…oleh itu nasihat aku…pekata diharamkan budaya berkapel berlebeh-lebehan…kalo nampak kapel pegang tgn jerk tewos tanyer..’sedara dah nikah ker blom maen pegang-pegang nie’…sesuatu bende mesti bermula ngan usaha yg kocik dulu…

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  6. hafizmd says:

    Bang nara..suke ngn statement ni “Ukurlah baju di tangan bakal suami anak anda”

    Ini idok..ukur baju di badan sendiri..cian para bakal menantu nanti..

    p/s – untunglah nanti sape dapat bang nara jadi mertua..hehehe

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  7. matjoe says:

    aku setuju dan skong usaha ini.
    aku kekal teruna sehingga hari aku sah bergelar suami isteri

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  8. elmo cute says:

    yg dh lme kwin cm akk ni ssh dpt anak tp yg lum nikah cpt je.. Em dugaan smua ni.. Msia ni tgu bala je g cm negara jiran.. Wallahualam..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  9. elmo cute says:

    smua ni pngaruh intrnet sna sni ada cyber cafe,hp lak cnggih2 tu lum g pngaruh kwn em moga remaja d luar sna insaf lh. Klu korng jga bayi tu xpela jgk p ni buang cmtu je. Korng xksian ke? Hri2 bca paper mngalir mta ni..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  10. elmo cute says:

    dlm soal ni bkn nk slhkn wanita je. Xde lelaki xla bayi tu ada.. Lelaki patut d prslhkn jgk Pnjara sebat!

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  11. new moon says:

    hai kak nara…….igt kg x kat kiter ni??

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  12. new moon says:

    eh…awat gmbo x kua neh…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  13. new moon says:

    wuuuuaaaaaaa……………..ke aku slh email neh…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  14. shilah says:

    btoi kta ‘dah’ tu.. Kt brunei mmg xde jual arak.. Kelab mlm pn xde.. Aku tau sbb aku prnah pi sana ziarah sdra aku. Brunei politik xde,tu yg aman damai,slmt..,yg mmerintah Sultan je..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  15. sukahati says:

    gune kondom..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  16. kiamat semakin dekat says:

    Pada pendapat saya…mengapa remaja sekarang mudah sangat kepada zina banyak faktornya…1) Bagaimana keluarga mendidik anak2 mereka dari segi agama yang paling penting 2) Pengaruh media massa…tv dan juga konsert2…Cuba bayangkan konsert2 yang dianjurkan oleh para artis2…adakah mereka mengasingkan lelaki dan perempuan…ada yang terlsepas solat tak terkira dah…yang xnalik2 lepas pegi berhibur pn tak terkira gak…brp ramai yang tak solat dari solat…bagaimana nak membimbing jiwa kalau hati terlalu kosong

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • mie says:

      masyaallah……aku sendiri pun xtahu lagi da.jrang kalau nk tgk ppuan 2 masih ada dara…bdk2 sekolah agama kat umah aku ni byk yg dh rosak2….berlindung dibalik tudung nye yg labuh…tup2 bt zina ng pakwe..khwin lg baik…..ermmmmmmmm

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  17. ji ai jo says:

    bagos betol bile nasehat orang…
    tapi cube tengok dekat panel sebelah..

    ” mahu tahan lama?”klik saje..
    ” lebih keras!! tahan lama!!” cubalah sekarang sensasi baru”
    ” teknik memantapkan alat sulit suami”wow!!pancutkan suami!!!

    pikirlah tak semua pembaca blog ni dah kawen..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • BangNara says:

      iklan pun nama pancutkan suami.
      so utk orang kawen je.
      kalau anda tgk iklan tue rasa nak wat seks, itu mmg gila.

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • mulut_becok says:

        BETUL2…TAPI X PATUT LA IKLAN MCM NIE DIKUAR KAN BANG NARA…DAH MASUK KATEGORI LUCAH DAH TAU…KAT TV PUN MCM TUH….

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • Fact-oriented Person says:

          Betul jugak tu..walaupun hakikatnya tujuan tu utk mereka2 yg dah kawen, namun kat sini ramai lagi yg blum kawen..& bunyi iklan2 tu agak lucah to be honest. Baca tajuk ads tu trus terpikir ttg tu, konfem sapa2 pun.. So rasanya kalau boley ganti dgn iklan2 lain yg lebih berfedah tu..tukar je la ye bang Nara..;-)

          No offence ya, sekadar pandangan…

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • kikilala says:

          tu semua masyuk tu..duit beb,duitt

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • pizza says:

          I agree to this. X payah baca, tgk gambar je pun dh bole “tegak” beb.

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  18. sukahati says:

    lol, iklan tu x brsalah la. byk lg influence lain, iklan tu utk org2 dah kawen bkn otw nak kawen. lgpon aku rase smua pembaca sini dah cukup matang nak knl baik buruk, stkt nak slhkan bnde kecik gitu, its kind of lame la.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  19. farah nadrah says:

    sepatut nya hukum gantung sampai mati je yg buang 2bayi y x bedosa

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  20. sukahati says:

    emm…wondering klau dlm islam ape hkmnye wang bayi…kena sebat ke,rejam ke…anyone.??

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • futuremg says:

      buang bayi…kalo baby tuh mati….bunuh ar kan?…qisas lar…bunuh dibalas bunuh…tp kalo time dia buang baby tuh dah mati dlm perot….hukuman tuk org berzina gamaknyer…100 kali sebat…

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  21. sue says:

    salaam
    tahniah beautiful nara…..hope to see more ads mcm ni in future…. :)))

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  22. slacx says:

    yes, aku sokong kempen ni..marilah kite jauhi zina

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  23. nick says:

    sokong 100%.aku yg dah 5 thun tunggu cahaya mata ni x dpt2.Alangkah bgsnya bg bby tu kat aku je drpd d buang…cian bby tu x brdosa..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  24. normala says:

    Ada juga kes bayi yang lahir akibat di perkosa samada oleh anggota keluarga sendiri atau lelaki lain. They don’t know who to turn to.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • mulut_becok says:

      bodoh la manusia…lau dah x leh terima bayi tuh letak je kat welfare….bayi tu walau pun benih yang dirogol tapi tetap lahir dalam perut pompuan…darah kita jadi daging dia…ape lah perasaan orang yang buang bayi tuh…OPPSS…!!! RASE NYE XDER PERASAAN KOT….??? BIASA LAH DIORANG KAN BINATANG…..!!!!

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  25. myne says:

    akhir dunia…

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  26. Fact-oriented Person says:

    Kita kena kenal punca kalau nak atasi masalah ni..mencegah adalah lebih utama dari merawat, itu jelas. Beberapa pihak berkenaan sibuk membicarakan ttg kejinya tindakan membuang bayi sampai hari2 disebut ttg isu ni.

    Malangnya semua hanya tertumpu pd cara menyelamatkan bayi dari dibuang & menyelamatkan mereka2 dari membuang bayi, tanpa memberi fokus kpd bagaimana cara utk mengatasi ‘penghasilan’ bayi2 tersebut..iaitu amar ma’ruf nahi munkar, in response to Quranic verse that says: “wa laa taqrabuzzinaa…”.

    Sepatutnya kerajaan & pihak2 berkenaan mencari jalan terbaik bagi mengurangkan kes2 zina yg seterusnya akan menyumbang kpd gejala buang bayi..sebab itu adanya ‘sadd adz-zaraa’ie’. Blocking the means of evil adalah lebih baik dlm hal ni.

    Dlm kes2 minum arak contohnya; menegah umat Islam dari memimum arak seharusnya bukan sekadar menangkap & mendakwa pesalah2..namun sepatutnya kilang arak itu ditutup & pengimportan arak dihentikan sbg sadd adz-zaraa’iq, barulah btul..

    Begitu jugaklah dlm hal ni..kaedah pencegahan berterusan secara menyeluruh & bersungguh2 pasangan dari berzina adalah lebih utama dari sekadar kempen ‘Kami Prihatin’ & jangan buang bayi..ianya tidak berkesan kpd remaja2 terlanjur yg nekad!

    Dato’ Dr Fadzilah Kamsah juga berpendapat bahawa isu ni jangan terlalu digembar-gemburkan kerana lagi kita meng’highlight’kan perkara buruk ni, maka akan lebih menjadi2..itulah hakikatnya.. Usaha pencegahan dari peringkat permulaan adalah lebih relevan.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • pizza says:

      Easier said than done. Ada menteri kita dulu siap galakkan guna kondom jika berhubungan seks. Bekas pemimpin yang sah2 ada skandal seks diangkat kembali menjadi pemimpin. Apa kes? Bagaimana mahu membenteras pelacuran sedangkan mereka sendiri melanggan pelacur dan memandang seks bebas itu salah satu gaya hidup moden. Zina adalah dosa besar dari sudut apa sekalipun. Bukan sahaja Islam, Kristian, Buddha dan agama yang diiktiraf lainnya mengharamkan seks sebelum nikah / kahwin kerana menjadi penyebab tercetusnya persundalan dalam masyarakat. Aku tetap berpegang teguh pada hukum Hudud yang menyebat 100 kali pesalah zina 1st timer dan merejam hingga mati pesalah zina pemegang status suami / isteri. Mmg prosedurnya ketat dan kejam, tapi inilah satu2nya jalan untuk membendung nafsu sekakah manusia yang jauh lebih buas.

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
      • Fact-oriented Person says:

        Sangat2 setuju dgn pandangan pizza kat atas.. Inilah bila pemimpin diangkat bukan dari golongan yg kenal agama..malah menghina ulama’. Mungkin mereka2 tu hebat dlm pembangunan negara, namun kebanyakannya hampeh dlm bab pembangunan ummah & akhlak.

        Zina telah jelas hukumnya, tapi seolah2 didiamkan perkataan ‘zina’ tu kerana mungkin sensitif, namun itulah yg berleluasa tanpa dikawal mutakhir ni. Harapnya pemimpin2 atasan terhindar dari benda haram sebegini, kerana kalau diorang pun terlibat, mustahil diorang akan terlintas utk mencegah sesuatu yg mereka gemari.. Sy maklum berkenaan hal tu pizza;-)

        Cuma kalau boleh elakkan dari menggunakan perkataan ‘kejam’ bila refer kpd hukum hudud, kerana sesungguhnnya Allah itu tidak kejam kpd hamba2-Nya dan hukum hudud adalah dlm ilmu-Nya kenapa ianya begitu. Ianya cuma bersifat keras & amat tegas.

        Wallaahu’alam.

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • pizza says:

          Fact, gua bg pandangan je beb, bukan menghentam sesiapa. Sya maksudkan kejam sbb membandingkannya dengan hukum sivil/perlembagaan. That part I missed. Sorry…

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  27. nuruliman says:

    hukuman yang dikenakan di Malaysia terhadap pesalah sosial..samaada tangkap khalwat @ setara dengannya terlalu ringan…espcially golongan yang’berada’…juz byr denda,then settle…mcm na nak hentikan?…

    -semoga kita terhindar dr menjadi manusia yg zalim dan terhindar drpr perbuatan mereka yang zalim.Amin.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
    • pizza says:

      As I said, solution to this disdainful act is Hudud Law. Tengok sket sapa sanggup jadi pesalah zina pertama menerima hukuman rejam dgn batu di khayalak ramai sampai mati? Of course, we’re talking bout Muslims zina convicts.

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  28. lily suria ... says:

    sokong sangat 2 ……

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  29. sue says:

    kwn2 kat beautifulnara, kalau sume kate sokong, jomlah kite sambung keje amal yg abang nara dah mulakan ni….kita further distribute poster ni kat page facebook kite, hntr kt mailinglist kwn2 sekolah kite etc….spy dengan msg dr poster ni sampai kpd sume gol masy…esp org2 muda…….barulah nama nya jadi amal jariah…. :))) sume org dpt pahala yg bersambung2.

    dh terlalu bnyk gadis2 yg terlanjur….terlalu bnyk bayi x bersalah dibuang….mg2 dgn poster ni, mreka terbuka pintu hati n mereka akan buat mereka fikir 2X n lbh berhati2….

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  30. NuRaNi dUcHEsS says:

    sedeyyyyy….kejam sungguh!!!

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  31. kak ummi says:

    salam 1 malaysia

    kepada meraka yang terlanjur dan hamil dan tiada arah tujuan, tidak mahu bbaby anda. Akak minta jangan sesekali menbuang baby anda. jika hamil, jangan gugurkan @ buang bbay yang tidak bersalah.
    Bincang dengan family, apa yang patut dilakukan. jika adik2 tidak mahu menjaga baby itu nanti, adik boleh serahkan pada mereka yang menghendaki baby itu. Akak percayai bby itu akan dijaga dengan begitu baik sekali. Bagi mereka yang menharapkan cahaya mata, dengan kehadiran baby adik mampu mengeratkan ikatan suami istri.
    Pada adik2 yng hamil, adik boleh hubungi akak di email [email protected]
    akak akan cuba menolong adik2….. jangan sesekali buang @ bunuhbaby adik -adik itu.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  32. Legalsounds says:

    This is my first time I have visited here. I found a lot of interesting information in your blog. From the volume of comments on your articles, I guess I am not the only one! keep up the impressive work.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0