Written by Bella | November 14th, 2017

Viral di media sosial kini dengan video dimana penyanyi Mas Idayu mengamuk, memarahi serta memberikan komen terlampau terhadap peserta D’Academy Asia 3 yang berasal dari Malaysia iaitu Baby Shima.

Mas Idayu yang merupakan juri tetap program tersebut tidak puas hati dengan kualiti nyanyian Baby Shima yang dikatakan hambar dan membuat banyak kesalahan didalam persembahan beliau.  Baby Shima menerima kritikan yang sangat agresif sehingga tidak dapat menahan emosinya dan menangis.

Rata-rata netizen mula mengecam Mas Idayu yang dianggap memalukan Baby Shima.


Umum mengetahui Mas Idayu memang seorang yang tegas dan garang dalam mendidik anak muridnya. Masih ingat lagi tak Mas siap bawa rotan ketika menjadi mentor kepada Black dahulu?

Sumber Video : Gegar Vaganza

42 responses to Beri Kritikan Terlampau Terhadap Baby Shima, Mas Idayu Dikecam Netizen

  1. benci mas idayu says:

    suara ko sendiri pun sengau! agak2 la wei nak komen org. ko nie dah melampau sangat!

    20

    0
  2. nok gebuzzz says:

    program ape ni,x tau pon..chanel mana?
    mas idayu mmg poyo…perasan hebat..

    10

    0
    • Mat Ronggeng says:

      Tertiba pulak jadi gossip?
      Rancangan apa tah – takde siapa tengok.
      Siapa baby shima ni?
      Ni jenis perempuan…time marah naik hantu tak hengat…..marah macam period flow yg tak berhenti…. Dah macam mak lampir
      Teringat masa ada peserta yg pergi audition rancangan mentor. Selamba je mamat tu kutuk balik mas Idayu… Album mas Idayu tu terjual berapa? Hahahaha
      Bila dah sendu. Terperasan pulak Diva. Marah macam kena rasuk hantu…. Reality nya bukan penyanyi tahap international pun…. Nak over the top. Leceh la Mas Idayu ….complicated nya hidup dia….sampai pegang microphone pun nak buat trade mark yang nampak kebodohan sendiri.

      10

      0
      • sungguh ku tak mampu menahan says:

        betulkan aku kalau salah… dalam dunia ni aku agak mas idayu seorang yang pegang microphone style macam tu.. aku tertanya gak kenapa erk jutaan penyanyi dalam dunia ni tak terpikir nak pegang mic style mas idayu tu.. mungkin mas idayu boleh patenkan trademark style pegang mic tersendiri tu.. so lepas ni siapa yang nak ikut, dipersilakan bayar royalty ye sebab ada hakcipta.. sekian..

        0

        0
    • RakyatMarhaen says:

      Inilah yg org dah berjaya ckp..nak berjaya bukan senang..nak kaya raya bukan senang..nak duduk rumah besar bukan senang..nak ada kereta mewah bukan senang..nak ada bisnes juta2 bukan sng..bila org berjaya org akan ckp aku pun boleh buat..tapi kau tak tahu struggle dia nak naik atas puncak susah mcm mana..bagi korang yg dah biasa kena marah oleh bos untuk push target utk dapat the best tak hairan dah tgok video ni..sbb itu harga kejayaan yg kau kena telan..korang jgn manja sgt boleh??dia tak maki baby shima pun..dia just gertak dan marah jer bagi sedar..aku tak minat mas idayu tapi tak semua org pandai menyanyi awards banyak ada ilmu dalam muzik..kalau kau tgok program ni kau akan tau mas idayu juri paling berilmu kat situ..semua teknikal pasal nyanyi dia tau berbanding juri lain..nak berjaya??inilah contohnya..kalau kau give up kau kalah dalam game..sbb harga kejayaan tu tak murah

      2

      1
      • Oh PUHLEEEZ says:

        Nonsense. 1- Nak mendidik, ni bukan caranya. Cakap berlapik tak boleh ke? (2) Nak marah2 sekalipun, you do it behind closed doors. Sedangkan marah anak sendiri pon memang tidak harus di khayalak ramai, apatah lagi anak didik yg bukan kau sendiri lahirkan.
        This is just pure kebiadapan yg teramat sangat. Nope, no excuses with your behaviour, Mas Idayu

        0

        0
  3. tolong sedar diri Mas Idayu says:

    takot2 production nak naikkan rating…so suruh pmpuan ni meroyan teruk2…dan ape kaitan ngn malaysia boleh bagai????…setahu ak,ko nyanyi lagi hauk…xpyh kate soal pitching , flat ke kondo ke….telinge org biase cm ak ni pon tau ko xboleh nyanyi sebenarnye…part kene tarik tinggi skit…ko cover goyang pinggul ko tu…body wise,yup still ko cun lg…part nyayi tu…nan hado lah kalo nak kate bgus…dgr takat nak imbau zaman kegemilangan dangdut je….jgn blik malaysie lah ye…malu lah

    20

    0
  4. tipahhhhhh says:

    Langsung xprofesional. Terjerit2 emo mcm kena tinggal laki. Sampai juri yg lagi sorang tu bagi hint pun dia xpaham2.. Bagi komen utk perbaiki mana yg patut dah la, yg lebih tu ‘basuh’ kat belakang pentas ke, time class ke.. Dia perform pun kelaut harap gelek je lebih. Boooooooo

    24

    0
  5. senah says:

    sy setuju dgn pedpt tipahhh..nk tegur over2 jgn dpn org rmi..itu pun dah kira aib jg..bl kros tenangkan shima 2..pdila plak die ckp nak malukan..die..igt die xde prsn malu

    8

    0
  6. Anonymous says:

    Album masidayu ada berapa erk? bajet hebat sgt..nk kritik pun cermin diri jugak la.cuba perati ramli m.s komen, xde sakit hati.bernas.tu br profesional..ni nk publisiti je lebih……

    8

    0
  7. Anonymous says:

    berasal “daripada” Malaysia… lol @ Bella!!! & “dikhalayak”..? kan aku da suruh kau resign bella ooii!

    4

    0
  8. Rita ori says:

    Melayu kalau bab bagi kritikan membunuh kat bangsa sendiri mmg juara.

    7

    0
  9. Anonymous says:

    Siapa baby shima Ni?

    4

    0
    • Mat Ronggeng says:

      Tu lah pasal. Cipap dah berbulu-bulu ari sibuk nak ada title ‘BABY’ lagi.
      Dah macam nama “Pornstar” !!!

      4

      1
    • Damien thomas says:

      Sapa MAS IDAYU tu…lagu apa yang hits..apa lagu ciptaan dia..konsert mana yang dia booooooooommmm..bila kritik mcm tak der yang lebih baik bagus hebat dari dia
      CUBA nak tengok komen CHEF wan…dan AZWAN ALI…

      0

      0
  10. lydia says:

    Susa2 sja ganti sja dia dgn Amelina yg terbaik, sepa setuju.

    4

    0
  11. Anonymous says:

    Baby shima du du dooo du doo…mummy mas idayu doo du du du doo…

    3

    0
  12. Mamme says:

    Mas idayu ni.kn setaraf siti nurhaliza. Byk award….

    0

    4
  13. Anonymous says:

    meluat aku tengok dekni pegang mike macam orang patah tangan…macam nak step je

    4

    0
  14. suzzana says:

    Mas idayu komen mmg sampai robek hatiku..kalau ia pun kau pandai jgnlh keterlaluan..dh nmpk kau yg x professional lh

    0

    0
  15. Halim says:

    Omg. Malunya aku nak tgk smpai habis. Malu dgn perangai mas idayu.

    4

    0
  16. Mrs beauty says:

    Jangan ambil hati sangat ya..mungkin mas idayu period..

    2

    0
  17. Neo says:

    Sekadar pendapat…bkn xleh komen…tp nak komen tu agak2 la makcik oi..tahun dpn suh makcik tu masuk gegar vaganza..

    1

    0
  18. Anonymous says:

    Rancangan tu memang mcm tu.. klu siapa yg tengok rancangan tu dari mula memang banyak drama yg mereka buat.. rancangan nyanyian tp panjang berjela2.. peserta nyanyi 10 minit.. juri komen sampai sejam.. bayangkan ada 4 5 juri n masing2 kena bagi komen.. komen bukan pendek2 mcm tokram bagi komen.. n juri bukan setakat dari indonesia.. dari malaysia, brunei, thailand, timor leste ada.. dari suara sampai ke outfit sampai ke pergerakan dikomennya.. ada yg kena nyanyi balik pun ada..

    2

    1
  19. lydia says:

    up dia P gegar vaganza tahun depan kita tengo stkt mana dia bertahan, suara tdk sbrpa, meluat sya tengo muka dia. (orang Sabah kata bikin panas).

    1

    0
  20. melati says:

    aduiii , Mas Idayu ni saya kenal pun ko pasal pegang Mic cam Gampang jer….suara hancussssss ..tu jew nk komen…cermin diri sendiri lah Mas …..waaakakakakaaa

    1

    0
  21. Gambong says:

    Alahaiii mas kayu nie xtaulah nak kata apa.. Dah rezeki dia kot setiap kali acah2 bagus menjadi.. Sebab tu makin drama.. Dulu mentor pun nasib baik dapat Black yang juga kebetulan rezeki budak tu menang, dah dapat kredit lebih kat mas kayu..
    Nanti bila si shima nie menang, confirm kredit plantinum dia dapat.. Konon tu hasil sumbangan dia mengherdik orang.. Sam***!!

    1

    0
  22. Anon says:

    Seriously this is another marketing trick. Tengok..semua dah tahu ni program apa. Padahal awal2 takde siapa tahu pun ni rancangan apa

    0

    0
  23. ramzi says:

    knp muka mas idayu nmpk “lain”?

    2

    0
  24. Nonna says:

    Actually is artis ni PERASAN! Nak cheap publicity so buat benda2 macam supaya orang tengok dia. Perempuan bodoh.
    Boleh comment but respect lah sikit peserta. Kalau peserta tu BAGUS dia tak masuk peraduan. BODOH!

    0

    0
  25. Nor VS SK2 says:

    Ape lah……. tak ada makna nya komen kaw tue. Tak bawa ke surga. Lebih baik kaw pegi komen org baca Quran. Semoga Allah beri hidayah. Aamiin.

    1

    1
  26. Anonymous says:

    Uishhh marah macam kena rasuk syaitan… relax mas idayu, memang semua tau la kau garang tapi kalau nak marah buat la belakang stage, bukan depan audience. Org negara luar pun tanjat bobo tengok kau macamtu “mummy”. Ni marah sampai sesak nafas. Lagi satu, xpyh la bermummy bagai, sejak bila kau lahirkan baby shima.

    2

    0
  27. greenfingers says:

    Dh tgk video tu full. Kaw2 dia basuh si shima tu, yg kak rus tu pon dia marah skali bila org tu tlg pujuk shima tu. Apa ni Mas Idayu? Klu nk ceramah lebih2 gi la marah time class. Iye2 marahnya, sket2 dahla, mcm kena rasuk pon ada. Next time audience tlg boo dia ye, baru dia tau malu tu apa.

    1

    0
  28. ohyeah.. says:

    mas idayu bukan tgh dtg period tapi mood swing sebab nk menopause! dia dah tua .

    1

    0
  29. Anonymous says:

    Nak tegur biar beralas. Nk marah mcm
    Kna rasuk tu biar one to one. Tv pulak bagi bnyk sangat airtime juri nk komen panjang panjang.

    0

    0
  30. Anonymous says:

    Wow yang mas idayu nak marahkan Kak Ros sampai gitu skali kenapa

    0

    0
  31. Da says:

    Akan datang jangan lagi ambil orang ini lagi, hilangkan mood orang nak menonton, kalau garang tegur baca Quran tak betul ok la juga, ni nyanyi je, kalau nak tegur Belakang pentas la, ini depan orang ramai, apa juri ni ada perasaan ketidak, marah orang ikut sedap mulut je. Pegang mic pun tak betul sonsang je. Meluat le tengok juri ni, kenapa dah tak ada orang lain nak ambil jadi juri. Lain kali kalau buat rancangan ini lagi , Ada lagi insan ini dijemput jadi juri, tutup tv atau tengok rancangan lain. Orang lain Tak berdosa.

    0

    0

Leave a Comment

Optional